Kleine keuken: Inhoud artikel

 

Kleine keuken

Een keuken van bescheiden ruimte kopen is nog moeilijker dan een normale of grote keuken kopen. Hoe gaat de indeling worden? Moet ik veel concessies doen en zijn er nog tips om de ruimte nog groter te laten lijken?

De meeste huishoudens in Nederland hebben geen grote keuken. De exacte gemiddelde keuken is 2 x 3,5  meter. Indien je van plan bent om een nieuwe keuken aan te schaffen dan zijn er bij kleine keukens duidelijker beperkingen.

Ga je ook een nieuwe keuken met een bescheiden maatvoering aanschaffen? Onderstaand vele waardevolle 15+ tips over de ideale indeling en aanschaf. Dus schaf niet zomaar direct een keuken aan of doe wat iedereen doet. Lees eerst dit artikel 😉

Keukens voorbeelden en prijzen voor thuis op de bank ontvangen??

 

Inspiratie

Direct keukens zien die perfect in de keukenruimte passen? Inspiratie opdoen voor jouw nieuwe keuken? Dat kost te veel tijd in een showroom. Bekijk onze keuken inspiratie pagina met de nieuwste keukenmodellen 2019 voor keukens met weinig ruimte!
Doe direct keukeninspiratie 2019 op >>

 

Keuken compleet

Indien je van plan bent om een kleine complete keuken te kopen, is het raadzaam om deze op 1 plek te kopen. Vaak denken huishoudens keukenwinkels te slim af te zijn door de keuken in delen overal aan te schaffen.

De keuken hier kopen en de keukenapparatuur elders (meestal op internet). Prijzen van keukenapparatuur zijn namelijk makkelijk te vinden en vergelijken. In tegenstelling tot de rest van de keuken is de apparatuur eenvoudig te vergelijken.

Dit is niet aan te raden. Als eerste zijn er in de nettoprijzen op keukens het meeste mogelijk als je de apparatuur samen met de keuken koopt. Het zit namelijk zo. Bij elk onderdeel rekent men een soort kwantumkorting. Hoe meer onderdelen worden besteld, hoe groter de korting op de volledige keuken.

Indien je de apparatuur elders koopt, zul je direct merken dat de korting op de keuken ook minder wordt.

Ten tweede loop je veel minder risico als wanneer de keuken compleet aanschaft. Hoe meer partijen er bij jouw keuken betrokken zijn hoe slechter. Wil je meerdere partijen aanspreken bij problemen of heb je dit liever bij één partij geregeld?

Onze tip: ga naar 1 winkel om een complete keuken te kopen.

Veel keukenzaken monteren ook geen spullen van andere bedrijven! Er zijn enkele grote spelers die dit wel doen.

Kleine landelijke keuken

Landelijk betekend ruimte. Om die reden is het eigenlijk niet mooi om een landelijke keuken op te zetten in een beklemmende ruimte. De keuken komt niet volledig tot zijn recht.

Dat komt omdat dit type keuken vaak wat onrustig oogt, met pilasters en sierelementen. De panelen hebben vaak een versierd motief, meestal in een klassieke kleur. Meestal bepaalde tinten wit of geel.

Minder klassieke keukens, zoals boers en traditioneel zijn wel te plannen omdat er minder sierelementen in zitten.

Ook keukens uit de jaren 30, nostalgische keukens, met lage werkbladen en stenen werkbladen zijn mogelijk in een kleine ruimte.

Wij raden een klassieke keuken niet aan in een kleine ruimte. De keuken komt simpelweg niet tot zijn recht en maakt de kleine ruimte onrustig.

Wat wel kan is een landelijke keuken met meer moderne tinten. Dus wel een kaderdeur maar verder geen tierelantijnen in de keuken.

Inspiratie voor landelijke keukens >>

Kleine-landelijke-keuken

 

Volg je hart en koop wat je mooi vindt maar let op: 88 % van de nieuwe kopers, houdt niet van nostalgische keukens.

Design

Een kleine strakke designkeuken? Dat kan perfect in de ruimte! Door gebruik te maken van lichte kleuren is het zelfs mogelijk de ruimte iets groter te maken.

Welk keukendeurtje kiezen? Het meest ruimtelijke effect blijft bij een lichte witte keuken. Off-white zoals Camee, of magnolia wit of Crème doen het ook goed als keukenfrontje.

Gebruik grote elementen in plaats van kleine keukendeuren en zorg dat er weinig verschillende maten zijn  voor de rust. Een ladeblok is altijd onrustiger dan 2 deuren. Het maakt niet uit of het een brede of smalle lade is. (dus kan in 30 cm, 45 cm, 60 cm of 90 cm).

Nieuwe trends voor 2019 in de keuken: Satijn en Kashmir grijs met zwarte stijl accenten. Veel grepen en apparatuur worden inmiddels in de kleur zwart uitgevoerd!

Kleine-design-keuken

Kleine greeploze keuken

Grepen maken de keuken druk. Door een greeploze keuken te nemen krijgt de keuken nog meer rust en oogt hij nog groter. Sommige adviseurs betwisten dit en vinden een greeploze keuken juist onrustig ogen in de keuken.

Dit komt doordat de greeplijn halverwege loopt bij de laden. Om dit tegen te gaan is het mogelijk om de greeplijn, (daar waar je jouw handen in steekt) gewoon in het wit uit te voeren in plaats van roestvrij staal.

Belangrijk: een greeploze keuken verliest 4 centimeter per greeplijst in een kast in hoogte. Bij een ladenkast is dat is dus al 8 centimeter hoogte in totaal! En dat is veel voor een kleine keuken.

Bekijk kleine greeploze keukens >>

Kleine Ikea keuken

Ikea heeft een mooi planning systeem waarmee je jouw eigen keuken kunt uittekenen. Als je door een Ikea showroom loopt, valt 1 ding meteen op. De keukens zijn allemaal gemaakt voor huishoudens met gemiddelde keukenmaten.

Doordat er overal meetlintjes en potloodjes liggen kan je gelijk een beetje meten en schrijven.

En je kan er ook nog direct een keukentafel met stoelen bijkopen!

Voor inspiratie voor je nieuwe Ikea keuken kijk je op de Pinterest pagina. Ook zijn wij op onderzoek voor je uitgegaan. Wil je een vestiging bezoeken? Bekijk wat Ikea voor jou kan betekenen.

 

Afmetingen

Jouw maten bepalen de mogelijkheden. Hoe groter de ruimte, hoe meer luxer er in de keuken kan komen. De afmetingen van de keuken zijn allesbepalend voor het ontwerp.

En dat maakt een keuken uitzoeken ook zo lastig, want er zijn 1001 mogelijkheden voor de nieuwe keuken in die ruimte. En dan moet die keuken nog 15 tot 20 jaar mee ook!

In een keuken lengte van 370 centimeter (360 centimeter zonder passtukken) kun je eigenlijk alles kwijt. Volgorde bijvoorbeeld: koelkast 60, vaatwasser 60, spoelbak 60, lege kast 60 en ladekast 120.

Indien jouw keukenruimte kleiner is, bijvoorbeeld 3 meter, moet je concessies doen zoals bijvoorbeeld geen afwasmachine of een koelkast onder het werkblad.

Keuken m2

De vierkante meters voor de keuken bepalen de inhoud. Keukens van 8 m2 en keukens van 12 m2 zijn veel voorkomende maatvoeringen voor kleine keukens. In deze ruimte moeten alle apparaten dan passen.

Wees gerust, dit lukt altijd als de keuken langer is dan 2.40 meter. Heb je 30 m2 voor de keuken? Dan heb je een grote keuken en is er zat te ontwerpen.

Rechte keuken

De kleinst mogelijke normale keuken van Nederland heeft minimaal 2.40 lengte nodig om normaal te kunnen functioneren in de keuken. Kitchenettes tellen wij hierbij niet mee, die kunnen rond de 1,5 meter zijn.

In dit ontwerp kan een koelkast met combi magnetron boven elkaar, kookplaat met ladekast er onder, afwasmachine en een spoelkast. Alles is 60 centimeter breed. De enige nuttige werkblad ruimte is dan tussen koken en spoelen.

Kleine-rechte-keuken

Hoekkeuken of L-vormige keuken

De kleinst mogelijke hoekkeuken is 2.10 meter bij 1.80 meter. Het wordt krap in de keuken, maar het past.

Puur om ruimtelijke redenen is de hoekkeuken een perfect alternatief voor de rechte keuken. Bovendien heb je vaak meer werkblad ruimte in een L-vormige keuken dan met een eiland!

Er zijn dure mooie oplossingen voor in de hoek. Wil je echt de meest voordelige hoekkeuken? Neem dan simpelweg een hoek onderkast met planken. Moet het allergoedkoopst worden, neem dan alleen een hoek passtuk.

Mogelijkheden met eiland

Deze berekening moet van muur tot muur gemeten worden. Om het keukeneiland heen, (kookeiland of spoeleiland) moet minimaal 90 centimeter zitten. Om fijn te kunnen lopen zelfs 120 centimeter. Maximale tussenruimte moet 150 centimeter zijn. Er word veel gedraaid met het lichaam tijdens het koken.

Wij gaan uit van de kleinste maat van 90 centimeter, puur om je te adviseren of de keuken past of niet. Het eiland zelf is 90 centimeter diep. Dan kan een eiland bij een muurlengte van 2.70. Aan de muurkant is het mogelijk om deze muur te vullen met een kastenwand.

Bij een eiland van 120 centimeter heb je dus een muurlengte van 3 meter nodig. Daar komen dan ook de hoge kasten te staan.

Bekijk keukens met eiland >>

Alternatief voor een te klein eiland

Indien je nou met dezelfde maten (270 muurlengte) het eiland vervangt door een schiereiland (een kant tegen de muur aan) Dan kan het eiland in plaats van 90 centimeter lang nu 150 centimeter lang worden! Je kunt alleen dus niet helemaal meer om het eiland heen lopen.

Kleine-eiland-keuken

Nog compacter? Begin een schiereiland met een hoge kast in het eiland tegen de muur!

 

Tips kleine keukens

Hoe kun je een bescheiden keuken optisch vergroten en de maximale ruimte benutten? Een aantal van de belangrijkste tips voor het indelen van jouw kleine keuken!

1. Plaats niet een te grote kraan: hoe hoger de kraan hoe meer de keuken uit verhouding raakt. De kraan maakt de keuken wel luxe. Een te goedkope kraan kan de keuken kneuterig maken.

2. Gebruik niet te veel hangkasten indien je een ruimtelijk effect wilt blijven houden. Indien je puur voor bergruimte in de keuken gaat, kan het echter niet anders.

3. Indien je voor praktische ruimte gaat, zijn extra hoge onderkasten (Maxi-line) een aanrader. Hiermee krijg je 15% extra kastruimte in de keuken.

Minpunt is wel dat dit de keuken juist weer log maakt en niet ruimtelijk. Extra hoge onderkasten hebben een minimale meerprijs in de nieuwe keuken.

Bergruimte keuken

4. Bergruimte in de plint is mogelijk. Extra hoge onderkasten zijn een betere keuze. Daardoor word de plint automatisch minder hoog en raakt bijna de grond.

5. De meest nuttige manier om ruimte te besparen in de keuken is om de oven of combi-magnetron boven de koelkast te plaatsen. Je krijgt dan wel een koelkast met vriesvak, maar houd onder de kookplaat, (inductie, keramisch of gaskookplaat) toch ruimte over voor een volledige pannenlade.

In dit soort opties is de koelkast bijna altijd 88 centimeter of 102 centimeter.

Bij greeploze keukens is de koelkast van 102 centimeter niet aan te raden, omdat door de greeplijst de combimagnetron erg hoog komt. Dus de vrieskast zou elders moeten, ander blijft er echt geen koelruimte over in jouw nieuwe keuken .

Bergruimte bovenkant

6. Een smallere afzuigkap van 60 centimeter bespaart ruimte en zorgt voor meer ruimte in de hangkasten aan weerszijde. Het advies is wel: plak de bovenkasten in de keuken niet tegen de schouw aan. Dit is lastig schoonmaken en maakt de keuken enorm propperig.

Een schouwkap die tegen de keukenkasten aanhangt kan voor een klankkast zorgen. Het geluid kan resoneren in de hangkasten met als gevolg een irritant geluid. Wij adviseren geen hangkasten tegen een schouwkap.

Indien je alleen een wasemkap wenst te gebruiken met kast boven het koken, dan is het alleen mogelijk hier een kruidenrek in te plaatsen. Meer ruimte is niet mogelijk in verband met de afzuigslang die door de kast loopt.

Nog meer tips

7. Een bredere schouw zorgt voor een ruimtelijker effect in de keuken. Het kan de keuken optisch enorm vergroten.

8. Hogere hangkasten vangen het probleem van te weinig kastruimte op. Dit kan tegen een geringe meerprijs van nog geen 10% per kast.  Hangkasten zijn er van 72 centimeter, 86 centimeter en 100 centimeter. Maar er zijn keukenwinkels met afwijkende maten.

9. Maak de aanrechtkast zo smal mogelijk, het liefste dus 45 centimeter breed. Hier past alleen de extra smalle enkele ronde of vierkante spoelbak in. Indien je geen vaatwasser heeft is een 45 centimeter spoelbak alleen bij uiterste nood aan te raden.

Bij een 50 centimeter spoelbak past een normale spoelbak in.

10. Neem een enkele spoelbak. Je zult merken dat werkblad ruimte het meest noodzakelijke is in de keuken. Indien je toch een 1 1/4 spoelbak wenst met zon klein bakje ernaast, heb je minimaal een 60 centimeter spoelkast nodig.

Uit ervaring weten we dat spoelkasten bijna niet gebruikt worden.

11. Bij een gaskookplaat wordt de lade ingekort omdat de gaskraan er achter zit. Bij elektrisch is dit niet het geval. Dus daar win je weer een besteklade mee.

Tips interieur keuken

12. Wist je dat afwasmachines niet alleen 60 centimeter breed zijn? Je kunt ze ook in 45 centimeter krijgen. Dit is een iets duurdere optie, maar je kunt er ruimte mee besparen. Wij raden deze optie niet aan, een 45 centimeter afwasmachine is zo vol en niet handig.

Een andere keukenadviseur zegt dat het meevalt. De pannen moet je in deze situatie met de hand afwassen om optimaal te kunnen profiteren van een smalle vaatwasser. Verder is het 9 couverts, dus 9 koppen en borden gaan prima.

13. Een passtuk in de keuken sluit de keuken af. Het is het laatste stukje loze ruimte tussen jouw nieuwe keuken en de muur. In sommige gevallen is deze ruimte te groot! Een passtuk hoeft niet groter te zijn dan 10 centimeter.

14. Een dieper werkblad geeft mogelijkheden voor diepere kasten. Maar wat je waarschijnlijk niet wilt is dat het werkblad ook naar voren komt. De keuken komt nog meer naar jou toe. Als de keuken los staat, komt er eenvoudig een stolwand of zijwand naast.

Optisch gezien kan 70 centimeter werkblad wel en je betaald alleen voor een dieper werkblad. De onderkasten kunnen gewoon naar voren geschoven worden.

Tip: om kosten en ruimte te besparen kun je beter investeren in de hoogte van de kasten in plaats van de diepte.

Apothekerskast en wijnrek

15. Een apothekerskast is meestal een 30 of 45 centimeter front. Wij zijn geen fan van apothekerskast in de keuken. Deze is kwetsbaar en enorm prijzig. Als je dan toch een apothekerskast wenst, dan is een onderbouw veel minder functioneel dan een hoge apothekerskast.

Verder word een apothekerskast bijna altijd aan het einde van de keuken gepland en dat is nutteloos vanwege de muur. Daarom moet hij in ‘in het midden’ van de keuken komen. Dan ontstaat weer het probleem van onrust en smalle fronten tussen grote fronten.

16. Zo ook met losse planken in de keuken. Het is een stofnest. Een verder nadeel is dat het in een kleine keuken een enorme onrust geeft. Dit word vaak nog wel eens toegepast bij een breedte van 15 of 20 centimeter.

Wel leuk zijn planken aan de woonkamerzijde, zodat de keuken als het ware van keuken in woonkamer overgaat. Hier kun je dan kiezen of je hier servies plaatst of bijvoorbeeld boeken.

 

Wij raden geen apothekerskast of wijnrek aan, het geeft onrust en zijn stofnesten (De auteur van dit stuk heeft zelf een apothekerskast en een wijnrek van planken in de keuken – Geen aanrader!)

 

Het inrichten

Het inrichten van een kleine keuken biedt jou niet veel mogelijkheden. Er moet een duidelijk evenwicht zijn in het visuele aspect in de keuken en de praktische kant. Qua ontwerpen is er dan ook niet veel mogelijk helaas.

Indien je een Bora kookplaat neemt, met afzuiging in de kookplaat, kun je gewoon hangkasten boven het koken plannen. Dit kost maar 1 lade!

Toch adviseren wij jou om het liefst door 3 verschillende keukenadviseurs (en dus verschillende keukenzaken) om een blanco ontwerp te maken voor jouw nieuwe keuken. Zo krijg je de meest creatieve ideeën voor jouw keuken.

Begin voor het bezoeken van een showroom wel eerst met zelf een ontwerp te maken. Dan kan eenvoudig binnen een paar minuten met deze keukenontwerptool.

Stiekem adviseren wij jou om eigenlijk naar een hele luxe keukenwinkel te gaan. De adviseurs daar zijn net wat meer bedreven in het lijnenspel en maken vaak verrassend mooie keukens.

Alles over jouw keuken inrichten >>

Kleine keuken ontwerpen

Om een keuken zelf te ontwerpen heb je alleen maar de maatvoeringen van de kasten nodig. Al het andere is niet belangrijk. Als je de breedte van de kasten weet, kun je zelf direct aan de slag.

Koelkast kast breedte: 60 centimeter
Kookplaat kast breedte: 60 centimeter
Spoelkast breedte: 45, 50 of 60 centimeter
Afwasmachine: 45 of 60 centimeter
Optioneel: lade onder het koken: 60,80,90,100,120
Passtuk links en rechts 5 centimeter

Zet deze lengtes naast elkaar (225 cm) en richt de kasten er omheen in. Bovenstaande kasten zijn noodzakelijk en het is niet mogelijk om dit aan elkaar te plakken.

Zet de vaatwasser altijd naast de spoelbak in verband met de aansluitingen en tussen koken en spoelen moet altijd 1 kast.

Nu kun je zelf jouw keuken ontwerpen! Dit handige programma kun je zelf jouw keuken ontwerpen in 5 minuten.

Ik wil ook zelf mijn keuken ontwerpen >>

Bergruimte

Bergruimte in de keuken zit voornamelijk in de hangkasten, die kunnen extra hoog. Ook de onderkasten kunnen extra groot. Indien je een schiereiland overweegt, kun je enorm veel extra bergruimte creëren aan de kant van de woonkamer.

Hier kan veel servies in de keuken. Het werkblad heeft dan wel een diepte nodig van minimaal 90 centimeter. Misschien is het ook een optie om een grote kast in de achterkamer of bijkeuken te plaatsen.

Eethoek inrichten keuken

Moet de eethoek ook nog in de keuken? De eethoek staat meestal tussen de keuken en de woonkamer in. Een geweldige ruimtebesparende tip:

Indien je een schiereiland in de keuken hebt, heb je dus toch een kookeiland of spoeleiland in een kleine ruimte. Aan de woonkamerzijde kunnen servieskasten komen.

Je kunt hier verder perfect je eethoek tegen aanzetten. De belijning van de schouw zorgt voor een mooie verlenging met je tafel. Verder bespaard het jou enorm veel ruimte aan de woonkamerzijde.

 

Prijzen kleine keuken

Wat kost nou een kleine keuken? De materiaalkosten en apparatuurkosten stijgen elk jaar een paar procent, dit komt omdat de grondstof kosten stijgen. De prijs van een nieuwe keuken stijgt ook elk jaar.

Bij auto’s staan prijzen, maar bij keukens niet. We weten dat er een standaardbehoefte is van alle keukenapparatuur, ook in de kleinste keukens. Iedereen wil dus minimaal alle 5 de benodigde apparaten.

Qua keukenapparatuur zit je dus voor alle apparatuur al minimaal op €1.200,- euro voor de goedkoopste inbouw set. Gespecificeerd:

  • Kookplaat gas: €200,-
  • Oven €250,-
  • Koel vriescombinatie €350,-
  • Vaatwasser €300,-
  • Afzuigkap RVS (60 cm) €130,-

Dan zijn er nog de keukenkasten, deze zijn prijzig, maar de prijs van de kasten is vaak minimaal ten opzichte van de rest.

We hebben tevens weinig oppervlakte en m2 in de keuken. Reken hier ook zon 1000 euro voor. Toeslag voor de deurtjes gemiddeld  € 1.000,- (we hebben immers niet veel deurtjes)

Spoelbak kosten

Werkblad vanaf € 500,- inclusief een inleg spoelbak (vlakbouw uitsparing).

Indien je een onderbouw spoelbak neemt komt er nog een dikke steunbalk in de aanrechtkast. De kast moet minimaal 60 centimeter breed zijn en uitvoering kan niet met een kunststof blad.

Kosten rechte keuken

In bovenstaand voorbeeld gaan wij van een rechte keuken uit. De rechte keuken is sowieso het goedkoopste. De hoeken drijven de prijs slechts een beetje op.

Een rechte keuken kost ongeveer € 3700,-.  Indien je een duurder merk neemt of een dure hoogglans deur dan zou dezelfde keuken zo maar het dubbele kunnen kosten!

Tip: een rechte keuken is het makkelijkst te vergelijken! Wil je altijd de allerlaagste prijs voor je nieuwe keuken? Doe een vrijblijvende anonieme check. Check mijn huidige offerte voor de laagste prijs.

 

Kosten hoekkeuken

Een kleine hoekkeuken is prijziger. Dit heeft te maken met de toevoegingen ten opzichte van een rechte keuken. Een hoek onderkast of carrouselkast is altijd duur. Indien je de hoek niet wilt benutten om kosten te besparen, kun je ook een passtuk in de hoek zetten.

Het werkblad word meestal 2 x zo lang en de hoek uitsparing komt er bij. Bij kunststof werkblad valt dit nog mee, maar bij graniet of composiet kan de prijs enorm oplopen, je betaald immers voor een langer blad, omdat de uitsparing schuin loopt.

Daarnaast: een u- vormige keuken kan eigenlijk niet klein zijn omdat er 2 x de werkblad diepte berekend moet worden op de lange muur. De kleinste u-vormige keuken moet minimaal 270 centimeter lang zijn om er prettig in te werken. De tussenruimte is dan maar 150 centimeter.

Een hoekkeuken is vaak vanaf € 4.500,- te verkrijgen. Omdat er meer kastruimte is en een langer blad, kan de duurdere variatie al gauw € 15.000,- kosten. Kun je een hoek keuken plaatsen? Wij raden het aan!

Hoek mogelijkheden en prijzen

Het voordeligste is om de hoek onderkast uit te voeren met legplanken. Bovendien krijg je zo de optimale ruimtebenutting. (€ 600,-) Een pannenlade met halve maan, halve of 3 kwart carrousel is ook mogelijk. Deze optie is een stuk duurder (€ 1000,-)

Bij een carrousselkast benut je tevens niet alle ruimte optimaal. Het draaiplateau zorgt voor ruimteverlies in de hoeken. Als duurste optie is een Le Mans kast. (€1.600,-) Hierbij komt het interieur naar buiten.

Kosten eilandkeuken

Bij een klein kookeiland of klein spoeleiland zijn de kosten aanzienlijk hoger. Omdat er 2 losse elementen in de keuken zitten. 1 daarvan, het eiland, moet altijd aan minimaal 3 kanten afgewerkt worden. Daarnaast is de diepte bij een eiland (90 centimeter) ook een prijs upgrade in de keuken.

Een eiland keuken is eigenlijk de prijs van een rechte keuken met een stuk er bij. De goedkope optie is om op het eiland te spoelen. Dan kan de spoelbak op het eiland komen. Vergeet niet het leidingen verleggen.

Indien je een kookeiland wenst, krijg je te maken met een eiland schouwkap (€ 1.700,-), plafondunit, of randafzuiging in de keuken.

Een goedkope eilandkeuken kost rond de € 7.000,-. Een dure eilandkeuken zit rond de €19.000,-.

De goedkope versie van een keuken met kookeiland kost rond de €8.500,- (in verband met eilandschouw).

Appartement

Omdat appartementen vaak anders ingericht zijn is de keuken bijna altijd in de open ruimte, of de keuken staat in een van de kleinere kamers van het huis. De meeste keukens zijn om deze reden dus vaak klein.

Helaas worden er in appartementen nog steeds hoekkeukens gezet. Zeker bij een hoek is dit vaak een lelijke keuken. Omdat je vanuit de woonkamer letterlijk in de hoekkeuken kijkt.

Het is sterker en mooier om een keuken voor een appartement te plannen met een eiland of een schiereiland zodat de keuken wat afgeschermd is.

Tip: Leidingwerk kan vaak niet door de vloer bij een eiland. Informeer hier naar bij jouw aannemer!

Op deze manier houden we nog wat rust in de woonkamer. Zoals eerder gezegd, bij een nieuwbouw keuken in een appartement of voor een keuken in een huurwoning is dit helaas vanwege kostenbesparing nog steeds gebruikelijk.

Nieuwbouw

Je bent niet verplicht om met de keuze van de aannemer in zee te gaan. Vaak loont het om zelf te gaan shoppen voor een nieuwe keuken bij een keukenleverancier. Dit komt omdat veel huishoudens gewillig akkoord gaan met de beperkte mogelijkheden van een keuken in het nieuwbouwproject.

Bij een nieuwbouwwoning word tegenwoordig standaard een grotere keuken opgeleverd. De wensen zijn veranderd, de indeling van de woonruimte en keuken is veranderd. De wens voor de toekomst is duidelijk een grotere keuken.

Tevens is de wens om de keuken meer met de woonruimte te laten integreren bij een open keuken. Geef op tijd door aan de aannemer of je de projectkeuken accepteert of niet. Indien je dit niet doet, kost je dit enorm veel geld!

Waarom je duurder uit bent bij een nieuwbouw keuken  >

Korting

En dan heb je nog de korting. Want hoeveel korting kan er van een keuken af? Of legt men direct de laagste prijs neer?  Wat is de bruto -netto prijs in de keuken? Rond 2020 verwachten wij dat steeds meer keukenzaken zonder korting keukens gaan verkopen om zo weer meer winst en marge terug te pakken.

Momenteel is er maximaal 25/30 procent korting op kleine keukens te verwachten. Legt men direct de laagste prijs neer? Dan is er weinig te onderhandelen.

Kleine keuken aanbiedingen

De meeste winst op een keuken word gemaakt bij keukenwinkels waar je het niet van verwacht. Wat zijn nou echt geweldige keuken aanbiedingen? Waar kun je een kleine goedkope keuken vinden?

Bij veel keukenwinkels halen ze maximale winst uit jouw portemonnee. Zelfs bij grote ketens waar je nog steeds massaal naar toe gaat 😉

Wij weten in ieder geval wie er bijna geen winst maakt op haar keukens. Zoek een keukenwinkel met nette bescheiden marges. Wil je nou echt voordelig uit zijn?

Bekijk de keukenaanbiedingen >>

  • Avatar maartje schreef:

    graag wil ik informatie over een kleine keuken waar ook een wasmachine en droger geplaatst moeten worden en een afwasmachine koelkast en oven 

  • >