Tiny house keuken? Droom je ook van je eigen kleine huisje op een stuk grond? Een beetje knus samen zoals het vroeger was? Je bent niet alleen, de community van liefhebbers voor kleine huizen groeit snel. Dus krijg je ook een Ieniemienie-keuken – en hoe deel je die in?

Het nieuwe wonen – In het buitenland word het steeds normaler: kleine woonoppervlakten, soms maar van 40 vierkante meter. Niet alleen ver van huis, ook in Amsterdam wonen we steeds kleiner. Dat komt de overheid ook mooi uit – bouwgrond wordt schaars, dus hoe kleiner je woont, hoe fijner ze dat vinden.

Je eigen huis, groenten verbouwen en vrijheid

Maar veel mensen willen het ook zelf. Want stel je voor: je eigen stuk grond – en je zet daar zelf een vrijstaand huisje op van ongeveer 50m2 – midden in de natuur. Weg van de drukte en terug naar vroeger, zoals men in de vroege middeleeuwen leefde. Wel een beetje in een community. Allemaal vrijstaande huisjes met eigen grond. Jouw boerderijtje met kippen inclusief eigen moestuintje.

Jouw Hans en Grietje boerderijtje in het klein, maar dan zonder alle sores waar boeren last van hebben. Bovendien is het duurzaam, veel goedkoper en zeg nou zelf…hoe stoer is het om te zeggen dat je jouw huis zelf in elkaar geknutseld hebt?

In de Tiny house is de vuurplaats vervangen door een compacte keuken, voorzien van alle moderne gemakken.

Net als vroeger staat de keuken ook in de leefruimte. Later werden de keukens bewust afgesloten van de woonkamer. Een keuken mocht niet gezien worden. En eetlucht in de woonkamer…nee. Inmiddels is de situatie flink verbeterd, waardoor bijna alle keukens weer zichtbaar zijn.

Bij een Tiny house is dit niet anders – hoe minder muren hoe beter – want ruimte is schaars. Daarom zijn ze bijna altijd recht en niet groter dan 3 meter.

Nergens kun je een keukenontwerp zo snel verpesten als bij een Tiny house keuken. Zeker als je de verkeerde materialen en kleuren kiest.

Compacte keuken voor een Tiny house: de ideale indeling

De minimale lengte van het keukenblok moet 2.40 meter zijn. Werkblad ruimte heb je bijna niet, maar je kunt redelijk koken. Waarschijnlijk heb je er al eens achter gestaan: keukens in stacaravans of vakantiehuisjes. We leven in 2020, dus ook in dit 2.40 meter blok past gelukkig een vaatwasser ;). Omdat ruimte schaars is – en alle apparaten er wel in moeten – is de planning vrij simpel. Dit model kun je uiteraard ook in spiegelbeeld uitvoeren:

Hoge kast van 60 centimeter, met een koelkast nismaat van 102 centimeter – en een oven of combi-magnetron er boven – Vaatwasser 45 centimeter – Aanrechtkast 45 centimeter – 90 ladekast met 60 kookplaat.

Dat was het! Meer past er niet in. Alles wat je aan extra ruimte hebt is mooi meegenomen. Wil je bijvoorbeeld toch een 60 centimeter afwasmachine? Dan heb je een keuken van 2.65 meter nodig.

Nu de opbergruimte…

Bergruimte kleine keuken

Nu heb je alle apparaat kasten in de keuken, maar waar zit dan de opbergruimte? Door de extra brede ladekast van 90 centimeter, heb je ruimte genoeg voor je bestek en alle pannen. Ook heb je nog ruimte boven de koelkast in de hoge kast, ideaal voor tupperwares, bakblikken en meer. Maar dit is nog niet alles – We hebben nog bovenkasten. Er is nog 90 centimeter ruimte over voor een grote hangkast.

Hier kunnen we alle borden en kopjes in kwijt. Nog breder dan 90 centimeter? Dan kun je ook kiezen voor een 60 – en 45 centimeter hangkast. Dan komt de hangkast tegen de schouwkap aan, maar benut je wel elke centimeter aan bergruimte.

tiny house keuken schouwkap tussen hangkasten

Deze keuken van 2.85 meter, is net ietsje groter dan een Tiny house keuken – en is meer de maatvoering van een gemiddelde kleine keuken. Hier zie je een schouwkap van 60 centimeter breed, zonder ruimte aan de zijkant – de keuken lijkt daardoor nog kleiner en onrustiger. In het midden zie je een 45 centimeter afwasmachine. Niet ideaal, maar voor een 2 persoonshuishouden zeker te doen. 

As de keuken niet te propperig moet lijken, kun je beter voor kastjes van 90 centimeter gaan. Er zijn meer mogelijkheden om ruimte te maken – extra hoge onderkasten en hangkasten. Hierdoor win je 12% extra bergruimte per kast. Dit heeft wel een optisch nadeel – je keuken gaat massiever lijken. De plint word namelijk lager en hierdoor wordt het ruimtelijk effect – dat bij een kleine keuken juist belangrijk is –  weer kleiner.

tiny house keuken met hoek

Deze keuken is een van de kleinste versies in U-vorm. Met een tussenruimte van 120 centimeter, benut je de kleine ruimte optimaal. Wel is de keuze voor het front niet ideaal – de keuken ziet er enorm onrustig uit met alle glans.

 

Welke kleuren neem je in de kleine keuken?

Nu we de maatvoeringen en de indeling weten, kunnen we kijken naar de kleuren – Welke kleuren passen het beste bij je huis? Uitbundige kleuren zijn ´not done´, want de ruimte is daar gewoon te klein voor. De essentie is natuur, ruimte en vrijheid. Daarom passen natuurlijke kleuren het beste bij een Tiny house keuken. Maar ben je toch een beetje rebels? Niets staat je in de weg om de keuken voor roze of paars te gaan 🙂

Keukendeurtjes

Een mat lak – of kunststof keukendeurtje in natuurlijke kleuren voldoet altijd. Hoogglans kun je beter vermijden, die maakt de ruimte enorm onrustig. Omdat je ruimte zo klein is, kun je beter geen dominante, felle  kleuren kiezen. Houd je keuken bij voorkeur licht en neutraal. Perfecte kleuren zijn: ivoor, (off-white), licht geel, licht groen of mosgroen, lichtbruin of hemelblauw.

Werkblad

Die onrust moet je ook in het aanrechtblad zien te vermijden – Egale kleuren zijn veilig. Licht, of een zachte donkere kleur.

Kunststof en composiet voldoen het beste en zijn praktisch in gebruik. Graniet kan ook, mits je een vrij egale kleur uitzoekt. Graniet is een natuurproduct met een beweeglijke nerf erdoorheen, er kunnen allerlei schoonheidsfoutjes in zitten. Dit zie je nog sterker bij marmer. Neem je een marmeren blad, dan krijg je veel onrust. Bovendien weet je nooit bij het uitzoeken welk stuk je krijgt. Je zou dus een enorm onrustig stuk in de keuken kunnen krijgen.

Belgisch hardsteen is ook een optie – deze steensoort bevat fossielen die je elke dag weer kunt bewonderen in je aanrechtblad. Omdat deze steensoort minder oud is dan graniet – deze het heeft minder tijd gehad om te harden – is de steen poreuzer en laat dus makkelijker vlekken toe.

Perfecte kleuren zijn wit, geel en bruin. Groene bladen kun je beter realiseren met composiet – dit is steen gemengd met hars. Hierdoor krijg je een egaal werkblad. Nog stoot – en krasvast ook!

Apparatuur

Vroeger werd er geen aandacht besteed aan apparatuur; Die was gewoon altijd of Roestvrij staal (RVS), of zwart. Helaas is RVS enorm dominant, je ogen worden er automatisch heengetrokken. Daarom is RVS voor een Tiny house niet ideaal. Gelukkig kun je nu ook inbouwapparatuur in zwart en koper krijgen. Vooral aardekleur koper is prachtig en past perfect bij deze keuken. Je betaalt wel een meerprijs voor deze luxe keukenapparatuur.

Kun je de hele keuken ook in 1 kleur krijgen? Dat kan – hierdoor word de mini keuken nog rustiger, maar wel minder keuken.

De ultieme Tiny house keuken

Welke keuken is het meeste in evenwicht met jouw keuze voor een Tiny house? Je kent vast wel de greeploze keuken. Design wint het hier van functionaliteit, want met een greep trek je een keukenkast beter open. Toch raden we je een greeploze keuken aan met lichte fronten. Waarom is dit de ultieme keuken?

Je ging voor rust en het weglaten van onnodige dingen, toch? Door het ontbreken van grepen krijg je rust. Greeploos staat voor minimalisme en weglaten – en door het gebruik van aarde kleuren komt de keuken in harmonie met de natuur om het huis.

Klik hier om Tiny house keukenleveranciers te vergelijken

Misschien wil je absoluut geen greeploze keuken. Een keuken met grepen kan, mits het geen roestvrijstalen handgrepen zijn.

Er zijn alternatieven

Je kent ze vast wel. Grote glazen huizen. Meestal enorm prijzig en ze staan midden in het bos, of op een klif – de Biggy house keukens. Door de grote hoeveelheid glas leven deze mensen letterlijk midden in de natuur. Deze huizen zijn allemaal door architecten ontworpen. Biggy house keukens hebben ook aarde kleuren, maar wél een heleboel Roestvrij staal…hoe kan dit? Deze ruimte is zo groot, dat RVS geen dominante factor meer is. Heb jij een Biggy house in de natuur, dan kan RVS dus wel – en de keukenarchitecten zweren er bij. Maar in een klein huisje…nee.

Wat kan absoluut niet in een Tiny house keuken: 

We gaan er een beetje van uit dat je van moderne keukens houdt. Zelf hebben we nog geen Tiny house gezien met klassiek interieur. We weten wel hoe dit komt: voor deze stijl heb je echt ruimte nodig, anders komt het model niet tot zijn recht.

Tiny house keuken parallel

Deze parallel keuken geef net iets meer ruimte om te bewegen. Er is duidelijk gekozen voor natuurkleuren.

Kosten keuken voor een Tiny house

Dat je een Tiny house wilt realiseren, betekent niet direct dat je keuken enorm goedkoop is. Kies je voor een bouwmarktkeuken, dan ben je wel voordelig uit, maar hoe staat het dan met de kwaliteit – En wat dacht je van de uitstraling? Daarom kun je beter een iets duurdere keuken nemen, die wel prachtig afgewerkt is.

Gezien de maatvoering kunnen we de prijs van een Tiny house keuken vrij nauwkeurig berekenen. Een bouwmarktkeuken zit rond de 1.500 euro – een super-de-luxe keuken in hetzelfde formaat kost zo 10.000 euro.

Een gemiddelde Tiny house keuken zit rond de 5.600 euro.

Ideeën opdoen? 

Aardekleuren zien in de keuken? Koperen apparatuur en mogelijkheden voor je nieuwe keuken? Speciaal voor mensen die zich oriënteren: deze gratis keukenmagazines hebben al 40.000 keukenkopers geholpen met kiezen. Boordevol keukens en prijzen. Gratis en vrijblijvend aan te vragen.

Klik hier voor gratis keukenmagazines.

 

In de toekomst zullen steeds meer mensen dromen van kleine knusse huisjes met eigen grond – en daar moeten allemaal keukens in. Wil je meer weten? Kijk dan op de website van Tiny house Nederland om er een te bouwen. Ook vind je hier meer tips voor de inrichting van je kleine keuken.

 

IZAA

>