Mini vaatwassers? Je woont in een één- of tweepersoons huishouden en bent misschien alleen in het weekend thuis. Dan krijg je een grote vaatwasser natuurlijk nooit gevuld! In dat geval biedt de mini vaatwasser de oplossing. Is dit compacte apparaat wat voor jou? Wij helpen je graag antwoord te vinden op die vraag.
Voor- en nadelen mini vaatwassers
Een mini vaatwasser is enkel 45 cm hoog. Vrij compact dus. Dit heeft zo zijn voordelen, maar het heeft ook wat schaduwkanten. Wij zetten de pro’s en cons voor je op een rij.
Bekijk compacte vaatwassers van 45 cm hoog >>>
Voordelen
Het grootste voordeel? Een mini vaatwasser neemt weinig ruimte in. Je kunt ze los op het aanrecht zetten, maar er zijn ook inbouwmodellen verkrijgbaar. Waar je ook voor kiest, je houdt zat plek over in je keuken voor belangrijkere apparaten (zoals een goed koffiezetapparaat!)
Als je weinig vaat hebt, is zo’n compact apparaat natuurlijk ideaal. Je wilt immers niet een week moeten wachten tot je vaatwasser eindelijk een keer vol genoeg is om een wasje te draaien.
Daarnaast verbruikt een kleine vaatwasser natuurlijk minder per wasbeurt dan een groot model. Er zijn mini’s verkrijgbaar die goede was- en droogresultaten bieden, maar dan moet je wel echt voor een wat beter (en vaak ook duurder) model gaan.
Nadelen
Helaas, de mini vaatwasser heeft ook een aantal minpunten. Hoewel deze apparaten per wasbeurt weinig energie en water gebruiken, zijn ze relatief gezien absoluut niet zuinig. Per couvert (bestek en servies dat één persoon tijdens een maaltijd gebruikt) verbruikt het apparaat namelijk een stuk meer water en stroom dan een vaatwasser van standaard formaat.
Het formaat van deze vaatwasser kan zowel een plus- als een minpunt zijn. Het is natuurlijk handig dat je regelmatig een wasje kunt draaien, zelfs als je weinig vaat hebt, maar als je veel visite hebt gehad, is de mini wat minder fijn. Je moet of tig programma’s draaien of je moet aan de slag met een afwasborstel en een teiltje.
Ook als je enkel voor één of twee personen hebt gekookt, moet je er rekening mee houden dat grote vaat, zoals een ovenschaal of een wat grotere pan, niet of moeilijk in een kleine vaatwasser past.
Tot slot: een mini vaatwasser is relatief duur. Ze zijn vanaf 200 euro te koop, maar als je een goede wilt, geef je zo 600 euro of meer uit; en je wilt een goede, want de goedkope apparaten maken niet goed schoon. Overweeg dus grondig of de voordelen tegen de nadelen opwegen.
Beste mini vaatwassers
Hoeveel couverts passen er in een mini vaatwasser?
Hoeveel couverts er in een mini vaatwasser passen, verschilt sterk. De meeste bieden plaats aan zes couverts, maar er zijn ook mini’s die enkel vier of zelfs maar twee couverts kunnen wassen per keer. Ze beschikken slechts over één rek en een korf voor het bestek.
Even ter vergelijking: een vaatwasser van standaard formaat heeft plaats voor twaalf tot 14 couverts. Een smalle vaatwasser biedt in de regel ruimte aan tien couverts. In een kleine vaatwasser past dus echt een stuk minder.
Kan ik mijn mini vaatwasser inbouwen?
Net zoals de standaard en smalle vaatwassers, is ook de mini vaatwasser zowel vrijstaand als geïntegreerd verkrijgbaar. Je kunt je mini dus inderdaad in laten bouwen in je keukenwand, maar koop dan wel een vaatwasser die daar voor geschikt is. Het gaat dan om een half of volledig geïntegreerde mini vaatwasser.
De half geïntegreerde mini vaatwasser heeft wel een paneel voor de deur, maar het bedieningspaneel blijft zichtbaar, waardoor je hem niet hoeft te openen om het te bedienen.
De volledig geïntegreerde mini vaatwasser heeft het bedieningspaneel aan de binnenkant. Het voordeel hiervan is dat de vaatwasser ‘onzichtbaar’ is, wanneer het gesloten is. Het biedt daarmee een zeer strakke afwerking.
Afmetingen van mini vaatwassers
De formaten van mini vaatwassers verschillen enigszins per model en merk. We geven hier de meest gangbare afmetingen.
1. Hoogte vaatwasser: ca. 45 cm
2. Breedte vaatwasser: ca. 55 cm
3. Diepte vaatwasser: ca. 50 cm
Hoe sluit ik een mini vaatwasser aan?
Net zoals iedere vaatwasser moet de mini vaatwasser op drie punten aangesloten worden. Het gaat om de watertoevoer- en afvoer en natuurlijk de stroomtoevoer.
Een mini vaatwasser kan aangesloten worden op het stopcontact, aangezien ze vaak een vermogen hebben van rond de 850 Watt (het exacte vermogen verschilt per vaatwasser). Een aparte groep is pas nodig als je apparaat een vermogen heeft dat richting de 2000 Watt gaat of daar zelfs boven ligt.
Je kunt de watertoevoer regelen door de mini aan te sluiten op een kraan. De waterafvoer kan eindigen in de douche, gootsteen of het toilet. Is het niet mogelijk om de waterafvoer naar één van deze leidingen te leiden?
Dan kun je het uiteinde van de waterafvoerslang altijd nog in een emmer laten uitmonden. Deze emmer moet natuurlijk wel groot genoeg zijn en vaak genoeg geleegd worden.
Wil je een geïntegreerde mini vaatwasser? Dan zal je een professionele installateur moeten laten komen. Het beste moment om je vaatwasser in te laten bouwen, is wanneer je de keuken aan het verbouwen bent.