Open keuken? Wens je een open keuken in je huis? Heel begrijpelijk! Vroeger waren gesloten keukens de norm en, hoewel ze wel zekere voordelen hadden, was het nogal ongezellig. Veel mensen kiezen er tegenwoordig dan ook voor om bij een renovatie de boel open te gooien. Is een open keuken wat voor jou?
Voordelen open keuken
De open keuken maakt zowel de keuken als de ruimte waar deze aan vast zit optisch groter. Er zijn geen barrières en lichtinval komt minimaal van twee kanten. Daarnaast houd je met een open keuken contact met je gezin of de visite. Klets gezellig bij, terwijl je je kookkunsten demonstreert!
Half open keuken
Zie je een open keuken wel zitten, maar kijk je liever niet tegen pruttelende pannen en een vieze vaat aan? Dan biedt de half open keuken de oplossing. Deze keuken is gedeeltelijk gescheiden van de aangrenzende ruimte, bijvoorbeeld middels een wand of een keuken met bar.
Een bar maakt het nog eenvoudiger contact te hebben met vrienden en familie. Tegelijkertijd schermt het je aanrecht af, waardoor je vanuit de zithoek geen zicht hebt op eventuele rommel in de keuken.
Zoek je een goedkope open keuken?
Klik hier voor de goedkoopste keukens >>>
Open keuken in woonkamer
Aan welke ruimte een open keuken grenst, is afhankelijk van de indeling van je huis. Zo kan het in contact staan met de hal, maar het gangbaarste is een open keuken in de woonkamer. Je kunt de afstand tussen de keuken en de zithoek overbruggen door een eethoek te creëren tussen de twee ruimtes. Hierdoor ontstaat er een mooie overgang.
De beste inspiratie opdoen voor je open keuken? Ontvang het complete aanbod keukenmagazines.
Open keuken dichtmaken
Heb je een open keuken die je dicht wilt maken? Dit is mogelijk door een wand te plaatsen. Is je keuken al deels gesloten middels één of twee wanden? Dan is Franse deuren plaatsen een optie. Dit is niet alleen stijlvol, maar het biedt je ook de mogelijkheid om je keuken in een handomdraai om te toveren van een open naar een gesloten keuken en andersom.
Tips open keuken
Ben je verliefd geworden op het concept van de open keuken? Dan is het tijd een ontwerp te maken. Wij geven je graag wat tips die je helpen een keuken samen te stellen waar je jarenlang veel plezier van hebt!
Tip 1: lichtinval
Je profiteert maximaal van de optische ruimtelijkheid van een open keuken door de lichtinval optimaal te benutten. Grote ramen in de keuken en de woonkamer zijn ideaal, maar ook met kleinere ramen is winst te behalen.
Maak gebruik van vitrages of andere semi-transparante raambekleding om zoveel mogelijk licht door te laten. Heb je een vrij donkere keuken? Kies dan voor materialen in lichte kleuren. Hoogglans zal het licht weerkaatsen, waardoor je keuken automatisch lichter en dus ook groter lijkt.
Qua kunstmatig licht kies je het beste voor dimbare spotjes in de keuken. Wanneer je aan het koken bent, zet je ze op max. Is de ruimte buiten gebruik? Dan dim je de spotjes of zet je de lichten uit, zodat de keuken niet teveel in de spotlights staat wanneer je in de zithoek aan het relaxen bent.
Tip 2: indeling
Om echt van je open keuken te genieten, is het cruciaal de keuken indeling goed te overwegen. Hierbij is zowel het uitzicht vanuit de keuken op de woonkamer, als het uitzicht vanuit de woonkamer op de keuken belangrijk.
Wellicht vind je het fijn om de tv te kunnen zien wanneer je aan het koken bent. Of misschien heb je liever zicht op de bank, zodat je je kinderen in de gaten kunt houden. Vanuit de zitkamer wil je juist geen uitzicht hebben op je vaat, rommelige planken of een overvolle prullenbak.
Tip 3: goede afzuiging
Een nadeel van een open keuken is dat er meer kookgeuren in de woonkamer komen en hier blijven hangen. Dit is gelukkig op te lossen met behulp van een goede afzuiging. Een afzuiging in het werkblad is in veel gevallen de beste optie, omdat deze het effectiefst zijn.
Tip 4: sfeer combineren met woonkamer
Om de keuken en woonkamer echt één geheel te maken, stem je de interieurstijlen van de twee ruimtes het beste zoveel mogelijk op elkaar af. Breng kleuren van de woonkamer in de keuken en kies voor een overeenkomstige sfeer. Heb je bijvoorbeeld een landelijke woonkamer? Dan past een landelijke keuken hier het beste bij.
Tip 5: muur verwijderen
Een gesloten keuken omtoveren tot een open keuken is in de regel vrij eenvoudig. In de meeste gevallen hoeft er enkel een muur verwijderd te worden. Bedenk eerst welke indeling je wenst alvorens je de muur sloopt. Het kan zijn dat je graag een deel van de muur laat staan om het aanrecht aan het zicht te onttrekken.
Tip 6: maak gebruik van je bijkeuken
Heb je een bijkeuken of grenst de garage aan je open keuken? Maak hier dan gebruik van. Zet hier bijvoorbeeld je koelkast neer, zodat je geen geluidsoverlast ervaart. Heb je geen bijkeuken? Schaf dan keukenapparaten aan met een laag geluidsniveau.
Keukenontwerp maken
Overweldigen al de open keukenontwerpen je een beetje? Het wordt makkelijker een mooie stijl en een fijne indeling te ontwerpen wanneer je je ideeën voor je kunt zien. Met behulp van het 3D keukenontwerp van IZAA kun je gratis je droomkeuken in beeld brengen. Zo zie je snel welke indeling bij je past en waar je je design eventueel wat wilt bijschaven.