Mandemakers keukens

Hoe Ben Mandemakers de keukenbaas van Nederland werd (en wat je niet over hem wist).

Je heb vast wel eens van Ben Mandemakers gehoord. Van de keukens, toch? Klopt. Maar wat je waarschijnlijk niet wist, is dat hij de machtigste keukenbaas van Nederland is. Wist je dat hij in Nederland meer keukens verkoopt dan Ikea? En dat hij een jaarlijkse omzet draait van maar liefst 1,5 miljard euro? Dit is hoe hij erin is geslaagd keukenland in zijn macht te krijgen…

 

Mandemakers keukens

In dit artikel gaan we dieper in op de volgende zaken:

 1. Hoe Ben Mandemakers van garage naar 1,5 miljard ging
 2. Wat er zo slim is aan zijn verkooptechniek
 3. En hoe jij kunt profiteren

Wil je ook weten hoe Ben Mandemakers de koning van de keuken werd? Daar gaan we…

Vorige maand zagen we een mooie foto in de Quote, waar Ben Mandemakers met zijn vrouw een bezoekje brengt aan de Tefaf – een van de meest prestigieuze kunstbeurzen ter wereld. Op deze beurs komen rijken uit de hele wereld met hun eigen privé- jet aanvliegen. Ze kopen kunst van museumkwaliteit – een bescheiden schilderijtje kost hier al gauw € 120.000,-

Best lucratief, die keukenbusiness, want Ben staat ook in Quote 500 van rijkste Nederlanders. Daar is hij overigens niet blij mee – want hij blijft graag bescheiden. Aangezien de meeste superrijken naar de Miljonairs Fair gaan – waar het niveau beperkt blijft tot simpelere vormen van vermaak als dikke horloges, dure BMW´s en luxe jachten – kunnen we niet anders zeggen dat Ben Mandemakers smaak heeft en kiest voor mooie en bijzondere dingen uit het verleden.

Wij houden wel van Ben. Je voelt dat de keukenheer een enorme passie voor zijn vak heeft. Zijn keukenconcepten hebben een bepaalde charme. Zijn winkels stralen veiligheid uit. Veilig kopen kun je hier zeker – Mandemakers keukens is inmiddels expert in verkoop, logistiek en after sales van keukens. Ook de aanbetaling zit wel goed – Ben is aangesloten bij het CBW. Kortom, de moeite van het bezoeken waard.

Maar als je zo succesvol bent, krijg je ook te maken met afgunstige keukenboeren…

Dat de frustratie diep zit, lees je vaak al op websites van concurrenten – hier beschrijven ze uitvoerig (en soms op een lachwekkende manier), dat ze alles anders doen dan bij de ´Grote jongens´. Dit zijn ook vaak de winkels die zeggen dat ze al genoeg verkopen via mond tot mond reclame. Sommige keukenwinkels zijn trots en gaan niet met hun tijd mee – in plaats daarvan zou je als kleine keukenondernemer best veel kunnen leren van Ben.

Keep your friends close, but your enemies closer...dat weten ze in de oceaan ook…

Remora-vissen plakken zich vast aan hun grotere gastheer. Ze genieten bescherming van hem – en krijgen nog de etensrestjes ook! Wist je dat er ook Remora-vissen in keukenland zitten? Sommige slimmeriken gaan vlak bij ´m in de buurt zitten – het liefst in het pand naast hem. Ok, je betaalt een flinke huur voor het bedrijfspand, maar je krijgt de binnenloop van Ben ook. Dan kun je genieten van gratis marketing – door Ben betaald.

Tsja…hoge bomen vangen veel wind. Hoe heeft Ben zijn keukenimperium opgebouwd? Hoe is hij er in geslaagd Ikea voorbij te streven in het aantal verkochte keukens in Nederland? Let´s start at the very beginning…

Mandemakers keuken recht

 

Geschiedenis

Het is kerstmis 1977 aan de vaart in Kaatsheuvel…ploeterend in een schuurtje van de boerderij waar hij opgroeit,maakt Ben (dan 22 jaar oud) zijn eerste Eiken keuken – en zijn die aan een boer uit de omgeving. Hij komt uit een hardwerkend arbeidersgezin. Dat is ook het mooie aan zijn verhaal – hij maakte de keukens zelf. In het begin bestonden zijn klanten uit boeren uit de omgeving van wie steeds meer een nieuwe keuken wilden.

Hard werken, goede locaties en bedrijfsovernamesmaken hem in de jaren daarna een grote speler in de keukenmarkt. Hoe hij dit spel toen precies heeft gespeeld weet niemand.

Ben heeft een totaal marktaandeel van 27%. Veel huishoudens die een nieuwe keuken zoeken, lopen vaak ´per ongeluk´ bij een van de Mandemakers-winkels binnen. Vaak weten ze niet dat een winkel bij de keten hoort. Sommigen klanten lopen na de 1e keukenofferte direct bij de buren naar binnen. Om van die vervelende Remora-vissen af te zijn, plaatst Ben zijn winkels vaak naast elkaar. Koop je ´m niet bij de ene winkel, dan koop je ´m wel bij de andere – maar alles komt bij zijn imperium binnen. En dat niet alleen in Nederland, ook in Duitsland en België is hij actief.

Waar staat hij nu?

Een omzet van meer dan 1,5 miljard, 200+ winkels en in meerdere landen actief. Inmiddels heeft hij ook een eigen fabriek, dus maximale controle. Vanuit die eigen fabriek kun je je eigen prijzen bepalen, plus besparen op productie en logistiek. Ja, dan heb  je ´t best goed gedaan.

Wat kun je kopen bij de Mandemakers concepten?

Je vind er een grote collectie aan designkeukens, greeploze keukens, tijdloze keukens en industriële keukens – maar ook landhuiskeukens en cottage keukens. Wat heeft Ben eigenlijk niet, kun je beter zeggen.

Op veel plekken worden dezelfde keukenmerken verkocht. Sommige winkels hebben een uitgebreide collectie – anderen een kleinere huiscollectie.  En wat als je droomkeuken er niet bij zit? Dan nog is bijna alles leverbaar. Je moet wel een enorme twijfelaar zijn om er niet te kunnen slagen 😉

 

Welke winkels horen bij DMG

In het keukenjargon word De Mandemakers Groep ook wel DMG genoemd. Binnen DMG zijn er meerdere segmenten keukens. Elk concept is er voor een andere klant – je hebt keukens voor weinig en super-de-luxe keukenzaken. Allemaal werken ze in dezelfde cultuur en leren ze uit dezelfde bijbel.

Zijn al deze winkels dan dik bevriend met elkaar? Heerst het ´wij´ gevoel in alle concepten? Dat niet. Er heerst zelfs onder de DMG-winkels nog een gezonde concurrentie. Elk concept opereert als ´eigen eilandje´ in de oceaan. Iedereen heeft 1 doel: zo veel mogelijk vissen vangen.

Hieronder beschrijven wij de winkels en de kosten van een gemiddelde keuken – dan weet je gelijk waar je heen moet. Bij een deel van de winkels moet je zelf onderhandelen – bij het andere deel kun e niet onderhandelen en krijg je – volgens eigen zeggen – direct de laagste prijs.

Welke winkels hebben de beste prijs- kwaliteit verhouding? 

Zoek je een goedkope keuken van topkwaliteit? Wij hebben een lijst voor je, met de beste keukenwinkels.

De beste winkels voor jou >

 

Dit zijn de Nederlandse keukenwinkels van Mandemakers: 

Keukenconcurrent

Bij welke winkel krijg je ´in verhouding´ de meeste korting? Dat zou wel eens prijsvechter Keukenconcurrent kunnen zijn. Hier kun je goedkope keukens kopen voor bodemprijzen – mits je goed kunt onderhandelen. Dus het is compleet aan jou of je echt een voordelige keuken krijgt. Een gemiddelde keuken kost rond de € 8.000,-  Is je budget boven de € 10.000? Dan kun je deze winkel overslaan.

Bij Keukenconcurrent vind je de meest ´gedreven´ verkopers…De kans is klein dat je de winkel verlaat zonder je nieuwe keuken 😉 Ze willen je hier gewoon enorm graag een keuken verkopen. Keukenconcurrent verkoopt het merk Nobilia en de basislijn van Impuls keukens.

Hoeveel korting krijg je bij de Keukenconcurrent? Gemiddeld tussen de 10% en 50% – ook komen de bekende acties terug zoals ´gratis apparatuur´ en ´keukens met gratis montage´. In de winkel geven ze ook wel eens ´´50% korting op de keukenkasten´´. Maar deze aanbiedingen kun je nooit samen krijgen; Het hangt af van de dag en de actie. Bezoek Keukenconcurrent.

 

Bekende termen van de Keukenconcurrent zijn : keukens half geld – en keukens met gratis montage

Brugman

Kunnen ze ook ´praten als Brugman´ bij Brugman? Waarschijnlijk wel. Deze winkel verkoopt midden segment keukens en badkamers. Wanner je hier beide koopt, krijg je – volgens het bedrijf – wat extra korting. De winkel is populair en landelijk verspreid. Met 34 vestigingen zit er altijd een showroom in de buurt. Het kan natuurlijk geen kwaad om eerst de keuken uit te laten rekenen, korting te vragen – en daarna te zeggen dat je ook nog een nieuwe badkamer nodig hebt 😉  Dat is de kracht van koppelverkoop. Van alle concepten stond Brugman in het verleden bovenaan qua klachten. Dit is inmiddels verleden tijd.

Onderhandelen hoort erbij – de gemiddelde keuken zit rond de € 9.500,- Kortingen tot 30% zijn gebruikelijk. Bezoek Brugman.

Wooning

Woon je in Zuid-Holland? Dan zou Wooning keukens iets voor je kunnen zijn. Deze keuken – en badkamerwinkel is alleen daar te vinden. Het is een laag-midden segment keukenwinkel met 4 vestingen verspreid over de provincie. Ideaal als je in de buurt van Rotterdam of Bleiswijk woont en een goedkope keuken en badkamer zoekt. Het is gebruikelijk dat je hier onderhandelt over je nieuwe keuken. Omdat Wooning ook badkamers verkoopt, is het ook hier slim om de badkamer te kopen – en zo een extra korting te krijgen op je nieuwe keuken. Zie voor de werkwijze hierboven bij Brugman keukens 😉 Bezoek Wooning.

 

Kuchen Direct

De naam zegt ´t al: een Duitse keuken met een snelle levertijd. Valt het jou ook op? De Duitse naam…Die kozen ze niet voor niets, want die staat voor kwaliteit 😉

Kuchen Direct is een jong project met een frisse uitstraling – gericht op keukenkopers tussen de 25 en 55 jaar. Dat ze zich op een jonger publiek richten, zie je ook aan de site – deze doet denken aan een VT-Wonen magazine. In de showroom zie je op de grond allemaal keukenmaten getekend, zodat je in de showroom feeling krijgt met maatvoeringen. Het is een middenmoot keuken. – Wat kost een keuken bij Kuchen Direct? Je zit rond de € 8.000,- Duitse keukens, maar in een Nederlands jasje. Bezoek Kuchen Direct.

Onderhandelen is niet gebruikelijk.
Mandemaker keukens greeploos met hoek

 

 

Tki keukens

Houd je van luxe keukens en heb je flink wat budget? Bij Tweede Kamer Interieur (TKI) ontwerpen ze alles voor je. Verwacht geen kleine keukens – alles is ingericht op grote landhuis keukens, koloniale keukens en extreme luxe. Daar betaal je ook een prijs voor, keukens kosten hier gemiddeld € 40.000.

Naast keukens is TKI ook gespecialiseerd in woonkamer-inrichting. Onderhandelen is niet gebruikelijk – dat komt ook door het prijssegment. Deze keukenwinkel vind je alleen in Rotterdam, Kaatsheuvel en Naarden. Alleen voor de welgestelden onder ons dus. Bezoek Tki keukens

Keukenkampioen

Wie kent deze partij nou niet? De grootste en belangrijkste formule van Mandemakers keukens – bekend van de Keukenkampioen voetbaldivisie. Het bedrijf gaat puur voor naamsbekendheid. Keukenkampioen is net als Keukenconcurrent echt een actieformule met schreeuwprijzen en – acties. Toch is Keukenkampioen een stuk duurder dan de naam doet vermoeden. Het is een midden-segment-keuken. Wat kost een gemiddelde Keukenkampioen-keuken? Gemiddeld rond de € 12.000,-

De merken die verkocht worden zijn  Hacker keukens, Hacker Systemat, Hacker Art (de maxi lijn) en de Pronorm basis lijn.

Bij deze winkel moet je onderhandelen. Hoeveel korting krijg je bij Keukenkampioen? Keukenkampioen communiceert als eerste korting op de apparatuur. Gemiddeld tussen de 10% en 20%. Als er een actieprijs is, kun je nog 40% krijgen. Dit hangt van het keukenmerk en type af – maar ook van de gekozen inbouwapparatuur in de keuken.

Mandemakers

Als je zo´n imperium hebt opgebouwd, wil je natuurlijk ook een keukenzaak met je eigen naam – Mandemakers Keukens. Het paradepaardje moet natuurlijk perfect zijn. Mandemakers richt zich met deze 8 winkels vooral op het rijkere publiek. Het mag duidelijk zijn dat je in deze winkel weinig klachten hoeft te verwachten – de naam moet hoog gehouden worden. Ook de showrooms zijn een plaatje. Wat kost een Mandemakers-keuken? Gemiddeld zit je rond de € 15.000,-

Mandemakers verkoopt de luxe lijn van Pronorm en de extra hoge onderkasten lijn (de maxi-lijn). Maar ook topmerk Siematic, de luxe lijn van Impuls keukens en Barletti keukens.

Bij deze winkel moet je onderhandelen. Hoeveel korting krijg ik bij een Mandemakers-keuken? Verwacht maximaal een korting van 25%. Dit is een gebruikelijk percentage in keukenland. Bezoek Mandemakers.

Goedkope Siematic keuken kopen?

Bekijk deze Siematic dealer in Oosterhout.

 

Tulp keukens

De keuken die nooit verwelkt, zeiden we vroeger voor de grap. Bijna alle keukens van Mandemakers worden in Duitsland gemaakt, maar er zijn een paar uitzonderingen…zoals Tulp keukens. Hartstikke Nederlands – met de fabriek in Rijssen. Best een rariteit in keukenland. Tulp ging failliet in 2001, maakte een doorstart en werkt nu samen met Mandemakers keukens. Zoek je een keuken met felle kleuren? Dan is Tulp misschien iets voor je. Een midden-hoogsegment keuken waarbij prijzen al snel richting de € 14.000,- gaan voor een gemiddelde keuken.

Weet je wat helemaal leuk is? Bij Tulp keukens kun je een rondleiding in de fabriek vragen. Bij deze winkel moet je onderhandelen. Wat de korting is op een Tulp-keuken? Maximaal 25%.

Het leuke aan een Tulp keuken is dat ´ie niet zo snel verwelkt en dat er net als bij de tulp zelf – er best veel felle kleuren te vinden zijn bij dit merk. Bezoek Tulp keukens.

Piet Klerkx

Dit zijn woonwinkels in het westen van het land met een keukenafdeling en -outlet in Waalwijk. De keukenafdeling is het meest bekend. Wil je een keuken kopen bij Piet Klerkx? Dan betaal je gemiddeld rond de € 10.000. Bij deze winkel moet je onderhandelen. Hoeveel korting krijg je bij Piet Klerx keukens? Gemiddeld tot 20%. Bezoek Piet Klerkx.

 

Hello Kitchen

Een trendy keukenwinkel in Den Bosch, Duiven en Rotterdam. Sterk gericht op nieuwe keukentrends. Bij deze winkel hoef je niet te onderhandelen. Je krijgt direct de laagste prijs – althans – dat wordt gezegd. Dat betekend niet dat je ook nog kunt proberen te onderhandelen. Wij verwachten dat ze in de toekomst meer winkels openen. Bezoek Hello Kitchen

Keukenmaxx

Keukenmaxx is een van de luxere winkels van Mandemakers. Dure en prachtig ingerichte showrooms – vergelijkbaar met de Mandemakers winkels zelf – gericht op publiek met bovengemiddeld dikke portemonnee. De 4 winkels verspreid over Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland bieden gemiddelde keukens van € 18.000. Het is onbekend of je hier moet onderhandelen. We denken van wel. Ze verkopen onder andere Siematic en Next 125 en XX line keukens – de betaalbare designlijn. Bezoek Keukenmaxx.

Grando keukens

Prachtig concept met mooi ingerichte showrooms…Luxe, maar voor een betaalbare prijs. Dit is naast Keukenkampioen en Keukenconcurrent een van de bekendere namen. Bij Grando koop je keukens en badkamers. Het is een franchise-organisatie, dus in overleg kun je een Grando vestiging openen. Grando koopt keukens in bij Mandemakers. In Nederland is dit een populaire winkel met 36 vestigingen.

Bezoek Grando Nederland of bezoek Grando België.

Nederlandse keukenwinkels komen in België maar moeilijk van de grond, maar deze winkel is in België een succes geworden – ook daar zijn inmiddels 9 vestigingen.


Doe ideeën op!

De mooiste keukenmagazines, vol keukens, prijzen, kortingsacties en informatie. Meer dan 40.000x aangevraagd.

Klik hier voor gratis magazines

– Bryan, keukenadviseur bij Izaa

(wij gaan integer met je gegevens om – niemand anders dan de brochure verzender krijgt ze te zien)

CVT

CVT is ook zon mooi concept binnen DMG. Een bekende naam in Noord-Brabant – en uiteindelijk overgenomen. Een luxe keukenzaak met prachtige showrooms in Breda en Tilburg. Ze verkopen de merken Next125 en Siematic. Moet je deze winkel overslaan als je een gemiddeld budget hebt? Dat hoeft niet – er is ook een huiscollectie. Dan koop je een mega luxe keuken voor minder geld. Bezoek CVT.

Keukenloods

Deze winkel is vooral bekend en groot geworden door de inbouw apparatuur. Wie online apparatuur gaat vergelijken, zal zien dat Keukenloods vaak de goedkopere prijzen heeft. Deze worden continue aangepast. De showrooms zijn vaak mooi ingedeeld met een keukenafdeling en een keukenapparatuur afdeling. Denk je slim te zijn door de apparatuur hier te kopen en de keuken ergens anders? Kijk uit. De totale korting zou wel eens tegen kunnen vallen. Ons advies: koop je keuken en apparatuur op 1 plek. Heeft Keukenloods dan ook de goedkoopste keukenkasten? Dat niet. Er moet ergens winst gemaakt worden.
Bezoek Keukenloods.

Moderne hoekkeuken keukenkampioen

Marquardt keukens

Veel Nederlanders gaan op bezoek bij de oosterburen voor keukens, het gerucht gaat al langer dat keukens in Duitsland goedkoper zijn. Dit is ook zo´n winkel over de grens. Al 20 jaar gaat een aantal Nederlanders de grens over om te winkelen, naar Nordhorn. Daar waar de populairste Duitse keukenwinkels zitten – Marquardt was ook zo´n winkel. En als een Duitse keukenzaak populair is, waarom halen we ´m dan niet hier naartoe?

Inmiddels vestigingen in Breda, Oisterwijk, Zoeterwoude, Utrecht en Rotterdam. De Nederlandse link van de website heette ooit ´Marquardt keukens´, maar inmiddels is de naam veranderd in ´Marquardt kuechen´…Hoe Duitser, hoe beter ´t concept past. Natuurlijk zit daarachter de goed geoliede Nederlandse organisatie van Ben. Het bedrijf heeft een eigen graniet fabriek – en je hoeft er niet te onderhandelen.
Bezoek Marquardt.

Deze winkels redden het niet onder DMG

Niet alle winkels zijn een succes geworden. Onderstaande concepten waren van Mandemakers keukens, maar zijn om allerlei redenen gestopt.

 • Sanders keukens (Sanders meubelstad)
 • Woonexpress keukens
 • Chef keukens in België (voorheen Keukenkampioen België)

 

Strategie Mandemakers keukens

Hoe kom je zo ver in keukenland? Eigenlijk is elke winkel – onder welke naam dan ook – het zelfde goed lopende trucje. En als iets goed loopt kun je het beter niet vervangen.

Wat is de strategie van Mandemakers keukens? Waarom verkopen ze zoveel keukens? 

We kijken naar het team, de winkels, de website en het opkopen van winkels. Ben staat er om bekend flinke bedragen te steken in winkels. Als hij een nieuwe winkel koopt, gaat deze lopen als een sneltrein. Bovendien zet hij meerdere winkels bij elkaar. Loop je bij de buurman naar binnen…komen de centjes misschien toch op rekening van Ben 😉

 

Websites

Wie de sites bestudeert, ziet dat alle sites dezelfde uitstraling en vormgeving hebben. Wel heeft elke site een eigen jasje. Er is inmiddels zoveel ervaring opgedaan – en geld geïnvesteerd in goedlopende websites – dat elk nieuw concept en site op dezelfde manier ingedeeld worden. Dit alles om concurrent Ikea keukens voor te blijven. Dat kan alleen maar met een geweldig marketing team. Met succes zijn er al miljoenen in perfecte marketing gestopt en inmiddels converteren ze als een tierelier – met maar 1 doel…elke klant vinden en onderscheppen.

Hoe doen ze dat?

Mandemakers keukens wil graag kennis met je maken. Dit gaat via de ´know – like – trust´ fases. Eerst moet je een bedrijf leren kennen, voor je überhaupt een keuken koopt. Daarom is de nieuwsbrief een laagdrempelige manier om te snuffelen aan een bedrijf – af en toe komt er een mooie keukenactie voorbij, waardoor je misschien al hapt of niet.

Heb je al wat meer vertrouwen? Dan vraag je een gratis magazine aan. Heb je al prachtige keukens gezien en ben je klaar voor een bezoekje? Op dat moment kun je direct online een afspraak maken. Op deze manier is de site ook ingericht.

Alle websites zijn super handig ingericht en vaak staan keukenprijzen er gewoon bij – iets waarover andere keukenwinkels nog wel eens schimmig doen. Vind je de prijzen nog te hoog? Dan kun je ook een showroomkeuken uitkiezen. Waar concurrenten vaak slordig omgaan met het onlinie verwijderen an showroomkeukens die al verkocht zijn, houdt Ben zijn keuken outlet up to date.

Ook dit is perfect geregeld bij Ben: oude showroomkeukens moeten elk half jaar plaats maken voor de nieuwste keukentrends.

Zoek je dus een showroomkeuken? Dan vind je op de sites van Mandemakers veel outlet keukens.

Als laatste de reviews: alle concepten maken gebruik van een link naar reviewsites. Zo tonen ze je als klant dat ze het goed doen – social proof dus.

Samengevat:

 • Je vindt direct wat je zoekt
 • De nadruk ligt op de keukencollectie
 • Sites stralen warmte en professionaliteit uit

minpunt:

Gezien Mandemakers zoveel keukens verkoopt, wil je ook weten welke keukenmerken ze verkopen – helaas is dit niet duidelijk. Apparatuurmerken worden wel tentoongesteld op de website.

Daarom hebben wij het uitgezocht – welke keukenmerken verkoopt Mandemakers concepten? Nobilia, Steinhaus (verzamelnaam voor Pronorm en Hacker ) en Boretti. Dit was eerst de apparatuur lijn, bekend geworden om de fornuizen rond 2008. Nu heb je ook Boretti keukens. Welk merk hier achter zit, is onbekend… Vermoedelijk Pronorm.

Winkels

Site bezocht? Dan wil je ongetwijfeld ook een showroom bezoeken…

Alles draait om locatie – en Mandemakers zit op A-locaties. Niet alleen de marketing zorgt voor klanten, ook de slenteraars op de woning boulevards pak je eenvoudiger mee. Een win – win situatie dus. De verkoop loopt zo goed, dat er weinig winkels moeten sluiten. Als er toch een keukenzaak moet sluiten, komt er meestal een ander concept in – ook van Mandemakers keukens 😉

Hij kiest zijn locaties dus goed uit.

Nu de binnenkant.

Hoe veilig kun je naar binnen lopen zonder aangesproken te worden? Bijna elke keukenwinkel heeft een balie met receptioniste. Héél strategisch naast de voordeur geplaatst. Jij als klant kunt geen kant op, ze heeft je bij de lurven. Haar taak: niemand mag de winkel onaangesproken verlaten. Ze maakt een praatje, geeft een magazine mee – of ze maakt een afspraak. Veel concurrenten hebben helemaal geen balie, die zitten soms achterover gezakt achter in de showroom. Je wilt niet weten hoeveel klanten die daardoor al hebben gemist.

Het team van verkopers

Goed…je hebt de gastvrouw leren kennen…dan zijn we er nog niet. Je hebt nog geen keukenverkopers ontmoet. Al heb je nog zulke mooie panden, zonder gemotiveerde verkopers kom je nergens. We kunnen gerust zeggen dat Mandemakers het meest gedisciplineerde team heeft. Het ´wij´-gevoel is er sterk.

Ben houdt wel van een feestje – en weet hoe hij zijn medewerkers bezig kan houden. Maandelijks zijn er bijeenkomsten, zogenaamde Kick off´-s. Het voelt hier als één grote familie, waar elke verkoper in zijn nopjes is. Hapje en drankje ontbreken niet. Met een vleugje euforie, krijgen de verkopers de vakkennis met de lepel ingegoten.

Wat leren de verkopers hier?

Extreem handige verkoopskills – en kennis van product en inbouwapparatuur tot in den treure. Vergis je niet, de werkdruk ligt hoog – en ze slikken elke dag wel 4 keuken-pilletjes. En dat is fijn voor jou als koper: je krijgt goed advies en zit met gemotiveerde adviseurs aan tafel. Toch is het verloop hoog – en zijn goede verkopers moeilijk te vinden.

Zijn dit dan allemaal graaiende, gladde verkoopadviseurs die je onder druk zetten?

Gelukkig niet. Elke verkoper is anders, maar heeft wel het zelfde trainingsschema uit zijn hoofd geleerd. De verkoopleiders zijn meestal wat gehaaider.

Snelheid en discipline

Niemand weet het…maar er is een wezenlijk verschil tussen de DMG-verkopers en de concurrentie:

Laat je een keukenofferte maken, dan ben je bij keukenzaak X vaak 2 x anderhalf uur kwijt. Na deze 1,5 uur advies ben je best moe – dus – zo denken de concurrenten, laten we onze klanten wat rust geven. Daarom wordt er meestal een 2e afspraak gemaakt.

Bij DMG-winkels zie je dit niet. Daar gaan ze zo snel en efficiënt mogelijk met je aan de slag. Als een verkoper diezelfde dag nog een deal kan sluiten, heeft dat de voorkeur. Best slim – is die klant eenmaal de deur uit, dan kan hij wel eens voor altijd wegblijven. Dat gebeurt nog wel eens – iemand heeft bijvoorbeeld tussentijds een afspraak bij een andere winkel die niet van Mandemakers is..En hoeven ze daar alleen nog maar een prijs te maken… Dan is Mandemakers zijn klant kwijt! Om die reden geven veel winkels ook geen keukenontwerp meer mee.

Geen probleem….wij ontwerpen onze keuken eerst lekker zelf 😉

Klik hier om je keuken te ontwerpen in 3D

 

Er zijn 2 regels in keukenland. Regel 1: keukens verkopen. Regel 2: nog meer keukens verkopen 😉

Dus…zo snel mogelijk een offerte. Daarom hebben concurrenten van Ben ook zo´n hekel aan hem . Ze zeggen vaak ´bij ons geen gladde praatjes´ of ´geen pressie bij verkoop´ – 2x raden wie er meer keukens verkoopt…

Verkopen in de showroom

Er zit een enorm systeem achter de werkwijze. Wat kun je verwachten in de showroom? hoe pakken de verkopers het precies aan?

Lekker ´rustig´ zitten, socializen en op het zelfde level komen – dat is 1. Je voelt je op je gemak – je krijgt koffie – en soms wat er bij. Dan volgt snel de behoeftebepaling: wat wil je allemaal in je keuken? Welk budget heb je? We weten het, iedereen vindt die vraag irritant – maar deze is wel noodzakelijk. Straks berekent de verkoper een te dure keuken voor je. Dan zeg je na  1,5 uur van je kostbare tijd: dat kan ik niet betalen. Weg tijd!

Zijn al je wensen in kaart gebracht? Dan is het tijd voor lichaamsbeweging – van al dat zitten word je moe. Samen met je danspartner (de keukenadviseur) word je de hele showroom doorgewalst. Waarom? We moeten snel je ideale keukendeurtjes en je werkblad vinden.

Keukenapparatuur wordt nog wel eens afgeraffeld of genegeerd – soms kiezen ze de goedkoopste voor je. Want hoe goedkoper de offerte is, hoe makkelijker je de keuken straks koopt. Eerst volgt er nog een terugkoppeling of dit de keuken is waar je 20 jaar in wilt koken. Is dat zo? Dan maken ze razendsnel een keukenofferte voor je – super commercieel dus.

Nog iets sterks…

De meeste keukenzaken doen niet aan huisbezoeken. Mandemakers wel. De meeste keukenboeren vinden het maar een tijdrovende zaak – bij iemand thuis komen, terwijl er nog niets getekend is. Bij Mandemakers doen ze het juist graag. Altijd handig als je de ruimte ziet, waar de keuken gaat komen. Dan komen er ideeën los, die niet in de showroom te bedenken zijn. Eigenlijk zou een huisbezoek verplicht moeten zijn.

Korting

Zo had je een offerte… nu word je verleid om je handtekening te zetten – ga je het doen of niet?

Het is goed om te weten dat er op allerlei onderdelen winst wordt gemaakt. Vooral op de keukenmeubelen is flinke winst te behalen. Ben is groot geworden met kortingen. Mensen hebben de indruk dat ze hier de meeste korting kregen. Dit is nooit bewezen – en hangt af van onderstaande punten. Door veel winkels te hebben, kunnen ze scherp inkopen. Dus is er ook meer marge en- dus korting voor jou als klant.

 

Veel concurrenten zeggen: dat is Mandemakers, daar kan ik qua prijs niet onder komen.

Maar de indruk die Mandemakers keukens geeft, klopt niet altijd. Soms geven ze in de praktijk helemaal niet zoveel korting. Hoeveel korting je krijgt, hangt van meerdere factoren af:

 • Welke kasten je koopt
 • Welke apparatuur er in zit
 • De verkooptargets van de winkel
 • Of de verkoopleider zich er mee bemoeit
 • Soms de provisie van de verkoper

De beste keukenaanbiedingen van dit moment 

Moe van al die kortingen? Het kan makkelijker. Kies je model keuken, kies het frontje en werkblad – en vind de beste keukenaanbieding hier.

Klik hier voor de beste keukenaanbiedingen

Overname winkels

Mandemakers keukens neemt graag slecht lopende winkels over, waarbij de naam – vaak – behouden blijft. Deze is al bekend in de regio, die laat Mandemakers lekker zo. Het schijnt dat Ben zelf de winkels bezoekt voor de overname plaatsvindt. Wordt hij overgenomen, dan transformeren ze de winkel compleet. Ook kent hij de locaties goed. Sommige onwetende starters in keukenland, beginnen een winkel in een plaats die niet loopt. Ben weet dit al lang – hij blijft er weg. Steden zoals Arnhem, Nijmegen of Enschede…Daar kun je beter geen keukenzaak beginnen.

 

Kwaliteit en service Mandemakers keukens

We weten nu dat er verschillende prijsklassen zijn. Elke keuken is van degelijke kwaliteit – de ene beter dan de andere. Ook weten we dat de aftersales en service vaak niet moeilijk doen bij problemen  – om die reden kun je met een gerust hart bij een van de Mandemakers concepten je keuken kopen.

De montage door Keukenman

Maar wie monteert de keuken? Een groot deel van de kwaliteit zit niet in de keuken, maar in de montage. De Keukenman zijn de montage experts van alle Mandemakers concepten. Alles onder 1 dak – ook hier weer goede opleidingen. Stel je voor dat een beunhaas de keuken van Mandemakers verpest door slechte montage – dat zou Ben niet willen. Bezoek Keukenman.

Waarom voor een Mandemakers winkel kiezen?

Moet je wel of geen keuken bij een DMG aangesloten winkel kopen? We merken dat veel huishoudens nog best een negatief sentiment hebben over deze club. Dit is vooral gegroeid in de jaren 1995-2015, toen er wat andere verkooptactiekengebruikt werden dan nu. Keukenzaken schoten als paddenstoelen uit de grond – de concurrentie was moordend. Er werd ook steeds meer met kortingen gesmeten. De te prijsbewuste klant heeft deze rage veroorzaakt.

Wat spookt er in het hoofd van veel mensen? Een aantal verwijten en redenen waarom mensen niet direct voor deze club kiezen…(geruchten van toen, die nog een beetje boven het bedrijf hangen)

Wat veel mensen denken over DMG:

 • extreem agressieve verkoop
 • getover met prijzen
 • je bent altijd te duur uit
 • er worden flinke provisies uitgedeeld
 • er wordt meer winst gemaakt dan bij andere winkels

Deze argumenten zijn eigenlijk verleden tijd – deels, want het hangt nog steeds af van het moment wanneer je koopt en de verkoper waar je mee aan tafel komt. Je zou dus nu nog steeds teveel kunnen betalen voor je keuken. Niet alleen bij Ben – ook bij concurrenten. Wat zou een reële reden kunnen zijn om er niet te kopen?

Waarom niet bij Mandemakers kopen

 • flinke verloop van verkopers
 • behoorlijk commerciële adviseurs
 • je wilt een concurrent iets gunnen
 • het is niet direct duidelijk welk merk je koopt
 • het is niet duidelijk of de korting naar wens is (bij concurrenten geldt dit ook trouwens)

 

Waarom wel de keuken bij Mandemakers kopen?

 • groot en veilig bedrijf
 • enorme kennis
 • service enorm verbeterd
 • goede opleiding verkopers
 • de betere keukenmonteurs
 • weinig risico op faillissement
 • gepassioneerde verkopers
 • enorm team gevoel en positiviteit
 • provisie is minimaal

Wat vinden wij de beste keukenwinkel?

Er zijn zoveel winkels en nog meer keuzes – het is moeilijk om de juiste keuze te maken. Heb je het budget voor een gemiddelde Mandemakers keuken? Dus zoek je een keuken tot 20.000 euro? Dan zijn deze winkels de beste keus voor je:

Bekijk de Top 4 lijst beste keukenzaken

 

Reviews Mandemakers concepten

Verkoop je veel keukens, dan krijg je ook veel meningen over hoe het gegaan is. Als je keuken geplaatst is, krijg je vaak een uitnodiging om een review achter te laten. Wie reviews zoekt ,vind veel positieve beoordelingen op Trustpilot. De winkels worden – over het algemeen – goed beoordeeld. Het idee hierachter is simpel: Trustpilot richt zich op de geloofwaardigheid van de reviews. De reviews worden geverifieerd.

Heb je een klacht? Dan wordt er geprobeerd deze op te lossen. Natuurlijk hebben DMG en Trustpilot een samenwerking – en Trustpilot is best ´n commercieel bedrijf 😉 Toch durven we te stellen dat DMG over het algemeen weinig klachten heeft- en als ze er al zijn, proberen ze die op te lossen.

Op andere plekken online vind je minder positieve reviews. Verscheidene sites bieden een leesplatform over ervaringen met Mandemakers-keukens en kornuiten. Als laatste heb je nog de afvoerputjes. Tros Radar en Kassa. Zoek je negativiteit over keukenwinkels? Dan ga je hier heen. Scheepsladingen vol klachten zijn hier gedumpt over allerlei keukenwinkels – niet alleen die van Ben.

Maar dat is even verwarrend…

Wat moet je nou? Goede reviews hier…redelijke daar..en slechte daar. Onze tip: lees de reviews eens een uurtje – maar laat je niet leiden door reviews.

Negatieve publiciteit

Er zijn 2 dingen geweest die impact op de goede naam hadden. De boete voor het ´misleiden´ van klanten – en de annuleringsregeling.

Mandemakers verkocht keukens op beurzen. klanten kregen te horen dat ze een speciale beurskorting kregen – maar dan moesten ze wel direct tekenen. Dit gebeurde op de 50 plus beurs, de huishoudbeurs en de VT wonen beurs. Dit was een vrijblijvend aanbod, terwijl klanten dachten dat het om een koopovereenkomst ging. Wilde je annuleren, dan zat je met de 30%. De consument moet beschermd worden, maar in sommige gevallen gaat ´t wel heel ver -klanten zijn niet achterlijk.

In het 2e geval werd er een filmpje online geplaatst waarin een Mandemakers-medewerker boos achter een filmende vlogster aan ging. Ze wilde de keuken annuleren, maar het bedrag was te hoog.  Ze kwam bij de adviseur binnenvallen terwijl hij aan tafel zat met klanten. Echt redelijk was ze niet met haar cameraatje. Uiteindelijk resulteerde dit in mest dumping bij Mandemakers voor de deur. Dit omdat ze vonden dat klanten uitgemolken werden met annuleringskosten. Eigenlijk best kinderachtig…Mandemakers word aangepakt – maar de hele keukenbranche werkt met deze voorwaarden…

Inmiddels is er al veel veranderd – en zijn de voorwaarden na de media hype weer hetzelfde. Lees er alles over bij keuken annuleren(link)

 

Toekomst Mandemakers

Voor het eerst heeft Mandemakers Keukens dit jaar Ikea van de troon gestoten met het aantal verkochte keukens. Ben zit fier in het zadel en domineert de keukenbranche. Om de toekomst hoeft hij zich geen zorgen te maken. Kan hij in Nederland nog groeien of is de markt verzadigd? Wij denken het laatste.

In België had DMG in het begin geen succes. De Belgische markt is toch anders dan de Nederlandse. Inmiddels begint hij ook in België steeds meer grip op de markt te krijgen. Grando doet het goed. Wij vermoeden dat hij zijn pijlen nu gaat richten op Frankrijk of Duitsland.

Als je het goed doet en je wilt risico spreiden, begin je ook een andere business – dat deed Ben ook. Een samenwerking met autolease. Van Mossel is van hem. Het is behoorlijk groot, ook heeft Ben geïnvesteerd in Stella fietsen. Of hij ook een gepassioneerde fietser is, weten we niet.

En gaat Mandemakers naar de beurs? Nooit – zegt hij – we willen alles in controle houden.

Genoeg gelezen over Ben?

Doe ideeën op

Vraag de gratis magazines aan – een aantal merken van Mandemakers zijn hier te vinden. Gratis en vrijblijvend thuis gestuurd.

Klik hier voor gratis keukenmagazines

 

IZAA

>