Wat kost een keuken? De keukenwereld was rustiger geworden, extreme kortingen waren verleden tijd. Niet meer… donkere wolken trekken over keukenland en de economie. 

Dit artikel gaat over jouw portemonnee. Over hoe velen geld verloren hebben door de verkeerde keuzes te maken en daardoor bewust, maar ook vaak onbewust te veel te betalen. Maar ook door een enorm voordeel dat jij kan behalen als je nu een keuken koopt…

Dit artikel is herschreven in oktober 2023. En dat was hard nodig ook. Er is in een jaar enorm veel veranderd. Laat je niet bedwelmen door een verkoper. Onze tips besparen je echt geld! Daarom is dit het belangrijkste artikel van de hele website! Iedereen die een keuken gaat kopen moet dit artikel eigenlijk grondig lezen.

We laten je ook iets zien op deze pagina over keukens wat je verder nergens zult vinden! Geheime insider informatie 🙂

Spoiler alert. We hebben voor jou de top 4 goedkoopste keukenzaken van Nederland uitgezocht. Er is een nieuwkomer bij.

Klik hier -Top 4 Beste Keukenzaken Prijs – Kwaliteit >>>

 

 

Keukenwinkels lokken je met verkeerde keukenprijzen de verkeerde kant op

Hier beginnen we mee, want dit is namelijk wat jou doet besluiten naar een bepaalde keukenwinkel te gaan. Izaa heeft duizenden keukenoffertes gezien. Een ding valt ons op: elke keukenzaak maakt reclame als: ”wij zijn de goedkoopste” of ”nergens goedkoper”.

De prijzen op de site – en de schreeuwerige keukenreclame – tonen aan 2.000 euro. Als je dan een keukenofferte laat maken, kom je ineens uit op 10.000 euro voor je nieuwe keuken.

Dit gebeurd overal! Daarom is het handig om te weten in welke winkels je moet zijn. De meeste keukenwinkels hebben een goed

Zie je nog zon enorm goedkope keuken? Tel dan minimaal 40% bij de goedkope keukenprijzen op. Nu de misleiding is geland, kijken we eens naar de eerste kostenindicatie…

 

Kosten keuken indicatie

Een nieuwe keuken kopen begint met een prijsindicatie. Wil je een reële kostenindicatie voor je nieuwe keuken? Een indicatie is meestal zo gegeven. Maar toch… een indicatie veranderd zo.

 

Jan en Ine lopen in een keukenwinkel. Enthousiast vragen ze de adviseur wat een keuken kost. Nou, zegt de adviseur, tussen de € 3.000,- en de €200.000,- Wat is dat nou voor een antwoord??? Vragen Jan en Ine.

Stel, je ziet een mooie keuken en je vraagt de keukenadviseur wat de keuken kost, maar dan een meter korter. Niet alleen de keukenkast gaat er af qua prijs – ook de kosten van het keukenwerkblad gaan er af, inclusief werkblad uitsparingen. Zie je de adviseur zijn hersenen al breken?

De achterwand van de keuken en lichtlijst worden korter. Misschien is er 1 spot keukenverlichting minder nodig. De plint wordt korter – en zelfs de keukenmontage prijs wijzigt. Wil je Candy apparatuur of Miele apparatuur? Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Daarom is een prijsschatting voor de kosten van een keuken omslachtig en nutteloos. Een klein stukje aanpassen of weglaten, scheelt al snel een flink bedrag in je nieuwe keuken. Daarom dus een keukenofferte laten maken.

Bijna niemand weet het, maar elk jaar gaan de keukencatalogi prijzen omhoog. Dat is het handboek van een keukenverkoper waarmee hij een keukenofferte maakt. Globale prijsstijging voor veel onderdelen ongeveer 5% per jaar.

Oorzaken hiervoor zijn voornamelijk inflatie, hogere grondstofprijzen en hogere inkoopprijzen. Een keuken is dus elk jaar duurder!

Wanneer kan je wél een goede prijsindicatie voor je keuken krijgen? Als keukenfrontje en werkblad bekend zijn.

Maar… wat maakt nou precies die prijs van een keuken?

Wat bepaalt de precieze prijs van een keuken

De prijs word bepaald door de keukenwinkel waar je bent. In grote mate door het keukenmerk van de keuken. Het verschil tussen het duurste keukenmerk en het goedkoopste keukenmerk is zon 80%. Daarnaast betaal je voor de keukenapparatuur. Als voorbeeld:

Een goedkope Whirlpool over koop je online voor 459 euro. Een dure Miele oven koop je online voor 1200 euro.

Het verschil tussen de goedkoopste keukenapparatuur en de duurste – als set – is ook al gauw 9.000 euro bij een normaal set met apparaten.  Nog belangrijker: door de uiteindelijke korting die je krijgt – en hoe goed jij kan onderhandelen. Meer informatie lees je bij: wat maakt een keuken duur.

Je kan dus kiezen voor een luxe keukenmerk en toch goedkope apparatuur nemen. Andersom kan ook. Of je kiest gewoon een dure keuken met dure apparatuur uit. Of alles low budget keukens. Wat je ook kiest… de keukenprijs zal enorm schommelen. Eerst dus een keukenwinkel zoeken die bij je prijsklasse past.

We gaan eens kijken wat je krijgt voor 10.000 euro.

Budget keuken kopen

Stel je hebt in totaal € 10.000,- te besteden voor je nieuw keuken? We gaan eens kijken wat je hiervoor krijgt. Helaas vergeten veel huishoudens dat er  ook montagekosten bij komen.  😉 Vroeger was keukenmontage globaal 10% van de prijs van de nieuwe keuken. Helaas zijn ook deze prijzen gestegen.

Dan blijft er ongeveer 8.500 euro over voor de keuken zelf.

Hoe is de keukenprijs opgebouwd? In percentages zie je hier een eenvoudig overzicht. Het gaat om gemiddelde percentages uit keukenoffertes. Zo zie je precies welke keukenonderdelen in de kosten het meest prijzig zijn.

– Keukenkasten (kasten, keukenfrontjes, plinten) 40%
(winst enorm, vooral op de frontjes) 
– Apparatuur (Oven, kookplaat, vaatwasmachine, schouwkap, koelkast) 30%
(winst hoog, maar veel concurrentie)
– Werkblad (Werkblad, uitsparingen in het werkblad en uitsparingen voor de kraan of Quooker) 15%
(winst redelijk) 
– Montage (apart) exclusief meerwerk: 15%

In sommige gevallen wordt er vaak nog een kopje ´diversen´ toegevoegd. Hier staat bijvoorbeeld de vloerverwarming in vermeld. De vrijblijvende offerte voor montage en meerwerk krijg je zeer snel. De oude keuken moet ook gesloopt worden. Keuken demontage kost ook geld. Een keuken demonteren kan je trouwens makkelijk zelf.

Montage, leidingen verleggen en demontage kunnen samen ook een fors bedrag zijn aan meerwerk. Zo moet je het budget voor je keuken toch opschroeven.

Toch geld te kort voor je nieuwe keuken?

Als je droomkeuken te duur is

Keukens veel te duur? Je kent het vast: in een showroom zie je jouw ideale droomkeuken. Verliefd. Blijk dat het de duurste keuken is! En dat terwijl je portemonnee niet eens op de helft komt. Je begroting is € 8.000,- en je wensen zijn samen € 19.000,- voor een nieuwe keuken.

Herkenbaar? Bijna 65% van de keukenkopers kent dit! Wat ga je nu doen? Concessies doen en continue schrappen van je wensen. Je kan een andere goedkope keukenoutlet bezoeken. De meeste winkels gaan voor marge. Maar als je veel keukens verkoopt, verdien je ook aan je keukens.

Wil je een voordelige Duitse kwaliteit keuken waar weinig winst op gemaakt word? Deze winkels laten marge liggen en gaan voor veel verkoop. Voordeel voor jou!

Klik Hier – Top 4 Goedkoopste Winkels >>>

Is je keuken ook te duur? Het gesprek met de adviseur eindigt snel. Meestal word je, voor een goedkope keuken, verwezen naar een budgetketen. Mensen die geen geld willen lenen, kunnen beter bezuinigen op de apparatuur.

Hier kun je eenvoudig een paar duizend euro mee besparen zodat je qua ontwerp je keuken kunt kopen. De meeste apparatuur is goed en heeft garantie.

Wat ook kan…

Ondanks dat mensen lenen super eng vinden, is bijlenen van een klein deel van het budget vrij gebruikelijk.  Voor een klein maandbedrag zit je dan net iets ruimer in je budget. Je kan net dat ene kookeiland kopen. Of toch die Bora kookplaat met werkbladafzuiging.

Heb je niet liever een keuken die 100% naar wens is?  Vind meer informatie over geld lenen voor een nieuwe keuken.

Heb je een grote keukenruimte, maar weinig geld voor je keuken? En wil je toch een super-de-luxe keuken die duur lijkt? Er zijn ook grote eenvoudige keukens te koop. Neem dan zo voornamelijk keukendeuren – en zo weinig mogelijk ladekasten in de keuken.

Stop er een kunststof werkblad op en neem je eiland zonder spoelen of koken. Of neem prijsklasse 1 graniet. Dan valt het allemaal reuze mee met de prijs. Lees meer over geld besparen in je nieuwe keuken.

 

Prijzen in keukenshowroom kloppen nooit

Wat kost een keuken in de showroom? In de meeste keukenwinkels staan geen prijzen meer. Dan moet je een keukenadviseur de prijs vragen. Wat eigenlijk weer nutteloos is, want jij hebt een andere maatvoering. Bijna altijd.

Er zijn ook winkels die wel prijzen tonen. Dan staan de prijzen op borden bij de keukens. Deze prijsindicatie klopt nooit voor jouw keuken.

Want je keuken zal altijd een andere maatvoering hebben. Dat vergeten veel mensen. Die prijs kan je vaak omhoog bijstellen.

Het is trouwens niet ongebruikelijk om een geplaatste keuken in de showroom in prijs ietsje te verlagen. Lijkt die keuken weer net iets aantrekkelijker. NA een half jaar zal de keuken in de uitverkoop gaan en veranderen in een showroommodel keuken.

En als je jouw keuken vergelijkt met een keuken in de showroom? Jouw ideale keuken? Altijd wijzigen er dingen, waardoor de kosten van de keuken fluctueren. Goedkopere apparatuur – of een ander werkblad. Jouw keuken is langer – of korter. Andere soorten materialen voor de kasten, en ga zo maar door.

Wat kost een keuken prijzen showroom

De prijs van jouw keuken is zeker duurder, dan in de showroom vermeld staat.

Een keuken is dus geen kant-en-klaar product, zoals een auto. Tenzij het een showroomkeuken betreft. Die neem je kant en klaar mee.

Wat kost een keuken gemiddeld

Wat kost een keuken gemiddeld? Als eerste is het belangrijk te weten dat keukens elk jaar duurder worden. En niet alleen de gewone keukens, ook de voorraadkeukens. De prijslijst hieronder is net vernieuwd.

Kosten goedkope bouwmarktkeuken:
Recht: € 1200,-
Hoek: € 1600,-
Eiland Onmogelijk
Kosten goedkope kwaliteitskeuken:
Recht: € 4.500,-
Hoek: € 5.500,-
Eiland: € 7.500,-
Kosten midden segment keuken:
Recht: € 9.000,-
Hoek: € 12.500,-
Eiland: € 15.000,-
Kosten hoog segment keuken:
Recht: € 14.000,-
Hoek: € 18.000,-
Eiland: € 27.000,-
Prijsindicatie – gemiddelde – keukenapparatuur:
Kookplaat: € 500,-
Oven: € 600,-
combi magnetron: € 900,-
Magnetron € 350,-
Koel-vries combinatie € 450,-
Vaatwasser € 650,-
Afzuigkap € 800,-

Keukenwinkels compleet doorgronden? 

Over werkwijzen, keukenwinkels, schimmige praktijken, goed vergelijken, – en minimaal 1.000+ euro besparen…

Een must-have voor elke keukenkoper.

Klik hier voor meer informatie >>>

– Bryan, keukenadviseur bij Izaa

Kosten nieuwe keuken

Wat zijn de kosten van een nieuwe keuken? Een complete keuken betekend een bruikbare keuken. We spreken over de kastjes, het werkblad en de keukenapparaten. De kosten van een complete nieuwe keuken zijn exclusief montagekosten.

Showroomkeukens, voordeelkeukens, budgetkeukens, basiskeukens: het zijn allemaal complete keukens. Er komen geen verrassingen meer bij. Hieronder geven wij belangrijke voorbeelden en indicaties die veel mensen willen weten:

Alternatieven voor luxe merken

Goedkope luxe keuken? Er zijn zoveel mogelijkheden dat wij de meest populaire op een rij zetten. Wat kost een complete keuken waar? Veel winkels bieden meerdere merken aan.

Vaak van goedkoop naar duur. Luxe winkels kunnen ook een aanbod met voordeelkeukens hebben. Perfect te combineren met de overige keukens.

Bij Küchenoutlet en Mandemakers zie je dit bijvoorbeeld. Ze richten zich op dure keukens,  maar bieden indien nodig een voordeel lijn aan.

Wat kost de keuken voor mij?

Maak een globale berekening van je kosten in 5 minuten.

Klik hier voor het bereken mijn keuken prijs >>>

 

Duitse keuken

Wat kost een Duitse keuken? 80% van de keukens die in Nederland verkocht worden komen uit Duitsland. Dat is mooi, Duitse keukens voorzien in de grootste behoefte en worden gretig verkocht.

Dat komt omdat Duitse keukens qua kwaliteit in de top van de wereld horen. De fabrieken in Duitsland zijn hert oudste in de wereld, de kennis van het fabriceren keukens is enorm. Ondanks de tussenhandel, kan je een Duitse keuken goedkoop kopen. Vanaf € 5.500,- heb je al een goede Duitse keuken.

Wil je naar Duitsland rijden om de tussenhandel uit te schakelen? Lees dan eerst Is een keuken in Duitsland goedkoper?

 

Italiaanse keuken

Wat kost een gemiddelde Italiaanse keuken? Italiaanse keukens zijn in trek bij huishoudens met wat meer geld voor de keuken. Ze worden voornamelijk in het Gooi verkocht. Helaas zijn er niet veel winkels die Italiaanse keukens verkopen. Zoek je een Italiaanse keukendealer lijst? Bekijk de lijst met Italiaanse keukenmerken.

Een Italiaanse keuken kost gemiddeld €24.000,- Al zijn er meer dure merken en een paar goedkope merken. Zoek je een goedkope Italiaanse keuken? Dan kan je het beste kijken bij Stienstra keukens.

Ikea keuken

Wat kost een Ikea keuken? Ikea. Wie gaat er niet heen om een Ikea keukenofferte te laten maken? Ikea is zo populair dat we er een speciaal artikel over hebben geschreven.

Hier vergelijken we de plus – en minpunten van een gewone keuken met een Ikea keuken. Misschien een keuken bij Ikea kopen? Dan moet je dit lezen. Een gemiddelde Ikea keuken kost 9.200 euro.

Mandemakers keuken

Veel beginnende kopers herkennen de naam Mandemakers keukens ergens van. Wat Mandemakers heeft opgezet is erg knap: een monopolie van keukenwinkels met verschillende namen.

Niet alleen de winkels zijn hetzelfde, ook de verkoopmethoden en de lay-out van veel websites. Dan zitten ze ook nog eens vlak bij elkaar. Soms zelfs naast elkaar. Zo denk je misschien naar de buren te gaan, maar daar kunnen ze je prijs van die andere winkel ook zien.

Welke winkels zijn onderdeel van Mandemakers? 

Keukenzaak Prijs en segment keuken
Keukenconcurrent
Segment: Laag
Gemiddelde prijs: € 5.500,-
Keukenloods
Segment: Laag
Gemiddelde prijs: € 8.000,-
Wooning keukens
Segment: Laag
Gemiddelde prijs: € 9.000,-
Keukenkampioen
Segment: Midden
Gemiddelde prijs: € 12.000,-
Hello Kitchen
Segment: Midden
Gemiddelde prijs: € 15.500,-
Brugman keukens
Segment: Midden
Gemiddelde prijs: € 13.000,-
Nieuwenhuis keukens
Segment: Midden/Hoog
Gemiddelde prijs: € 12.000,-
Piet Klerkx keukens
Segment: Midden
Gemiddelde prijs: € 11.000,-
Tulp keukens
Segment: Midden
Gemiddelde prijs: € 16.000,-
Grando keukens
Segment: Midden
Gemiddelde prijs: € 10.000,-
Keukenmaxx
Segment: Hoog
Gemiddelde prijs: € 16.000,-
Mandemakers keukens
Segment: Hoog
Gemiddelde prijs: € 19.000,-
CVT keukens
Segment: Hoog
Gemiddelde prijs: € 21.000,-
TKI keukens
Segment: Hoog
Gemiddelde prijs: € 25.000,-

Welke van deze winkels hoort bij de Top 4 beste prijs-kwaliteit verhouding?
Klik hier!

– Bryan, keukenadviseur bij Izaa

Standaard keukenblok

Een standaard keukenblok is een eenvoudige keuken met alles er op en er aan. Dit zijn de keukenblokken die je bij Gamma en Praxis opgesteld ziet, maar dan wel in een betere kwaliteit.

Wat kost een standaard keukenblok? Veel winkels bieden jou een simpel blok aan. Kortom een keuken die bruikbaar is en niet teveel kost. Dan zit je voor een redelijke keuken rond de € 4.500,-. We hebben het dan over een kleine rechte keuken.

prijs standaard keuken

Nieuwbouw keuken

Bij een nieuwbouwkeuken liggen keukenprijzen een stuk lager. Al kunnen we zeggen dat deze prijzen in een paar jaar ook behoorlijk zijn verhoogd. Dit komt omdat je beperkt kan kiezen. Er zijn standaard modellen keukens in een paar kleuren en dat is het. De aannemer heeft een dealtje met een keukenzaak. Koop je een keuken in een nieuwbouw huis? Dan moet je onderstaand artikel zeker lezen.

Wil je meer vrijheid in je keuze? Dan zal je flink bij moeten betalen. Daarmee heeft de ‘nieuwbouw maffia’ je flink in zijn greep. Let op bij nieuwbouw keukens

Omdat je bij wijzigingen flink moet bijbetalen, is de vraag wat een keuken voor een nieuwbouwhuis kost moeilijk te beantwoorden. Voor een standaard model, nemen ze snel een stelpost tussen de € 6.500,- en € 10.000,-. Hiervoor krijg je dus een standaard opstelling en een standaard kleur.

Goed… en een showroomkeuken dan?

Showroomkeuken

Bij een showroomkeuken liggen de kosten altijd vast. Daarom zijn er belangrijke kanttekeningen bij het kopen van een showroomkeuken. Zo zijn de showroomkeukens scherp geprijsd. Soms tot wel 80% korting.

Maar… er word ook veel gesjoemeld met showroomkeukens.

Omdat er in showroom vaak in verhouding meer duurdere modellen staan, krijg je wel meer korting, maar betaal je nog steeds veel geld voor een showroomkeuken.

Wat kost een showroomkeuken? Gemiddeld kun je kortingen van 40 – 50 % verwachten. Heb je dus een keuken van € 40.000,- zou je die zeker wel voor € 20.000,- moeten kunnen meenemen. Neem geen genoegen met kortingen minder dan 40% Het is immers een geplaatst product.

Er zijn risico’s op beschadigingen bij het verwijderen van de keuken uit de showroom. En dan moet hij ook weer in je huis geplaatst worden.

Veranderingen aan het ontwerp zijn lastig door te voeren, want de keuken word geleverd zoals deze in de showroom staat. Wil je toch de voordelen en nadelen onderzoeken?

Is de korting op een showroomkeuken wel echt? Herken oplichting. Lees hier meer over een showroomkeuken kopen.

Wat kost een keuken renoveren

Bij renovatie vervang je alleen een deel van de keuken. Het doel is besparen, in jouw ogen is de rest nog goed. Dus waarom zou je dan direct een nieuwe keuken kopen?

Bij renovatie zie je vaak dat huishoudens dezelfde aanpassingen doen. Daarom hebben wij de gemiddelde prijzen voor je opgeschreven:

Kosten nieuwe frontjes keuken: € 4.000,-

Kosten nieuw werkblad: € 2.000,-

Wat is het prijsverschil tussen een nieuwe keuken en keukenrenovatie gemiddeld? Ruim 65% goedkoper.

Twee betrouwbare keukenrenovatiebedrijven zijn bijvoorbeeld de Keukenvernieuwers en KüchenMeister.

Keukenmontage

Je hebt montagekosten en soms meerwerkkosten. Zo goedkoop mogelijk de keuken laten plaatsen door een vakman? Vergelijk zelf de beste recensies met de goedkoopste prijs bij een bedrijf als Werkspot.nl.

Wil je veiliger laten monteren?

Gebruik dan het montagebedrijf in dienst van een keukenwinkel. Gaat er iets mis, heb je meer kansen dat alles in orde komt. Bijna alle keukenwinkels hebben eigen montagediensten.

Kosten voor het monteren van je keuken zijn eenvoudig te specificeren. Bij elke keukenofferte komt een montageofferte. Wel kunnen keukenmontage prijzen flink verschillen. Normaal varieert het tussen de € 200,- en € 500,- per strekkende meter.

Als leidraad was 10% van de keukenprijs. Ook hier zijn de prijzen verhoogd – 15% van de keukenprijs is geen uitzondering meer. Dan worden alle kasten geplaatst, het werkblad en de apparatuur aangesloten. Dat noemen ze de keuken kookklaar maken. Soms poetsen ze ook nog het stof weg.

Kun je besparen op de montage? Nee. Onderhandelen over de montage is ongebruikelijk. Alles heeft een vaste prijs.

Goedkope keukenmontage is simpel: hoe kleiner je keuken is, des te minder je betaald.

Meerwerk keuken

Wat zijn de kosten van meerwerk in de nieuwe keuken? Onder meerwerk vallen kosten zoals het vervangen of verleggen van leidingwerk. Heb je bijvoorbeeld een rechte keuken en wil je een kookeiland? Dan moeten er leidingen verlegt worden.

Een nieuwe groep toevoegen voor de elektriciteit in de keuken komt ook veel voor. Dit komt omdat het vermogen van keukenapparatuur hoger word. Helemaal nu we allemaal aan de inductiekookplaten gaan. Gas willen ze niet meer en keramische kookplaten worden bijna niet verkocht.

Een nieuwe groep kost rond de € 450,-

Kosten voor meerwerk hangt van de klus af. De meeste keukens die niet verplaatst worden – en hetzelfde blijven qua opstelling – behoeven bijna nooit meerwerk. Globaal zijn de kosten voor meerwerk gemiddeld € 1.600.-

Je bent niet verplicht om door de monteur van je keuken te laten uitvoeren. Hier kun je perfect voor shoppen.

Wil je flink besparen op je keukenprijs? Dan kun je zelf monteren of door een bekende laten doen. Hij moet wel een expert zijn, een slecht geplaatste keuken kan je keuken ruïneren.

Bruto netto winst keuken

Er moet winst gemaakt worden op elke keuken. Zonder winst heeft een winkel geen bestaansrecht. Hoeveel winst maken ze op een keuken?

Speciaal voor deze vraag bieden we Izaa Goud aan. Hierin staat alles in wat je niet mag weten van keukenwinkels… maar wij vertellen het lekker toch. Waardevolle informatie voor je nieuwe keuken. Inclusief manieren om veel geld te besparen.

Klik hier voor Izaa Goud >>>

Vroeger werden keukens verkocht voor standaard prijzen, kortingen bestonden niet. Daarna, rond 1990, begonnen keukenwinkels met kortingen te smijten. De markt werd commerciëler. Iedereen bepaalde zelf hoeveel korting hij gaf. Dit was toen afhankelijk van hoe goed een klant kon onderhandelen.

Zoals je nu merkt bij telecom, energie en andere geldslurpers van jouw kostbare centjes, hanteren steeds meer niches dezelfde prijzen. We mogen het niet zeggen, maar het lijkt een beetje op kartelvorming.

Ook de keukenbranche deed dit door ‘Direct de laagste prijs’ aan te bieden. Daarmee zegt een keukenwinkel eigenlijk: je kan niet onderhandelen, dit is onze bodemprijs. Helaas een logische reactie op een verziekte markt met mega kortingen.

Moet je daar als klant blij mee zijn? Nee! Er worden hogere netto winsten gemaakt door keukenwinkels.

De marge op een keuken zit gemiddeld tussen de 30 en de 40%. Als je een keuken zonder korting verkoopt dan pak wel 40% – 50% winst. dit zou een winkel in die ‘Direct de laagste prijs’ hanteert dus kunnen doen.

Koop je een winkel bij een franchiseformule? Dan betaal je ook weer iets meer, want de franchisenemer moet ook een flink deel afstaan aan de franchisegever.

Maar tijden zijn veranderd. Sinds najaar 2023 zijn veel keukenwinkels in paniek. Weinig klanten. Wat is het gevolg? We kunnen weer onderhandelen!

Dus kijken we even naar de marge…

Marge onderdelen keuken

De marge is verdeeld. Op keukenkasten word ongeveer 60% winst gemaakt. Op werkbladen 30% en op apparatuur is het niet te meten. Zit er een private label op (een eigen naam) dan kan er iets meer winst gemaakt worden. Waarom? Hiermee kan je het keukenmerk onherkenbaar maken.

Apparatuur word meestal verkocht voor de kostprijs – de internetprijzen. Dit voorkomt dat klanten online gaan vergelijken en de apparatuur elders goedkoper vinden. In de totaalwinst word dit weer terugverdient.

Globaal gezien: koop je een keuken voor € 10.000,- zonder verborgen regel, dan kun je die onmogelijk krijgen voor € 6.000,-
Wat is een verborgen regel? Dat vind je in Izaa Goud >>>

 

Kosten keuken per model

Wat kost een rechte keuken of hoekkeuken waar? We gaan wat dieper in op alle modellen om je een beeldvorming te geven. Ook vergelijken we deze in laag, midden – en hoog segment prijzen. Het is wel lastiger bij hoog segment, dure keukenwinkels vermelden vaak geen prijzen .

Dus ondanks dat het allebei fruit is, blijft het appels met peren vergelijken 😉 Wij zeiden al: prijzen in showrooms kloppen nooit. Dat geldt ook voor prijzen op de websites. Onderstaand zijn minimale kosten die je kwijt bent.

Rechte keuken

De rechte keuken is de goedkoopste variant omdat je geen hoeken hebt. Wil je goedkoop uit zijn, kun je deze bij Küchenoutlet al kopen vanaf € 4.500,- Dan krijg je een standaard voordeelkeuken. Een landelijke rechte keuken met een kunststof werkblad en luxe front kost bij Brugman  € 13.500,-.

Een zwarte greeploze hoogglans keuken kost bij Superkeukens minimaal € 6.699,- Dan krijg je de standaard 5 jaar garantie.

prijs rechte keuken

Deze veel verkochte luxe rechte keuken is er vanaf € 6.290,- CLICK TO SEE >> >

Hoekkeuken

Nu gaan we eens kijken naar gemiddelde kosten van een hoekkeuken. Bij Keukenhal betaal je voor een standaard hoekkeuken met kunststof front en kunststof blad € 6.700,- (mooi ontwerp trouwens). Dat is een prijsstijging van 20% in een jaar voor dezelfde keuken.

 

De meeste keukens van Mandemakers zijn prijzig, maar deze mooie luxe hoekkeuken met 1,2 centimeter dik blad, kost in de actie: € 10.550,-.

kosten greeploze keuken

Deze I-kook keuken kost maar € 4.995,- !!! En dat voor een greeploze keuken. Bekijk dit model!

U-vormige keuken

Een goedkope Duitse kwaliteitskeuken  in u-vorm kost bij Keukenplaats € 6.899,-, dan krijg je een Duitse kwaliteitskeuken. Dat is behoorlijk goedkoop.

Een Deense hoogglans designkeuken kost bij Kvik € 7.741,-. Een mooie U-vormige hoogglans keuken, met composieten blad en ingebouwde koffiemachine! Wat kost dat? Bij Jan van Sundert keukens  zit je dan op zo’n € 12.255,-

Keuken met eiland

Kosten keuken met kookeiland? Een goedkope eilandkeuken bij I-kook keukens, groot, luxe en in het wit. Hierbij krijg je ook nog eens een kastenwand met 2 combi-magnetrons!

Een mooie mineraalgroene keuken met kunststof werkblad  kost bij Primo keukens € 9.500,- inclusief apparatuur. Zelfs de maten staan er bij.

Geen kookeiland maar een schiereiland? Dan krijg je een zwarte keuken met een wijnkoeler, die zie je dus vanuit de woonkamer. Vanaf € 13.800,- bij Hello kitchen. Kan je het je voorstellen? Slechts 2 jaar geleden was deze keuken nog 8.800 euro.

De mooiste keukens met eiland? Küchenoutlet heeft een prachtig model Duitse keuken met een instap prijs vanaf 7.200 euro.

 

Küchenoutlet Veenendaal keukenoutlet

Prachtige zwarte keuken. Te koop als instapmodel vanaf 7.200 euro. Aangeboden door Küchenoutlet Veenendaal. De keukenoutlet winkel van midden-Nederland.

Besparen op keukenprijs

Nu we al dat geld kwijt gaan raken aan een nieuwe keuken, zijn er ook manieren om kosten te besparen op je keuken. De belangrijkste vraag is of je van plan bent om voor een duur – of goedkoop merk te gaan.

De merknaam is enorm bepalend voor de uiteindelijke prijs van je keuken. Je kunt natuurlijk ook voor goedkopere apparatuur gaan bij de winkel waar je de offerte laat maken.

Wat zeker niet werkt om geld te besparen:

Keuken in België

Er word in België meer uitgegeven aan een keuken. De kostprijs van een keuken in België zit al op minimaal € 12.000,- In België heb je ook weinig winkels die goedkope keukens aan kunnen bieden, terwijl er wel een markt voor is.

Daar is een wat minder grote markt voor. Je kunt daarmee ook stellen dat de winst voor een keuken in België hoger ligt dan in Nederland. Wil je besparen? Koop niet in België.

Keuken in Duitsland

We zeiden het hierboven al. Denk je goedkoper te zijn om je keuken in Duitsland te kopen, is de kans groot dat je toch van een koude kermis thuis komt. Alleen als je goed onderhandelt kun je hier voordeliger uit komen.

Een keuken in Duitsland lijkt goedkoper, je denkt de tussenhandel uit te schakelen. Die tussenhandel schakel je vast wel uit, maar intussen pakken ze je marge terug in de totaalprijs. Het is vaak niet zeker dat je goedkoper uit bent in Duitsland. Je komt er niet achter.

Keuken op de veiling kopen

Bespaar je geld op een veiling? Vaak niet. Een veiling biedt alleen showroomkeukens aan. Omdat er meerdere mensen tegen elkaar opbieden, ben je niet voordelig uit. Wel kan je niet gewilde keukens vaak goedkoop kopen. Dan moeten ze wel in je ruimte passen.

En de keukens op een veiling zijn vaak niet gewild, maar keukens die de winkels niet kunnen verkopen in de showroom. Wil je een kijken? Bekijk bijvoorbeeld de online keukenveiling.

Zelf je keuken overal samenstellen

Ben je goedkoper uit als je zelf je keuken samenstelt overal? Sommige slimmerds willen de keuken bij één winkel kopen – en de apparatuur online goedkoop vergelijken.

Het werkblad zoeken ze ook goedkoop online uit. Met deze manier van shoppen krijg je niet alleen minder korting, (probeer het maar eens, ze geven je geen korting, want de marge zit ook in het werkblad en keukenkasten), je loopt ook een flink risico dat er fouten in je keuken ontstaan.

Dat krijg je als er meerdere partijen bij betrokken zijn. En naar wie wijzen ze als er iets mis gaat? Daarom zijn de apparatuur prijzen overal gelijk. Maar als je een aanbieding ziet moet je contact opnemen. He! Dat is overal!

Weer die truukjes in keukenland….

Keuken offerte vergelijken loont

Een keukenofferte vergelijken bespaart geld. Helaas kan je keukenoffertes nooit 100% goed vergelijken, want dan moet je precies hetzelfde merk met dezelfde apparatuur vergelijken. Dat zal een keukenadviseur ook tegen je zeggen.

Wat je wel kan vergelijken is de keukenopstelling. Dat is nuttig, want doordat je 3 keukenoffertes hebt met dezelfde opstelling, krijg je zeker inzicht. Is het jou waard om voor dezelfde keukenopstelling ergens anders € 2.000,- meer te betalen dan? Maar 3 verschillende ontwerpen vergelijken is zinloos en zonde van jouw tijd – en die van de keukenadviseur.

Tip: maak even een paar foto’s van de afwerking van de deurtjes en de binnenkant van een keuken. Dat helpt bij het vergelijken!

 

Een ongelofelijk voorbeeld!

Kan een Ikea keuken nog goedkoper en wat is de korting? We hebben het gedaan. Een Ikea keuken vergelijken om te kijken wat het prijsverschil is. Je zult versteld staan! Inmiddels zijn er veel meer keukenwinkels goedkoper dan Ikea…

Waardevermindering keuken

Niemand houdt er rekening mee dat een keuken snel in waarde verminderd. Misschien iets om bij de aankoop rekening mee te houden. Daarom zou je de keuken zo goedkoop mogelijk moeten kopen.

Daarom zijn winkels die ‘direct de laagste prijs’ aanbieden, voor jou niet handig. Je krijgt hierdoor namelijk niet de laagste prijs. De winkel zou niet geloofwaardig zijn als hij toch met jou het onderhandelingsspel ingaat.

Vind je waardevermindering niet belangrijk? Een kwaliteitskeuken als SieMatic kost al gauw gemiddeld € 18.000,- kwijt. Of wat dacht je van een Bulthaup keuken? Dan betaal je al gauw €40.000,-.

Bij dit soort keukens daalt de waarde minder snel. Natuurlijk kan je ook een goedkope Siematic keuken kopen.

Korting en onderhandelen

Op elke keuken is korting te geven. Er is geen winkel die geen korting kan geven. Maar niet alle winkels geven korting. Onderhandelen is een vak op zich.

Voor de een gesneden koek, voor de ander een ware nachtmerrie. Gelukkig zijn er keukenzaken die ook met de laatste groep rekening houden.

Sommige winkels zijn van nature goedkoop. Hierdoor hoeven ze minder hoge marges, zonder hierbij op kwaliteit in te leveren. Hierdoor groeien ze sneller. Wanneer je het meest opziet tegen de onderhandelingen is het raadzaam een keukenzaak te bezoeken waar onderhandelen niet nodig is.

 

De beste korting voor een keuken

Ken je iemand die keukens verkoopt? Ga dan zeker met die persoon in zee. Vaak krijg je dan een betere korting. Niet via via, gewoon echt in de vriendenkring.

Krijg je dan 25% korting,  heb je een megadeal. Je snapt wel dat je kennis geen extra kosten maakt voor je.

Bovendien heeft hij inzage in de marges bij een keukenwinkel. Zelfs al zou zijn werkgever hem te duur willen verkopen, zal jouw vriend het zeggen.

kosten keuken onderhandelen

De combi deal bij keukens

Heb je ook een badkamer nodig? Dan zou een combinatie deal je extra voordeel op kunnen leveren. Zie het alsof je 2 keukens koopt. Ook hier is weer de vraag of de marge goed is.

Pro tip: wil je het slim aanpakken? Zeg niet dat je én een keuken én een badkamer nodig hebt. Laat een offerte maken voor je keuken.

En een maand later eentje voor je badkamer. Gooi de prijzen bij elkaar op nadat je korting hebt gekregen. Vraag dan nog 1 keer om extra korting als je keuken en badkamer samen zou kopen.

Hoe krijg je die korting concreet?

Als we de kosten hebben berekend, hebben we alle kosten van de keuken inzichtelijk. Dus de offerte, de montage en het meerwerk, hebben we een totale optelsom van de keukenkosten. Echter, kan daar ook nog een bedrag van af. De bekende keuken korting.

Korting keukens:

Keukenwinkels hebben 2 mogelijkheden als het om korting gaat.

1. Direct de ‘laagste’ prijs; Ook keukenzaken die zogenaamd meteen de laagste prijs bieden voor je keuken zijn lang niet altijd de goedkoopste. Ook hier is nog vaak korting te halen, zodat je de kosten voor je nieuwe keuken kan verlagen. En niet de ‘goedkoopste prijs’ betaald terwijl dit allang niet meer de goedkoopste is.

2. Onderhandelen; Kom je in een onderhandel winkel, moet je goed onderhandelen om het onderste uit de kan te krijgen. Prijzen van keukens en vooral de korting, zijn voor veel huishoudens verwarrend en onoverzichtelijk. De uiteindelijke korting hangt af van hoe goed je kunt onderhandelen. Veel nuttige informatie over de eindprijs en tips bij het onderhandelen vind je bij onderhandelen over keukens.

Bereken altijd in procenten hoeveel korting je krijgt op een keuken. Dan speelt er nog iets mee. Waar ga je heen voor korting? Wie is goedkoper? Een grote keten of het keukenboertje op de hoek? Ook dit hangt weer van de marge af van de gunfactor, de totale aantal keuken verkopen en de economie.

Wel denken we dat het boertje om de hoek iets beter zijn best voor je doet. Hij verkoopt minder keukens en heeft er meer last van als hij een klacht krijgt. En natuurlijk moet hij meer zijn best doen om te overleven.

Wat verdient een keukenwinkel aan je keuken?

Naast de marge, is er nog een manier waarop winkels aan je verdienen. Wat niemand weet, is dat een keukenwinkel aan de andere kant ook  geld verdient. Niet alleen aan jou als klant, maar ook bij de fabriek waar hij inkoopt.

Die geeft bij een x aantal verkopen een flinke bonus. Verkoopt een winkel in 1 jaar voor een miljoen aan kasten, dan kan hij aan het eind van het jaar maar zo beloond worden door de fabriek met 10%. Dat is een mooie tantième!

Zelf gemiddeld 1000 euro in je zak houden bij je nieuwe keuken?

Laat elke keukenofferte door ons controleren. Die mogelijkheid biedt Izaa met haar keukenofferte vergelijk dienst. Zo ben je zeker dat jouw nieuwe keuken écht voor de bodemprijs weggaat…

 

Provisie keuken

En wat verdient een keukenverkoper nou aan jouw keuken? 

Een eenmanszaak tellen we niet mee. Dit gaat puur om ketens die extra winsten binnen harken. Door vele verkooptrainingen word een verkoper gehard om een betere boterham te verdienen. Er word namelijk een klein deel aan provisie betaald per verkochte keuken.

Wel word hier vaak een minimale verkoopprestatie voor verwacht. Slechts 1 keuken per week is net acceptabel, 2 keukens per week verkopen is de regel.

Wil je een geheimpje zien? Iets over keukens wat je verder nergens vind?

Niet overal word provisie gegeven aan verkopers. In mijn geval kreeg ik een voorschot bij de aanbetaling en een bedrag na het uitleveren van de keuken.

Wil je mijn eigen provisielijst zien van vroeger? Zie hier en huiver. Dit vind je nergens over keukens!!! Bij deze winkel werd geen verborgen regel gebruikt. De kortingen zijn dus puur! 🙂

Wat kost een keuken provisie

Keuken op afroep?

Je koopt dit jaar een keuken en hebt deze pas volgend jaar nodig. Dan kies je vast voor de leverancier. Je zet een handtekening, want je kan de keuken nog wijzigen.

Kijk uit…

Je kan wel eens teveel betalen na de wijziging een jaar later. Het was mijn persoonlijke opdracht – ten tijde van bovenstaande provisielijst -om kortingen bij het 2e gesprek te verlagen. Had je eerst 15% korting? Dan kreeg je bij bestelling maar 12,5%.

Hoe gaat dit in zijn werk? Omdat je alles nog kunt aanpassen, kies je vaak later toch voor een duurder frontje. Betere apparatuur – of een sjieker werkblad.

En als je er niet voor kiest, dan helpt de keukenadviseur je er wel mee. Juist door wijzigingen achteraf, kunnen ze met je korting sjoemelen!

Wat je ook kunt doen:

Wat kost een keuken zonder apparatuur? Laat een keuken berekenen zonder apparatuur. Puur het blad en de kasten. Kijk maar eens hoeveel procenten korting je krijgt.

In sommige gevallen kan het serieus geld schelen als je niet die winkel vind die je wel extra korting wil geven. Koop je zelf mooi de apparatuur online.

Wil je het beste voorbereiden en zo veel mogelijk korting op je keuken? Dan moet je je flink verdiepen in de materie. Maar je weet hoe dat in praktijk gaat, mensen zijn druk en vaak na de 3e winkel keukenmoe.

Qua keukenprijzen heb je nu hopelijk een duidelijk beeld.

Interessante artikelen die passen bij dit onderwerp:

 

Wat maakt een keuken duur? >>>

of:

Prijs Kwaliteit keukens Vergelijken >>>

 

 

 • Evert schreef:

  Goede site. Veel informatie maar ik mis informatie over keukenkasten. Hoeveel kosten keukenkasten ? Als voorbeeld bij een gerenommeerd keukenbedrijf een half hoog kastje voor € 367,– van het merk Keller.  Precies hetzelfde keukenkastje bij Keller volledig voorgemonteerd € 142,–.  Totale prijs van keukenkasten bij deze keukenleverancier € 7500.– incl. 1/2 prijs voor duurste kast. Bij een keukenkast leverancier totaal  € 4000,– . Kunnen jullie hier ook aandacht aan besteden ?

  • IZAA schreef:

   Beste Evert,

   Bedankt voor je mooie woorden.

   Als vuistregel zijn kasten met fronten en plinten ongeveer 50% van de totale kosten.

   We zullen dit onderwerp binnenkort verder gaan uitlichten.

   Bjorn, team IZAA

 • IZAA

  >