Informatie over wijnkasten? Als wijnliefhebber wil je natuurlijk je wijn op de juiste temperatuur hebben. Om jouw favoriete wijnen op de juiste temperatuur te houden, kan je er voor kiezen om een wijnkast aan te schaffen.

Er zijn veel verschillende soorten wijnkasten en daarom kan het lastig worden om de juiste keuze te maken. Lees hier alle informatie over wijnkasten.

Keuken met wijnkast kopen

Ben je op zoek naar een nieuwe keuken inclusief een wijnkoeler? Hier vind je meer dan 650 keukenaanbiedingen van dit moment. Bekijk ze nu en mis geen enkele aanbieding.

> Keukenaanbiedingen inclusief wijnkasten

Soorten wijnkasten

Wijn kan je op verschillende plekken en manieren bewaren. Zo kan je wijn bewaren in een klein koelkastje, in een rek of in een grote traditionele wijnkelder. Voor iedereen is er wel een optie. 

Hieronder benoemen wij een paar soorten plekken waar jij je wijn kan bewaren.

Wijnbewaarkast

Een wijnbewaarkast is bedoeld om wijn in te bewaren voor een lange periode, zodat de wijnen de tijd hebben om te rijpen. Deze koelkast zorgt voor de beste omstandigheden om de wijn te laten rijpen; de ideale bewaartemperatuur, ventilatie en de juiste luchtvochtigheid. De wijnbewaarkast zou de traditionele wijnkelder moeten overnemen.

Vrijstaande wijnklimaatkast

Een wijnklimaatkast is bedoeld om wijnen in te bewaren voor een korte periode. Deze koelkast wordt vaak gebruikt om snel toegang te hebben tot je favoriete wijnen. Vandaar dat een vrijstaande wijnklimaatkast zich vaak in de buurt van de woonkamer bevindt. Dit is één van de grotere pluspunten; je kan hem plaatsen waar jij wil.

Wijnkoelkast

Wijnkoelkasten zorgen voor de perfecte temperatuur voor je wijnen, maar dit is niet hetzelfde als een wijnklimaatkast. Het verschil tussen een wijnkoelkast en een wijnklimaatkast is dat je met een wijnklimaatkast ook de vochtigheid kan bepalen. Dit kan bij een wijnkoelkast dus niet.

Wijnrek

Een wijnrek is één van de makkelijkere opties voor als je een kelder hebt of extra ruimte over hebt in je kast. Het handige van een wijnrek is dat het goedkoper is dan een koelkast en dat hij gewoon zijn werk blijft doen als je stroom uitvalt.

Losse wijnkast kopen

Losse wijnkast kopen? > Bekijk hier goedkope losse wijnkasten

Deze onderbouw wijnkoelers van I-Kook hebben vergeleken met andere wijnkoelers een zeer aantrekkelijke prijs. De wijnkoelers hebben de volgende inhoud:

  • 7 flessen / inhoud 22 liter
  • 19 flessen / inhoud 58 liter
  • 19+19 flessen / inhoud 116 liter

Soorten koelsystemen

Om de wijnen in de koelkast koel te houden, is een goed werkend koelsysteem essentieel. De wijn kan zuur worden of de frisheid kan compleet verdwijnen als de temperatuur in de koelkast niet juist is ingesteld. Om je wijn op de juiste temperatuur te houden zijn er 3 soorten systemen: wintersystemen, thermo-elektrische systemen en systemen met een compressor.

1.

Wintersysteem

Dit systeem kan de wijnklimaatkast niet alleen verkoelen, maar ook verwarmen. Dit betekent dus dat als de omgeving te koud begint te worden, de klimaatkast zichzelf gaat opwarmen zodat de binnenkant op dezelfde temperatuur blijft ongeacht wat de temperatuur buiten is. Dit systeem is handig in bijvoorbeeld een schuur in de winter. Hoewel deze functie op sommige wijnklimaatkasten zit, wordt het nog steeds aangeraden om de wijnklimaatkast in een verwarmde ruimte te zetten.

2.

Thermo-elektrisch

Bij het thermo-elektrische systeem (ook bekend als het Peltier-effect) wordt er gebruik gemaakt van een natuurkundig proces waarbij elektrische stroom wordt omgezet in een temperatuurverschil. Dit systeem zie je vooral veel bij kleinere koelkasten en niet bij grote koelkasten, omdat het veel energie kost als de koelkast te groot is.


Koelkasten met dit systeem zijn niet geschikt voor inbouw. Ook mag een koelkast met een thermo-elektrisch systeem niet in de buurt van een warmtebron, zoals een vaatwasser, staan of in direct zonlicht.

3.

Compressor

Bij veel grote koelkasten heb je te maken met een compressor die gebruikt word als warmtepomp. De verdampte koelvloeistof in het koelelement onttrekt de warmte aan de omgeving en wordt naar de compressor geleid. Daar worden de gassen samengeperst tot een vloeistof waarna de vrijgekomen energie voor de koeling zorgt.


Een wijnklimaatkast met een compressor is geschikt voor inbouw, maar het nadeel van een compressor is dat deze het meeste geluid maakt in vergelijking met andere koelingssystemen.

Aan het oriënteren voor een nieuwe keuken?

Ontvang gratis de populairste keukenbrochures boordevol inspiratie, keukentrends & prijzen. 40.000+ keer aangevraagd. Vraag direct aan!

Inbouw wijnkoelkast

Als je kiest voor een inbouw wijnkoelkast is het belangrijk om aan een aantal dingen te denken voordat je de koelkast aanschaft. Niet alle soorten wijnkoelkasten zijn namelijk geschikt voor inbouw. Hieronder geven wij meer uitleg over een aantal factoren waar je op moet letten.

Nismaten: niet alle inbouw koelkasten zijn geschikt voor alle keukens. De nismaten spelen hier een grote rol. Controleer eerst de nismaten van het kastje waar je de koelkast wilt hebben en daarna de nismaten van de wijnkoelkast die je graag zou willen kopen. Vaak is er met de nismaten van een wijnkoelkast rekening gehouden met standaard maten van keukenkastjes, maar meet altijd voor de zekerheid de hoogte, breedte en de diepte op.
Warmte afvoer: vaak zit de warmte afvoer aan de voor- of achterzijde. Zorg dat de warmte afvoer niet bedekt is door een plint of een muur. Als de warmte nergens naartoe kan, kan de koelkast warm worden en gaat hij meer energie verbruiken om de binnenkant koel te houden.
Genoeg ruimte: de wijnkoelkast moet genoeg ruimte hebben om, zoals hierboven genoemd, warmte af te voeren, maar ook om genoeg frisse lucht te kunnen krijgen. Als de lucht in de wijnkoelkast niet goed is, 'ademt' de wijn slechte lucht in en dan kan de wijn zijn karakter verliezen en dus minder lekker smaken.