Kleine keuken kopen? Ruimte tekort – en natuurlijk een waslijst aan wensen. Hoe richt je een kleine keuken ideaal in? Kunnen alle apparaten er in? Is er genoeg ruimte? En wat zijn de prijzen en kortingen bij een kleine keuken? Alles over een kleine keuken voor iemand met grote wensen…

Hoe een kleine keuken inrichten? Gelukkig is er meer mogelijk dan je denkt. Wij helpen je in dit artikel bij het maken van juiste keuze bij het aanschaffen van een kleine keuken. Het artikel is flink geupdate in september 2023. Dat moest ook… de keukenmarkt is in paniek.

kleine keukenruimteKleine keuken

Een kleine keuken kopen is nog moeilijker dan een van normaal of groot formaat kopen. Helemaal als je een hele kleine keuken hebt….

Hoe gaat de indeling worden? Moet ik veel concessies doen en zijn er nog tips om de ruimte nog groter te laten lijken?

De meeste huishoudens in Nederland hebben een kleine compacte keuken. De gemiddelde afmeting is 2 x 3,5  meter. Als je van plan bent om een nieuwe aan te schaffen, dan zijn er bij kleine keukens duidelijker beperkingen.

Ga je ook een nieuwe compacte keuken met een bescheiden maatvoering aanschaffen? Onderstaand vele waardevolle 15+ tips over de ideale indeling en aanschaf.

Dus schaf niet zomaar direct een keuken aan of doe wat iedereen doet. Lees eerst dit artikel 😉

 

 

Naast het ontwerp van de kleine keuken, is ook de plek waar je hem koopt belangrijk – je wilt een kwaliteit keuken en natuurlijk niet te veel betalen. Ook dat gaan we bespreken.

 

Kleine keukens voorbeelden – en prijzen voor thuis op de bank?


Kleine keukens vinden met prijzen?
Bekijk spotprijzen, superaanbiedingen en de mooiste luxe keukens. Klik Hier Voor de KeukenMagazine Service >>>

– Bryan, keukenadviseur bij Izaa

Houtkleur keukenInspiratie kleine keuken

Direct opstellingen zien die perfect in je ruimte passen? Inspiratie opdoen? Dat kost te veel tijd in een showroom. Bovendien staan er maar weinig keukens.

Daarom kan je nu inspiratie online bekijken. Zie onze inspiratie kleine keuken pagina met de nieuwste keukenmodellen 2024 voor keukens met weinig ruimte!

Voor elke ruimte is een mooie oplossing te vinden. In een kleine keuken moet je wel creatief zijn – We moeten de ruimte optimaal gebruiken om al je wensen in te verwerken.

 

Gelijk Inspiratie kleine keukens 2024 zien >>>

 

Kleine keuken compleet

Ben je van plan om een complete kleine keuken te kopen? Koop je keuken altijd bij 1 keukenwinkel. Vaak denken huishoudens dat ze keukenwinkels slim af zijn: ze hamsteren de hele keuken op internet bij elkaar. Slim is het niet…

Ze kopen de kasten bij die ene keukenwinkel – en de keukenapparatuur bij een keuken outlet – of op internet. We begrijpen de logica wel; Prijzen van keukenapparatuur zijn makkelijk te vinden en vergelijken. Alles heeft hier een vaste prijs. Dit in tegenstelling tot de keukenkasten en het werkblad.

Als eerste is er met nettoprijzen veel mogelijk. Koop de apparatuur samen met de keuken? Dan krijg je een totaalkorting. Bij elk onderdeel rekent men een soort kwantumkorting. Hoe meer onderdelen je koopt, hoe hoge de korting op de volledige keuken.

Als je keukenapparatuur online koopt, merk je dat de korting bij die andere keukenzaak ook minder wordt.

Wat niemand weet….

Bij keukenapparatuur online is vaak sprake van oude restapparatuur – minder garantie en uit de markt.

Er is nog een risico als je een complete keuken aanschaft. Hoe meer partijen er bij jouw keuken betrokken zijn, hoe groter de kans op fouten.  Ze gaan naar elkaar wijzen – dat is zeker. Zou je dit toch overwegen, dan heb je met de keukenmontage er bij al zaken met 3 partijen. Dat is vragen om problemen.

Veel keukenzaken monteren ook geen spullen van andere bedrijven! Er zijn enkele grote spelers die dit wel doen. Je complete keuken bij 2 partijen kopen is vragen om problemen.

kleine landelijke keuken

Een landelijke keuken heeft ruimte nodig. Door de vele details kan deze keuken in een kleine ruimte enorm onrustig overkomen.

Landelijke keuken

Landelijk betekend ruimte. Om die reden is het niet mooi om een kleine landelijke keuken te plaatsen in een ruimte – Vaak komt de opstelling niet tot zijn recht.

Hoe komt dit? Het oogt vaak wat onrustig, met pilasters en sierelementen. De panelen hebben vaak een versierd motief, meestal in een klassieke kleur. Vaak bepaalde tinten wit – of geel.

Minder klassieke kleine keukens, zoals de boerenkeuken en traditioneel kunnen beter – er zitten minder sierelementen in.

 

 

 

Ook keukens uit de jaren 30, nostalgische keukens, met lage werkbladen en stenen werkbladen zijn mogelijk in een kleine keuken. Daarom raden wij een klassieke opstelling keuken niet aan in een kleine ruimte. Dit komt niet tot zijn recht en maakt de beperkte ruimte onrustig.

Wat wel kan: een landelijke keuken met meer moderne tinten. Dus een kaderdeur maar verder geen tierelantijnen.

Inspiratie voor landelijke kleine keukens >>

 

Volg je hart en koop wat je mooi vindt maar let op: 88 % van de nieuwe kopers houdt niet van nostalgische keukens.

 

kleine designkeuken

Design

Zoek je een kleine strakke designkeuken? Dat past perfect in de ruimte! Gebruik je lichte kleuren? Dan lijkt de ruimte nog groter.

Welk keukendeurtje kiezen? Het meest ruimtelijke effect blijft bij een lichte-witte keuken. Off-white zoals Camee, of magnolia wit of Crème doen het ook goed als keukenfrontje.

Gebruik brede keukenfronten in plaats van smalle, kleine keukendeuren. Zorg ook dat er weinig verschillende maten zijn voor de rust.

Een ladeblok is altijd onrustiger dan 2 deuren. Het maakt niet uit of het een brede of smalle lade is. (Ze kunnen in 30 cm, 45 cm, 60 cm, 90 cm of 120 cm).

Ook moet je uitkijken met de handgrepen in een kleine keuken – niet te dominant en het liefste symmetrisch plaatsen.

Nieuwe trends voor dit jaar: Satijn en Kashmir grijs met zwarte stijl accenten. Veel grepen en apparatuur worden inmiddels in de kleur zwart uitgevoerd!

Klik hier voor kleine design keukens en moderne keukens >>>

 

 

kleine greeploze keuken

Kleine greeploze keuken

Grepen maken de keuken druk. Door een greeploos model te nemen, lijkt de keuken rustiger – en oogt hij groter. Sommige adviseurs betwisten dit en vinden een greeploze keuken juist onrustig ogen.

Dit komt doordat de greeplijn halverwege loopt bij de laden. Om dit tegen te gaan is het mogelijk om de greeplijn, (daar waar je jouw handen in steekt) gewoon in het wit uit te voeren in plaats van roestvrij staal.

Belangrijk: een greeploze keuken verliest 4 centimeter per greeplijst in een kast in hoogte. Bij een ladekast is dat is dus al 8 centimeter hoogte in totaal! En dat is veel voor een kleine keuken.

 

Klik Hier voor Greeploze Kleine Keukens >>

 

Kleine Ikea keuken

Zoek je een kleine Ikea keuken? Ikea heeft keukens voor een kleine ruimte. En ga je er heen? Dan krijg je een mooi planning systeem, waarmee je jouw eigen keuken op maat kan tekenen. Als je door een Ikea showroom loopt, valt 1 ding meteen op. De keukens zijn allemaal gemaakt voor huishoudens met gemiddelde keukenmaten.

Ikea heeft zat ontwerpen voor kleine keukens. Natuurlijk kan je ook een eenvoudig klein keukenblok bij Ikea kopen. Je koopt hier niet alleen rechte keukens, maar je kan er ook hoekkeukens krijgen en U-vormige keukens.

Doordat er overal meetlintjes en potloodjes liggen kan je gelijk een beetje meten en schrijven. En je kan er ook nog direct een keukentafel met stoelen bijkopen.

Voor inspiratie voor je nieuwe Ikea keuken kijk je op de Pinterest pagina. Ook zijn wij op onderzoek voor je uitgegaan. Wil je een vestiging bezoeken?

Lees de geheimen van  Ikea keukens. Deze dingen moet je weten als je van plan bent een Ikea keuken te kopen.

 

Afmetingen van een kleine keuken

Jouw maten bepalen de mogelijkheden. Hoe groter de ruimte, hoe meer luxer er in de kleine keuken kan komen. De afmetingen zijn allesbepalend voor het ontwerp.

En dat maakt een keuken uitzoeken ook zo lastig, want er zijn 1001 mogelijkheden. En dan moet die keuken nog 15 tot 20 jaar mee ook!

In een lengte van 370 centimeter (360 centimeter zonder passtukken) kun je eigenlijk alles kwijt. Volgorde bijvoorbeeld: koelkast 60, vaatwasser 60, spoelbak 60, lege kast 60 en ladekast 120.

Indien jouw keukenruimte kleiner is, bijvoorbeeld 3 meter, moet je concessies doen zoals bijvoorbeeld geen afwasmachine of een koelkast onder het werkblad.

Keuken m2

De vierkante meters bepalen de inhoud. Keukens van 8 m2 en keukens van 12 m2 zijn veel voorkomende maatvoeringen voor kleine keukens. In deze ruimte moeten alle apparaten dan passen.

Wees gerust, dit lukt altijd als de lengte langer is dan 2.40 meter. Heb je 30 m2 voor de keuken? Dan heb je een grote keuken en is er zat te ontwerpen.

Kleine-rechte-keuken

Rechte keuken

Zoek je een kleine rechte keuken? De kleinst mogelijke keuken van Nederland is minimaal 2.40 meter. Deze lengte is nodig om normaal te kunnen functioneren.

Kitchenettes tellen wij niet mee, die beginnen al bij 1,20 meter – maar zijn daarmee niet functioneel.

Dit is meer voor een klein keukenblok met spoelbak.

In een keukenontwerp van 2.40 meter kunnen een koelkast – en combi magnetron boven elkaar. De kookplaat kan boven een ladekast.

Ook kan de  afwasmachine naast spoelkast. Alles is 60 centimeter breed. Waar werk je op het aanrechtblad? De enige nuttige werkblad ruimte – om te snijden – is tussen koken en spoelen.

Hoekkeuken of L-vormige keuken

De kleinst mogelijke hoekkeuken is 2.10 meter bij 1.80 meter. Het wordt krap, maar het past.

Puur om ruimtelijke redenen is de hoekkeuken een perfect alternatief voor de rechte keuken. Bovendien heb je vaak meer werkblad ruimte in een L-vormige keuken dan met een eiland!

Er zijn flink wat dure mooie oplossingen voor in de hoek. Wil je de meest voordelige hoekkeuken? Neem dan simpelweg een hoek onderkast met planken. Nog goedkoper? Neem dan alleen een hoek passtuk.

Heb je nou de mogelijkheid voor een hoekkeuken maar hangt er zon klein stukje aan? Moet je dan voor het gemak gaan voor een hoekkeuken of kan je de keuken beter recht laten? Dit is heel persoonlijk. Een hoekkeuken is niet fraai, als er een kast van 60 centimeter de hoek omgaat – en meer niet. Maar in het geval van een kleine hoekkeuken dan is het soms noodzakelijk voor de kastruimte.

Klik Hier voor Kleine Hoekkeukens >>>

 

Kookeiland kleine keuken

kleine keuken met eiland

Deze keuken is maar 3.60 lang. Het eiland is zelfs maar 1.80 meter. Toch is het een ideale maat om een ruimtelijke kleine keuken te ontwerpen.

Zoek je een kookeiland in een kleine keuken? Dit is niet altijd mogelijk. Door het meten van de muren kun je hier wijzer uit worden.

Deze berekening moet van muur tot muur gemeten worden. Om het keukeneiland heen, (kookeiland of spoeleiland) moet minimaal 90 centimeter zitten.

Om fijn te kunnen bewegen, liever 120 centimeter. Maximale tussenruimte moet 150 centimeter zijn. Er word veel gedraaid met het lichaam tijdens het koken.

Wij gaan uit van de kleinste maat van 90 centimeter. Dit doen we puur om je te adviseren of de keuken past – of niet. Het eiland zelf is 90 centimeter diep. Dan kan een eiland bij een muurlengte van 2.70 meter.

 

 

Aan de muurkant is het mogelijk om deze muur te vullen met een kastenwand.

Bij een eiland van 120 centimeter heb je dus een muurlengte van 3 meter nodig. Daar komen dan ook de hoge kasten te staan.

Klik Hier Voor Kleine Keukens met Eiland >>>

 

Klein kookeiland

Alternatief voor een te klein kookeiland

Wil je een kleine open keuken met eiland? Vaak past dit niet. Heb je echt een klein kookeiland – of spoeleiland? Indien je met dezelfde maten (2.70 meter  muur) het eiland vervangt door een schiereiland (een kant tegen de muur aan)

 

Dan kan het eiland in plaats van 90 centimeter, nu 150 centimeter lang worden.

Je kunt alleen niet helemaal om het eiland heen lopen – want het eiland zit vast aan een muurzijde.

Nog compacter? Begin een schiereiland met een hoge kast in het eiland tegen de muur!

 

 

Tips kleine keukens

Hoe kun je kleine keukens optisch vergroten en de maximale ruimte benutten? Een aantal van de belangrijkste tips voor het indelen van jouw kleine keuken.

1. Plaats een laag model keukenkraan: hoe hoger de kraan, hoe meer de kleine keuken uit verhouding raakt. De kraan geeft een luxe uitstraling. Bespaar niet op je kraan. Een goedkope kraan kan de keuken kneuterig maken en het een bouwmarkt keuken effect geven.

2. Gebruik weinig hangkasten als je het ruimtelijk wil houden. Indien je puur voor bergruimte gaat, kan het echter niet anders. Dan nog adviseren we je de schouwkap niet dicht te bouwen.

3. Indien je voor praktische extra bergruimte in de keuken gaat, zijn extra hoge onderkasten (Maxi-line) een aanrader. Hiermee krijg je 15% extra kastruimte.

Een minpunt is dat dit de kleine keuken juist weer log maakt – en minder ruimtelijk. Dat komt omdat de minst bruikbare keukenruimte – de plint – lager word. Extra hoge onderkasten hebben een minimale meerprijs in de nieuwe keuken. Daarom is het de beste tip voor een kleine keuken.

bergruimte kleine keukenBergruimte kleine keuken

4. Bergruimte in de plint kan. Fraai is het niet. Extra hoge onderkasten zijn een betere keuze. Daardoor word de plint automatisch lager – en raakt de kast bijna de grond.

5. Ruimte besparen in een hoge keukenkast? Dan kan je beter de oven of combi-magnetron boven de koelkast plaatsen.

Je krijgt dan een koelkast met vriesvak, maar houdt onder de kookplaat, (inductie, keramisch of gaskookplaat) toch ruimte over voor een volledige pannenlade.

In dit geval kan voor de veiligheid de koelkast niet hoger dan 102 centimeter.

Bij greeploze kleine keukens is de koelkast van 102 centimeter niet aan te raden. Door de greeplijst – waar jij de deur open doet- komt de combimagnetron te hoog. Toch een vrieskast? Dan moet die in de bijkeuken, anders blijft er geen koelruimte over.

Soms os een standaard kast niet mogelijk – zeker bij kleine keukens. Daarom moet je soms een kleine keuken op maat maken. Lees alles over deze keukens.

Extra bergruimte

Extra bergruimte in een kleine keuken? Die krijg je voornamelijk in hangkasten – deze kunnen extra hoog. Ook de onderkasten kunnen extra hoog. Als je een schiereiland kan plaatsen, krijg je er enorm veel bergruimte bij, aan de woonkamerzijde.

Hier kan je veel servies plaatsen in de kleine keuken. Wel moet je werkblad dan 90 centimeter diep krijgen. Aan de woonkamerzijde komen dan ondiepe servieskasten, zo diep als een hangkast. Misschien kan je wel een grote kast in de achterkamer of bijkeuken plaatsen?

Bergruimte hangkast keuken

6. Een smallere afzuigkap van 60 centimeter bespaart ruimte. Ook zorgt het voor meer ruimte in de hangkasten aan weerszijde. Plak de bovenkasten niet tegen de schouw aan. Dit is lastig schoonmaken en maakt de keuken enorm propperig.

Een schouwkap die tegen de keukenkasten aanhangt kan voor een klankkast zorgen. Ook kan het geluid resoneren in de hangkasten met als gevolg een irritant geluid. Wij adviseren geen hangkasten tegen een schouwkap.

Alleen een ouderwetse wasemkap gebruiken? Dat is een slang door de kast boven het koken. Met deze kast heb je geen opbergruimte – hooguit een kruidenrek. Meer ruimte heb je niet – de afzuigslang slokt alle ruimte op.

Nog meer tips

7. Een bredere schouw zorgt voor een ruimtelijker effect. Het kan de keuken optisch enorm vergroten.

8. Hogere hangkasten vangen het probleem van te weinig kastruimte op. Dit is daarom een van de beste oplossingen voor een ruimteprobleem in een kleine keuken.

De meerprijs van hoge hangkasten is ongeveer 10% per kast. Hangkasten zijn er van 72 centimeter, 86 centimeter – en 100 centimeter. Ook zijn er keukenwinkels met afwijkende maten.

9. Maak de aanrechtkast zo smal mogelijk. Die spullen in de kast worden niet gebruikt bijna. We adviseren 45 centimeter breed. Hier past alleen de extra smalle enkele ronde of vierkante spoelbak in. Wil je een keuken zonder vaatwasser? Dan is 60 centimeter spoelbak wel handig. Natuurlijk kan je ook een 50 centimeter keukenkast nemen – met 50 centimeter spoelbak.

10. Neem een enkele spoelbak. Dit omdat werkblad ruimte belangrijker is dan een grote spoelbak. Indien je toch een 1 1/4 spoelbak wil (met zo’n klein bakje ernaast), heb je een 60 centimeter spoelkast nodig.

Uit ervaring weten we dat deze 1 – en een kwart spoelbak bijna niet gebruikt word.

11. Bij een gaskookplaat wordt de lade ingekort omdat de gaskraan er achter zit. Bij elektrisch is dit niet het geval. Dus daar win je weer een besteklade mee.

 

Wat is nou een populaire kleine keuken? Natuurlijk de zwarte keuken.

Tips interieur keuken

12. Heb je smalle vaatwassers? Wist je dat afwasmachines niet alleen 60 centimeter breed zijn? Ze zijn er ook in 45 centimeter breedte. Dit is duurder, maar je bespaart er kastruimte mee. Toch raden we dit niet aan – een 45 centimeter afwasmachine is zo vol. Ook spreken we mensen die er spijt van hebben. Dan kan je nog beter met de hand afwassen, is een veel voorkomend argument.

Een andere keukenadviseur zegt dat het meevalt. Toch kan je beter de pannen met de hand afwassen. Zo maak je optimaal gebruik van een smalle vaatwasser. Verder is het 9 couverts, dus 9 koppen en borden gaan prima.

13. Een passtuk sluit de keuken af. Het is een stukje loze ruimte tussen je nieuwe keuken – en de muur. In sommige gevallen is deze ruimte te groot. Een passtuk hoeft niet groter te zijn dan 10 centimeter.

14. Een dieper werkblad geeft mogelijkheden voor diepere kasten – ideaal! Maar wat je waarschijnlijk niet wilt, is een werkblad dat naar voren komt. De keuken komt nog meer naar jou toe. Als deze los staat, moet ook de zijkant dieper worden – er komt een stolwand of zijwand naast.

Optisch gezien kan 70 centimeter werkblad perfect – en je betaalt alleen voor een dieper werkblad. De onderkasten kunnen gewoon naar voren geschoven worden.

Tip: een combinatie van een dieper aanrechtblad en hoge hangkasten is ideaal om een perfecte kleine keuken te optimaliseren.

Apothekerskast en wijnrek

15. Een apothekerskast in de keuken is meestal 30 of 45 centimeter breed. Wij zijn geen fan van apothekerskast in de keuken. Deze is kwetsbaar en enorm prijzig. Wil je toch een apothekerskast? Dan is een onderbouw apothekerskast minder functioneel, dan een hoge apothekerskast.

Verder plan je een apothekerskast altijd aan het einde van de keuken. Hier is hij vrij nutteloos door de muur. Eigenlijk moet je van 2 kanten de apothekerskast kunnen openen.

En dat kan alleen als je hem ‘in het midden’ van de keuken plaatst. Wel ontstaat dan het probleem van onrust – smalle fronten tussen grote fronten.

16. Bovenkast of losse planken in de keuken? Zo ook met losse planken. Het is een stofnest. Ook geven planken in een kleine keuken onrust. Wanneer doe je wel planken? Als je in het keukenontwerp 15 – of 20 centimeter over hebt. Leuk dat wijnflessenrek, maar wat een onrust.

Wel leuk zijn planken aan de woonkamerzijde. Hierdoor lijkt de keuken echt bij de woonkamer te passen. Hier kan je servies plaatsen, boeken, fotolijstjes – of planten.

 

Wij raden geen apothekerskast of wijnrek aan, het geeft onrust en zijn stofnesten (De auteur van dit stuk heeft zelf een apothekerskast en een wijnrek van planken . Bovendien sla je stijl achterover van de prijzen.)

 

eethoek inrichtenKleine keuken inrichten

Hoe richt je een kleine keuken efficiënt in? Een kleine keuken inrichten biedt jou niet veel mogelijkheden. Er moet een duidelijk evenwicht zijn in het visuele aspect – en de praktische kant.

Qua ontwerpen is er vaak weinig mogelijk. Slim met de inrichten omgaan betekent ‘extra ruimte’.

Indien je een Bora kookplaat neemt, met afzuiging in de kookplaat, kun je gewoon hangkasten boven het koken plannen. Dit kost maar 1 lade.

Maar hoe richt je een kleine keuken optimaal in?

Je kan beter door 3 verschillende keukenadviseurs (in verschillende keukenzaken) een blanco ontwerp laten maken voor je nieuwe keuken. Zo krijg je de meest creatieve ideeën voor je keuken.

Maak voor het bezoeken van een showroom eerst  zelf een ontwerp. Je kan eenvoudig binnen een paar minuten met

Klik Hier – Ontwerp Keuken 3D >>>

Dit ontwerp kun je meenemen naar de keukenzaak. Laat je niet beïnvloeden door je eigen ontwerp, anders gaat de keukenadviseur met je ontwerp mee. Juist hij moet zelf een prachtige kleine keuken maken.

Hoe?

Stiekem adviseren wij je een luxe keukenwinkel. Deze adviseurs zijn meer bedreven in het lijnenspel en maken verrassend mooie kleine keukens. Dus wil je een kleine woonkeuken inrichten met eettafel? Juist dan zit je bij deze ontwerpers goed.

Weet je nog niet hoe je de keuken wilt indelen? We adviseren je over een kleine keuken indelen. Als je al een keuken hebt kan de inrichting ook een probleem vormen. Zeker als je de nieuwe keuken vergelijkt met de oude keuken qua bergruimte. Hier is alles over je keuken inrichten te vinden.

 

Kleine keuken ontwerpen

Hoe ontwerp je een kleine keuken zelf? Om een keuken zelf te ontwerpen, heb je alleen maatvoeringen van de kasten nodig. Al het andere is niet belangrijk. Als je de breedte van de kasten weet, kan je gelijk starten.

Koelkast kast breedte: 60 centimeter
Kookplaat kast breedte: 60 centimeter
Spoelkast breedte: 45, 50 of 60 centimeter
Afwasmachine: 45 of 60 centimeter
Optioneel: lade onder het koken: 60,80,90,100,120
Passtuk links en rechts 5 centimeter

Zet deze lengtes naast elkaar (225 cm) en richt de kasten er omheen in. Bovenstaande kasten zijn noodzakelijk. Helaas het is niet mogelijk om alles aan elkaar te plakken – er moet werkruimte overblijven.

Zet de vaatwasser altijd naast de spoelbak in verband met aansluitingen. Verder moet tussen koken en spoelen altijd 1 keukenkast.

Nu kan je een compacte kleine keuken ontwerpen! Ontwerp doe je eenvoudig in 5 minuten .

Klik Hier – Ontwerp Je Eigen Keuken 3D >>>

 

Eethoek inrichten keuken

Past een eethoek in een kleine keuken? Moet de eethoek in je keukenruimte? De eethoek staat meestal tussen keuken en woonkamer in. Een geweldige ruimtebesparende tip:

Heb je een schiereiland als kookeiland of spoeleiland? Aan de woonkamerzijde kunnen servieskasten komen. Hier kan je perfect je eethoek tegen aanzetten. De belijning van de schouw zorgt voor een mooie verlenging met je tafel. Verder bespaart het jou enorm veel ruimte aan de woonkamerzijde.

Alternatief? Dan zou je kunnen eten aan een keuken met bar. Dit is alleen niet ideaal.

 

kosten kleine keukenWat kost een kleine keuken?

Prijzen kleine keukens? De materiaalkosten en apparatuurskosten stijgen elk jaar een aantal procent. Dit komt omdat de grondstof kosten stijgen. Hoe dan ook – de prijs blijft stijgen.

Een kleine keuken kost gemiddeld tussen de € 3.500,- en € 10.000,-.

Bij auto’s staan prijzen, bij keukens niet. En een kleine keuken bestaat uit veel onderdelen, allemaal met eigen prijs.

We hebben een basisbehoefte aan alle keukenapparatuur, ook in de kleine keuken. Iedereen wil minimaal alle 5 de benodigde apparaten.

Qua keukenapparatuur zit je dus voor alle apparatuur al minimaal op €1.200,- euro voor de goedkoopste inbouw set. Gespecificeerd:

 • Kookplaat keramisch: € 200,-
 • Oven € 280,-
 • Koel vriescombinatie € 349,-
 • Vaatwasser € 300,-
 • Afzuigkap RVS (60 cm) € 130,-

Dan zijn er nog de keukenkasten. Deze zijn prijzig, maar de prijs van de kasten is minimaal ten opzichte van de rest.

We hebben tevens weinig oppervlakte en m2. Reken hier ook zon € 1000,- voor. Toeslag voor de deurtjes gemiddeld  €1.000,- (we hebben immers niet veel deurtjes).

Meer informatie over prijzen van een kleine keuken bekijken? Ga dan naar wat kost een nieuwe keuken.

Spoelbak kosten

Werkblad vanaf € 500,- inclusief een inleg spoelbak (vlakbouw uitsparing).

Indien je een onderbouw spoelbak kiest, komt er een dikke steunbalk in de aanrechtkast. De kast moet minimaal 60 centimeter breed zijn en uitvoering kan niet met een kunststof blad.

Update: steeds meer mensen kiezen weer voor de ouderwetse opbouw spoelbak. Dit om de kosten te besparen van de andere modellen spoelbakken.

Kosten rechte keuken

Wat kost een rechte kleine keuken? In bovenstaand voorbeeld gaan wij uit van een rechte opstelling. Een rechte keuken is sowieso het goedkoopste.  Hoeken drijven de prijs snel op.

Een goedkope rechte keuken kost ongeveer € 4100,-.  Neem je een duurder merk, of een dure hoogglans deur? Dan kan dezelfde opstelling zomaar het dubbele kunnen kosten!

Tip: een rechte keuken is makkelijk te vergelijken. Wil je altijd de allerlaagste prijs voor je nieuwe kleine keuken? Doe een vrijblijvende anonieme check. Check mijn huidige offerte voor de laagste prijs.

 

Kosten kleine hoekkeuken

Een hoekpasstuk kan gebruikt worden in een loze hoek. Ook kan je zo 1500 euro besparen als je een eenvoudig passtuk in je kleine keuken plaatst, in plaats van een hoekoplossing in de keuken.

Kosten hoekkeuken

Een kleine hoekkeuken is prijziger. Dit heeft te maken met de toevoegingen ten opzichte van een rechte keuken.

Een hoek onderkast – of carrouselkast is altijd prijzig. Indien je kosten wil besparen, kan je ook kiezen om de hoek niet te benutten. Dan komt er een hoek passtuk.

Het werkblad word meestal 2 x zo lang en de hoek uitsparing komt er bij. Bij kunststof werkbladen valt de prijs nog mee, maar bij graniet of composiet kan de prijs enorm oplopen. Je betaalt immers voor een langer blad, omdat de uitsparing schuin loopt.

Een redelijke hoekkeuken kun je vanaf € 4.500,- kopen. Omdat er meer kastruimte is en een langer blad, kan de duurdere variant al gauw € 9.500,- kosten. Kan je een kleine hoek keuken plaatsen? Wij raden het aan.

 

Hoekkeuken beperkte ruimteHoek mogelijkheden kleine keuken en prijzen

Het voordeligste is om de hoek onderkast met legplanken te kiezen. Bovendien krijg je zo de optimale ruimtebenutting. (€ 600,-) Een pannenlade met halve maan, of 3 kwart carrousel is ook mogelijk. Deze optie is een stuk duurder (meerprijs € 1000,-)

Bij een carrousselkast benut je tevens niet optimaal de ruimte. Het draaiplateau zorgt voor ruimteverlies in de hoeken.

Als duurste optie is een Le Mans kast. (meerprijs € 1.600,-) Hierbij komt het interieur naar buiten.

 

Kleine U keuken

Zoek je een kleine u vormige keuken? Dat is een stuk lastiger – Een u- vormige keuken kan eigenlijk niet klein zijn. Hier betaal je 2 x de werkblad diepte op de lange muur.

De kleinste U-vormige keuken moet minimaal 270 centimeter lang zijn om er prettig in te werken. De tussenruimte is dan maar 150 centimeter.

Is een kleine U keuken met bar een optie? Eigenlijk is dat niet fraai – de keuken lijkt hierdoor nog kleiner.

Kosten kleine eilandkeuken

Wat kost een kleine eilandkeuken? Bij een klein kookeiland – of klein spoeleiland zijn de kosten hoger. Dit omdat er 2 losse elementen in de keuken zitten. Een daarvan – het eiland – moet altijd aan minimaal 3 kanten afgewerkt worden. Daarnaast is de diepte bij een eiland (90 centimeter) ook een prijs upgrade.

Een eiland keuken is eigenlijk de prijs van een recht model met een stuk er bij. De goedkoopste optie is een spoeleiland. Dan kan de spoelbak op het eiland komen. Vergeet niet de leidingen te verleggen.

Wil je een kleine kookeiland met zitgedeelte? Dan krijg je te maken met een eiland schouwkap (Meerprijs € 1.700,-), plafondunit, of randafzuiging. Tenzij je natuurlijk weer een Bora kookplaat neemt. Aan de woonkamerzijde kan je dan perfect zitten aan een bar.

Een goedkope eilandkeuken kost rond de € 7.500,-. Een dure eilandkeuken zit rond de € 19.500,-.

De goedkope versie van een keuken met kookeiland kost rond de € 8.500,- (Door de eilandschouw toch nog flink prijzig).

Appartement

Zoek je een kleine keuken voor een flat of appartement? Omdat appartementen vaak anders ingericht zijn, staat de keuken vaak in de open ruimte. Of hij staat in een van de kleinere kamers van het huis. De meeste keukens zijn daarom dus vaak klein.

Helaas worden er in appartementen nog steeds hoekkeukens gezet. Dit is niet altijd fraai, als je vanuit de woonkamer letterlijk in de hoekkeuken kijkt.

Het is mooier om een keuken voor een appartement te plannen met een eiland of een schiereiland. Dan kun je de woonkamer deels afschermen.

Tip: Leidingwerk kan vaak niet door de vloer bij een eiland. Informeer bij je aannemer!

Zo houden we wat rust in de woonkamer. Aannemers interesseren dit niet – bij een nieuwbouw keuken in een appartement, of voor een keuken in een huurwoning of studio is het helaas nog steeds gebruikelijk. Daar plannen ze massaal dezelfde kleine keukens in, zonder iets origineels te maken. Het draait immers om winst.

Nieuwbouw

Kleine keuken in nieuwbouwwoning nodig? Je bent niet verplicht om met keukenvriendjes van je aannemer in zee te gaan. Vaak loont het om zelf te shoppen voor een nieuwe keuken bij een keukenleverancier. Helaas gaan veel huishoudens gewillig akkoord met de beperkte mogelijkheden in het nieuwbouwproject.

Bij een nieuwbouwwoning word tegenwoordig standaard een grotere keuken opgeleverd. De wensen zijn veranderd, de indeling van de woonruimte en keukenruimte is veranderd. De wens voor de toekomst is duidelijk een grotere keuken.

Tevens is er tegenwoordig de wens om keukens meer bij woonruimtes te betrekken – in een open ruimte. Geef op tijd door aan de aannemer of je de projectkeuken accepteert – of niet. Indien je dit niet doet, kost je dit enorm veel geld.

Waarom je duurder uit bent bij een nieuwbouw keuken.

Korting

En dan heb je nog de korting. Want hoeveel korting kan er van een kleine keuken af? Of legt men direct de laagste prijs neer?  Wat is de bruto -netto prijs?

Rond 2030 verwachten wij dat steeds meer keukenzaken zonder korting kleine keukens gaan verkopen. Zo pakken ze weer meer winst en marge terug. Nu ligt dit anders. Door de vele onzekerheden in de wereld, gaan keukenzaken weer flink met kortingen smijten. Er zijn nu teveel keukenzaken- en te weinig klanten.

Momenteel krijg je maximaal 25 – 30 procent korting op kleine keukens. Legt men direct de laagste prijs neer? Dan is er weinig te onderhandelen.

grijze smalle keukenAanbiedingen

De meeste winst wordt gemaakt bij keukenwinkels waar je het niet van verwacht. Wat zijn nou echt geweldige keuken aanbiedingen? Waar kun je een goedkope kleine keuken vinden?

Bij veel keukenwinkels halen ze maximale winst uit je portemonnee. Zelfs bij grote ketens waar je nog steeds massaal naar toe gaat 😉

Wij weten in ieder geval wie er bijna geen winst maakt op haar kleine keukens. Zoek een keukenwinkel met nette bescheiden marges. Wil je echt voordelig uit zijn?

Klik Hier Voor Kleine Keukenanbiedingen >>>

 • maartje schreef:

  graag wil ik informatie over een kleine keuken waar ook een wasmachine en droger geplaatst moeten worden en een afwasmachine koelkast en oven 

  • IZAA schreef:

   Beste Maartje,

   Dit hangt onder andere af van de beschikbare ruimte. Ons advies is om dit met de keukenadviseur te bespreken.

   Team IZAA

 • Florieke schreef:

  Ben heel erg blij met alle informatie die op de site staat.

  Wij zijn voornemens een kleine keuken te kopen (mini ruimte 2×2 meter).

  In jullie ontwerpprogramma is er wel wat uit gekomen, maar nog niet helemaal naar wens. We lopen voornamelijk tegen het probleem van het inrichten aan.

  Wat kunnen wij nu het beste doen?

  • IZAA schreef:

   Beste Florieke,

   Bedankt voor je compliment!

   Leuk dat je het ontwerpprogramma hebt geprobeerd. Ons advies is om je ontwerp mee te nemen naar een keukenshowroom. Keukenverkopers weten als de beste hoe je een kleine keuken het beste kunt inrichten.

   Team IZAA

 • IZAA

  >