Welk budget heb je over voor je nieuwe keuken in 2021? Moet ik mijn keukenbudget wel noemen? En wat krijg ik voor welk bedrag? Om een idee te geven van de mogelijkheden van je keukenbudget, proberen wij je wat inzicht te geven in de grootte en de kosten van de keuken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

 

Maak kennis met de prijzen van keukens door hier gratis alle keukenbrochures te bestellen die er zijn of bekijk hier vast de scherpste keukenzaak momenteel.

Ter info: er zijn meerdere mogelijkheden om een keuken te financieren. Via de hypotheek, door middel van keukenlease (niet aan te raden) en een lening. Meer informatie over geld lenen voor een nieuwe keuken of bekijk hier de voordeligste keukenwinkel met een eigen lening voor een nieuwe keuken.

 

Mijn keuken budget noemen?

Moet ik mijn keuken budget wel of niet noemen als ik naar een keukenzaak ga? Veel keukenkopers denken dat keukenzaken de keukenprijzen aanpassen naar het budget en zo dus de korting boven het budget plaatsen. Hierdoor is de keukenkoper vaak bang dat ze te veel betalen voor hun nieuwe keuken, met als gevolg dat ze het budget niet durven of willen noemen.

Dit is echter niet in jouw voordeel. Hierdoor geef je de adviseur een verkeerd beeld van het meedenken met een nieuwe keuken. Als een adviseur de keuken voor minder zou verkopen maakt hij toch meer kans de keuken aan je te verkopen? Waarom zou je niet eerlijk zijn? Een adviseur kan met een keukenbudget beter met je meedenken dan zonder keukenbudget.

Je bent uiteraard niet verplicht het keukenbudget te noemen bij een keukenzaak. Niemand hoeft te weten wat je uit zou willen geven aan een keuken. Aan de andere kant, is het zonde van je tijd en die van de keukenadviseur om een offerte te laten maken, wat eventueel niet financieel realiseerbaar voor je zou zijn. Om die reden adviseren wij je wel een budget te noemen die je over hebt voor de nieuw keuken.

Voorbeeld:

Anne en Jan zijn op zoek naar een nieuwe keuken. Thuis hebben ze alvast een aantal wensen opgeschreven:

  • Stenen werkblad
  • Hoogglans wit
  • Quooker
  • 4 meter lang + eiland
  • Siemens inbouwapparatuur
  • € 7.000,- budget

In de winkel worden ze aangesproken door een adviseur. Na een aantal keukens bekeken te hebben, besluiten ze aan tafel plaats te nemen. Anne en Jan hebben zich voorgenomen om het budget niet te noemen. Ze hoorden dit immers van vrienden. Na een lange zit van 2 uur berekend de adviseur de prijs: € 12.500,-.

Wow, dat hadden we niet verwacht!

Wanneer ze bij binnenkomst het budget hadden verteld bij de wensenlijst, dan had de adviseur direct ze een halt toegeroepen. Scheelt toch 2 uur van de tijd en een hoop frustratie.

Je keuken budget

Uiteraard hoef je niet het achterste van je tong te laten zien. Je mag best een paar duizend euro speling houden. Noem je het keukenbudget niet, ontloopt je de kans ergens te slagen en ontneem je de keukenadviseur de mogelijkheid met je financieel mee te denken.

De keukenadviseur is goed in staat met je mee te denken. Ook als de keuken iets duurder uitvalt, wat meestal het geval is. Ons advies zou zijn, noem jouw keukenbudget wel, maar ga er iets onder zitten.

1.000 tot 3.000 euro keuken budget

Verwacht voor dit bedrag geen bijzondere keuken. Je kunt voor dit bedrag een bouwmarkt keuken kopen die in ieder geval voldoet aan de basisprincipes in de keuken. Namelijk koken, koelen en spoelen. Vaak zijn dit simpele, rechte opstellingen van een meter of 3 maximaal.

De kwaliteit is doorgaans afdoende voor langere termijn. Bedenk goed hoe lang je nieuwe keuken mee zou moeten gaan. En wat je allemaal wil doen in de nieuwe keuken. In dit prijssegment worden keukens vaak gekocht voor een bijkeuken of bijgebouw. Woningbouw keukens vallen doorgaans ook in dit segment.

Als je een budget hebt tussen de 1.000 en 3.000 euro voor de nieuwe keuken, is het misschien een idee om naar showroomkeukens te kijken. In dit geval kun je denkbeeldig 50% bij de prijs optellen en heb je een iets ruimere keuken.

Bovendien zijn ze wat speelser en bieden ze wat meer mogelijkheden dan een bouwmarktkeuken. Dit geeft wellicht iets meer mogelijkheden in je ontwerp.

3.000 tot 5.000 euro keuken budget

Dit is een lastig budget voor je keuken. Het valt eigenlijk precies tussen een “bouwmarktkeuken” prijs en een “gewone” keuken prijs. Er zijn echter wel keukenzaken die voor deze prijs een keuken kunnen leveren.

Stel je hier ook weer de vraag hoe lang je keuken mee zou moeten gaan. Is het voor een paar jaar? Of om de verkoop van je woning sneller te laten verlopen? Dan zou dit budget wellicht perfect zijn voor jouw nieuwe keuken.

Voor de lange termijn kun je beter meer in je keuken investeren. Zo heb je er meer profijt van en heb je misschien geen keukenrenovaties nodig. Renoveren lijkt goedkoop maar is het niet. De vraag is namelijk of hoe lang die keuken na de renovatie nog meegaat. Verder kost een gemiddelde keukenrenovatie ook al tussen de 3.000 en 5.000 euro.

De momenteel goedkoopste keukenzaak in Nederland, biedt goede kwaliteitskeukens aan vanaf € 1350,-. Bekijk het aanbod.

Wil je langer in je huis blijven wonen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden extra budget er bij te sparen. Voor een gemiddelde 8.500 euro zit je net even wat ruimer in de mogelijkheden. Ook voor dit keukenbudget raden wij je aan, zeker met een kortere termijn, om ook eens naar een showroomkeuken te gaan kijken.

5.000 tot 10.000 euro keuken budget

Voor dit budget kan je in normale uitvoering een goede keuken neerzetten. Zeker na goede onderhandelingen kan een keuken best in de buurt komen van dit budget, omdat er dan eventueel al kortingen zijn afgegaan.

Een vaatwasser of Quooker worden tevens mogelijk in je keuken. We hebben het dan in deze prijsklasse ook over normale en bekende apparatuur die in je keuken zou kunnen komen. Best belangrijk, ook voor de garantie. Met dit bedrag heb je een betere kwaliteit van je keuken en apparatuur.

10.000 tot 20.000 euro keuken budget

Dit is het gemiddelde budget voor de besteding van een keuken. Met dit budget kun je veel kanten op met je nieuwe keuken. Wist je trouwens dat je voor dit budget zelfs een  een SieMatic keuken kunt kopen?

Extra luxe en mogelijkheden tot een inbouw koffiezetapparaat of een stoomoven worden werkelijkheid. Met dit budget heb je veel meer mogelijkheden en kun je ook een luxere keuken aanschaffen.

20.000 tot 30.000 euro keuken budget

Budget met zeer veel mogelijkheden in je nieuwe keuken. Heb je een budget tussen de 20.000 en 30.000 euro voor een keuken over, kun je zeer royaal laten ontwerpen. Denk bijvoorbeeld eens aan een bordenwarmer, PITT cooking of een wijnkast.

Heb je genoeg budget, maar een beperkte ruimte? Steek dan niet het totale bedrag in je nieuwe keuken. Dit komt je keuken niet altijd ten goede.  Ze zeggen wel eens, less is more. Daarom is het onnodig om al het budget in een kleine keuken te stoppen.

Boven de 30.000 euro keuken budget

Boven de 30.000 euro kun je een zeer luxe keuken laten ontwerpen, met al jouw wensen er in. Je kunt hier overwegen een deel van het budget aan een keukenarchitect te besteden.

Met een gemiddelde kosten van duizend euro voor 1 a 2 ontwerpen is het niet goedkoop. Maar voor een keuken van deze omvang zeker een aanrader. Je krijgt dan een hele originele keuken die niemand anders heeft, met veel luxe!

Een keukenarchitect kijkt net even iets verder dan de keuken. Hij neemt de gehele keukenruimte mee in zijn ontwerp. Een goede keukenadviseur kan ook goede ontwerpen maken, maar bij bedragen boven de 30.000 euro zal een keukenarchitect je keukenontwerp zeker bekronen.

Vergelijk keukenzaken

In Nederland zijn er meer dan 1.500 keukenshowrooms. Wij kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Om niet teveel te betalen, hebben wij alvast keukenzaken vergeleken. Lees meer over de prijs kwaliteit verhouding bij keukens

>
IZAA