Kindvriendelijke keuken? Veiligheid in de keuken is de hoogste prioriteit, vooral met kinderen. Met deze tips hoef je geen angst meer te hebben, want je keuken zal 100% kids proof worden. 

Je wilt niet weten wat er allemaal mis kan gaan in de keuken. Kinderen kunnen zich snijden aan iets scherps. Ook brandwonden komen voor. Kinderen branden zich soms aan de vlam, of een heet geworden raam van een oude oven.

Staat er een lade open? Daar kunnen vingers tussen komen. En het ergste moet nog komen… Wat als je kind bij de huishoudmiddelen in de aanrechtkast kan komen? De gevolgen zijn niet te overzien.

Tips keuken veilig maken

Onderstaande tips zorgen voor meer veiligheid in de keuken voor elk kind. Wil je 100% veiligheid voor je kind? Dan kun je overwegen om van je keuken een complete no go zone te maken. Alle risico’s van gevaar dek je dan direct af.

Dit bereik je eenvoudig met een hekje of een deur die de toegang tot de open keuken belemmerd. Jij kan lekker koken, terwijl je kind niet in de keuken kan.

Kookplaat

Kook op inductie. Bij inductie koken word alleen de bodem van de pan verhit door magnetische straling. Haal je de inductie kookplaat van de plaat, zul je direct merken dat de kookplaat koud is. Daarom is inductie koken veiliger voor je kind dan koken op gas.


Wat hebben keukenwinkels voor een uber kindvriendelijke keuken?
Lees de mogelijkheden in deze gratis keukenmagazines.
Ja, ik wil meer info

keukenapparatuur ver weg

Veel losstaande keukenapparatuur op je aanrecht kan een gevaar vormen. De staafmixer bijvoorbeeld, met scherpe ronddraaiende mesjes. Maar ook een waterkoker waar nog kokend water in zit kan een gevaar vormen.

Plaats daarom deze apparaten zo ver mogelijk op het aanrecht. Wil je een veilige kraan? Dan kun je een Quooker overwegen. Uit deze kraan komt direct kokend water. Daarom zit er meteen een kinderbeveiliging op.

 

Messenblok

Je kent het vast. Haastig groente snijden, want het eten moet snel klaar zijn. En dan ineens… auw! Dan kun je nagaan waarom messen nog gevaarlijker zijn voor een kind. Zorg er daarom voor dat je het messenblok zo ver mogelijk achter op het aanrecht plaatst. Hoe zwaarder het blok is, hoe moeilijker je kind er bij kan komen. Nog beter is het om de messen tijdelijk in een lade met kinderslot te bewaren.

Kinderslot op kastjes

Welk kind wil geen deurtje open doen om te kijken wat er achter zit? Kinderen gaan al snel zitten trekken in de keukenkastjes. De deurtjes kunnen plotseling dichtvallen. Dan zitten de vingers van je kind er zo tussen.

Nog veel enger is dat ze bij de flessen in de aanrechtkast kunnen komen. Neem geen risico en gebruik daarom een kinderslot op de keukenkastjes. Deze zijn overal te koop.

Door deze sloten moet je kind eerst een extra lastige handeling doen, voor hij het kastje open krijgt. Het houdt kinderen veilig uit kasten waar je ze niet wilt hebben. Juist op de deur van de aanrechtkast moet een slot komen. Voor een volwassene is deze deur zo open te maken. Bekijk er een aantal op de kinderveiligheids winkel


In de volgende video vind je allerlei bruikbare tips om je huis kidsproof te maken. Niet alleen je keuken, ook de rest.

 

Oven of magnetron op hoogte

Tijdens het gebruiken van je oven kan de glasplaat erg warm worden. Daarom plaatste men de oven of magnetron vroeger zo hoog mogelijk. Kinderhandjes konden er dan niet bij. Gelukkig zijn de meeste nieuwe ovens voorzien van dubbele glaswand.

Daardoor word de buitenste glasplaat niet gevaarlijk heet… maar een oven die langdurig aan staat kan warm worden. Ook kan een kind de ovendeur open krijgen, als de oven of combi magnetron te laag geplaatst is. Met een ovenslot voorkom je dat een kind de oven direct open krijgt.

Stopcontact

Het is simpel om dingen in een stopcontact te steken. Kinderen gaan dit dan ook zeker proberen. Gelukkig is daar wat op gevonden: stopcontactbeschermers.

Met deze beschermers moet je eerst een lastige manoeuvre maken. Het plaatje op het stopcontact moet verschoven worden voor je de stekker in het stopcontact kunt steken.

Prullenbak

Kijk uit met wat je in de prullenbak gooit. Zeker met kapot glas of blik kun je de afvalzak het beste meteen weggooien. Daarom is een prullenbak die langzaam dichtvalt en vrij hoog is beter.

Nog beter is een ingebouwde afvalbak achter een kastdeur. Uiteraard met kinderslot.

Hoeken

Voor je het weet, rent je kind tegen de hoeken van de keuken aan zonder te kijken. Gelukkig is hier een oplossing voor, namelijk hoekbeschermers. Let vooral op met scherpe zijwangen. Dit zijn panelen die op de vloer staan.

Laden op slot

Met de magneetsleutel kun je alle laden alleen open krijgen met een magneet. Elke deur en lade krijgt een slot, tenzij jij er een magneet aan de voorkant tegenaan houd. Zo krijgt je kind nooit een deur of lade open. Uiteraard bewaar je die magneet op hangkast niveau 😉

Fornuis rekje

Stel je voor dat je kind bij de hete pan kan komen tijdens het koken. Met zijn vingers bij de vlam of tegen de hete pan aankomt. Om dit te voorkomen is er nu een fornuis rekje. Deze zet je rechtop voor het fornuis.

Zo kan je kind nooit in aanraking komen met hete pannen, of de vlam van de kookplaat. Dit rek is eenvoudig zonder schroeven of boren te monteren, zodat hij stevig als harnas om je kookplaat komt.

Krasbestendige keukenkastjes

Het kan ook andersom…jouw kind kan je keuken slopen. Je keuken kan door een kind makkelijk beschadigd worden. Kijk daarom extra uit met hoogglans keukens.

Ook al word de lak sterker, er blijft een risico dat de nagels van je kind voor altijd als afdruk in je keuken achterblijven. Dit voorkom je door in je nieuwe keuken kunststof keukendeuren te kiezen.

Ikea kinderslot

Ikea heeft wel wat hoekbeschermers en stopcontact beschermers, maar geen echte kindersloten. Bekijk het assortiment. Ben je van plan om een kindvriendelijke Ikea keuken te kopen?

Lees dan eerst het verschil tussen een Ikea keuken kopen en elke andere keukenwinkel. Kindveilige keukenkastjes zijn onmisbaar in je keuken. Daarom moet op elke deur met gevaar een slot.

 

Producten voor de veiligheid van je kind

Onderstaand een aantal producten die je kunt kopen. Hierdoor word je keuken 100% kidsproof.

IZAA

>