Wat maakt een keuken duur? Dit ken je vast – je loopt in een showroom en ziet een prachtige keuken. De basisprijs valt precies binnen je budget. Wanneer je de keuken gaat toepassen in jouw plan, blijkt dat er een gapend gat tussen wensen en budget aan het ontstaan is. Want je wilt Top apparatuur, een stenen aanrechtblad en luxe keukendeurtjes in je nieuwe keuken. Zo laat jij je keukenprijs in no-time door het dak gaan. Wat maakt een keuken duur en waar kun je het beste op besparen?

 

 

Je vraagt de adviseur naar de prijs van de nieuwe keuken en deze komt met een bedrag dat je doet duizelen. Het bedrag is ver boven jouw budget en je had niet verwacht dat de keuken zo duur zou zijn! Om teleurstellingen te voorkomen zijn de goedkoopste keukenzaken van Nederland wellicht een optie (tip: door de consumentenbond aangegeven dat er geen push-verkoop plaatsvind)

Vaak worden in een showroom de duurste modellen getoond, inclusief de meest prijzige keukenapparatuur. Geen nood, het is heel goed mogelijk dat de keuken die je ziet wel betaalbaar kan worden. Een paar aanpassingen kunnen de prijs van je nieuwe keuken aanzienlijk verhogen of verlagen.

Wat je zal verbazen maar bijna niets kost in verhouding is de keukenromp, ofwel de keukenkasten. Zonder keukendeurtjes, want deze werken met een toeslag.


Je nieuwe keuken te duur?  Ondoorzichtige prijzen… de keukenzaak die casht… Stop met teveel betalen!
Hoe je makkelijk 1000+ euro goedkoper uit kan zijn. Izaa Goud – je keukeninsider
Klik hier – maak gebruik van deze tijdelijke pilot actie >>>

 

Deze 8 punten maken je keuken duur

Deze acht punten maken voor jouw het verschil tussen wel en niet betaalbaar.

 

1. Keukenmerk

Koop je een bouwmarkt keuken of een SieMatic keuken? Je zult begrijpen dat het algemene prijsverschil tussen het meest voordelige keukenmerk en het meest prijzige keukenmerk extreem is. Als voorbeeld: een rechte keuken van 3 meter bij een bouwmarkt ligt rond de 900 euro.

Een rechte Bulthaup keuken (een topmerk) zit dan al op 15.000 euro. Je kunt er dus van uitgaan dat je voor een bekend en kwalitatief goed keukenmerk meer betaald dan voor een keuken van een gemiddelde lage kwaliteit.

De meeste huishoudens echter kopen een gemiddelde kwaliteit keukenmerk. Daarbij dus ook een gemiddelde prijs van een keuken. Hoe duurder het keukenmerk, hoe meer men verwacht van de kwaliteit.
Indien je bij je bezoek vele keukens wil bekijken, hebben wij een Top 3 grootste keukenshowrooms verzameld.

 

2. Dure keukenfronten

Keukenfronten bepalen de kosten van de keuken voor 100%. Afhankelijk van het type front dat je kiest, veranderd de prijs van de keuken steeds. Meestal word dit als volgt berekend: de rompen zijn 100% prijs. Afhankelijk van het type front komt er een toeslag op je keuken.

Het goedkoopste keukenfront zit bijvoorbeeld op 118% en het duurste op 240%. Het goedkoopste keukenfront is bijvoorbeeld van kunststof, het duurste bijvoorbeeld een gefineerd keukenfront of een massief houten paneel, maar ook bijvoorbeeld een lak keuken. Afhankelijk van het front dat je kiest, is dit de duurste kostenpost in de keuken. De romp van de keuken kost bijna niet. De prijs zit hem vooral in de prijsgroep van de fronten die je uit gaat kiezen.

 

3. Ladekasten keuken 90 cm en 120 cm

Ladekasten maken een keuken duur. Het maakt hierin weinig uit of je een ladekast van 30 centimeter breed hebt of meer. Veel mensen willen alleen maar ladekasten in de keuken. Als we het over dure ladekasten hebben, dan bedoelen we het standaard model met  een besteklade en 2 pannenladen, die dieper zijn dan de andere laden omdat door pannen in op geborgen gaan moeten worden. Hoe meer keukenladen er dan bij komen hoe duurder de keuken zal worden.

Een reden om niet teveel ladekasten in de keuken te nemen, is omdat naast de prijs, het de keuken ook erg onrustig maakt. Vooral de veel gebruikte 90 centimeter en 120 centimeter ladekasten zijn behoorlijk aan de prijs.

 

4. Verschillende prijsklassen werkblad

Een werkblad in de keuken kan van kunststof zijn. Dan valt de prijs behoorlijk mee. Vermoedelijk vind je de totaalprijs van het werkblad zelfs goedkoop. Net als bij de keukenfronten zijn er ook verschillende materialen werkblad, ook weer onder te verdelen in verschillende prijsklassen.

Maar een keukenblad kan natuurlijk ook in massief hout, graniet of composiet. Al deze materialen hebben ook weer verschillende prijsklassen.

Bij een houten werkblad ligt dit bijvoorbeeld onder andere in de zeldzaamheid van het hout. Het ene soort hout is makkelijker te verkrijgen dan een ander soort hout wat vaker voor komt. Ook een stenen blad is vaak erg prijzig. Daarnaast betaalt je vaak de uitsparingen en extra randafwerkingen. Een onderbouw spoelbak bij graniet bijvoorbeeld is een behoorlijke kostenpost.

Naast dat je dus te maken hebt met het materiaal (hout, kunststof, of graniet), is het daarna afhankelijk welke prijsklasse je in dit materiaal in de nieuwe keuken kiest. Daarna komen ook nog eens de afwerkingen. Wil je normale afwerkingen of bijzondere afwerkingen? Voor bijzondere afwerkingen betaald je ook meer dan voor de normale afwerking.

 

5. Extra kosten kookeiland of spoeleiland

Een kookeiland of spoeleiland doet de kosten in de keuken aanzienlijk stijgen. Dit zit hem voornamelijk in het meestal diepere werkblad wat een flinke toeslag geeft. (De meeste kookeilanden of spoeleilanden zijn 90 centimeter diep) Gezien de extra afwerkingen.

Je krijgt hier immers een verdieping in het werkblad, wat erg kostbaar is. Daarnaast een rugwand over dezelfde lengte of extra kasten in de keuken door de diepte. Deze extra kasten zijn meestal ondiep, iets wat ook een grote meerprijs geeft.

Een schiereiland is iets minder kostbaar, gezien één kant niet afgewerkt hoeft te worden.  Let op, dit maakt het niet onmogelijk. Wil je graag een kookeiland of een spoeleiland, bespreek de mogelijkheid dan met je keukenadviseur. Is er weinig ruimte, dan is een schiereiland bijna altijd mogelijk. Wil je weten of een kookeiland of spoeleiland in je nieuwe keuken past? Mail ons gerust je keukenmaten. Wij kijken graag even met je mee.

Op basis van aankopen van anderen een showroom bezoeken? Bekijk de Top 3 Best beoordeelde keukenzaken.

 

6. Merk apparatuur in de keuken

Ook het merk van de keukenapparatuur is bepalend voor de keukenprijs. Apparatuur in de keuken zijn de kosten waarin uiteindelijk het meest gesneden zal worden, want er is veel marge op te halen. Om een idee te geven van de gemiddelde keukenapparatuur prijs: ga je uit van een normale oven, kookplaat, schouw, koelkast en vaatwasser, zit je al gauw op minimaal: € 4000. Als je diezelfde apparatuur in het duurste merk zou willen dat er is, kan het zijn dat je ineens op 10.000 euro uitkomt.

Neem je de goedkoopste apparatuurlijn van een minder bekend merk, zult je voor 1000 euro al keukenapparatuur kunnen kopen. Het ligt er dus aan of je een speciaal merk wil of juist luxere keukenapparatuur, voor deze twee dingen betaal je juist meer dan voor een minder luxe keukenapparatuur en voor een onbekender merk.

 

7. Bovenkasten met glas of liftsysteem

Bovenkasten in de keuken met glas of liftsysteem zijn in verhouding erg prijzig. Je moet hierbij denken aan de prijs van een ladekast van 90 centimeter. Kasten waarbij de fronten omhoog schuiven. Reken gemiddeld € 1000 euro per kast. Deze bovenkasten zijn duurder omdat ze een liftsysteem hebben of een glazen front hebben.

 

8. Hoeken in de keuken

Een hoekoplossing in de keuken, indien je die wenst te benutten bijvoorbeeld een carrouselkast, zijn vaak erg prijzig. Dit heeft niet te maken met de werkblad afwerking erboven, maar met de kast die je er onder gebruikt ter opvulling. Dit kan een simpele hoekonderkast zijn, maar ook een carousselkast. Heb je twee hoeken in je nieuwe keuken, een u-vormige keuken, is dat nog prijziger.

 

Bekijk welke keukenzaak het beste bij jouw wensen aansluit:

1. Best beoordeelde keukenshowroom

2. Goedkoopste keukenshowroom

3. Grootste keukenshowroom


Net als 30.000 anderen toegang krijgen tot exclusieve kortingen en tips?
Vindt het in de gratis keukenmagazines.
Hier te bestellen!


 

IZAA

>