Keuken budget? Welk budget heb je beschikbaar voor je nieuwe keuken in 2024? Moet ik mijn keukenbudget wel noemen? En wat krijg ik voor mijn geld? Jouw geld is heilig… je kunt het maar 1 x uitgeven aan een keukenwinkel. Daarom omschrijven we precies hoe je keuken er uit gaat zien – van jouw budget. 

 

Keukenbudget – beginnersfouten

Wat krijg je voor welk bedrag?

Update: inmiddels is het 2024 – er is veel veranderd. Keukenprijzen zijn flink gestegen. We kunnen wel zeggen: enorm gestegen. Daarom hebben we het artikel herzien.

Je hebt er lang voor gespaard. En je kunt je kostbare geld maar 1x uitgeven.

In het begin gaat het vaak al mis – we stappen met ons budget zo de verkeerde winkels in. Dat kost ons tijd, maar hierdoor kiezen we vooral per ongeluk al het verkeerde keukenmerk.

Een beetje hetzelfde als op de verkeerde datingsite zitten – hoppa. Met je diploma van de Radboud universiteit zo op de ”dating voor tokkies app”. Je kunt er misschien slagen maar een echte match is het niet…

En zo is het ook met keukenwinkels. Jouw budget hoort bij bepaalde winkels.

Je loopt bijvoorbeeld een hoger segment winkel en koopt een goedkope Siematic keuken. Je word verliefd en de verkoper verkoopt je een keuken. Alleen koop je de voordeligste versie. Maar eigenlijk had je een klein stapje terug moeten zetten. Een iets goedkoper keukenmerk kiezen, met meer mogelijkheden.

Met andere woorden… je moet enorm veel concessies doen.

Andersom kan trouwens ook.

Je koopt een bagger merk. Dan vind jet het vreemd dat je geld overhoudt… en nog 3 x een wereldreis maakt met het budget dat voor je keuken bestemd was… Vertel dan nog maar eens aan je familie hoe goed die kwaliteit van de keuken echt is.

We maken de verkeerde keuzes.

Wat zou het handig zijn als er op het raam van elke keukenwinkel – en ook website – prijzen staan. Een bordje met:

”Je kunt hier een keuken kopen van … tot … ” Daar zouden we flink mee geholpen zijn, of niet?

Graag! En het liefste bij elke woonboulevard! 😉


Je offerte laten vergelijken?  Wij gaan voor je bodemprijs
Anoniem. Veilig. Gegarandeerd succes. En al meer dan 11.000x aangevraagd.

Klik hier voor de bodemprijs van je offerte  >>>

– Bryan, keukenadviseur bij Izaa


 

Mijn keuken budget noemen?

Moet ik mijn keuken budget wel – of niet noemen als ik naar een keukenzaak ga? Veel keukenkopers denken dat keukenzaken de keukenprijzen aanpassen naar het budget. Dus dat ze met de korting precies op het budget uitkomen.

Hierdoor zijn wij keukenkopers best een beetje huiverig. Betalen we niet teveel voor onze nieuwe keuken? Dus daarom houden we onze lippen stijf op elkaar als het om keukenbudget gaat…

Dit is niet in je voordeel. Zo kan de keukenadviseur nooit goed met je meedenken. Stel dat je keuken goedkoper uitkomt, dan kan de verkoper jou toch makkelijker de keuken verkopen?

Waarom zou je niet eerlijk zijn? Een adviseur kan met een keukenbudget beter met je meedenken dan zonder.

Geef daarom wat liefde en vertrouwen aan je adviseur… het gaat je helpen.

Wil je op safe spelen? Noem dan een iets lager bedrag je maximum. En vergeet niet:

het budget dat je noemt is exclusief de kosten keukenmontage en meerwerk!

Als je geen keukenbudget opgeeft

Niemand verplicht je om het keukenbudget te noemen. Aan de andere kant, is het zonde van je tijd – en die van de keukenadviseur, als blijkt dat de keukenofferte niet financieel haalbaar is.

Dit is vaak hoe het gaat…

Anne en Jan zoeken een nieuwe keuken. Thuis hebben ze alvast magazines aangevraagd en daarin prachtige keukens gezien. Ook hebben ze alle eisen opgeschreven. (Inderdaad, geen wensen  😉 ).

  • Stenen werkblad extra hoog
  • Hoogglans witte keuken
  • die Quooker moet er in
  • 4 meter lang + eiland + bar
  • Siemens inbouwapparatuur
  • Apothekerskast
  • Laden, laden en nog eens laden.
  • Ehm… ja… € 7.000,- budget – kan wel toch? Noemen we maar niet…

Waar gaan ze heen? Natuurlijk kiezen Anne en Jan gelijk een dure winkel uit… 😉

In de winkel spreekt een adviseur ze aan. Na een aantal keukens bekeken te hebben, besluiten ze aan tafel plaats te nemen. Ook al is het gezellig, Anne en Jan noemen geen budget. Dat mocht niet van vrienden. Na een lange zit van 3 uur berekend de adviseur de prijs: € 34.500,-.

Wow, dat hadden we niet verwacht! Dit is niet de goedkope keuken die ze zochten.

Als ze gelijk open kaart hadden gespeeld, dan had de adviseur na 10 minuten al ”sorry” gezegd. Daar gaat 3 uur van je tijd, een hoop frustratie – en vernedering?

Niets is zo vervelend als continue al je eigen wensen doorstrepen omdat je het niet kunt betalen. Daarom… noem je budget. Of ga er ietjse onder zitten. Valt de keuken dan duurder uit? Zelfs dan kan de adviseur met je meedenken.

Je keuken budget is heilig

Je hebt keukens van 2.000 euro, maar ook keukens van 250.000 euro. Ergens daartussen ga jij de keuze maken.

Maar nu komt het…

Waar moet je kopen – en wat krijg je precies voor je geld?

Waar je koopt, gaan we in dit artikel niet op verder. Wel geven we je een belangrijke tip:

Laat je niet gek maken door een naam van een keukenwinkel.

Al lijkt een naam te suggereren dat keukens goedkoop zijn, het tegendeel kan is vaak waar!

Hier kijken we puur naar het keukenbudget. Wat krijg je voor je geld? Dit is best lastig, want meestal kies je maar 3 winkels uit voor een keukenofferte.

We zeiden al: veel kopers stappen gelijk de verkeerde winkels binnen. Maak daarom een goede voorbereiding van de keukenzaken die je wilt bezoeken.

Dit zeggen we niet voor niets. Als je 10.000 euro te besteden hebt, kun je die goedkope Siematic keuken kopen. Een simpele rechte keuken met kunststof blad – maar toch een Siematic.

Ga je met dezelfde 10.000 naar een bouwmarkt, dan kun je er een paleis mee vullen. Daarom moet het budget bij de winkel passen.

Belangrijk: onderstaande bedragen geven aan wat je kunt kopen voor je budget – dit is exclusief keukenmontage en meerwerk!

 

1.000 tot 3.000 euro keuken budget

Voor dit budget koop je geen nieuwe keuken. Wel biedt dit budget 5 nuttige alternatieven:

Je kunt voor dit bedrag een bouwmarkt keuken kopen. Die voldoet in ieder geval aan de basisprincipes in de keuken. Namelijk koken, koelen en spoelen. Vaak zijn dit simpele, rechte opstellingen van een meter of 3 maximaal.

Krijg je bezoek? Gooi dan wel een deken over je keuken… 😉

De kwaliteit is doorgaans slecht voor langere termijn. Vaak worden in dit prijssegment keukens gekocht voor een bijkeuken of bijgebouw. Keukens voor verhuur aan studenten vallen doorgaans ook in dit segment.

Dit is slimmer:

Ligt je budget tussen de 1.000 en 3.000 euro, dan kun je naar showroomkeukens kijken. In dit geval kun je denkbeeldig 50% bij de prijs optellen en heb je een iets ruimere keuken. Al kosten de meeste showroomkeukens ook al gauw minimaal 3.500… Je moet dus geluk hebben.

Bovendien zijn ze wat speelser en bieden ze wat meer mogelijkheden in het ontwerp, dan een bouwmarktkeuken. Gezien het budget zal een goede showroomkeuken lastig te vinden zijn – maar het kan.

Als derde: wil je de keuken niet vernieuwen, maar er gewoon wat strakker laten lijken? Dan kun je dit overwegen: je keuken wrappen. Hierdoor krijg je keuken een compleet nieuwe look. Dit veranderd niets aan de keukenapparatuur. Het is puur de look van je keuken.

Als vierde:

Wil je toch een nieuwe keuken met apparatuur die werkt, dan is de laatste optie een 2e hands keuken. Hieronder lees je gelijk hoe je de prachtigste keukens uitkiest op Marktplaats voor nop! Dit is prijsschieten. Let wel, je krijgt nog kosten voor keuken demontage en montage van de keuken.

Als laatste:

Een  goedkope kitchenette kopen. Een simpele kant en klare keuken. In deze prijsklasse kun je kleine kitchenettes kopen tot 2,5 meter.

 

3.000 tot 5.000 euro keuken budget

Het is een lastig budget voor je keuken. Valt eigenlijk precies tussen een “bouwmarktkeuken” prijs en een “gewone” basiskeuken prijs. Er zijn een paar keukenzaken die voor deze prijs een keuken leveren.

Stel je hier ook weer de vraag hoe lang je keuken mee moet gaan. Is het voor een paar jaar? Of om de verkoop van je woning sneller te laten verlopen? Dan is dit budget perfect voor je nieuwe keuken.

Voor de lange termijn kun je beter meer geld in je keuken investeren. Zo heb je er meer profijt van – en is keuken renoveren later minder snel nodig. Renoveren lijkt goedkoop, maar is het niet. Verder kost een gemiddelde keukenrenovatie ook al tussen de 3.000 en 5.000 euro.

Beste optie voor jou

De momenteel goedkoopste keukenzaak >>> in Nederland. (biedt goede Duits kwaliteitskeukens aan vanaf € 1350,-).

Bekijk het aanbod >>>.

Is dit je budget, maar wil je langer in huis blijven wonen? Overweeg dan eens extra budget er bij te sparen. Voor een gemiddelde 8.500 euro zit je net even wat ruimer in de mogelijkheden. Ook met dit keukenbudget raden wij je aan om showroomkeukens te bekijken.

Hier vind je een handig overzicht van alle showroomkeukens te koop.

Ook kun je met dit budget soms een luxe marktplaatskeuken kopen. Dit klinkt idioot, maar er staan keukens van 50.000 euro nieuwwaarde op Marktplaats. Consumenten kunnen de verkoopprijs niet goed bepalen. Daar kun je gebruik van maken. Hoe je dat doet, lees je in het artikel: 2e hands keuken.

5.000 tot 10.000 euro keuken budget

Met dit budget kan je in normale uitvoering een redelijke keuken neerzetten. Zeker na goede keuken onderhandelingen kan een keuken best in de buurt komen van dit budget. Ter info: niet bij elke winkel krijg je nog korting op je keuken.

Wel zal deze eenvoudige keuken geen toeters en bellen hebben. Het gaat om rechte keukens – en sommige gevallen een kleine hoekkeuken.

Verwacht geen granieten werkblad of luxe apparatuur. Vergeet niet: een ladekast kost al gauw bijna 1.000 euro.

Fijn! Een vaatwasser kan wel in je keuken. We hebben het dan in deze prijsklasse ook over normale en bekende apparatuur die in je keuken zou kunnen komen. Best belangrijk, ook voor de garantie. Met dit bedrag heb je een betere kwaliteit van je keuken en apparatuur.

8.000 tot 10.000 euro geven meer mogelijkheden. Tussen 5.000 en 8.000 kun je nog steeds weinig.

10.000 tot 20.000 euro keuken budget

Dit was ooit een behoorlijk budget voor de keuken. Tegenwoordig is het al een gemiddeld budget voor de besteding van een keuken. Met dit budget kun je bij veel keukenwinkels terecht voor je nieuwe keuken. Wist je trouwens dat je voor dit budget zelfs een  een SieMatic keuken kunt kopen? En ook een Bulthaup keuken?

Ja echt bizar… niemand weet het. Er is een speciale lijn bij deze topmerken in keukenland. Om eerlijk te zijn, alleen interessant als je een kleine keuken hebt. Anders komt je nog te duur uit.

Extra luxe en mogelijkheden tot een inbouw koffiezetapparaat of een stoomoven worden werkelijkheid. Met dit budget heb je veel meer mogelijkheden en kun je ook een luxere keuken aanschaffen. Ga je nu naar een middensegment keukenzaak, dan kun je helemaal royaal ontwerpen.

Natuurlijk kun je ook kiezen om met dit budget een showroomkeuken te kopen. Al vinden we het nu wel een risico worden. Showroomkeukens geven namelijk maatvoering problemen en Toch kun je een keuken van 35.000 euro soms kopen voor 20.000 euro.

20.000 tot 30.000 euro keuken budget

Gefeliciteerd! Een budget met zeer veel mogelijkheden in je nieuwe keuken. Met een keuken van 20.000 euro heb je flinke mogelijkheden. Heb je een budget tussen de 20.000 en 30.000 euro voor een keuken over, kun je zeer royaal laten ontwerpen. Denk bijvoorbeeld eens aan een bordenwarmer, PITT cooking of een wijnkast.

Heb je genoeg budget, maar een beperkte ruimte? Steek dan niet het totale bedrag in je nieuwe keuken. Dit komt je keuken niet altijd ten goede.  Ze zeggen wel eens, less is more. Daarom is het onnodig om al het budget in een kleine keuken te stoppen.

Zit je dichter bij een keuken rond de 30.000 euro? Dan hoef je bijna geen rekening meer te houden met het budget. Alles kan bijna.

Je zou zelfs Miele apparatuur kunnen nemen.

Boven de 30.000 euro keuken budget

Boven de 30.000 euro kun je een zeer luxe keuken laten ontwerpen, met al jouw wensen er in. Je kunt hier overwegen een deel van het budget aan een keukenarchitect te besteden.

Met een gemiddelde kosten van duizend euro voor 1 a 2 ontwerpen is het niet goedkoop. Maar voor een keuken van deze omvang zeker een aanrader. Je krijgt dan een hele originele keuken die niemand anders heeft, met veel luxe!

Een keukenarchitect kijkt net even iets verder dan de keuken. Hij neemt de gehele keukenruimte mee in zijn ontwerp. Een goede keukenadviseur kan ook goede ontwerpen maken, maar bij bedragen boven de 30.000 euro zal een keukenarchitect je keukenontwerp zeker bekronen.

Vergelijk keukenzaken

In Nederland zijn er meer dan 1.600 keukenshowrooms. Vreemd genoeg komen daar nog steeds veel winkels bij. Wij kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Om niet teveel te betalen, hebben wij alvast keukenzaken vergeleken.

 

Top 3 Duitse keukens in Nederland met beste prijs kwaliteit verhouding  >>>

IZAA

>