Top 10 tips keuken kopen? (En nog 5 extra tips) die iedereen enorm helpen met de aanschaf van een keuken!

Deze keukentips zijn tot stand gekomen met behulp van verschillende insiders in de keukenwereld, onder andere oud-keukenverkopers.

Voor elke aan te schaffen keuken zijn dit de belangrijkste tips. Deze tips (op enkele na) zijn specifiek gericht op het onderhandelen over een keuken om een zo goed mogelijke prijs te krijgen voor uw keuken. De overige tips zijn tevens belangrijk in het aankoopproces.

Met de populairste keukenbrochures starten keukenzoekers in veel gevallen de zoektocht.

 

Tips keuken kopen

Deze top tien tips (update: inmiddels 15) keuken kopen helpen u uitgebreid bij het onderhandelen van uw nieuwe keuken. Onderhandelen over uw keuken is niet moeilijk, als u zich maar goed voorbereid en de tijd er voor neemt.

Tips die specifiek gericht zijn op de voorbereiding van een showroombezoek. Tips keuken kopen zijn te gebruiken bij alle keukenzaken in Nederland en Duitsland, met uitzondering van bouwmarkten. Adviezen die u een ijzersterke onderhandelingspositie bezorgen.

De belangrijkste keuken kopen tips: 

Dek u vooraf in tegen keukenproblemen

Het is een nare gedachte, maar bijna elke nieuwe keuken heeft wel 1 fout bij de levering. Een keuken wordt bijna nooit foutloos geleverd. Omdat een keuken uit enorm veel onderdelen bestaat, is de kans groot dat ook uw nieuwe keuken niet zonder fouten geleverd word.

Hier vindt u overigens een lijst met de meest voorkomende fouten in keukens.

Word u hier een beetje angstig van?

Vaak gaat het gelukkig om kleine slordigheden en niet om grote problemen in de keuken. Wij krijgen regelmatig e-mails van mensen met problemen met hun keukenzaak.

Voor u, die op het punt staat een nieuwe keuken te kopen, is het handig om te lezen waar op te letten en informatie waarom u altijd rechtsbijstand aan zou moeten vragen voordat u een nieuwe keuken gaat kopen.

Rechtsbijstand is voor een paar euro’s per maand te realiseren. De dekking geldt voor een keuken kopen in Nederland, maar ook als u bijvoorbeeld een keuken gaat kopen in Duitsland of België. Zoek een goedkope rechtsbijstand met als optie wonen en belangrijk: sluit deze altijd af voordat u een keuken gaat kopen en niet tijdens of erna!

keuken kopen cursus

40.000+ keuken
kopers gingen u voor

Voorkom dat uw keukenaankoop helemaal FOUT gaat

Gratis mini cursus keuken kopen

Ontvang direct: 24 valkuilen waar geen keukenkoper rekening mee houdt (door ex-keukenverkopers)

Sorteer het assortiment van de keukenzaak

Als de keukenzaak in het assortiment niet heeft wat u zoekt, verwacht dan niet er samen met de verkoper uit te komen. Over het algemeen hebben alle winkels een breed scala aan keukendeurtjes en werkbladen.

80% van de huishoudens slaagt bij een keukenwinkel. 20% kan niet direct in een winkel iets vinden. Dit zit hem dan meestal of in het werkblad of het keukendeurtje. Als een van de twee niet naar wens is, dan is dat een reden om niet bij een winkel te kopen.

assortiment keukenshowroom

Bij keukenapparatuur is dit een uitzondering, veel winkels kunnen de apparatuur die ze niet in het assortiment hebben wel leveren. Heeft een winkel bijvoorbeeld Atag maar geen Gaggenau die u zo graag in uw nieuwe keuken wilt? Vraag het in de winkel.

Er zijn bijzondere uitzonderingen. Er zijn keukenwinkels die bijvoorbeeld geen klassieke keukens verkopen. Kvik keukens bijvoorbeeld. De collectie bestaat alleen uit moderne keukens. Of Ikea, waar geen stenen bladen worden geleverd.

Het scheelt veel tijd om dit van te voren uit te zoeken. Wij kunnen het ook voor u uitzoeken! Vraag dan hieronder de gratis brochures aan, dan ontvang u van veel winkels de exacte selectie thuis.

Hier komt u al vrij gauw achter, als u keukenboeken ontvangt, of de showroom inloopt om te kijken naar het assortiment. Om de meeste keukenopstellingen ‘live’ te zien, vind u hier de grootste showrooms

Ook voor de prijs van een keuken geldt overigens hetzelfde: is het een laagsegment keuken, en er is weinig budget voor een nieuwe keuken, dan heeft het geen zin om bij Bulthaup of SieMatic te kijken. Voor inspiratie zijn dit trouwens prachtige boeken.

Bekijk de voorraad van keukenwinkels alvast eenvoudig thuis: 

Om alvast een kijkje te nemen in het assortiment van een keukenzaak, kunt u zelf een pakket samenstellen met keukenbrochures.

Dit pakket is voor elk budget beschikbaar en bevat brochures van luxe winkels, maar ook van budgetwinkels. Ideaal om alvast eerst winkels te schiften. Gratis! 

Stel samen en stuur mij deze keukenbrochures op

Ken uw keukenruimte

Uw keukenruimte kennen is zeer belangrijk bij de aanschaf van uw nieuwe keuken. Als u de keukenruimte waar de keuken in moet komen uit uw hoofd kent, zult u eerder fouten in de keuken voorkomen.

Meet van tevoren uw keukenruimte op. Kijk ook goed of uw muur recht loopt. Doorgaans word uw keuken professioneel ingemeten door een monteur. Dit gebeurt op 3 hoogtes – onder, middenin en bovenaan).

Ook een keukenadviseur kan fouten maken en over het algemeen worden er vaak fouten gemaakt, omdat een keuken complex is en moeilijk te controleren.

De hoogte van een vensterbank kan belangrijk zijn. In sommige gevallen zit het venster lager dan het werkblad. Dat betekend dat de achterkant van de keuken ook in het zicht komt. Deze kant is meestal niet afgewerkt. Attendeer de keukenadviseur en monteur hier op.

Een fout in de offerte brengt natuurlijk een prijsschommeling met zich mee. Ken uw ruimte dus, het liefst met maten erbij. Een plattegrond van de ruimte meenemen naar het gesprek is het handigste.

Weet ook precies wat er in uw keuken moet komen. Bijvoorbeeld waar moet de keuken komen, de vorm en hoogte van de onder- en bovenkasten.

Als u het keukenontwerp niet meer hoeft te wijzigen, geeft dat duidelijkheid en rust bij het onderhandelen.

Keuken kosten alvast berekenen? 
Alvast berekenen wat uw nieuwe keuken gaat kosten? Sinds kort is er een handige budgetplanner, waarbij u in 5 minuten vrij secuur de kosten voor uw nieuwe keuken thuis kunt berekenen.
Wilt u weten wat uw keuken gaat kosten? Start de budgetplanner

Wijzig weinig in uw keukenontwerp

Wijzigingen in het keukenontwerp zijn een tijdrovende klus. Met grote financiële gevolgen voor de keukenofferte prijs. Zorg ervoor dat keukenontwerp niet meer gewijzigd hoeft te worden vóór de onderhandelingen.

keukenontwerp wijzigen

 

Gaat u nog wel iets wijzigen in uw keuken, houdt dan in de gaten wat er precies wijzigt. Bij eventuele wijzigingen kunnen kortingen weer omlaag geschroefd worden. Zonder dat u het merkt. Met als gevolg dat u meer betaalt dan eigenlijk afgesproken is. Zo kan de marge bij keukens ineens weer omhoog gezet worden.

Dit is een trucje die keukenzaken nogal eens hanteren bij een wijziging. Zorg dus altijd dat het keukenontwerp af is als u gaat onderhandelen over de keuken.

Tip: zelf eerst uw keuken ontwerpen?

Al wel ideeën maar nog geen keukenontwerp gemaakt? Dit kan eenvoudig achter uw computer.  Ontwerp uw keuken in 3D

 

Zorg voor een klik met de keukenadviseur

Kies een keukenadviseur uit waar het mee klikt. Wees niet argwanend voor een keukenadviseur omdat u weet dat hij u een keuken wil verkopen. Dit is u alleen maar Tips keuken kopen 10 tips keuken kopenten gunste.

Argwaan voor keukenzaken is de reden dat veel mensen bij Ikea keukens gaan kijken. Hier krijgen ze daar het gevoel eerlijk behandelt te worden. Ikea voelt in dat opzicht veiliger dan een traditionele keukenzaak. Maar niets is minder waar. Toch bij Ikea langs? Bekijk dan eerst een Ikea keuken kopen

Een handig weetje; vroeger verkochten alleen mannen keukens. Tegenwoordig zien we steeds meer vrouwen in de keukenverkoop. En dat is natuurlijk niet zonder reden. Vrouwen hebben veelal een andere aanpak van verkopen. De gunfactor ligt bij vrouwen vaak hoger dan bij mannen.

Wat een verkoper u gunt als hij u mag

Een keukenverkoper die u mag, zal u ook veel meer gunnen in de prijs dan iemand die hij het minder gunt. Momenteel wordt er bij de grote winkels vaak nog op provisiebasis gewerkt.

Verkopers leveren vaak een stukje van zijn eigen provisie in telkens als hij de prijs iets verlaagd. Soms gaat de keukenadviseur zo laag dat er bijna geen provisie meer te verdienen is op een keuken. Als hij u mag zal hij dit gegarandeerd regelen.

Soms is het voor de verkoper interessanter om een keuken extra te verkopen dan het verkrijgen van provisie. Bij een verkoop houdt een keukenadviseur daar dus niet altijd provisie aan over.

Eigenlijk kunt u het zo zien: tijdens het onderhandelen gaat men bepaalde percentages omlaag ten gunste van u, maar ten nadele van de keukenadviseur. Onderhandelt hij goed, behoud hij een deel van zijn provisie.

Doet hij minder zijn best, bent u beter in onderhandelen of moet hij gewoon een keuken verkopen, dan verkoopt hij met weinig tot geen provisie. Natuurlijk maken de keukens van andere klanten dit wel weer goed. Feit is dat iedereen met een ander percentage eindigt.

Wij hebben voor u uitgezocht en vergeleken bij welke keukenzaken het humeur en percentages van de verkopers er NIET toe doen. Hier ontvangt u altijd en direct de scherpste prijs.

Wat een adviseur altijd zal proberen

Stelt u zich nooit defensief op als de adviseur u een keuken probeert te verkopen. Een keukenadviseur doet zijn werk en dat is u adviseren en zorgen voor een verkoop. Meestal heeft hij de tijd nodig nadat de keukenofferte is besproken om een verkoopgesprek te houden. Blijf altijd vrolijk aan tafel zitten en probeer voor een ontspannen sfeer te zorgen.

Keukenverkoper proberen dat ook. Heeft u een jonge kemphaan aan tafel, negeer dat gedrag dan en kijk er door heen. Voelt u zich onder druk gezet door een keukenadviseur? Het gebeurd bijna niet meer anno 2019, maar heeft u dat gevoel wel, zeg dat dan gewoon in de showroom tegen de adviseur.

Keukenverkopers worden betaald om te verkopen, niet om te adviseren.

Ga als laatste naar de keukenzaak waar u vermoedelijk wilt gaan kopen

De keukenzaak waar u wilt kopen zou de laatste moeten zijn. Het zal zeer lastig zijn voor u deze zaak al te vinden uit deze rij, maar probeer het toch. Onderaan de pagina vind u keukenzaken die wij voor u alvast hebben vergeleken.

In praktijk zult u merken dat een keuken uitzoeken een tijdrovende klus is. Gemiddeld duurt een gesprek over een nieuwe keuken ongeveer 3 uur.  Dit kunt u ook gerust noemen in uw gesprek.

Verkopers balen inwendig vaak als u verteld dat het de 1e winkel is die u bezoekt. Vermeld u echter dat het de derde winkel is, dan ziet de verkoper direct extra verkoopkansen.

keukenzaak keuken kopen

Daarom de tip: noem dit nooit in het begin van het gesprek, maar pas aan het einde. Er bestaan keukenwinkels die doodleuk tegen u zeggen:

” Ga eerst maar elders een ontwerp maken en kom dan maar terug.”

Houdt er rekening mee dat om wat voor een reden dan ook, het toch niet lukt bij om de laatste keukenzaak tot een akkoord te komen. Dan zult u terug moeten naar de 2e optie of nieuwe keukenzaken afstruinen.

Bij deze keukenzaken is de kans het grootste dat u direct slaagt.

Vraag om een gespecificeerde keukenofferte

Gespecificeerde keukenofferte laten precies per regel de prijs lezen. De meeste keukenzaken kunnen offertes wel gespecificeerd uitdraaien, of ze dat willen is een tweede. Het kan zijn dat keukenzaken de offerte per onderdeel gespecificeerd hebben en niet per regel.

Bij een niet gespecificeerde keukenofferte worden de onderdelen samengevoegd tot groepen. Dan staat er bijvoorbeeld: keukenmeubelen € 4.000,- keukenapparatuur: € 3.000, -. Toch is een gespecificeerde keukenofferte fijn, omdat u de offerte zelf na kunt lopen.

U weet dan in ieder geval wat er precies in uw offerte zit en welke onderdelen wat kosten. Tips voor het controleren van een keukenofferte vind u  op onze keuken stappenplan pagina. Hier leest u precies hoe u een keukenofferte leest.

Bij sommige winkels krijgt u trouwens helemaal geen offerte mee maar alleen een keukenontwerp of zelfs een kladje!

Ga bij korting op een keuken altijd uit van procenten

Korting op een keuken moet zichtbaar zijn in procenten en niet in bedragen. In bedragen is het totale verhaal over korting op een keuken zeer onoverzichtelijk. Als de verkoper met bedragen gaat werken zal alles minder overzichtelijk worden dan wanneer hij met procenten werkt.

Ook een van de redenen waarom u dient te zorgen dat het keukenontwerp klaar is als u gaat onderhandelen. Wellicht kunt u met uw mobiele telefoon steeds een berekening maken van het verschil op uw keuken in procenten korting.

Samengevat, bij procenten houdt u het overzicht, bij bedragen niet.

Neem de tijd om over de keuken te onderhandelen

Neem uitgebreid de tijd om te onderhandelen over een keuken. Laat merken dat u geen haast heeft. Als u al zeker weet dat u ergens een keuken wilt gaan kopen en u bent nog druk met wijzigingen in de keuken offerte, kom dan een andere keer terug voor het onderhandelen zelf. Onderhandelen kost erg veel energie.

Wat er namelijk vaak gebeurd is dat de laatste wijzigingen en onderhandelingen samengaan. U bent vaak erg moe aan het einde. Blijf scherp en voorkom dit en kom dan opgeladen terug voor de onderhandelingen. Blijf ontspannen en neem continue een twijfelende houding aan bij de keukenadviseur.

Het beste werkt het als u inderdaad continue laat zien dat u het toch nog moeilijk heeft met de verlaging van de prijs voor uw keuken. U blijft piekeren, blijf dit volhouden. Uitgebreide informatie over onderhandelen bij keukens

Laat de tijd zijn werk doen

Gun u zelf pauze door af en toe even tijdens het onderhandelen door de showroom te lopen onder het mom van:

“Mag ik dat nog even zien?”

Laad uw batterij opnieuw op en ga weer zitten voor de onderhandelingen.

U zult merken dat de adviseur door de spanning ook vermoeid en gespannen raakt. Rek de onderhandelingen zo lang mogelijk uit voor het beste resultaat. Vergeet niet, dat de keukenverkoper het liefste meteen uw handtekening zou willen.

Tip: geen zin in onderhandelen? Bekijk dan  de goedkoopste keukenzaken zonder onderhandelingen

 

Haal de bedrijfsleider er wel bij

Een keukenverkoper die even zijn manager of bedrijfsleider erbij haalt. Onder het mom van:

“Wij maken een speciale prijs voor u”

Hoewel consumenten er vaak een hekel aan hebben om de bedrijfsleider er bij te halen tijdens de onderhandelingen, is dit een punt wat u juist winst behaald.

Soms is het verhaal in scene gezet. De keukenadviseur kan ook zonder zijn bedrijfsleider wel de korting voor u berekenen en is deze niet anders. Hij loopt even weg of is niet echt aan het bellen.

Anderzijds is vaak wel de toestemming van de bedrijfsleider of regiomanager nodig bij expliciet hoge kortingen en word er wel gebeld.

Profiteer en geniet ervan en laat de keukenzaak maar eens aan u zien hoe graag ze u willen binnen halen. Ga op uw gevoel af.

Ter info: niet elke winkel haalt zijn bedrijfsleider er bij.

Koop de keuken in het tweede deel van de maand

Het beste moment om een keuken te kopen? Het tweede deel van de maand is het Tips keuken kopen 2e deel maandbeste moment om een keuken te kopen.

Waarom? Omdat een keukenadviseur dan wellicht zijn targets nog kan halen. Heeft een adviseur een slechte maand dan zal hij wellicht net wat verder gaan in de prijs dan aan het begin van de maand.

Al dan niet met goedkeuring van een bedrijfsleider.

Een ander belangrijk gegeven is dat er ook slechte maanden bestaan voor keukenwinkels. De maanden juli, augustus en oktober staan bekend als maanden waarbij zeer weinig omzet behaald word. Ook in deze maanden staan verkopers extra te springen om keukens te verkopen.

Herken de cadeaus bij een keuken

Er worden vaak cadeaus bij een keuken weggegeven. Dit doet men omdat men u graag over de streep wil halen. Vooral bij prijsstunters ziet u dit veel. Voorbeelden van cadeaus (en acties) zijn:

Een weekend weg, gratis montage, een Quooker, een vliegreis of een messenset.

Dat is mooi meegenomen. Vergeet echter niet waar het om gaat voor u, namelijk de prijs van de keuken. Een keuken met een flinke korting kan minder aantrekkelijk lijken dan een keuken met tien cadeautjes en wat minder korting.

Kijk door de cadeaus heen en zie wel steeds de korting van de keuken voor u. Die cadeaus kunt u immers zelf ook aanschaffen.

Kijk uit voor de target verkoper

Ik heb nog maar 1 keuken nodig en dan heb ik de maandelijkse target gehaald!

Dat is hem dus heel wat extra korting waard. Meer dan alle andere keukens die hij deze maand heeft verkocht.

Dit trucje word vaak gebruikt. Nog maar 1 keuken nodig om zijn target of de winkel target te halen klinkt namelijk heel geloofwaardig. Veel geloofwaardiger als ik geef u korting, die ik alleen vandaag geef.

Herken het eindbedrag

Onderhandelen over een keuken is leuk, maar hoe ver kunnen we gaan? Geen consument weet het, maar er zijn wel signalen waar u het eindbedrag aan kunt herkennen.

Vaak bereiken wij het eindpunt als een keuken verlaagd wordt met een minimum. Eerst gaat er bijvoorbeeld 2000 euro van de prijs af en na een paar keer over en weer zal de verkoper u een bod doen van nog maar een paar honderd euro.

Dan kunt u er redelijkerwijs van uit gaan dat er niet veel meer van de prijs af kan. De keukenadviseur kan na een verlaging van bijvoorbeeld 200 euro ook niet ineens weer 2000 euro van de prijs afhalen.

Hij schat de kansen ook zo in bij u als klant. Dan kunt u er redelijkerwijs van uit gaan dat er niet veel meer van de prijs af kan. Voel dit wel op tijd aan om de onderhandelingen niet te verpesten.

Eindbedrag zonder korting

De laatste jaren komt het bij veel keukenwinkels voor dat u geen of heel weinig korting krijgt op uw nieuwe keuken. Dan gaat er maar een paar honderd euro af. Dit hangt helemaal van het beleid van de winkel af.

eindbedrag zonder korting

Ter info: bij de grote ketens, geeft men over het algemeen nog steeds veel korting.

Wees blij met uw aankoop

Wees blij met de aankoop van uw nieuwe keuken. Na al het zoekwerk heeft u nu de keuze gemaakt. Het zou zonde zijn als u nog weken ligt te piekeren of u wel de juiste prijs heeft betaald. Straks kunt u er ook echt van gaan genieten.

Geen zin om te piekeren? De beste keukenzaken hebben wij voor u vergeleken: 

De allerbeste keukentip waarmee u geld bespaart?

Wilt u een keuken gaan kopen in 2019? Gaat u voor de laagste prijs voor uw keuken? Er is een revolutie in keukenland gaande die u niet mag missen. Uw huidige offerte nóg goedkoper!
Elke dag ontvangen wij vele keukenoffertes van mensen die op zoek zijn naar een nog scherpere prijs.

Bespaar ook gemiddeld EUR 950,- door uw offerte na te laten kijken!

Door deze keuken kopen tips heeft u een ijzersterke positie aan de onderhandelingstafel. Tips die in elk verkoopgesprek in Nederland en Duitsland te gebruiken zijn. Wij zijn erg benieuwd hoe u hiermee geholpen bent. Wilt u het ons onderaan de pagina bij de reacties laten weten?

Meer tips waarmee u ijzersterk de showroom bezoekt:

 • Avatar Mark schreef:

  Het weglopen aan de keukentafel mij heeft geholpen. In eerste instantie omdat je best wel gaar bent na een zit van bijna 3 uur. Daarna leek mijn adviseur ook sneller toe te geven. Volgens mij was hij er op een gegeven moment ook wel een beetje klaar mee.
  We hebben alles afgetikt. Hij blij, ik blij.

  • IZAA IZAA schreef:

   Beste Mark,

   Goed om te horen dat onze tip(s) u hebben geholpen.

   Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe keuken.

   Met vriendelijke groet,

   Team IZAA