Onderhandelen keuken? Keukenverkopers kunnen niet allemaal goed ontwerpen, maar onderhandelen … daar zijn ze meester in. We bekijken alle verkooptrucs- zodat je aan tafel gaat winnen – en nooit meer teveel betaalt voor je keuken.

Onderhandelen over keukens? Dat vinden we lastig. Niet alleen vinden we het spelletje onprettig – ook weten we totaal niet hoeveel er van de prijs van een keuken af kan. De meest geraffineerde trucjes gebruiken keukenwinkels; Soms spelen ze zelfs met de monteur onder een hoedje. (Keuken goedkoop, montage duur – jij betaald).

Wij helpen jou hier graag bij. Bekijk de meest eenvoudig toe te passen methodes om altijd het onderste uit de kan te halen. Dit artikel heeft een update in september 2023: omdat de markt enorm veranderd is.

Hoe onderhandel je over een keuken? Over afdingen is een heel boek te schrijven. Wij, ex-keukenverkopers, hebben de belangrijkste en meest waardevolle tips uitgelicht.


Je nieuwe keuken te duur. Ondoorzichtige prijzen. Stop met teveel betalen
Bekijk onze unieke kans voor dit probleem.

Klik hier – zie hoe wij keukenprijzen breken >>>


 

 

Onderhandelen keukens

Moet je op elke keuken onderhandelen? Hoe het begon…

Vroeger hadden keukens een vaste prijs. Onderhandelen was niet eens mogelijk. Dan hebben we her over de jaren 1960 – 1970. In de jaren 1980 werd de keukenmarkt commerciëler. Er ontstond steeds meer concurrentie. En er moet een manier bedacht worden om klanten binnen te halen – korting op keukens.

Eerst is dat een basisbedrag. Van – voor… Na een aantal jaren werkt dat niet meer, want iedereen doet het. Daarom ontstaan er ’tijdelijke’ aanbiedingen bij keukens. Nu tekenen, anders verloopt de korting. Dit ervaarden veel keukenkopers als onder druk zetten. Het was een cowboy tijd in keukens.

Er werden de gekste acties uitgehaald: 70% korting. Klanten dronken voeren op beurzen. Verre vakanties aanbieden. Showroomdeuren op slot doen en klanten gijzelen… tot ze de handtekening zetten.

Afhankelijk van de status van de keukenmarkt, word er wel – of niet onderhandeld bij keukens. Laten we voorop stellen dat onderhandelen over keukens bij ongeveer de helft van de keukenzaken gebruikelijk was. Daarna volgde de methode ‘gelijk de laagste prijs’ bij keukens, waarover we hieronder verder gaan. En nu, in september 2023, grijpt men weer paniekerig naar onderhandelen. We leggen uit waarom.

Welke gewiekste methodes kun je zelf toepassen om maximale korting te kunnen onderhandelen in een keukenzaak?

We onthullen waarom najaar 2023 wel eens het beste moment is om je keuken te kopen!

Voorbereid op pad

Onderhandelen doe je alleen met keukenwinkels waar je écht wilt kopen. En waar kan je beter goede matches zoeken dan thuis? Wanneer je blanco een nieuwe keuken koopt, is deze stap extra aan te raden. Ga lekker op internet surfen, keukenervaringen lezen, En zo kijken waar je de keuken wil kopen.

De meeste mensen kopen in de buurt van het huis, in een straal van 20 kilometer. Anderen kopen op basis van goede reviews online. Weer anderen kopen omdat familie of kennissen goede ervaringen hebben met een zaak. (Best riskant. Dit betekend dat de verkoper weet dat je er gaat kopen – met als gevolg soms lui gedrag).

Dus ergens moet je keukenwinkels uitkiezen. We adviseren je er om 3 keukenwinkels uit te kiezen. Niet meer, want 3 winkels kosten je samen al 10 uur van je tijd.

keukenbrochures bekijken

 

Hoe je een keuken uitzoekt, lees je in Hoe koop ik een keuken.

Op bijna alle websites van keukenaanbieders zijn richtprijzen van keukens te vinden. We hebben iets moois voor je: om een goed beeld van prijzen van keukens te krijgen, kan je bij ons keukenmagazines thuis te ontvangen. Zo heb je thuis op de bank alle prijzen tot je beschikking. Hierin vind je honderden opstellingen, tips en keukenprijzen.

Klik hier Voor de Keukenmagazine service >>>     (al 40.000x aangevraagd)

Met deze magazines krijg je een beeld van de realistische kosten van een nieuwe keuken.

Korting op je keuken? Verandering in strategie

Heb je je wel eens afgevraagd waarom je korting zou willen? Wat is het mooi als je gewoon keukens met vaste prijzen koopt. Geen gedoe met korting en precies weten wat je keuken kost. Zo meet je de juiste prijs met kwaliteit beter. Dat is wat consumenten willen.

Wij leven in een tijd waarin pingelen op een keuken normaal is. Toch is korting op je keuken een fictief iets. Na de keukendeal denkt de consument een megadeal te hebben. Hij denkt geweldig onderhandelt te hebben over de keuken.

Echter is het de keukenadviseur die zich in zijn handen wrijft. Hij heeft weer provisie ontvangen. Wij hebben er voor gezorgd dat er zo ziekelijk veel kortingen kwamen. Wij als consument. En de keukenwinkels gaven ons dat.

Maar…

De laatste jaren zien we een hele andere gevaarlijke trend in keukenland. Eentje die nadelig is voor de keukenkoper…

Keuken kopen zonder onderhandelen

Kan ik een keuken kopen zonder onderhandelen? Keukenzaken kiezen ervoor om direct de laagste prijs neer te leggen. De zaken gingen zo goed, net voor corona, dat men dacht: we kunnen eigenlijk wel wat meer winst pakken bij elke keuken. De consument is toch korting moe, dus daar spelen we nu handig op in.

Er is altijd een keukenzaak geweest waar je nooit kon onderhandelen. Ikea keukens. Ikea verkocht zichzelf. Ben je van plan een keuken te kopen bij Ikea? Wil je weten of je kan onderhandelen bij Ikea keukens? Dan is dit een goed artikel voor je.

Het begon in 2019 ongeveer…

Eerst zag je het een paar grote goedlopende keukenwinkels de Ikea trend volgen. Toen volgde de hele kudde keukenwinkels. Bijna allemaal boden ze jou gelijk de laagste prijs.

En wij geloven het. Ons brein denkt dat we een eerlijke prijs voor een keuken krijgen. Ook denkt ons brein, dat het fijn is dat we niet opgelicht worden bij het onderhandelen bij een keuken. Schijn bedriegt: in werkelijkheid betaal je veel te veel. De verkoper legt de grens heel hoog. Maar dit kon toen ook. Er werden veel keukens verkocht in Nederland.

 

 

Maar toen kwam Corona…

Veel keukenwinkels kwamen in moeilijkheden. Sommigen betalen nu nog af voor de klanten die ze jaren geleden misten. Waarom is dit voor een keukenwinkel extra problematisch? Ze moeten de keukens eerst zelf kopen.

En nu, in september 2023 zijn deze problemen niet afgenomen, maar erger geworden. Wat zie je nu? Een verandering in werkwijze van keukenwinkels.

Weg keuken zonder onderhandelen – we gaan weer korting geven! Waarom? We hebben klanten tekort en we moeten elke klant verkopen om niet failliet te gaan. Ze moeten nu voor je door het stof…

Waarom wil je korting?

Korting krijgen geeft een goed gevoel. Je krijgt het gevoel dat je ergens voor gestreden hebt. De keukenprijs maximaal naar beneden halen voelt als een overwinning.

Consumenten hebben over het algemeen liever een hoge prijs voor hun keuken met veel korting, dan een goedkopere keuken met een lagere korting. Dit versterkt het overwinningsgevoel. 60% korting klinkt triomfantelijker dan 20%.

Consumenten vinden dus een hogere prijs met meer korting interessanter, dus blijven onderhandelen over de prijs. Een psychologisch spel waar verkopers erg goed in zijn. Onderstaande klant is overtuigd van zijn gelijk:

We liepen binnen bij een keukenzaak waar we dachten een mooie, kwalitatieve keuken te krijgen voor een eerlijke prijs. Na een gesprek met de verkoper kregen we snel een korting van €3.000,-. Mooi meegenomen, dachten mijn vrouw en ik. Een keuken is voor ons een flinke investering, dus besloten wij nog bij een andere keukenzaak langs te gaan.

Bij deze keukenzaak kwamen we al snel tot de conclusie dat we enorm waren opgelicht als we akkoord waren gegaan met die aanbieding. We kwamen nagenoeg dezelfde keuken tegen, voor €6.500,- minder! Mijn advies is, vergelijk keukenzaken, kijk of verkopers niet stunten met prijzen en of ze niet te opdringerig zijn. Een goede keukenzaak denkt mee en adviseert, ze dwingen je niet tot een aankoop.

– Ronald, Eindhoven.

Heeft Ronald het door? Had hij gelijk? Dat weten we niet, want we weten niet welke keukenmerken hij vergeleek. Wel weten we dat leken moeilijk kunnen vergelijken – alleen keukenexperts kunnen dit. Had hij hetzelfde werkblad? Dezelfde keukenapparatuur?

We willen korting

De keukenmarkt is te ondoorzichtig.
Daarnaast lijkt – in de ogen van de consument – een hoge prijs zonder korting iets te zeggen over de kwaliteit van de keuken. Ook zal bij de onderhandelingen liever gesproken worden over de oorspronkelijke prijs.

Een keuken van €20.000,- met procentuele korting klinkt aantrekkelijker, dan een keuken van €16.000,-, waarbij er over de prijs niet te onderhandelen valt.

korting keukens

 

Dit is precies wat korting op keukens inhoudt; De keukenmarkt speelt handig in op het gedrag van de klant. Korting is fictief en lijkt mooi meegenomen. Beter kijk je eerst naar de opbouw van de keuken en hoe je geholpen word bij een keukenzaak.

Veel mensen willen handjeklap in de showroom voorkomen. Indien je keukenzaken wilt zien met een perfect prijs – kwaliteitverhouding, raden wij je als ex-keukenverkopers deze winkels aan. Dit zijn 4 keukenzaken in het middensegment. Besparen doe je met een budget onder de 20.000 – anders is deze lijst niet interessant.

Klik Hier – Top 4 Keukenwinkels >>>

Herken verkooptactieken van alle tijden

Welke verkooptechnieken gebruiken keukenverkopers om je een keuken te verkopen? Verkopers houden een verkooppraatje en proberen je te verleiden met allerlei producten en extra opties.

Vaak met een lekker hapje en drankje, een gratis auto was beurt terwijl je moet wachten – of een exclusieve korting speciaal voor je. Maar ook zetten keukenwinkels klanten vlak bij elkaar. Als de ene klant hoort dat de andere heeft gekocht, dan is de kans groter dat hij zelf ook koopt.

Wanneer je ingaat op deze verleidingen, zal de keukenspecialist alles doen om jouw het contract te laten tekenen. Probeer daarom de afspraak formeel te houden.

De druk kan behoorlijk worden opgevoerd. Als het onprettig gaat voelen, moet je dit aangeven. Stop met het gesprek wanneer de verkoper toch doorgaat.

Het komt voor dat de verkoper aangeeft dat er niets meer van het bedrag af kan.

Onderhandelen met filiaalmanager

Even naar de baas…

Vervolgens gaat hij in “overleg” met de baas. Dan komt hij terug met het verhaal dat er nog wat extra af kan, maar dan moet je wel die zelfde dag tekenen.

Ook gebeurt het vaak, dat een verkoper eerst aangeeft dat hij een bijzonder aanbod gaat vragen bij zijn baas. Doordat hij zegt dat het een bijzonder aanbod is, gaat hij er wel van dat je direct tekent.

O wee als je het bod wil zien, maar toch niet gaat tekenen. Dan zijn ze erg gepikeerd.

slinkse keukenverkoper

 

Deze gesprekken zijn soms totaal fictief. Dan heeft er geen overleg plaatsgevonden. Maar soms bellen ze ook echt met iemand. Boven een bepaald kortingsbedrag moet er vaak overleg gepleegd worden.

Laat je niet direct overhalen door het gevoel dat je “speciaal” bent, omdat je zo’n grote korting krijgt. Nu de dringende vraag:

Als ik morgen terugkom geldt die korting toch ook nog? Bij kleinere keukenwinkels wel. Grote ketens blijven vaak standvastig. Een deal bij de Keukenkampioen bijvoorbeeld, is de dag erna wel duurder. Nou is deze winkel sowieso duur.

Wat is de gemiddelde marge op keukens?

Op veel keukens is de bruto marge tussen de 30% – 50%. Hier wordt rekening mee gehouden in de prijs. De meeste keukenzaken zakken tot een minimaal marge van 30 procent.

Dit klinkt als een flink bedrag wat een keukenzaak overhoud. Vergeet hierbij niet dat de showroom, personeel en dergelijke hier ook van betaald dienen te worden.

Inmiddels is alles duurder geworden – ook voor de keukenwinkel. Transportkosten. Montagekosten. Grondstoffen. Daarom moet er vanaf september iets naar beneden bijgeschaald worden.

Alles weten over keukenprijzen weten – en hoe jij er slim gebruik van maakt?

Ontdek Izaa Goud >>>

Laat je niet verleiden door een exclusieve korting op die dag, de keukenzaak wil jou zo snel mogelijk een handtekening laten zetten. De kans is nu 50% dat op een later contactmoment de aanbieder dezelfde prijs hanteert, of zelfs nog lager.

Elke verkoper moet die maandtarget halen. Dat houdt in dat hij een bepaalde winst moet behalen elke maand. Logisch, want het bedrijf moet ook blijven draaien.

Valkuilen bij het onderhandelen over een keuken

 • Geef niet gelijk je maximum budget weg aan de verkoper. De verkoper zal dan nooit lager dan dat bedrag gaan. Geef een budget aan dat onder jouw maximum budget zit, zodat je wat speling houdt. De verkoper heeft wel een indicatie nodig om wel voor onderdelen in de juiste prijsklasse te kiezen. Hem geen bedrag geven werkt tegen je – en dat is zonde van jullie tijd.
 • Keukenzaken gebruiken altijd psychologische prijzen. Het zijn de kleine details die je over de streep kunnen trekken. Het gaat bijvoorbeeld om 59,90 in plaats van 60,00 of 4.998 euro in plaats van 5.000 euro. Zo ben je sneller geneigd om een product te kopen.
 • Jouw adviseur zal je een aantal mogelijkheden bieden. Hoe minder keuze, hoe minder je hoeft te kiezen en dus sneller tot een besluit zal komen. Zorg dat je al je wensen en behoeften goed in kaart hebt gebracht voordat je in gesprek gaat. Vragen kunt je direct stellen aan de adviseur.
 • De keukenaanbieder zal inspelen op je gevoel. Wanneer je erg enthousiast bent over een bepaalde oven en de verkoper krijgt dit door, zal hij er alles aan doen om de oven erbij te verkopen. Deze oven kost bijvoorbeeld 800 euro. In dit geval wordt er bijvoorbeeld 300 euro korting gegeven op de kastjes. Je denkt dat je een goede deal hebt en koopt alsnog de oven erbij, waardoor je deze dus denkt te hebben voor 500 euro in plaats van 800 euro. Echter had er van de kastjes al 300 euro afgekund, zonder de aanschaf van de oven.
 • Wanneer je cadeau gratis aanneemt, is het moeilijker om direct weg te lopen. De verkoper weet dat je langer blijft, en zal er alles aan doen om je over te halen tot een aankoop. Dit noemt men wederkerigheid.
 • Trap niet in de woorden “velen gingen je voor”. Mensen zijn hier gevoelig voor. Anderen vonden het een goede aankoop dus je vindt het vast ook goed? Eerdere bezoekers hadden andere wensen en zijn misschien wel geslaagd, dat kan. Maar hoeveel is velen en klopt dat aantal wel? Laat je niet misleiden door de meerderheid.
 • De verkoper zal je op de kleinste vragen het “ja” antwoord willen horen zeggen. Het begint met een vraag als “lekker weer hé?” waar je vol overtuiging op reageert “Ja!”. De eerste ja is binnen. Hoe vaker je namelijk “Ja” zegt, hoe lastiger het wordt om uiteindelijk “Nee” te zeggen.
 • Verkoper zal proberen om de overhand te nemen in het gesprek. Hij wil dat je onderdanig wordt en zal instemmen met zijn voorwaarden.
 • De keukenzaak vertelt jou dat het een exclusief product is. Je kunt alleen gebruikmaken van de actie als je direct tekent. Morgen geldt de actie niet meer. Door schaarste bent je geneigd iets eerder aan te schaffen. Echter zijn veel keukenaanbiedingen soms later nog geldig.

 

Keuken onderhandel tips

De truc is natuurlijk om de verkoper te laten doen wat je graag wil: de beste deal krijgen. Deze tips leren je de leiding te nemen in het gesprek.

 • Als het laagste bod van de keukenverkoper €8.000,- is, vertel hem dan dat gelijk de keuken koopt voor €7.500,-,
  Zo kun je de verkoper overhalen om toch de keuken te verkopen.
 • Probeer te combineren. Naast kastkorting kan je ook onderhandelen over keukenapparatuur. Geef bijvoorbeeld aan dat je een oven en koelkast van hetzelfde merk koopt, mits je daar 15 procent korting over krijgt.
 • Betrek de concurrentie. Vertel dat je bij de concurrent geweest bent en dat de keuken daar goedkoper is. Gebruik specifieke prijzen, dit komt geloofwaardig over. “Bij de buren kost deze keuken €690o euro in plaats van €7500 euro. Dus voor €650o euro koop ik bij jullie”.
 • Je kan soms enorm extra besparen op een showroomkeuken. Vaak krijg je extra korting. Het nadeel van een showroommodel is dat deze vaste maten hebben. Je kan er ook mee genept worden. Lees in de link alles over onderhandelen bij showroomkeukens.
 • Je kunt vragen wat de mogelijkheden zijn betreft garantie. Een keuken zonder garantie of een garantie van 6 of 12 maanden is goedkoper. Dus je kan minder garantie vragen voor extra korting.
 • Ga op zoek naar de kleinere keukenzaken. De concurrentie in de keukenbranche is moordend, helemaal voor kleine ondernemingen. Om het hoofd boven het water te houden, moeten deze ondernemingen snel meegaan met de klant. Elke winst groot of klein is belangrijk, je kunt soms extra van de prijs afkrijgen. (extra riskant na corona – veel keukenwinkels staan op omvallen).
 • Extra korting? Krijg je soms wanneer je (online) een goede recensie achterlaat -of de verkoper jouw ervaring mag gebruiken als referentie. Dit kan heel ver gaan. Wil je bijvoorbeeld met je keuken op de foto? Dan kan je extra korting voor je keuken krijgen.
 • Je kan interesse tonen in een keuken, maar zeggen dat het bedrag te hoog is. Zo weet de verkoper dat er serieuze interesse is. Dan is hij eerder geneigd om de keukenprijs te verlagen.
 • Vraag naar korting voor snelle betalers of betalen via een automatisch incasso. De keukenzaak is er van verzekerd dat je het hele bedrag betaalt op korte termijn.
 • Wees zelfverzekerd. Je hebt jezelf goed ingelezen en weet inmiddels veel van keukens. De keukenspecialist zal minder snel de prijs maximaal opdrijven wanneer hij door heeft dat je veel verstand hebt van het onderwerp.

Voorafgaand heb ik me ingelezen over keukens. Met jullie keukenbrochures kon ik keukens vergelijken, prijzen zien en ik wist hoe ik kon onderhandelen. Als ik verhalen uit mijn omgeving hoor, ben ik blij dat ik me verdiept heb in het proces van een keuken kopen. Er zijn zo veel trucjes die verkopers gebruiken om je over te halen tot een aankoop.

 

Zekerheid over de keukenprijs?

Wil je het ons laten doen? Dat kan ook. Wij kijken graag mee met elke keukenofferte. Daarbij onderhandelen we niet zelf, maar zien we wel wat er nog van de keukenprijs af kan.

Klik hier voor de Second Opinion Keukenofferte >>>

 

Waarom lijkt onderhandelen zo ingewikkeld?

Is onderhandelen over een keuken ingewikkeld? Je kent de verhalen vermoedelijk wel. De adviseur bood de keuken aan voor 20.000 euro. Daarna voor 15.000 –  en wanneer je niet overtuigd bent krijgt je een eenmalige deal van 10.000 euro. Maar je moet dan wel diezelfde dag tekenen.

Je zou – als je een paar minuten eerder had getekend – bedrogen uitkomen en een paar duizend euro te veel betalen. Dit beeld over keukenwinkels hebben veel keukenkopers nog steeds – en wordt als onprettig ervaren. Zoals hierboven genoemd zijn het echter niet de keukenzaken maar de klant, waarvan men gewoon zijn behoefte probeert te vervullen.

Bij een keuken is onderhandelen complex. Consumenten weten dat er een marge is. Daar willen ze ook voor vechten, die bodemprijs voor de keuken. We weten alleen niet waar de grens ligt. Daarnaast bestaat een keuken uit zoveel onderdelen, allemaal weer met extra verschillende marges. Dat maakt een keuken prijstechnisch gezien zeer onoverzichtelijk.

Alleen inkopers (van elk bedrijf) en keukenverkopers kunnen dit perfect.

Hoeveel korting kan er van een keuken af?

Hoeveel korting er van een keuken af kan verschilt per keukenzaak. Een keukenadviseur (of leidinggevende) weet dat wel. Onderaan de streep dient men een marge aan te houden om alle kosten goed te kunnen dekken.

Dat keukenzaken korting geven zien wij steeds minder. Het is dus niet zo dat elke keukenzaak korting geeft. Ook geven ze niet allemaal 50% korting. Verre van dit zelfs.

Wij houden ongeveer 10% aan als gemiddelde maximale korting op een keuken. Ook bij ‘direct de laagste prijs’ kun je altijd proberen in onderhandeling te treden.

We hebben hier een compleet overzicht van alle grote bekende keukenwinkels. Daarbij geven we ook de onderhandelingen werkwijze aan.

Keukenwinkels Informatie, Werkwijze en Kortingen.

Onderhandelingsruimte keuken

Wat is de onderhandelingsruimte bij een nieuwe keuken? Dit verschilt per keukenzaak. Ons advies is om in ieder geval kenbaar te maken dat je wil onderhandelen. Ook als ze direct de laagste prijs neerleggen.

Zet in je hoofd in op 15% van de geoffreerde prijs. Tegen de verkoper kun je dan aangeven dat je 25% korting wil. Bij een geslaagde onderhandeling schudden jullie elkaar de hand ergens in het midden. Dit bedrag was lager, maar er is nu crisis in keukenland.

Je kan meer krijgen!

Check, double check – de bodemprijs???

Natuurlijk kan het gebeuren dat je niet zeker bent over de gegeven offerteprijs. Heb je een keukenofferte laten maken en bent je niet zeker van de laagste prijs? Dan kun je vrijblijvend en anoniem vergelijken.

Klik Hier Voor Second Opinion KeukenOfferte >>>

 

Afdingen keukens

Kan je afdingen bij een keuken? Sinds zomer 2023 kan dat weer steeds meer. Nog niet zo lang geleden verkochten keukenzaken een keuken  zonder korting. Veel klanten geloofden ook dat de laagste prijs op tafel kwam. Dan is de korting er al af -en heb je meteen de laagste prijs.

Dit klopt niet helemaal. Bedrijven die garanderen zonder korting keukens te verkopen maken nog steeds winst – veel meer dan met onderhandelen. Toch is het een stuk relaxter een keuken kopen. De keukenwinkel loopt ook een risico, de klant gaat en komt niet meer terug.

Nadat Ikea de trend moest zetten met hun concept, werkt de helft van de keukenzaken nu inmiddels op deze manier.

Voor de scherpste prijs – zonder handjeklap – hebben wij voor jou keukenzaken verzameld waar je niet hoeft te onderhandelen. Daar waar je – om verschillende redenen – keukens al zeer voordelig op papier krijgt.

Wij denken dat onderhandelen bij keukenzaken in de toekomst vrijwel helemaal gaat verdwijnen als de markt gunstig is. Dit zal echter nog wel jaren duren voordat het zover is. Op dit moment schieten alle keukenwinkels in de stress en doen ze alles voor verkopen.

In 2023? Er zijn teveel keukenwinkels…

Hoe onderhandelen keuken – vanaf september 2023

Wij onderscheiden onderhandelen bij keukens op twee manieren. De eerste manier is direct de scherpste prijs. Dit hebben we reeds benoemd hierboven.

Dan kunnen we heel globaal stellen: hoe goedkoper de keuken, hoe meer korting je over het algemeen bij die keukenzaak krijgt. Daarbij kreeg je vroeger te maken met de meest agressieve verkopers in deze groep. Wees gerust, ze zijn er bijna niet meer. Wel gebruiken sommige keukenzaken iets meer pressie, omdat elke keukenwinkel onder presteert in september 2023.

Het wil dus ook niet zeggen dat die korting ‘echt’ is. Wel dat deze groep in verhouding met de hoogste korting genoemd op tafel komt. De tijden zijn veranderd en de adviseurs moeten meer hun best doen. Maar globaal gezien klopt dit, uitzonderingen en bouwmarkten daar gelaten.

onderhandelen keukens

 

Bij dit soort keukenzaken was het ook gebruikelijk dat er een fictief bedrag bij de keukenofferte op wordt geteld – om uiteindelijk een hoger percentage aan korting te geven. Dit gebeurt nu nog steeds bij foute keukenzaken. Je krijgt dus net zo veel korting als normaal, de extra korting is het fictieve bedrag.

Horror verhaal voorbeeld? In het ergste geval onderhandel je zelf nog boven de werkelijke keukenprijs. Maar daar is de markt nu niet naar. Dit gebeurt zeker niet overal en laat je vooral niet afschrikken een keukenzaak in dit segment te bezoeken. Het zijn vaak kwalitatief gezien redelijke keukens en ja, er moet onderhandelt worden in het najaar van 2023. Anders redden de keukenwinkels het niet en volgen er faillissementen.

Deze Keukenzaken zijn door Eerdere Bezoekers als Beste Beoordeeld >>>

 

Onderhandelen dure keukens

Hoe onderhandel je bij een dure keuken? Dan kom je bij de Keukenzaken met wat duurdere keukens, zullen meer op het gevoel spelen. We hebben het over keukens boven de 20.000 euro. Ze weten dat ze niet de goedkoopste zijn. Gevoel, openheid en garantie en in verhouding minder korting. De gunfactor van de verkoper speelt enorm mee.

Je denkt misschien dat er meer korting op een keuken gegeven kan worden bij deze keukenwinkels. Dat is niet altijd zo. Wel verdienen keukenwinkels meer aan dure keukens natuurlijk. En ze hoeven er minder voor te doen. Ze geven in verhouding minder korting weg. Het percentage korting na onderhandelen bij de keuken zal lager liggen. Ook om je niet het gevoel te geven dat ze je willen bedriegen.

Dat merk je al aan de manier waarop ze jou de handtekening willen vragen. Gemoedelijk en vriendelijk. Uiteraard vragen ook deze verkopers om je handtekening. Daar is ook niets mis mee. Het is hun werk.

Dure keukenzaken werken bijna gelijk aan gemiddelde keukenzaken met hun korting. Het kan zijn dat ze nog net iets lager in de korting zitten die ze je aanbieden. Dat past ook bij het keukenmerk en de naam die ze dragen. Deze bedrijven smijten bewust niet met kortingen.

Een keuken van zeer goede kwaliteit verkoopt zichzelf wel.

Exact weten hoeveel er onderhandeld kan worden per keukenwinkel? Bekijk de keukenwinkels informatie.

Wat speelt er nog meer mee of jij een keuken goedkoop kan kopen?

Factoren die meespelen bij het onderhandelen over een keuken

Het hele onderhandelingsspel hangt af van zoveel dingen…

Assortiment van de keukenzaak

Onderhandelen over een keuken doen we pas, als we zeker weten dat de keukenzaak heeft wat je wil. De meeste keukenzaken hebben het assortiment dat andere zaken ook hebben. Al zijn er wat uitzonderingen.

Weet dus goed of het assortiment van de keukenzaak in je behoeften voorziet. Anders zijn de onderhandelingen voor je nieuwe keuken zinloos.

Er zijn een aantal showrooms waar je erg veel inspiratie op kunt doen. Samen zijn er tienduizenden vierkante meters aan keukens opgesteld. Wij hebben voor jou

de Grootste Keukenshowrooms Verzameld >>>

Adviseur van de keukenzaak

Hoe mooi je de keuken ook vindt, als je het niet met de keukenadviseur kan vinden, zal er nooit een koopovereenkomst voor een keuken plaatsvinden. Je gunt die gladde keukenverkoper niets. Of hij gunt jou niets. Kan ook. Gunfactor is bij elke aankoop een belangrijk aspect. Zoals bij ieder adviesgesprek worden we aangetrokken tot mensen of stoten mensen ons af.

 

adviseur keukenzaak

 

Zoek iemand op waar het mee klikt. Dit werkt alleen maar in je voordeel. Een verkoper die je mag, zal je immers ook vaak net iets meer gunnen dan andere klanten.

De laatste keukenzaak en onderhandelen

Je laat zich onbewust vaak leiden door de prijs. Het is bewezen. Regelmatig zien we mensen die hetzelfde ontwerp bij meerdere zaken laat offreren. Soms met meegenomen tekening, soms compleet uit het hoofd.

Aan het einde kiezen consumenten vaak toch de goedkoopste keuken.

Onder het mom van een vergelijking in kwaliteit, terwijl de kwaliteit van een keuken door een consument erg lastig te vergelijken is. Uiteindelijk zit het vaak in de prijs of een deal wel of niet doorgaat.

Gaat het alleen om de prijs? Gelukkig niet. Extra betalen voor een betere kwaliteit, of bekender merk komt ook voor. Dus een iets duurdere keukenofferte accepteren.

Maar over het algemeen kiezen mensen toch echt voor de goedkoopste keuken. Een keuken voor een lagere prijs is dan belangrijker dan de kwaliteit van de keuken.

In het artikel Wat kost een keuken gaan we dieper in op wat een keuken gemiddeld kost.

 

 

Korting om je keukenbudget te verlagen

Vaak komt een keuken boven je budget uit. Bij 8 op de 10 huishoudens komt dit voor, terwijl de offerte net gemaakt is. Je kunt dan onderhandelen, maar de ondergrens wordt in de showroom wel een keer bereikt.

Dan zijn er mogelijkheden:

 • Het ontwerp aanpassen (je wensen deels schrappen).
 • Kijken naar mogelijkheden om een bedrag bij te lenen voor een nieuwe keuken. Meer informatie over het financieren van een nieuwe keuken. Een compleet nieuwe keuken financieren kan, maar een klein deel bijlenen word meer gedaan.

Helemaal voorbereid een showroom bezoeken? Lees onze 10 (+5 extra) keukentips bij het kopen van een nieuwe keuken, waarin het onderhandelingsproces nog verd

er wordt uitgelegd.

Lees onze ultieme  Top 10 Tips Keuken Kopen >>>

 

Samenvatting onderhandelingen voor je nieuwe keuken

De keukenmarkt begon ooit zonder korting. Er kon in die tijd heel veel aan een keuken verdiend worden. Wegens de vele, opkomende concurrentie moesten deze keukenzaken wel een nieuw plan bedenken.

Door korting te geven op dit hoge bedrag konden de keukens veel gemakkelijk verkocht worden. Zoals in elke markt komen er meer prijsstunters bij. Deze zorgen voor een steeds lagere prijs. Andere keukenzaken moeten wel hierin meegaan om het hoofd boven water te houden.

Na direct de laagste prijs, – kwam gelukkig voor ons als keukenkopers – het onderhandelen terug. Zo moet de keukenwinkel weer zweten voor marge en om te overleven. Maar wij kunnen NU goedkoop toeslaan. Juist nu kan je een keuken extra voordelig kopen. Al die bullshit acties hebben we niet een nodig.

Dit is het moment. De vruchten zijn rijp. De aandelen zijn laag. Begin die zoektocht naar een nieuwe keuken. Want straks kan het wel heel anders zijn.

Wij hebben voor jou uitgezocht wat de goedkoopste keukenzaken van dit moment zijn. Onderhandelen is hier NIET nodig. Keukens liggen hier standaard tijdelijk laag om verschillende redenen. Een van de redenen is een winkel die enorm in populariteit groeit en winst inlevert, omdat ie net open is…

Klik Hier – Vergelijk Top 4  Keukenzaken >>>

 • Ine van Zetten schreef:

  Ik heb een nieuwe keuken gekocht, precies hetzelfde model als de vorige, dus geen leidingen verleggen enz. Meteen werd het ontwerp gemaakt en de offerte. Na wat onderhandelen werden we het eens over de prijs. Daarna ben ik 2x teruggeweest voor precieze uitwerking, het betrof een onervaren medewerker. Het ging over een plankje hier erbij en een lade minder, dat soort zaken. Alle grote items hadden we al uitvoerig besproken. Bij mijn laatste bezoek werd opeens een nieuwe offerte lees rekening aangeboden, het ging om een klein 900 euro meer. Men noemt dit meerwerk. Klopt dit? Wat raad u me aan, ik ga hier eigelijk niet mee akkoord.

 • Jan Teensma schreef:

  Is er bij Hornbach ook ruimte om te onderhandelen over de prijs? Hier zitten namelijk geen verkopers op commissiebasis. De verkoper geeft een vaste prijs (althans dat zegt hij) en ze bellen je ook niet na. Wie heeft ervaring met Hornbach?

  • s schreef:

   Hornbach dat is ook een en al malafide. keuken aangeschaft van 10.000 kreeg een halve keuken zonder deuren kasten en onderdelen een beschadigde blad en zzpers die mijn gasleiding en nieuwe keuken apparatuur hebben beschadigd. 4 jaar later heeft hornbach nog steeds niet voor een fatsoenlijke vervanging kunnen regelen en hebben ze ons geld niet terug betaald alhoewel wij de rechtszaak hebben gewonnen. afgelopen 2 jaar hebben zij corona als excuus kunnen voorhouden aan ons

 • Robbert schreef:

  Hallo,
  Wij gaan binnenkort een keuken uitkiezen voor onze nieuwe woning. Dit wordt de laatste keer en willen dus een mooie, kwalitatief goede keuken aanschaffen maar uiteraard zonder daar teveel voor te moeten betalen. Ik heb bovenstaande gelezen en vraag mij nu af of ik hier de offertes kan laten nakijken (zodra ik die heb)?

 • Yfke schreef:

  Hallo, wij zijn bezig voor een nieuwe keuken te onderhandelen. Wij hebben onze wensen aangegeven. De keuken is getekend zoals wij het graag willen hebben. Deze keukenzaak denkt ook met ons mee waar nodig adviezen gegeven hoe het anders en beter kan.
  Onderaan de streep ligt de prijs boven ons budget. wij hebben dan ook onze eigen koelkast en vaatwasser herbruikt. 2 apparaten hoeven niet nieuw aangeschaft te worden. En daarom schrikken wij heel erg vd prijs. Wij weten dat de prijs van een keuken op maat niet te vergelijken is als een basic keuken of vergelijkbaar met een ikea keuken. Het verschil in prijs is heel hoog, maar zo hoog boven ons budget hadden wij niet verwacht. Wij vinden het lastig om toch voor meer korting te vragen. Er wordt al meteen aangegeven, wij plaatsen de keuken zelf, wij leveren kwaliteit, waar je levenslang plezier van hebt, de kwaliteit is niet te vergelijken met andere keuken enz.enz…. Dan klappen wij dicht en weten wij niet meer wat wij nog moeten zeggen. Kun je ons een tip geven hoe wij het beste kunnen onderhandelen? mvg Yfke

 • Shan schreef:

  Hallo,
  Ik heb vandaag en keuken uitgekozen voor mijn nieuwe woning bij Voortman keukens, echter is de prijs ver boven mijn budget maar ik heb me toch laten overhalen en al getekend. Kan ik het vandaag of morgen nog gratis annuleren? De keuken zal pas over 2 jaar worden geleverd ivm nieuwbouw project.

  • IZAA schreef:

   Beste Shan,

   Dank voor je e-mail.

   Eenmaal een handtekening gezet, zit je vast aan je aankoop. Op afstand zou je er – onder omstandigheden soms – vanaf kunnen. Bijvoorbeeld als je akkoord per e-mail hebt gegeven. Heb je echter in de showroom getekend, dan niet.

   We raden je in dit soort situaties aan om zo snel mogelijk juridisch advies te zoeken.

   Succes met de alles!

   Albert -Team Izaa

 • Debby schreef:

  Hallo, wij zijn bezig voor een nieuwe keuken. De 1e tekening zoals wij de keuken willen met offerte ligt klaar. Deze keukenzaak denkt ook met ons mee waar nodig adviezen gegeven hoe het anders en beter kan.
  Onderaan de streep ligt de prijs boven ons budget. Wij weten dat de prijs van een keuken op maat niet te vergelijken is met een standaard keuken. Wij vinden het lastig om toch voor meer korting te vragen. Er wordt al meteen aangegeven, wij plaatsen de keuken zelf, wij leveren kwaliteit, waar je levenslang plezier van hebt, de kwaliteit is niet te vergelijken met andere keuken enz.enz…. Dan klappen wij dicht en weten wij niet meer wat wij nog moeten zeggen. Kun je ons een tip geven hoe wij het beste kunnen onderhandelen? Mag Debby

  • IZAA schreef:

   Hoi Debby,
   Dank voor je berichtje! Hoe we je helpen om gegarandeerd de laagste prijs te vinden, lees je in onze keuken insider: Izaa Goud.

   Dat heeft ook met de juiste voorbereiding te maken. Stuur me je offerte maar even toe. Ik stuur je een persoonlijk bericht.

   Groeten Albert

 • IZAA

  >