Keuken inrichten

Keuken inrichten? Ben je ook bang dat je de keuken verkeerd inricht? 62% van de keukens worden bewust verkeerd ingericht door de verkopers, maar ook door jou zelf. Hierdoor krijgen veel mensen na de plaatsing spijt van een aantal beslissingen.

Dit artikel is essentieel als je een nieuwe keuken wilt gaan kopen. Welke elementen mogen bij welke stijl keuken niet ontbreken, hoe pas je de inrichting perfect aan op jouw gezin en wat kost een keuken inrichten gemiddeld?

 

 

Keuken inrichten? Er zijn geen ruimtes waar je de keuken onmogelijk kunt inrichten. Voor elke ruimte is een perfect passend keukenontwerp te maken. Helaas komt het enorm vaak voor dat er slecht ontworpen keukens gemaakt worden. Heel veel zelfs.

Er word als voorbeeld niet naar iemand’s lengte gekeken. Dan krijg je pijn in je rug met je lage werkblad. Of de adviseur verwerkt je wensen niet volledig in het ontwerp. Dan zit je met een keuken waar je niet 100% tevreden mee bent. De verkoper wel, want door zijn aanpassingen heeft hij de keuken aan je verkocht. Anders was dit nooit gelukt.

 

Dat is naar, Inge heeft net een nieuwe keuken van €20.000 laten plaatsen. Vol trots nodigt ze vrienden uit om te eten. De bezoekers komen maar het ‘wow’ gevoel spat er niet af. Ze zijn niet echt enthousiast. Het is geen droomkeuken. Verbouwereerd vraagt Inge waarom Johan de keuken niet mooi vind. De goedkope greep geeft de keuken een slappe uitstraling. Bovendien merkt Johan op dat er helemaal geen apothekerskast in zit. En die wilde je toch zo graag?

Hoe komt dit? Alles is afhankelijk van het advies dat je krijgt. Daarnaast draait alles om het budget dat je hebt in combinatie met de wensen voor je nieuwe keuken.

62% van de keuken word verkeerd ingericht door adviseurs

Het draait allemaal om goed advies. Vooral bij lager segment keukens zien wij dat het advies belabberd is. Die adviseurs leren kort hoe je een keuken tekent en wat echt niet kan, maar een goede keuken ontwerpen voor jouw ruimte kunnen er maar weinig.

78% van de keuken word verkeerd ingericht door jou zelf

Huh? Door mij zelf? Enthousiast teken je zelf je keuken voordat je naar de winkel gaat. Trots neem je jouw keukenontwerp mee. Dit moet hem worden! Dat is makkelijk denkt de adviseur. Hij maakt direct wat je wilt.

35% heeft naderhand spijt omdat de keuken te goedkoop ingericht is

Niet alleen omdat je wil besparen. Ook jouw keukenadviseur wil de keuken zo goedkoop mogelijk inrichten. Anders krijgt hij hem natuurlijk niet aan je verkocht. Een deel van je wensen zal hij slim uit je hoofd praten. Je wil direct al jouw wensen in de offerte. Als het dan te duur word, kun je wel dingen schrappen. Hij zal direct zeggen dat het leuker is om een goedkope keuken uit te rekenen en dan later te kijken hoeveel je nog over hebt voor extra luxe. En daar ga je.

Keuken inrichten extern

Hoe creëer je meerwaarde voor je nieuwe keuken en hoe zorgt deze keuken weer voor meerwaarde voor je huis? Ga je een keuken kopen dan moet je keuken zo goed ingericht zijn, dat hij er qua design nog goed uit ziet  als je ooit je huis verkoopt. Wanneer verkoopt een keuken zich nog over 10 jaar? Verkoop je huis met een nieuwe keuken

De perfecte inrichting van je keuken moet van buiten en van binnen perfect zijn. Een keuken is opgedeeld in werkplekken. Het indelen van deze werkplekken en het bepalen waar de apparatuur komt, is afhankelijk of iemand links of rechtshandig is.

De basis van een extern ingerichte keuken voor rechtshandigen: om onnodig overpakken te vermijden kun je de oven het beste links van de spoelbak plaatsen. De koelkast kun je beter rechts van de spoelbak plaatsen. Daaromheen moeten er voldoende werkplekken in het ontwerp komen, rond de oven en de spoelbak. Hierdoor creëer de je basis voor een ideale keuken.

Heb je een raam in de keuken? Dan is dat de beste plek om je spoelbak te plaatsen. Je kunt naar buiten kijken, maar je hebt ook geen last van hangkasten die de ruimte bij je hoofd beperken. Verder heb je de perfecte lichtinval. Wil je lichamelijke klachten voorkomen in je nieuwe keuken? Zorg dan dat de ergonomie goed is.

Basiskeuken of luxe keuken?

Moet jouw keuken duur of luxe zijn, of neem je genoegen met een eenvoudige basiskeuken? Als je alleen de magnetron gebruikt in jouw keuken of er alleen een kopje koffie zet, heb je veel minder eisen aan je nieuwe keuken dan bijvoorbeeld een compleet gezin.

Iemand die niet veel geeft om de uitstraling van de keuken, hoeft eigenlijk geen dure keuken te hebben vol tierlantijnen. Deze type mensen stellen de keukenaankoop vaak uit. Als je zo iemand bent, mag je blij zijn. Voor jou zal een nieuwe keuken kopen zo gedaan zijn.

Een gezin kan veel meer eisen stellen aan de keuken. Steeds meer huishoudens ontdekken de keuken als het middelpunt van hun huis. Dat is de plek waar je in de woonkeuken heerlijke diners bereid en avonden samen vol gelag en met wijn zit te genieten van het leven.

Hoe richt je de eethoek in? Het is belangrijk om uit te gaan van het maximaal aantal personen waarmee je in jouw keuken wilt gaan eten. Eten in de keukenruimte heeft voordelen. Het bespaart lopen. Intussen kun je gerechten op temperatuur houden op de kookplaat terwijl je een oogje houd op de vlammen.

De kok van jouw huis hoeft zich niet af te sluiten van het bezoek, maar kan blijven meepraten. Voor je gasten is het leuk om te zien hoe je aan het koken bent, maar ook natafelen heeft een bijzondere sfeer.

Inrichten keuken

Als jouw eettafel in de keuken staat, heb je nog meer voordelen. Je kunt de tafel gebruiken als extra werkblad ruimte. Je kinderen kunnen er huiswerk maken of een spelletje spelen, terwijl je het eten voorbereid. Zo zie je maar weer, de keukentafel is bij veel gezinnen de centrale plek geworden.

Voor een gezin met 5 personen moet de ruimte van de eettafel minimaal 1.90 x 1.80 meter zijn. Is deze ruimte bij jou niet groot genoeg? Dan kan de adviseur een bar ontwerpen. Lawaaierige apparaten kunnen misschien in een bijkeuken?

Koken jullie graag samen? Dan moet daar in het inrichten van je nieuwe keuken rekening mee gehouden worden. Neem voor jullie beiden minimaal 90 centimeter breedte aanrechtblad ruimte.

 

Nieuw of bestaand pand?

Moet jouw nieuwe keuken in een nieuwbouwhuis of gaat het om een complete renovatie van je keuken in een bestaand pand? Dan is het slim om je keukenadviseur er zo vroeg mogelijk bij te betrekken.

Dit is nodig omdat je eerst moet bepalen of de aansluitingen van jouw nieuwe keuken blijven liggen of veranderd moeten worden. En leidingen verleggen kunnen veel geld kosten.

Neem je hetzelfde ontwerp als je oude keuken? Dan kun je de aansluitpunten gewoon laten liggen. De meeste huishoudens willen een nieuw model keuken. Dan kun je beter je voorkeuren en wensen zo vroeg mogelijk bespreken. Als je later dingen anders wilt, zorgt dit vaak voor onnodige kosten.

Als je toch voor een nieuw ontwerp in je huidige huis gaat, kun je beter ook zo vroeg mogelijk met de adviseur aan tafel. Je hoeft alleen een tekening of plattegrond met maatvoeringen mee te nemen. De inrichting kan de adviseur samen met je ontwerpen. Overal is dit vrijblijvend, mits je nooit een handtekening zet. Verder is dit is altijd kosteloos, behalve bij Ikea.

Sommige keukenwinkels bieden ook keukenadvies aan huis aan. Dit is ideaal, want de adviseur krijgt direct gevoel bij jouw ruimte. Verder inspecteert hij de ruimte ook grondig bij het 1e bezoek, waardoor de kans op fouten enorm afneemt.

Elke keuken perfect inrichten

Hieronder lees je waar je extra op moet letten bij het inrichten. Wil je precies weten hoe je elke vorm keuken het beste kunt inrichten? Omdat het zoekwoord ‘keuken indelen’ dezelfde bezoekers geeft als ‘keuken inrichten’, hebben wij de uitgebreide versie hoe je elke keuken (van kleine rechte keuken tot grote eilandkeuken) moet indelen geplaatst bij uitgebreide

Stappenplan keuken indelen

Dat geeft de globale opbouw van elke keuken weer. Hieronder volgen de basislijnen voor het inrichten van keukens met speciale vormen of wensen. Daarbij de dingen die absoluut niet mogen ontbreken bij een bepaalde stijl keuken.

Kleine keuken inrichten

Kleine keukens inrichten is eenvoudiger. Omdat de keuken klein is en bergruimte het probleem is, moet je deze zo praktisch mogelijk inrichten. Dit doe je door in de hoogte te werken. Hierbij kun je kiezen voor extra hoge onderkasten, maar ook voor extra hoge bovenkasten.

Daardoor krijg je er 14 tot 28% meer bergruimte bij. Als je besluit om onder en bovenkast te verhogen, dan heb je een plafondhoogte nodig van minimaal 2.33 meter. Let er op dat je de keuken niet compleet inpakt. De schouwkap kan nog steeds het beste vrij hangen, dus zonder hangkasten er tegenaan. Anders lijkt jouw nieuwe kleine keuken enorm klein.

Het uitgangspunt van een kleine keuken inrichten, is dat je alles wat nodig hebt eerst in het ontwerp tekent. Wat overblijft is je extra werkruimte en bergruimte. Plan deze zoveel mogelijk tussen koken en spoelen in. Benut daarnaast ook de mogelijkheid om 2 apparaten boven elkaar te plaatsen. Een oven en koelkast kunnen perfect boven elkaar. Zo bespaar je weer 60 centimeter extra ruimte in de onderkasten.

De spoel onderkast en de spoelbak kun je beter zo klein mogelijk houden. Een aanrechtkast van 45 centimeter is mogelijk. Neem geen dubbele spoelbak of een spoelbak met een bakje ernaast. Je zult merken dat je de werkblad ruimte veel meer nodig zult hebben.

Een afwasmachine mag niet ontbreken, ook niet in een kleine keuken. Gelukkig past in bijna elke kleine keuken een afwasmachine. Deze is ook in 45 centimeter breed te krijgen, maar omdat deze vaatwasser zo vol staat, raden wij deze maat niet aan. Een kleine keuken inrichten kost gemiddeld € 4.500,-

Grote keuken inrichten

Een grote keuken inrichten is en stuk lastiger. Veel mensen denken dat een grote keuken automatisch duur is. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Heb je een enorme keukenruimte van bijvoorbeeld 5 x 6 meter en is jouw keuken de sluitpost van je huis? Dan kun je in praktijk een grote keuken plaatsen van € 9.500,- Waarom is een grote keuken inrichten moeilijker? Daar waar je bij een kleine keuken bijvoorbeeld maar 150 opstellingen kunt maken, kun je bij een grote keuken al gauw 450 opstellingen maken.

Een grote keuken inrichten kost gemiddeld €25.000,- Het uitgangspunt bij een grote keuken is om de werkzones zo dicht mogelijk bij elkaar te plaatsen. Zo kun je toch een grote keuken hebben, maar hoef je niet ver te lopen. Omdat je een grote keuken inrichten enorm kunt verpesten, adviseren wij je om direct een kundige specialist in de arm te nemen.

Het leuke is dat grote keukens altijd duur lijken. Heb je weinig geld over voor een grote keuken? Ga dan voor het keukenontwerp toch naar een dure keukenwinkel om een ontwerp te laten maken. Het loont! Deze adviseurs hebben een beter inzicht hoe je een grote keuken plannen moet. Geef wel direct een hoger budget op, want anders stuurt hij je direct weer weg. Met dit dure ontwerp kun je naar een goedkopere winkel. Zo lijkt je nieuwe keuken €25.000,- terwijl hij in werkelijkheid maar €9.500 kost.

Bij welke winkels kun je grote keukens van kwaliteit goedkoop krijgen? Grote keukens vanaf € 9.500,- Bekijk de Goedkoopste Top 3 kwaliteitswinkels

Eilandkeuken inrichten

Bijna iedereen wil wel een eiland in de nieuwe keuken. Gelukkig kan dit ook bijna altijd. Welke standaard maten voor een kookeiland? De minimale buitenmaten van je keukenruimte moeten 3.30 bij 4.20 zijn.  Als je deze maten hebt, dan kan je al een flink eiland plaatsen van bijna 2 meter.

Er zijn 4 mogelijkheden in het eiland:

Een kookeiland, een spoeleiland, een werkeiland, of koken en spoelen allebei op het eiland. Bij een kookeiland inrichten zit je vaak met de schouwkap, die moet vrij hangen. Dit kost erg veel geld en kan te dominant in de ruimte worden, zeker als je kiest voor Roestvrij staal.

Kies je voor een spoeleiland ben je in verhouding voordelig uit. Deze optie zorgt voor rust boven het eiland, omdat je alleen direct naar de kraan kijkt. Wel moet je misschien leidingen verleggen naar het eiland toe. Dat kan zo €1.500,- euro kosten. Dus laat je goed voorlichten.

Kies je voor een werkeiland, wil dat zeggen dat je alleen een werkblad met keukenkasten hebt. Hier kunt je dus kook handelingen verrichten. Dit is het voordeligste eiland in de keuken die je kunt krijgen.

Eilandkeuken inrichten

 

Wil je koken en spoelen allebei in het eiland hebben, ben je het duurste uit. Dit kan alleen met een groot eiland. Plaats dan wel koken en spoelen aan dezelfde kant van het eiland, anders moet je steeds om het eiland lopen. Een gemiddelde eilandkeuken inrichten kost rond de €15.000,-. Toch zijn er al eilandkeukens vanaf €7.500,-

Past een eiland niet, dan kun je zeker een schiereiland inrichten. Wil je goedkope Duitse eilandkeukens zien? Bekijk direct

Aanbiedingen eilandkeukens >

Woonkeuken inrichten

Als je een grote woonkeuken wilt inrichten, zit er bijna altijd een eiland in. Dit komt omdat de meeste huishoudens hun keuken wat willen afschermen van de woonkamer.  Ze bouwen een deel van de achterkant van de keuken aan de onderkant dicht. Begrijpelijk voor mensen die niet vanuit de woonkamer de keuken willen zien. Let er op dat de doorloop naar de keuken minimaal 120 centimeter moet zijn.

De kookzijde kun je vullen met keukenkasten. Maar hoe richt je nou de woonkamerzijde in? Dit kan op 3 manieren. De eenvoudigste manier is een paneel, De woonkamerzijde krijgt dan een kleur of een houten paneel. Er is geen functie. Het paneel loopt van boven naar beneden. Je kunt het dus vergelijken met een dichte deur zonder grepen.

woonkeuken inrichten

Vind je het zonde om niets met deze ruimte te doen? Je kunt ook kasten plaatsen aan de kant van de woonkamer. Hierdoor heb je extra bergruimte voor servies.

Als laatste kun je er een open nissenkast van maken. Hierin kun je fotolijsten of boeken plaatsen. De woonkamerzijde van de keuken zal hierdoor meer op een meubel lijken. Daardoor past de keuken nog beter bij de huiskamer. Gemiddelde kosten woonkeuken: €10.500,-

Klassieke keuken inrichten

Ben je op zoek naar een klassieke Romeinse keuken met pilasters? Tierlantijntjes, versiersels, verborgen apothekerskasten en allerlei spannende opbergplekjes? Dan moet je met een aantal dingen rekening houden. Echt mooie klassieke keukens zijn duur, vooral als je kiest voor mooi materiaal. In de loop van de jaren hebben veel goedkope keukenwinkels ook klassieke keukens in het assortiment genomen, maar het inrichten van een klassieke keuken moet door een goede keukenontwerper gedaan worden.

Zeker omdat je de precieze locatie van de pilasters moet weten. Dat zijn nutteloze sierelementen die de keuken prachtig maken. Bovendien kan een klassieke keuken onmogelijk in een kleine keukenruimte. Er moet ruimte zijn om deze keuken tot zijn recht te laten komen. De minimale ruimte voor een mooie klassieke keuken moet wel 3 x 5 meter zijn. Er bestaat ook een simpele versie van de nostalgische keuken, maar daarbij heb je geen pilaster of kranslijst. Het is een slap aftreksel van de echte klassieke keuken.

Een klassieke keuken kunt je inrichten van weinig klassiek tot zeer klassiek. hoe klassieker hij er uit ziet, hoe groter de keuken moet zijn. Elementen die veel voorkomen in klassieke keukens: een kranslijst met getand profiel bovenop de hangkasten. Daardoor is de ruimte boven de hangkasten nooit dicht.

En verder: een klassiek ingerichte lichtlijst onder de hangkasten. Verlichting is modern, dus die mag in een klassieke keuken nooit zichtbaar zijn. Wat de keuken zijn charme geeft, is een cannelure of een ouderwetse Romeinse zuil. Deze is vaak wel 30 centimeter dik, daarom kan hij alleen in grote klassieke keukens geplaatst worden.

In de echt klassieke keuken word ook een buffetkast (€1.600,-) of een vitrinekast (€1.800,-) met glas ingericht. Deze worden altijd op het aanrecht gezet. Wandregalen (€1.200) maken het geheel af. Dit zijn ophangsystemen voor nostalgische keukens die aan de wand geplaatst worden. Hier kun je borden in plaatsen, of bestek aan ophangen. Juist deze klassieke elementen maken de nostalgische keuken zo duur.

Gemiddelde kosten van een goedkope klassieke keuken: € 6.500,- Bij een dure klassieke keuken met alle toeters en bellen kom je al gauw rond de € 20.000,- uit.

Boeren keuken inrichten

Een boeren of cottage keuken komt niet veel voor. Een boeren keuken is een klassieke keuken, maar kan ook een jaren 30 keuken zijn. Dit komt omdat de boeren keuken en de jaren 30 keuken dezelfde elementen hebben.

Het hoogtepunt van een echte boerenkeuken is een Aga fornuis. Dit is de eye-catcher van de keuken. Daar kun je op koken, maar die verwarmt tevens de hele kamer. Een Aga fornuis prijs zit rond de €9.000,- exclusief aansluitkosten. Dan heb je een gemiddeld fornuis van 1 meter breed. Wil je een goedkoop alternatief voor een Aga fornuis? Misschien is een Falcon iets voor je.

Daarnaast mag in een boerenkeuken een grote schouw niet ontbreken. Vaak word die niet in een winkel besteld maar gemaakt door aannemers. Een schouw waar je oude borden op kunt zetten, opgezette fazanten, of andere dingen die jouw boeren keuken een warme sfeer geven. Deze schouw kun je al laten maken vanaf € 900,-

Bij het inrichten van een boerenkeuken worden vaak gordijntjes gebruikt in plaats van deurtjes. In een keukenwinkel verkopen ze deze alleen helemaal niet.

Een boerenkeuken heeft altijd houten deurtjes of geschilderde deurtjes, vaak wat dikker in de verf, alsof ze met de hand geschilderd zijn. Het belangrijkste stijlelement is toch wel de tegelwand achter het aanrecht. Het is zelfs een tip om oude keukendeurtjes gewoon zelf over te schilderen. Bij een boerenkeuken kan dat gewoon.

Kosten boeren keuken vanaf: € 11.000,-

Tijdloze keuken inrichten

Keukens zijn qua design ook uit ontwikkeld net als kleding. Er is een constante groei in ontwerp en inrichting ontstaan, maar dingen kunnen bijna niet meer beter en innovatiever. Een tijdloze keuken inrichten is eigenlijk hetzelfde als een moderne keuken inrichten. Het verschil is alleen dat de moderne keuken van nu, over 20 jaar ook nog modern is. Dat kan door een aantal elementen toe te passen. Daardoor verkoopt de keuken zichzelf nog steeds over 20 jaar.

Om een keuken tijdloos in te richten, moet je gebruik  blijven maken van grote volle fronten, liefst van 60, 90, of 120 centimeter breed. In de toekomst blijven grote fronten en roestvrij staal altijd in de mode.

Juist handgrepen kunnen snel uit de mode raken. Daarom is een greeploze keuken ook een tijdloze keuken.

Kosten tijdloze keuken vanaf: € 8.000,-

Industriële keuken inrichten

Er zijn niet veel keukenbedrijven die echte industriële keukens maken. De industriële keuken gedijt het beste in een ruimte die zich daarvoor loont, zoals een oude fabriek. De roest kleur, donker hout, roestvrij staal en zwart domineren een Industriële keuken. Deze keuken kan zo in een fabriekshal of in een loft.

Industriele keuken inrichten

Er is tot nu toe maar 1 keukenzaak die het voor elkaar heeft gekregen om een echt top ontwerp Industriële keuken te maken.  Daar betaal je dan ook voor. Zie dit prachtige voorbeeld

Keuken in Roestvrij staal

Roestvrij staal is enorm prijzig. Een gemiddelde keuken in Roestvrij staal kost al gauw € 55.000,- Belangrijk bij het inrichten van een Rvs keuken, is dat je een dik werkblad neemt van minimaal 6 centimeter dik. Gezien de dominantie van de keuken, worden stelpoten aangeraden. Daardoor krijg je een zwevend effect in de keuken.

Er is niet veel vraag naar. Ze worden niet veel verkocht, want er moet enorm veel gepoetst worden omdat je elke vlek in de keuken ziet. De prijs is verder een reden waarom huishoudens geen RVS keuken kopen.

 

Keuken inrichten ideeën en inspiratie

Er zijn 3 manieren waarop je direct keuken inrichting inspiratie kunt krijgen voor jouw nieuwe keuken.

Magazines

Bijna niemand weet het, maar je hebt keukenmagazines boordevol keukens. Betaalde keukenmagazines kosten vaak €5 euro. Daarnaast heb je ook nog gratis keukenmagazines. Deze zijn soms nog dikker. De winkel wil je graag kennis laten maken met alle keukens in het assortiment.

Wat is er nou fijner dan thuis op de bank kijken hoe je je keuken moet inrichten? In deze magazines zie je keukens met opstellingen, maar ook keukenprijzen. Bovendien zie je alle mogelijkheden voor het inrichten van je keuken achter de keukendeurtjes. Hierdoor zie je de meest slimme opbergmogelijkheden.

Bekijk de betaalde keukenmagazines  (1x) of de gratis keukenmagazines

Aanbiedingen bekijken

Direct voorbeelden kijken? Je kunt hier alle soorten keukens vinden. Je kunt zoeken op soort keuken, maar ook op vorm ( L-vormig of met eiland)

650+ nieuwste aanbiedingen 2024 >>>

Pinterest keukens

We zeiden het al. De meeste huishoudens die keuken kopen vragen gratis keukenmagazines aan of oriënteren zich op Pinterest. Daar kun je veel keukens zien van meerdere winkels. Door ze eenvoudig te pinnen, kun je ze eigenlijk op je eigen online prikbord opslaan. Daardoor vergeet je de keukens niet en kun je ze elk moment terug zien. Dit is niet alleen handig voor je nieuwe keuken, maar ook voor accessoires, achterwanden of een nieuwe vloer.

Daardoor is het naast de gratis magazines een van de populairste manieren om te zoeken naar keuken inrichting. Een groot nadeel aan keukens kijken op Pinterest, is dat veel plaatjes van keukens uit het buitenland komen. Je ziet dan wel mooie keukens, maar deze kun je helemaal niet in Nederland kopen. Bekijk het populairste pinboard.

keuken inrichten online in 3D

Nu is een keuken inrichten iets dat je meestal door een adviseur laat doen. Wat vrijwel niemand weet, is dat je tegenwoordig ook zelf je keuken kunt ontwerpen online. Met een eenvoudig programma kun je nu ook zelf je keuken inrichten. Het is zo gemaakt dat je als leek direct een keuken kunt inrichten, zonder dat je er lang over hoeft te doen. Je hoeft het niet eens te downloaden of een handleiding te lezen.

Hierbij geef je alleen je maten op en plaats je simpel de deuren en ramen in jouw keukenruimte. Waarom is dit zo leuk? Doordat je zelf met de keukenkasten schuift in je ruimte kun je al zelf opstellingen maken zonder dat je eerst 3 uur naar een keukenwinkel moet. Perfect om je keukenideeën te laten rijpen. 

keuken inrichten intern

Nu wij de buitenkant besproken hebben gaan wij kijken naar de binnenkant van de keuken. De keuken kast inrichting is erg belangrijk.

Deze tips gaan puur over alle onzichtbare elementen die je kunt gebruiken om jouw keuken in te richten aan de binnenkant. Verkopers geven jou er bewust geen advies over, dus als je ze nu niet leest, vergeet je ze straks zeker.

Vaak word er tijdens een verkoopgesprek geen aandacht besteed aan alles wat je achter de kasten kunt doen. Dit komt omdat de adviseur de prijs bij de verkoop zo laag mogelijk wil houden. Er word dus alleen gesproken over een kast met planken of een keukenkast met lades.

Vaak word er dan geadviseerd om bijvoorbeeld de verlichting, pannenmatten of planken aan de muur later los te kopen. Het smoesje dat keukenboeren vaak gebruiken is dat je dat ”beter later zelf kunt kopen als je er nog niet helemaal uit bent.” In mijn eigen tijd als keukenverkoper gebruikte ik deze truuk ook altijd en het werkte.

Omdat je het gesprek laat leiden door je keukenadviseur, loop je het risico dat je inrichtingen later niet meer toe kunt voegen aan je nieuwe keuken. Daarom hebben wij de belangrijkste inrichtingen hier uitgelegd:

Keukenkast inrichting

Een overzicht van interessantste verborgen ontdekkingen achter de keukenkasten. Vul jouw keuken met deze verborgen waarde-boosters achter de deur. Slimme opbergoplossingen voor je keuken die bedacht zijn.

Ladekasten

De meest bekende oplossing. Het meest voorkomende model is de kast met 1 besteklade en 2 pannenladen. Uitvoeringen 90 en 120 cm breed. Een ladekast is duurder dan een kast met binnenkorven. Je betaald extra voor 3 frontjes in 1 kast. Veel mensen willen alleen maar ladekasten in de keuken. Dat is alleen handig indien alle ladekasten ook geklemde interieurs hebben.

Juist die interieurs maken een ladekast nuttig. Je hebt tegenwoordig speciale interieurs, voor pannen, pannendeksels, borden, maar ook voorraad in je keuken.

Gemiddelde prijs ladekast is € 900,-

Apothekerskast

De apothekerskast is voor velen een must. De apothekerskast is een kast van maximaal 45 centimeter breed. Als je hem uittrekt kun je aan beide kanten links en rechts er voorraad uit halen. En dat is ideaal. Je hebt deze kast in onderkast model, maar ook als hoge kast. Doordat er een roestvrijstalen frame in zit, gaat de apothekerskast wat zwaar open. Daarmee is de apothekerskast ook direct de kwetsbaarste kast in je keuken.

De kosten van een apothekerskast zitten voor een onderbouw rond de €900,- en voor een hoge apothekerskast rond de € 1.700,-  Voor het inrichten van de keuken heeft de apothekerskast ook nadelen. Lees alles over de apothekerskast. Hier lees je ook waar je de goedkoopste apothekerskast kunt vinden.

 

Plintlade

Opbergruimte maken in een nutteloze ruimte, dat kan met de plintlade. Aangezien de gemiddelde plint 15 centimeter hoog is, krijg je er een stuk ruimte bij voor lage voorwerpen. Als je van een afstand kijkt, doorbreekt de lade de belijning van de plint, waardoor dit onrust in de keuken kan geven. Toch is het een super oplossing voor het creëren van bergruimte in een kleine keuken. Voor € 250,- heb je een plintlade.

Een alternatief is trouwens extra hoge onderkasten nemen. De extra ruimte vervalt in de plint, maar komt er in de onderkast bij.

Bordenklemmer

De bordenklemmer is ideaal voor jouw rug. Want door de bordenklemmer ben je in staat om alle borden in en uit de vaatwasser te plaatsen, direct in de klemmer. Hierdoor hoef je niet steeds per 3 borden te bukken. Je zet direct alle borden in de klemmer op het aanrecht. Van daar uit hoef je maar 1 keer te bukken naar de ladekast. Ze zijn ook nog eens los te krijgen. Dus ze passen in elke keuken! Hij word klemmer genoemd, omdat je alle borden niet alleen stapelt, maar ook tegen elkaar aan houd.

Kruidentuin voor keuken

Eigenlijk geen interieur, wel bijzonder om te benoemen. Je eigen groeiende kruidentuin in de keuken. Er zijn nu speciale kasten voor. Direct jouw eigen groeiende kruiden gebruiken voor je eten? Deze Next 125 cube in onyxzwart heeft een paneeltuin inclusief verlichting voor jouw kruiden. Hierdoor blijven je kruiden langer vers en kun je ze gewoon in je nieuwe keuken laten groeien. Bekijk de kruidentuin in Next 125 Cube.

Uittrekkorf keuken

Wil je rust in je keuken? Dan kun je het beste zo veel mogelijk met volle fronten werken. Maar je hebt wel laden nodig. Om dit probleem van rust en laden op te lossen heb je binnenladen en korven.

Door het volle front krijg je geen onderbrekingen in de keuken. Doe de deur open en trek de lade naar buiten. Bovendien een stuk goedkoper dan een ladekast. Je hebt dichte binnenlades maar ook open korven. Wel is een korf een tikkeltje minder handig dan een gewone ladekast vanwege de extra handeling.

Universele uittrekkorven heb je al vanaf €42,- Gezien de kwaliteit is het beter om de uittrekkorven direct bij je keukenleverancier te bestellen.

Keukentrapje

Een keukentrapje dat geïntegreerd zit in de keuken? Dit is een praktische oplossing zodat je geen losse trapjes hoeft te laten slingeren. Hij staat je niet meer in de weg en je kunt er niet overheen vallen. Dit ingebouwde keukentrap is een revolutie in keukenland. Helaas is hij nu nog niet te bestellen. De Amerikaanse uitvinding zit met het probleem dat Europese keukenkasten een andere maatvoering hebben. Maar hij komt er aan. In onderstaand filmpje kun je zien hoe ideaal dit is.

Afvalbak keuken inbouw

De afvalbak is een groot log ding in de keuken. Meestal na een poos ga je de bak nog ruiken ook. Daarom is een inbouw afvalbak in de keuken ideaal. Je kunt direct het afval scheiden door de la open te doen. Vroeger zat de afvalbak onder het aanrechtkastje. Dit bleek toen waardevoller, omdat je de inhoud van een aanrechtkast bijna niet gebruikt. Maar wij zijn kieskeuriger geworden. Gemak word steeds belangrijker. Tegenwoordig is het slimmer om de afvalbak precies onder het werkgedeelte te plaatsen. Het deel tussen koken en spoelen dus.

Dit heeft 2 voordelen, je kunt je afval scheiden, dus je krijgt meerdere afvalbakken in 1 kast. Verder kun je een grotere afvalbak plaatsen omdat je hem onder je werkruimte plaatst. Omdat ventilatie belangrijk is, kun je wel beter de plastic zak wat vaker legen. Wil je het helemaal makkelijk en luxe oplossen? Dan is het is ook mogelijk om een gat in het werkblad te laten maken. Zo kun je direct je afval door het werkblad heen in de afvalbak gooien. Uiteraard zit hier een hygiënische deksel op, dus je ruikt de bak niet.

Stopcontact wegwerken

Om de stopcontacten weg te werken in je keuken hoef je niet meer creatief te zijn. Er zijn meerdere oplossingen voor. Stopcontacten heb je nodig voor je waterkoker, mixer of stofzuiger. Bij het inrichten van de keuken word vaak vergeten dat je ook stopcontacten in de keuken nodig hebt.

Deze kun je tegenwoordig op perfecte plekken wegwerken. Sommige stopcontacten komen uit het werkblad. Je kunt er tegenwoordig ook voor kiezen om een stopcontact in een paneel of poot te plaatsen. Wil je jouw stopcontact niet zichtbaar in je nieuwe keuken? Dan kun je hem in de lichtlijst plaatsen, onder de hangkasten.  Vind meer manieren op je stopcontact weg te werken.

Le mans keukeninrichting

De Le mans hoek onderkast is bijna gelijk aan een carrousel kast. Het extra voordeel is dat de plateaus uitsteken en naar je toe komen. Dit maakt een Le Mans kast een ideale ergonomische oplossing voor in jouw keuken. Ze zijn niet goedkoop, een goedkope Le Mans kast kost rond de € 1500,- Doordat deze kast zo duur is, word hij niet vaak besteld.

Vooral bij exclusieve keukenwinkels ben je al gauw €3.000,- kwijt voor deze kast. De beste inrichting van de hoek, is om een hoek onderkast te gebruiken. Dat is een halve carrouselkast. Het voordeel is dat het front 45 centimeter breed is. 30 centimeter fronten, zoals bij de carrouselkast wil je zo veel mogelijk vermijden in je keuken. Dat geeft onrust.

Messenhouder in lade

Jouw scherpe keukenmessen los in een lade? De kans op snijden is groot als je bestek pakt. Deze oplossing is voor elke keuken aan te raden. Door  het plaatsen van een lade blok in een besteklade, zitten al jouw scherpste messen veilig opgeborgen.

De verborgen keuken

Stel je voor, je hebt niets met keukens, of je vind een keuken altijd onrustig. Je wilt je keuken gewoon niet zien, maar je hebt er wel 1 nodig. Dan is er nog 1 optie. Je gooit een groot doek over je nieuwe keuken, of je verbergt hem compleet. Dat kan met een schuifwand. De Pocket-doors keuken van Beckermann doet je keuken verdwijnen. Er zit een complete schuifwand voor, waardoor de keuken kan tonen of verbergen. Bekijk de verborgen keuken.

Conclusie:

Neem een goede adviseur om je keuken in te richten. Ga indien je niet veel te besteden hebt, met een duur ontwerp naar een goedkope winkel. Juist bij keukenwinkels in het laag segment, zitten de slechtste keukenontwerpers.

Denk niet alleen na over de lay-out, maar ook over de binnenkant van de keuken. Dingen die je later los kunt kopen, kun je rustig later kopen. Bepaalde interieurs echter, moet je bij de koop direct regelen.

Ben je blanco in je ontwerp? Laat dan 3 adviseurs van 3 winkels een eigen ontwerp maken. Ga je eerst zelf tekenen? Vraag de adviseur dan om zijn visie op jouw ontwerp. Wil je besparen op je nieuwe keuken? Laat dan dingen zoals een apothekerskast of te veel laden weg.

Ook interessant:

Keuken indelen op de juiste manier >

 

 

 

IZAA

>