Warmhoudlade: Essentieel of onnodig? Een warmhoudlade kan best handig zijn voor in je keuken. Zo kan je namelijk makkelijk gerechten opwarmen en warm houden. Maar is dit niet een beetje een overbodige luxe? Want je kan namelijk ook gewoon je eten opwarmen in de magnetron of in de oven. Lees de plussen en minnen van een warmhoudlade.

Gratis keukenbrochures?

Ontvang gratis de populairste keukenbrochures boordevol inspiratie, keukentrends & prijzen. 40.000+ keer aangevraagd. Vraag direct aan!

Klik hier voor gratis keukenmagazines >>>

Wat is een warmhoudlade?

Het woord zegt het eigenlijk al: een lade die iets warm houdt. Zie het maar als een warme afgeschermde kamer. Vaak wordt deze dan ook onder de oven of magnetron gemonteerd.

Een warmhoudlade is vooral handig voor grotere gezinnen. Stel je nou voor dat één van de kinderen ’s avonds nog naar de voetbaltraining moet, en dus niet mee kan eten met de rest. Dan kan je heel gemakkelijk het eten wat nog over blijft in de warmhoudlade doen.

Zo blijft het eten lekker en warm. Als het kind dan thuis komt, dan kan hij nog lekker genieten van een warme maaltijd zonder dat je het nog hoeft op te warmen.

Ook is het heel makkelijk voor als er visite komt. Vaak ben je al wat eerder klaar met het eten voorbereiden en dan is het wel prettig als je het eten nog even warm kan houden totdat de visite er is.

In dit geval zou de magnetron niet handig zijn, omdat je daar geen grote gerechten in kwijt kan. De warmhoudlade komt dan goed van pas. De lades zijn in verschillende maten verkrijgbaar en dus is er voor elk huishouden wel een geschikte variant.

Wat kun je met een warmhoudlade?

Naast dat je er eten mee kan opwarmen, kan je er ook andere dingen mee opwarmen. Denk hierbij aan servies zodat het eten minder snel koud wordt.

Het zal je niets verbazen dat men er veel borden in doet, zodat het opgeschepte eten langer warm blijft. Hieronder een opsomming van wat je allemaal nog meer met een warmhoudlade kan doen.

Bevroren voedsel ontdooien

Iedereen heeft dit wel eens meegemaakt: Je komt thuis van werk, je wilt gaan koken en dan kom je erachter dat je vergeten bent om het vlees uit de vriezer te halen. Super onhandig!

Gelukkig kan je met de warmhoudlade makkelijk voedsel ontdooien. Met de magnetron kan je ook makkelijk je eten ontdooien, maar vaak blijft de binnenkant dan nog koud en bevroren. In dit geval is de warmhoudlade beter.

Dankzij het luchtcirculatiesysteem van de meeste lades heb je hier geen last van.

Slowcooken

Tegenwoordig kan je met de meeste warmhoudlades ook slowcooken. Op deze manier wordt je vlees lekker mals en gaan er zo min mogelijk nutriënten verloren tijdens het proces. Het voordeel hiervan is ook dat je zo ruimte overhoudt op het fornuis om tussendoor andere gerechten te maken.

Boter of chocolade smelten

Voor de echte liefhebbers van bakken is de warmhoudlade ook zeer handig. Zo kan je makkelijk chocolade of boter smelten zonder dat het aanbrand.

Wat kost een warmhoudlade?

Vroeger waren ze enorm duur. Toen was je zo 1300 euro kwijt. Nu kost een warmhoudlade gemiddeld 600 euro. Je hebt al een Etna warmhoudlade vanaf 350 euro.

 

Conclusie: essentieel of onnodig?

Om antwoord te geven op die vraag, is het belangrijk dat je vooral naar je eigen woonsituatie kijkt. Als je bijvoorbeeld alleen met je partner woont, dan is een warmhoudlade misschien overbodig.

Echter is het dan wel makkelijk als je familie komt eten tijdens kerst bijvoorbeeld. Om die reden zou je alsnog een warmhoudelade kunnen aanschaffen. In deze situatie kun je voor jezelf bepalen of het essentieel of onnodig is.

Voor grotere gezinnen zou ik dit wel aanraden. Vooral als de kinderen, of één van de ouders, later thuis is, dan is het wel zo prettig dat het eten al warm is en dat je dit niet zelf hoeft te doen. In dit geval zou het essentieel kunnen zijn.

>

IZAA