Showroomkeukens? Iedereen zal een aantal keren in zijn leven een nieuwe keuken kopen. Hoe verleidelijk kan het dan zijn om direct voor een showroomkeuken te gaan? Want met die mega kortingen ben je een stuk goedkoper uit dan met een nieuwe keuken.

Hoeveel bespaar je met een showroomkeuken en ben je echt voordeliger uit? Er word veel gesjoemeld met prijzen van showroomkeukens, maar er zitten juweeltjes tussen.

Showroomkeukens

Zoals het goedkoper kan zijn om een 2e hands auto te kopen, die een aantal jaren op de weg is geweest, zo kun je ook besparen op een keuken. Een showroomkeuken is een keuken die goedkoop word aangeboden, omdat hij al eens gemonteerd is in een showroom.

Omdat de keuken al eens gemonteerd is, en weer gedemonteerd moet worden, zal de kans op beschadigingen groter zijn. Toch kunnen we niet echt spreken over een 2e hands keuken.

In de meeste gevallen is een showroommodel namelijk niet gebruikt. Een keukenwinkel heeft van alle keukens in de showroom meestal maar 1 keuken die echt gebruikt word om te koken. De rest word alleen eens een kastje opengedaan. Zelfs de ‘kookkeuken’ word niet intensief gebruikt; in de meeste gevallen alleen in het weekend, als het druk is.

De leeftijd van een gemiddelde showroomkeuken is 6 maanden tot 1 jaar. Elk half jaar word de collectie vernieuwd. Dan moet de winkel zo snel mogelijk van de keuken af.

Er kunnen 2 dingen gebeuren: de keuken is direct verkocht in de winkel, of via marktplaats. Dan is het ”probleem” voor de verkoper opgelost.

Als de keuken minder in trek is of lastige maatvoeringen heeft, dan komt hij ergens in de opslag te staan. Dit kost de ondernemer ruimte en geld. Je zult begrijpen dat hij daarom zo snel mogelijk van elke keuken af moet.


Goedkope Duitse showroomkeukens?
Bekijk topmodellen als Siematic in de meest luxe uitvoeringen. eilanden, kastenwanden modulaire systemen. Het kan niet op.

Enorme kortingen rond de 30% net over de grens in Duitsland. Enorme kortingen op showroomkeukens in Duitsland

– Bryan, keukenadviseur bij Izaa


 

Wanneer showroomkeuken kopen?

Het uitgangspunt van een showroomkeuken is dat je een luxe keuken of een grote keuken voor bodemprijzen krijgt. Hierbij draait alles om de maatvoering. Dat maakt het voor een leek ook lastig om zon keuken uit te zoeken. Als je je een beetje verdiept in de maatvoering, dan zie je veel meer mogelijkheden en kun je meer keukens aan je ruimte matchen.

Als je voor een showroomkeuken gaat, kun je beter niet te snel richten op 1 merk, maar op alle merken die er zijn.

Het makkelijkst is om de showroomkeuken compleet te kopen zoals hij te koop staat. Dit geeft de minste zorgen. Je kunt ook creatiever denken, maar dan word alles wat riskanter.

Stel je voor: je koopt een hoekkeuken want dat linker stuk past perfect. Het rechter korte stuk bevalt niet en past niet.

Dan kun je daar een losstaand paneel of zijwang voor kopen. Kleine stukje blad erbij en klaar. Deze manier van denken kan je veel geld besparen maar ook voor misère zorgen. Houd het simpel!

Een voorbeeld van een miskoop: de keuken staat in de showroom tussen 2 muren. Je koopt hem, maar je hebt die muren niet. Twee zijwangen bijbestellen en klaar? En ineens blijkt het werkblad te kort.

Wanneer niet kopen

Kijk daarom uit voor keukens met aanpassingen. Heb je een keuken waar je een los element bij kan kopen dan is het te doen.

Maar wil je delen van de showroomkeuken uit elkaar halen en nieuwe delen toevoegen die missen? Begin er niet aan. Vaak zijn er ook overbodige delen.

Als je die weg gaat doen, bereken dan even de waarde die je weggooit. Anders kan het hele showroom voordeel verdwenen zijn.

Hoe zoek je ze uit

Showroomkeukens zijn schaars en de vraag is groot. Je weet het budget wat je maximaal uit wilt geven aan het showroommodel. Als je dan op zoek gaat naar een showroommodel, zul je direct merken dat er weinig aanbod is.

Daarom kun  je het beste eerst op de website van elke grote keukenwinkel zoeken, of er een keuken bij zit die bij je past. Deze keukens zijn direct voorzien van prijzen. Bewaar elke keuken die aan je wensen voldoet.

Als de winkel eerlijk is zie je een ‘van – voor’ prijs. Deze zijn niet altijd betrouwbaar. De beste tijd om een showroomkeuken uit te zoeken is voor de zomer en in het najaar. Dan is het aanbod het grootst.

Nog geen idee hoe je ideale keuken er uit moet zien? Met deze gratis keukenbrochures kun je zelf brochures uitkiezen en thuis ontvangen. Gratis & vrijblijvend.

Showroomkeuken aanbieding

Ook al lijkt een showroomkeuken verleidelijk, laat ook een normale keukenofferte maken. Misschien kom je er achter dat er maar weinig verschil in prijs zit. Hierdoor kun je betere keuzes maken.

Showroomkeuken moet passen

Omdat de meeste showroomkeukens niet passen, heb je een duidelijk beeld van de maatvoering nodig. Vooral van de buitenmaten en de maten aan de onderkant. Heel vaak zitten ramen en deuren in je ruimte in de weg. Maar laat je niet te snel leiden door een keuken die niet lijkt te passen.

Ik heb wel eens een showroommodel verkocht waarbij we alleen de hangkasten weg hebben gehaald, omdat daar een raam zat. Ook al dachten die mensen dat past niet, toch kon de keuken er in! Gezien de enorme kortingen konden ze die bovenkastjes lekker weggooien 😉  Zo kun je dus perfect gebruik maken van de markt.

Om een goede showroomkeuken te vinden die past, moet je eerst alleen naar de onderkasten kijken. Past de onderkant? Dan is de keuken misschien wel een match!

Tip: in de showrooms zijn de meeste de meeste frontjes voorzien van 45,60, 90 of 120 centimeter brede fronten. Dat doet men om de rust te bewaren. Dit zijn de meest voorkomende maten.

Als je de maten leert kennen, kun je makkelijker een goede showroomkeuken uitzoeken. 30 centimeter brede fronten zie je bijna niet, omdat het onrust geeft in de keukens.

Let op, bij Ikea wijken deze maten af en geldt dit advies dus niet!

 

Showroomkeukens prijzen

Wat is de prijs van een showroomkeuken? De keuken word voor inkoopprijs gekocht en in de showroom gezet. Vervolgens moet de winkel na een poos van het showroommodel af.

Wat volgt is een goocheltruc die wisselt van winkel tot winkel. Dat komt omdat de winkel vrij is een nieuwe verkoopprijs te geven aan de keuken. Het is een vraag en aanbod markt.

Dit in tegenstelling tot een nieuwe keuken. Deze is nog niet kant en klaar. Als gevolg zullen de winkels de showroomkeukens een stuk duurder inzetten. Daarom verzieken ze de prijzen van echte showroommodellen en ben je soms toch te duur uit.

Op geraffineerde wijze word er met verkoopprijzen gestunt. Je denkt dat je een mega deal hebt, maar in werkelijkheid heb je te veel betaalt.

En hoe maak je een showroomkeuken duurder? Door verwarring te scheppen in de prijzen.

Je zult dus de werkelijke verkoopprijs van de keuken moeten weten. Wat zijn aanbiedingen van gewone keukens? Bekijk prijzen van keukens

Showroomkeuken prijs

Zie je dit bordje? Helaas zegt de prijs er op niets. Het is belangrijk dat er een van-voor prijs op staat, om helder te krijgen hoeveel korting je krijgt.

Extra kosten

Net als bij een nieuwe keuken, komen er extra kosten bij een showroomkeuken. De keuken moet gedemonteerd worden in de showroom.

Daarna moet de keuken opnieuw geplaatst worden in je huis. Deze montagekosten zijn net zo hoog als bij een nieuwe keuken. Ook moet de keuken nog vervoert worden.

Showroomkeukens worden meestal niet geleverd en ook niet geplaatst. Dat komt omdat keukenwinkels vaak weinig winst maken op deze keukens en er wel problemen bij krijgen. Je moet ze dus ophalen bij de winkel en het risico ligt vaak bij jou.

Moet je toch betalen voor demontage en montage? Dan kan het voordeel dat je voor een showroomkeuken hebt al bijna weg zijn.

Extra kosten opnieuw plaatsen: gemiddeld €2.000,-
Vervoeren : €300,-

Eerst eens duidelijk krijgen wat een gewone keuken kost? Wat kost een keuken

Verschil in prijs is groot

Ga je op zoek naar een showroom keuken dan zal je iets vreemds opvallen. Er zijn namelijk enorme verschillen in kortingen. Als je bij elke keuken van een winkel de kortingspercentages gaat berekenen, dan zul je zien dat de kortingen tussen 20% en 45% zijn. Waarom is er zoveel verschil?

Wij hebben deze vraag bij een aantal externe keukenverkopers neergelegd. Het antwoord? De verhouding in prijs tussen werkblad, apparatuur en kasten.

Alle kosten van de aanschaf moet er uit zijn om de keuken te kunnen verkopen. Anders draait men verlies op een keuken.

Wat verder mee speelt is hoe lang de keuken in de showroom staat. Sommige keukens staan al een jaar in de showroom.

Als laatste speelt de populariteit mee. Een populaire keuken gaat voor meer weg. Maar het belangrijkste argument: als de inkoopprijs van de keukenapparatuur er maar uit is.

Een witte keuken ben je als winkel zo kwijt. Maar een T-vormige keuken moet je voor misschien veel meer korting geven, omdat die lastig verkoopt.

Wat is goedkoper?

Een showroomkeuken of de goedkoopste nieuwe keukens? Vergelijk zelf

Voorbeelden van misleiding

Is de keuken in trek, dan is hij zo verkocht. Als de keuken zo verkocht is, waarom zou je dan de prijs niet wat verhogen? Dan maak je nog winst op je showroomkeukentje ook. Een aantal mogelijkheden:

De van-voor prijs is niet zichtbaar. Hier kun je helemaal zelf mee sjoemelen. Als je niet weet wat de keuken heeft gekost, hoe kun je dan onder de indruk zijn van de kortingen? Dus als er geen van prijs bij staat, dan is het verdacht.

De verkoopprijs is verzonnen. Dit is lastig te controleren. Stel de keuken kost €10.000,- maar de winkel zet op het kaartje dat de verkoopprijs  (de van prijs) €12.000,- is.

De korting is te laag. Een keuken van €12.000,- aanbieden voor €10.000,- is niet bepaald een discount omdat je een 2e hands model koopt. Dat zijn eigenlijk geen showroom kortingen, maar meer gewone kortingen op een nieuwe keuken. Reken maar uit 😉

De korting is enorm hoog, maar de verkoopprijs is hoger. We maken van een keuken van €10.000,- zomaar €18.000,- en geven dan €9.000,- korting. Dan lijk je wel veel korting te krijgen, maar in werkelijkheid ben je genaaid. Dit zijn methodes die men trouwens ook bij nieuwe keukens gebruikt.

Wanneer is de bodemprijs voor een showroomkeuken bereikt?

De gouden tip: elke hoek in een showroom heet een kooi. Hier past precies 1 keuken in. Vraag om een tekening van de kooi.

Daar staat de datum van plaatsing op en de aanschafprijs. Zo heb je precies de inkoopprijs van de keuken bij de hand.

Er moet een van – voor prijs bij staan met minimaal 30% korting. Bekijk goedkope showroomkeukens: voorbeelden & prijzen

Maximale korting? Een vies truukje die je kunt gebruiken

Wil je zeker weten dat je de maximale korting gaat krijgen? Doe dan het volgende: reserveer de keuken van je dromen zo snel mogelijk bij de winkel. Maak ondertussen een tekening of foto van het model dat je gezien hebt.

Schrijf alles op. Het merk keuken, het soort werkblad, de dikte van het werkblad, de maatvoering en de exacte apparatuur keuze. Ga dan naar een andere winkel om de showroomkeuken die je gezien hebt daar uit te laten rekenen. Laat de foto niet zien, want dan val je door de mand.

Kom je met de verkoopprijs ongeveer hetzelfde uit als de oorspronkelijk verkoopprijs van het showroommodel? Dan zit je goed. Kom je een stuk hoger uit?

Dan is het alleen maar beter. De prijs van het showroommodel lijkt fair. Kom je echter veel lager uit bij de 2e winkel, dan kan het zijn dat de verkoopprijs van het showroommodel niet klopt.

Voorbeeld
Een showroomkeuken word van €49.000 aangeboden voor €31.000. Bij de 2e winkel blijkt dat exact dezelfde opstelling nieuw €54.000,- kost. Dan is het showroommodel vermoedelijk eerlijk geprijsd.

2e voorbeeld

Van €12.000,- voor €8.000,- Bij de tweede winkel blijkt dit showroommodel nieuw €10.000 te kosten. Lager dus dan de verkoopprijs van het showroommodel. Vermoedelijk klopt de verkoopprijs niet. De kans dat je oneerlijke prijs krijgt is groot, dus kijk uit bij deze winkel.

Onderhandelen

Zoals je hierboven hebt gemerkt, is het dus moeilijk om te zeggen hoeveel korting je krijgt op een showroomkeuken. Als de verkoopprijs echt is kun je een berekening maken, anders is het gissen.

Je weet dat de verkoopprijs eerlijk is, dus nu kun je ook eenvoudig het kortingspercentage berekenen. Dit moet tussen de 25% en 40% liggen. Minder dan 25% is in onze ogen geen goede korting. Dat is gemiddeld de maximale korting die je krijgt voor een nieuwe keuken en zeker geen showroomprijs.

Nu we de echte prijs weten, kunnen we gaan onderhandelen. Het is makkelijk om te onderhandelen op een showroomkeuken die al laag geprijsd is. Volgens insiders in keukenland kan er nog best veel van af.

Nu je de keuken gereserveerd hebt, kunnen we nog wat dingen in ons voordeel uitproberen. Ondanks dat de winkel kortingsprijs hanteert, wil dat niet zeggen dat er niets meer te onderhandelen valt. Bekijk deze tips voor het onderhandelen. Je kunt ze gebruiken zoals je ook voor een nieuwe keuken zou onderhandelen.

Of de winkel hier nog in mee gaat, hangt af van de noodzaak van verkoop. Verwacht geen wonderen die de prijs nog extreem lager maken. Realistisch gezien zou er nog best €500,- van een showroommodel af kunnen.

Als hij niets meer van de prijs afhaalt, kun je direct vragen wanneer je de keuken gedemonteerd op kunt halen. Kan dat ook niet? Dan kun je in ieder geval antwoorden dat je het had verwacht. Laat de showroomkeuken altijd door een externe monteur plaatsen, anders kan hij daar winst van je terug snoepen.

De montageprijs word dan hoger dan normaal. Dat word door de winkel achteraf verrekend met zijn vriend de monteur: die factureert de  €400,- op de bon later onderhands terug.

Onderhandelen showroomkeuken

Je zou het niet denken, maar ondanks de enorme korting bij showroomkeukens, kun je soms nog extra onderhandelen.

Garantie

Op showroomkeukens zit bijna geen garantie. Vraag hier altijd naar in de showroom of gebruik het in je onderhandelingen.

Op keukenapparatuur zit vaak maar 1 jaar garantie. In sommige gevallen word maar 3 maanden garantie gegeven. Dat is eigenlijk slecht.

In praktijk blijkt een showroommodel keuken net zo solide als een nieuwe keuken. Mocht er toch iets kapot gaan hoef je je niet snel zorgen te maken. Heel moeilijk word er niet gedaan over een nabestelling.

 

Showroomkeuken Duitsland

In Duitsland is er een stuk minder vraag naar showroomkeukens. Dat komt omdat Duitsers meer geld uitgeven aan de keuken dan wij. Daarom worden ze in Duitsland minder makkelijk   verkocht. Dat kan wel erg handig zijn voor jou als Nederlander.

Moet er een super de luxe Duitse showroomkeuken in je huis komen? Dan is het alleen lonend net over de grens te kijken. En waar kun je dat beter doen dan in de grootste showroom van Duitsland?

Stuntprijzen voor luxe keukens. Bekijk alle showroomkeukens Ekelhoff >

 

Tips showroomkeuken kopen

De showroomkeuken moet passen in je ruimte. Daarom is een grondig vooronderzoek erg belangrijk. Eenmaal gekocht, kan je er niets meer mee als de keuken niet past. De kans dat een winkel de keuken terugneemt is klein.

Showroom keuken kopenLaat daarom een keukenmonteur de keukenruimte professioneel inmeten en plaatsen. Verder is het handig als je de monteur de showroomkeuken laat zien. Hij ziet veel meer dan jij. Nog beter is het om de monteur iets extra’s te betalen om de keuken te vervoeren.

Probeer altijd flink te onderhandelen over de keuken, zelfs als je dit niet gewend bent. Houd in je achterhoofd dat eigenaren van keukenzaken van de keuken ‘af’ willen.

Kijk uit met aanpassingen of dingen bijkopen. In dat geval betekent dit vaak een grote financiële investering en tijdinvestering. Bovendien staat je een ontwerpuitdaging te wachten. Dat maakt het lastiger en de marge en korting gaan omlaag.

Waarom wachten op een showroomkeuken? Maak vast afspraken met een winkel als de keuken nog in de winkel staat en niet te koop staat. Zo kun je eenvoudig elke keuken reserveren voor hij te koop komt. Vraag gewoon of hij gereserveerd kan worden.

De meeste ervaringen met showroomkeukens zijn net zo goed, als die van een nieuwe keuken.

 

Overzicht alle showroomkeukens 2024

Je wilt alle keukens met kortingen online zien. Ook van keukenwinkels waar je nog nooit van gehoord hebt. Voordat je een keuze gaat maken, moet je lang op het internet zoeken.

Daarom hebben wij alle winkels die interessant voor je kunnen zijn alvast uitgezocht. Dit zijn winkels met meerdere showroommodellen. De pagina’s worden continue ververst. Veel plezier met zoeken!

Showroomkeukens met grote luxe keukens

Het grootste aanbod. Grote, kleine en luxe showroomkeukens vind je vooral bij:

Ekelhoff keukens (grootste keukenwinkel Duitsland met luxe modellen)

Hier zijn ook showroomkeukens te koop:

Mandemakers
Keukenmaxx
Aswa keukens

Goedkopere middelgrote en kleinere showroomkeukens

Hier vind je vooral midden grote en kleine keukens

Showroomkeukens Brugman
Showroomkeukens Bruynzeel
Showroomkeukens Keukenkampioen
Showroomkeukens Keukenconcurrent
Showroomkeukens Keukendepot
Showroomkeukens Keukendump
Showroomkeukens Keukenloods
Showroomkeukens Keukensale
Showroomkeukens Nieuwenhuis
Showroomkeukens Tulp
Showroomkeukens Ikea
Showroomkeukens I Kook
Showroomkeukens Kvik
Showroomkeukens Voortman keukens

 

Op merk

Bulthaup
Siematic
Keller

Conclusie

Er zijn mooie showroomkeukens te vinden voor weinig geld. Vaak zijn ze snel verkocht en de vraag is of er een eerlijke brutoprijs is berekend. Bij een showroomkeuken loop je duidelijk meer risico op fouten dan bij een nieuwe keuken.

Vooral als je niet de complete showroomkeuken gaat gebruiken, dingen weg gaat gooien en kasten of stukjes werkblad bij gaat kopen. Hoe lastiger je het jezelf maakt, hoe minder marge je krijgt.

De kans dat het financiële voordeel dan verdwijnt is groot. Daarom moet je een goede afweging maken. Veel huishoudens beseffen niet dat ze voor minder geld ook een complete nieuwe keuken kunnen kopen. Je gaat immers toch naar meer luxe kijken.

Twijfel je nog? Bekijk dan direct eens de goedkoopste winkels met de beste prijs – kwaliteit verhouding. Zonder de problemen die je kunt krijgen bij een showroommodel, kun je eenvoudig je keuken op maat samenstellen zonder problemen.

Twijfel je nog?

Ontwerp je eigen keuken in 3D

of

Keuken Duitsland goedkoper

Als je toch liever voor een nieuwe keuken gaat, hebben we ook onderzoek voor je gedaan. Bekijk dan ons artikel over goedkope keukens.

 • Jorieke schreef:

  Eind juni 2017 een showroomkeuken gekocht. Genoemde schade was een blander (loze opvul-plank) onder een apparaat. Dit zou hersteld worden. Aanbetaling gedaan. Ivm uitstel oplevering nieuwe woning kan nu pas, eind novemner 2018, de keuken worden geleverd en geplaatst. Nu blijkt er een scheurtje te zitten in het composite werkblad van het kookeiland. Verkoper beweert dat het schuurtje er al zat bij aankoop. Het is nu een welles-nietes spelletje geworden. Afzeggen is (haast) geen optie: met de bouw van het nieuwe huis is rekening gehouden met deze keuken. Op de aankoopbon (handgeschreven) is geen opmerking gemaakt over welke beschadeging dan ook. Koper wil mij tegemoet komen om bij doorscheuren binnen 3 jaar een nieuw blad te leveren met korting. Echter, na googlen blijkt de bijgevoegde nota voor een nieuw blad dubbel zo duur te zijn dan elders.
  Keuken staat nog in de showroom maar wordt binnenkort geleverd. Ik heb geen idee wat te doen. Kunt u mij een advies geven?

  • IZAA schreef:

   Vervelend om te horen dat u een discussie heeft met een keukenwinkel. Een showroomkeuken is eigenlijk een kant en klaar product, in tegenstelling tot een nieuwe keuken. Er zijn bepaalde risico’s bij de aankoop van een showroomkeuken. Het is in deze erg lastig om aan te tonen of de scheur er voor die tijd ook al in zit.

   Persoonlijk vind ik het coulant dat de winkel de showroomkeuken langer in de winkel laat staan, omdat deze meestal snel door de klant verwijderd moet worden. Er zijn risico’s inbegrepen bij een showroom keuken en dit is meestal meegenomen in de enorme korting, zo ook een scheur in het blad.

   Ik begrijp dat het oneerlijk voelt, omdat die scheur er niet in zou zitten en zou daarom uw rechtsbijstand om advies vragen.

   Met vriendelijke groet,

   Albert – IZAA.nl

 • IZAA

  >