Onderhandelen over keuken. Hoe onderhandel je over een keuken? Over afdingen is een heel boek te schrijven. Wij, ex-keukenverkopers, hebben de belangrijkste punten uitgelicht. Onderhandelen over keukens wordt door velen mensen als lastig ervaren omdat het niet duidelijk is hoeveel er normaal van de prijs van een keuken af kan. Wij helpen u hier graag bij. Bekijk de meest eenvoudig toe te passen methodes.

 

Laten wij voorop stellen dat onderhandelen over keukens bij de helft van de keukenzaken gebruikelijk is. Het is dus niet dat bij een keuken niets van de prijs af kan. Maar welke gewiekste methodes zijn toe te passen om maximale korting te kunnen onderhandelen in een keukenzaak?

Keukens met richtprijzen gratis thuis ontvangen?

Een goed beeld krijgen van marges bij een nieuwe keuken? Maak gebruik van de mogelijkheid en ontvang gratis keukenbrochures, boordevol tips, keukenprijzen, kortingsacties en zelfs kortingsbonnen!

Wij geven u een globaal inzicht over wat er belangrijk is om te weten als u over een keuken gaat onderhandelen en proberen u inzicht te geven in hoe onderhandelen bij keukens werkt.

Waarom wilt u korting op keukens?

Wat houdt korting precies in? Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom u korting zou willen? Wat zou het mooi zijn als keukens gewoon met vaste prijzen konden worden verkocht, zonder dat er korting af hoeft en u precies wist wat een keuken zou kosten. De juiste prijs voor uw keuken met de kwaliteit te meten, dat is wat consumenten graag willen.

Helaas leven wij in een tijd waarin onderhandelen op een keuken normaal is. Korting op keukens is helaas een fictief iets, waarbij uiteindelijk de consument vaak denkt een megadeal te hebben na het onderhandelen over een keuken, maar de adviseur zich daadwerkelijk in zijn handen wrijft.

Dit gaat tegenwoordig niet meer op, maar vroeger kwam dit vaak voor. Tegenwoordig moeten keukenzaken echt moeite doen om een klant binnen te halen.

 

Wij liepen binnen bij een keukenzaak waar wij dachten een mooie, kwalitatieve keuken te krijgen voor een eerlijke prijs. Na een gesprek met de verkoper kregen wij al snel een korting van 3.000 euro. Mooi meegenomen, dachten mijn vrouw en ik. Een keuken is voor ons een flinke investering, dus besloten wij nog bij een andere keukenzaak langs te gaan.

Bij deze keukenzaak kwamen wij al snel tot de conclusie dat we enorm waren opgelicht als we akkoord waren gegaan met die aanbieding. We kwamen nagenoeg dezelfde keuken tegen, voor 6.500 euro minder! Mijn advies is, vergelijk keukenzaken, kijk of verkopers niet stunten met prijzen en dat ze niet te opdringerig zijn. Een goede keukenzaak denkt mee en adviseert, ze dwingen je niet tot een aankoop.

– Ronald, Eindhoven.

keuken kopen cursus

40.000+ keuken
kopers gingen u voor

Voorkom dat uw keukenaankoop helemaal FOUT gaat

Gratis mini cursus keuken kopen

Ontvang direct: 24 valkuilen waar geen keukenkoper rekening mee houdt (door ex-keukenverkopers)

Onderhandelen op een keuken. Sommigen kijken er tegen op, anderen hebben er zin in. Toch onderhandelen we allemaal bij de aankoop van een keuken.

Waarom wilt u korting?

Korting krijgen geeft een goed gevoel. Consumenten krijgen het gevoel ergens voor gestreden te hebben. Goed onderhandelen op een keuken voelt als een overwinning.

Consumenten hebben over het algemeen liever een hoge prijs voor hun keuken met veel korting, dan een goedkopere keuken met een lagere korting. Dit versterkt het overwinningsgevoel. 60% korting klinkt triomfantelijker dan 20%. Consumenten vinden dus een hogere prijs met meer korting interessanter.

Daarnaast lijkt in de ogen van de consument een hoge prijs voor een keuken, zonder korting iets te zeggen over de kwaliteit van de keuken. Ook zal bij het onderhandelen liever gesproken worden over de oorspronkelijke prijs. Een keuken van 20.000 euro met procentuele korting klinkt aantrekkelijker dan een keuken van 16.000 euro, waarbij er over de prijs niet te onderhandelen valt.

Hier spelen keukenzaken uiteraard op in. Dit is precies wat korting op keukens inhoud. De keukenmarkt speelt in op de behoefte van de klant. Korting is fictief en mooi meegenomen, kijk vooral naar de keuken en hoe u geholpen word bij een keukenzaak.

Tip 1: Top 4 goedkoopste keukenzaken zonder onderhandelen

Keukenverkopers die korting geven

Korting geven ziet men als een teken van zwakte. Het komt er op neer dat ze een oneerlijk aanbod hebben gedaan. Tegelijkertijd is het een manier om u over de streep te trekken. Daarom word het vaak toegepast.

Wanneer bent u gemakkelijker te overtuigen:

Gaat u eerder overstag wanneer u een keuken aangeboden krijgt voor € 9.000,- of € 10.000,- met 10% korting?

Herken de verkooptactieken

Verkopers zullen een verkooppraatje houden en u proberen te verleiden met allerlei producten. Een lekker hapje en drankje of een exclusieve korting alleen voor u. Wanneer u ingaat op deze kortingen zal de specialist er alles aan doen om u het contract te laten tekenen. Probeer de afspraak formeel te houden.

Onderhandelen keukensDe druk kan behoorlijk worden opgevoerd. Als u zich niet meer op uw gemak voelt moet u dit aangeven. Stop met het gesprek wanneer de verkoper toch doorgaat.

Het komt voor dat de verkoper aangeeft dat er niets meer van het bedrag af kan.

Vervolgens gaat hij in “overleg” met de baas en komt terug met het verhaal dat er nog wat extra af kan, maar dan moet u wel die zelfde dag nog tekenen.

Deze gesprekken zijn totaal fictief, er heeft geen overleg plaatsgevonden, waardoor u snel te veel betaalt. Laat u niet te snel overhalen door het gevoel dat u “speciaal” bent, omdat u zo’n grote korting krijgt.

Bij veel keukens zit er een marge van 50 procent op, hier wordt rekening mee gehouden in de prijs. De meeste keukenzaken zakken tot een minimaal marge van 30 procent.

Laat u niet verleiden door een exclusieve korting op die dag, de keukenzaak wil u zo snel mogelijk een handtekening laten zetten. De kans is groot dat op een later contactmoment de aanbieder dezelfde prijs hanteert, of zelfs nog lager.

Verkopers gebruiken allerlei verkooptrucjes om u het liefst die dag nog een koopcontract te laten ondertekenen. Elke verkoper moet een maandtarget halen. Dat houdt in dat hij een bepaalde winst moet behalen elke maand. Logisch, want het bedrijf moet ook blijven draaien.

Valkuilen

 • Geef niet gelijk uw maximum budget weg aan de verkoper. De verkoper zal dan nooit lager dan dat bedrag gaan. Geef een budget aan dat onder uw maximum budget zit, zodat u wat speling heeft.
 • Keukenzaken gebruiken altijd psychologische prijzen. Het zijn de kleine details die u over de streep kunnen trekken. Het gaat bijvoorbeeld om 59,90 in plaats van 60,00 of 4.998 euro in plaats van 5.000 euro. Zo bent u sneller geneigd om een product te kopen.
 • De verkoper zal een aantal mogelijkheden bieden. Hoe minder keus, hoe minder u hoeft te kiezen en dus sneller tot een besluit zal komen. Zorg dat u al uw wensen en behoeften goed in kaart heeft gebracht, voordat u in gesprek gaat. Op deze manier bent u goed voorbereid en kunt u de vragen stellen aan de verkoper.
 • De aanbieder zal inspelen op gevoel. Wanneer u erg enthousiast bent over een bepaalde oven en de verkoper krijgt dit door, zal hij er alles aan doen om de oven erbij te verkopen. De oven kost bijvoorbeeld 800 euro. In dit geval wordt er bijvoorbeeld 300 euro korting gegeven op de kastjes. U denkt dat u een goede deal hebt en koopt alsnog de oven erbij, waardoor u deze dus denkt te hebben voor 500 euro in plaats van 800. Echter had er van de kastjes al 300 euro afgekund, zonder de aanschaf van de oven.
 • Wanneer u een gratis iets aanneemt is het moeilijker om direct daarna weg te lopen. De verkoper weet dat u nu langer blijft en zal er alles aan doen om u over te halen tot een aankoop.
 • Trap niet in de woorden “velen gingen u voor”. Mensen zijn hier gevoelig voor. Anderen vonden het een goede aankoop dus u vast ook? Eerdere bezoekers hadden andere wensen en zijn misschien wel geslaagd, dat kan. Maar hoe veel is velen en kopt dat aantal wel? Laat u niet misleiden door de meerderheid.
 • De verkoper zal u om de kleinste vragen “ja” willen horen zeggen. Het begint met een vraag als “lekker weer hé?” waar u vol overtuiging op reageert “ja!”. De eerste ja is binnen. Hoe vaker u namelijk “ja” zegt, hoe lastiger het wordt om uiteindelijk “nee” te zeggen.
 • De verkoper zal proberen om de overhand te nemen in het gesprek. Hij wil dat de koper onderdanig wordt en zal instemmen met zijn voorwaarden.
 • Het bedrijf vertelt u dat het een exclusief product is. U kunt alleen die week dat product ontvangen, dus moet u het die dag wel aanschaffen anders loopt u het mis. Door schaarste bent u geneigd iets eerder aan te schaffen. Echter zijn de meeste producten gewoon het hele jaar door in het assortiment.

Onderhandel tips

De truc is natuurlijk om de verkoper te laten doen wat u graag wilt, de beste deal krijgen. Deze tips leren u de leiding te nemen in het gesprek.

 • Als u maximum budget 8.000 euro is, vertel dan de verkoper dat u de keuken per direct koopt voor 7.500 euro, in plaats van 9.000. U kunt zo de verkoper overhalen om toch de keuken te verkopen.
 • Probeer te combineren. Geef aan bijvoorbeeld een oven en koelkast van hetzelfde merk te kopen, mits u daar 15 procent korting over krijgt.
 • Betrek de concurrentie. Vertel dat u bij de concurrent geweest bent en dat u het product daar voor minder kon krijgen. Gebruik specifieke prijzen, dit komt geloofwaardig over. “Bij de buren kost dit product 690 in plaats van 750, voor 650 koop ik het bij jullie”.
 • Door te kiezen voor een showroommodel kunt u vaak ook extra korting krijgen. Het nadeel van een showroommodel is dat deze vaste maten hebben.
 • U kunt vragen wat de mogelijkheden zijn betreft garantie. Een keuken zonder garantie of een garantie van 6 of 12 maanden is vaak goedkoper.
 • Ga opzoek naar de kleinere keukenzaken. De concurrentie in de keukenbranche in moordend, helemaal voor kleine ondernemingen. Om het hoofd boven het water te houden moeten deze ondernemingen snel meegaan met de klant. Elke winst groot of klein is belangrijk, u kunt dus veel van de prijs afkrijgen.
 • Onderhandelen over korting kan wanneer u een goede recensie achter laat of de verkoper u mag gebruiken als referentie.
 • U kunt aangeven interesse te hebben in een keuken of een product, maar vertellen dat het bedrag buiten uw budget ligt. Op deze manier weet de verkoper dat u serieuze interesse hebt en zal hij eerder geneigd zijn om het bedrag te verlagen.
 • Vraag naar korting voor snelle betalers of betalen via een automatisch incasso. De keukenzaak is er van verzekerd dat u het gehele bedrag betaalt op korte termijn.
 • Wees zelfverzekerd. U heeft uzelf goed ingelezen en weet inmiddels veel van keukens en u weet wat u wilt. De keukenspecialist zal u minder snel oplichten wanneer hij door heeft dat u veel verstand heeft van het onderwerp.

 

Voorafgaand heb ik mij ingelezen over keukens. Met de keukenbrochures kon ik keukens vergelijken, prijzen zien en ik wist hoe ik kon onderhandelen. Als ik verhalen uit mijn omgeving hoor, ben ik blij dat ik me verdiept heb in het proces van een keuken kopen. Er zijn zo veel trucjes die verkopers gebruiken om je over te halen tot een aankoop.

Ik kon de expert ondervragen en dat gaf mij een zelfverzekerd gevoel. Negatieve gevoelens werden weggenomen doordat ik me goed had voorbereid.

– Jolien, Rotterdam

 

Waarom lijkt onderhandelen op een keuken zo ingewikkeld?

Is onderhandelen over een keuken ingewikkeld? U kent de verhalen vermoedelijk wel. De Adviseur bood allereerst de keuken aan voor 20.000 euro, daarna voor 15.000 en wanneer u niet overtuigd bent krijgt u een eenmalige deal van 10.000 euro. U moet dan wel die dag zelf nog tekenen.

Wat is hier gebeurd? U zou, als u een paar minuten eerder had getekend bedrogen uitkomen en een paar duizend euro te veel betalen. Dat beeld blijft bij veel mensen hangen en wordt vaak als onprettig ervaren. Zoals hierboven genoemd. zijn het echter niet de keukenzaken maar de klant, waarvan men gewoon zijn behoefte probeert te vervullen.

Bij een keuken is onderhandelen zo complex, doordat consumenten wel weten dat er een marge is en daar ook voor willen strijden, maar nooit weten waar de grens ligt. Daarnaast bestaat een keuken uit vele onderdelen, ook met allerlei marges. Dat maakt het prijstechnisch gezien zeer onoverzichtelijk.

 

Hoeveel korting kan er van een keuken af?

Hoeveel korting er van een keuken af kan is moeilijk uit te zeggen. Een keukenadviseur weet het meestal wel. Het is niet zo dat elke keukenzaak korting geeft en het is ook niet zo dat er op elke keuken 50% korting te krijgen is. Wel proberen wij u hieronder een globaal idee te geven over hoe kortingen werken en in wat voor een soort keukenzaak u zich bevind. Heeft u een keukenofferte laten maken? Dan kunt u gratis, vrijblijvend en anoniem een second opinion krijgen op uw keukenprijs.

Steeds meer keukenzaken verkopen een keuken zonder korting. Bij diverse keukenzaken kunt u dus niet meer afdingen op een keuken. Veel klanten geloven dan ook dat een keuken meteen de laagste prijs krijgt. Dan is de korting er al af en heeft u meteen de laagste prijs.

Dit klopt niet helemaal. Bedrijven die garanderen zonder korting keukens te verkopen maken, immers nog steeds winst. Toch is het een stuk relaxter een keuken kopen, zonder te onderhandelen voor mensen die niet van onderhandelen houden.

Nadat Ikea de trend moest zetten met hun concept, werkt de helft van de keukenzaken nu inmiddels op deze manier. Indien u direct de scherpste prijs zonder handjeklap wilt, hebben wij voor u keukenzaken verzameld waar u niet hoeft te onderhandelen.

Wij denken dat onderhandelen bij keukenzaken in de toekomst vrijwel helemaal gaat verdwijnen.

Het volgende is belangrijk als u een keuken gaat kopen en kan u helpen in uw zoektocht en keuzes bij het aanschaffen. Bovendien geeft het wellicht een beeld waar u zich bevindt. Het onderhandelen over keukens zou u onder kunnen verdelen in drie soorten.

Tip 2: Top 3 best beoordeelde keukenzaken

Onderhandelen over keuken: hoe

Wij onderscheiden onderhandelen bij keukens op vier manieren. De eerste manier is direct de scherpste prijs. Dit hebben wij reeds benoemd hierboven.

Dan kunnen we heel globaal stellen: Hoe goedkoper de keuken, hoe meer korting u over het algemeen krijgt bij die keukenzaak krijgt en daarbij kreeg u vroeger meteen te maken met de meest agressieve verkopers in deze groep. Wees gerust, ze zijn er bijna niet meer.

Het wil dus ook niet zeggen dat die korting “echt“ is. Wel dat deze groep in verhouding met de hoogste korting genoemd op tafel komt. De tijden zijn veranderd en de adviseurs moeten meer hun best doen. Maar globaal gezien klopt dit, uitzonderingen en bouwmarkten daar gelaten.

Onderhandelen keuken

Bij dit soort keukenzaken was het vroeger ook gebruikelijk dat er soms een fictief bedrag bij de keukenofferte op wordt geteld om u uiteindelijk een hoger percentage aan korting te geven. Dat gebeurd nu soms nog steeds. U krijgt dus net zo veel korting als normaal, de extra korting is het fictieve bedrag. Dit gebeurd niet bij de nieuwe trend waarbij zaken direct hun scherpste prijs geven.

In sommige gevallen onderhandelt u zelf nog boven de werkelijke keukenprijs. Dit gebeurt zeker niet overal en laat u vooral niet afschrikken een keukenzaak in dit segment te bezoeken. Het zijn vaak kwalitatief gezien redelijke keukens en ja, er moet onderhandelt worden.

Gemiddelde keukenzaken zullen over het algemeen meer op het gevoel spelen. Ze weten immers dat ze niet de goedkoopste zijn. Gevoel, openheid en garantie en in verhouding minder korting. U denkt dan wellicht meteen dat er meer korting op een keuken uit dit niveau gegeven kan worden. Dat is dus niet altijd zo.

Ze werken gezien hun prijs ook met een gemiddeld lager percentage aan korting. Ook om u niet het gevoel te geven dat ze u willen bedriegen. Als u aan tafel zit bij zo een keukenzaak, zult u het verschil meteen merken. Dat merkt u al in de manier waarop ze u uw handtekening willen vragen. Gemoedelijker, vriendelijker. Dat merkt u pas als u aan tafel heeft gezeten. Uiteraard vragen ook deze verkopers om uw handtekening. Daar is ook niets mis mee. Het is hun werk.

Dure keukenzaken werken bijna gelijk aan gemiddelde keukenzaken met hun korting. Het kan zijn dat ze nog net iets lager in de korting zitten die ze u aanbieden. Dat past ook bij het keukenmerk en de naam die ze dragen. Deze bedrijven smijten bewust niet met kortingen. Een keuken van zeer goede kwaliteit verkoopt zichzelf namelijk wel. Bovenstaande moet u wel in zeer brede lijnen zien.

Exact weten hoeveel er onderhandeld kan worden per keukenwinkel? Bekijk de keukenwinkels informatie.

 

Factoren die meespelen bij het onderhandelen over een keuken

Het assortiment van de keukenzaak

Onderhandelen over een keuken doen we pas, als we zeker weten, dat de desbetreffende keukenzaak  heeft wat u wilt. De meeste keukenzaken hebben het assortiment dat andere zaken ook hebben, al zijn er wat uitzonderingen.

Weet dus goed of het assortiment dat de keukenzaak heeft, ook heeft wat u wilt, anders is onderhandelen op een keuken zinloos.

 

Tip 3: Top 3 de grootste keukenshowrooms met vele opstellingen

 

De adviseur van de keukenzaak

Hoe mooi u de keuken ook vindt, als u het niet met de keukenadviseur kan vinden, zal er bijna nooit een overeenkomst plaatsvinden. Wellicht gunt u het hem niet of juist wel. Zo als bij ieder advies gesprek worden we aangetrokken tot mensen of stoten mensen ons af.

Probeer iemand te zoeken waar het mee klikt. Dit werkt alleen maar in uw voordeel. Een verkoper die u mag, zal u immers ook vaak net iets meer gunnen dan andere klanten.

De prijs

U laat zich onbewust vaak leiden door de prijs. Het is bewezen. Vaak zien we mensen die het zelfde ontwerpen meermalen bij meerdere zaken laten offreren. Soms met meegenomen tekening, soms compleet uit het hoofd.

Aan het einde kiezenKeuken onderhandelenconsumenten meestal toch de goedkoopste keuken.

Onder het mom van een vergelijking in kwaliteit, terwijl de kwaliteit van een keuken door een consument bijna niet te vergelijken is.

Uiteindelijk zit het hem vaak in de prijs.  Een paar  honderd euro meer betalen zorgt soms nog wel eens voor een bekender merk kopen.

Dus een iets duurdere keukenofferte accepteren, maar over het algemeen kiezen mensen toch echt voor de goedkoopste keuken. Een keuken voor een lagere prijs is dan belangrijker dan de kwaliteit van de keuken

Met deze achtergrond informatie over het onderhandelen bij keukens, kunt u straks goed voorbereid de onderhandeling ingaan.

Uw keukenofferte eens vrijblijvend laten controleren op ontwerp en prijs? Wilt u kijken of uw keukenofferte goedkoper te krijgen is? Kijk op  second opinion keukenofferte

Korting om uw keukenbudget te verlagen

Vaak komt een keuken boven uw budget uit, bij acht op de tien huishoudens komt dit voor, terwijl de offerte net gemaakt is. U kunt dan onderhandelen, maar de ondergrens word een keer bereikt. Dan zijn er een paar mogelijkheden, het ontwerp aanpassen (uw wensen afschrappen) of kijken naar mogelijkheden om een klein bedrag bij te lenen voor een nieuwe keuken. Meer informatie over het financieren van een nieuwe keuken vind u hier.

Meer weten over onderhandelen op keukens? Lees onze 12 keukentips bij het kopen van een nieuwe keuken. Waarin het onderhandelingsproces u word uitgelegd. Onze Top 10 tips keuken kopen

Welke keukenontwerpen passen er in uw ruimte en wat kost dat? Bestel hier gratis meer dan 500 pagina’s aan informatie over keukens.

Stuur mij het keukeninformatiepakket of , bekijk hier de keukenzaak die momenteel het scherpst geprijst is, of maak zelf gratis en makkelijk een keukenontwerp

Samenvatting onderhandelen over keuken

De keukenmarkt begon ooit zonder korting. Wegens