Vrijstaande vaatwassers? Velen zweren bij een geïntegreerde vaatwasser, maar de goeie oude vrijstaande vaatwasser heeft toch ook wel een aantal streepjes voor. Benieuwd welke voordelen deze apparaten te bieden hebben, welke merken ze aanbieden en waar je op moet letten, wanneer je een vrijstaande vaatwasser koopt? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres!

Wat zijn de voordelen van een vrijstaande vaatwasser?

Hoewel inbouw vaatwassers tegenwoordig de norm zijn, hebben vrijstaande vaatwassers ook zeker hun voordelen. Zo zul je genieten van het gemak van een bedieningspaneel dat zich aan de voorkant bevindt.

Dit is niet alleen overzichtelijker, maar vaak maakt het de vaatwasser ook makkelijker te bedienen. Het paneel is ruimer opgezet, waardoor er ook ruimte is voor een display.

Bovendien kun je je keus van de vaatwasser meer baseren op de functies die je wenst in plaats van de nismaten in je keuken. Je kunt dus in principe ieder vrijstaand apparaat kopen dat in je keuken past. Een vrijstaande vaatwasser aansluiten, is gemakkelijker en ze zijn ook nog eens goedkoper in de aanschaf!

Wat zijn de nadelen van een vrijstaande vaatwasser?

Qua werking zul je, ten opzichte van een inbouw vaatwasser, geen nadelen ondervinden met een vrijstaand model. Het is vooral de esthetiek die een rol speelt in je keuken.

Een geïntegreerde vaatwasser wordt vaak als mooier beschouwd, omdat deze echt een onderdeel wordt van je keuken. Een volledig geïntegreerde vaatwasser is zelfs zo goed ‘verstopt’ dat je niet eens ziet dat het er is, wanneer de deur gesloten is.

Een vrijstaande vaatwasser daarentegen is altijd prominent aanwezig. De buitenkant telt dus ook mee bij je keuze, want je wilt natuurlijk dat de machine goed bij de rest van je keuken past.

Gelukkig is het exterieur van vrijstaande vaatwassers er door de jaren heen flink op vooruit gegaan en heb je volop keus. Ga bijvoorbeeld voor een vaatwasser vrijstaand zwart of wit of een vaatwasser vrijstaand rvs.

Top 5 vrijstaande vaatwassers

Wil je een vrijstaande vaatwasser van de bovenste plank in huis halen? Dit zijn de vaatwassers vrijstaand best getest:

1. AEG –  FFB53600ZM

De AEG FFB53600ZM is dankzij zijn inverter motor relatief stil. Bovendien doe je het milieu een plezier met je aankoop, doordat dit model een A+++-label draagt. Het biedt vijf vaatwasprogramma’s en er passen 13 couverts in. Wat wil een mens nog meer?

2. Bosch –  SMS25AW02E

Deze vaatwasser vrijstaand Bosch beschikt over een ingebouwde warmtewisselaar om jouw vaat de beste zorg te geven. Daarnaast voorkomt het glasbeschermingssysteem glascorrosie. Maak gebruik van de VarioSpeed Plus functie als je snel je schone vaat nodig hebt, bijvoorbeeld wanneer je de hele familie op visite hebt.

3. Inventum –  VVW7040++

Bij deze Inventum hoef je je niet schuldig te voelen als je de vaatwasser een keertje aanzet, wanneer deze slechts halfvol is. Maak gebruik van de halve belading functie en het apparaat vermindert zowel zijn energie- als waterverbruik. Deze vaatwasser is makkelijk te onderhouden, onder andere doordat de kuip geen naden heeft. Nog een plus: het beschikt over kinderbeveiliging!

4. Siemens –  SN215W02AE

Dankzij de doseerassistent wordt het vaatwasmiddel bij deze Siemens gelijkmatig verspreidt. Het resultaat? Een schonere vaat! Het beschikt over een Extra Droog functie en een VarioSpeedfunctie, waardoor je je vaat snel weer in gebruik kunt nemen.

Ook wijnglazen kun je met een gerust hart in de Siemens zetten. Dankzij de warmtewisselaar weet je zeker dat ze onbeschadigd weer uit de machine komen.

5. Bosch –  SMS25AW02E

Deze Bosch beschikt, net zoals de nummer twee, over een warmtewisselaar en een glasbeschermingssysteem. Het biedt ruimte aan twaalf couverts, heeft een A++-label en een geluidsniveau van 46 dB.

 

Vrijstaande vaatwasser merken

Wil je een vrijstaande vaatwasser kopen? Dan gaat er een wereld voor je open! Er zijn zoveel vrijstaande modellen op de markt, dat je al snel het overzicht kunt verliezen. Als je een voorkeur hebt voor een merk, wordt de keus al een stuk makkelijker. Daarom kan het opstellen van een top tien beste vrijstaande vaatwasser merken absoluut geen kwaad!

AEG

AEG heeft vrijstaande vaatwassers in verschillende prijsklassen. Één ding dat al deze modellen met elkaar gemeen hebben, is dat ze je stuk voor stuk kwaliteit garanderen. Onze favoriet van dit merk is de AEG FFB63700PM. Zelfs de meest hardnekkige etensresten maken geen kans in deze vaatwasser.

Het apparaat is niet enkel krachtig, maar ook nog eens zeer zuinig met zijn A+++-label en zeer stil met een geluidsniveau van 42 dB

Aeg vrijstaande vaatwasser

Klik hier voor Aeg vrijstaande vaatwassers >>>

Bosch

Heb je een luxueuze, moderne keuken? Dan mag een Bosch vaatwasmachine natuurlijk niet ontbreken. Hoewel Bosch vooral een grote speler is op de markt van inbouwmodellen, brengt het ook geweldige vrijstaande varianten op de markt.

Overweeg bijvoorbeeld de Bosch SMS88UI36E. Het is even een investering, maar dit apparaat komt met een A+++-10%-label en maakt gebruik van milieuvriendelijke zeolietkorrels om je vaat te drogen. Daarnaast beschikt deze beste vaatwasser over acht vaatwasprogramma’s die je gerust ’s nachts kunt gebruiken. Deze Bosch produceert namelijk niet meer geluid dan 42 dB.

Bosch vrijstaande vaatwasser

Klik hier voor Bosch vrijstaande vaatwassers >>>

Inventum

Inventum brengt vaatwassers op de markt in alle soorten en maten. Of je nu een standaard, smalle of kleine vaatwasser in je keuken wilt hebben, bij dit merk zit je goed! Ben je op zoek naar een zeer stille vaatwasser? Overweeg dan de Inventum VVW7080BS+++-.

Met een geluidsniveau van 39 dB zul je deze vaatwasser nauwelijks horen, wanneer deze aanstaat. Daarnaast heeft dit model een A+++-label, maakt het gebruik van zeolietkorrels en beschikt het over een intensive zone, waardoor zelfs je aangekoekte ovenschaal schoon uit de vaatwasser komt!

Inventum vrijstaande vaatwasser

Klik hier voor Inventum vrijstaande vaatwassers >>>

Miele

Miele staat voor klasse en welverdiende luxe. Of je nu een wasmachine, vaatwasser of ander apparaat van Miele in huis haalt, je bent ervan verzekerd dat het je alles biedt dat je je maar wensen kunt. Neem bijvoorbeeld de Miele G7100 SC BW. Deze A+++-10%-vaatwasser is niet enkel super groen, maar biedt je ook gebruiksgemak.

Zo beschikt het over een innovatieve 3D besteklade die je kunt vergroten, wanneer je ruimte moet maken voor bijvoorbeeld je soeplepel. Hierdoor kun je je vaatwasser super efficiënt indelen en dat maakt je wasje ook weer extra zuinig. Heb je haast? Maak dan gebruik van het QuickPowerWash programma. Met 58 minuten is jouw schone vaat weer klaar voor gebruik!

Miele vrijstaande vaatwasser

Klik hier voor Miele vrijstaande vaatwassers >>>

Siemens

Siemens biedt je, net als Bosch en Miele, altijd het neusje van de zalm. Misschien moet je even iets dieper in je buidel tasten, maar dit merk introduceert keer op keer weer de beste modellen. Één apparaat dat in het oog springt, is de Siemens SN258I00TE.

Dit vrijstaande model beschikt over een intensieve zone, droogt de vaat met zeolietkorrels en heeft een A+++-energielabel. Het biedt ruimte aan 14 couverts en heeft een VarioSpeedfunctie, waardoor het je vaat in de helft van de tijd schoon krijgt.

Siemens vrijstaande vaatwasser

Klik hier voor Siemens vrijstaande vaatwassers >>>

SMEG

Speelt het uiterlijk van je vaatwasser een grote rol in je keus van een vaatwasser? Neem dan eens een kijkje bij het merk SMEG. Vooral hun jaren ’50 vaatwasserlijn is opvallend.

Dit is geen vaatwasser die je in een hoekje weg wilt stoppen. Je zet het juist het liefst neer op een prominente plaats in de keuken, omdat het zo’n geweldige eyecatcher is. Bovendien zijn deze jaren ’50 vaatwassers met een A+++-label zeer zuinig en ze bieden ruimte aan 13 couverts.

Smeg vrijstaande vaatwasser

Klik hier voor Smeg vrijstaande vaatwassers >>>

Whirlpool

Bij Whirlpool vind je vaatwassers voor een redelijk zachte prijs. Dat betekent echter niet dat je in hoeft te leveren op kwaliteit. Zo biedt de Whirlpool OWFC3C26 X je ruimte voor 14 couverts. Daarmee is het de ideale vaatwassers voor diegenen die graag uitgebreid dineren thuis.

Bovendien heeft het een speciale zone, waardoor het zelfs aangekoekte pannen weer zonder problemen spic en span krijgt. Tot slot heeft het een aquasensor die de vuilgraad meet van je vaat. Op basis hiervan wordt het waterverbruik aangepast en gebruik je dus nooit meer water dan nodig.

Whirlpool vrijstaande vaatwasser

Klik hier voor Whirlpool vrijstaande vaatwassers >>>

ETNA

ETNA biedt kwaliteit voor een mooie prijs, waardoor het absoluut zijn plekje in de top 10 vrijstaande vaatwasser merken verdient. Wij vielen als een blok voor de ETNA VWV 642 ZIL. Niet alleen omdat het met een A+++-label en een geluidsniveau van 42 dB een zeer zuinig en stil apparaat is, maar ook omdat het een halve beladingfunctie heeft.

Zo kun je de vaatwasser zonder schuldgevoel aanzetten, wanneer deze nog niet vol is. Deze ETNA gebruikt namelijk niet meer water dan nodig.

Advies over vrijstaande vaatwassers

Of je nu een vrijstaande vaatwasser Ikea, een vaatwasser vrijstaand mediamarkt of een vaatwasser vrijstaand Coolblue wilt kopen, er zijn een aantal zaken die je wilt overwegen.

Extra programma’s, een laag energieverbruik of een laag geluidsniveau kosten je over het algemeen wat meer, maar bedenk dat je de vrijstaande vaatwasser de komende jaren in je keuken zult hebben staan en waarschijnlijk meerdere malen per week zult gebruiken. Een extra investering om jezelf gebruiksgemak te garanderen, kan dus de moeite waard zijn!

Vloerprojectie

Hoewel de meeste vrijstaande vaatwassers hun bedieningspaneel aan de buitenkant hebben zitten, zijn er uitzonderingen op de regel. Als je een vaatwasser kiest die een bedieningspaneel aan de binnenkant heeft, is vloerprojectie een handige eigenschap. Op deze manier wordt op je vloer de resttijd van het programma geprojecteerd.

Geluid

Als jij rustig een gesprek aan de keukentafel wilt kunnen voeren, terwijl je vaatwasser aanstaat, is het geluidsniveau ook een belangrijke overweging. Bij een vrijstaande vaatwasser zul je hier extra op moeten letten, want het heeft geen aanrecht boven zich of een extra paneel aan de voorkant om het geluid te dempen.

Over het algemeen wordt een vaatwasser stil genoemd, wanneer deze 43 dB of minder aan geluid produceert. Nu lijkt op papier een vaatwasser met een geluidsniveau van 46 dB niet heel veel luider te zijn dan een 43 dB vaatwasser, maar houd er rekening mee dat 3 dB al een verdubbeling van het geluid representeert.

Energieverbruik

Één van de belangrijkste zaken die je wilt overwegen, wanneer je een vaatwasser of enig ander huishoudelijk apparaat aanschaft, is het energieverbruik. Momenteel lopen de energielabels van vaatwassers van A+ tot A+++-10%. Ieder plusje staat voor 10%. Zo is een A++ wel 10% zuiniger dan een A+. Als je het welzijn van het milieu voorop wilt stellen, ga je dus het beste voor de aller zuinigste variant: de A+++-10%.

Wanneer je een tweedehands vaatwasser vrijstaand koopt, vergeet dan niet het label te overwegen. Oudere vaatwassers kunnen zeer onzuinig zijn, waardoor je relatief gezien een vermogen kwijt bent aan ieder programma. Als je graag een koopje wilt, kan het raadzamer zijn om een vaatwasser vrijstaand outlet af te struinen.

Let op: vanaf maart 2021 veranderen de energielabels en lopen ze weer van A t/m G.

Extra functies

Als jouw vrijstaande vaatwasser het toppunt moet zijn van gebruiksgemak en duurzaamheid, mogen de nieuwste innovaties natuurlijk niet ontbreken! Denk bijvoorbeeld aan wifiverbinding. Wat is er nu makkelijker dan de vaatwasser te kunnen bedienen, vanaf je bank, vanuit je bed of zelfs vanaf kantoor?

Een andere functie die erg in trek is, is het gebruik van zeolietkorrels. Dit is geen technisch hoogstandje, maar een mineraal dat ervoor zorgt dat jouw vaat op effectieve en energiezuinige manier opdroogt.

Een andere eigenschap die het gebruiksgemak van een vaatwasser opkrikt, is de ComfortLift servieskorf. Dit systeem duwt de servieskorf omhoog, zodra je deze lade uittrekt. Op deze manier hoef je niet te bukken, wanneer je je servies in- en uitlaadt.

Tot slot willen veel mensen de mogelijkheid hebben om hun vaatwasser flexibel in te delen. Als je een vaatwasser hebt waarbij je de servieslade kunt verstellen, kun je zelfs je grootste pannen kwijt in de onderste korf. Zeer handig als je de keukenprins of –prinses hebt uitgehangen!

 

Top 5 vrijstaande vaatwassers

Welke vrijstaande vaatwasser afmetingen zijn er?

Vrijstaande vaatwassers komen in alle soorten en maten. Houd bij je keuze rekening met de ruimte die je in de keuken hebt, maar ook met de grootte van je gezin.

Een kleinere vaatwasser biedt logischerwijs minder ruimte voor je vuile vaat. Hoeveel vaat er in een vaatwasser past, wordt uitgedrukt in couverts. Één couvert staat gelijk aan wat een persoon gebruikt aan servies en bestek tijdens een maaltijd.

60 cm breed

Een vrijstaande vaatwasser heeft over het algemeen een breedte van 60 cm. Dit formaat vaatwasser heeft in de regel ruimte voor twaalf tot 14 couverts.

Hoewel je natuurlijk een stuk flexibeler bent met de plaatsing van je vaatwasser, wanneer je voor een vrijstaand model gaat, zul je toch rekening moeten houden met de maat. Een vrijstaande vaatwasser van 60 cm breed neemt behoorlijk wat ruimte in en daar is niet altijd plaats voor.

45 cm breed

Heb je bij de kraan en waterafvoer geen 60 cm over? Ga dan voor een vaatwasser die slechts 45 cm breed is. Deze vaatwassers zijn smal, maar wel even hoog als de standaard vaatwasser. Hierdoor passen er meestal alsnog wel negen of tien couverts in.

45 cm hoog

Heb jij een een- of tweepersoons huishouden en eet je vaak buiten de deur? Dan krijg je een gewone vaatwasser waarschijnlijk niet snel gevuld. In dit soort situaties kan een vaatwasser vrijstaand klein die slechts 45 cm hoog is de oplossing bieden. Deze apparaten zijn compact en bieden in de regel ruimte aan twee tot zes couverts. Dit zijn dus geen geschikte vaatwassers voor grotere huishoudens.

Kun je een vrijstaande vaatwasser inbouwen?

Ja, een vrijstaande vaatwasser kun je, indien gewenst, inbouwen. Het zal zijn werk net zo goed blijven doen en je zult een geïntegreerde vaatwasser krijgen voor de prijs van een vrijstaand model. Er zitten wel een paar haken en ogen aan, dus lees zeker ook even de nadelen door.

Een vrijstaande vaatwasser laten inbouwen – het is mogelijk, maar het eindresultaat zal wel minder mooi zijn dan wanneer je voor een inbouw vaatwasser gaat. Over het algemeen is een vrijstaand model zowel breder als dieper dan zijn geïntegreerde broertje, waardoor het niet zomaar in de nis past. Reken dus op extra montagewerk.

Bovendien zal de vaatwasser waarschijnlijk tussen de keukenkastjes uitsteken, doordat het dieper is en om deze reden zul je ook de plint moeten verleggen. Een vrijstaande vaatwasser laten inbouwen, is dus niet echt een aanrader.

Previous Post:

Next Post:

IZAA

>