Wat kost een keuken? De keukenwereld was rustiger geworden, extreme kortingen waren verleden tijd. Niet meer… donkere wolken trekken over keukenland en de economie. 

Dit artikel gaat over jouw portemonnee. Over hoe velen geld verloren hebben door de verkeerde keuzes te maken en daardoor bewust, maar ook vaak onbewust te veel te betalen. Maar ook door een enorm voordeel dat jij kan behalen als je nu een keuken koopt…

Dit artikel is herschreven in oktober 2023. En dat was hard nodig ook. Er is in een jaar enorm veel veranderd. Laat je niet bedwelmen door een verkoper. Onze tips besparen je echt geld! Daarom is dit het belangrijkste artikel van de hele website! Iedereen die een keuken gaat kopen moet dit artikel eigenlijk grondig lezen.

We laten je ook iets zien op deze pagina over keukens wat je verder nergens zult vinden! Geheime insider informatie 🙂

Spoiler alert. We hebben voor jou de top 4 goedkoopste keukenzaken van Nederland uitgezocht. Er is een nieuwkomer bij.

Klik hier -Top 4 Beste Keukenzaken Prijs – Kwaliteit >>>

Kosten keuken indicatie

Je raad het nooit!

Jan en Ine lopen in een keukenwinkel. Enthousiast vragen ze de adviseur wat de keuken voor hun gaat kosten. Nou, zegt de adviseur, tussen de € 3.000,- en de €200.000,- Wat is dat nou voor een antwoord??? Vragen Jan en Ine.

Als je een mooie keuken ziet voor je keukenruimte en je vraagt de keukenadviseur wat de keuken jou gaat kosten, maar dan een meter korter, dan is het niet alleen de keukenkast die er af gaat tijdens het hoofdrekenen van de keukenadviseur. Ook de kosten van het keuken werkblad gaan er af, inclusief de werkblad uitsparingen. Zie je de adviseur zijn hersenen al breken?

De achterwand van de keuken en de lichtlijst worden korter en misschien gaat er zelf wel een stuk keukenverlichting af. De plint wordt korter en zelfs de keukenmontage prijs wijzigt. Wil je Candy apparatuur of Miele apparatuur? Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Daarom is een prijsschatting voor de kosten van een keuken omslachtig. Een klein stukje aanpassen of weglaten, scheelt al snel een flink bedrag in je nieuwe keuken.

Wat verder niemand weet: elk jaar gaan de keukencatalogi prijzen omhoog. Dat is het handboek van een keukenverkoper van waaruit hij een offerte maakt. Globale prijsstijging voor veel onderdelen ongeveer 5% per jaar.

Oorzaken hiervoor zijn voornamelijk inflatie, hogere grondstofprijzen en hogere inkoopprijzen. Een keuken word dus elk jaar duurder!

Jouw keukenbudget verdelen

Je hebt € 10.000,- te besteden voor je nieuw keuken? Ben je ook vergeten dat de montagekosten er nog bij komen?  😉

Dan bedoel je waarschijnlijk € 9.000,-. Veel mensen vergeten de montage compleet.

Hoe is de keukenprijs opgebouwd? In percentages zie je hier een eenvoudig overzicht. Het gaat om gemiddelde percentages uit keukenoffertes. Zo kun je precies zien welke onderdelen in de kosten van een keuken het meest prijzig zijn.

– Keukenkasten (kasten, keukenfrontjes, plinten) 50%
(winst enorm, vooral op de frontjes) 
– Apparatuur (Oven, kookplaat, vaatwasmachine, schouwkap, koelkast) 30%
(winst hoog, maar veel concurrentie)
– Werkblad (Werkblad, uitsparingen in het werkblad en uitsparingen voor de kraan of Quooker) 20%
(winst redelijk) 
– Montage (apart) exclusief meerwerk: 10%
(Word soms een kleine fee betaald) 

In sommige gevallen wordt er vaak nog een kopje ´diversen´ toegevoegd. Hier staat bijvoorbeeld de vloerverwarming in vermeld. De vrijblijvende offerte voor montage en meerwerk krijg je zeer snel.

Als je droomkeuken te duur is

Je kent het wel, je loopt een showroom binnen en jouw droomkeuken is de duurste! Jouw budget is er niet naar, je komt nog niet eens op de helft. Je begroting is € 8.000,- en je wensen zijn samen € 19.000,- voor een nieuwe keuken.

Herkenbaar? Bijna bij iedereen! Wat ga je nu doen? Concessies doen en continue schrappen van je wensen, of een deel bijlenen? Allebei is mogelijk!

De meeste winkels gaan voor marge. Maar als je veel keukens verkoopt, verdien je ook aan je keukens.

Wil je een voordelige Duitse kwaliteit keuken waar weinig winst op gemaakt word? Deze winkels laten marge liggen en gaan voor veel verkoop. Voordeel voor jou!

Klik hier – voor de Top 4 goedkoopste winkels >>>

Kom je er achter dat je keuken te duur is? Het gesprek met de adviseur eindigt snel. Meestal word je, voor een goedkope keuken, verwezen naar een budgetketen om de hoek. Mensen die geen geld willen lenen, kunnen beter bezuinigen op de apparatuur.

Hier kun je eenvoudig een paar duizend euro mee besparen zodat je qua ontwerp je keuken kunt kopen. De meeste apparatuur is goed en heeft garantie, don’t worry!

Net te weinig geld voor een nieuwe keuken? Dit zien wij vaak. Ondanks dat mensen lenen super eng vinden, is bijlenen van een klein deel voor een klein maandbedrag niet onlogisch. Heb je niet liever een keuken die 100% naar wens is?  Vind meer informatie over geld lenen voor een nieuwe keuken.

Heb je een grote keukenruimte, maar weinig geld voor je keuken? En wil je toch een luxe keuken die duur lijkt? Er zijn ook grote eenvoudige keukens te koop. Neem dan zo veel mogelijk deuren en zo weinig mogelijk laden in de keuken.

Stop er een kunststof werkblad op en neem je eiland zonder spoelen of koken. Of neem prijsklasse 1 graniet. Dan valt het allemaal reuze mee met de prijs.

Prijzen in showroom kloppen nooit

Wat kost een keuken in de showroom? Bij een keuken in een showroom staat vaak ook de prijs van die keuken. Deze prijsindicatie klopt nooit voor jouw keuken.

Want jouw keuken zal altijd een andere maatvoering hebben. Dat vergeten veel mensen. Die prijs kun je dus altijd omhoog bijstellen.

Het is trouwens niet ongebruikelijk om een geplaatste keuken in de showroom in prijs ietsje te verlagen. Lijkt die keuken weer net iets aantrekkelijker.

Bijna altijd wijzigen er wel dingen zo dat de kosten van de keuken fluctueren. Goedkopere apparatuur of een ander werkblad. De keuken net iets langer of korter. Andere soorten materialen voor de kasten, en ga zo maar door.

Wat kost een keuken prijzen showroom

De prijs van jouw keuken is zeker duurder, dan in de showroom vermeld staat.

Een keuken is dus niet als een auto een kant-en-klaar product, tenzij het een showroomkeuken betreft. Die kun je kant en klaar meenemen. Dat is immers wel een kant en klaar product met een prijs.

Wat kost een keuken gemiddeld

Kosten goedkope bouwmarktkeuken:
Recht: € 1000,-
Hoek: € 1400,-
Eiland Onmogelijk
Kosten goedkope kwaliteitskeuken:
Recht: € 3.000,-
Hoek: € 4.000,-
Eiland: € 5.500,-
Kosten middensegment keuken:
Recht: € 6.000,-
Hoek: € 8.000,-
Eiland: € 12.000,-
Kosten hoogsegment keuken:
Recht: € 9.000,-
Hoek: € 12.000,-
Eiland: € 20.000,-
Prijsindicatie keukenapparatuur:
Kookplaat: € 700,-
Oven: € 900,-
combi magnetron: € 900,-
Magnetron € 350,-
Koel-vries combinatie € 450,-
Vaatwasser € 450,-
Afzuigkap € 400,-

Wil je voor jou de meest waardevolle link van deze site aanklikken?? 

Over werkwijzen, keukenwinkels, schimmige praktijken, goed vergelijken, – en minimaal 1.000+ euro besparen…

Een must-have voor elke keukenkoper.

Klik hier voor meer informatie >>>

– Bryan, keukenadviseur bij Izaa

Kosten nieuwe keuken

Wat zijn de kosten van een nieuwe keuken? Een complete keuken is alles wat nodig is om een keuken te gebruiken. We spreken over de kastjes, het werkblad en de apparatuur. De kosten van een complete keuken zijn altijd exclusief montagekosten.

Showroomkeukens, voordeelkeukens, budgetkeukens, basiskeukens : allemaal vormen van complete keukens. Er komen dus geen verrassingen meer bij. Als je een middensegment keuken neemt zoals hierboven en daarbij uit gaat van een hoek, zijn de gemiddelde kosten van een nieuwe keuken zo’n € 8.000,-

Alternatieven voor luxe merken

Er zijn zoveel mogelijkheden dat wij de meest populaire op een rij zetten. Wat kost een complete keuken waar? Veel winkels bieden meerdere merken aan.

Vaak van goedkoop naar duur. Luxe winkels kunnen ook een aanbod met voordeelkeukens hebben. Heb hij dan in verhouding een te laag budget, hoeft een winkel je niet direct weg te sturen.

Bij Mandemakers zie je dat bijvoorbeeld. Ze richten zich op dure keukens,  maar ze bieden ook een voordeel lijn aan. Dat betekend niet dat je een keuken van dezelfde kwaliteit krijgt als de naam van de winkel doet vermoeden. Het merk bepaald de prijs en een winkel heeft meerdere merken.

Wat kost de keuken voor mij?

Maak een globale berekening van je kosten in 5 minuten.

Klik hier voor het bereken mijn keuken prijs

Duitse keuken

80% van de keukens die in Nederland verkocht worden komen uit Duitsland. Dat is mooi, Duitse keukens voorzien in de grootste behoefte en worden gretig verkocht.

Dat komt omdat Duitse keukens qua kwaliteit in de top van de wereld horen. Ondanks de tussenhandel kun je een Duitse keuken goedkoop kopen. Vanaf € 5.500,- heb je al een goede Duitse keuken.

Wil je naar Duitsland rijden om de tussenhandel uit te schakelen? Lees dan eerst Is een keuken in Duitsland goedkoper?

Italiaanse keuken

Italiaanse keukens zijn in trek bij huishoudens met wat meer geld voor de keuken. Helaas zijn er niet veel winkels die Italiaanse keukens verkopen. Bekijk de lijst met Italiaanse keukenmerken.

Een Italiaanse keuken kost gemiddeld €20.000,-

Ikea keuken

Ikea. Wie gaat er niet heen om een offerte te laten maken? Ikea is zo populair dat we er een speciaal artikel over hebben geschreven.

Hier vergelijken we de plus en minpunten van een gewone keuken met een Ikea keuken. Misschien een keuken bij Ikea kopen? Dan moet je dit lezen. Een gemiddelde Ikea keuken kost €9.000,-.

Mandemakers keuken

Veel beginnende kopers herkennen de naam Mandemakers keukens ergens van. Wat Mandemakers heeft opgezet is erg knap: een monopolie van keukenwinkels met verschillende namen.

Niet alleen de winkels zijn hetzelfde, ook de verkoopmethoden en de lay-out van veel websites. Dan zitten ze ook nog eens vlak bij elkaar. Soms zelfs naast elkaar.

Welke winkels zijn onderdeel van Mandemakers? 

Keukenzaak Prijs en segment keuken
Keukenconcurrent
Segment: Laag
Gemiddelde prijs: € 5.500,-
Keukenloods
Segment: Laag
Gemiddelde prijs: € 8.000,-
Wooning keukens
Segment: Laag
Gemiddelde prijs: € 9.000,-
Keukenkampioen
Segment: Midden
Gemiddelde prijs: € 12.000,-
Küchenoutlet
Segment: Midden
Gemiddelde prijs: € 9.500,-
Brugman keukens
Segment: Midden
Gemiddelde prijs: € 13.000,-
Nieuwenhuis keukens
Segment: Midden/Hoog
Gemiddelde prijs: € 12.000,-
Piet Klerkx keukens
Segment: Midden
Gemiddelde prijs: € 11.000,-
Tulp keukens
Segment: Midden
Gemiddelde prijs: € 16.000,-
Grando keukens
Segment: Midden
Gemiddelde prijs: € 10.000,-
Keukenmaxx
Segment: Hoog
Gemiddelde prijs: € 16.000,-
Mandemakers keukens
Segment: Hoog
Gemiddelde prijs: € 17.000,-
CVT keukens
Segment: Hoog
Gemiddelde prijs: € 18.000,-
TKI keukens
Segment: Hoog
Gemiddelde prijs: € 23.000,-

Welke van deze winkels hoort bij de Top 4 beste prijs-kwaliteit verhouding?
Klik hier!

– Bryan, keukenadviseur bij Izaa

Standaard keukenblok

Een standaard keukenblok is een eenvoudige keuken met alles er op en er aan. Dit zijn de keukenblokken die je bij Gamma en Praxis opgesteld ziet, maar dan wel in een betere kwaliteit.

Veel winkels bieden jou een simpel blok aan. Kortom een keuken die bruikbaar is en niet teveel kost. Dan zit je voor een redelijke keuken rond de € 3.500,-.

prijs standaard keuken

Nieuwbouw keuken

Bij een nieuwbouwkeuken liggen de prijzen een stuk lager. Dit komt omdat je helaas beperkt kan kiezen. Er zijn standaard modellen keukens in een paar kleuren en dat is het.

Wil je meer vrijheid in je keuze? Dan zal je flink bij moeten betalen. Daardoor heeft de ‘nieuwbouw maffia’ je flink in zijn greep. Let op bij nieuwbouw keukens

Omdat je bij wijzigingen flink moet bijbetalen, is de vraag wat een keuken voor een nieuwbouwhuis kost moeilijk te beantwoorden. Voor een standaard model, nemen ze snel een stelpost tussen de € 5.500,- en € 9.000,-. Hiervoor krijg je dus een standaard opstelling en een standaard kleur.

Showroomkeuken

Bij een showroomkeuken liggen de kosten altijd vast. Daarom zijn er belangrijke kanttekeningen bij het kopen van een showroomkeuken. Zo zijn de showroomkeukens scherp geprijsd. Soms tot wel 80% korting.

Omdat er in showroom vaak in verhouding meer duurdere modellen staan, krijg je wel meer korting, maar betaal je nog steeds veel geld voor een showroomkeuken.

Wat kost een showroomkeuken? Gemiddeld kun je kortingen van 40 – 50 % verwachten. Heb je dus een keuken van € 40.000,- zou je die zeker wel voor € 20.000,- moeten kunnen meenemen. Neem geen genoegen met kortingen minder dan 40% Het is immers een geplaatst product.

Er zijn risico’s op beschadigingen bij het verwijderen van de keuken uit de showroom. Maar hij moet ook weer in je huis geplaatst worden.

Veranderingen aan het ontwerp zijn lastig door te voeren, want de keuken word geleverd zoals deze in de showroom staat. Wil je toch de voordelen en nadelen onderzoeken? Lees hier meer over een showroomkeuken kopen.

Wat kost een keuken renoveren

Bij renovatie vervang je alleen een deel van de keuken. Het doel is besparen, in jouw ogen is de rest nog goed. Dus waarom zou je dan direct een nieuwe keuken kopen?

Bij renovatie zie je vaak dat huishoudens dezelfde aanpassingen doen. Daarom hebben wij de gemiddelde prijzen voor je opgeschreven:

Kosten nieuwe frontjes keuken: € 4.000,-

Kosten nieuw werkblad: € 2.000,-

Keukenmontage

Je hebt montagekosten en soms meerwerkkosten. De kosten van de montage en het meerwerk van een keuken die je gaat kopen.

Zo goedkoop mogelijk de keuken laten plaatsen door een vakman? Vergelijk zelf de beste recensies met de goedkoopste prijs bij een bedrijf als Werkspot.nl. Wil je nog veiliger laten monteren?

Gebruik dan het montagebedrijf in dienst van een keukenwinkel. Gaat er iets mis, kun je meer druk gebruiken om iets voor elkaar te krijgen. Bijna alle keukenwinkels hebben eigen montagediensten.

Kosten voor het monteren van je keuken zijn duidelijk aan te geven. Bij elke keukenofferte komt ook een montage offerte. Ondanks dat keukenmontage prijzen flink kunnen verschillen. Normaal varieert het tussen de € 200,- en € 500,- per strekkende meter.

Als leidraad is 10% van de keukenprijs het beste aan te houden. Dan worden alle kasten geplaatst, het werkblad en de apparatuur aangesloten. De keuken word eigenlijk kookklaar gemaakt. Soms poetsen ze ook nog het stof weg.

Kun je besparen op de montage? Nee. Onderhandelen over de montage is ongebruikelijk. Alles heeft een vaste prijs.

Goedkope keukenmontage is simpel: hoe kleiner je keuken is, des te minder je betaald.

Meerwerk

Meerwerk zijn alle kosten zoals bijvoorbeeld vervangen of verleggen van leidingwerk of het plaatsen van een nieuwe groepenkast in de keuken. Had je bijvoorbeeld een rechte keuken en wil je nu een eiland? Dan moeten er leidingen verlegt worden.

Een nieuwe groep toevoegen voor de elektriciteit in de keuken komt ook veel voor. Dit komt omdat het vermogen de keukenapparatuur niet aan kan. Helemaal nu we allemaal aan de inductiekookplaten gaan. Gas willen ze niet meer en keramische kookplaten worden bijna niert verkocht.

Een nieuwe groep kost rond de € 400,-

Kosten voor meerwerk hangt van de klus af. De meeste keukens die niet verplaatst worden – en hetzelfde blijven qua opstelling – behoeven bijna nooit meerwerk. Globaal zijn de kosten voor meerwerk gemiddeld € 1.000.-

Je bent niet verplicht om door de monteur van je keuken te laten uitvoeren. Hier kun je perfect voor shoppen.

Wil je flink besparen op je keukenprijs? Dan kun je zelf monteren of door een bekende laten doen. Hij moet wel een expert zijn, een slecht geplaatste keuken kan je keuken ruïneren.

Bruto netto winst keuken

Er moet winst gemaakt worden op elke keuken. Dat moet ook wel. Zonder winst heeft een winkel geen bestaansrecht. Hoeveel winst word er nou gemaakt op een keuken?

Speciaal voor deze vraag bieden we Izaa Goud aan. Hierin staat alles wat keukenwinkels niet willen dat je weet… maar wij vertellen het wel. Waardevolle informatie voor je nieuwe keuken. En de manier om veel geld te besparen.

Klik hier voor Izaa Premium >>>

Vroeger werden keukens verkocht voor standaard prijzen, kortingen bestonden niet. Daarna, rond 1990, begonnen keukenwinkels met kortingen te smijten.

De markt werd commerciëler. Iedereen bepaalde zelf hoeveel korting hij gaf. Dit was toen afhankelijk van hoe goed een klant kon onderhandelen.

Zoals je nu merkt bij telecom, energie en andere geldslurpers van jouw kostbare centjes, hanteren steeds meer niches dezelfde prijzen. We mogen het niet zeggen, maar het lijkt een beetje op kartelvorming.

In de keukenbranche is de laatste jaren een nieuw fenomeen ontstaan dat hier op begint te lijken; Direct de laagste prijs. Daarmee zegt een keukenwinkel eigenlijk: je kunt niet  meer onderhandelen. Dit is onze prijs. Dat is een logische reactie op een verziekte markt met mega kortingen.

Moet je daar als klant blij mee zijn? Nee! Er worden hogere netto winsten gemaakt door keukenwinkels.

De marge op een keuken zit gemiddeld tussen de 30 en de 40%. Als je een keuken zonder korting verkoopt dan pak wel 40% – 50% winst. dit zou een winkel in die ‘Direct de laagste prijs’ hanteert dus kunnen doen.

Koop je een winkel bij een franchiseformule? Dan betaal je ook weer iets meer, want de franchisenemer moet ook een flink deel afstaan aan de franchisegever. En een franchisewinkel in keukenland, die heeft het zwaar. Het is keihard werken.

Marge onderdelen keuken

De marge is verdeeld. Op keukenkasten word ongeveer 60% winst gemaakt. Op werkbladen 30% en op apparatuur is het niet te meten. Zit er een private label op(een eigen naam) dan kan er iets meer winst gemaakt worden.

Apparatuur word meestal verkocht voor de kostprijs (de internetprijzen) dit voorkomt dat klanten online gaan vergelijken en de apparatuur elders goedkoper vinden. In de totaalwinst word dit weer terugverdient.

Globaal gezien: koop je een keuken voor € 10.000,- zonder verborgen regel, dan kun je die onmogelijk krijgen voor € 6.000,-

Kosten keuken per model

Wat kost een rechte keuken of hoekkeuken waar? We gaan wat dieper in op alle modellen om je een beeldvorming te geven. We vergelijken steeds een laag, midden en hoog  segment prijs. Het is wel lastig bij hoog segment, dure keukenwinkels hebben vaak geen prijzen vermeld.

Dus ondanks dat het allebei fruit is, blijft het appels met peren vergelijken 😉 Wij zeiden al: prijzen in showrooms kloppen nooit. Dat geldt ook voor prijzen op de websites. Ook dit zijn de minimale kosten die je kwijt bent.

Rechte keuken

De rechte keuken is de goedkoopste variant omdat je geen hoeken hebt. Wil je goedkoop uit zijn, kun je deze bij Keukenconcurrent al kopen vanaf € 4.000,- Dan krijg je een standaard voordeelkeuken. Een landelijke rechte keuken met een kunststof werkblad en luxe front kost bij Brugman  € 13.500,-.

Een zwarte greeploze hoogglans keuken kost bij Superkeukens minimaal € 6.699,- Dan krijg je de standaard 5 jaar garantie.

prijs rechte keuken

Deze veel verkochte luxe rechte keuken is er vanaf € 6.290,- CLICK TO SEE >

Hoekkeuken

Nu gaan we eens kijken naar gemiddelde kosten van een hoekkeuken. Bij Keukenhal betaal je voor een standaard hoekkeuken met kunststof front en kunststof blad € 4.199,- (mooi ontwerp trouwens). Een keuken met een kunststof eiken front en composieten werkblad kost bij Wolters keukens € 12.000,-

De meeste keukens van Mandemakers zijn enorm prijzig, maar deze mooie luxe hoekkeuken met 1,2 centimeter dik blad, kost in de actie: € 8.550,-.

kosten greeploze keuken

Deze I-kook keuken kost maar € 4.995,- !!! En dat voor een greeploze keuken. Bekijk dit model!

U-vormige keuken

Een goedkope Duitse kwaliteitskeuken  in u-vorm kost bij Keukenplaats € 3.999,-, dan krijg je een Duitse kwaliteitskeuken. Dat is behoorlijk goedkoop.

Een Deense hoogglans designkeuken kost bij Kvik € 4.741,-. Een mooie U-vormige hoogglans keuken, met composieten blad en ingebouwde koffiemachine! Wat kost dat? Bij Jan van Sundert keukens  zit je dan op zo’n € 13.850,-

Keuken met eiland

Kosten keuken met kookeiland? Een goedkope eilandkeuken bij I-kook keukens, groot, luxe en in het wit. Hierbij krijg je ook nog eens een kastenwand met 2 combi-magnetrons!

Een mooie mat zwarten keuken met bronzen werkblad (gaaf!) kost bij Primo keukens € 7.900,- inclusief apparatuur. Zelfs de maten staan er bij.

Geen kookeiland maar een schiereiland? Dan krijg je een zwarte keuken met een wijnkoeler, die zie je dus vanuit de woonkamer. Vanaf € 8.800,- bij Hello kitchen.

De mooiste keukens met eiland? Küchenoutlet heeft een prachtig model Duitse keuken met een instap prijs vanaf 7.200 euro.

Küchenoutlet Veenendaal keukenoutlet

Prachtige zwarte keuken. Te koop als instapmodel vanaf 7.200 euro. Aangeboden door Küchenoutlet Veenendaal. De keukenoutlet winkel van midden-Nederland.

Besparen op keukenprijs

Nu we al dat geld kwijt gaan raken aan een nieuwe keuken, zijn er ook manieren om echt geld te besparen op je keuken. De belangrijkste vraag is of je van plan bent om voor een duur of een goedkoop merk te gaan.

De merknaam is enorm bepalend voor de uiteindelijke prijs van je keuken. Je kunt natuurlijk ook voor goedkopere apparatuur gaan bij de winkel waar je de offerte laat maken.

Wat zeker niet werkt om geld te besparen:

Keuken in België

Er word in België meer uitgegeven aan een keuken. De kostprijs van een keuken in België zit al op minimaal € 10.000,- In België heb je ook weinig winkels die goedkope keukens aan kunnen bieden.

Daar is een wat minder grote markt voor. Je kunt daarmee ook stellen dat de winst voor een keuken in België hoger ligt dan in Nederland. Wil je besparen? Koop niet in België.

Keuken in Duitsland

We zeiden het hierboven al. Denk je goedkoper te zijn om je keuken in Duitsland te kopen, is de kans groot dat je toch van een koude kermis thuis komt. Alleen als je goed onderhandelt kun je hier voordeliger uit komen.

Een keuken in Duitsland lijkt wel goedkoper, zo met het idee de tussenhandel uit te schakelen. Die tussenhandel schakel je vast wel uit, maar intussen pakken ze je marge in de totaalprijs. Het is dus nooit 100% zeker dat je goedkoper uit bent in Duitsland. Je komt er niet achter.

Keuken op de veiling kopen

Bespaar je geld op een veiling? Vaak niet. Een veiling biedt alleen showroomkeukens aan. Omdat er meerdere mensen tegen elkaar opbieden, ben je niet voordelig uit.

En de keukens op een veiling zijn vaak niet gewild, maar keukens die de winkels niet kunnen verkopen in de showroom.

Zelf je keuken overal samenstellen

Sommige slimmerds willen de keuken bij één winkel kopen en de apparatuur online goedkoop vergelijken. Het werkblad zoeken ze ook goedkoop online uit. Met deze manier van shoppen krijg je niet alleen minder korting, (probeer het maar eens, ze geven je geen korting want de marge zit voor een deel in het werkblad en de kasten), je loopt ook nog eens een mega risico dat er fouten in je keuken krijgt.

Want er zijn dan meerdere partijen betrokken. En naar wie wijzen ze als er iets mis gaat? Daarom zijn de apparatuurprijzen overal gelijk.

Keuken offerte vergelijken loont

Een keukenofferte vergelijken bespaart geld. Helaas kun je keukenoffertes nooit 100% goed vergelijken, want dan moet je precies hetzelfde merk met dezelfde apparatuur vergelijken. Dat zal een keukenadviseur ook tegen je zeggen.

Wat je wel kunt vergelijken is precies dezelfde opstelling. Dat kan ook wel nuttig zijn, want doordat je 3 keukenoffertes hebt liggen met dezelfde opstelling krijg je zeker inzicht na 3 offertes. Is het jou waard om voor dezelfde keukenopstelling ergens anders € 2.000,- meer te betalen dan? Maar 3 verschillende ontwerpen vergelijken is zinloos.

Tip: maak even een paar foto’s van de afwerking van de deurtjes en de binnenkant van een keuken. Dat helpt bij het vergelijken!

Een ongelofelijk voorbeeld!

Kan een Ikea keuken nog goedkoper en wat is de korting? We hebben het gedaan. Een Ikea keuken vergelijken om te kijken wat het prijsverschil is. Je zult versteld staan!

Waardevermindering keuken

Niemand houdt er rekening mee dat een keuken enorm snel in waarde verminderd. Misschien is dat iets om bij de aankoop rekening mee te houden. Om die reden zou je de keuken zo goedkoop mogelijk moeten kopen.

Daarom zijn winkels die ‘direct de laagste prijs’ aanbieden, voor jou niet handig. Je krijgt hierdoor namelijk niet de laagste prijs. De winkel zou niet geloofwaardig zijn als hij toch met jou het onderhandelingsspel ingaat.

Vind je waardevermindering niet belangrijk? Een kwaliteitskeuken als SieMatic kost al gauw gemiddeld € 18.000,- kwijt. Wil je een Bulthaup? Dan betaal je al gauw €40.000,-.

Bij dit soort keukens daalt de waarde minder snel.

Korting en onderhandelen

Op elke keuken is korting te geven. Er is geen winkel die geen korting kan geven. Maar niet alle winkels geven korting. Onderhandelen is een vak op zich.

Voor de een gesneden koek, voor de ander een ware nachtmerrie. Gelukkig zijn er keukenzaken die ook met de laatste groep rekening houden.

Sommige winkels zijn van nature goedkoop en nemen wat minder genoegen met hoge marges, zonder hierbij op kwaliteit in te leveren. Hierdoor groeien ze sneller. Wanneer je het meest opziet tegen de onderhandelingen is het raadzaam een keukenzaak te bezoeken waar onderhandelen niet nodig is.

Met goede onderhandelingen breng je de kosten nieuwe keuken flink omlaag in veel gevallen.

De beste korting voor een keuken

Ken je iemand die keukens verkoopt? Ga dan zeker met die persoon in zee. Ongetwijfeld krijg je dan een betere korting.

Als je dan 25% korting krijgt heb je een mega deal. Je kunt er van uit gaan dat je kennis geen extra kosten gaat maken voor je.

Bovendien heeft hij inzage in de marges bij een keukenwinkel. Zelfs al zou zijn werkgever hem te duur willen verkopen, zal jouw vriend het zeggen.

kosten keuken onderhandelen

De combi deal

Heb je ook een badkamer nodig? Dan zou een combinatie deal je extra voordeel op kunnen leveren. Zie het alsof je 2 keukens koopt. Ook hier is weer de vraag of de marge goed is.

Pro tip: wil je het slim aanpakken? Zeg niet dat je én een keuken én een badkamer nodig hebt. Laat een offerte maken voor je keuken.

En een maand later een voor je badkamer. Gooi de prijzen bij elkaar op nadat je korting hebt gekregen. Vraag dan nog 1 keer om extra korting als je keuken en badkamer samen zou kopen.

Hoe krijg je die korting concreet?

Als we de kosten hebben berekend en bij elkaar hebben, hebben we alle kosten van de keuken inzichtelijk. Dus de offerte, de montage en het meerwerk, hebben we een totale optelsom van de keukenkosten. Echter, kan daar ook nog een bedrag van af. De bekende keuken korting.

Korting keukens:

Keukenwinkels hebben 2 mogelijkheden als het om korting gaat:

1. Direct de ‘laagste’ prijs; Ook keukenzaken die zogenaamd meteen de laagste prijs bieden voor je keuken zijn al lang niet altijd meer de goedkoopste. Ook hier is nog vaak marge te halen, zodat je de kosten voor je nieuwe keuken alsnog kunt verlagen. En niet de ‘goedkoopste prijs’ betaald terwijl dit allang niet meer de goedkoopste is.

2. Onderhandelen; Kom je in een onderhandel winkel, moet je enorm je best doen om het onderste uit de kan te krijgen. Prijzen van keukens en dan met name de korting zijn voor veel huishoudens verwarrend en onoverzichtelijk. De uiteindelijke korting hangt af van hoe goed je kunt onderhandelen. Veel nuttige informatie over de eindprijs en tips bij het onderhandelen vind je bij onderhandelen over keukens.

Bereken altijd in procenten hoeveel korting je krijgt op een keuken. Als laatste: wie is goedkoper? Een grote keten of het keukenboertje op de hoek? Ook dit hangt weer van de marge af.

Wel denken we dat het boertje om de hoek iets beter zijn best voor je doet, hij verkoopt namelijk minder keukens en heeft er meer last van als hij een klacht krijgt.

Wat verdient een keukenwinkel aan je keuken?

Naast de marge die we hebben uitgelegd, is er nog een manier waarop winkels aan je verdienen. Wat niemand weet, is dat een keukenwinkel aan de andere kant ook nog geld verdient. Niet alleen aan jou als klant, maar ook bij de fabriek waar hij inkoopt.

Die geeft bij een x aantal verkopen een flinke bonus. Verkoopt een winkel in 1 jaar voor een miljoen aan kasten, dan kan hij aan het eind van het jaar maar zo beloond worden door de fabriek met 10%. Dat is een mooie tantième!

Zelf gemiddeld 1000 euro in je zak houden bij je nieuwe keuken?

Verlaag de verdiensten enorm. Lees alles over werkwijze van keukenzaken.

Klik hier voor Izaa Goud – je keuken insider >>>

Provisie keuken

En wat verdient een keukenverkoper nou aan jouw keuken? 

Een eenmanszaak tellen we niet mee. Dit gaat puur om ketens die extra winsten binnen harken. Door vele verkooptrainingen word een verkoper gehard om een betere boterham te verdienen. Er word namelijk een klein deel aan provisie betaald per verkochte keuken.

Wel word hier vaak een minimale verkoopprestatie voor verwacht. 1 keuken per week is net acceptabel, 2 keukens per week verkopen is de regel.

Wil je een geheimpje zien? Iets over keukens wat je verder nergens vind?

Niet overal word provisie gegeven aan verkopers. In mijn geval kreeg ik een voorschot bij de aanbetaling en een bedrag na het uitleveren van de keuken.

Wil je mijn eigen provisielijst zien van vroeger? Zie hier en huiver. Dit vind je nergens over keukens!!! Bij deze winkel werd geen verborgen regel gebruikt. De kortingen zijn dus puur! 🙂

Wat kost een keuken provisie

Keuken op afroep?

Je koopt dit jaar een keuken en hebt deze pas volgend jaar nodig. Dan kies je vast voor de leverancier. Je zet een handtekening, maar je kunt de keuken nog wijzigen.

Kijk uit, je kunt wel eens meer betalen na de wijziging een jaar later. Het was mijn persoonlijke taak, ten tijde van bovenstaande provisielijst om kortingen bij het 2e gesprek te verlagen. Had je eerst 15% korting? Dan kon het maar zo bij de bestelling 12,5% worden.

Hoe gaat dit in zijn werk? Omdat je alles nog kunt aanpassen kies je vaak later toch wel voor een duurder frontje. Betere apparatuur of een mooier werkblad.

En als je er niet voor kiest, dan helpt de keukenadviseur je er wel mee. Door wijzigingen achteraf kunnen ze met jouw korting sjoemelen!

Wat je ook kunt doen:

Wat kost een keuken zonder apparatuur? Laat een keuken berekenen zonder apparatuur. Puur het blad en de kasten. Kijk maar eens hoeveel procenten korting je krijgt.

In sommige gevallen kan het echt geld schelen als je niet die winkel vind die je wel extra korting wil geven. Koop je zelf mooi de apparatuur online.

Wil je het beste voorbereiden en zo veel mogelijk korting op je keuken? Dan moet je je flink verdiepen in de materie. Maar je weet hoe dat in praktijk gaat, mensen zijn druk en vaak na de 3e winkel keukenmoe.

Interessante artikelen die passen bij dit onderwerp: 

Wat maakt een keuken duur? >>>

of:

Prijs keukens vergelijken >>>

of:

Klik hier voor Izaa Goud – gegarandeerd je nieuwe keuken goedkoper >>>

 • Evert schreef:

  Goede site. Veel informatie maar ik mis informatie over keukenkasten. Hoeveel kosten keukenkasten ? Als voorbeeld bij een gerenommeerd keukenbedrijf een half hoog kastje voor € 367,– van het merk Keller.  Precies hetzelfde keukenkastje bij Keller volledig voorgemonteerd € 142,–.  Totale prijs van keukenkasten bij deze keukenleverancier € 7500.– incl. 1/2 prijs voor duurste kast. Bij een keukenkast leverancier totaal  € 4000,– . Kunnen jullie hier ook aandacht aan besteden ?

  • IZAA schreef:

   Beste Evert,

   Bedankt voor je mooie woorden.

   Als vuistregel zijn kasten met fronten en plinten ongeveer 50% van de totale kosten.

   We zullen dit onderwerp binnenkort verder gaan uitlichten.

   Bjorn, team IZAA

 • IZAA

  >