Keuken met bar? Hij staat op bijna elk wensenlijstje voor de nieuwe keuken. En jaren later, als je keuken niets meer waard is, verkoop je altijd je huis sneller met bar. Alles lijkt fantastisch…maar waar gebruik je de bar voor? Dit is waarom je spijt kunt krijgen van een bar: 

We hebben gelijk 2 keukenadviseurs gebeld – om te brainstormen over alle voors – en tegens van een bar in de keuken. Dit is het resultaat.

Keuken met bar

Zo gezellig…zie je het voor je? Met je complete familie aan de bar in je keuken. Koken doe je eindelijk nooit meer alleen, want nu kan iedereen aanschuiven. Mooi toch?

Er bestaat een kans dat je het volgende mee gaat maken…We denken zelfs dat dit heel herkenbaar voor je is. Het overkomt iedereen. Dit is wat er in 80% van de huishoudens gebeurd: Stel je voor… Je zoekt een nieuw huis met een bad – want een bad staat bovenaan je wensenlijstje. Het lijkt je geweldig – Heerlijk ontspannen in je eigen bad. Je koopt het huis en maanden later krijg je de sleutel.

Zelf alvast je keuken met bar ontwerpen?

Ontwerp binnen 5 minuten gratis je keuken >>>

Na een paar keer enorm genieten in het bad, blijft het daarna akelig leeg. Elke keer als je het bad ziet, denk je ik moet er in. Maar de zin ontbreekt, de lol is er af. Vreemd, want hij stond bovenaan je lijstje…Is dit herkenbaar?

Dit zie je ook bij keukens. Vraag iemand naar zijn ideale keuken, dan staat de bar bovenaan de wensenlijst. Toch maakt niemand er echt gebruik van. Waarom zou je eigenlijk een bar nemen – en hoe moet hij er uit zien? De eettafel geeft je alles wat je nodig hebt. Wat is dan de functie van de bar in de keuken – en waarom wil iedereen die?

Een café kennen we allemaal als dé plek waar mensen samenkomen voor een biertje of een goed glas wijn. Aan de andere kant van de bar bedient de kelner je. Samenkomen en gezelligheid. In een nieuwe keuken is dat idee hetzelfde – de bar is een soort café – samen een hapje en drankje doen. En zoals in een echt café, ook nu op de barkruk.

Het enige verschil is dat de kelner vervangen is door jou – de kok(kin). Door de bar sta je continue in contact met de kok tijdens het koken. Hij is niet meer ´afwezig´ voor de gasten.

Ook kun je aan de bar met je gezin ontbijten, of je kinderen in de gaten houden. Eigenlijk gebruik je de bar als een eettafel, maar er aan studeren kan ook.

Afmetingen bar keuken

Laten we eens kijken naar de voordelen en de nadelen:

Bar keuken wel of niet

Voordelen bar:

  • hij staat op je lijstje 😉
  • de kok is nooit meer eenzaam tijdens koken
  • mooie afwerking aan woonkamerzijde
  • goedkoper – want minder kastjes
  • minder ver lopen dan de eettafel
  • een huis met bar verkoopt sneller

Nadelen bar:

  • niet noodzakelijk
  • barkrukken maken keuken onrustig
  • dubbelop – je hebt een eettafel
  • 80%  gebruikt hem zelden
  • het kost je bergruimte
  • bij steen: koud voor de armen

De meest voorkomende vraag in showrooms; Als ik een bar in de keuken neem, heb ik dan nog voldoende bergruimte?

Juist dat laatste argument is herkenbaar en een veelvoorkomend discussiepunt tijdens veel gesprekken in showrooms. Hier lijkt de bar bovenaan de wensenlijst te staan, maar tijdens planning komen de meeste keukenkopers er achter dat ze niet genoeg bergruimte hebben. Aangezien een kleine bar 1.20 meter breed is, mis je dus al 2 hangkasten van 60 centimeter – daar gaat flink wat servies in! Daarom kun je ook een keuken bar met opbergruimte nemen. Je krijgt dan kastjes in plaats van een opening.

 

Keuken met bar ideeën?


Alsjeblieft! Voor jou! 
Omdat de bar op bijna elk wensenlijstje staat, speelt de keukenwinkel daar op in – onze magazines staan boordevol bars. Niets is fijner dan thuis op de bank lekker rustig te bladeren, in een magazine met  keukenprijzen en foto’s. Vraag ze gratis aan – je krijgt ze echt vrijblijvend en gratis in huis.

> Klik hier om eerst alle keukenboeken te bekijken.

Zo lang de voorraad strekt –(wij gaan integer met je gegevens om – niemand anders dan de brochure verzender krijgt ze te zien)

– Bryan, keukenadviseur bij Izaa

 

Hoe plan je een bar

Het is compleet afhankelijk van je keukenruimte en wensen hoe je de bar inricht. Heb je een grote keuken, dan heb je meer mogelijkheden dan bij een klein eiland. De keukenadviseur kan hier perfect advies in geven. Eigenlijk is een bar vooral populair, omdat het eiland een diep werkblad heeft. Diepte is luxe – en daar draait het om. Dus hoe de bar er precies uit moet gaan zien, is voor velen niet belangrijk.

Met een 90 centimeter diep werkblad en kasten van 60 centimeter diep, heb je genoeg ruimte voor een bar. De bar komt automatisch op dezelfde hoogte als het aanrechtblad. Dit kan gelukkig bij een kookeiland, spoeleiland, schiereiland – en een eiland zonder apparatuur.

Je kunt ook  in een keuken met verhoogde bar werken. Het werkblad komt dan hoger door middel van steunen. Deze steunen komen op het aanrechtblad. Daarboven komt dan het barblad. De zijkant van de bar kun je open of dicht laten – het kan allebei – en is puur persoonlijke voorkeur. De meesten willen de zijkant dicht maken. De keukenadviseurs zetten er ook liever een zijwang naast.

Waar moet je de keukenbar plaatsen?

Je wilt ver kunnen kijken aan een bar. Ontwerp daarom een bar richting een raam. Vermijd een bar richting de muur. Je wilt als kind ook niet uren in de hoek staat met straf. Misschien is dat wel de reden dat de bar zo onsuccesvol is: een paar keer de muur zien en je bent het zat. We snappen het – we zijn ook een beetje eigenwijs –  die bar moet er toch komen. Daarom zie je 70% van de bars richting de muur gepland.

Waar moet ik op letten als ik een bar in de keuken wil?

Het uitgangspunt is: heb ik genoeg bergruimte om een bar te nemen in de nieuwe keuken? Omdat een bar altijd aan de keuken vastzit, moet je dus eerst weten of je een kookeiland, spoeleiland, of een eiland zonder apparatuur gaat kiezen.

De meesten kiezen voor een diep werkblad zonder verhoging. Welke bar je ook kiest, vergeet niet minimaal 2 stopcontacten op het eiland. Een voor huishoudelijke gadgets – zoals een mixer – en een voor de zitzijde, bijvoorbeeld om een laptop op te laden.

Waar plaats je de achterwand in een bar?

De achterwand word standaard 30 centimeter diep vanaf de rand onder de bar geplaatst. Ook al is het blad dieper, de achterwand kan beter niet dieper geplaatst worden. Anders is er te weinig ondersteuning van het blad, waardoor het aanrecht makkelijker kan breken.

Je benen verdwijnen dus nooit helemaal onder de bar. Kijk je vanuit de woonkamer tegen de bar aan? Let dan goed op het materiaal onder de bar. Zorg er al laatste voor dat de bar niet te ver de woonkamer in komt. Een keuken mag nooit groter lijken dan de woonkamer.

Keuken met bar

 

Bar in kleine keuken

Wil je een kleine keuken met bar? Juist bij een kleine keuken is bergruimte belangrijk. Bovendien ziet een kleine bar er vaak niet mooi uit. Ook zitten de barkrukken vaak in de weg. Die plaats je nooit helemaal onder de bar, want de kruk is vaak hoger afgesteld. Hierdoor word je doorloop – zeker bij kleine keukens – een hinder. Als laatste word je kleine keuken nog onrustiger en dat wil je niet. Heb je een kleine keuken? Wij adviseren je om er kasten te plaatsen.

Aanbiedingen van dit moment:

Bekijk hier 126 goedkoopste kleine keukens met bar.

 

Soorten keukens waarin een bar kan

De bar past niet in elke keuken. Heb je wel eens een klassieke keuken met een bar gezien? In de heilige ontwerpbijbel van verkopers kan dit gewoon niet. Het past niet in de ontwerpregels van een landhuiskeuken – Dit heeft te maken met de richtlijnen van het ontwerpen van een bepaalde keuken.

In alle andere – moderne – keukenmodellen kun je gelukkig wel een bar plaatsen. Ook in industriële keuken kan met bar, dit komt omdat de industrie keuken altijd bestaat uit een langwerpig blad. Wil je een bar? Bij moderne keukens en designkeukens zit je dus altijd goed.

En maakt het keukenmodel nog uit?

U keuken met bar

Een bar kan in bijna elke keuken, ongeacht de vorm die je wenst. Als je naar de vormgeving kijkt, zie je dat de eilandkeuken met bar het populairst is. Gevolgd door een U keuken met bar en de L keuken met bar. Je ziet wel veel dat men een keukenbar verkeerd interpreteert. De laatste 2 geven soms verwarring, want in een U keuken met bar kun je ook een L keuken bedoelen met nog een bardeel er aan.

Waar men bij een  keuken met bar misschien weer spreekt over een rechte keuken met bar. Het is maar net hoe je naar de bar kijkt. De bar word officieel niet als keukendeel meegeteld. Als voorbeeld: een l keuken met bar heeft dus de vorm van een u keuken – 3 delen, maar is eigenlijk een l keuken met bar.

Welke bar past bij je

Ga je toch voor een bar, dan zijn er 2 mogelijkheden:

Eiland bar

Heb je ruimte voor een keuken met eiland en bar? Dan moet je er voor gaan. Dit is de populairste optie, een bar aan het eiland. Het werkblad loopt in de diepte door, waardoor je aan één kant kasten krijgt – en aan de andere kant de bar. Een bar hoeft niet perse aan één kant te zitten, – hij kan de hoek om – naar de zijkant. Dit zie je alleen niet zo vaak.

Klik hier voor aanbiedingen van eilandkeukens met bar.

Nu de 3 variaties:

Spoeleiland

De kok staat met zijn rug naar de woonkamer. Kies je voor een spoeleiland, dan krijg je gegarandeerd een rustige keuken – Je ziet alleen de kraan. Ook is dit veiliger voor kinderen, want aan de kookplaat kunnen ze zich branden.

Kookeiland en bar

Een keuken met kookeiland en bar komt het meeste voor. De kok kijkt de woonkamer in. Een kookeiland is een stuk onrustiger – de schouwkap is enorm dominant aanwezig. Dit probleem kun je oplossen door een Bora classic kookplaat te nemen.

Dat is een kookplaat en afzuiging ineen – de afzuiging verdwijnt via de zijkant van de kookplaat het aanrechtblad in. Een voordeel is dat kok met een kookeiland makkelijker contact maakt met gasten aan de bar. Je kijkt je gasten nu aan. Fijn toch?

Bekijk kookeiland aanbiedingen.

 

Werkeiland

De kok staat met zijn rug naar de woonkamer. Een leeg eiland, het meest sereen om te zien. Het werkblad kan gebruikt worden om eten te snijden, saus te maken, maar ook voor iets heel anders – bijvoorbeeld een bordspelletje of gewoon ontspannen op je laptop kijken.

Schiereiland

Dit is eigenlijk een hoekkeuken met bar. Een deel van de keuken zit aan de muur vast, het andere deel steekt in de vrije ruimte. Meestal zijn is deze bar niet langer dan 2.40 meter. Deze optie word vak gekozen als je geen ruimte hebt voor een losstaand eiland.

Keuken met eiland

Bar aan de muur

Dit zie je nog wel eens bij Ikea of op Pinterest – Een bar aan de muur. Meestal een plankje aan de muurzijde waar men iets kan eten. Niet echt praktisch…

Bar haaks op aanrecht

Een vrij nieuw fenomeen, wat je een beetje kunt zien als een snelweg over een weg. Een werkblad – meestal in ander materiaal – dat haaks op het werkblad geplaatst is. Dit zie je vaak bij de exclusievere keukenmerken.

Bar doorlopend naast aanrecht

Een nieuwe design-innovatie sinds 2018: Helemaal zeldzaam is als het blad gewoon doorloopt, terwijl de keuken al gestopt is. Je krijgt dus eigenlijk een eettafel in het verlengde van de keuken. Dit kan alleen als je een hele lange keukenruimte hebt.

Welke materialen zijn er voor een bar in de keuken

Eigenlijk is het heel simpel: Laat je het blad in diepte doorlopen, dan heb je altijd hetzelfde materiaal. Wil je er iets ´op´ plaatsen, dan heb je altijd te maken met ´nieuw´ materiaal. Als voorbeeld: het blad is graniet – het deel dat er op komt is dan vaak een massief houten bar.

Kunststof

Zoek je een mooie, goedkope keuken met bar,  die ook nog eens simpel schoon te maken is? Dan is de kunststof bar iets voor jou. Enorm kras, vocht en stootvast. De onderkant van een kunststof blad is vaak open – deze moet tegen een kleine meerprijs dichtgemaakt worden.

Dit bedrijf verkoopt Duitse keukens voor bodemprijzen.

Klik hier voor goedkope kwaliteit keukens met bar >>>

Hout

Hout is fris, past overal bij en geeft de keuken luxe – helemaal als je de keukenbar in hout neemt. Bovendien is hout enorm hygiënisch. Het doodt bacteriën, zeggen ze. Afhankelijk van de prijsklasse en de kleur die je kiest, is dit een mooie manier je keuken ´af´ te maken. Kies je voor een houten bar in de keuken, dan komt hij op het werkblad te liggen. Eventuele vlekken schuur je weg – en lak je daarna. Zo blijft je houten bar altijd prachtig om te zien.

Zwarte keuken met houten bar

Deze zwarte keuken met houten bar is het helemaal in 2023. De trend van zwarte keukens gaat nog wel even door. Deze keuken is extreem goedkoop te krijgen. Bij Küchenoutlet Veenendaal vanaf 7.200 euro.

Belgisch hardsteen

In tegenstelling tot de naam is het eigenlijk een ´zachtsteen´. De steen word vaak gekozen door zij prachtige grijze kleur, maar ook door de fossielen die in het blad zitten. Omdat de steen minder oud is dan graniet, heeft hij minder tijd gehad om te harden. Vlekken trekken er dus sneller in. Waar de één vlekken oerlelijk vind, zegt de ander dat een Belgisch hardstenen werkblad juist gaat leven als het vol met vlekken zit. Wil je wel Belgisch hardsteen – maar geen vlekken – dan kun je het blad laten polijsten. Het mooie effect is wel van het blad af.

Graniet

Een keuken met bar van graniet is prachtig. Omdat het een natuurproduct is, kun je in werkelijkheid een ´lelijker´ blad krijgen dan je in de showroom ziet. Door de mineraalvorming ontstaan er soms oneffenheden in het blad. Graniet kan gepolijst worden, waardoor het vochtwerend is. Dat is handig, zeker op een bar valt nog wel eens een drankje om.  Als dit gebeurd, dan zal bij een gepolijst granieten blad het water zich niet snel verplaatsen.

Houdt er rekening mee dat een granieten bar iets anders is dan een granieten werkblad. Bij een bar lig je continue met je armen op het graniet – op een werkblad niet. Dat voelt best koud aan. Probeer het maar eens een minuut voor je de keuze maakt 😉

Composiet

Wil je een egale steensoort, zonder dat je bang hoeft te zijn voor ´schoonheidsfoutjes´ van moeder natuur? Bij composiet is steen gemengd met hars, waardoor het blad soms op kunststof lijkt. Je krijgt een mooi egaal werkblad. Ook hier geldt dat het blad koud aanvoelt als je het als bar gaat gebruiken.

Kies je een granieten of composieten bar van 2 centimeter dik? Dan krijgt het blad een ondersteuning in de vorm van een plaat.

 

Wat kiezen de meesten? De meeste kopers laten het aanrechtblad in diepte doorlopen. De 2e meest gekozen optie is om een (kunststof) houtkleur bar te plaatsen op het aanrecht.

Afmetingen bar keuken

Wat is de ideale maat van een bar in de keuken? Nu kijken we puur naar de breedte. We meten aan de bar, links van je linkerbeen tot rechts van je rechterbeen. De minimale maatvoering moet 120 centimeter zijn, dan kun je 2 krukken kwijt. Een kleinere bar is geen gezicht. Je kunt wel een rechte keuken met bar nemen. Dan krijg je of een eiland met kastenwand, of een rechte keuken met een haakse schiereiland bar.

Hoeveel krukken koop ik voor mijn bar? Elke 60 centimeter heb je een kruk nodig.

Hier de breedtematen:

Kleine bar: 120 centimeter – 2 krukken.

Gemiddelde bar: 180 centimeter  – 3 krukken

grote bar: 240 centimeter – 4 krukken.

Hoe breed moet de bar zijn in de keuken? Men neemt vaak de complete breedte van het eiland. Variaties met links en rechts een kast – en daartussen de bar – komen ook vaak voor. Veel huishoudens willen de bar dieper dan gebruikelijk is. Toch word dit in verband met breuk vaak afgeraden in de showrooms. Het kan wel, indien je dikke zijwangen neemt om de overstek te ondersteunen.

Wil je een werkblad diepte van 120 centimeter, dan kan dit. Wil je de zijkant van de bar open houden, dus overstek zonder zijwangen? Dat kan met een overstek van 20 centimeter; Het blad is dan 90 centimeter diep. Dan hoef je geen wangen ter ondersteuning.

De normale diepte van een bar – met ondersteuning – is 90 centimeter.

Hoogte bar keuken

Op welke hoogte moet de bar in de keuken komen? De bar is echt bedoeld om aan te zitten – niet om aan te staan. Wat is de standaard keuken bar hoogte? Qua hoogte kun je 2 dingen doen: je laat het werkblad doorlopen – de bar is dan net zo hoog als het aanrechtblad. Dan krijg je de normale werkblad hoogte, tussen 91 – en 96 centimeter nu.

Je kunt ook kiezen voor een verhoging van de bar. Dit doe je door een dik blad op het aanrecht te plaatsen,  of gebruik te maken van steunen. Vaak krijg je dan een 10 – of 15 cm steun onder het barblad. Dit geeft wel onrust.

Keukenbar Ikea

Bij Ikea keukens weten ze dat een bar in de Top 5 lijst staat. Daarom zijn veel keukens – ook in de winkel – uitgerust met bar. Kun je bij Ikea alles kopen? Ja hoor – al zie je het kookeiland met bar vaker.

Bekijk hier 2 voorbeelden zien van een Ikea keuken met bar. Persoonlijk vinden we een klein barretje aan de zijkant van het blad niet fraai. Zeker niet met metalen poten er onder. Moet je een Ikea keuken kopen? Lees hier alle plus – en minpunten.

Prijzen

Wat kost een bar in de keuken? Dat is leuk nieuws! Meestal kost iets geld – een bar bespaart geld. Dit komt omdat je normaal onderkasten hebt, waar nu een bar komt. Door de afwerking aan de zijkanten en de de achterkant aan de woonzijde komt er wel iets bij, maar je bent goedkoper uit met een keuken met bar.

Dit is wat je ongeveer bespaart met een bar – ten opzichte van onderkasten:

Bar van 120 centimeter: 300 euro
180 centimeter: 450 euro
240 centimeter: 600 euro

Let op: heb je een hoogglans keuken en komt daar een bar in? Dan word je bar wel duurder. Een complete hoogglans achterwand onder het blad aan de woonzijde is prijzig. Als alternatief kun je gewoon een kunststof plaat nemen onder de bar – de schaduw van het aanrechtblad valt er overheen, dus je ziet die plaat toch niet.

Ga je dan een hoogglans paneel plaatsen onder het blad – en ook nog risico lopen op schoenpoets vlekken? Nee toch? Besparen doe je wel – gemiddeld 800 euro ten opzichte van een gelakte plaat. Dus wil je een hoogglans keuken met bar? Neem een kunststof plaat aan de woonkamerzijde.

Keuken met bar goedkoop vinden? Bekijk de Top 4 goedkoopste aanbieders met een perfecte prijs-kwaliteit verhouding.

Klik hier om te vergelijken.

Verlichting bar keuken

Als de bar staat, hoe verlicht je die het beste? Licht op een eiland is minder belangrijk – hij staat al in open ruimte. Bij een kookplaat heb je eigenlijk voldoende verlichting van de eiland afzuigkap. Het mooiste zijn spots in het plafond of speciale lichtbakken. Tegenwoordig worden ook LED strips toegepast, zodat je een lijnverlichting onder de bar krijgt. Alsof je in een ruimteschip zit. 😉

Keuken met verlichting

Huis verkopen bar in de keuken

Je weet nu dat bij veel mensen een keuken met bar in de Top 5 lijst staat. Heb je een koophuis met een bar in de keuken? Dat is dus een pluspuntje voor de verkoop, tenzij de kopers dit artikel lezen 😉

Voor de twijfelaars: wat is populairder? Een keuken met bar – of een keuken met onderkasten aan het eiland? Maak je geen zorgen. De reden waarom iedereen een bar wil, is eigenlijk het diepere werkblad en het eiland – die heb je al. Nu hoef je alleen maar te kiezen: bar of onderkasten?

Beide opties zijn even aantrekkelijk! 🙂 Maak je niet druk welke je kiest. De bar is open en om aan te zitten. Ga je voor kasten, krijg je er bergruimte bij – Je kunt dus nooit een foute keuze maken.

Conclusie en toekomst van de bar in de keuken

Ook al staat een bar in de Top 5 van keukenwensen, er kleven ook nadelen aan. De belangrijkste overweging is of je de bar wel gaat gebruiken. Je kunt er ook gewoon kasten plaatsen. In praktijk zien we dat de bar niet gebruikt word – slechts bij 20% van de keukens wel.

Zonder genoeg bergruimte is je keuken een last. Je moet dus voldoende bergruimte hebben. Heb je niet genoeg bergruimte? Sla de bar dan over. Het diepe werkblad is aantrekkelijk genoeg voor velen. Je kunt dus gerust ondiepe kasten plaatsen aan de woonkamerzijde. Weet je het helemaal niet meer? De kasten zijn eenvoudig te verwijderen. Je kunt dus altijd je plannen wijzigen.

De toekomst

Keukens worden steeds meer in open ruimtes gezet. Daarom worden keukens dus groter in de toekomst, want een keuken word steeds meer als meubelstuk gezien. Omdat de ruimte groter is, zie je steeds meer eilanden in de keuken. Die kun je maar op 2 manieren inrichten – Keuken bar met opbergruimte (kasten) of alleen bar. Daarom denken we dat de bar niet in populariteit gaat verliezen. Komende 10 jaar is de bar gezegend.

Wat gaat er na 2030 gebeuren? Vermoedelijk neemt de woonruimte af en worden huizen kleiner. Dit fenomeen zie je nu overal in de wereld al. Het kan maar zo zijn, dat de bar over 20 jaar gaat verdwijnen.

Ben je benieuwd hoe de keuken er na 2040 uit gaat zien? Lees alles over de  Tiny house keukens.

 

IZAA

>