Kosten nieuwe keuken plaatsen? Veel huishoudens vergeten dat naast de kosten van de nieuwe keuken, er ook een aanzienlijk bedrag voor keukenmontage bij kan komen. Zeker als dit gepaard gaat met het verleggen van leidingen en aansluitingen in de ruimte. Soms zelfs een complete verbouwing.

Kosten keuken plaatsen zijn aanzienlijk. Een kijkje in de kosten die komen kijken bij keuken monteren.

 

Gratis keukenbrochures?

Ontvang gratis keukenbrochures thuis met veel informatie over kosten keukenmontage of bekijk hier een overzicht van de Top 4 goedkoopste keukenwinkels.

Goedkope keukenmontage?

Goedkoopste keukenmontage vinden? Ook in keukens plaatsen zit een flinke marge. Zeker weten dat je een professionele vakman krijgt die tegen de scherpste prijs jouw keuken plaatst? En ook nog goede recensies heeft? Vind bedrijven die jouw keuken graag monteren.

Verwijderen oude keuken

De kosten van het verwijderen van je oude keuken: meestal wordt dit gratis gedaan bij het plaatsen van een nieuwe keuken. Let er op dat er wel vaak verwijderingsbijdragen berekend worden voor het verwijderen van oude keukenapparatuur. Wil je een nieuwe keuken te laten plaatsen? Bespreek dit van te voren met de keukenvakman.

Tip: ziet je oude keuken er nog goed uit? Dan kunt je overwegen je oude keuken te verkopen. Verwacht hier niet veel geld meer voor. In sommige gevallen echter wel. Heb je een oude Siematic of een oud Bulthaup model keuken?

Hier wordt soms flink op geboden, omdat dit dure en gewilde keukenmerken zijn waar veel mensen het geld niet voor hebben. Voornamelijk zijn erg populair de jaren 70 modellen keukens.

Kosten keukenmontage

Globaal gezien zou je de kosten van puur de keukenmontage (exclusief meerwerk) kunnen berekenen op 10% van de totale keukenprijs. Bij kleine keukens zal dit in verhouding nog minder zijn.

Tip: bekijk ook de Top 3 Best beoordeelde keukenzaken.

Hoe worden de kosten van keuken plaatsen berekend?

Een offerte van het plaatsen van een nieuwe keuken zit vrij simpel en overzichtelijk in elkaar. In de meeste gevallen is de offerte een simpel A-4tje met een duidelijk overzicht. Montage word vaak berekend aan de hand van het aantal kasten. Voorbeeld: een onderkast monteren kost 30 euro. Je hebt 10 onderkasten, dan is de montage daarvan €300,-

Het werkblad word berekend aan de hand van de lengte en het materiaal. Apparatuur in de keuken word vaak berekend door middel van een vaste prijs voor het keukenapparaat. Ook bij de lichtlijst of koof word veel gewerkt met vaste prijzen per meter.

Kosten meerwerk keuken

De kosten van het meerwerk in de keuken worden ook wel verborgen keukenkosten genoemd. De kosten van het meerwerk kunnen aanzienlijk zijn of heel erg meevallen. In veel gevallen is meerwerk in de keuken totaal niet nodig. Vooral niet als je van plan bent ongeveer dezelfde keuken te plaatsen als je oude keuken.

Er veranderd namelijk weinig aan de vorm van de keuken. De leidingen zitten nog op dezelfde plaats. Een offerte meerwerk keuken kan alleen gemaakt worden ter plaatse. Een aannemer moet dus eerst bij jou thuis de situatie bekijken. Wat is precies meerwerk en moet het daadwerkelijk vervangen worden?

 

Voorbeelden meerwerk keuken

De volgende dingen vallen onder meerwerk. In deze lijst kun je wellicht op ideeën komen voor dingen die bij jou ook vervangen moeten worden.

Electra in je nieuwe keuken: een punt van aandacht bij het installeren is de elektrische installatie. In de keuken worden tegenwoordig steeds meer zwaardere elektronische apparaten gebruikt in de keuken. Naast de apparatuur komen er ook steeds meer losse keukenmachines bij.

Gevolg: het plaatsen van een nieuwe groep in je keuken. In nieuwbouwwoningen bevat de stoppenkast over het algemeen al 6 groepen, waarvan er 2 leeg zijn. Hier heb je dat probleem dus niet. Het voordeel is dat de leidingen al op de juiste plek liggen en je slechts kabels hoeft te trekken.

Stopcontacten: tegenwoordig zijn er steeds meer stopcontacten nodig. Bijvoorbeeld voor de broodrooster, koffiezetapparaat of keukenmachine. Een stopcontact voor een losse lamp kan handig zijn. De leidingen voor stopcontacten kunnen onzichtbaar in de muur worden weggewerkt, mits je wel precies weet in je keukenontwerp waar de stopcontacten moeten komen.

Warmwatervoorziening: bijvoorbeeld een Quooker (kokend water kraan) of een boiler.

Verder dienen alle leidingen van gas en water hun plek te hebben voor de nieuwe keuken geïnstalleerd word.

Samenvatting: de kosten voor het plaatsen van de nieuwe keuken kunnen dus flink oplopen, maar meestal is er summier meerwerk nodig. Vraag van te voren bij je keukenwinkel een offerte voor keukenmontage. Die word meestal gewoon bij de offerte geleverd. Je weet dus van te voren de keukenprijs, de montageprijs, maar niet de meerwerkprijs. Zo krijgt je een goed beeld van de plaatsingskosten van een nieuwe keuken.

Tip: veel keukenmontage bedrijven zijn individuele ondernemers. Vaak ga je een aparte overeenkomst aan met ze op papier. Onthoud dit als je een geschil krijgt over de keuken. Je doet dan niet zaken met 1 partij, maar met 2 partijen. Hierdoor kan het voorkomen dat beide partijen naar elkaar gaan wijzen bij een eventueel geschil.

 

Vergelijk de kosten van het plaatsen van een keuken bij: 

1. Best beoordeelde keukenshowroom

2. Goedkoopste keukenshowroom

3. Grootste keukenshowroom

 

Op zoek naar een keukenmontage bedrijf bij jou in de buurt? Bekijk ons overzicht keukenmontage bedrijven of ontvang gratis keukenbrochures met informatie over bedrijven die met keukenwinkels werken.

Hoe is jouw keuken of je vorige keuken geplaatst? Wij zijn benieuwd! Deel uw ervaring kort  

 • Avatar Janine schreef:

  Geachte heer/mevrouw,

  Ik zou graag willen weten hoeveel het kost om een keuken te laten plaatsen.
  We hebben de vorige keer onze keuken er namelijk zelf in gezet, maar hopen het dit keer te kunnen laten doen.

  Ik zie uw reactie graag tegemoet.

  Groet,
  Janine Poorthuis

  • IZAA IZAA schreef:

   Beste Janine,
   De prijs hangt van van verschillende factoren. Bv: grootte van de keuken of dat het door de keukenzaak of externe monteur word gedaan.

   Bjorn, Team IZAA

 • Avatar R schreef:

  Ik wil graag de kosten weten van een oude keuken te verwijderen
  En de nieuwe er in laten plaatsen graag zo spoedig mogelijk bericht

 • >
  IZAA