Veiligheid in de keuken is erg belangrijk. Ook voor kinderen. Pas u keuken daarom zo aan dat alles kids proof is. U heeft geen idee hoe? Geen probleem wij geven een aantal tips. Al deze punten zijn erg belangrijk. We raden dan ook sterk aan deze punten te gebruiken als u regelmatig kinderen in uw keuken heeft lopen.

Tips

Kookplaat

Koop op inductie. Hierbij wordt niet de plaat verhit maar de bodem van de pan. Mocht uw kind de plaat aanraken zit hier dus geen gevaar in.

keukenapparatuur ver weg

Veel keukenapparatuur die op uw aanrecht staat kunnen een gevaar vormen. Als uw kind hier bij kan komen kan dit ernstige gevolgen hebben. Dit heeft te maken met brandveiligheid onder andere. Zet daarom uw keukenapparatuur zo ver als mogelijk is achter op uw aanrecht. Op deze wijze kunnen kinderen er niet bij komen. Indien uw apparaat een kinderslot functie heeft raden we aan deze ten alle tijde aan te zetten. U kunt niet voorzichtig genoeg zijn.

Messenblok

U heeft het vast wel eens gehad. Haastig groenten snijden, want het eten moet snel klaar zijn. En dan ineens… auw. Messen zijn altijd gevaarlijk. Ook voor uw kind. Kleine kinderen hebben nog niet het besef dat messen pijn kunnen veroorzaken. Ze zijn vooral erg nieuwsgierig. Zorg er daarom voor dat u uw messenblok zo hoog mogelijk en zo ver als mogelijk achter op uw aanrecht plaatst.

Kindervergrendeling op kastjes

Kastjes zijn super interessant. Wat zit er in en wat kan ik ermee? Kinderen gaan al snel zitten trekken in de keukenkastjes. De deurtjes kunnen plotseling dichtvallen. De vingers van uw kind kunnen er tussen komen te zitten. Gebruik daarom kindervergendeling op uw kastjes. Deze zijn volop verkrijgbaar in bouwmarkten en online. Met deze sloten moet u eerst een handeling verrichten voordat het kastje opengaat. Voor een volwassene geen moeite. Het houdt kinderen veilig uit kasten waar u ze niet wilt hebben. Ook in het afwaskastje bijvoorbeeld.


In de volgende video vindt u allerlei bruikbare tips om uw huis kidsproof te maken. Niet alleen uw keuken, ook de rest. Een leuke tip die ook nog eens erg bruikbaar is!

 

Oven/magnetron op hoogte

Tijdens het gebruiken van uw oven kan de glasplaat erg heet worden. Plaats daarom uw oven/magnetron zo hoog mogelijk. Op deze wijze kunnen kinderhandjes er niet bij komen. Dit voorkomt een heleboel tranen en misschien wel brandwonden.

Stopcontact

Die twee gaatjes kan van alles in worden gestoken. Kinderen gaan dit dan ook zeker doen. De oplossing hier voor zijn stopcontactbeschermers. Met deze beschermers moet u eerst het plaatje wat er op zit draaien om er een stekker in te kunnen doen.

Krasbestendige keukenkastjes

Spelen in de keuken is erg leuk. Voorkom beschadigingen aan uw keuken door de goede materialen te kiezen. Ga voor een glad keukenkastje wat moeilijk te bekrassen is. Bescherm uw kastjes en bescherm uw portemonnee. Het kan een duur grapje worden mocht u elke keer de beschadigingen moeten repareren.

Prullenbak

In de prullenbak liggen allerlei losse dingetjes om mee te spelen. Ook de klep van de prullenbak kan een gevaar vormen. Deze kan ineens dichtklappen. Zorg daarom voor een prullenbak die langzaam dichtvalt en vrij hoog is.

Hoeken

Kinderen zijn enthousiast. Ze rennen dan wel eens het hele huis rond om overtollige energie te uiten. Voor u het weet rent uw kind tegen de hoeken van de keuken aan zonder te kijken. Gelukkig is hier een oplossing voor. Er zijn namelijk hoekbeschermers. Ook kunt u bij het ontwerpen van uw keuken hier alvast rekening mee houden. Calculeer ronde hoeken in bij uw ontwerp.

Fornuisrekje

Het fornuis kan er heet worden. Pannen die op staan hebben een hete inhoud. Om te voorkomen dat uw kind met de handen bij het fornuis kan komen is er nu het fornuisrekje. Deze staat op het aanrechtblad rechtop voor het fornuis. Zo kan uw kind hier niet bij komen.

Producten

Vindt onderstaand een aantal producten die u kunt gebruiken. Hiermee wordt uw keuken kidsproof.

Keukenmagazines


Britt - Team IZAA

Meer tips over een kindvriendelijke keuken?
Vindt ze in de gratis keukenmagazines.
Hier te bestellen!