Onderbouw vaatwassers? Tegenwoordig overwegen we vaak slechts twee opties: ‘gaan we voor de geïntegreerde of voor de vrijstaande vaatwasser?’ Er is echter nog een optie om te overwegen: de onderbouw vaatwasser. Dit type wordt vaak over het hoofd gezien, maar heeft toch wat streepjes voor op zowel de geïntegreerde, als de vrijstaande vaatwasser – zeker het overwegen waard dus!
Wat is een onderbouw vaatwasser?
Een onderbouw vaatwasser wordt onder het keukenblad geplaatst. Hierdoor is het net iets meer geïntegreerd dan een vrijstaande vaatwasser. Toch blijft deze vaatwasser zichtbaar, want er wordt geen paneel voor geplaatst. De deur van de vaatwasser en het bedieningspaneel dat zich in de regel aan de buitenkant bevindt, blijven dus zichtbaar.
Doordat het onderbouw model wel in de nis wordt geschoven, grenzen beide zijkanten aan keukenkastjes, waardoor je deze dus niet ziet. De poten van onderbouw vaatwassers zijn in de regel verstelbaar.
Voordelen onderbouw vaatwasser
De onderbouw vaatwasser heeft een aantal voordelen ten opzichte van de geïntegreerde modellen. Ten eerste is het eenvoudiger te plaatsen. Er hoeft immers geen paneeldeur voor of op de vaatwasserdeur geplaatst te worden.
Ten tweede hebben de meeste onderbouw vaatwassers hun bedieningspaneel aan de voorkant, waardoor er ruimte is voor een overzichtelijk display. Sommige geïntegreerde vaatwassers hebben dit ook (half geïntegreerd), maar tegenwoordig zijn er veel volledig geïntegreerde modellen op de markt die hun paneel aan de binnenkant hebben.
Wat is het voordeel van de onderbouw vaatwasser ten opzichte van de vrijstaande types? Ten eerste zorgt het werkblad en de aangrenzende keukenkastjes voor wat geluidsdemping, waardoor een onderbouw vaatwasser wat stiller is dan een vrijstaand model.
Ten tweede helpt het je om de keuken efficient in te delen. Je onderbouw vaatwasser staat namelijk onder het aanrecht en niet ernaast.
Nadelen onderbouw vaatwasser
Natuurlijk heeft de onderbouw vaatwasser ook nadelen. Aan de ene kant kun je zeggen dat het het beste van beide werelden biedt (vrijstaand en geïntegreerd). Aan de andere kant kun je van mening zijn dat ze aan veel kanten juist net te kort schieten.
De onderbouw vaatwasser is wel stiller dan het vrijstaande model, maar niet zo stil als het geïntegreerde model. Ook blijf je tegen de voorkant van de vaatwasser aankijken, iets waar niet iedereen op zit te wachten.
Daarnaast is de onderbouw vaatwasser wel makkelijker te installeren dan een geïntegreerde vaatwasser, maar niet zo makkelijk als een vrijstaand model. De onderbouw vaatwasser zit dus eigenlijk altijd tussen de geïntegreerde en vrijstaande vaatwasser in. Hierdoor geniet je van bepaalde voordelen, maar zul je soms ook moeten compenseren.
Onderbouw vaatwasser merken
AEG
AEG focust zijn aandacht voornamelijk op het ontwerpen van geïntegreerde vaatwassers, maar brengt toch ook zo nu en dan een vrijstaand of een onderbouwpareltje op de markt.
Één zo’n parel is de AEG FUE53610ZM. Het beschikt over een ProClean sproeiarm voor de beste vaatwasresultaten. Ook maakt het apparaat gebruik van AirDry. De vaatwasserdeur gaat aan het eind van het programma 10 cm open, waardoor al je vaat op een energiezuinige wijze vlot en vlekkeloos opdroogt. Deze AEG heeft een A+++ label, een geluidsniveau van 44 dB en biedt ruimte aan 13 couverts.
Klik hier voor Aeg onderbouw vaatwassers >>>
Bosch
Ook Bosch is vertegenwoordigd op de onderbouw vaatwassermarkt. Bij het kiezen van een onderbouw vaatwasser wil je graag voor een merk gaan dat ook oog heeft voor de esthetische waarde van het product, aangezien je de deur blijft zien. Bosch is een luxe merk dat zijn apparaten altijd voorziet van een waardige afwerking.
Denk bijvoorbeeld aan de Bosch SMU68MS02E onderbouw vaatwasser in RVS die je wel acht programma’s aanbiedt. Het heeft een A++ label en een geluidsniveau van 42 dB. Het biedt ruimte aan 14 couverts.
Klik hier voor Bosch onderbouw vaatwassers >>>
Miele G
Miele is één van de bekendste merken voor huishoudelijke apparaten en biedt kwaliteit, gebruiksgemak en duurzaamheid. Ook hun onderbouw vaatwasserontwerpen zijn met veel zorg en aandacht tot stand gebracht.
Bekijk bijvoorbeeld de luxueuze Miele G7100SCU. Dit RVS apparaat heeft een A+++-10% energielabel, waarmee het de zuinigste keuze is op de markt. Het heeft een uitmuntend glasprogramma, waardoor je je glazen met een gerust hart aan deze Miele kunt toevertrouwen. Het apparaat heeft een geluidsniveau van 44 dB en biedt ruimte aan 14 couverts.
Klik hier voor Miele G onderbouw vaatwassers >>>
Siemens
Siemens mag natuurlijk niet aan ons lijstje ontbreken. Dit merk is altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden om de huidige technologie te verbeteren. Je weet dus zeker dat je met Siemens altijd het beste van het beste in huis haalt.
Onze favoriet is de Siemens SN436S03JE. Deze onderbouw vaatwasser beschikt over VarioSpeed Plus, waardoor je vaat snel droog is. Met behulp van de doseerassistent en de IntensiveZone functie ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Deze Siemens heeft een geluidsniveau van 44 dB, beschikt over een A++ label en biedt ruimte aan 13 couverts.
Klik hier voor Siemens onderbouw vaatwassers >>>
Whirlpool
Het Amerikaanse bedrijf Whirlpool is met meer dan 100 jaar ervaring een onmisbaar gezicht op de huishoudelijke markt. Hun apparaten bieden efficiëntie en uitstekende technologie.
Ons oog viel op de Whirlpool WFC 3C26 P vaatwasser die zowel als onderbouw, als vrijstaand te plaatsen is. Het heeft een A++ label en je kunt er maximaal 14 couverts in kwijt. Het geluidsniveau van dit apparaat is 46 dB.
Klik hier voor Whirlpool onderbouw vaatwassers >>>
Top 5 onderbouw vaatwassers
2. AEG – FUE53610ZM
3. Bosch – SMU68TS06E
4. Miele G – 5022 U BRWS
5. Whirlpool – WUC 3C33 F X
Advies over onderbouw vaatwassers
Geluid
Het geluid van een onderbouw vaatwasser wordt gedempt door je aanrecht en de aangrenzende keukenkastjes. Toch is het relatief gezien iets lawaaieriger dan een geïntegreerd model, omdat er geen paneel is om het geluid te dempen.
Als je het belangrijk vindt dat je onderbouw vaatwasser stil aan het werk kan, is het dus belangrijk het geluidsniveau te overwegen. Over het algemeen wordt een vaatwasser met een geluidsniveau van 43 dB of minder als stil bestempeld. Er zijn momenteel zelfs al modellen op de markt met een geluidsniveau van 39 dB.
Bedenk bij het overwegen van het geluidsniveau dat, hoewel een verschil van 3 dB op papier misschien klein lijkt, dit in de praktijk een verdubbeling of halvering van het geluidsniveau representeert.
Energieverbruik
Wat voor vaatwasser je ook kiest, het energieverbruik is altijd een belangrijke overweging. Een apparaat met een A+ label lijkt heel zuinig, maar dit is momenteel de minst zuinige optie op de markt. Hoe meer plusjes achter de A, hoe zuiniger je apparaat. Ieder plusje staat voor een energieverbruikreductie van 10%. Momenteel is het A+++-10% energielabel de zuinigste op de markt.
Goed om te weten: Vanaf maart 2021 veranderen de energielabels, waardoor deze weer van A t/m G lopen.
Extra informatie
Naast het geluidsniveau en het energieverbruik zijn er nog veel andere eigenschappen die invloed hebben op de kwaliteit en het gebruiksgemak van je onderbouw vaatwasser.
Overweeg bijvoorbeeld de bouwkwaliteit. Deze wordt voornamelijk bepaald door de gebruikte materialen en de afwerking van de vaatwasser. Zo is een kuip van RVS hygiënischer en duurzamer dan een kuip van enig ander materiaal, een koolborstelloze motor gaat langer mee dan andere type motors en een geleiderails die gelast is voorkomt het ontsporen van de onderkorf.
Let daarnaast op de droogtechniek die de vaatwasser gebruikt. Dit kan de standaard condensdroogtechniek, de ventilatiedroogtechniek of de zeoliet droogtechniek zijn. De Zeoliet droogtechniek is zeer milieuvriendelijk en snel, maar is nog in vrij weinig apparaten aanwezig. De ventilatiedroogtechniek is een goed alternatief.
Overweeg ook de waskwaliteit. Heeft de machine drie of meer sproeiarmen? Beschikt het over een aquasensor een intensieve zone en/of een doseerassistent? Daarnaast kan het fijn zijn voor een vaatwasser te gaan die je de keuze biedt uit meerdere wasprogramma’s. Zo geniet je van extra flexibiliteit.
Hoe plaats je een onderbouw vaatwasser?
Een onderbouw vaatwasser is relatief makkelijk te plaatsen, omdat er geen paneel voor of op de vaatwasserdeur wordt geplaatst. Belangrijk is wel dat er zowel een water- als een stroomaansluiting bij de nis is.
Voor je overgaat tot aankoop van je onderbouw vaatwasser, meet je de nismaten op. De nishoogte meet je door de afstand van de vloer tot de onderkant van je werkblad te meten. De breedte is de afstand tussen de twee keukenkastjes die aan de nis grenzen en de diepte van de nis is de afstand van de voorkant van je keukenblok tot de muur achter de nis.
De nishoogte komt niet heel nauw bij het plaatsen van een onderbouw vaatwasser, omdat deze machines verstelbare pootjes hebben. Hierdoor is de vaatwasser vaak wel 5 cm in hoogte te verstellen. Houd er wel rekening mee dat het verstellen van de pootjes direct invloed heeft op de gewenste hoogte van de plint.
Veelgestelde vragen
Welke onderbouw vaatwasser is het beste?
De beste vaatwasser? Dit is afhankelijk van de eigenschappen waar jij de meeste waarde aan hecht. Denk daarbij aan het geluidsniveau, de duurzaamheid, het aantal wasprogramma’s, de bouwkwaliteit etc.
Één van de beste onderbouw vaatwassers is de Miele G7100 SCU CLST vanwege zijn A+++-10% label en het aanbod van acht wasprogramma’s. Dit is wel een vrij duur apparaat. Ga je toch liever voor een zachter prijsje kies dan voor de Siemens SN435S00AE.
Hoeveel energie verbruikt een onderbouw vaatwasser?
Dat verschilt sterk per vaatwasser. Aangezien onderbouw vaatwassers vrijwel allemaal hetzelfde formaat hebben, is het wel makkelijker om het energieverbruik van verschillende apparaten te vergelijken. je kunt je hierbij vooral focussen op het energielabel.
Een onderbouw vaatwasser met een A+++ label verbruikt +/- 0,75 kWh per wasbeurt, wanneer je gebruikmaakt van het ecoprogramma. Aan energie betaal je in dit geval rond de 17 cent. Ieder plusje staat voor 10% energieverbruikreductie. Als je een A+ vaatwasmachine hebt, verbruik je per wasbeurt dus +/- 90 kWh en ben je ongeveer 20 cent per wasbeurt kwijt aan energie. Een A+++-10% verbruikt +/- 0,68 kWh per wasbeurt wat je 15 cent kost.
Hoe duur is een onderbouw vaatwasser?
Dit verschilt sterk per merk, bouwklasse en de eigenschappen die de vaatwasser te bieden heeft. De meeste onderbouw vaatwassers kosten tussen de 500 en 1100 euro, enkele uitzonderingen daar gelaten.
Welke onderbouw vaatwasser merken zijn populair?
De meest populaire onderbouw vaatwasser merken zijn onder andere Siemens, Bosch, Miele, AEG en Whirlpool. Een ander merk dat wat minder bekend is, maar toch trouwe aanhang heeft, is SMEG. SMEG heeft namelijk een prachtige retro vaatwasserlijn. Deze zien er uniek uit, waardoor de onderbouw vaatwasser bijdraagt aan een stijlvolle keuken.
Wat zijn de Ikea onderbouwmaten?
Ikea heeft nismaten van 80,5 x 60 x 57cm (H x B x D) Faktum keukens, het systeem dat voor 2 juni 2014 werd verkocht, hebben een frontpaneel van 70 cm hoog en Metod keukens, Ikea keukens die na 2 juni 2014 zijn verkocht, hebben een frontpaneel van 80 cm.
Wil je meer informatie over vaatwassers? Klik dan hier >>>