Voordelen van een stoomoven? De stoomoven is in steeds meer huishoudens terug te vinden in de vorm van een vrijstaande oven of een inbouw oven. Dat is niet zonder reden, want de stoomoven heeft heel veel streepjes voor op de normale oven. Wat zijn de voordelen en uit wat voor type stoomovens heb je de keuze?

Waarom kiezen voor een stoomoven?

1.Je kunt complete maaltijden in de oven doen

Geen gedoe meer met meerdere pannen op het fornuis. Met de stoomoven bespaar je jezelf heel wat werk! De hele maaltijd kan namelijk in één keer in de oven. Dit bespaart je niet enkel werk, maar ook tijd. Na een lange werkdag zitten we immers allemaal het liefst binnen een kwartier aan tafel!

2.Je kunt gaan voor een combi-stoomoven

Dit keukenapparaat is een manusje-van-alles, dus als jij graag nieuwe recepten uitprobeert, is dit de oven voor jou! Of je nu wilt pocheren, stomen of grillen, met de combi-stoomoven is het allemaal mogelijk. Daarnaast kun je voedsel ontdooien en opwarmen.

 

Inspiratie opdoen?

Ontvang alle beschikbare keukenmagazines in huis. Vol keukenopstellingen, keukenacties, handige tips en reviews.

Klik hier voor het complete aanbod keukenmagazines >>>

3.Je bespaart ruimte in de keuken

Is de stoomoven enkel geschikt voor de grote semi-professionele keuken? Zeker niet! Sterker nog, als jij een kleine keuken hebt, kun je met de aanschaf van een stoomoven veel ruimte besparen. Zo kun je de magnetron de deur uit bonjouren. Ook de kookplaat heb je in principe niet meer nodig en zonder kookplaat kun je ook alle grote pannen gedag zeggen.

4.Je hebt minder vaat

Heb jij normaal gesproken vaak twee of drie pannen op het vuur staan? Dan baal je na de maaltijd waarschijnlijk van de hoeveelheid afwas. Dat probleem is met de stoomoven voorgoed verholpen. Doordat het hele gerecht in één keer in de oven kan, heb je enkel één bakplaat die afgewassen moet worden.

5.Je kunt gerechten met precisie bereiden

Je maaltijd gaar krijgen zonder het aan te laten branden, kan soms best een uitdaging zijn. Met een stoomoven is het echter een fluitje van een cent. Je stelt de precieze temperatuur in en kunt je gerecht vervolgens best even onbewaakt laten om een episode van je favoriete serie te kijken.

6.Je eten heeft meer smaak

Door je voedsel te stomen, blijft meer geur en smaak bewaard. Je hebt nog nooit zoveel van je favoriete gerechten genoten!

7.Het is gezond

Met koken verliest je voedsel veel vitamines en mineralen. Zonde! Door je voedsel te stomen blijven de vitamines en mineralen waar ze horen: in het voedsel. Zo profiteer je optimaal van jouw gezonde gerechten.

Stoomoven merken

AEG

Als je op zoek bent naar een betaalbare stoomoven kun je het beste een kijkje nemen in het assortiment van AEG. Je komt dan waarschijnlijk de AEG BSE682020M inbouw stoomoven tegen. De prijs ligt net onder de 1.000 euro, een relatief zachte prijs voor een stoomoven. Het betreft een combi-stoomoven, met een grill-, oven-, en stoomfunctie. Het apparaat beschikt over een display, een kerntemperatuurmeter en een geheugenfunctie.

Stoomoven AEG

Klik hier voor AEG stoomovens >>>

Bosch

Een populaire keuze uit het Bosch assortiment is de Bosch CSG636BS3. Dit is een combi-stoomoven waarmee je de heerlijkste broodjes en taarten bakt. Maak gebruik van de grillfunctie, de ovenfunctie en de stoomfunctie. Het beschikt tevens over een katalytische achterwand, waardoor de oven schoonmaken veel minder tijd in beslag neemt.

Bosch

Klik hier voor Bosch stoomovens >>>

Siemens

Siemens is een merk dat staat voor kwaliteit en innovativiteit. Zo is ook de Siemens CS636GBS2 combi stoomoven een pareltje. Het beschikt over een cookControl Plus functie, wat betekent dat jij geniet van een variëteit aan ingebouwde recepten. Stomen en bakken was nog nooit zo gemakkelijk! Ook deze oven beschikt over een grill-, oven-, en stoomfunctie.

Siemens stoomoven

Klik hier voor Siemens stoomovens >>>

Miele

Bij Miele kun je terecht voor zowel hogedruk stoomovens als lagedruk stoomovens. De Miele DG7240OBSW is een lagedruk stoomoven met een ongeëvenaard design. Het is een 40 liter oven met een display en wifi. Je kunt op drie niveaus tegelijkertijd stomen en het apparaat ontkalkt automatisch.

Miele

Klik hier voor Miele stoomovens >>>

Soorten stoomovens

De voordelen van een stoomoven zijn onder andere ook dat er meerdere soorten stoomovens zijn. Hieronder drie verschillende soorten.

Hogedruk stoomovens

De hogedruk stoomoven kom je vooral tegen in de professionele keuken. Net zoals een snelkookpan voedsel sneller gaar kookt dan een normale pan, bereidt een hogedruk stoomoven het voedsel sneller dan een lagedruk stoomoven. Doordat je gerechten soms wel twee keer zo snel klaar kunt stomen met een hogedruk stoomoven bespaar je veel tijd. Daarnaast is het een zeer energiezuinige manier van koken.

Hoewel de hogedruk stoomoven een geweldig apparaat is, kom je het niet vaak tegen in de particuliere keuken. De grootste reden hiervoor is dat het apparaat zeer prijzig is.

Een ander nadeel van de hogedrukstoomoven is dat het geen glazen deur heeft en vanwege de hoge luchtdruk binnen de oven tijdens een programma kun je de deur ook niet tussentijds openmaken.

Je kunt je gerechten dus niet in de gaten houden en je kunt ook niet even tussendoor een extra gerecht in de oven zetten.

Lagedruk stoomovens

De lagedruk stoomoven wordt ook wel de drukloze stoomoven genoemd. In dit apparaat wordt geen druk toegevoegd om voedsel sneller te bereiden.

Het eerste nadeel ten opzichte van de hogedruk stoomoven is dan ook niet moeilijk te benoemen: gerechten gaar stomen met een lagedruk stoomoven gaat logischerwijs trager dan met een hogedruk stoomoven.

Het voordeel is dan wel weer dat deze ovens een stuk goedkoper zijn en ze hebben ook gewoon een glazen deur, zodat je je gerechten in de gaten kunt houden. De lagedruk stoomoven komt voor in zowel een combi-stoomoven variant als in een solo-stoomovenvariant.

Combi-stoomovens

De combi-stoomoven is een multifunctionele stoomoven. Het is een volwaardige oven waarmee je eigenlijk alles kunt bereiden. Vaak kun je met een combi-stoomoven naast stomen en bakken ook grillen. Sommige hebben bovendien enkele magnetronfuncties. Combi-stoomovens zijn geavanceerder dan gewone stoomovens, maar komen ook met een hoger prijskaartje.

Previous Post:

Next Post:

IZAA

>