Keuken met vloerverwarming installeren? Zo geniet je van warme voeten tijdens het ontbijt en een aangenaam klimaat tijdens het koken. Is een keuken vloerverwarming iets voor jou?

Vloerverwarming onder keuken

Een vloerverwarming is in iedere keuken toe te passen. Ook voor kleine keukens is het zeer geschikt. Je hebt namelijk geen radiator nodig die kostbare kastruimte inneemt.

Daarnaast is het in iedere stijl keuken te plaatsen. Of je nu een moderne keuken, een landelijke keuken, een zwarte keuken of een industriële keuken hebt, de vloerverwarming is onzichtbaar en heeft dus geen invloed op je keukenstijl.

Het enige waar je rekening mee hoeft te houden, is dat vloerverwarming onder de keuken de vloerkeuze wat beperkt.

Klik hier voor keukeninspiratie >>>

Top 5 beste keukenvloeren voor verwarming

  1. Gietvloer
  2. Keramische tegels
  3. Natuursteen
  4. Betonvloer
  5. Vinyl vloer

De beste keukenvloer

Onze top vijf beste keukenvloeren voor vloerverwarming zijn eenvoudig schoon te maken en te onderhouden. Dat is wel zo fijn voor een vloer die in de keuken ligt. Daarnaast laat het veel warmte door van het verwarmingssysteem. Hierdoor geniet je van een warme vloer voor een lagere energieprijs.

Vooral de gietvloer is een uitstekende keus, omdat het voor vrijwel iedere situatie de beste oplossing biedt. Het heeft een dempende werking en het is zachter dan tegelvloeren en betonvloeren – ideaal voor een huishouden met kinderen. Tegelijkertijd is het naadloos, waardoor schoonmaken super eenvoudig is.

Hoewel houten vloeren en PVC-vloeren goede keukenvloeren zijn, zijn ze niet de beste keuze voor over een vloerverwarming. Hout is zeer isolerend en zal daardoor niet veel warmte doorlaten. Ook is hout gevoelig voor temperatuurverschillen.

Keuken met vloerverwarming

Hout is isolerend en laat niet veel vloerverwarming door

Keuken met vloerverwarming installeren

Hoe werkt vloerverwarming?

De watergedragen vloerverwarming heeft een relatief eenvoudige werking. Het water dat door de cv-ketel, warmtepomp of zonneboiler verwarmd wordt, gaat richting de vloer. Onder de vloer zijn buizen ingefreesd en hier wordt het warme water middels de vloerverwarmingspomp doorheen gepompt.

De verdeler van de verwarming verdeelt deze warmte vervolgens, zodat de hele vloer gelijkmatig op temperatuur komt. De pomp zorgt ervoor dat het water continu circuleert.

Je kunt ook kiezen voor elektrische of infrarood vloerverwarming. Een elektrisch systeem maakt gebruik van kabels of warmtematten. Het vergelijkbare infrarood systeem maakt gebruik van warmtematten of –folie. Het zorgt voor een meer gelijkmatige warmteverdeling.

Wat is inregelen?

Het inregelen van de watergedragen vloerverwarming is nodig om een aangename temperatuur in huis te krijgen. De vloerverwarming specialist stelt de doorstroming van het warme water in om je te verzekeren van een gelijke temperatuurverdeling. Ook wordt op deze manier geregeld dat het water lang genoeg de tijd heeft om opgewarmd te worden door de zonneboiler, warmtepomp of cv-ketel.

Prijzen

Een vloerverwarming kan je 15 euro per vierkante meter kosten, maar de prijs kan wel tot 55 euro per vierkante meter oplopen. Door bij verschillende bedrijven vrijblijvend een offerte op te vragen, vergelijk je eenvoudig de prijzen. Laat je ook door een expert inlichten over het vloerverwarmingssysteem dat het meest geschikt is voor jouw keuken.

Klik hier voor de kosteloze keukenmagazines >>>

Energiekosten

Doordat de traditionele, watergedragen vloerverwarming een zeer efficiënte manier is om een ruimte te verwarmen, is het in de regel mogelijk de thermostaat één á twee graden lager in te stellen. Zo bespaar je jaarlijks 10 tot 15% op stookkosten! Als je gebruikmaakt van een zonneboiler of warmtepomp kun je bovendien nog meer op elektriciteitskosten besparen.

Vloerverwarming

Tips

  • Een vloerverwarming aanleggen is niet goedkoop. Gelukkig zijn er tips die je helpen om wat geld te besparen. Heb jij een keukenindeling die je niet van plan bent te veranderen? Dan leg je geen vloerverwarming onder het keukenblok. Dit zou namelijk niet de ruimte, maar enkel de kasten verwarmen.
  • Als je een losse kast hebt, bijvoorbeeld een buffetkast, leg je hier het beste wel vloerverwarming onder. Mocht je de kast in de toekomst ergens anders neer willen zetten of willen verkopen, dan is er al vloerverwarming aanwezig.
  • Onder je inbouw koelkast of vrijstaande koelkast heb je liever geen vloerverwarming. Anders moet je koelkast extra hard werken om koel te blijven en dat is zonde van de energie. Wil je toch vloerverwarming onder de koelkast plaatsen, omdat je in de toekomst wellicht het apparaat ergens anders wilt zetten? Laat dan een isolatieplaat plaatsen om opwarming van de koelkast te voorkomen.
  • Onder een keukeneiland hoef je geen vloerverwarming te plaatsen, tenzij je erover denkt in de toekomst de indeling van je keuken te veranderen.
  • Wil je binnenkort je keukenindeling veranderen? Met behulp van onze 3D-keukenontwerp tool visualiseer je jouw droomkeuken en overzie je gemakkelijk hoeveel vloeroppervlak je overhoudt die verwarmd moet worden.

De voordelen

Een keuken met vloerverwarming geeft optimaal leefcomfort. Het zorgt voor een betere warmteverdeling in de ruimte en je geniet van warme blote voeten. Het verlaagt je stookkosten en het is ruimtebesparend. Je hoeft geen ruimte vrij te houden voor een radiator. Tot slot is het in iedere keuken toe te passen.

De nadelen

Hoewel je op energiekosten zult besparen, is het installeren van vloerverwarming een vrij prijzige investering. Het beste plaats je de verwarming wanneer je vloer aan vervanging toe is. Een ander nadeel is dat het je vloerkeuze wat beperkt. Zo plaats je beter geen verwarming onder een houten vloer of PVC-vloer.

Previous Post:

Next Post:

IZAA

>