Keukenstijlen

Keukenstijlen zien? Weet je ook niet exact welke stijl keuken bij je past? Van de 21 keukenstijlen zijn er maar 6 echt vindbaar online. Die 6 worden vooral gekocht en daarom krijgt 40% spijt van de aanschaf. Hoe krijg je overzicht in alle keukens die er zijn?

De meeste keukenkopers kennen maar 45% van het aanbod. Ze hebben lang niet alles gezien voor ze gaan kopen, maar toch kopen ze in dat kleine vijvertje hun keuken. Ook kun je een keuken kopen waar je spijt van krijgt. Spijt krijgen omdat je de verkeerde keuken koopt. Het komt omdat de meesten zich niet goed oriënteren. Ze kennen niet alle keukenstijlen die er zijn.

 

Als gevolg word je elke dag geconfronteerd met een keuken waarvan je weet dat het niet je beste keuze was. Ook het schoonmaken van dit model is een drama elke dag. Ook je portemonnee kreeg meer pijn dan normaal. Die andere stijl kon namelijk qua vormgeving en design een stuk goedkoper. Maar ja, jouw gekochte keuken blijft nu 20 jaar staan.

Daarom is een goede voorbereiding essentieel. Keukenstijlen uitzoeken is lastig. Welke keukenstijl past bij jou?

Het startpunt voor je keuken

Op het internet verdwaal je al snel in een woud van dezelfde keukens. Het zijn maar een paar stijlen die je online ziet. Je moet toch alle keukenstijlen even snel zien. Eigenlijk mag je geen enkele keukenstijl missen bij je oriëntatie. Daarom raden wij je aan deze keukenmagazines te bestellen. Daar krijg je geen spijt van. In deze magazines samen vind je alle stijlen die er zijn. Vluchtig kun je deze magazines doorlezen tot je oog valt op een keuken waar je direct mee matcht. Na een paar keukens weet je direct waar je zijn moet.

Klik hier voor gratis keukenmagazines >

Lekker keukens oriënteren online? Helaas zie je maar 4 keukenstijlen steeds voorbij komen. Opnieuw en opnieuw. Waar je ook kijkt. Je kunt zo lang zoeken als je wilt, maar je ziet steeds dezelfde soorten keukens. Daarom mis je de 17 andere keukenstijlen die er zijn. Juist daarom zijn deze keukenmagazines een must. Heb je de magazines bekeken, dan weet je wat er te koop is.

Belangrijk bij je keuze

Er zijn 2 dingen belangrijk bij het uitkiezen van je keukenstijl. Als eerste: vind je het belangrijk wat anderen vinden? Waarschijnlijk niet, want het is jouw nieuwe keuken. Waarom zou je je druk maken om wat een ander vind? Toch kan dit bij het eventuele verkopen van je huis parten gaan spelen. En dan word de mening van de ander ineens reuze belangrijk.

Holy Moly! Jouw ideale rode klassieke droomkeuken blijkt vol afgrijzen door iedereen te worden afgekeurd. Verkoop je je huis dan nog?

Ten tweede: sommige vormen passen niet in bepaalde stijlen. Dat heeft met de keukendesign richtlijnen te maken. Als voorbeeld:

  • Een klassieke keuken is nooit recht.
  • Een jaren 30 keuken moet altijd recht zijn.
  • Een U keuken kan eigenlijk geen designkeuken zijn.
  • Een T vormige keuken is nooit klassiek.

Welke stijlen zijn er? Je weet vrijwel zeker dat je nieuwe keuken een moderne of klassieke keuken zal worden.

Populairste keukenstijlen

Ook al ken je niet alle 21 keukenstijlen. Vaak worden er maar een paar stijlen goed verkocht. Daarom zie je op internet steeds dezelfde keukens. Die worden ook het meeste verkocht. Dat zijn deze keukens.

Bekijk de 4 populairste keukenstijlen >

Keukenstijlen moderne keukens

Onderstaande stijlen vallen onder modern. Er zijn 12 moderne keukenstijlen.

Bouwmarktkeuken

Een aantal kenmerken van een bouwmarktkeuken; Je moet ze helemaal zelf in elkaar zetten. Plankje voor plankje. Kastje voor kastje. Na zoveel scharnieren ben je er wel klaar mee. Verder zijn ze spotgoedkoop, die keukens. En over de kwaliteit is iedereen niet te spreken 😉 Als je een bouwmarktkeuken koopt, kun je alleen kiezen uit een paar kleuren. Er zijn weinig variatie mogelijkheden. Ook moet je de keukens zelf ophalen. Super cheap en voor iedereen betaalbaar.

De bouwmarktkeuken heeft nooit klassieke keukendeurtjes, alleen maar modern.

Designkeuken

Design is een breed woord bij keukens. Over het algemeen is een designkeuken een strakke keuken met grote roestvrijstalen grepen en een dik werkblad. Meestal van graniet, composiet gecombineerd met massief hout. Verder hebben veel designkeukens dikke stolwanden in de keuken. Alles maar om de keuken nog strakker te maken. Een greeploze keuken kan ook een designkeuken zijn. Een designkeuken moet van deze tijd zijn. Design van nu.

Industriële keuken

Deze keukens staan vooral in grote fabrieksruimtes of in een loft. Overal waar je hoge plafonds en grote ruimtes hebt. Vaak zijn ze donkere of roestig van kleur. Keukens die een werkplaats effect hebben. Er word hard gewerkt en de keukens zien er stevig uit. Veel gebruikte kleuren zijn beton, hout of RVS. Lees meer over de kenmerken van een industriële keuken.

Greeploze keuken

Deze stijl is wel een blijvertje. Al in 1960 kwam Siematic met de eerste greeploze keuken, de ”Siematic 6006”. Het model is nog steeds een succes. Door geen grepen toe te voegen word de keuken uber strak. Lees meer over een goedkope Siematic keuken kopen.

Greeploze keukens hebben een aantal speciale kenmerken ten opzichte van een gewone keuken. Ze zijn altijd dieper dan een gewone keuken. Dat is extra fijn, want de werkbladen zijn dan ook Dieper. 65 centimeter is nodig omdat de komgreep onder het werkblad zit. Zonder die greep krijg je de keukenkast nooit open.

De trend momenteel is een flinterdun werkblad op een greeploze keuken. Dikke werkbladen kunnen trouwens ook goed. Lees meer over de greeploze keuken.

Bekijk 80+ greeploze keukens >

Hoogglans

Er zijn 2 soorten hoogglans keukens. Kunststof glans en lak glans. Als je voor kunststof kiest, zie je meestal een randje bovenop het front. Vaak zie je dit alleen als je de keukendeur open doet. Daarom is kunststof hoogglans een stuk goedkoper. Lees meer over de hoogglans keuken.

Kies je voor een lakdeur, dan is alles naadloos. Dat is natuurlijk het mooiste. Misschien denk je dat een lakdeur enorm gevoelig is voor krassen of butsen. Niet meer. De lakken worden steeds sterker en de kleuren zijn er volop. Een hoogglans keuken word vaak in greeploos uitgevoerd.

Deze keukenstijl heeft bijna altijd een roestvrij stalen plint. Roestvrij staal neutraliseert de kleuren, zodat je keuken altijd bij jouw vloer past. Verder trapt niemand graag met zijn schoenen tegen een hoogglans plint. Die vlekken ga je niet wegkrijgen.

Bekijk stuntprijzen

 

Hoogglans keuken wit met zwarten blad

Zo worden de meeste luxe keukens uitgevoerd. Hoogglans it met een zwart granieten werkblad. 100% symmetrie.

Tijdloze keuken

Deze keuken word bewust gekozen door mensen die bang zijn dat hun keuken uit de mode raakt. Tijdloze keukens hebben ook wel een voordeel. Als je ooit je huis gaat verkopen, heb je een keuken die dan nog in trek is bij 70% van de nieuwe keukenkopers. Dat is het uitgangspunt. Dus hoe je de keuken ook samenstelt, elementen moeten ook over 20 jaar nog verkocht worden.

Er is een ding heel specifiek kenmerkend aan een tijdloze keuken. Ze hebben vaak een licht klassiek kader, met een moderne rvs stangengreep. Kies je een zwart granieten werkblad, dan zit je goed. Maar wat je ook kiest, je keuken moet in de toekomst aantrekkelijk  blijven. Dat klopt ook wel, veel tijdloze keukens die nu verkocht worden, waren al hip in het jaar 2000.

Bekijk populaire tijdloze keukens

Zwarte keuken

De zwarte keuken heeft de potentie om de populairste keuken te worden van de komende 10 jaar. Nog nooit werd zwart toegepast in de keuken. Iedereen was bang dat alles te donker zou worden. Zeker in combinatie met goudkleurige of bronzen attributen, wil je niet weten hoe prachtig deze keuken er uit ziet. Waar je bij een witte keuken nog wel eens kunt hebben over de witte keukenkasten en een donker werkblad, is deze keuken helemaal zwart.

Juist die dingen die koud roestvrij staal waren, veranderen nu in brons en goud. En om eerlijk te zijn, bronzen en gouden spoelbakken zien er geweldig uit.

Zwarte keuken stijl

Compleet zwarte keukens, dit gaan we de komende 10 jaar nog veel zien.

Zwevende keuken

Een keuken zonder poten die compleet boven je vloer zweeft? Dat effect kun je op verschillende manieren creëren. Deze stijl word door Bulthaup keukens het mooist weergegeven. Niet alleen de keuken, maar ook de achterwand zorgt voor de meest sensationele keukens die je je maar kunt voorstellen. hier hang je de zwevende elementen aan op.

Zwevende keukens hebben bijna altijd felle verlichting onder de keuken. Juist die lichtval zorgt voor een extra zwevend effect. Bij zwevende keukens zijn onderkasten altijd minder hoog. Daardoor krijg je minder bergruimte. 12 centimeter per hoogte om precies te zijn. Een enorm voordeel is dat je nooit meer hoeft te bukken. Want de onderkant van de kast zit een stuk hoger. niet alleen ergonomisch beter, maar ook qua rust.

Trendy keukenstijl

Onder trendy keukens worden voornamelijk hoogglans keukens verstaan, maar ook greeploze en zwarte keukens. Trendy keukens is een verzamelnaam van alles wat nu trend is. Je zou kunnen zeggen dat dit de 4 populairste keukenstijlen van dit moment zijn. er is eigenlijk geen diversiteit meer in keukens. Net als bij auto’s zie je trendy keukens vaak nog maar in een paar kleuren.

Kijk uit met trendy keukens. Ze zijn niet tijdloos.

Verborgen keuken

Bij deze stijl is de keuken er wel, maar zie je hem niet 😉 Deze keukens zijn altijd modern. Je gaat geen ouderwetse keuken wegwerken met strakke panelen. Via een grote wand lijkt het als of je de keuken achter gesloten deuren kunt doen. Wie wil er nou een onzichtbare keuken?

Dit word gedaan om de meestal open keuken te sluiten, zodat de woonkamer rustiger oogt. dus als je gekookt hebt en je krijgt later die avond bezoek, hoef je niets op te ruimen. Alles lekker op aanrecht laten staan en deurtjes dicht 😉

Loftkeuken

De keuken die echt bij een loft past. Dat is een smalle hoge keuken. Soms heb je ook wel meerdere kasten op elkaar. Ook wel genoemd de Solitaire keuken. Siematic biedt ze aan. Ondanks dat ze klein zijn, past de prijs wel bij een yup.

Gemiddeld betaal je €15.000 voor een kleine yuppen keuken. Dat betekend niet dat je als youth urban professional verplicht bent deze keuken moet kopen. Je kunt ook iets anders kiezen. Maar mooi zijn ze wel. Bekijk de Siematic 29 loftkeuken

keukenstijlen Loft keuken

Een prachtig voorbeeld van een moderne loft keuken. Smal, hoog en donker.

Module

Module keukens bestaan uit 2 of 3 onderdelen. Meestal een kookgedeelte, een spoelgedeelte en een apparaten deel. Twee delen hebben een werkblad. Het derde deel is een keuken apparatuur  kastenwand en is meestal niet breder dan 3 kasten. Ook zijn deze kasten minder hoog dan normale keukenkasten. Verder verbind een stalen frame de keukenkasten om ze meer body te geven. Als eerste begon Bulthaup en Siematic met module keukens. Bulthaup werkt de apparatuur zelfs weg in de module keukens.

Keukenstijlen landelijke keukens

Onderstaande keukenstijlen vallen onder klassieke keukens.

Romeinse keukens

De Romeinse keuken is eigenlijk de ”Siematic painters collection royal”. Een compleet handgeschilderde keuken. Ja, zelfs met bladgoud. Er bestaat geen keuken die protseriger is en meer details heeft. Voor je zie je de Romeinse heer die druiven etend geniet en op zijn aanrecht ligt.

Al klinkt protserig negatief, deze keuken is prachtig. Als je van romantische klassieke keukens houd, is er geen overtreffende trap. Wel moet je enorm diep in je portemonnee trekken, want de keuken kost gemiddeld €350.000,- Wil je graag dingen verstoppen?

Geen inbreker die weet dat een pilaster eigenlijk een uittrek apothekerskast is. Op de site van Siematic zien we deze keuken niet meer.  Zowel de Painters collection als de Painters collection Royal lijken niet meer te koop. En dat is is heel jammer.

Landhuis keukens

Dit heeft niets meer met keukens te maken. Rijke mensen kopen hun keuken en ook hun hele interieur bij Clive Cristian. Dit is tevens de enige keukenwinkel waar je keuken €5.000,- per vierkante meter kost. Niet alleen de keuken, maar de complete ruimte krijgt een prachtige sfeer. Deze rijke mensen keukens kosten meestal minimaal € 150.000,-. Opvallend is dat de meeste rijken nog steeds een voorkeur hebben voor klassieke keukens!

Kasteelkeukens

In grote kastelen vind je enorme ruimtes. Een kasteelkeuken is echt een stijl. Middenin de kasteelkeuken ligt een grote tafel waar werk op verricht word. In het kookgedeelte word alleen gekookt en voedsel voorbereid. In een kasteelkeuken mag geen eettafel staan. Die moet echt in een andere ruimte.

In een kasteelkeuken hangen veel elementen aan het plafond aan een baldakijn. Dat is een groot rek dat centraal in de keuken hangt. Hier kun je makkelijk grote vorken en lepels aanhangen. zo word jouw keuken een echte kasteelkeuken.

Wat niet mag ontbreken is het hoofd van een zwijn of hert. Vaak staan er ook opgezette pauwen of andere vogels in de ruimte als sier tentoongesteld.

Kasteel keuken stijl

Grote fornuizen, pannen die aan de muur of aan een baldakijn hangen. Een groot werkblad in het midden van de kamer. Allemaal kenmerken van de kasteelkeuken.

Boerderijkeukens

Rode tegels op de vloer. Warm gele keukenkastjes en een Aga fornuis om het af te maken. Dat is de klassieke boerderijkeuken. Een keukenfrontje met een werkje, meestal bovenaan met een ronding er in. Vaak zijn deze keukens licht versierd met vitrinekasten die je op het werkblad zet.

Kroonlijsten worden als sierelement bovenop de hangkasten geplaatst. Lichtlijsten, soms met getand profiel onder de hangkasten. Alles in deze keuken moet natuurlijk zijn. Aarde kleuren en een handgeschilderd effect. Een kunststof werkblad is daarom not done. Wat je wel veel ziet is een porseleinen spoelbak.

Je kunt boerenkeukens zo onrustig maken als je zelf wilt. Dit doe je door meer accessoires en pilasters toe te voegen. Een pilaster of kapiteel is een prachtig maar nutteloos sierelement, dat je na elke 2 onderkasten vind tussen de kasten.

Deze keukens zijn er in 2 soorten. In België worden ze vooral cottage keukens genoemd. Er word gebruik gemaakt van pilasters en cannelures. Om eerlijk te zijn: een goedkope boerderijkeuken is vaak niet mooi afgewerkt. Juist bij klassieke keukens kun je dit goed zien.

Boeren keuken porseleinen spoelbak keukenstijlen

Een mooi voorbeeld van een boeren keuken zoals hij veel in de jaren 90 verkocht werd. In deze keuken is niet veel gebruik gemaakt van pilasters. Hierdoor blijft de boerenkeuken rustig. De dubbele porseleinen spoelbak en het massief houten werkblad zijn typerend voor deze keuken.

Engelse cottage

Engelse keukens zijn meestal rood.

Franse cottage

In Frankrijk ligt de nadruk op gebroken wit met een werkje.

Bekijk boerderij keukens met aanbieding >

Riverdale keukens

Deze keuken staat bekend om de warmte en gezelligheid. Vooral veel accessoires maken deze keuken levendig. Het is een beetje een poppenhuis keuken, vanwege de hoeveelheid aankleding. De Riverdale keuken is verkrijgbaar in 3 kleuren: wit, zwart en naturel. Je zult begrijpen dat zwart het meeste in trek is.

Mediterane keukens

Gele en groene keukens, warme kleuren en vaak afgewerkt met tegeltjes. Je ziet ze van Italië tot Algerije, maar ze zijn zeldzaam in Nederland. Zelfs al wil je een mediterane keuken bouwen, welke deurtjes gebruik je dan? Geen winkel verkoopt ze in Nederland.

Art deco keuken

Deze gewaagde keukenstijl komt voor bij de mensen met meer geld. Art deco was populair vanaf 1920. Het is een mengelmoes van meerdere stijlen, maar doet vooral klassiek aan. De keukendeurtjes hebben een werkje. Er word veel gebruik gemaakt van witte deuren. Vaak gecombineerd met een marmeren werkblad. Keukenkasten van glas en bijpassende vitrinekasten van glas.

Het mooie aan Art deco is dat je er prachtige accessoires bij kunt vinden. Als kunststroming werd er veel gemaakt. Wil je een art deco keuken? Kijk dan ook eens op veilingen naar bijpassende lampen. Je zult versteld staan.

Art deco keukenstijl

Art deco keukens passen precies bij de kunststijl. Het zijn warme sierkeukens met marmeren werkblad. Er word gebruik gemaakt van glas, pilasters en kranslijsten.

Jaren 30 keuken

Ooit hadden ze gordijntjes onder de aanrechtkast in de keuken. De keuken is bekend geworden van de pijpenlades in oude huizen in grote steden. Dit zijn ruimtes die naar verhouding lange en zeer smal zijn. In de jaren 30 had je nog geen moderne keukens dus het jaren 30 model is altijd klassiek.

Een typische kenmerk is verder dat de keukens altijd recht zijn. Daarom zijn dit vaak keukens van 4 of 5 meter lang. Ook zijn de bovenkastjes vaak van glas met een kader. Bruynzeel keukens werd er heel bekend mee.

keuken jaren 60

Bij de jaren 60 keuken zie je dat de deurtjes steeds iets strakker worden. Gordijntjes worden vanwege hygiëne verwijderd. Het kader verdwijnt en maakt plaats voor modernere fronten met een komgreep. Werkbladhoogte was toen nog niet belangrijk. Het werkblad is nog steeds van composiet of porselein. Ook een houten werkblad komt in, een houten werkblad dood namelijk bacteriën.

keuken jaren 70

De eenvoud komt in de keuken terug. De eerste greeploze keukens zijn een hype, je ziet ze overal. Keukenfrontjes zijn vaak in kanarie geel of giga groen. Knallende vrolijke kleuren. Er word veel gebruik gemaakt van de dubbele spoelbak. Een schouwkap kent men nog niet.

Maar omdat gezondheid steeds belangrijker word, komen er regels in de ventilatie in huis. als eerste kwam daar de wasemkap. Een soort afzuigkap die op een centraal afzuigsysteem aangesloten werd. Ook zie je de eerste keukenapparaten in hoge kasten. De vloer is vaak voorzien van tegels in zwart wit.

keuken jaren 80

Terugkeer naar de somberheid. Donkere zware eiken keukens doen hun intrede. In de typische jaren 80, had met keiharde eiken keukenfronten. Vaak voorzien met een werkje. De eerste lichtlijsten doen hun intrede, met als doel de verlichting zelf te verbergen.

Je ziet veel keramische kookplaten in de keuken. Op deze schoenzolen werd dan gekookt. Er komen meer schouwkappen in de keuken. De ontluchting in huis word nog belangrijker.

Retro keuken

Dit is een verzameling van de bovenstaande keukenstijlen van 1930 – 1980. De term is ook bekend onder vintage keukens. Terug naar vroeger. Euforische keukens.

Scandinavische keuken

Je zou denk dat we het over Ikea hebben, maar die bespreken wij hieronder. De echte Scandinavische keukens zijn meestal koud. Vaak een lichte koele blauw met een wit werkblad. Simpel opgezet en best somber. Blauwe overheerst in deze stijl. Bijzonder is dat deze keukens zowel strak als klassiek kunnen zijn. Scandinavische keukens zijn te herkennen aan het koele blauwe keukenfront.

Ikea keuken

Ikea een eigen stijl? Als Ikea moderne en klassieke complete keukens heeft, hoe kan dan Ikea een eigen stijl zijn? Er zijn een paar duidelijke verschillen tussen een Ikea keuken en een andere keuken. De maten wijken compleet af van de rest van de keukenwereld. Bovendien heeft Ikea geen granieten werkbladen. Lees alles over een Ikea keuken kopen en de verschillen.

 

Conclusie

Zoals je ziet heb je verschillende keukenstijlen. De meesten lijken op elkaar.

Heb je de keukenmagazines aan aangevraagd? We raden je dit wel aan, om keukens met prijzen te zien voor je de keuken gaat uitzoeken en een offerte laat maken.

Er zijn enorm veel keukenmerken. Veel van deze merken verkopen maar een paar stijlen. Het is veel uitzoekwerk, maar hier vind je alle keukenmerken. Op de websites kun je precies zien welke stijlen ze verkopen. Heel belangrijk om ze allemaal gezien te hebben. Anders eindig je ook met een standaard keuken die iedereen heeft.

Nog wat stijlen bekijken?

Bekijk alle keukenstijlen >

 

 

 

IZAA

>