U heeft de keuze gemaakt om een nieuwe keuken aan te schaffen. Hier komt een hoop werk bij kijken. Niet alleen moet u kiezen voor een soort keuken, u moet ook keuzes gaan maken die betrekking hebben op de hoeveelheid kasten en laden.

Eén van de belangrijkste keuzes, al dan niet de belangrijkste keuze, gaat over welke apparaten u in de keuken wilt hebben. Voor de keuzes van apparatuur gaat aardig wat tijd in zitten.

Allereerst moet u bekijken welke apparaten absoluut niet mogen missen in uw keuken. Voor de meeste keukenkopers zullen deze basisbehoeftes bestaan uit een kookplaat, een oven, koel- en vriesruimtes, een afzuigkap en een vaatwasser. Over deze onderdelen kunt u op deze pagina voldoende informatie vinden om een overwegen keuze te kunnen maken.

Bestel hier gratis keukenboeken om opstellingen en prijzen te zien van keukenapparatuur of bekijk hier meteen de scherpste keukenzaak van het moment.

Voor u begint
Voordat u begint met het uitzoeken van de apparatuur zijn er een aantal dingen waar u over na moet denken. Allereerst is het handig om te bedenken voor uzelf wat voor type gebruiker u bent. Gaat u voor gemak en snelheid of bent u meer fan van comfort en status of wilt u juist voor grote groepen kunnen koken?

Het is namelijk zonde om een dure combi magnetron aan te schaffen als u de magnetron alleen wilt gaan gebruiken voor het opwarmen en ontdooien. Bedenk daarom goed waarvoor u het apparaat wilt gebruiken, voordat u een apparaat aanschaft met te veel functies.

Inbouw of geïntegreerd?
De volgende keuze die wij u voor willen leggen voor u begint met het kiezen van de apparatuur is of u de apparatuur ingebouwd of geïntegreerd wilt hebben. Wanneer u kiest voor inbouw apparatuur is de apparatuur zo in de keuken verwerkt dat ze nog duidelijk zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld bij de vaatwasser. Wanneer u deze inbouwt is aan de voorkant het bedieningspaneel zichtbaar en zal er slechts een decorplaat over de deur heen zitten waardoor hij wel in dezelfde stijl is als de rest van de keuken, maar het zal zichtbaar zijn waar de vaatwasser zit.

Wanneer u kiest voor geïntegreerde apparatuur, dan is de apparatuur dusdanig in de keuken verwerkt, dat het niet terug te herkennen is vanaf de buitenkant. Neem weer het voorbeeld van de vaatwasser. Hij zal nu volledig in de keuken verwerkt zijn, het bedieningspaneel is niet zichtbaar vanaf buiten en er zal een exacte replica van een kastdeur op de vaatwasser worden gemonteerd zodat het lijkt alsof het een kastje is.

Inhoudsmaten
Keuzes die gaan over het uiterlijk, zoals boven geschetst, zijn erg belangrijk om de apparatuur mooi te laten samenvallen met keuken. Echter een belangrijker aspect is de maat van de apparatuur. Wanneer u uitgaat van de apparatuur in uw huidige keuken, bedenkt u zich dan dat u bij het uitkiezen van de nieuwe apparatuur moet uitgaan van de inhoudsmaten.

U kunt namelijk nog al bedrogen uitkomen wanneer u uitgaat van de inbouwmaten. Door ontwikkelingen en innovaties kan de samenstelling namelijk veranderd zijn. Een even groot apparaat kan dus tegenwoordig minder inhoud hebben dan dat u gewend was. Ga dus uit van de inhoud wanneer u de maten wilt overnemen.

Energielabels
Tegenwoordig zijn ook de energielabels van de apparaten belangrijk. Alles moet zo zuinig en geluidloos mogelijk. Waar het vroeger ophield bij de label A t/m G waarbij A erg zuinig was, zijn de apparaten tegenwoordig allemaal A en moet u gaan kijken naar labels als A+ en A++. Bedenk hierbij wel goed dat hoe zuiniger het apparaat wordt gelabeld, hoe duurder dit apparaat zal uitvallen. Houdt hier rekening mee bij het inschatten van het kostenplaatje. Echter is dit alleen de aanschaf prijs en kunt u het door de jaren heen weer terug verdienen aan lagere energie kosten.

Over de meest voorkomende keukenapparatuur en de verschillende varianten van deze apparaten, kunt u onder de volgende kopjes meer specifieke informatie vinden.

Keukenapparatuur

 

Informatie over kookplaten in de keuken
De kookplaat, een onmisbaar item in de keuken. Ze zijn er in vele soorten en maten. Zo is er de gaskookplaat en de electrische kookplaats die weer te verkrijgen is in een inductiekookplaat of een keramische kookplaat. Gaat u voor de volledige controle bij een warmte bron die u ieder moment in- en uit kunt schakelen? Of gaat u voor het koken met elektriciteit? Kijk hier voor meer informatie over kookplaten.

 

informatie over ovensInformatie over ovens in de keuken
De oven, naast de kookplaat nog een onmisbaar item in de keuken. Ook dit apparaat is er in vele soorten en maten. Conventioneel, hete lucht, pyrolyse of misschien wel een stoomoven. De grote vraag hier is: waar gaat u hem voor gebruiken? Eten grillen, snel en gezond stomen of voor het bakken? Alle informatie over de verschillende ovens vindt u hier.

informatie over koelkasten in de keukenInformatie over koelkasten in de keuken
Koelkasten, wederom een niet te missen apparaat in elke keuken. Wel het meest energievretende apparaat van de hele keuken. Hij staat immers 24uur per dag aan om de inhoud lang vers te kunnen houden. Wat is de beste koelkast voor uw keuken en welke opties passen het best bij uw wensen? U vindt hier alle informatie over koelkasten.

 

informatie over afzuigkappenInformatie over afzuigkappen in de keuken
Tijdens het koken ontstaan vele luchtjes, dampen en vetten. Zeker wanneer uw keuken in een open verbinding staat met de woonkamer is het van essentieel belang dat al deze luchten, dampen en vetten goed worden opgezogen. Ook hier zijn weer verschillende vormen en ontwerpen van. Alle informatie over afzuigkappen kunt u hier vinden.

 

informatie over vaatwassersInformatie over vaatwassers in de keuken
Om de keuken van optimale gemakken te voorzien, kan een vaatwasser natuurlijk niet ontbreken. Of u nou gaat voor een vaatwassers van 60 centimeter, of een vaatwassers van 45 centimeter voor de kleine compacte keuken, alles is mogelijk. Voor alle informatie over de verschillende soorten vaatwasser, kunt u hier terecht.