Mini ovens? Heb je een kleine keuken of sta je regelmatig op de camping? Dan is de mini oven een onmisbaar apparaat in jouw leven! Deze oventjes voelen zich overal thuis: op het aanrecht, op de koelkast en zelfs in de voortent. Wat is een mini oven precies en waar moet je op letten wanneer je er één wilt kopen?

Wat is een mini oven?

Bij een mini oven denk je wellicht direct aan een klein oventje. Hoewel mini ovens inderdaad zeer klein kunnen zijn – er bestaan exemplaren met een inhoud van slechts acht liter – zijn er ook mini ovens met een 70 liter inhoud te koop.

Mini ovens zijn dus in alle soorten en maten verkrijgbaar. Ook kunnen de ovenfuncties sterk van elkaar verschillen. Wel hebben ze met elkaar gemeen dat ze allemaal vrijstaand zijn.

Voordelen van een mini oven

Hoe kleiner de mini oven, hoe minder stroom je gebruikt om iets op te warmen. De kleinere mini ovens zijn hierdoor zeer zuinig. Bovendien zijn ze lekker snel voorverwarmd!

Nog een voordeel van mini ovens is dat ze vrijstaand zijn. Je kunt ze neerzetten waar je maar wilt, je neemt ze gemakkelijk mee op vakantie en je hoeft ook geen rekening te houden met nismaten wanneer je op zoek gaat naar een oventje.

Aangezien de meeste mini ovens niet zo groot zijn, zijn ze gemakkelijk en snel schoon te maken. Tot slot zijn mini ovens in de regel goedkoper dan gewone ovens.

Wanneer gebruik je een mini oven?

Een mini oven die over verschillende ovenfuncties beschikt, is een goede vervanging voor de normale oven. Deze apparaten kunnen over verschillende functies beschikken, zoals een gelijktijdige boven- en onderwarmte-, een bovenwarmte-, een onderwarmte-, een grill-, een hetelucht- en een stoomfunctie.

Afhankelijk van de ovenfuncties, het ovenformaat en de maximale temperatuur kun je er dus prima een kippetje in grillen of er een pizza of een appeltaart mee bakken. Doordat de mini oven zo gemakkelijk te verplaatsen is, kun je het bovendien meenemen op vakantie. Ideaal om ’s morgens je croissantjes in af te bakken!

Mini oven merken

Inventum

Bij Inventum kun je terecht voor zowel grote als kleine mini ovens, uitgevoerd in zwart of RVS-kleur. Bekijk bijvoorbeeld de Inventum OV226C mini oven met een maximale oventemperatuur van 220 graden.

Met een formaat van 22 liter is deze oven vrij klein en geschikt voor een huishouden met twee of drie personen. Qua ovenfuncties mag je van dit model gelijktijdige boven- en onderwarmte-, enkel onderwarmte-, en een heteluchtfunctie verwachten. Het beschikt helaas niet over een enkel bovenwarmte- of grillfunctie.

De oven heeft een timer en zal zichzelf automatisch uitschakelen wanneer de ingestelde tijd voorbij is, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over vergeten en verbrande gerechten. Tot slot heeft dit oventje binnenverlichting, waardoor je al jouw baksels goed in de gaten kunt houden. Ben je op zoek naar een Inventum oven, maar is 22 liter je wat te klein? Overweeg dan de 46 liter OV466CS Inventum oven.

 

Inventum mini oven

Klik hier voor Inventum mini ovens >>>

 

Steba

In het assortiment van Steba kom je vooral middelgrote mini ovens tegen, vaak met leuke extra’s, zoals een draaispit. Wil jij ook graag een heerlijk gegrilde kip op tafel zetten? Bekijk dan de Steba KB 28. Dit is een 28 liter oven die wordt geleverd met een draaispit, een handige kruimellade en een bakplaat. Naast een grillfunctie beschikt de oven tevens over een heteluchtfunctie.

Deze Steba oven heeft binnenwanden die uitgerust zijn met een speciale coating, waardoor de oven makkelijker schoon te maken is. Na het bereiden van het gerecht schakelt de KB 28 zichzelf uit. De oven heeft een maximum temperatuur van 230 graden. Dankzij de binnenverlichting houd jij jouw gerechten tijdens het bakken of grillen goed in de gaten. Ben je op zoek naar een iets grotere Steba oven? Bekijk dan eens de 38 liter Steba KB 41 mini oven.

 

Steba mini oven

Klik hier voor Steba mini ovens >>>

 

Advies over mini ovens

Er zijn veel verschillende mini ovens op de markt. Afhankelijk van wat je plannen zijn met het apparaat, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Wij zetten graag de belangrijkste voor je op een rij.

Binnenverlichting

Je wilt je baksels natuurlijk goed in de gaten kunnen houden wanneer ze in de oven zijn. Daarom kies je het beste voor een mini oven met een glazen deur. controleer ook in de specificaties of de oven binnenverlichting heeft.

Kleur

De kleur van de mini oven mag dan wel geen invloed hebben op de bakkwaliteit, maar het is toch een belangrijke overweging. Aangezien het om een vrijstaand apparaat gaat, zal het altijd prominent aanwezig zijn in je keuken. Kies dus voor een kleur en afwerking die goed bij je keuken past.

In de regel zijn mini ovens zwart of zilverkleurig, maar er zijn ook witte, blauwe en zelfs rode oventjes verkrijgbaar. De gekleurde ovens zijn meestal uitgevoerd in een retro jasje, waardoor de oven een actieve bijdrage heeft aan de stijl van je keuken.

Afmetingen

Hoewel je geen rekening hoeft te houden met de nismaten, zijn de afmetingen van de oven niet geheel onbelangrijk. Daarnaast hebben de oventjes vaak extra ruimte nodig aan de achterkant voor ventilatie.

Plaats je het oventje op een vrij klein aanrecht? Dan wil je natuurlijk niet dat je oven zo groot is dat het al je werkruimte inneemt. Sommige ovens mogen in een kast geplaatst worden (dit wordt in de specificaties aangegeven) en ook dan zul je rekening moeten houden met de afmetingen.

Bedenk daarnaast naar welke kant de deur open moet gaan. Als de deur van boven naar onder opengaat, zet je de oven beter niet te hoog. Heb je de perfecte oven gevonden die op de plaats naar wens kan worden neergezet? Let dan ook op de lengte van het snoer. In deze lang genoeg om het stopcontact te bereiken?

Temperatuur

De minimale en maximale temperatuur van mini ovens verschilt sterk per oven – een belangrijk punt om op te letten dus! Ga je voor een oven die maximaal 200 graden Celsius kan bereiken, een oven die de 230 graden Celsius kan aantikken of een apparaat dat zelfs tot 300 graden kan verhitten?

Welke maximale temperatuur je nodig hebt, zal afhangen van wat je graag bakt. Houd jij wel van pizza’s maken? Dan kies je het beste voor een oven die tot 300 graden Celsius kan verhitten. Houd jij van het traag garen van je vlees? Kies dan voor een oven die ook lage minimumtemperaturen kan bieden, het liefst minimaal 50 graden Celsius.

Let tevens op de bediening van de oven. Met een digitale bediening kun je de temperatuur in de regel veel nauwkeuriger instellen dan bijvoorbeeld met draaiknoppen.

Inhoud

De inhoud geeft de capaciteit van de mini oven aan. Kleine mini ovens hebben een inhoud van minder dan 25 liter. Ovens met een inhoud van 25 tot 50 liter zijn middelgroot en ovens met een 50-70 liter inhoud vallen onder de grote mini ovens. Deze nemen ook behoorlijk wat ruimte in.

Hoe groot de inhoud van jouw mini oven moet zijn, is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de hoeveelheid ruimte die je hebt voor het apparaat. Logischerwijs neemt een oven met een grotere inhoud meer ruimte in dan een oven met een kleinere inhoud.

Het is ook enigszins afhankelijk van hetgeen je wilt bereiden in de oven. Als je graag een kippetje grilt, moet deze natuurlijk wel in de oven passen. Ben je fan van ovenschotels? Dan moet je daar ook voldoende ruimte voor hebben in de oven.

Het is daarnaast belangrijk dat je de inhoud van je oven afstemt op de grootte van je gezin. Zo zullen mini ovens met een inhoud van acht tot twaalf liter groot genoeg zijn voor een- en tweepersoonshuishoudens, terwijl je voor een drie persoons huishouden een oven nodig hebt met een inhoud die tussen de twaalf en 23 in ligt.

Heb je een gezin van vier? Kies dan voor een mini oven met een 24 tot 30 liter inhoud. Grotere gezinnen hebben baat bij een oven met een inhoud van 30 liter of meer.

Heb je niet een heel groot gezin, maar heb je wel vaak visite over de vloer die mee blijft eten? Ook dan is het verstandig een wat grotere oven te kopen. Houd er wel rekening mee dat een grotere oven meer energie verbruikt en er langer over doet om voor te verwarmen. Koop dus niet een grotere oven dan je nodig hebt.

 

 


De beste ovens vergelijken?

Klik hier voor alle ovens >>>


IZAA

>