Welke keukenvormen zijn er en welke maten heeft de keukenvorm minimaal nodig? Een leuke en praktische tip: in deze keukenbrochures en keukenboeken staat heel veel keukenvormen en keukenmaten, inclusief prijzen. U kunt ze aanvragen en binnen enkele dagen thuis gratis ontvangen. Vraag ze aan

Vergelijk alle keukenprijzen of bekijk hier de goedkoopste keukenzaak.

 

Alle keukenvormen die er zijn, zijn meestal te herleiden in een paar ontwerpen. Er zijn meerdere vormen keukens, meestal genoemd naar letters uit het alfabet. We hebben de I-vormige keuken, de L-vormige keuken ( De hoekkeuken ), de U-vormige keuken, de G-vormige keuken en de T-vormige keuken. Wat zijn de voordelen en nadelen en welke maatvoering hebben we minimaal nodig bij deze keukenopstellingen?

Wat zijn kleine, gemiddelde en grote keukens?

Wat is een kleine keuken? Een kleine keuken is een keuken die binnen een ruimte valt van 2,5 meter bij 2,5 meter. Wat is een gemiddelde keukenmaat in Nederland? Een gemiddelde keuken is een keuken die valt tussen de 2,5 en 4 meter bij 2,5 bij 4 meter. Dit zijn maatvoeringen die voorkomen in de meeste huizen in Nederland. En wat is nou een grote keuken? Grote keukens zijn keukens die vallen in een ruimte van 4 meter of meer dan 4 meter.

De keukenvormen

Een overzicht van de bekendste keukenvormen in Nederland. Een overzicht van de bekendste keukenvormen in Nederland. Wilt een beeld bij de keukenvormen? Bekijk dan de keukeninspiratie pagina. Daar staan keukens in verschillende vormen en stijlen.

De rechte keuken

De kleine rechte keuken kwam uiteindelijk weer tot zijn kleine compacte formaat in de jaren 1940-1950,  toen de woningen ook een stuk kleiner waren. Ruimte voor een keuken was er vaak niet, waardoor keukens een kleine compacte maatvoering hadden. De rechte keuken is meestal niet groot en handig. Alles ligt dicht bij elkaar maar daardoor is de kleine rechte keuken ook vaak niet bijzonder fraai. Het wordt moeilijker om te koken door de kleine keukenruimte.

In sommige gevallen, zoals oudere woningen met een pijpenlade, een lang en zeer smal vertrek die je vaak bij oudere woningen ziet, is de rechte keuken soms uitzonderlijk lang. Een meter of 5 a 6. Dat maakt een rechte keuken in gebruik en qua ergonomie weer een stuk onhandiger, je moet immers verder lopen. Hoe langer een keuken wordt, hoe minder functioneel hij word. Daarom worden rechte keukens meestal niet langer gemaakt dan een meter of 4 lang. De gemiddelde rechte keuken is 3.60 meter. Bij een rechte keuken van rond de 4 meter, zijn we ook in staat flinke ladekasten te plaatsen en meer vrijheid te krijgen in het keukenontwerp.

Voordelen van een rechte keuken:

– Een rechte keuken is qua aanschaf vaak het goedkoopste in vorm
– Met rechte keukens gaat in bestellingen vaak het minste mis.

Nadelen van een rechte keuken:

– Een rechte keuken is veelal vrij standaard en weinig uitdagend.
– Een rechte keuken is vaak niet groot en heeft weinig werkoppervlak

Minimale benodigde maatvoering voor een rechte keuken:

Minimale maatvoering om een rechte keuken te kunnen plaatsen met alle benodigde keukenapparatuur er in is 2.70 meter.

De L-vormige keuken of hoekkeuken

De L-vormige keuken of hoekkeuken is het meest voorkomende model in Nederland en kwam in de jaren 1960-1970 erg in de mode, als reactie op de kleine keukens van toen. Woningen werden groter, waardoor de keukenruimten ook groeiden. Met de hoekkeuken kwam er meer werkbladruimte beschikbaar en de afstanden van het gebruik van de keuken en daarmee de functionaliteit bleven kort. Bij de hoekkeuken hebben we meestal 1 deel voor het koken en 1 deel voor het spoelen.

Een L-vormige keuken geeft net even wat meer mogelijkheden dan een rechte keuken. Verder gaf de hoekkeuken wat lucht en ruimte. Er waren in verhouding minder hangkasten nodig omdat er meer bergruimte in de onderkasten was. Meestal wordt een hoekkeuken uitgevoerd met 1 kant hangkasten en een ” vrije ” bovenkant. Deze keuken is uitermate geschikt voor mensen die geen opgepropte keuken willen en toch veel bergruimte willen hebben.

Voordelen van een hoekkeuken:

– Meer werkbladruimte
– Redelijk voordelig te verkrijgen
– Ideale verdeling van kookgedeelte en spoelgedeelte in de keuken
– Qua ontwerp veel meer mogelijkheden dan de rechte keuken

Nadelen van een hoekkeuken:

– Maak een van de delen nooit te kort, dan ziet een L-vormige keuken er niet meer uit. Houdt altijd indien mogelijk een hoek van 150 cm aan voor het kortste deel.
Minimale benodigde maatvoering voor een hoekkeuken:

De minimale maatvoering die nodig is voor een hoekkeuken is 240 cm x 150 cm.

 

De U-vormige keuken

De U-vormige keuken was vanaf de eind jaren 1970 vrij populair. De laatste jaren is de U-vorm wat uit de mode geraakt in keukenland. Het doel van de U-vormige keuken was echt optimale ergonomie creeren. Weinig heen en weer lopen, maar wel relatief veel draaien in de keuken. Alles ligt, met een kleine U-vormige keuken redelijk binnen handbereik. De U keuken is een keuken voor de practische mens, die graag alles bij de hand wil hebben en meestal meer gaat voor praktisch dan design.

Als variant op de U-vormige keuken is er ook nog de G-vormige keuken, maar die komt vrij weinig voor. De U-vorm wordt dan verlengd met een schiereiland. Wil de G keuken tot zijn recht komen, moet de keuken een minimale maat hebben van 3.60 op het langste deel.

Voordelen van de U-vormige keuken:

– Alles is praktisch binnen handbereik
– Weinig heen en weer lopen

Nadelen van de U-vormige keuken:

– Door de 2 hoeken zijn deze keukens vaak niet goedkoop.
– U-vormige keukens kunnen indien met veel hangkasten uitgevoerd worden vrij beklemmend overkomen.

Minimale benodigde maatvoering voor een U-vormige keuken:

De minimale lengtemaat van een hoekkeuken is 240 cm. De minimale tussenruimte komt daarmee op 120 cm. Let op, dit is eigenlijk te kort. Beter is om bij een u keuken een tussenmat van 150 cm te nemen.

Meer over vormen in de keuken. Lees meer over T-vormige keuken en dubbelwandige keuken

 

Welke keukenontwerpen passen er in uw ruimte en wat kost dat? Bestel hier meerdere keukenbrochures gratis, bekijk en vergelijk zelf keukenzaken online maak zelf gratis en makkelijk een keukenontwerp of bekijk hier de goedkoopste keukens.