Onderhandelen over een keuken aankoop. Hoe onderhandel je over een keuken? Over afdingen is een heel boek te schrijven. Wij, ex-keukenverkopers, hebben de belangrijkste en meest waardevolle tips uitgelicht.

Onderhandelen over keukens wordt doorgaans als lastig ervaren. Men weet niet hoeveel er van de prijs van een keuken af kan. Wij helpen u hier graag bij. Bekijk de meest eenvoudig toe te passen methoden om altijd het onderste uit de kan te halen.

Onderhandelen keukens

Laten wij voorop stellen dat onderhandelen over keukens bij ongeveer de helft van de keukenzaken gebruikelijk is. Het is dus niet dat bij een keuken niets van de prijs af kan. Maar welke gewiekste methodes kunt u toepassen om maximale korting te kunnen onderhandelen in een keukenzaak?

Voorbereid op pad

Thuis kunt u al veel voorbereidend werk verrichten. Wanneer u blanco een nieuwe keuken koopt, is deze stap extra aan te raden.

Ga na welke onderdelen u graag in de keuken wilt terugvinden. Bijvoorbeeld een vaatwasser, koelkast, oven, kookplaat en kokend waterkraan. De verkoper zal zijn best doen om zoveel mogelijk van de gemakken in de keuken te plaatsen.

keukenbrochures bekijken

Op websites van de keukenaanbieders zijn richtprijzen van keukens te vinden. Om een goed beeld van prijzen van verschillende keukenzaken te krijgen, bieden wij de mogelijkheid om keukenbrochures gratis thuis te ontvangen. Zo heeft u in een handomdraai alle prijzen thuis tot uw beschikking. Hierin vind u honderden opstellingen, tips en keukenprijzen. Ontvang ze tijdelijk gratis in huis.

Korting op uw keuken?

Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom u korting wilt? Wat zou het mooi zijn als keukens gewoon met vaste prijzen konden worden verkocht. Zonder dat er korting af hoeft en u precies weet wat een keuken kost. De juiste prijs voor uw keuken met de kwaliteit te meten, dat is wat consumenten graag willen.

Wij leven in een tijd waarin pingelen op een keuken normaal is. Korting op uw keuken is helaas een fictief iets. De consument denkt een megadeal te hebben na de onderhandelingen over een keuken. Echter is het de adviseur zich daadwerkelijk in zijn handen wrijft.

De laatste jaren zien we echter wel een andere trend. Keukenzaken kiezen ervoor om direct de laagste prijs neer te leggen. Keukenzaken moeten echt moeite doen om nieuwe klanten binnen te halen.

Wij liepen binnen bij een keukenzaak waar wij dachten een mooie, kwalitatieve keuken te krijgen voor een eerlijke prijs. Na een gesprek met de verkoper kregen wij al snel een korting van 3.000 euro. Mooi meegenomen, dachten mijn vrouw en ik. Een keuken is voor ons een flinke investering, dus besloten wij nog bij een andere keukenzaak langs te gaan.

Bij deze keukenzaak kwamen wij al snel tot de conclusie dat we enorm waren opgelicht als we akkoord waren gegaan met die aanbieding. We kwamen nagenoeg dezelfde keuken tegen, voor 6.500 euro minder! Mijn advies is, vergelijk keukenzaken, kijk of verkopers niet stunten met prijzen en dat ze niet te opdringerig zijn. Een goede keukenzaak denkt mee en adviseert, ze dwingen je niet tot een aankoop.

– Ronald, Eindhoven.

keuken kopen cursus

40.000+ keuken
kopers gingen u voor

Voorkom dat uw keukenaankoop helemaal FOUT gaat

Gratis mini cursus keuken kopen

Ontvang direct: 24 valkuilen waar geen keukenkoper rekening mee houdt (door ex-keukenverkopers)

Waarom wilt u korting?

Korting krijgen geeft een goed gevoel. Consumenten krijgen het gevoel ergens voor gestreden te hebben. De keukenprijs maximaal naar beneden halen voelt als een overwinning.

Consumenten hebben over het algemeen liever een hoge prijs voor hun keuken met veel korting, dan een goedkopere keuken met een lagere korting. Dit versterkt het overwinningsgevoel. 60% korting klinkt triomfantelijker dan 20%. Consumenten vinden dus een hogere prijs met meer korting interessanter. Een psychologisch spel waar verkopers erg goed in zijn.

Daarnaast lijkt in de ogen van de consument een hoge prijs zonder korting iets te zeggen over de kwaliteit van de keuken. Ook zal bij de onderhandelingen liever gesproken worden over de oorspronkelijke prijs. Een keuken van 20.000 euro met procentuele korting klinkt aantrekkelijker dan een keuken van 16.000 euro, waarbij er over de prijs niet te onderhandelen valt.

korting keukens

Dit is precies wat korting op keukens inhoud. De keukenmarkt speelt heel handig in op het gedrag van de klant. Korting is fictief en lijkt mooi meegenomen. Kijk altijd naar de opbouw van de keuken en hoe u geholpen word bij een keukenzaak.

Veel mensen willen handjeklap in de showroom voorkomen. Indien u direct de laagste prijs wilt zonder onderhandelen, raden wij als ex-keukenverkopers deze 4 keukenzaken aan.

Keukenverkopers die korting geven

Korting geven ziet men als een teken van zwakte. Het komt er op neer dat ze een oneerlijk aanbod hebben gedaan. Tegelijkertijd is het een manier om u over de streep te trekken. Daarom word het vaak toegepast.

Wanneer bent u gemakkelijker te overtuigen:

Gaat u eerder overstag wanneer u een keuken aangeboden krijgt voor € 9.000,- of € 10.000,- met 10% korting?

Herken verkooptactieken

Verkopers houden een verkooppraatje en proberen u te verleiden met allerlei producten en extra opties. Een lekker hapje en drankje of een exclusieve korting speciaal voor u. Wanneer u ingaat op deze kortingen zal de specialist er alles aan doen om u het contract te laten tekenen. Probeer de afspraak formeel te houden.

De druk kan behoorlijk worden opgevoerd. Als u zich niet meer op uw gemak voelt moet u dit aangeven. Stop met het gesprek wanneer de verkoper toch doorgaat.

Het komt voor dat de verkoper aangeeft dat er niets meer van het bedrag af kan.

Vervolgens gaat hij in “overleg” met de baas en komt terug met het verhaal dat er nog wat extra af kan, maar dan moet u wel die zelfde dag nog tekenen.

slinkse keukenverkoper

Deze gesprekken zijn totaal fictief. Er heeft geen overleg plaatsgevonden. Hierdoor betaalt u snel teveel. Laat u niet direct overhalen door het gevoel dat u “speciaal” bent, omdat u zo’n grote korting krijgt.

Bij veel keukens is de marge tussen de 30% – 50%. Hier wordt rekening mee gehouden in de prijs. De meeste keukenzaken zakken tot een minimaal marge van 30 procent.

Laat u niet verleiden door een exclusieve korting op die dag, de keukenzaak wil u zo snel mogelijk een handtekening laten zetten. De kans is groot dat op een later contactmoment de aanbieder dezelfde prijs hanteert, of zelfs nog lager.

Verkopers gebruiken allerlei verkooptrucjes om u het liefst die dag nog een koopcontract te laten ondertekenen. Elke verkoper moet een maandtarget halen. Dat houdt in dat hij een bepaalde winst moet behalen elke maand. Logisch, want het bedrijf moet ook blijven draaien.

Valkuilen

 • Geef niet gelijk uw maximum budget weg aan de verkoper. De verkoper zal dan nooit lager dan dat bedrag gaan. Geef een budget aan dat onder uw maximum budget zit, zodat u wat speling heeft. De verkoper heeft wel een indicatie nodig om wel voor onderdelen in de juiste prijsklasse te kiezen.
 • Keukenzaken gebruiken altijd psychologische prijzen. Het zijn de kleine details die u over de streep kunnen trekken. Het gaat bijvoorbeeld om 59,90 in plaats van 60,00 of 4.998 euro in plaats van 5.000 euro. Zo bent u sneller geneigd om een product te kopen.
 • Uw adviseur zal u een aantal mogelijkheden bieden. Hoe minder keuze, hoe minder u hoeft te kiezen en dus sneller tot een besluit zal komen. Zorg dat u al uw wensen en behoeften goed in kaart heeft gebracht voordat u in gesprek gaat. Vragen kunt u direct stellen aan de adviseur.
 • De aanbieder zal inspelen op uw gevoel. Wanneer u erg enthousiast bent over een bepaalde oven en de verkoper krijgt dit door, zal hij er alles aan doen om de oven erbij te verkopen. De oven kost bijvoorbeeld 800 euro. In dit geval wordt er bijvoorbeeld 300 euro korting gegeven op de kastjes. U denkt dat u een goede deal hebt en koopt alsnog de oven erbij, waardoor u deze dus denkt te hebben voor 500 euro in plaats van 800 euro. Echter had er van de kastjes al 300 euro afgekund, zonder de aanschaf van de oven.
 • Wanneer u een gratis iets aanneemt is het moeilijker om direct daarna weg te lopen. De verkoper weet dat u nu langer blijft en zal er alles aan doen om u over te halen tot een aankoop. Dit noemt men wederkerigheid.
 • Trap niet in de woorden “velen gingen u voor”. Mensen zijn hier gevoelig voor. Anderen vonden het een goede aankoop dus u vast ook? Eerdere bezoekers hadden andere wensen en zijn misschien wel geslaagd, dat kan. Maar hoe veel is velen en klopt dat aantal wel? Laat u niet misleiden door de meerderheid.
 • De verkoper zal u om de kleinste vragen “ja” willen horen zeggen. Het begint met een vraag als “lekker weer hé?” waar u vol overtuiging op reageert “ja!”. De eerste ja is binnen. Hoe vaker u namelijk “ja” zegt, hoe lastiger het wordt om uiteindelijk “nee” te zeggen.
 • Verkoper zal proberen om de overhand te nemen in het gesprek. Hij wil dat u onderdanig wordt en zal instemmen met zijn voorwaarden.
 • De keukenzaak vertelt u dat het een exclusief product is. U kunt alleen gebruikmaken van de actie als u direct tekent. Morgen geldt de actie niet meer. Door schaarste bent u geneigd iets eerder aan te schaffen. Echter zijn de meeste producten gewoon het hele jaar door in het assortiment. Voor dezelfde prijs.

Keuken onderhandel tips

De truc is natuurlijk om de verkoper te laten doen wat u graag wilt: de beste deal krijgen. Deze tips leren u de leiding te nemen in het gesprek.

 • Als u maximum budget 8.000 euro is, vertel dan de verkoper dat u de keuken per direct koopt voor 7.500 euro, in plaats van 9.000 euro. U kunt zo de verkoper overhalen om toch de keuken te verkopen.
 • Probeer te combineren. Geef aan bijvoorbeeld een oven en koelkast van hetzelfde merk te kopen, mits u daar 15 procent korting over krijgt.
 • Betrek de concurrentie. Vertel dat u bij de concurrent geweest bent en dat u het product daar voor minder kon krijgen. Gebruik specifieke prijzen, dit komt geloofwaardig over. “Bij de buren kost dit product 690 in plaats van 750, voor 650 koop ik het bij jullie”.
 • Door te kiezen voor een showroommodel krijgt u extra korting. Het nadeel van een showroommodel is dat deze vaste maten hebben.
 • U kunt vragen wat de mogelijkheden zijn betreft garantie. Een keuken zonder garantie of een garantie van 6 of 12 maanden is goedkoper.
 • Ga opzoek naar de kleinere keukenzaken. De concurrentie in de keukenbranche is moordend, helemaal voor kleine ondernemingen. Om het hoofd boven het water te houden moeten deze ondernemingen snel meegaan met de klant. Elke winst groot of klein is belangrijk, u kunt dus veel van de prijs afkrijgen.
 • Korting ontvangen wanneer u (online) een goede recensie achter laat of de verkoper u mag gebruiken als referentie.
 • U kunt aangeven interesse te hebben in een keuken of een product, maar vertellen dat het bedrag buiten uw budget ligt. Op deze manier weet de verkoper dat u serieuze interesse hebt en zal hij eerder geneigd zijn om het bedrag te verlagen.
 • Vraag naar korting voor snelle betalers of betalen via een automatisch incasso. De keukenzaak is er van verzekerd dat u het gehele bedrag betaalt op korte termijn.
 • Wees zelfverzekerd. U heeft uzelf goed ingelezen en weet inmiddels veel van keukens en u weet wat u wilt. De keukenspecialist zal minder snel de prijs maximaal opdrijven wanneer hij door heeft dat u veel verstand heeft van het onderwerp.

Voorafgaand heb ik mij ingelezen over keukens. Met jullie keukenbrochures kon ik keukens vergelijken, prijzen zien en ik wist hoe ik kon onderhandelen. Als ik verhalen uit mijn omgeving hoor, ben ik blij dat ik me verdiept heb in het proces van een keuken kopen. Er zijn zo veel trucjes die verkopers gebruiken om je over te halen tot een aankoop.

Ik kon de expert ondervragen en dat gaf mij een zelfverzekerd gevoel. Negatieve gevoelens werden weggenomen doordat ik me goed had voorbereid.

– Jolien, Rotterdam

Waarom lijkt onderhandelen zo ingewikkeld?

Is onderhandelen over een keuken ingewikkeld? U kent de verhalen vermoedelijk wel. De adviseur bood allereerst de keuken aan voor 20.000 euro, daarna voor 15.000 en wanneer u niet overtuigd bent krijgt u een eenmalige deal van 10.000 euro. U moet dan wel die dag zelf nog tekenen.

Wat is hier gebeurd? U zou, als u een paar minuten eerder had getekend, bedrogen uitkomen en een paar duizend euro te veel betalen. Dat beeld blijft bij veel mensen hangen en wordt vaak als onprettig ervaren. Zoals hierboven genoemd zijn het echter niet de keukenzaken maar de klant, waarvan men gewoon zijn behoefte probeert te vervullen.

Bij een keuken is onderhandelen zo complex, doordat consumenten wel weten dat er een marge is en daar ook voor willen strijden, maar nooit weten waar de grens ligt. Daarnaast bestaat een keuken uit vele onderdelen, ook met verschillende marges. Dat maakt het prijstechnisch gezien zeer onoverzichtelijk.

Hoeveel korting kan er van een keuken af?

Hoeveel korting er van een keuken af kan is moeilijk te zeggen. Een keukenadviseur weet het meestal wel. Het is niet zo dat elke keukenzaak korting geeft en het is ook niet zo dat er op elke keuken 50% korting te krijgen is. Verre van dit zelfs. Wij houden ongeveer 10% aan als gemiddelde maximale korting op een keuken.

Onderhandelingsruimte keuken

De onderhandelingsruimte bij een keuken hangt heel erg van de keukenzaak af. Ons advies is om wat ze ook zeggen in ieder geval kenbaar te maken dat u wilt onderhandelen. Zet in uw hoofd in op 10% van de geoffreerde prijs. Tegen de verkoper kunt u dan aangeven dat u 20% korting wilt. Bij een geslaagde onderhandeling schudden jullie elkaar de hand ergens in het midden.

Check, double check

Natuurlijk kan het gebeuren dat u niet zeker bent over de gegeven offerteprijs. Heeft u een keukenofferte laten maken en bent u niet zeker van de laagste prijs? Dan kunt u gratis, vrijblijvend en anoniem een second opinion krijgen op uw keukenprijs.

Afdingen keukens

Steeds meer keukenzaken verkopen een keuken zonder korting. Bij diverse keukenzaken kunt u dus niet meer afdingen op een keuken. Veel klanten geloven dan ook dat een keuken meteen de laagste prijs krijgt. Dan is de korting er al af en heeft u meteen de laagste prijs.

Dit klopt niet helemaal. Bedrijven die garanderen zonder korting keukens te verkopen maken immers nog steeds winst. Toch is het een stuk relaxter een keuken kopen. Zonder te onderhandelen voor mensen die hier niet van houden.

Nadat Ikea de trend moest zetten met hun concept, werkt de helft van de keukenzaken nu inmiddels op deze manier. Voor de scherpste prijs zonder handjeklap hebben wij voor u keukenzaken verzameld waar u niet hoeft te onderhandelen.

Wij denken dat onderhandelen bij keukenzaken in de toekomst vrijwel helemaal gaat verdwijnen. Dit zal echter nog wel jaren duren voordat het zover is.

Onderhandelen keuken: hoe?

Wij onderscheiden onderhandelen bij keukens op vier manieren. De eerste manier is direct de scherpste prijs. Dit hebben wij reeds benoemd hierboven.

Dan kunnen we heel globaal stellen: Hoe goedkoper de keuken, hoe meer korting u over het algemeen bij die keukenzaak krijgt. Daarbij kreeg u vroeger te maken met de meest agressieve verkopers in deze groep. Wees gerust, ze zijn er bijna niet meer.

Het wil dus ook niet zeggen dat die korting “echt“ is. Wel dat deze groep in verhouding met de hoogste korting genoemd op tafel komt. De tijden zijn veranderd en de adviseurs moeten meer hun best doen. Maar globaal gezien klopt dit, uitzonderingen en bouwmarkten daar gelaten.

onderhandelen keukens

Bij dit soort keukenzaken was het vroeger ook gebruikelijk dat er soms een fictief bedrag bij de keukenofferte op wordt geteld om u uiteindelijk een hoger percentage aan korting te geven. Dat gebeurd nu soms nog steeds. U krijgt dus net zo veel korting als normaal, de extra korting is het fictieve bedrag. Dit gebeurd niet bij de nieuwe trend waarbij zaken direct hun scherpste prijs geven.

In sommige gevallen onderhandelt u zelf nog boven de werkelijke keukenprijs. Dit gebeurt zeker niet overal en laat u vooral niet afschrikken een keukenzaak in dit segment te bezoeken. Het zijn vaak kwalitatief gezien redelijke keukens en ja, er moet onderhandelt worden. Deze keukenzaken zijn door eerdere bezoekers als beste beoordeeld.

Gemiddelde keukenzaken zullen over het algemeen meer op het gevoel spelen. Ze weten immers dat ze niet de goedkoopste zijn. Gevoel, openheid en garantie en in verhouding minder korting. U denkt dan wellicht meteen dat er meer korting op een keuken uit dit niveau gegeven kan worden. Dat is dus niet altijd zo.

Ze werken gezien hun prijs ook met een gemiddeld lager percentage aan korting. Ook om u niet het gevoel te geven dat ze u willen bedriegen. Als u aan tafel zit bij zo een keukenzaak, zult u het verschil meteen merken. Dat merkt u al in de manier waarop ze u uw handtekening willen vragen. Gemoedelijk en vriendelijk. Dat merkt u pas als u aan tafel heeft gezeten. Uiteraard vragen ook deze verkopers om uw handtekening. Daar is ook niets mis mee. Het is hun werk.

Dure keukenzaken werken bijna gelijk aan gemiddelde keukenzaken met hun korting. Het kan zijn dat ze nog net iets lager in de korting zitten die ze u aanbieden. Dat past ook bij het keukenmerk en de naam die ze dragen. Deze bedrijven smijten bewust niet met kortingen. Een keuken van zeer goede kwaliteit verkoopt zichzelf namelijk wel. Bovenstaande moet u wel in zeer brede lijnen zien.

Exact weten hoeveel er onderhandeld kan worden per keukenwinkel? Bekijk de keukenwinkels informatie.

Factoren die meespelen bij het onderhandelen over een keuken

Assortiment van de keukenzaak

Onderhandelen over een keuken doen we pas als we zeker weten dat de keukenzaak heeft wat u wilt. De meeste keukenzaken hebben het assortiment dat andere zaken ook hebben. Al zijn er wat uitzonderingen.

Weet dus goed of het assortiment van de keukenzaak in uw behoeften voorziet. Anders zijn de onderhandelingen voor uw nieuwe keuken zinloos.

Er zijn een aantal showrooms waar u erg veel inspiratie op kunt doen. Samen zijn er tienduizenden vierkante meters aan keukens opgesteld. Wij hebben voor u de grootste keukenshowroom verzameld.

Adviseur van de keukenzaak

Hoe mooi u de keuken ook vindt, als u het niet met de keukenadviseur kan vinden, zal er bijna nooit een overeenkomst plaatsvinden. Wellicht gunt u hem deze verkoop niet. Gunfactor is bij elke aankoop een belangrijk aspect. Zoals bij ieder adviesgesprek worden we aangetrokken tot mensen of stoten mensen ons af.

 

adviseur keukenzaak

Zoeken iemand op waar het mee klikt. Dit werkt alleen maar in uw voordeel. Een verkoper die u mag, zal u immers ook vaak net iets meer gunnen dan andere klanten.

De prijs

U laat zich onbewust vaak leiden door de prijs. Het is bewezen. Regelmatig zien we mensen die hetzelfde ontwerp bij meerdere zaken laat offreren. Soms met meegenomen tekening, soms compleet uit het hoofd.

Aan het einde kiezen consumenten doorgaans toch de goedkoopste keuken.

Onder het mom van een vergelijking in kwaliteit, terwijl de kwaliteit van een keuken door een consument erg lastig te vergelijken is. Uiteindelijk zit het vaak in de prijs of een deal wel of niet doorgaat.

Extra betalen voor een betere kwaliteit of bekender merk komt zeker voor. Dus een iets duurdere keukenofferte accepteren. Maar over het algemeen kiezen mensen toch echt voor de goedkoopste keuken. Een keuken voor een lagere prijs is dan belangrijker dan de kwaliteit van de keuken.

Uw keukenofferte eens vrijblijvend laten controleren op ontwerp en prijs? Wilt u kijken of uw keukenofferte goedkoper te krijgen is? Kijk op second opinion keukenofferte

Korting om uw keukenbudget te verlagen

Vaak komt een keuken boven uw budget uit. Bij acht op de tien huishoudens komt dit voor. Terwijl de offerte net gemaakt is. U kunt dan onderhandelen, maar de ondergrens word in de showroom wel een keer bereikt.

Dan zijn er mogelijkheden:

 • Het ontwerp aanpassen (uw wensen deels schrappen).
 • Kijken naar mogelijkheden om een bedrag bij te lenen voor een nieuwe keuken. Meer informatie over het financieren van een nieuwe keuken.

Helemaal voorbereid een showroom bezoeken? Lees onze 10 (+5 extra) keukentips bij het kopen van een nieuwe keuken. Waarin het onderhandelingsproces nog verder word uitgelegd. Onze Top 10 tips keuken kopen

Samenvatting onderhandelingen voor uw nieuwe keuken

De keukenmarkt begon ooit zonder korting. Er kon in die tijd heel veel aan een keuken verdiend worden. Wegens de vele, opkomende concurrentie moesten deze keukenzaken wel een nieuw plan bedenken.

Door korting te geven op dit hoge bedrag konden de keukens veel gemakkelijk verkocht worden. Zoals in elke markt komen er meer prijsstunters bij. Deze zorgen voor een steeds lagere prijs. Andere keukenzaken moeten wel hierin meegaan om het hoofd boven water te houden.

Wilt u weten wat uw nieuwe keuken ongeveer gaat kosten?

Vorm gratis een beeld van uw nieuwe keuken in huis >>

Bent u al een stap verder? Wij hebben voor u uitgezocht wat de goedkoopste keukenzaken van dit moment zijn. Onderhandelen is hier NIET nodig. Vergelijk de Top 4 >>

2 comments add yours

 1. Ik heb een nieuwe keuken gekocht, precies hetzelfde model als de vorige, dus geen leidingen verleggen enz. Meteen werd het ontwerp gemaakt en de offerte. Na wat onderhandelen werden we het eens over de prijs. Daarna ben ik 2x teruggeweest voor precieze uitwerking, het betrof een onervaren medewerker. Het ging over een plankje hier erbij en een lade minder, dat soort zaken. Alle grote items hadden we al uitvoerig besproken. Bij mijn laatste bezoek werd opeens een nieuwe offerte lees rekening aangeboden, het ging om een klein 900 euro meer. Men noemt dit meerwerk. Klopt dit? Wat raad u me aan, ik ga hier eigelijk niet mee akkoord.

 2. Beste Ine,

  Wij kennen helaas de exacte inhoud van de twee offertes niet. Het zou kunnen dat er essentiële zaken aan de keuken zijn veranderd.

  Wij controleren graag uw offertes. Wilt u de offerte zenden via https://www.izaa.nl/contact/ ?

  Team IZAA

Plaats een reactie