Prijsstijging keuken? Een nieuwe keuken kopen is nooit goedkoop geweest. Het is nu eenmaal een flinke investering die je doet om de komende twintig jaar een fijne ruimte te hebben om in te kunnen koken en eten.

Het is je echter wellicht opgevallen dat een nieuwe keuken de laatste tijd wel erg duur is. Waar heeft die prijs van de keuken mee te maken? Zijn er tegenwoordig nog goede prijs-kwaliteitskeukens te vinden? Waar hangt de prijs van een keuken eigenlijk van af? Wij vertellen je meer!

Waar zijn de keukenprijzen afhankelijk van?

Prijsstijging keuken? Het is lastig om het over gemiddelde prijzen te hebben als het op keukens aankomt. Er zijn keukens te koop voor 3.000 euro, maar je kunt ook meer dan 100.000 euro uitgeven aan een nieuw exemplaar. We zullen je toch proberen een indicatie te geven.

In de regel kost een nieuwe keuken tussen de 3.350 euro en 20.000 euro, waarbij de zeer goedkope keukens feitelijk bouwpakketten zijn. Een op maat gemaakte keuken kost je al snel 15.000 euro of meer.

Daarnaast spelen ontwikkelingen op de markt mee. Een vraag en aanbod dat uit balans is en stijgende brandstofkosten maken je droomkeuken er niet goedkoper op. Tot slot spelen het formaat van je keuken en je persoonlijke voorkeur qua ontwerp een grote rol in de uiteindelijke prijs.

Wil je de beste prijs voor je nieuwe keuken? Dan is het verstandig meer dan één keukenzaak te bezoeken. Sommigen gaan hiervoor zelfs over de grens om een goedkopere Duitse keuken te scoren. Daarnaast kun je extra korting krijgen door voor een showroom model te gaan.

De keuken

Formaat

Op zoek naar een nieuwe keuken? Het gewenste formaat is al een goede indicatie van hoeveel dit je gaat kosten. Grote keukens kosten logischerwijs een stuk meer dan kleine keukens. Er is immers veel meer materiaal nodig om de nieuwe keuken compleet te maken.

Dure keukens met hoogwaardige materialen van een groot formaat mogen dan wat kosten, ze bieden je wel alle ruimte om lekker te kunnen kokerellen.

Opstelling

Of je nu een grote of een kleine keuken hebt, de opstelling maakt het verschil. Een I-keuken, dus een keuken waarbij de keukenkastjes slechts langs één wand lopen, vraagt om weinig materiaal.

Het keukenblad bestaat in veel gevallen uit slechts één stuk en je hebt relatief weinig keukenkastjes. Een C- of G-keuken daarentegen vraagt om een stuk meer materiaal en is daarom duurder.

Wil je een eiland in je nieuwe keuken? Dan kost dit ook extra, zeker als je een spoel- of een kookeiland in je keuken wilt. In dit geval moeten er namelijk waterleidingen of elektriciteitsaansluiting verlegd worden.

Ben jij nog op zoek naar een geschikt keukenontwerp? Bestel hier de populairste keukenbrochures! Daarnaast kun je ons 3D Keukenontwerp gebruiken om te brainstormen voor de opstelling van je nieuwe keuken.

 

Prijsstijging keuken

Prijsstijging keuken

Apparatuur

Logischerwijs heeft ook de gewenste inbouwapparatuur van je nieuwe keuken een grote invloed op de uiteindelijke prijsstijging van je keuken. Je hebt keuze uit meerdere merken, waaronder het populaire Siemens, Bosch, AEG en Samsung, maar er is ook een flink prijsverschil binnen de merken zelf.

Is je gewenste inbouwapparatuur vrij basic of wil je smart keukenapparatuur met alle laatste toeters en bellen en een zuinig energielabel? Dit maakt een groot verschil.

Niet alleen je persoonlijke voorkeur, maar ook de markt heeft invloed op de uiteindelijke prijs. De laatste tijd is er een tekort aan apparatuur, waardoor het vraag en aanbod uit balans is.

Daar komen de verhoogde vervoerskosten nog bovenop. Voor sommige apparaten, zoals koelapparatuur, spreken we over een prijsstijging van wel 20%!

Gekozen materialen

Een keuken met MDF keukenkastjes, een kunststof keukenblad en standaard keukentegeltjes kost nu eenmaal minder dat een keuken met massief eikenhouten kastjes, een werkblad van natuursteen en een op maat gesneden glazen achterwand.

De gekozen materialen voor je nieuwe keuken hebben invloed op de prijsstijging. We hebben het dan met name over het keukenblad materiaal en het keukenkasten materiaal, maar ook het achterwand materiaal, greepjes voor de keukenkastjes en het materiaal voor de spoelbak telt mee.

Demonteren en montage

Vergeet niet dat een keukenprijs exclusief montage wordt weergegeven door keukenzaken. Heb je hulp nodig met de demontage van je oude keuken en de montage van het nieuwe exemplaar? Hou hier dan rekening mee in je budget.

Hogere grondstofprijzen

Een andere reden waarom er een prijsstijging kan zijn op de keukens. De afgelopen jaren zijn door leveringsproblemen de grondstofprijzen flink opgelopen. De aanvoer van grondstoffen is gedaald en dit resulteert in een prijsstijging.

Doordat er weinig aanbod is en de leveringen vanuit Azië maar mondjesmaat binnenkomen, zijn levertijden opgelopen. Vooral de prijzen van staal, ijzer, hout, koper en olie zijn flink gestegen.

Onderdelen die uit Azië komen voor apparaten die in Europa worden gemaakt komen tevens laat binnen, waardoor de productie soms zo goed als stil ligt. Tel bij deze ontwikkeling de verhoogde transportkosten op die in sommige gevallen wel zes keer zo duur zijn geworden en het plaatje is compleet.

Previous Post:

Next Post:

IZAA

>