Keukenmissers Top 10? Elke dag bukken, klimmen, stoten en te weinig ruimte in de keuken?

Neem een kijkje in de onhandigste keukens van Nederland.

De keuken wordt gezien als het hart van je huis. Als het in de keuken allemaal goed gaat en lekker loopt, loopt het in het dagelijks leven ook lekkerder. Uit onderzoek van Bruynzeel keukens is gebleken dat er in de onhandigste keuken van Nederland nog veel moet worden verbeterd.

Het is vreselijk om elke dag te moeten bukken of te klimmen om iets te pakken uit de keuken, omdat de bovenkasten te hoog zijn en de onderkasten te laag zijn.

Het is ook niet handig om te weinig ruimte te hebben in je keuken en je daardoor stoot terwijl je lekker aan het koken bent. Een onhandige keuken maakt het dagelijks leven en het koken een stuk lastiger.

Keuken missers Top 10

Uit het onderzoek van Bruynzeel Keukens komt de volgende Top 10 naar voren:

1. Het bukken om spullen te pakken uit een lage onderkast.

2. Een trapje nodig hebben of ergens op gaan staan voor een te hoge bovenkast.

3. Te weinig ruimte om je heen om lekker makkelijk te werken en bezig te zijn met het voorbereiden van het eten.

4. Te weinig kast en opbergruimte. Hierdoor moet je op een andere plek in je huis keukengereedschap opruimen terwijl dit in de keuken hoort.

5. je stoten door een onhandige indeling van de keuken.

6. de grote van de apparaten. Het hebben van te kleine, te grote of gewoon niet de juiste apparaten is niet handig bij het bereiden van het eten.

7. Het telkens heen en weer lopen door de onhandige indeling van de keuken.

8. Ongemakkelijke schoon te houden materialen.

9. Rugklachten door een te laag werkblad, als je een te laag werkblad heeft ga je vaak gebogen staan en dit kan leiden tot rug en nek klachten.

10. extra werk door niet functionerende of kapotte onderdelen.

 

Onderzoek de onhandigste keuken van Nederland

Eind november 2014 heeft Bruynzeel keukens alle Nederlanders opgeroepen om zijn of haar onhandige keuken te delen op Facebook. Het gevolg daarvan was dat er honderden reacties en foto’s binnen kwamen van onhandige keukens op Facebook. Uit deze foto’s en reacties is gebleken dat 3 stellen de onhandigste keukens van Nederland hebben volgens de Bruynzeel jury.

De drie koppels die de onhandigste keuken hebben volgens de Bruynzeel jury zijn:
Louise en Heiny Steevens uit Zaltbommel, Joep en Mirjam Vogels uit Tilburg en het laatste stel zijn Michael Struis en Marjon Tieken uit Haarlem.

Vervolgens ging het Bruynzeel team de afgelopen weken de huizen langs om de onhandige keukens met eigen ogen te zien. De winnaars van de onhandigste keuken uit Nederland krijgen van Bruynzeel keukens een handige keuken. “Door het dagelijks leven en alle ongemakken in de keukens van Nederland te bekijken, kunnen wij ons assortiment blijven ontwikkelen”. aldus Helen van Trierum, directeur Branding en Marketing Bruynzeel Keukens. “Bruynzeel keukens worden gemaakt door ons om het dagelijks leven in de keuken lekker te laten lopen, we zijn erg blij met alle reacties en inzendingen.

 

Louise en Heiny uit Zaltbommel over hun onhandige keuken:
Had ik maar een L-vormige keuken gekozen” waren de woorden van Louise. Wij vonden vroeger het speelse ontwerp leuk, maar dit is in de praktijk zeer onhandig. De vaat afspoelen en gelijk in de vaatwasser doen is niet mogelijk omdat ik dan mijn been stoot tegen de deur. Dit laats zien dat de keuken gewoon veel te krap is en er niet over na is gedacht hoeveel ruimte er over zou zijn als het deurtje open staat. Ik ben ook niet zo heel groot dus kan ik ook niet bij de bovenste kastjes. Alles wat in de bovenste kasten ligt gebruik ik dus niet of moet ik Heiny erbij halen zodat hij het voor mij kan pakken.

Mijn man is een echte koffieleut, maar plek voor onze drie koffie zet apparaten is er niet in onze onhandige keuken. Niet alleen de indeling van de keuken is onhandig maar ook het schoonmaken is een probleem. Ik krijg de RVS afzuigkap nooit schoon, ik blijf maar poetsen. En ik wil nooit meer zulke handgreepjes, de bak resten blijver er maar tussen zitten. Tijd voor een handige keuken voor Louise en Heiny!

Joep en Mirjam´s onhandige keuken

Voor Joep en Mirjam is koken een logistieke operatie met fysieke uitdagingen geworden in deze keuken. Het keukenblok is een Design ding uit de jaren 50. Vroeger was het een dienstkeuken wat was bedoel voor personeel. In deze keuken is nooit over efficiency nagedacht. Daar lopen wij dagelijks tegen aan. Aldus Joep en Mirjam.

Veel spullen moesten we noodgedwongen in andere ruimtes opbergen omdat we weinig ruimte hebben, hierdoor moeten we hele afstanden afleggen om een maaltijd te bereiden. We nodigen bijna nooit vrienden uit te komen eten, omdat we opzien tegen de logistieke operatie. Bepaalde gerechten kunnen niet eens maken vanwege de beperkte ruimte die we hebben. Vaak moeten we op een stoel klimmen of op de knieën om iets te pakken uit de kasten, het is dus een hele fysieke uitdaging voor ons om te koken. Tijd voor een nieuwe en handige keuken voor Joep en Mirjam.

Michael en Marjon´s onhandige keuken.

Toen Michael en Marjon 12 jaar geleden in dit huis kwamen te wonen, zat de onhandige keuken er al in. Het huis is in 1925 gebouwd en de keuken is ingericht naar de wensen van die tijd. Zo moet de vaatwasser, die later geplaatst is, dicht gedaan worden om de schone vaat op te ruimen. Er is ook geen ruimte in de keuken als er iemand staat te koken. Als ik een glaasje water wil pakken en Marjon staat achter het fornuis, dan kan ik beter omlopen. grapt Michael.

Omdat de pannen op een rekje staan waar ik niet bij kan, moet ik altijd Michael vragen om te helpen. Aan de andere kant kan ik Michael ook weer helpen als hij iets uit de onderste kasten nodig heeft. Het opbergen van de voorraad is ook een hele uitdaging. de kas in de keuken kan ongeveer 10 cm open voordat die het aanrecht raakt. De servieskast staat ook noodgedwongen op de gang. Tijd voor nieuwe en handige keuken voor Michael en Marjon!

IZAA

>