Zelf keuken plaatsen

Zelf een keuken plaatsen? Zaken als Ikea staan hier om bekend maar inmiddels kennen heel veel keukenzaken de mogelijkheid om je keuken zelf te plaatsen. Je wil de uitdaging aangaan en je keuken zelf plaatsen? Reken er dan op dat je daar enkele dagen werk aan hebt.

Een keuken zelf plaatsen is in beginsel weggelegd voor doorgewinterde klussers. Als je geen ervaren doe het zelver bent kun je beter hulp inschakelen van handymans of bedrijven die ervaring hebben met het plaatsen van een keuken.

Bij keukenmontage draait het vooral om kennis en kunde van de monteur en de kwaliteit van de onderdelen en het gereedschap.

Ontvang gratis keukenbrochures of vergelijk de goedkoopste keukens zijn van dit moment.

Nog geen keuken gevonden? Ontvang alvast gratis keukenbrochures met talloze pagina’s ideeën en suggesties voor je nieuwe keuken. De vraagprijs een obstakel? Niet nodig, je vind hier de huidige voordeligste keukenzaak van Nederland. Duitse kwaliteitskeukens verkrijgbaar in Nederland.

De voorbereiding om zelf een keuken te plaatsen

Voordat je een keuken kan gaan monteren moeten er eerst een paar voorbereidingen worden getroffen. Hoeveel voorbereiding je moet treffen om de nieuwe keuken te monteren hangt af van de wensen.

Op dit punt heb je in elk geval al twee klusfases achter de rug. Het slopen van de oude keuken en het voorbereiden van de kookruimte. Mocht je een vloerverwarming willen dan betreft dit de eerste fase van dat voorbereiden.

Het plaatsen van een vloerverwarming kun je beter door professionals laten doen, maar de keuken kun je zelf gemakkelijk plaatsen. Zelf moet je er voor zorgen dat je de muren glad en loodrecht heeft aangesmeerd, ook is het belangrijk dat de hoeken haaks zijn.

Plaats je een tussenwand of een bar, wees dan secuur in verband met de keukenkasten en het aanrechtblad die op maat moeten worden gemaakt. Eventueel nieuwe deurposten en raamkozijnen plaats je als laatste in deze fase.

 

De voorbereiding van de elektra en leidingen voor het plaatsen van een nieuwe keuken

Laat de voorbereidende werkzaamheden aan gas, water en elektra over aan een erkend installateur. Ook bij het verplaatsen van stopcontacten en leidingen in de keukenruimte is het noodzakelijk je keukenplan erbij te nemen.

Een centimeter verschil kan er al voor zorgen dat bijvoorbeeld de oven al niet meer gemonteerd kan worden. Je moet er ook voor zorgen dat er achter de apparaten zoals de koelkast, oven, vaatwasser en vriezer geen leidingen op de muur lopen.

Als laatste is het ook belangrijk om de de leidingen zoveel mogelijk in te frezen. Plaats aansluitpunten ter behoeve van apparatuur zoveel mogelijk in de buurt van de apparaten om uitbouw in de toekomst te vergemakkelijken.

Voordat je de apparatuur en de leidingen gaat plaatsen is het verstandig om de gaten af te tekenen waar de aansluit punten zitten en deze te met een gatenboor of decoupeerzaag de gaten aan te brengen.

Tip: houdt altijd de meegeleverde leidingstekening aan, omdat alles op maat wordt geleverd en precies past in je keukenruimte, zou je zeggen dat er weinig mis kan gaan. Maar juist doordat de keukenmontage zo nauw komt kan het ook flink fout lopen. Bekijk objectief waar je goed in bent en wat je aan professionals overlaat.

 

Handig: Top 3 Best beoordeelde keukenzaken

 

Het in elkaar zetten van de basiselementen voor dat de keuken wordt geplaatst

Het is verstandig om een grote ruimte te reserveren voor het in elkaar zetten van de basiselementen van de keuken. De basiselementen van de keuken zijn makkelijk in elkaar te zetten. Het is makkelijker om deze eerst in elkaar te zetten en dan te gaan plaatsen. Onder de basiselementen vallen de ombouw kasten zonder de lades en de deurtjes er al in te monteren.

Het plaatsen van de keuken zelf

Nadat alle voorbereidingen voor het zelf plaatsen van de keuken zijn getroffen kun je de keuken gaan plaatsen. Teken de maten van de keuken en de kasten op de muur af, zodat je goed kunt zien waar je de keukenkasten moet plaatsen. Tip: bestuur de meegeleverde tekeningen goed zodat je goed weet waar je de keuken moet gaan plaatsen en een voorbeeld heeft van hoe de keuken wordt als je hem geplaatst heeft.

Het is belangrijk dat je van uit de hoek begint met stellen en dan verder naar buiten werkt. Zorg hierbij ook dat alles waterpas en haaks staat, dit vergemakkelijkt het op maat maken van de paklijsten op het einde van de keuken. Als je bovenkasten hebt in jouw keuken moet je deze als eerst plaatsen, daarna moet je pas de onderkasten plaatsen in de keukenruimte.

Tip: het is handig om een hulpbalk waterpas aan de muur te bevestigen, hierdoor staan de keukenkasten achter op de juiste hoogte zodat je alleen nog de voorkant hoeft te stellen. De vaatwasser blijft nog een open plek in de keuken, zorg dat er nog 60 cm ombouwruimte vrij blijft. Controleer regelmatig of er niks verschoven is, dan gaat de vaatwasser er niet meer in of ontstaat er een lelijk gat.

Vergeet ook niet de naden aan de binnenkant van de koelkast, vaatwasser en de naad tussen de hoge kast en werkblad te kitten.
Als je tegels hebt moet je deze als laatste plaatsen, je moet de tegels vanaf het blad optegelen voor een perfecte aansluiting op het blad. Het is verstandig om de onderrand vrij te laten voor de kitrand.

 

Handig: Top 3 Grootste keukenshowrooms vergelijken

 

Het zelf plaatsen van het werkblad

Nadat alle kasten in de keuken zijn geplaatst is het tijd om het keukenblad er op de leggen. Het is verstandig om een keukenblad te bestellen zodat deze door een specialist op maat kan worden gemaakt en je ook gelijk de uitsnede kan laten maken voor de kookplaat en de wasbak. Ook is het verstandig om de keuken op te laten meten door een ervaren bedrijf, zo voorkom je fouten in het meten van het werkblad.

Het werkblad plaatsen op de basiselementen is geen moeilijke klus als je kasten waterpas staan ligt je blad dat automatisch ook. Hoekbladen moet je koppelen met spietjes en koppelbouten. Je moet het blad bevestigen door schroeven vanuit de onderkasten aan te draaien. Houten en stenen bladen dien je te monteren met behulp van de meegeleverde instructies Het is belangrijk dat je het werkblad goed afkit. Je kunt overtollig kit weg halen met water of azijn.

 

Het plaatsen van de spoelbak en de inbouwapparatuur in de keuken

Nadat je het werkblad hebt geplaatst kun je de inbouwapparatuur en de spoelbak gaan monteren. Het  monteren van de spoelbak is niet heel moeilijk, je moet er alleen voor zorgen dat de afvoerslang die je zelf op maat moet maken liever te lang is dan te kort. Het monteren en aansluiten van de inbouwapparatuur moet je doen volgens de meegeleverde montagevoorschriften.

De afronding van het plaatsen van een keuken

Als laatste moet je de lades en deurtjes monteren. De lades moet je eerst in elkaar zetten en dan kun je ze plaatsen in de basiselementen. De lades zijn er makkelijk in te krijgen maar weer moeilijk uit te krijgen daarom is het verstandig om de lades als laatste te plaatsen.

De handvatten kun je als laatste monteren en daarna de lades in de basiselementen plaatsen.

Tip: Hang de deurtjes en de lades niet al te recht zo kun je ze nog makkelijk bijstellen indien dat nodig is. Vergeet het ontluchtingsrooster voor de koelkast of vriezer niet in te plinten.

Als je krans en lichtlijsten heeft moet je deze op maat brengen en vast schroeven. Ook moet je de plinten op maat maken en deze monteren.

 

Handige tips voor het uitzoeken van een keuken:

1. Best beoordeelde keukenshowroom

2. Goedkoopste keukenshowroom

3. Grootste keukenshowroom

 

Ontvang gratis keukenbrochures om honderden opstellingen en inspiratie in huis te halen. Mocht je meer willen weten over de gemiddelde prijs van een keuken, bekijk dan kosten nieuwe keuken.

 • Avatar Monique RG schreef:

  Goed artikel,
  Fijn dat alles zo uitgebreid en netjes word uitgelegd.
  Schrijven jullie meer van dit soort artikels?
  Groetjes,
  Monique van stunten
  met plinten.

 • Avatar Sandra schreef:

  Wat kost om een keuken laten plaatsen?

  (wij zijn niet zo handig namelijk)

  vr gr Sandra

  • IZAA IZAA schreef:

   Beste Sandra,

   Veel hangt af van de grootte van de keuken. De meeste keukenzaken berekenen dit per strekkende meter.

   Op werkspot.nl zijn veel keukenplaatsers te vinden.

   Groet, team IZAA

 • >
  IZAA