Nieuwe keuken 50 valkuilen

Nieuwe keuken? Je wil alles perfect doen en bereidt je goed voor. En dan, toch een enorme misser. Je bent niet alleen – het overkomt 45% van de keukenkopers.

Wat  vergeten we massaal waardoor we spijt krijgen als we een keuken kopen? We spreken met de keukenverkopers. Door hun ervaringen hebben we nu een lijst van de Top 50 valkuilen. Zo koop je met gerust hart je nieuwe keuken. 

 

Je hebt alles perfect voorbereid: magazines ontvangen voor thuis op de bank en advies gehad in 3 winkels. Elke adviseur heeft zijn kennis gebruikt om je ontwerp te verbeteren. Oké, de ene was iets beter dan de andere, maar je nieuwe keuken moet ook top zijn.

Toch kom je er na de montage achter dat je dingen vergeten bent. Het zijn kleine details, je hebt ze compleet over het hoofd gezien. De adviseur dacht er trouwens ook niet over na. Dat kan nare problemen geven….

Een paar van de 50 valkuilen waarover je gaat lezen:

Onnodige nabestellingen, een verkoper die je geen korting gunt, mensen die de complete keuken bij elkaar hamsteren, een luxe hoek-onderkast van 4000 euro die je niet gebruikt, hoe je een luxe kookeiland gruwelijk kunt verpesten, en mensen die 350 kilometer gaan rijden om een goedkopere keuken te kopen…

Dit zijn er nog maar een paar. Bekende uitglijders in keukenland die leken vaak maken, maar jij straks niet meer. Daar gaan we…

Oriënteren

Sommige mensen oriënteren lang en gaan uren op internet zoeken (goed idee!). Anderen lopen één keukenzaak in en zetten gelijk de handtekening. Er zijn zelfs mensen die een keuken kopen zonder korting. Dus ze betalen het volle pond… kun je nagaan. Ga je oriënteren voor je nieuwe keuken? Voorkom dan onderstaande fouten:

Twijfel tussen nieuwe keuken of renoveren: voor je een keuken koopt, denk je eerst: “is het niet veel goedkoper om de keuken te renoveren”? Dit is alleen nuttig als je het huis wil verkopen, anders heeft het weinig zin. De gemiddelde kosten van een keukenrenovatie zitten all snel op 4.000 euro. Met een renovatie verleng je het leven van je oude keuken nog een poosje, maar een oude oma met een nieuwe kunstheup en pacemaker blijft een oude oma…

Niet voldoende oriënteren: een goede voorbereiding geeft je een overzicht van alle snufjes, zowel in keuken-land als apparatuur land. Vaak spreken wij mensen die bijvoorbeeld nooit van een Quooker hebben gehoord, of een warmhoudlade niet kennen. Hierdoor mis je de juiste ingrediënten om je ideale keuken klaar te stomen.

Dus hoeveel tijd heb je nodig om je te oriënteren? In de complete keukenaankoop-oriëntatie moet je minimaal 9 uur steken. Dit is gelijk aan de tijd die je kwijt bent als je 3 keukenshowrooms bezoekt. Tel daar ook een uurtje keuken inbouwapparatuur advies bij op. Dan zit je op 10 uur.

Ergens kopen op aanbeveling omdat het de ander goed bevallen is: Je moeder koopt een keuken bij Jopie keukens. De keuken is fantastisch gemonteerd en het keukenadvies was zo goed, dat je er ook gaat kijken. Mooi voor Jopie keukens, maar geeft dat enige garantie voor jouw keuken? Dat hoeft niet – Misschien heeft de winkel een andere verkoper, krijg je minder korting – of verkoopt de winkel jou een ander keukenmerk.

Later een mooiere keuken zien: natuurlijk ga je niet alle 1600 showrooms langs op zoek naar je droomkeuken. Bezoek 3 tot 5 showrooms, dat is wel voldoende – mits jij je goed voorbereid. We zien vaak dat mensen bij de aankoop maar 45% van de keukens gezien heeft – Je mist dus 55%. Wij krijgen veel bedankjes voor onze magazine service: je hoeft geen showrooms in, maar krijgt de collectie gewoon thuis.

Daarom hebben wij de gratis magazine service voor je.

Hiermee zie je meer keukens. Want: hoe meer je ziet, hoe minder spijt je krijgt. Niet door uren op internet te zoeken, maar gewoon met een tijdschrift op de bank.

kosten nieuwe keuken

Kosten van een nieuwe keuken? Er komt waarschijnlijk meer bij kijken dan je zou denken. Je hebt een startbudget, maar denk ook aan de overige kosten zoals montage.

Kosten nieuwe keuken

Welke fouten kun je met je geld maken? Het gaat natuurlijk altijd om de prijs-kwaliteitverhouding bij een nieuwe keuken. Sommigen vinden de keuken belangrijk en geven hier graag veel aan uit. Anderen willen gewoon een goede keuken. Of je veel of weinig verdient, je kunt alle kanten op. Het is aan jou of je een kale Siematic-keuken koopt en daarmee kunt pronken, of voor datzelfde geld een super-de-luxe Ikea. Wat je ook kiest, let goed op onderstaande punten…

Vol trots bezoek je de showroom. Je hebt 14.000 euro als budget voor de keuken – klaar om uit te geven. Je wilt een Siematic-keuken kopen en die zijn er vanaf 10.000 euro. Eenmaal aan tafel blijkt het ontwerp van je dromen precies die 14.000 euro te kosten. Je komt precies uit! Tot de verkoper met een montage – en meerwerk blaadje komt… Er komt nog 4.000 euro bij. Je kunt je Siematic uitkleden… of toch maar naar de Ikea dan?

Montage vergeten: de montage kost meestal 10% van de keuken… extra. Bijna iedereen vergeet deze in het ontwerp. Gelukkig denken verkopers hier wel aan. Aan tafel bij de keukenadviseur krijg je een overzicht van de montagekosten. Het meerwerk niet – dat moet ter plekke thuis bekeken worden. Het is bij het zien van dit blaadje dat de kopers wakker worden. Laat je de keuken monteren door de keukenwinkel? Dan ben je vaak beter af – Je weet zeker dat het vakkundig gebeurt.

Meerwerk vergeten: meerwerk? Wat is dat? Bijna iedereen vraagt het aan de keukentafel. Dat zijn extra kosten voor je nieuwe keuken – dus bovenop de kosten van de keuken én de keukenmontage. Meestal gaat het om leidingen verleggen, of een nieuwe groep plaatsen. Het zijn de voorbereidingen die nodig zijn om je nieuwe keuken te kunnen installeren. Dit kun je trouwens goed zelf vergelijken, door meerdere offertes op te vragen.

Je keuken hamsteren: door je apparatuur en werkblad elders te kopen. Ze zijn er, – mensen die denken slimmer te zijn – door overal onderdelen te kopen en zo hun keuken bij elkaar te hamsteren. Apparaatjes bij de Keukenconcurrent. Frontjes bij de Frontjesconcurrent. Greepjes bij de Handgrepenconcurrent en kasten bij de Keukenkastenconcurrent. En het werkblad? Die haal je bij de Werkbladkampioen. Koop je zo de voordeligste keuken?

Dit kun je beter niet doen. En wel hierom: ten eerste krijg je niet meer korting. Je koopt bij apparatuur vaak rest-apparatuur. Die worden in grote hopen opgekocht en zijn verouderd. Niemand weet dat de keukenadviseur die de kasten levert, veel minder korting op de kasten gaat geven, als hij hoort dat je de inbouwapparatuur ergens anders koopt.

Als tweede: koop je het werkblad bij de concurrent, dan is het de vraag of die precies bij de andere order op de keukenkastjes past. Die concurrenten gaan niet samen overleggen of alles werkt. Je bent niet goedkoper uit – en je loopt risico op problemen!

Klik hier voor de top 4 goedkoopste keukenzaken van Nederland en Duitsland.

Wijzigen van je order: Je keuken is besteld en je hebt een mooie korting afgesproken. Maar… je moet nog één keertje terugkomen om eventuele wijzigingen door te geven. Dit noemt men keuken op afroep. Dit is goed, je verandert nog wel eens van gedachten. Nu kun je betere apparatuur of toch een duurder aanrechtblad kiezen.

Je kunt hem ook goedkoper maken, maar vaak zit hier een limietbedrag aan. Als je teveel aanpast, kan de verkoper – of uitwerker – een stuk marge terugpakken… Stiekem uiteraard. Dit gaat heel geraffineerd, want zeg nou zelf, begrijp jij een keukenofferte? In plaats van 15% korting, krijg je nu 12,5%.

keukenontwerp

Zelf eerst aan de slag met je keukenontwerp? Dat kan met ons programma. Ontwerp zelf zonder lastige downloads je nieuwe keuken in 3D. Dat kan hieronder.

Keukenontwerp

Jouw keukenontwerp is als je kapsel, het moet goed zitten, elke dag. Alleen je nieuwe keuken moet wel 20 jaar mee, die kun je niet elke 2 maanden veranderen. Daarom moet je goed nadenken over het ontwerp, anders ziet je keuken er straks uit als een jaren tachtig kapseltje.

Klik hier om zelf je keuken in 3D te ontwerpen.

Hier de blunders die in het keukenontwerp gemaakt worden.

Met een beginner aan tafel gaan: zit je ook liever met een jonge, knappe verkoper aan tafel in plaats van met een rokende zestiger? We adviseren je toch de oudere keukenadviseur, want kan die knappe keukenverkoper jou alles vertellen wat je moet weten voor de ideale keuken? Waarschijnlijk niet. Ga niet met een beginner aan tafel.

Geen bovenkastjes: mooi hè? Een keuken zonder hangkasten. Een lekker open, vrije keuken die rust uitstraalt.  Het is prachtig om te zien, maar de meeste keukens zonder bovenkasten redden het niet. Bij meerdere winkels worden achteraf hangkasten bijbesteld, omdat er toch te weinig bergruimte is. Vergelijk de opbergruimte in je oude keuken dus met die in de nieuwe keuken.

Geen verlichting in de keuken: dit zegt bijna elke verkoper: ´Zoek de verlichting rustig later uit. We kunnen nu wel snel spots gaan kopen, maar straks wil je iets anders. Er is zoveel keus… ´´ Wat een attente tip! Deels wel ja. Meestal wordt de verlichting binnen één minuut uitgekozen – en dus afgeraffeld. Dit komt voor de keukenadviseur ook mooi uit.

Hij kan met zijn advies mooi 500 euro in de keukenofferte weglaten. Zijn motto: eerst maar eens de handtekening zetten, misschien kopen ze niet bij me. Maar neem de tijd om te kijken naar een lichtplan! Neem niet zomaar RVS-spots, kijk wat goed bij de uitstraling van de keuken past. Je plaatst ook geen lelijke velgen op je nieuwe Tesla. Bekijk keukenverlichting.

Achterwand keuken: Daar zit je dan thuis, te kijken naar de net geplaatste keuken… zonder achterwand. Je baalt, want nu moet je dit nog regelen. Allemaal de schuld van de keukenverkoper: ´´Denk thuis maar rustig na welke achterwand je wilt, geen haast´´. Dit las je net ook al – Een verlichting 2- verhaal.

Later een achterwand plaatsen is niet handig. Ook al wil je tegels, meerdere telefoontjes naar de keukenshowroom bewijzen maar weer dat je men – achteraf – toch beter direct een keuken achterwand kan kiezen.

Kookeiland met hoge kastenwand: een hoge kastenwand is prachtig. Hoe groter, hoe luxer… en hoe luxer, hoe beter denken velen. Toch kan een enorme kastenwand zorgen voor een tekort aan werkblad ruimte. Bovendien is de werkblad ruimte op een eiland meestal minder dan op een werkblad aan de muur. Het is wel dieper – maar de achterkant van je kookeiland is geen efficiënte ruimte – je gaat er niet werken. Benieuwd naar de opties?

Bekijk hier keukens met eiland.

Extra vriezer: in je huidige keuken zit een koelkast met vriesgedeelte, maar die 3 laden zijn net niet voldoende. Herkenbaar? Bijna 55% van de huishoudens bespreekt dit aan tafel met de verkoper. Dus wil je een grotere vriezer in je nieuwe keuken. Of je koopt een extra vriezer voor in de bijkeuken. De elektriciteit draait door, maar je nieuwe vriezer komt niet eens halfvol. En je bent een volledige keukenkast kwijt.

Keukentrends 2021

Even terug naar dat kapsel… Wat nu hip is, zal over een paar jaar uit de mode zijn. Zo is dat met keukens ook. Sta je achter je keuze, kies dan vooral zelf wat je mooi vindt. Maar verkoop je het huis binnen 10 jaar, dan kun je beter een up-to-date keuken kopen – Een tijdloze keuken dus. Let daarom bij keukentrends op het volgende:

Greeploos minder praktisch: je hebt nu een keuken met handgrepen. Voor je nieuwe keuken wil je greeploos, dat ziet er zo strak uit. Het past bij je minimalistische interieur. Toch is een greeploze keuken in je huis anders dan in een showroom. Als de laden vol zitten, moet je flink wat kracht in je vinger hebben om de deur te openen.

Een keertje is niet erg..maar jouw keuken wordt elke dag intensief gebruikt – en dat de komende 20 jaar. Realiseer je goed dat een greeploze keuken anders is dan een keuken met grepen. Ben je in een showroom? Test het maar eens vaak achter elkaar.

Bekijk voorbeelden van greeploze keukens.

De verwarrende zwarte keuken: In de evolutie van de mens – de laatste 10.000 jaar – jaagden mannen op vrouwen. Sinds de laatste 20 jaar is dat andersom. Vrouwen jagen op mannen. Best verwarrend. Dat is met de zwarte keuken ook zo: de afgelopen 100 jaar was de keuken altijd licht – wit, ivoor, camee of magnolia maar ineens is hij zwart. Alles draait compleet om. Zwarte keukens zijn het helemaal.

De Roestvrijstalen kraan verandert in de goudkleurige kraan in de keuken. Wie had dat verwacht? Het lijkt in de showroom meestal mooier dan in jouw huis. De inval van licht maakt of breekt je keuken. Daarom kan deze ideale keuken soms tegenvallen. Weet je zeker dat je een zwarte keuken wilt?

waar keuken kopen

Een zwarte keuken straalt luxe uit. Zorg bij een zwarte keuken dat je genoeg licht in huis hebt. Ook moet de ruimte niet te klein zijn.

Indeling

Wist je dat een adviseur wel 1000 keuken ontwerpen in 3D kan maken voor je? Daardoor is een keukenontwerp maken enorm lastig. Het is daarom belangrijk dat je goed nadenkt over de indeling. Die 10 uur die je minimaal moet steken in je keuken kun je uitbreiden door er zelf eerst lekker op los te ontwerpen. Wij bieden je dat gratis. Dat kun je doen zonder download – zonder moeilijke handleiding, in 3D en binnen 10 minuten:

Klik hier om je eigen keuken te ontwerpen in 3D.

En nu de valkuilen. Dit vergeet je vaak bij de indeling:

Ga daar maar van uit: Dat zegt 69% van de mensen met wensen… Volgens de keukenverkopers de meest gehoorde opmerking in de showroom. Als je een nieuwe keuken wilt, heb je wensen. Een kookeiland, een inbouw koffiezetapparaat, een Quooker… maar wat gebeurt er als we alles in je keukenofferte stoppen? De prijs vliegt omhoog. En eigenlijk is het helemaal niet leuk om te horen dat de keuken ineens 35.000 euro kost, terwijl je maximale budget 12.000 euro was.

Wij kunnen hier stiekem wel om gniffelen – elke verkoper kent dit. Dit zijn de typische keukenverkoop-verhalen die onder collega´s de ronde doen. Altijd weer smullen en genieten – waarom? Want jij wordt soms boos… ja klant, dit hebben we vaak gehoord 😉 Alles ineens weer van je wensenlijst schrappen is niet leuk. Los van de tijd die je erin steekt. Laat je adviseur eerst maar kijken wat je wel kunt betalen, daarna kunnen we leuke hebbedingetjes toevoegen.

Hoekkast keuken: neem je een hoekonderkast, carrouselkast of een Le-mans-kast in de keuken? Gezien de enorme hoeveel laden voor pannen tegenwoordig, is een hoekkast bijna nutteloos geworden. Waarom zou je je pannen op een draaiplateau zetten als je genoeg lades hebt? Veel kopers – zo zeggen de verkopers – betalen gemiddeld 3.500 euro voor een kast die ze gaan gebruiken als ordinaire rommelkast. Wil je de hoekkast keuken oplossing? Maak er een plankenkast van – en stop de dingen erin die je bijna nooit gebruikt.

Dit vergeet bijna iedereen: keuken gepland en besteld… ai… Waar komt die prullenbak? In het ergste geval – en dat is voorgekomen – kan hij alleen maar in de woonkamer. Wil je de prullenbak in de keuken wegwerken? Stop hem in de kast naast de aanrechtkast. Zo kun je na het snijden van je groenten direct alles in de prullenbak gooien – Je hoeft alleen maar de deur open te doen.

Apothekerskast kopen:  Gebruik je 150 soorten kruiden-potjes in de keuken, dan is het een overweging. Verder heeft de kast weinig voordelen. Deze kast gaat – zeker als hij gevuld is – zwaar open. Bovendien geeft het 30 centimeter brede keukendeurtje onrust in de keuken. Ok… je hebt ook een brede apothekerskast van 45 centimeter. Ook is het een van de kwetsbaarste onderdelen in de keuken – hij gaat als eerste stuk. Is dat je 2.500 euro waard? Lees alles over een apothekerskast in de keuken.

Overkill aan keukenlades: Lades zijn handig, maar om de hele keuken er mee vol te stoppen? Zo maak je je keuken onnodig onrustig en duur. Ben je een die-hard keukenlade-fan? Het kan optisch gezien wel mooi zijn, omdat de belijning van de laden doorloopt.

Vraag je eerst af: hoeveel lades in de keuken? Een stuk of 2 is meestal voldoende voor een gemiddeld huishouden. Wat kost een gemiddeld keukenkastje? Rond de 1500 euro.

Lades keuken indelen: is makkelijk, daar zijn allerlei handige interieurs voor. Ook hier geldt: overdrijf niet. De telefoon in de showroom stond gloeiend met de vraag om bepaalde interieurs weer in te ruilen tegen geld. Heb je de keuken in gebruik? Kies dan pas het interieur – dit kun je zo nabestellen.

Wijnrek keuken: je keuken is ontworpen en je hebt nog 20 centimeter over… waar plaats je die? Links of rechts? Word het een passtuk? Nee, je hebt een beter idee: een open regaal vak – een soort wijnflessen rek. zo benut je de ruimte optimaal. Het idee is leuk – de uitvoering minder, want je krijgt onrust in de keuken.

Als alle kasten keukendeurtjes hebben, waarom dan die open onrust? In de praktijk leg je er een fles wijn in – of een doos eieren. Als je bukt om er iets uit te halen, kijk je een groot zwart gat in. En wat dacht je van de keuken schoonmaken of ongedierte? Wees slim, gebruik een passtuk.

Plint keuken: Wat is de plinthoogte in de keuken? Normaal 15 centimeter, maar hoger of lager kan ook. Wil je de plint lager? Dan krijg je automatisch hogere onderkasten in de keuken met meer bergruimte. Dit moet je eigenlijk van te voren in de showroom zien. Anders kun je enorm teleurgesteld zijn door je keuken met overgewicht. Bovendien is het risico dat je tegen de keukenkast aantrapt groot, bij een lage plint.

Indeling Eiland

Geen ruimte voor je koffiezetapparaat: Je hebt een eilandkeuken met kastenwand in de keuken, samen met een prachtig kook – of spoeleiland. Maar een eiland moet eigenlijk leeg zijn. Nu kijkt iedereen tegen je koffiezetapparaat op het eiland aan – een andere plek om hem te plaatsen was er niet. Oplossing: neem een inbouw koffiezetapparaat in de kastenwand. Deze past qua hoogte perfect naast een combi-magnetron.

Welkom in mijn keuken – of welkom in mijn woonkamer? Hoe ver komt de keuken de woonkamer in? Hoe groter hoe mooier, maar je kunt ook overdrijven. Sommige keukens komen zo ver de woonkamer in, dat die bijna opgegeten wordt door de keuken. Hierdoor ontstaat er een te kleine woonkamer. Dit zie je vaak op Funda en het zijn huizen die slecht verkopen. Blijf binnen het keuken-territorium van je huis. Benieuwd naar de opties?

Klik hier voor een overzicht van kleine keukens.

Hoe diep is een eiland? Je wilt een eiland in de keuken. Dan is 90 centimeter de gangbare maat, maar 120 centimeter diep kan ook. Wat moet je absoluut niet doen? Het aanrechtblad op het eiland 60 centimeter diep maken – Hierdoor lijkt het eiland goedkoop, niet compleet en is de verhouding weg.

Bar in de keuken? Die bar zorgt voor gezelligheid – de hele familie zit bij elkaar als je kookt. Maar heb je er over nagedacht hoe onrustig die barkrukken zijn? Zeker als je er vanuit de huiskamer continu tegenaan kijkt. De keuken met bar is één van de illusies waar je echt meer over moet lezen. Moet je wel of geen bar in de keuken?

Waar geen verkoper over praat: waar plaats ik de stopcontacten in de keuken? Keukenwinkels verkopen geen stopcontacten. Toch moet je weten waar ze komen. Maak een plan voor minimaal 2 stopcontacten elk 3 meter van elkaar – bij voorkeur waar je werkt.

Waar keuken kopen

Bij welke van die 1600 keukenwinkels ga je uiteindelijk kopen? Wil je eerst even kijken welke er bij jou in de buurt zitten? Hier vind je alle keukenwinkels. Nu gaan we naar de valkuilen.

De verkeerde winkels bezoeken: Met een te laag budget een te dure keuken showroom bezoeken. Dat gebeurt als je geen keukens met prijzen kunt zien. Je loopt de verkeerde kant op. Om dit op te lossen, hebben we magazines voor je. Koop je hier toch een keuken, dan krijg je vaak de simpele, uitgeklede versie.

Sommige verkopers zijn eerlijk en adviseren je een andere winkel. Anderen verkopen je graag een kale keuken. Andersom kan ook – Je hebt een groot luxe huis en toch ga je naar Ikea; Je denkt hier te besparen, of je vindt de keuken minder belangrijk. Ons advies: bekijk je budget en stem de winkels daarop af.

Hier heb je en handig overzicht wat een keuken kost – en in welk segment je valt.

Die review deed het hem: soms lezen we reviews van keukenwinkels. En die ene review, die zorgt dat je niet koopt. Andersom kan ook: als je 40 goede beoordelingen van keukenzaken leest, staat ´ie ineens op je ´die ga ik bezoeken lijstje´.

Reviews zijn leuk en nuttig om te lezen. Ze geven een beeld hoe een ander de keukenzaak heeft ervaren. Je leest direct of je wel- of niet onder druk gezet wordt, hoe de montage verliep, maar ook de bekende after-sales klachten vind je zo (de – ´´Toen ik betaalde, deden ze niets meer voor me´´ – reviews). Toch kunnen reviews een vertekend beeld geven.

Ons advies: bezoek en winkel waar je wilt kopen gewoon zelf en bedenk: mensen plaatsen liever klachten dan complimenten. Forum keuken sites zoals Kassa en Radar zijn leerzaam en vermakelijk om te lezen, maar verwaarloosbaar in je keus.

O nee! Wij kopen zeker geen Mandemakers-keuken: de naam heeft bij veel consumenten een negatieve klank. Toch hebben Mandemakers-winkels ook voordelen. Dit enorme bedrijf moet je leren kennen. Wij hebben er een compleet artikel aan gewijd, waar je alle voor- en nadelen over Mandemakers leest. Daarna weet je het: wel of geen Mandemakers keuken?

Hij is net open: wil je kopen bij die nieuwe keukenzaak bij jou om de hoek? Wees extra alert bij beginners. Nieuw pand, maar geen naamsbekendheid. Ze verkopen een keuken aan een kip en een schaap – en daarna loopt het niet meer. Er bestaat een risico op faillissement van de keukenwinkel. Hier hebben wij een lijst gemaakt van failliete keukenwinkels – maar ook van winkels met betalingsproblemen.

Wees een keuken rechercheur: Wil je bij een bedrijf kopen? Zoek dan even goed op internet – een review site voldoet niet. Onderzoek minstens 3 pagina’s zoekopdrachten op Google. Je zult maar net een nieuw bericht vinden op pagina 3, waarin staat dat een keukenwinkel niet meer kan leveren… weg aanbetaling keuken.

nieuwe ikea keuken

De meeste mensen oriënteren niet goed waardoor zij de mooiste keuken missen. Daar bieden wij een oplossing voor. Bekijk de gratis magazines

Duitsland

Voor alle kortingsjagers die naar Duitsland rijden – het Walhalla van keukenland – bedenk je goed waarom het gras groener is bij de buren:

Zijn keukens in Duitsland goedkoper? Velen denken van wel. Zoals de goudkoorts van 1848 haar intrede deed en heel Amerika naar Californië haastte, zo vertrekken Nederlanders nu massaal naar Duitsland voor een Duitse keuken. Maar wie vonden er goud in Californië? Bijna niemand. Echt rijk werden degenen die de pikhouwelen verkochten. En zo is het ook met een Duitse keuken.

Van heinde en ver komen consumenten om over de grens in Duitsland een keuken te kopen. Mensen kijken niet meer objectief of je wel in Duitsland moet kopen, of dat Nederland toch verstandiger is. Verblind door korting is niet alles. Toch nieuwsgierig naar de korting op een Duitse keuken? Alles over een keuken in Duitsland kopen.

Problemen zijn moeilijk op te lossen: Je zult maar problemen krijgen met een Duitse keukenwinkel. Dat wens je je vijand nog niet toe. Vaak is er gebrekkige communicatie waardoor het probleem ook nog verkeerd opgelost kan worden. Met als gevolg dat je misschien vaker naar Duitsland moet rijden dan de bedoeling is. We kennen verhalen van keukens die na een jaar nog niet af zijn.

Korting niet zeker: hier doen we het voor toch? Slimmer zijn dan de rest – Vol triomf vertellen op een verjaardag hoeveel geld je hebt bespaard. Je denkt wel dat de korting veel hoger is, maar is dat ook zo?

Helaas… Niemand weet het antwoord. Het hangt af van de verkoper tegenover je, met zijn korting toverstaf. Misschien krijg je wel 60% korting en betaal je 40% zelf.

Hoe dan ook: de Duitsers lachen hard, ze zien je al aankomen uit Nederland voor korting. In de praktijk worden veel keukens in Duitsland duurder verkocht dan je zou verwachten. Moraal: keukens in Duitsland zijn iets goedkoper, maar het verschil is niet groot.

En toch echt naar Duitsland? Ga dan voor deze winkel: zelfs op maandagochtend stikt het hier van de Nederlanders:

Klik hier voor de populairste Duitse keukenwinkel>>>

Nieuwe Ikea keuken

Ikea. Daar komen we allemaal. Voor een pan, een kinderzitje, een nieuwe bank of… een Ikea keuken. Feit is dat consumenten weinig weten van Ikea keukens, zoals dat ze in Polen gemaakt worden. Welke fouten kun je hier maken?

Assortiments-wijziging : Ikea… gezellig en te druk woonwarenhuis waar je alles vindt voor je huis. Maar moet je hier ook een keuken kopen? De keukens zijn ´ok´, maar het assortiment wijzigt snel…sneller dan bij een gewone keukenzaak. Dus als je ooit iets wilt bijbestellen, dan heb je misschien een probleem.

De ontwerp kennis van adviseurs: vraag dan je zoontje maar: ja, je leest het goed. De ontwerpen die ze bij Ikea maken zijn niet geweldig. Dan moet je ook nog geld betalen voor een afspraak: dat staat niet in verhouding. Al krijg je dat geld terug als je een keuken koopt.

De langste garantie op je keuken: nog langer dan hij zelf mee gaat – 25 jaar. De rest biedt meestal 5 jaar. Wat klopt hier niet? Jij betaalt je garantie zelf.

Minder goede naam bij verkoop: Mooi huis hè? Maar een Ikea keuken?? Ai… dat zeggen we maar niet. Weet je wat je doet? Ga naar Siematic, Bulthaup of Poggenpohl en vraag daar een aantal labeltjes met het logo… en plak die op je keuken. Wedden dat de makelaar het niet ziet? Die weet er niet veel van. Wat we wel weten, is dat een Ikea keuken minder op waarde word geschat.

Ikea zijn ok keukens – maar prijzig: Wij vinden ze best aan de prijs: een laag segment keuken, geprijsd als een midden segment. Daarnaast krijg je ook nog eens afwijkende keukenmaten: Ikea levert ladekasten van 80 en 40. Wat heeft de rest in keukenland? Iedereen heeft 45 en 90!

Toch een Ikea-keuken kopen? Alles wat je niet weet, maar toch moet weten.

Klik hier voor een diepte-analyse + offerte-vergelijk van een Ikea keuken.

Nieuwbouw keuken

Soms ga je voor een nieuwbouw huis. Nou moet je weten dat een nieuwbouw-keuken kopen anders gaat dan een gewone keuken kopen.

Je zit vast aan een paar ontwerpen: leuk, zon nieuwbouwhuis… Er zijn al afspraken gemaakt met de aannemer waar jij de keuken moet kopen. Er is geen vrijheid van ontwerp – Je krijgt een standaard keuken, net als alle andere mensen die akkoord gaan met de aannemer. Makkelijk voor hem – voor jou wat minder. Je krijgt geen creatieve keuken en zeker geen originele: het hele nieuwbouw blok krijgt hetzelfde ontwerp.

Je kunt een boete krijgen: de stelpost-boete. Er is een stelpost opgenomen voor je nieuwe keuken. Je krijgt minder geld terug, als je besluit bij een andere keukenwinkel te kopen. Dat is een soort boete, omdat je niet voor de aannemer kiest.

Ze steken weinig tijd in je keuken: bezoek maar eens een showroom van een keukenwinkel die aangesloten is bij een nieuwbouwproject. In veel gevallen is de koper niet tevreden met de geleverde hulp in de winkel. Waarom? Een keukenverkoper gaat liever naar een klant die er nog geen gekocht heeft – Jij zit al in de pocket.

Voor meer informatie: zie de tips keuken nieuwbouw.

 

nieuwbouw keuken

Wil je ook een mooie keuken? De kans is klein dat je de keuken van je dromen uit kunt kiezen bij een nieuwbouw project. Wij raden je aan om ook bij andere keukenzaken te kijken.

Kleur- en materiaal keuze

In de showroom lijkt alles mooier dan bij jou thuis. Ze hebben de ruimte en het juiste licht. Denk daarom aan de volgende punten:

Bekijk je keuze in zonlicht, maar ook thuis: misschien is er thuis minder licht dan je denkt, of is het juist best donker. Dit beïnvloed de kleur die je kiest. Kies je een nieuwe keukendeurtje uit? Vraag het staaltje gewoon een uurtje mee naar huis. Vaak valt de gekozen kleur – zeker bij lakdeuren – tegen als hij geplaatst is. Dit kun je ook bij werkbladen doen. Een werkblad – vooral graniet of marmer – ziet er druk uit.

Het kan een beetje koud aanvoelen: wil je een bar in de keuken? En dan van steen? Pas op – graniet als bar voelt enorm koud aan. Kunststof is fijner om met je armen op te rusten. Zeker al je er een half uur aan moet zitten. Toch benieuwd naar een overzicht van keukens met stenen blad? Klik hier voor een overzicht.

Kijk uit met foliedeuren: moet ik een keuken met folie fronten kopen? Dit is de meest voorkomende klacht uit keukenland, de rand van de folie laat los. Dit komt doordat er tijdens de productie spanning op de deur ontstaat.

De folie laat uiteindelijk los, of er ontstaan luchtbubbels. Het probleem is door nieuwe technieken wel afgenomen, maar zeker niet opgelost. Verwacht geen garantie op keukendeurtjes die kapot gaan – zeker niet na 5 jaar. Dit kost de winkel veel geld.

Keukenapparatuur uitzoeken: je ben zo verliefd op je nieuwe keuken nu hij vorm krijgt. Dit is het ontwerp van je dromen. Dan wil je nog maar 1 ding: dat hij onder de streep betaalbaar is. Dat weet de adviseur ook. Nu is het zijn beurt om te zeggen: ´´Laten we hier maar van uit gaan.´´ Het verschil tussen goedkope inbouwapparatuur en dure inbouwapparatuur is al gauw 3.000 euro.

Daarom is het niet vreemd dat de adviseur bij de verkoop zo goedkoop mogelijk offreert. Dat betekent niet dat je goed nagedacht hebt over de apparatuur. Ons advies: Neem de tijd om een uurtje naar de apparatuur te kijken. Vooral bij de keuze van de oven en kookplaat.

Het ergste wat je kan overkomen: Je ziet een mooi frontje in de showroom, geeft dat door aan de adviseur en die bestelt het. Hoe weet je nu zeker dat hij exact dat front ook heeft besteld? Elk keukendeurtje heeft een code. Zorg dat je zeker weet dat je deze code in je orderbevestiging kent. Je kunt toch geen offerte lezen – en de verkoper kan per ongeluk een verkeerde code opschrijven.

Overig

Showroomkeuken zelf fileren: Je ziet een showroomkeuken die net niet past. Toch koop je de hem voor een flinke korting. Omdat hij niet exact past, moet je onderdelen bijkopen. Ook moet je wat dingen weggooien.

Door deze goocheltruc vernietig je de korting. Dit komt omdat je dingen bijkoopt, waar praktisch geen korting op zit. Dit kan al gauw een paar duizend euro zijn. Nu maar hopen dat je bouwpakket in elkaar past, anders kost het je nog meer.

Keuken zelf monteren: we zien het vaak: je koopt een nieuwe keuken en oom Piet zet hem wel in elkaar. Die heeft het vaker gedaan. Leuk! Dat scheelt geld, denk je… maar als een keuken niet door professionals word gezet, kan hij eerder uit elkaar vallen.

Ons advies: meerwerk kun je goedkoper laten doen, maar laat de keuken door een expert plaatsen. Het is niet voor niets dat bepaalde monteurs gespecialiseerd zijn in bepaalde keukenmerken; ze kennen de plussen en minnen van dat merk en plaatsen geen andere.

Goed… dit waren ze. Doordat je de Nieuwe keuken Top 50 valkuilen hebt gelezen, heb je de risico’s enorm verlaagd. Je weet nu wat – volgens keukenverkopers – de grootste problemen zijn die voorkomen.

IZAA

>