Wat kost een keuken? Veel mensen vragen zich af wat een nieuwe keuken nou kost. Een van de meest voorkomende vraag als je voor het eerst een nieuwe keuken wilt gaan kopen. Is er iets te zeggen over wat een keuken gemiddeld kost?

Net als bij auto’s zijn er bij keukens aanzienlijke prijsverschillen. Het meest logische antwoord zou zijn tussen de € 1.000 tot € 250.000 euro. Dit antwoord vind je wellicht vreemd. Toch is dit het enige antwoord.

Een keuken is geen kant en klaar product dat je koopt, maar maatwerk. De keuken is een samenstelling van vele onderdelen. Hieronder leggen wij uit waarom dit antwoord zo complex is. De gemiddelde keukenprijs hebben wij ook voor je uitgezocht.

Vergelijk keukenprijzen van de 4 goedkoopste keukenzaken van Nederland.

 

 


Bryan - team IZAA (redactie)

Keukenprijzen vergelijken van verschillende keukenzaken?
Bekijk het hier!

– Bryan, keukenadviseur bij Izaa


 

Waarom een prijsschatting zo lastig is

Als je een mooie keuken ziet voor je keukenruimte en je vraagt de desbetreffende keukenadviseur wat de keuken zou kosten, maar dan een meter korter, dan is het niet alleen de keukenkast die er af gaat tijdens het hoofdrekenen van de keukenadviseur. Ook de kosten van het keuken werkblad gaan er af, inclusief de werkblad uitsparingen.

De achterwand van de keuken en de lichtlijst worden korter en misschien gaat er zelf wel een stuk keukenverlichting af. De plint wordt korter en zelfs de keukenmontage prijs wijzigt. Hieruit blijkt dus dat een prijsschatting voor de kosten van een keuken vrij omslachtig is.

prijsschatting keuken

 

Zo’n klein stukje aanpassen of weglaten kan dus al snel een flink bedrag schelen in je nieuwe keuken. Maar dit ligt ook aan de grootte van je keukenruimte want het is natuurlijk niet mooi als je links en/of rechts nog ruimte overheeft naast de keuken.

Wat verder niemand weet: elk jaar gaan de keukencatalogi prijzen omhoog. Dat is het handboek van een keukenverkoper van waaruit hij een offerte maakt. Globale prijsstijging voor veel onderdelen ongeveer 5% per jaar. Oorzaken hiervoor zijn voornamelijk inflatie, grondstofprijzen en hogere inkoopprijzen.

We hebben voor jou de best beoordeelde keukenzaken alvast uitgezocht: 

Tip: Top 3 Best beoordeelde keukenzaken

Percentages kosten keuken

In percentages, kunnen we globaal een overzicht maken. Het gaat om gemiddelde percentages uit keukenoffertes. Zo kun je precies zien welke onderdelen in de kosten van een keuken het meest prijzig zijn.

– Keukenkasten (kasten, keukenfrontjes, plinten) 40%
– Apparatuur (Oven, kookplaat, vaatwasmachine, schouwkap, koelkast) 40%
– Werkblad (Werkblad, uitsparingen in het werkblad en uitsparingen voor de kraan of Quooker) 20%

In sommige gevallen wordt er vaak nog een kopje ´diversen´ toegevoegd. Hier staat bijvoorbeeld de vloerverwarming in vermeld.

keuken kopen cursus

40.000+ keuken
kopers gingen u voor

Voorkom dat uw keukenaankoop helemaal FOUT gaat

Gratis mini cursus keuken kopen

Ontvang direct: 24 valkuilen waar geen keukenkoper rekening mee houdt (door ex-keukenverkopers)

Wat maakt de exacte eindprijs van mijn nieuwe keuken?

totaalprijs keuken berekenenDe uiteindelijke kosten van je nieuwe keuken zijn afhankelijk van een aantal belangrijke factoren:

1. Je budget
2. Complete keuken kosten
3. Montagekosten en meerwerk
4. Keuze keukenmerk
5. De uiteindelijke prijs die je betaalt, inclusief de korting

 

Je budget voor de nieuwe keuken

Het totale budget dat je over hebt voor een nieuwe keuken. Veel huishoudens vergeten daar de montagekosten vanaf te halen. Het totale budget dient gesplitst te worden in de offerte, de montage en het meerwerk.

Daarom de vraag die vaak gesteld wordt: moet ik mijn budget noemen bij een keukenwinkel? Lees hier waarom het wel verstandig is je keukenbudget door te geven.

Problemen met onderhandelen?

Onderhandelen is een vak op zich. Voor de een gesneden koek. Voor de ander een ware nachtmerrie. Gelukkig zijn er keukenzaken die ook met de laatste groep rekening houden.

Wanneer het meest opziet tegen de onderhandelingen is het raadzaam een keukenzaak te bezoeken waar onderhandelen niet nodig is.

 

Complete keukenkosten

De complete keukenkosten bestaan simpelweg uit de complete offerte van de keuken inclusief werkblad en apparatuur. Hier dient een complete offerte voor gemaakt worden, maar er kan ook een schatting gemaakt worden. Al is een schatting vaak niet betrouwbaar.

Vind je het lastig om een keukenzaak te vinden waar de juiste prijs en kwaliteit samen komen? Wij hebben de goedkoopste keukenzaken voor je vergeleken.

 

Montage beïnvloed de keukenprijs

De kosten van de montage en het meerwerk van een keuken die je gaat kopen. Eigenlijk zijn montagekosten en meerwerk twee aparte dingen. Meerwerk zijn alle kosten zoals bijvoorbeeld vervangen of verleggen van leidingwerk of het plaatsen van een nieuwe groepenkast in de keuken. Kosten voor meerwerk hangt van de klus af.

Meer informatie over montage bij keukens. Zo goedkoop mogelijk je keuken laten plaatsen door een vakman? Vergelijk de beste recensies met de goedkoopste prijs bij een bedrijf als Werkspot.nl of nog veiliger, maak gebruik van de montagebedrijven in dienst van een keukenwinkel.

Kosten voor het monteren van de keuken zijn duidelijker aan te geven. Ondanks dat het per keukenzaak flink kan verschillen. Normaal varieert het tussen de € 200,- en € 500,- per strekkende meter. Als leidraad is 10% van de keukenprijs het beste aan te houden.

 

Keukenmerk beïnvloed de keukenprijs

Daarnaast is het merk van de keuken zeker van invloed op de keukenkosten. Zoals elders reeds beschreven, zou je bijvoorbeeld ergens een complete keuken voor € 5.000 kunnen kopen, waar je bij de andere keukenzaak slechts één meter aan keukenmeubelen krijgt voor deze prijs zonder keukenapparatuur.

 

Bekijk een overzicht alle keukenmerken in de wereld. Je betaalt dus ook voor een merknaam, een merk waarbij je voor de merknaam extra die in de portemonnee grijpt is bijvoorbeeld SieMatic.

 

Korting beïnvloed de keukenprijs

Als we de kosten hebben berekend en bij elkaar hebben, hebben we alle kosten van de keuken inzichtelijk. Dus de offerte, de montage en het meerwerk, hebben we een totale optelsom van de keukenkosten. Echter, kan daar ook nog een bedrag van af. De bekende keuken korting. Keukenwinkels hanteren anno 2019 twee principes:

* Korting (dus onderhandelen) of meteen de laagste prijs. Ook keukenzaken die zogenaamd meteen de laagste prijs bieden voor je keuken zijn al lang niet altijd meer de goedkoopste. Ook hier is nog vaak marge te halen, zodat je de kosten voor uw nieuwe keuken alsnog kunt verlagen. En niet de ‘goedkoopste prijs’ betaald terwijl dit allang niet meer de goedkoopste is.

* Prijzen van keukens en dan met name de korting zijn voor veel huishoudens verwarrend en onoverzichtelijk. De uiteindelijke korting hangt af van hoe goed je kunt onderhandelen. Veel nuttige informatie over de eindprijs en tips bij het onderhandelen vind je bij onderhandelen over keukens.

Indicatie kosten keuken

Kosten goedkope bouwmarktkeuken:
Recht: € 1000,-
Hoek: € 1400,-
Eiland onmogelijk
Kosten goedkope kwaliteitskeuken:
Recht: € 3.000,-
Hoek: € 4.000,-
Eiland: € 5.500,-
Kosten middensegment keuken:
Recht: € 6.000,-
Hoek: € 8.000,-
Eiland: € 12.000,-
Kosten hoogsegment keuken:
Recht: € 9.000,-
Hoek: € 12.000,-
Eiland: € 20.000,-
Prijsindicatie keukenapparatuur:
Kookplaat: € 700,-
Oven: € 900,-
combimagnetron: € 900,-
Magnetron € 350,-
Koelvriescombinatie € 450,-
Vaatwasser € 450,-
Afzuigkap € 400,-

Prijs in showroom geeft een vertekend beeld

Bij een keuken in een showroom staat meestal ook de prijs van die keuken. Dit zijn echter meestal de kosten van de keuken, exact zo als de keuken daar in de showroom staat. Dat vergeten veel mensen. Bijna niemand neemt een keuken exact zo als hij ergens in een showroom staat, omdat de keukens die in de showroom staan andere maten hebben dan de keuken die bij je thuis moet komen te staan.

Bijna altijd wijzigen er wel dingen zo dat de kosten van de keuken fluctueren. Goedkopere apparatuur of een ander werkblad. De keuken net iets langer of korter. Andere soorten materialen voor de kasten, en ga zo maar door.

Een keuken is dus niet als een auto een kant-en-klaar product, tenzij het een showroomkeuken betreft. Die kun je kant en klaar meenemen. Dat is immers wel een kant en klaar product met een prijs.

Keuken samenstellen

Een keuken moet dus samengesteld worden. Om een goed beeld te krijgen van de vraag “Wat kost een keuken?”, zal je dus echt een offerte moeten laten maken. Dit neemt ongeveer 2 uur van je tijd in beslag. Voordeel is dat je persoonlijke situatie precies besproken word en je precies weet waar u aan toe bent.

Hieronder hebben wij wel een overzicht gemaakt wat er globaal gezien als hoge kosten in een keuken kunnen worden beschouwd.

Heb je als een keukenofferte laten maken? Bent je benieuwd naar een gratis scan van uw keukenontwerp en de prijs van de offerte? Kritisch kijken wij gratis naar je keukenontwerp. Er wordt in 94% van de offertes een scherpere neergelegd. Doe ook vrijblijvend en anoniem een second opinion voor je keukenofferte. Heb je vragen over de kosten van een keuken? Je kunt ons altijd e-mailen.

Inspiratie in grote keukenshowrooms op doen?

Tip: Grootste keukenshowrooms bezoeken

 

Wat kost een keuken?

wat kost een keukenWat kost een keuken gemiddeld in 2019? Als samenvatting melden we dat een keuken bestaat uit vele onderdelen die afhankelijk zijn van je wensen. Daarnaast hebben we nog te maken met verschillende segmenten in de keukenmarkt.

Maar wat kost een gemiddelde keuken in Nederland? Een gemiddelde keukenprijs zit momenteel rond de  € 9.500,-.

Het bekende verhaal van de prijs kwaliteit verhouding. Dit is allemaal van invloed op de keukenkosten.

Je kent het misschien wel, je loopt een showroom binnen en wijst net de duurste keuken aan. Het budget is er echter net niet naar! De begroting is € 8.000,- en de wensen zijn samen € 12.000,-  voor een nieuwe keuken. Wat doe je? Het continue schrappen van wensen van je nieuwe keuken of wellicht een deel bijlenen? Allebei is mogelijk!

Net te weinig geld voor een nieuwe keuken? Vind meer informatie over geld lenen voor een nieuwe keuken.

 

Keukenzaken voor u vergeleken:

Grootste keukenshowroom

Goedkoopste keukenshowroom

Best beoordeelde keukenshowroom

 

Wil je preciezer weten wat een keuken kost? Ontvang alvast meerdere keukenboeken  gratis. Hier staan erg veel opstellingen van keukens met prijzen in.

Wat vond je van de prijs van uw gekochte keuken? Deel uw keukenervaring

Wat kost een showroomkeuken?

Bij een showroomkeuken liggen de kosten wel altijd vast. Er zijn echter wel belangrijke kanttekeningen bij het kopen van een showroomkeuken. Zo zijn de showroomkeukens scherp geprijsd. Soms tot wel 80% korting.

Veranderingen aan het ontwerp zijn lastig door te voeren. De keuken word geleverd zoals deze in de showroom staat. Toch de voordelen en nadelen onderzoeken? Lees hier meer over een showroomkeuken kopen.