Werkblad bepalend voor je keuken? Het werkblad is het eerste dat je opvalt als je een willekeurige keuken binnenstapt. Werkbladen zijn er in allerlei materialen, kleuren en diktes. Elk type heeft uiteraard zijn voor en nadelen. Welk werkblad is voor jouw keuken het beste?

Het werkblad is zeker bepalend element voor de uitstraling van je keuken. Niet alleen de kleur, maar ook het soort materiaal waar het werkblad van gemaakt is heeft een grote invloed op de sfeer van de keuken. Werkbladen zijn er in allerlei afmetingen, vormen en materialen.

Ook moet je rekening houden met de gebruiksvriendelijkheid en het onderhoudsgemak bij het uitzoeken van de keuken. In deze blog praten wij je volledig bij over materialen, gebruiksvriendelijkheid en wat een werkblad met de uitstraling van je keuken doet.

werkblad van kunststof

Materialen

Tegenwoordig zijn er heel veel materialen om uit te kiezen. Een granieten werkblad heeft karakter en geeft je keuken een warmere uitstraling. Graniet is een materiaal wat zich zeer goed houd en daarom ook zeer lang meegaat. Vooral als graniet gepolijst is.

Dat betekend dat de structuur op de oppervlakte compleet is dichtgemaakt, zodat er geen vloeistof doorheen kan komen. Dit is een glanzend oppervlak. De structuur is zo dicht, dat water dat er op valt vaak op 1 plek blijft liggen of snel tot stilstand komt bij beweging.

Welke keukenwinkel heeft de mooiste werkbladen? Vind het uit

Dit heeft allemaal als doel om het aanrechtblad vlekbestendig te maken. Er zijn ook werkbladen, zoals Belgisch hardsteen, waarbij het juist elegant is als er vlekken in komen. De bovenkant word dat helemaal niet afgewerkt. De vlekken die tijdens gebruik in het werkblad trekken, maken het materiaal levend.

Dit word eigenlijk alleen uitgevoerd bij een klassieke keuken. Belgisch hardsteen is ook gepolijst te krijgen, zodat je het oppervlakte beter kunt beschermen. Houd er rekening mee dat Belgisch hardsteen minder oud is dan graniet, en is dus van nature veel zachter.

Composieten werkblad

Een goed alternatief voor een werkblad van natuursteen is composiet.

Composiet lijkt op natuursteen en is verkrijgbaar in vele kleuren. Composiet heeft daarnaast een betere kleur en decor waardoor je minder snel kleurverschillen krijgt. Composiet is een combinatie van hars en steen.

Ben je op zoek bent naar sterk en goedkoop materiaal? Dan is kunststof een goede optie. De meeste kunststof bladen zijn hittebestendig tot 250 graden, krasbestendig en mooi qua uitvoering. Tegenwoordig kunnen kunststof bladen extra dik geleverd worden, waardoor het er mooi, stoer en massief uitziet. De prijs van een kunststof werkblad valt tevens enorm mee!

Op zoek naar een goedkoop aanrechtblad?

Bekijk wie er naast de goedkoopste keukens ook de goedkoopste werkbladen levert 

Met eindeloze mogelijkheden voor het design is kunststof het meest veelzijdige materiaal voor een werkblad.

Voor een strakke moderne keuken is beton zeer geschikt. Dit type werkblad kan helemaal naar je wens gemaakt worden en blijft altijd mooi in zijn nieuwe staat. Niet elke keukenwinkel levert een betonnen blad en het is ook nog eens enorm zwaar.

Een houten keuken werkblad oogt warm. Elk houten werkblad heeft zijn unieke eigen kleuren en patronen en is dus nooit hetzelfde. Er zijn zachtere lichte houten werkbladen zoals beuk. Er zijn ook sterke, bijna zwarte werkbladen zoals de Japanse kleur Wenge hout. De prijzen van hout zijn wel prijzig. Bovendien is hout niet goed vlekbestendig.

werkblad van graniet

Gebruiksvriendelijk

Niet alleen de uitstraling van het werkblad is van belang. Je wilt er dagelijks ook veel gebruiksgemak van hebben. Graniet is mooi materiaal maar minder onderhoudsvriendelijk.

Als je het sterke materiaal op de juiste manier schoonmaakt en onderhoud blijft het lang mooi. Vaak worden er bij alle soorten werkbladen onderhoud sets meegeleverd.

Beton is daarentegen een wat lastiger materiaal. Het heeft redelijk wat onderhoud nodig en is vlekgevoelig. In tegenstelling tot andere materialen hechten vlekken zich vrij snel aan beton. Een houten werkblad is heel erg hygiënisch dit komt door de enzymen die bacteriën doden. Hout is alleen materiaal wat snel krast ook is het niet hittebestendig en heeft wat meer onderhoud nodig. De warme uitstraling maakt toch dat veel huishoudens alsnog voor hout kiezen.


Werkblad cadeautje? Ideeën opdoen voor je werkblad? Vraag hier je gratis keukenbrochures aan. 30.000+ bezoekers profiteerden al van vele aanbiedingen.

IZAA

>