Bezig met een keuken voor je nieuwbouw woning? Wees kritisch en alert als je een nieuwbouwhuis gaat kopen. Levert jouw projectontwikkelaar ook de keuken? Is dit een zege of vloek? Houdt de vrijheid van je keuze goed in de gaten! Het eerste belangrijke vraagstuk: wil ik via de aannemer kopen, of wil ik vrij zijn en zelf mijn keuze maken?

Wij helpen je graag op weg door deze punten uit te lichten.

 

Voorbereid op keukenjacht

Dat het merendeel niet precies weet hoe de keuken eruit moet komen te zien is niet zo vreemd. Tenslotte zijn er ook nog wel wat keuzes te maken. Welke kleur fronten en blad? Greeploos of juist niet? Welke inbouwapparatuur mag er in komen? Gaan wij voor een kokend waterkraan? Ga zo maar door.

nieuwbouw keukens brochures

 

Om je op weg te helpen, hebben wij voor jouw de populairste keukenbrochures verzamelt. Hiermee ontvang je de nieuwste modellen en opstellingen inclusief prijzen in huis. Helemaal gratis.

Klik hier voor  cadeau keukenmagazines thuis >>>

 

Nieuwbouw keuken verplicht kopen?

Nieuwbouw keuken kopen verplicht? Nee. Je kunt er voor kiezen om de keuken niet af te nemen bij de aannemer. Echter hebben zij dan een andere verrassing voor jou in petto. De keuken stelpost van bijvoorbeeld 8.000 euro (de waarde) wordt ineens drastisch vermindert. Je krijgt er nu nog maar 3.500 euro voor terug indien je elders een keuken koopt. Je kunt dit zien als een boete of straf, omdat je besluit elders de keuken te kopen.

Als je nu beslist om toch naar een andere keukenzaak te gaan kost je dat in dit geval 4.500 euro! Dit bedrag kan uiteraard wat verschillen maar dit is hoe het werkt.

Ook als je ooit besluit je huis weer te verkopen zit er dus vaak geen spannende keuken in. Standaard projectkeuken ontwerpen blinken niet uit. En het oog bij eventuele verkoop wil ook wat!

Gaat je dus vervolgens bij een andere keukenzaak een keukenontwerp maken en kom je een mooie deal overeen, dan zal deze dus meestal veel duurder zijn dan als je had gekozen voor de standaard keuken. Onze tip: laat zeker bij een extern bedrijf eens kijken wat er met de ruimte mogelijk is.

Niet omdat een andere keukenwinkel duurder is, maar omdat je door de bouwer een financieel nadeel kan ondervinden!

Bij andere keukenzaken waar je een offerte laat maken, zullen ze meteen opmerken dat jouw een keuken in het bouwbestek heeft zitten. Na wat doorvragen merkt de adviseur dat hij het moeilijk gaat krijgen.

Deze boodschap word pas pijnlijk duidelijk als de consument met een andere keukenwinkel dan die van het project aan tafel zit.

Lagere prijs voor jouw keukenofferte?

Doe mee aan de keukenrevolutie 2024 en ontvang voor elke keukenofferte de bodemprijs >>

 

Hoe keukenzaken tegen projectkeukens aankijken

Bent je hier onduidelijk in of krijgt je weinig informatie of zelfs geen offerte terug, staan ze eigenlijk buitenspel en is er weinig tot geen kans voor de winkel om jou een keuken te verkopen.

Daarnaast zijn er ook veel consumenten die het ontwerp mee terug nemen naar een keukenleverancier waar ze dus bij moeten kopen. En met de die prijs gaan onderhandelen.

Je zult dus ergens wel begrijpen dat vanwege beperkte keuzes, ook keukenzaken niet echt blij worden van deze manier van werken. Ze moeten tijd steken in een keuken die vaak iets duurder zal zijn voor de betreffende klant, omdat je te weinig terugkrijgt voor de standaard geleverde keuken.

Toch zullen de goede keukenzaken je wel helpen, met het risico dat het voor niets is. Je bedankt ze dan voor de service en energie en je kunt het ontwerp mee terug nemen naar de leverancier van de bouw. Als die er al wat mee zou kunnen zou dat mooi zijn, maar dat is dus probleem 2.

Er wordt niet veel afgeweken van de standaard opstellingen en kleuren. Dus heb je een mooi keukenontwerp elders laten maken? In je nieuwbouwhuis kunnen ze er waarschijnlijk niets mee.

 

 

Keuken nieuwbouw tips: keukenleverancier of projectkeuken

Belangrijke aandachtspunten en keuken nieuwbouw tips over het kiezen van een eigen keukenzaak ten opzichte van de keukenleverancier van de projectkeuken.

1. Een externe keukenwinkel steekt meer tijd in jouw nieuwe keuken, de andere winkels hebben de order al binnen.

2. Je bent geen nummertje. Het is jouw keuken en niet samen 100 keer dezelfde.

3. Je hebt veel meer keuze en vrijheid. Qua opstelling is alles mogelijk en qua kleuren en materiaal ook.

4. Weet exact de stelpost van de nieuwe keuken. Het probleem zit hem in het bedrag.

5. Vraag bij nieuwbouw altijd wat je krijgt en wat de opties zijn om te veranderen.

verder:

6.  Het is wel eens voorgekomen dat een nieuwbouw keuken gestolen is vlak voor oplevering. Althans, de keukenapparatuur is er uit gehaald. Als het goed is, is de aannemer hier voor verzekerd, maar vraag dit zeker na.

 

Hoe werkt een keukenwinkel met een aannemer samen?

De aannemer gaat met een leverancier van keukens een samenwerking aan. Meestal langdurig. Doel: makkelijker geld verdienen, fouten bij bestellingen voorkomen en zo weinig mogelijk problemen. Je keuken word niet als alleenstaand gezien, maar alle keukens als 1 opdracht. En daar zit het probleem ook.

Een aantal voorbeelden van bekende bedrijven die nieuwbouw keuken leveren via aannemers zijn onder andere: Tieleman, Bemmel en Kroon, Bruynzeel projecten, Eigenhuis. Dit betekend niet dat je alleen een keuken hier kan kopen tijdens een nieuwbouw project. Ook met een bestaand huis kunt je hier terecht.

Let op! De grootste fout die je kunt maken bij een keuken in een nieuwbouwhuis: 

Geef op tijd aan of je de keuken van het project accepteert of toch zelf wilt gaan shoppen. Talloze e-mails ontvangen wij van huishoudens die de keuze te laat maken. Met als gevolg duizenden euro’s extra kosten omdat de planning van de aannemer extra werkzaamheden kost!

 

Kosten nieuwbouw keuken

Wat kost een nieuwbouw keuken? Net zoals bij de aanschaf en bij het vervangen van een keuken, hangt dit van je wensen af. Meestal worden er tijdens een nieuwbouwproject meer van dezelfde huizen gebouwd.

Elke woning ontvangt standaard dezelfde soort keuken. Deze is naar wens in te richten. Echter zal hier wel een prijskaartje aanhangen. Meestal vallen deze kosten onder het meerwerk. We zien alleen in de praktijk dat project ontwikkelaars vaak hun eigen invulling hieraan geven.

Enkele voorbeelden stijging van de kosten:

 • Kwaliteit kasten
 • Merk en aantal inbouwapparatuur
 • Soort kraan
 • Kokend waterkraan
 • Grootte keuken

 

Goedkope keuken in je nieuwbouw huis?

We snappen dat een keuken enorm prijzig is. Zeker naast alle andere kosten die je al hebt voor je nieuwbouwhuis. Deze Duitse keukenzaak midden in Nederland biedt keukens aan voor bodemprijzen. Waar je normaal zo’n 14.000 euro voor een basiskeuken betaald, krijg je hier wat extra’s.

Als voorbeeld: een complete eilandkeuken met kastenwand en bar, bieden ze samen met een Bora Pure kookplaat aan al voor 9800 euro.

Klik hier voor deze Duitse keukenoutlet >>>

 

Stelpost keuken

In principe werken aannemers met een stelpost. Voor deze stelpost keuken krijg je een standaard model. Bouwbedrijven werken graag samen met een keukenzaak.

Die betreffende keukenzaak spreekt af met het bouwbedrijf dat deze standaard keuken vaak 3 opties uitwerken. Bijvoorbeeld 3 wijziging mogelijkheden. Je krijgt dus wel een paar mogelijkheden, maar deze zijn enorm beperkt.

Bij de aankoop van een woning zijn er verschillende stelposten meegenomen. Bijvoorbeeld voor de keuken, sanitair en tegenwerk. Dit zijn geschatte kosten en komen nog bovenop de aanschaf van een woning.

 

kosten nieuwbouw keuken

 

Hiervoor geven ze het bouwbedrijf meestal een vergoeding dus die vinden dat een goede deal, daarnaast is hierdoor het leidingwerk redelijk standaard en dat is handiger voor het bouwbedrijf. Immers, 100 keukens in verschillende huizen met aparte maatvoeringen is veel meer werk, dan 100 keukens voor dezelfde type huizen.

Kortom: veel standaardkeukens, standaard leidingwerk en goede winsten. Voor jou als klant echt minder prettig: weinig keuzemogelijkheden & weinig aanpassingen en misschien zelfs een financieel nadeel?

 

Korting nieuwbouw keuken

Korting bij keukens. Goedkope keukens. Enorm populair. Bij nieuwbouw hoort men er niemand over. Als consument krijg je dan bij dat bedrijf “goedkoop” de keuken. Goedkoop tussen haakjes, want dit zijn projectkeukens en doordat ze enorm vaak dezelfde keukenopstellingen leveren is dit gemakkelijk voor hen.

Daarnaast is die zogenaamde korting verwerkt in de huisprijs. Op deze manier zetten ze alle andere keukenzaken direct buiten spel.

Eigenlijk is korting op een keuken in een nieuwbouwhuis daarom nog lastiger te meten. Als nieuwe huiseigenaar heb je dus geen andere keuze dan af te nemen wat je wordt aangeboden… of toch niet?

Vaak is er wel meer mogelijk. In de meeste gevallen krijg je 1 tot 3 keuzes, maar je wilt een andere opstelling en misschien betere keukenapparatuur. Daar zitten de projectontwikkelaar, de aannemer en de gekozen keukenwinkel niet zo op te wachten.

Dat betekent dat veel huishoudens te horen krijgen dat een aanpassing of heel duur is, of er wordt aangegeven dat het niet kan. Daarnaast zijn ze vaak niet bereid een andere opstelling voor je te maken.

Vergelijk wat je kunt besparen als je niet via een project koopt >>

Service nieuwbouwkeuken kopen

Ook zal je soms merken dat de betreffende keukenleverancier van de bouw niet zo meegaand en vriendelijk is. Ze weten dat je daar toch wel gaat kopen. Vaak vragen ze dus de hoofdprijs voor alles wat niet standaard is. Er is een duidelijk verschil ontstaan tussen de ontvangst van huishoudens die een projectkeuken hebben gekocht en tussen huishoudens die een keuken in een bestaand huis kopen.

Mocht je dus een nieuwbouwhuis gaan kopen, vraag meteen even door wat je voor de keuken terugkrijgt. En wees er van bewust dat deze bedrijven er alles aan doen om jou te koppelen aan het keukenbedrijf waar ze zaken mee doen.

Besluit je ondanks bovenstaande keuken nieuwbouw tips toch elders te gaan kijken en maak je daar een superdeal voor jouw keuken? Misschien wat duurder maar veel mooier en een goed gevoel bij?

Je bent niet verplicht om de keuken via de aannemer of het project te laten leveren. Wel moet je dit op tijd aangeven. Maak dus duidelijk een keuze in het begin van het nieuwbouwproject.

Keuken via aannemer of zelf kopen? Veel mensen zitten met de vraag waar ze het beste terecht kunnen voor een nieuwbouw keuken.

Zit er een projectbouwer bij de Top 3 best beoordeelde keukenwinkels >>

 

Nieuwbouw keuken offerte vergelijken

Iedereen wil keukenoffertes en keukens vergelijken, maar niemand weet dat je er vaak al aan vast zit , bij het tekenen van een nieuwbouwhuis. De aannemer heeft namelijk een contract met een gekozen keukenleverancier.

Heb je zojuist een nieuwbouwhuis gekocht? Gefeliciteerd, heb je er ook opgelet hoe en of er een keuken wordt meegeleverd? Vaak zit je namelijk meteen aan een gekoppelde keukenzaak, waar je geen invloed op hebt!

Tegenwoordig wordt er weer veel gebouwd en de meeste nieuwbouw wordt compleet geleverd dat wil zeggen met een basis badkamer en keuken. Daar schort net het probleem. De keukenindeling van een nieuwbouwwoning kan haast niet veranderd worden.

Nieuwbouwwoningen zijn inmiddels zo populair, dat er complete inschrijflijsten voor zijn. Maar zijn standaard keukenleveranciers die samenwerken met aannemers eigenlijk wel zo gunstig voor de koper? Dit is de gouden keuken nieuwbouw tip: ontvang altijd een scherpere keukenofferte ten opzichte van je huidige.

 

Leidingwerk bij een nieuwbouw keuken

Dan krijgt je nog een laatste tip over de nieuwbouw keuken meerwerk:

Let op want het kan zomaar zijn dat het meerwerk bij de aannemer (het aanpassen van de leidingen aan de nieuwe keuken opstelling) wel ineens heel duur kan zijn als je niet de keuken gaat afnemen. Dit is een andere manier om de kosten terug te verdienen. Bij standaard keukens horen namelijk standaard keukenmaten en ook de leidingen zitten overal op dezelfde plaats.

Koop je een keuken toch bij een andere keukenzaak dan het nieuwbouw project? In dit geval kan vaak de andere keukenzaak waar je de keuken van wilt kopen het leidingwerk ook verzorgen. Vraag dit wel aan de keukenleverancier. Ook hier kunnen enorme prijsverschillen in ontstaan.

 

Nieuwbouw keuken meefinancieren

Je droomkeuken meefinancieren in de hypotheek. Verspreid over 30 jaren de keuken afbetaling tegen een momenteel lage rente. Klinkt handig, toch?

Helaas is dit niet altijd mogelijk. Elke geldverstrekker heeft zo ongeveer zijn eigen regels. Er zijn zeker een paar geldverstrekkers die er niet moeilijk over doen. Maar bij de meeste banken is het slechts mogelijk om een deel mee te financieren. Bijvoorbeeld 25% van de aanschafwaarde.

keuken meefinancieren

Wanneer er nog een goede en bruikbare keuken in de woning zit, zal een vervangende keuken geen meerwaarde hebben. De woningwaarde stijgt niet. Dus voor de verstrekker een te groot risico.

De hypotheek is gebaseerd op de waarde van de woning. Meer kan er niet geleend worden (slecht in uitzonderlijke gevallen zoals bijvoorbeeld energie besparende maatregelen).

Bij dit vraagstuk is het verstandig goed te informeren bij je hypotheek adviseur. Zij weten precies te vertellen welke voorwaarden bij welke bank gelden. Wij merken dat het veel kan verschillen. Tijdens de aankoop van je nieuwbouw woning. Het zou natuurlijk uitermate vervelend zijn als de kosten plotseling veel hoger uitvallen dan begroot.

Houd er rekening mee dat je 30 jaar voor de keuken + rente betaald. Indien je veel spaargeld heeft is deze constructie dan ook af te raden. Bij minder spaargeld kan het wel interessant zijn. Je spaargeld kan aan andere zaken besteed worden.

 

Keuken nieuwbouw, wel of niet?

Een projectkeuken kopen kan handig zijn. Vooral wanneer je niet de volledige controle over de aankoop wilt. Er kleven wel flink wat nadelen aan. Maak van te voren een duidelijke afweging of je voor vrijheid kiest of dat je deze punten niet erg vindt.

De makelaar kan je het beste adviseren over de afspraken die hierover zijn vastgelegd. Schroom niet om dit te vragen!

Vraag tevens het bedrag dat er voor de keuken staat en wat de mogelijkheden tot uitstappen/andere leverancier wijzigen zijn. Indien er reeds een bedrag in de koopsom is gereserveerd, is er een mogelijkheid om dit aan andere facetten van het huis te besteden. Indien dit niet het geval is kan het als contant of waardebon worden uitgekeerd aan jou.

 

Nieuwbouwhuis keuken voorbeeld

Deze keukens vind je vaak als voorbeeld in nieuwbouwhuizen. Toch betaal je vaak bij een keuken in een nieuwbouwproject te veel. Dikke winsten voor de aannemers. Wil je dit omzeilen? Koop dan je keuken een stuk goedkoper. Bijvoorbeeld bij de grootste keukenoutlet van midden-Nederland. Klik hier voor Küchenoutlet bodemprijzen >>>

Toekomst nieuwbouwkeuken: 

Wij verwachten dat in de toekomst steeds meer keukens via projecten gaan lopen. Het aantal grote nieuwbouwprojecten zal echter dalen, dus ook de plaatsingen van projectkeukens. De grond is immers schaarser aan het worden. We zien op dit moment al dat het meer kleine nieuwbouwprojecten zijn.

Wat erg in opkomst is zijn volledige “bouwpakketten”. Aannemers zetten een hele rij woningen in een paar dagen neer. Alle onderdelen, dus ook de keuken, worden kant en klaar vanuit de fabriek geplaatst. Hier zijn slechts kleine details in te wijzigen door jou.

Veel plezier met het kopen van de keuken die je echt wilt hebben. Bent je toch van plan de keuken te kopen zonder deze nieuwbouw tips? Ontvang de gratis keukenbrochures in huis en kijk wat vrijheid in keuken kopen je kan bieden.

Ja, stuur mij  deze keukenmagazines van andere partijen op >?>

 • Anoe schreef:

  Beste IZAA, ik heb een nieuwbouwhuis gekocht. Ik weet ongeveer waar ik mijn wasbak wil mijn perilux en afvoer aansluitingen. Ik vraag me af of dat voldoende is om vervolgens een keuken te kopen. Of dat het veel beter is om de keuken te kopen en aan de hand daarvan de aanpassingen voor de aansluitingen op de milimeter door te geven aan de bouw?
  Kunt u mij alstublieft hierover bellen?
  Bedankt!

  • IZAA schreef:

   Beste Anoe,

   Gefeliciteerd met de aankoop van uw nieuwbouwwoning.

   Ons advies is om alle informatie mee te nemen naar de showroom deze met een specialist te bespreken. Samen gaan jullie hier wel uitkomen.

   Team IZAA

 • Rien schreef:

  Beste IZAA,

  Wij gaan een nieuwbouwhuis kopen maar daar zit geen keuken bij. Wel is er spraken van een projectpartner welke via een ‘premium pakket’ enkele voordelen bieden zoals: geen meerwerk voor het verleggen van de aansluitpunten en het plaatsen van de keuken voor oplevering van de woning. Gelden dan dezelfde punten als hierboven genoemd?

  • IZAA schreef:

   Beste Rien,

   Kort maar krachtig: ga daar niet vanuit.

   We hebben geprobeerd een algemene schets te geven van hoe het proces gewoonlijk gaat. De wijze van oplevering van een keuken blijft echter een deal tussen winkelier en klant, dus is het altijd mogelijk om afwijkende specifieke afspraken te maken. Dat is bij jullie kennelijk ook gedaan. Als je twijfels hebt bespreek je die het best met de aannemer en de winkel, vóór de keuken word geleverd, zodat er geen onenigheid kan ontstaan.

   Succes en veel plezier met de nieuwe woning!

   IZAA

 • IZAA

  >