Welke afzuigkap voor je keuken? Een afzuigkap is natuurlijk onmisbaar in een keuken om een blijvende hangende kookgeur te voorkomen. Afzuigkappen zijn er in verschillende vormen, kleuren en maten. Welke past bij jou?

Welke afzuigkap kies ik voor mijn keuken?

In moderne keukens zijn er talloze mogelijkheden op het gebied van afzuigkappen. Onder andere door de brede keus in verschillende modellen bepaal je zelf of een afzuigkap een relevant element wordt in je keuken, of een minder opvallend element.

Of een afzuigkap de bepalende factor is voor de uitstraling van je keuken is volledig afhankelijk van je eigen wensen. Wil je een afzuigkap die de aandacht trekt, of wil je dat andere elementen in je keuken de aandacht trekken?

afzuigkap in de keuken met verlichting

Wand afzuigkap

Wand afzuigkappen zijn afzuigkappen die aan de wand gemonteerd worden en zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en varianten. Je kunt voor een traditionele afzuigkap gaan, maar ook voor een diagonale afzuigkap. Bij de wand afzuigkap staat naast het functionele doel ook het decoratieve doel centraal.

Vaak worden wand afzuigkappen schouwkappen genoemd. Deze zijn meestal in 60 centimeter te krijgen, in 90 centimeter, 120 centimeter of een dubbele afzuigkap.

Eiland afzuigkap

Een eiland afzuigkap wordt boven het kookeiland gehangen en is hierdoor een van de meest opvallende afzuigkappen voor in een moderne keuken. Daarom is het belangrijk dat je een afzuigkap kiest, die past bij je keuken en natuurlijk ook bij je in de smaak valt qua design.

Afzuigkappen zijn er vaak in aluminium en roestvrij staal. De laatste tijd komen schouwkappen met zwart glas veel terug. Tevens hebben deze schouwkappen een zwarte behuizing. dit sluit naadloos aan op de keukentrends 2019,  2020, 2022 en 2023 waar zwart ook overheerst in de apparatuur.

Sommige merken is het mogelijk om de schouwkappen in allerlei kleuren te krijgen.

Vlakscherm afzuigkap

Bij vlakscherm afzuigkappen worden kookgeuren afgevoerd door middel van een uittrekscherm. De afzuigkap wordt weggewerkt in de kast boven het kookvlak en is daardoor niet opvallend. Daarnaast is de vlakscherm afzuigkap de kleinste en minst opvallende afzuigkap op de markt op dit moment.

En ook de minst verkopende. De meeste huishoudens willen geen vlakscherm afzuigkap meer.

Inbouw afzuigkap

Een inbouw afzuigkap wordt vanaf de onderkant in een bovenkast gemonteerd. Je hoeft dus geen kastje te openen of iets anders uit te schuiven als je gebruik wilt maken van de afzuigkap.

Doordat de afzuigkap volledig weggewerkt is in een kastje, heb je geen omkijken naar het design.

Dit omdat het design amper zichtbaar is. Veelal word dit vaak gebruikt in eigen gebouwde eiland schouwkappen, vooral bij klassieke schouwkappen is de uitstraling belangrijker dan de afzuiging. Gelukkig heb je hele sterke motoren, waardoor de schouw goed de kookluchten wegzuigt.

Verlichting

Niet alleen het model van de afzuigkap heeft invloed op de uitstraling van je keuken, maar ook de verlichting van de afzuigkap. Wil jij je afzuigkap net wat meer laten opvallen? Dan zijn inbouw spotjes de beste optie. Vaak zijn deze spots dimbaar en hebben veel schouwkappen een afstandsbediening. Dit is daarnaast ook praktisch voor tijdens het koken. Je kunt uiteraard ook voor losse lampjes kiezen die bij je keuken passen.


Informatie over schouwkappen en modellen in huis?
Welke afzuigkap komt er in je keuken? Inspiratie voor de Bora Classic systemen, schouwkappen, vlakschermkappen of andere ideeën opdoen? Vraag hier je gratis keukenbrochures aan. 30.000+ bezoekers profiteerden al van vele aanbiedingen.

IZAA

>