MDF keukens? MDF keukens zijn in veel huishoudens terug te vinden. Wil jij een nieuwe keuken van MDF in huis halen of heb je al een keuken van MDF, maar is deze aan een likje verf toe? Wij geven je alle tips en tricks die je helpen je keuken om te toveren tot de favoriete ruimte in huis.

Wat is MDF?

Er bestaan veel verschillende keukenkastjes, maar in de regel vallen ze onder één van deze drie groepen:

  1. Keukenkastjes die uit massief hout bestaan
  2. Keukenkastjes met een MDF- of spaanplaatbasis die gelamineerd zijn met kunststoffolie
  3. Keukenkastjes met een MDF-of spaanplaatbasis die gelamineerd zijn met houtfineer.

Aangezien een massief houten keuken zeer prijzig is, bestaan de meeste keukens uit een basis van spaanplaat of MDF. MDF is een afkorting van Medium Density Fibreboard. Het is een gladde vezelplaat die uit geperst hout bestaat en heeft een middelharde dichtheid. Het MDF vormt als het ware het skelet van je keukendeurtjes. De uitstraling van je nieuwe keuken wordt bepaald door de afwerking die je verkiest. Zo is het alsnog mogelijk de look van een massief houten keuken te creëren.

Goedkope MDF keukens

Er zijn veel verschillende soorten MDF, dus de prijs zal hier en daar wat verschillen, ook maakt het uit waarvoor  en hoe je MDF gaat gebruiken. Wil je graag weten hoe dit eruit ziet bij keukens?

Bekijk hier de goedkoopste collectie MDF keukens >>>

Kun je MDF verven?

Ja, MDF keukendeurtjes kun je verven. Heb je een keuken die gelamineerd is met kunststoffolie of houtfineer, maar wens je een andere uitstraling voor je keuken? Dan kun je over de originele afwerking van je keukendeurtjes heen verven.

keukenkastjes verven MDF

Het is ook mogelijk direct het MDF af te werken met verf. Als het kunststoffolie of het houtfineer beschadigd is en de garantie is verlopen, kun je de afwerking en lijm verwijderen en aan de slag gaan met verf.

Wil je de afwerking van je keukendeurtjes maken door het MDF direct te verven? Haal dan allereerst de keukenfrontjes van de kasten af en verwijder de handvatten. Maak de deurtjes schoon, schuur de keukendeurtjes grondig om eventuele lijmresten te verwijderen en maak ze vervolgens weer schoon en vetvrij.

Daarna breng je een eerste verflaag aan met primer voor MDF hout. Verdeel de verf regelmatig met een lakrolletje en schuur de verflaag lichtjes met schuurpapier met een fijne korrel nadat het opgedroogd is.

Maak de kastjes stofvrij en breng een nieuwe laag verf aan. Nadat deze droog is, schuur je de verf weer lichtjes na met fijn schuurpapier. Breng op deze manier vier of vijf lagen verf aan om een mooie afwerking voor je keukenkastjes te creëren.

MDF keuken

Voordelen keuken van MDF

Een keuken van MDF biedt veel voordelen. MDF keukenkastdeuren beschikken over buigvastheid en laten zich gemakkelijk verwerken en bewerken. MDF is vanwege zijn bruikbare eigenschappen niet enkel populair in de keuken, maar ook voor meubilair voor anderen ruimtes in huis.

Keukendeurtjes van MDF hebben bovendien een paar streepjes voor op spaanplaat. Zo beschikt het over een hogere dichtheid. Dit maakt het steviger en het geeft het een langere levensduur.

Dankzij de gladdere buitenkant is MDF bovendien eenvoudiger af te werken en het is geschikt voor meerdere soorten afwerkingen. Het gekozen materiaal heeft hierdoor mogelijk indirect invloed op de look van je keuken. Doordat je keuze hebt uit meer afwerkingsmaterialen, geef jij je keuken een uitstraling waar je echt blij van wordt.

Klik hier voor de kosteloze keukenmagazines >>>

Afwerking voor MDF materiaal

MDF kan op verschillende manieren worden afgewerkt. Je kunt de keukendeurtjes direct verven, maar het is ook mogelijk om het te gebruiken als basis voor andere afwerkingen.

MDF en kunststof fronten

Wens je een nieuwe keuken met kunststof keukenfrontjes? In dit geval wordt er een laag acryl of melamine of de keukendeurtjes aangebracht. Dit is een geschikte afwerking voor degenen die een budgetkeuken wensen van een goede kwaliteit. Acryl en melamine keukens gaan lang mee en de kunststof fronten zijn verkrijgbaar in veel verschillende motieven en kleuren.

MDF met houtfineer keukenfronten

Een houtfineer keukenfront biedt een wat luxere uitstraling dan een keukenfront van kunststof. Het creëert de sfeer en uitstraling van een authentieke keuken van massief hout en kan zelfs reliëf hebben om de houtlook nog echter te maken. Je hebt de keuze uit verschillende structuren en kleuren, waardoor je de uitstraling van je favoriete houtsoort in huis kunt halen.

MDF met kunststoffolie bedekte fronten

MDF biedt een uitstekende basis voor folie. Door de gladde buitenkant van MDF blijft folie langer op dit materiaal zitten dan op spaanplaat. Keukenfolie heeft de afgelopen jaren veel verbeteringen doorgemaakt, waardoor het er mooier uitziet en duurzamer is dan voorheen.

MDF met lak voor een frisse uitstraling

MDF is de perfecte onderlaag voor de gelakte keuken. Kies voor een hoogglans keuken voor een opvallende uitstraling of ga voor een matte lak voor een meer simplistische moderne keuken.

Previous Post:

Next Post:

IZAA

>