Kosten nieuwe keuken plaatsen? Veel huishoudens vergeten dat naast de kosten van de nieuwe keuken, er ook een flink bedrag voor keukenmontage bij komt. Zeker als er ook nog leidingen en aansluitingen verlegd moeten worden in de ruimte. Welke kosten kun je op rekenen? We ontleden de mogelijkheden voor je…

 

 

Gratis keukenbrochures?

Orienteren op een nieuwe keuken?  Klik hier voor gratis keukenbrochures. met veel informatie over kosten keukenmontage of bekijk hier een overzicht van de Top 4 goedkoopste keukenwinkels.

Goedkope keukenmontage?

Goedkoopste keukenmontage vinden? Ook in keukens plaatsen zit een flinke marge. In de meeste gevallen zit er bij een keukenwinkel al een aantal eigen montage bedrijven – dit heeft als voordeel dat ze het keukenmerk goed kennen.

Natuurlijk krijg je de prijs te zien van de montage. En die liegt er niet om. De laatste jaren is de montageprijs van een keuken enorm gestegen. Het is altijd veilig om de montage door de keukenwinkel uit te laten voeren.

Wil je toch zelf een keukenmonteur uitzoeken? Dat kan ook.

Zeker weten dat je een professionele vakman krijgt die tegen de scherpste prijs jouw keuken plaatst? En ook nog goede recensies heeft?  Bekijk een compleet

overzicht keukenmontage bedrijven.

Wil jet nog goedkoper doen? Ben je zelf een beetje handig? Dan kun je ook zelf je keuken plaatsen. Het is op zich niet moeilijk – maar je hebt hulp nodig en wat technische kennis. Ben je een beetje handig? Doe het dan niet! Er zijn veel keukens verpest door mensen die dachten dat ze de keuken zelf konden plaatsen.

Verwijderen oude keuken

Wat kost het verwijderen van de oude keuken? Vroeger werd dit gratis gedaan bij het plaatsen van een nieuwe keuken. Tegenwoordig kost dit geld. Meestal kost verwijderen rond de 400 euro.

Er worden ook verwijderingsbijdragen berekend voor het verwijderen van oude keukenapparatuur.

Je keukenafval gratis laten ophalen?

Wist je dat je trouwens tegenwoordig zelf je keukenafval gratis kunt laten ophalen? Keukenmonteurs laten de verpakkingen en rommel achter. Dat moet natuurlijk zo snel mogelijk het huis uit. Daar is een handig bedrijf voor – Dat kan bij Dit is Bas. Ze werken alleen in het westen van het land.

Ziet je oude keuken er nog goed uit?

Dan kunt je overwegen je oude keuken te verkopen. Verwacht hier niet veel geld voor. In sommige gevallen echter wel. Heb je een oude Siematic keuken of een oud Bulthaup keuken?

Dan zou je die op marktplaats kunnen zetten. Afhankelijk van het model wordt hier soms nog flink op geboden. Dat komt eigenlijk omdat het design in de jaren ’70 en ’80 van deze keukenmerken toen al flink hun tijd vooruit was. Het blijven dure en gewilde keukenmerken.

Kosten keukenmontage

Globaal gezien zou je de kosten van de keukenmontage kunnen berekenen op 10% van de totale keukenprijs. Dit is exclusief meerwerk. Bij kleine keukens zal dit in verhouding nog minder zijn.

Tip: bekijk ook de Top 3 Best beoordeelde keukenzaken.

Hoe worden de kosten van keuken plaatsen berekend?

Een offerte van het plaatsen van een nieuwe keuken is vrij overzichtelijk. Meestal is de offerte een simpel A-4tje met een duidelijk overzicht. Montage wordt vaak berekend aan de hand van het aantal kasten. Voorbeeld: een onderkast monteren kost 50 euro. Je hebt 10 onderkasten, dan kost de montage van de kasten €500,-

Het werkblad word berekend aan de hand van de lengte en het materiaal. Als voorbeeld: Het monteren van een aanrechtblad kost 60 euro per strekkende meter. Dan zit je bij 5 meter op 300 euro. Dit is exclusief de hoeken en uitsparingen.

Apparatuur in de keuken wordt vaak berekend door middel van een vaste prijs voor het keukenapparaat.

Bij klassieke keukens word er voor de lichtlijst of koof meestal een vaste prijs per meter berekend. Plinten zijn meestal gratis.

Exclusief is dus het meerwerk – alle andere dingen die nodig zijn om de keuken af te maken. Denkend aan het verleggen van leidingen. Het plaatsen van een muurtje richting de woonkamer als afscheiding. Maar het kan ook het aanleggen van een nieuwe groepenkast zijn. Is dit nodig? Je adviseur kan je hier op voorhand over informeren.

Stel je voor – Je hebt een budget van 10.000 euro voor je nieuwe keuken. In de winkel vertelt de adviseur je dat plaatsing ook nog 3.000 euro kost…. Oeps! Maar het huis is oud – de leidingen moeten ook verlegd worden. Er moet een groepenkast bij… Totale kosten 17.000 euro.  Dit komt in praktijk nog wel eens voor.

 

kosten nieuwe keuken plaatsen

 

Kosten meerwerk keuken

Wat kost meerwerk in de keuken? De kosten van het meerwerk in de keuken worden ook wel verborgen keukenkosten genoemd. Dat komt omdat veel keukenverkopers dit vergeten te benoemen in de showroom. Ze gaan er van uit dat alles bij jou in huis al perfect is. En vaak is dat niet zo.

In veel gevallen is meerwerk in de keuken totaal niet nodig. Vooral niet als je dezelfde keuken plaatst als je oude keuken – het zelfde ontwerp dus.

Er veranderd namelijk weinig aan de vorm van de keuken. Ook zitten de leidingen nog op dezelfde plaats. Een offerte voor meerwerk in je keuken kan alleen bij jou thuis gemaakt worden. Een aannemer moet dus eerst bij jou thuis de situatie bekijken. Wat is precies meerwerk en moet het daadwerkelijk vervangen worden?

Voorbeelden meerwerk keuken

De volgende dingen vallen onder meerwerk. In deze lijst vind je voorbeelden van te vervangen reparaties of meerwerk in de keuken.

Electra in je nieuwe keuken: een punt van aandacht bij het installeren is de elektrische installatie. In de keuken gebruiken we tegenwoordig steeds meer zwaardere elektronische apparaten. Naast de apparatuur komen er ook steeds meer losse keukenmachines bij. Dit vereist een hoop stroom.

Wat is dan het gevolg?

Je moet een nieuwe groep in je keuken. In nieuwbouwwoningen bevat de stoppenkast over het algemeen al 6 groepen, waarvan er 2 leeg zijn. Die zijn er dus al op voorbereid.  Het voordeel is dat de leidingen al op de juiste plek liggen en je slechts kabels hoeft te trekken.

Stopcontacten: tegenwoordig zijn er steeds meer stopcontacten nodig. Bijvoorbeeld voor de broodrooster, koffiezetapparaat of keukenmachine. Een stopcontact voor een losse lamp kan handig zijn. De leidingen voor stopcontacten kunnen onzichtbaar in de muur worden weggewerkt, mits je wel precies weet in je keukenontwerp waar ze moeten komen.

Stopcontacten wegwerken kan nog wel eens een lastige klus zijn – waar laat je ze?

Je raad het al: geen enkele keukenverkoper praat ooit over waar de stopcontacten moeten komen.

Warmwatervoorziening: bijvoorbeeld een Quooker Cube (kokend water kraan met bruisend water) of een boiler.

Verder dienen alle leidingen van gas en water hun plek te hebben voor de nieuwe keuken geïnstalleerd word.

Conclusie

De kosten voor het plaatsen van de nieuwe keuken kunnen flink oplopen.  Meestal is er weinig meerwerk nodig. Vraag van te voren een offerte voor keukenmontage bij de keukenwinkel. Die word meestal gewoon bij de keukenofferte geleverd. Zo weet je van te voren de keukenprijs en de montageprijs. Vaak kan een keukenadviseur wel een schatting maken van het meerwerk.

Zo krijgt je een goed beeld van de plaatsingskosten van een nieuwe keuken.

Tip: veel keukenmontage bedrijven zijn individuele ondernemers. Vaak ga je een aparte overeenkomst aan met ze op papier. Onthoud dit als je een geschil krijgt over de keuken. Je doet dan niet zaken met 1 partij, maar met 2 partijen. Hierdoor kan het voorkomen dat beide partijen naar elkaar gaan wijzen bij een eventueel geschil.

 

Vergelijk de kosten van het plaatsen van een keuken bij: 

1. Best beoordeelde keukenshowroom

2. Goedkoopste keukenshowroom

3. Grootste keukenshowroom

 

Op zoek naar een keukenmontage bedrijf bij jou in de buurt? Bekijk ons overzicht keukenmontage bedrijven of ontvang gratis keukenbrochures met informatie over bedrijven die met keukenwinkels werken.

Hoe is jouw keuken of je vorige keuken geplaatst? Wij zijn benieuwd! Deel uw ervaring kort  

 • Janine schreef:

  Geachte heer/mevrouw,

  Ik zou graag willen weten hoeveel het kost om een keuken te laten plaatsen.
  We hebben de vorige keer onze keuken er namelijk zelf in gezet, maar hopen het dit keer te kunnen laten doen.

  Ik zie uw reactie graag tegemoet.

  Groet,
  Janine Poorthuis

  • IZAA schreef:

   Beste Janine,
   De prijs hangt van van verschillende factoren. Bv: grootte van de keuken of dat het door de keukenzaak of externe monteur word gedaan.

   Bjorn, Team IZAA

 • R schreef:

  Ik wil graag de kosten weten van een oude keuken te verwijderen
  En de nieuwe er in laten plaatsen graag zo spoedig mogelijk bericht

 • IZAA

  >