Smalle vaatwassers? Heb je weinig ruimte in je keuken of heb je gewoon niet zoveel vaat? Dan biedt een smalle vaatwasser de oplossing! Deze apparaten zijn in de regel 45 cm breed in plaats van de standaard 60 cm.  Wij vertellen je graag wat je van deze machines kunt verwachten!

Hoeveel couverts passen er in een smalle vaatwasser?

Een kleiner apparaat bespaart ruimte in je keuken, maar biedt logischerwijs ook minder ruimte voor je vaat. In een smalle vaatwasser passen vaak negen of tien couverts. Één couvert staat voor het bestek en servies dat één persoon gebruikt tijdens een maaltijd.

In een standaard vaatwasser passen in de regel twaalf tot 14 couverts. Als je een klein huishouden hebt van drie personen of minder en/of niet vaak uitgebreid kookt, heb je genoeg aan een smalle vaatwasser.

Beste smalle vaatwassers

1. Siemens – SR25ZW11ME

2. Whirlpool WSFC 3M17 X

3. AEG FSE62417P

4. Inventum VVW7045++

5. Bosch – SPS2IKW04E

Voor- en nadelen smalle vaatwassers

Overweeg je een smalle vaatwasser te kopen? Dan wil je natuurlijk wel zowel de sterke als de zwakke punten kennen.

Het voordeel van een smalle vaatwasser is dat het minder ruimte inneemt in je keuken. Qua was- en droogresultaten kun je hetzelfde verwachten als eens standaard vaatwasser. Deze resultaten zijn afhankelijk van de bouwkwaliteit en de gebruikte technieken en vallen of staan dus niet met de maat.

Een nadeel van de smalle vaatwasser is dat het minder ruimte biedt voor de vaat. Dit kan natuurlijk een voordeel zijn, maar als je net veel visite hebt gehad, zul je wellicht meer dan één of twee programma’s moeten draaien. Tot slot past door de smalle afmeting grote vaat soms minder goed.

Besteklade of bestekmandje

Er zijn zowel smalle vaatwassers met een besteklade als met een bestekmandje te koop. Het voordeel van een besteklade is dat het wat minder in de weg zit. Je hebt alle ruimte om het onderste laadrek te vullen met vaat. Ook hoef je daarbij niet op te passen dat je je snijdt aan scherpe messen die in het bestekmandje staan.

Helaas wordt het bestek in een besteklade niet altijd zo goed schoon, omdat het vrij veel contact heeft met de lade. Hierdoor kan het water niet overal goed bij. Dit probleem heb je met een bestekmandje niet.

 

Besteklade

 

Energieverbruik

Hoe kleiner een vaatwasser, hoe minder water en energie het verbruikt, dus per wasbeurt is het apparaat zuinig. Toch is die zuinigheid niet altijd op je energierekening terug te zien. Smalle vaatwassers zijn namelijk niet zuiniger per couvert. Neem dus alleen een smal apparaat, wanneer je in een klein huishouden woont. Anders verbruik je juist meer.

Net zoals bij standaard vaatwassers het geval is, zijn smalle vaatwassers verkrijgbaar met verschillende labels. Als je op zoek bent naar een zuinige smalle vaatwasser, kies dan voor een A+++ label (A+ is de minst zuinige optie). Ieder plusje representeert een energieverbruikreductie van 10%. Een A+++ machine is dus 10% zuiniger dan een A++. Vanaf maart 2021 lopen de energielabels weer van A tot en met G.

Afmetingen van smalle vaatwassers

We hebben al gezien dat smalle vaatwassers smaller zijn dan de standaard vaatwassers. In de regel hebben ze een breedte van 45 cm. De diepte is meestal 55 cm en de hoogte ligt tussen de 80 en 85 cm. Hiermee zijn de afmetingen van de diepte en hoogte gelijk aan die van een gewone vaatwasser.

Smalle vaatwasser opties

De smalle vaatwasser is een populaire keuze en om die reden zijn er verschillende types waar je uit kunt kiezen, net als bij de standaard vaatwasmachine.

Smalle vaatwassers inbouw

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor inbouw vaatwassers. Als je keuken een nisbreedte heeft van 45 cm is deze geschikt voor een smalle inbouw vaatwasser. Je kunt kiezen voor een onderbouw model dat onder het werkblad wordt geplaatst, maar geen keukenpaneel op de deur krijgt. De meeste inbouw vaatwassers zijn echter half of volledig geïntegreerd.

Volledig geïntegreerd

De volledig geïntegreerde smalle vaatwasser heeft zijn bedieningspaneel aan de binnenkant. Het keukenpaneel bedekt de hele vaatwasserdeur, waardoor de machine ‘verstopt’ is. Hierdoor gun je jezelf een strakke afwerking in de keuken.

Het nadeel is wel dat je tijdens een programma niet even kunt checken, wanneer je apparaat klaar is. Veel volledig geïntegreerde vaatwassers beschikken gelukkig over vloerprojectie. Hierdoor kun je op de vloer voor je vaatwasser de resterende tijd aflezen.

Smal volledig geïntegreerd

Klik hier voor volledig geïntegreerde smalle vaatwassers >>>

Half geïntegreerd

Half geïntegreerde smalle vaatwassers hebben ook een paneel voor hun deur, maar deze bedekt niet het bedieningspaneel. Deze half geïntegreerde machines hebben hun bedieningspaneel aan de voorkant en deze blijf je dus altijd zien. Uit esthetische overwegingen kiezen sommigen daarom liever voor een volledig geïntegreerd apparaat.

Het voordeel van een half geïntegreerde machine is dat het bedieningspaneel vaak groter en duidelijker is, wat het bedieningsgemak ten goede komt. Ze beschikken meestal over een display en je kunt gewoon op het paneel aflezen hoelang het nog duurt voor het programma is afgelopen.

Smal half geïntegreerd

Klik hier voor half geïntegreerde smalle vaatwassers >>>

Smalle vaatwassers vrijstaand

Hoef je geen rekening te houden met nismaten, maar heb je gewoon niet zoveel ruimte in de keuken? Dan valt je oog waarschijnlijk al snel op de vrijstaande smalle vaatwasser. Deze machines zijn eenvoudiger aan te sluiten en te verhuizen. Ze zijn, net zoals de geïntegreerde modellen, slechts 45 cm breed, waardoor je ze makkelijker kwijt kunt in de keuken.

Smal vrijstaand

Klik hier voor vrijstaande smalle vaatwassers >>>

Kleine vaatwassers

Kleine vaatwassers hebben zo hun voordelen. Ze zijn compact en je hebt ze sneller gevuld, wanneer je een klein huishouden hebt. Reden genoeg dus om voor een klein apparaat te gaan. Er zijn twee soorten kleine vaatwassers die we onderscheiden.

Smalle vaatwassers

De eerste is de smalle vaatwasser die we uitgebreid in dit artikel hebben besproken. Ze zijn in de regel even hoog en diep als standaard vaatwassers, maar zijn slechts 45 cm breed in plaats van 60 cm. Ze bieden ruimte aan negen á tien couverts en zijn zowel vrijstaand als geïntegreerd verkrijgbaar.

Mini vaatwassers

Het tweede soort kleine vaatwasser is de mini vaatwasser. Dit apparaat is slechts 45 cm hoog en in de regel 55 cm breed en 50 cm diep. Ze bieden ruimte aan twee tot zes couverts en zijn daarmee geschikt voor één- of tweepersoons huishoudens. Ook deze apparaten zijn zowel vrijstaand als geïntegreerd verkrijgbaar.

Heb jij zo weinig afwas dat je een smalle vaatwasser met een capaciteit van negen couverts nooit vol krijgt? Wellicht is dan de mini vaatwasser wat voor jou!

Hier lees je alles dat je wilt weten over de mini vaatwasser >>>

Previous Post:

Next Post:

>

IZAA