Tiny house keuken? Droom je ook van je eigen kleine huisje op een stuk grond? Een beetje knus samen zoals het vroeger was? Je bent niet alleen, de community van liefhebbers voor kleine huizen groeit snel. Waarom? Minder huis meer leven. Dus krijg je ook een Ieniemienie-keuken – en hoe deel je die in?

Het nieuwe wonen – In het buitenland word het steeds normaler: kleine woonoppervlakten, soms maar van 40 vierkante meter. Niet alleen ver van huis, ook Amsterdam krijgt steeds kleinere woonoppervlaktes. Dat komt de overheid ook mooi uit – bouwgrond word schaars en hoe kleiner je woont, hoe fijner ze dat vinden.

Waarom willen mensen een Tiny house? Dit zijn de belangrijkste redenen:

Duurzaam leven en energie besparen. Best slim, een klein huis verbruikt veel minder energie. Ook minimalisme speelt mee – alleen gebruiken dat wat we écht nodig hebben. Als laatste speelt geld ook een rol; Je kunt enorm besparen op je woonkosten, als je bedenkt dat je voor een Tiny house maximaal 100.000 euro kwijt bent. Dus houd je meer geld over voor leuke dingen. En zeg nou zelf…hoe stoer is het om te zeggen dat je jouw huis zelf in elkaar geknutseld hebt?

Je eigen huis, groenten verbouwen en vrijheid

Stel je voor: je eigen stuk grond – en je zet daar zelf een vrijstaand huisje op – midden in de natuur. Weg van de drukte en terug naar vroeger, zoals men in de vroege middeleeuwen leefde. Wel een beetje in een community. Allemaal vrijstaande huisjes met eigen grond. Jouw boerderijtje met kippen inclusief eigen moestuintje.

Hoe mooi is dat? Jouw Hans en Grietje boerderijtje in het klein, maar dan zonder alle sores waar boeren last van hebben. De vuurplaats in het huis is vervangen door een compacte keuken, voorzien van alle moderne gemakken. Het kan allemaal met je eigen Tiny house. Dan moet je wel even puzzelen hoe je de nieuwe keuken inricht.

We keren een beetje terug naar vroeger: in die tijd stond de keuken ook in de leefruimte, net als nu. Later werden de keukens bewust afgesloten van de woonkamer. Een keuken mocht niet gezien worden. En eetlucht in de woonkamer…nee. Inmiddels is de situatie flink verbeterd, waardoor bijna alle keukens weer gezien mogen worden.

Bij een Tiny house is dit niet anders – hoe minder muren hoe beter – want ruimte is schaars. Daarom zijn Tiny house keukens bijna altijd recht en niet groter dan 3 meter. Maar hoe delen we deze keuken ideaal in? Hoe kleiner je keuken is, hoe makkelijker je hem kunt ontwerpen zou je denken…dat valt vies tegen.

Nergens kun je een keukenontwerp zo snel verpesten als bij een Tiny house keuken. Zeker als je de verkeerde materialen en kleuren kiest.

Compacte keuken voor een Tiny house

De minimale lengte van het keukenblok moet 2.40 meter zijn. Werkblad ruimte heb je bijna niet, maar je kunt redelijk koken. Waarschijnlijk heb je er al eens achter gestaan: keukens in stacaravans of vakantiehuisjes. We leven in 2020, dus ook in dit 2.40 meter blok past gelukkig een vaatwasser ;). Omdat ruimte schaars is – en alle apparaten er wel in moeten – is de planning vrij simpel. Dit model kun je uiteraard ook in spiegelbeeld uitvoeren:

Hoge kast van 60 centimeter, met een koelkast nismaat van 102 centimeter – en een oven of combi-magnetron er boven – Vaatwasser 45 centimeter – Aanrechtkast 45 centimeter – 90 ladekast met 60 kookplaat.

Dat was het! Meer past er niet in. Alles wat je aan extra ruimte hebt is mooi meegenomen. Wil je bijvoorbeeld toch een 60 centimeter afwasmachine? Dan heb je 2.65 meter nodig. Een andere keukenopstelling is niet mogelijk, tenzij je meer ruimte hebt..

Nu de opbergruimte…

Bergruimte kleine keuken

Nu heb je alle apparaat kasten in de keuken, waar zit dan de opbergruimte? Door de extra brede ladekast van 90 centimeter, heb je ruimte genoeg voor je bestek en alle pannen. Ook heb je nog ruimte boven de koelkast in de hoge kast, ideaal voor tupperwares, bakblikken en meer. Maar dit is nog niet alles – We hebben nog bovenkasten. Er is nog 90 centimeter ruimte over voor een grote hangkast.

Hier kunnen we alle borden en kopjes in kwijt. Nog breder dan 90 centimeter? Dan kun je ook kiezen voor een 60 – en 45 centimeter hangkast. Dan komt de hangkast wel tegen de schouwkap aan, maar benut je wel elke centimeter aan bergruimte.

As de keuken niet te propperig moet lijken, kun je beter voor 90 centimeter gaan. Er zijn meer mogelijkheden om ruimte te maken – extra hoge onderkasten en hangkasten. Hierdoor win je 12% extra bergruimte per kast. Dit heeft wel een optisch nadeel, je keuken gaat massiever lijken. De plint word namelijk lager en hierdoor wordt het ruimtelijk effect – dat bij een kleine keuken juist belangrijk is –  weer kleiner.

tiny house keuken met hoek

Deze keuken is een van de kleinste versies in U-vorm. Met een tussenruimte van 120 centimeter, benut je de kleine ruimte optimaal. Wel is de keuze voor het front niet ideaal – de keuken ziet er enorm onrustig uit met alle glans.

 

Welke kleuren neem je in de kleine keuken?

Nu we de maatvoeringen en de indeling weten, kunnen we kijken naar de kleuren – Welke kleuren passen het beste bij je huis? Uitbundige kleuren zijn ´not done´, want de ruimte is daar gewoon te klein voor. De essentie is natuur, ruimte en vrijheid. Terug naar vroeger, gezelligheid en samen zijn. Daarom passen natuurlijke kleuren het beste bij een Tiny house keuken. Ben je toch een beetje rebels? Niets staat je in de weg om de keuken helemaal wild mag maken. Kies je voor roze of paars? Laat je vooral niet tegenhouden 🙂

Keukendeurtjes

Je wilt eenheid met de natuur, kies dan ook voor aarde kleuren. Een mat lak – of kunststof keukendeurtje in natuurlijke kleuren voldoet altijd. Hoogglans kun je beter vermijden, dit maakt de ruimte enorm onrustig. Omdat je ruimte zo klein is, kun je beter geen dominante kleuren kiezen, zoals felle kleuren. Houd je keuken bij voorkeur licht en neutraal. Perfecte kleuren zijn: ivoor, (off-white), licht geel, licht groen of mosgroen, lichtbruin of hemelblauw.

Werkblad

Die onrust moet je ook in het aanrechtblad zien te vermijden – Egale kleuren zijn veilig. Licht, of een zachte donkere kleur.

Kunststof en composiet voldoen het beste en zijn praktisch in gebruik. Graniet kan ook, mits je een vrij egale kleur uitzoekt. Graniet is een natuurproduct, er kunnen allerlei schoonheidsfoutjes in zitten. Dit zie je nog sterker bij Marmer. Neem je een marmeren blad, krijg je veel onrust. Marmer is een natuurproduct waar een beweeglijke nerf doorheen loopt. Bovendien weet je nooit bij het uitzoeken welk stuk je krijgt. Je zou dus een enorm onrustig stuk in de keuken kunnen krijgen.

Belgisch hardsteen is ook een optie – deze steensoort bevat zelfs fossielen die je elke dag weer kunt bewonderen in je aanrechtblad. Omdat deze steensoort minder oud is dan graniet – het heeft minder tijd gehad om te harden – is de steen poreuzer. Het laat dus makkelijker vlekken toe.

Perfecte kleuren zijn wit, geel en bruin. Groene bladen kun je beter realiseren met composiet – dit is steen gemengd met hars. Hierdoor krijg je een egaal werkblad. Nog stoot en krasvast ook!

Apparatuur

Vroeger werd er geen aandacht besteed aan apparatuur, deze was gewoon altijd of Roestvrij staal, of zwart. Helaas is RVS enorm dominant, je ogen worden er automatisch heengetrokken. Daarom is RVS voor een Tiny house niet ideaal. Gelukkig kun je nu ook inbouwapparatuur in zwart en koper krijgen. Vooral aardekleur koper is prachtig en past perfect bij deze keuken. Je betaalt wel een meerprijs voor deze luxe keukenapparatuur.

Je hebt nu wat gelezen over kleurcombinaties – Kun je de hele keuken ook in 1 kleur krijgen? Dat kan – hierdoor word de mini keuken nog rustiger, maar wel minder keuken.

De ultieme Tiny house keuken

Welke keuken is het meeste in evenwicht met jouw keuze voor een Tiny house? Je kent vast wel de greeploze keuken. Design wint het hier van functioneel, want met een greep trek je een keukenkast beter open. Toch raden we je een greeploze keuken aan met lichte fronten. Waarom is dit de ultieme keuken?

Je ging voor rust en onnodige dingen weglaten toch? Door het ontbreken van grepen krijg je rust. Greeploos staat voor minimalisme en weglaten – En door het gebruik van aarde kleuren komt de keuken in harmonie met de natuur om het huis.

Klik hier om Tiny house keukenleveranciers te vergelijken

Misschien wil je absoluut geen greeploze keuken. Een keuken met grepen kan ook, mits het geen roestvrijstalen handgrepen zijn.

Er zijn alternatieven

Je kent ze vast wel. Grote glazen huizen. Meestal enorm prijzig en ze staan midden in het bos, of op een klif – de Biggy house keukens. Door de grote hoeveelheid glas leven deze mensen letterlijk midden in de natuur. Deze huizen zijn allemaal door architecten ontworpen. Biggy house keukens hebben ook aarde kleuren, maar wél een heleboel Roestvrij staal…hoe kan dit? Deze ruimte is zo groot, dat RVS geen dominante factor meer is. Heb jij een Biggy house in de natuur kan RVS dus wel – en de keukenarchitecten zweren er bij. Maar in een klein huisje…nee.

Wat kan absoluut niet in een Tiny house keuken: 

We gaan er een beetje van uit dat je van moderne keukens houdt. Zelf hebben we nog geen Tiny house gezien met klassiek interieur. We weten wel hoe dit komt: voor deze stijl heb je echt ruimte nodig, anders komt het model niet tot zijn recht.

Tiny house keuken parallel

Deze parallel keuken geef net iets meer ruimte om te bewegen. Er is duidelijk gekozen voor natuurkleuren.

Kosten keuken voor een Tiny house

Dat je een Tiny house wilt realiseren, betekent niet direct dat je keuken enorm goedkoop is. Plaats je een bouwmarktkeuken ben je wel voordelig uit, maar hoe staat het dan met de kwaliteit – En wat dacht je van de uitstraling? Daarom kun je beter een iets duurdere keuken nemen, die wel prachtig afgewerkt is.

Wat kost een keuken in een Tiny house? Gezien de maatvoering kunnen we dat vrij nauwkeurig berekenen. Een bouwmarktkeuken zit rond de 1.500 euro – een super-de-luxe keuken in hetzelfde formaat kost zo 10.000 euro.

Een gemiddelde Tiny house keuken zit rond de 5.600 euro.

Ideeën opdoen? 

Aardekleuren zien in de keuken? Koperen apparatuur en mogelijkheden voor je nieuwe keuken? Speciaal voor mensen die zich oriënteren: deze gratis keukenmagazines hebben al 40.000 keukenkopers geholpen met kiezen. Boordevol keukens en prijzen. Gratis en vrijblijvend aan te vragen.

Klik hier voor gratis keukenmagazines.

 

In de toekomst zullen steeds meer mensen dromen van kleine knusse huisjes met eigen grond – en daar moeten allemaal keukens in. Wil je meer weten? Kijk dan op de website om er een te bouwen. Ook kun je hier meer tips voor de inrichting van je kleine keuken vinden.

 

>