Keuken indeling

Keuken indeling maken? Kan je de keuken compleet fout laten indelen? Nou en of! Als je een verkeerde keukenadviseur treft, krijg je soms een compleet mislukt  keukenontwerp – maar dat zie je niet – daardoor krijgen sommige mensen een keuken in huis met drastische gevolgen.

58% van de huishoudens heeft achteraf spijt van de indeling van de nieuwe keuken omdat men zich niet goed heeft laten voorlichten.

 

Er zijn 2 groepen keukenkopers. De eerste groep vind het fijn om de nieuwe keuken weer exact op de locatie van de leidingen te plaatsen. Dan krijg je dezelfde keuken terug als je had. Dat is goedkoper, maar geeft ook beperkingen in de creativiteit van de nieuwe keuken.

Wil je een nieuwe keuken zoals de oude keuken was en wil je goedkoop uit zijn? Dan is dit de beste optie. Je hoeft dan ook geen echt advies te vragen in de winkel. Neem het ontwerp van je oude keuken mee en de keukenadviseur maakt er zo een nieuwe keuken van.

De 2e groep is het meest voorkomend. Die willen wel een ander model keuken. Dan is professioneel advies aanvragen een must. Daarom is het raadzaam om voor het indelen sowieso 3 keukenwinkels te bezoeken.

Laat de adviseurs in alle 3 de winkels lekker losgaan in creativiteit voor jouw keukenruimte. Zeg tegen alle 3 de adviseurs dat je nog niet weet wat je wilt. Op deze manier krijg je uiteindelijk het beste resultaat voor je keuken! Als je 1 keukenontwerp laat maken dat je direct laat vergelijken, ontstaat de kans dat je net niet je droomkeuken krijgt.

Je ideeën snel omzetten in een ontwerp in 3D?

Dat kan!

Klik hier om je zelf je keuken ontwerpen in 3D >

 

Bij de indeling van de keuken kijken we eerst naar wat er perse in de keuken moet. Daarna pas kijken we naar bergruimte, laden en hangkasten. Ook al lijkt het indelen complex, de meeste keukens worden op de zelfde manier ingedeeld.

De globale opbouw is voor de adviseur niets anders dan apparaten in breedte optellen en de ruimte die over blijft, er efficiënt tussen stoppen.

Hoe je zelf als leek een kleine keuken eenvoudig indeelt

Voor jou is een kleine keuken indelen moeilijk. Voor een adviseur is het heel simpel. Hij rekent snel de minimaal benodigde breedtematen en telt deze op. Je kan zelf ook een eenvoudige lijst maken van je wensen.

Welke apparaten moeten er in jouw keuken? Alle apparaten zijn 60 centimeter breed. Schrijf eerst alleen de apparaten op die je perse nodig hebt, samen met de spoelkast (deze is altijd 60 of 45 cm).

Om een eenvoudige berekening te maken, meten wij alleen de breedte van de onderkasten van de keuken. De schouwkap tellen we niet mee, die hangt aan de bovenkant.

Als voorbeeld: koelkast 60 cm, vaatwasser 60 cm, aanrechtkast 45 cm (geen apparaat maar nodig in elke keuken), kookplaat 60 cm, oven 60 cm.

Tel deze lengtematen op. In dit geval kom je uit op 285 cm. Dit is dus de minimale lengte die je nodig hebt, want deze functies mogen niet ontbreken in je keuken. Wat nu nog mist is extra werkblad ruimte. Heb je een langere keuken? De overgebleven ruimte kan je gebruiken voor laden en kasten.

Bij het indelen van onderstaande keukenvormen staat een meerprijs. Deze is om globaal aan te geven wat de extra kosten zijn van die keuken. De prijs word steeds vergeleken met de meerprijs van een eenvoudige rechte keuken.

Indelen van een ruimte kan lastig zijn. We vertellen je graag meer over het indelen van een keuken.

Een cadeau voor je nieuwe keuken? Stel zelf je pakket samen: 

De nieuwste opstellingen zorgen voor de beste ideeën. Tevens voorkomende nieuwste modellen keukenfouten. 98% word direct geïnspireerd. Al 40.000 x aangevraagd sinds 2012. Kies je eigen pakket uit:

Klik hier voor gratis keukenmagazines  >

 

Kleine keuken indeling

Betekend de berekening dat de kleinste keuken automatisch 285 centimeter moet zijn zonder enige vorm van bergruimte? Nee gelukkig niet. Er zijn ruimtebesparende tips voor in de keuken. Vaak worden oven en kookplaat in 1 kast gezet.

Maar ook de oven boven de koelkast is mogelijk. In beide gevallen win je dus 60 cm in breedte, omdat 2 bruikbare apparaten in 1 kast kunnen. Dan kom je dus uit op 225 cm. En dit is direct de kleinste keuken die je kunt indelen.

Plan overgebleven ruimte zonder functie zo veel mogelijk tussen koken en spoelen! Dit is immers het deel waar je het meeste werkt in de keuken.

Meer over de kleine keuken

Hoe ga je slim om met de ruimte in een kleine keuken?

Als je al deze apparaten ingedeeld hebt, is de volgende stap om maximale opbergruimte te creëren. Dit kan in een kleine keuken alleen in de hoogte. Dus hoge onderkasten en extra hoge hangkasten. De meerprijs van extra hoge onderkasten en hoge bovenkasten is minimaal! Je betaalt hier 14% extra voor.

Als je de keuken volhangt met hangkasten, zal de keuken massief en lomp er uit zien. Wil je de keuken iets minder massief maken? Bouw de schouwkap dan niet dicht. Geef die de ruimte in je keuken. Dit is eenvoudig op te lossen door de hangkasten naast de schouw 15 centimeter korter te maken of de hangkasten weg te laten.

 

Indelen rechte keuken

Een rechte keuken indelen kan beter niet langer dan 5 meter zijn. Als je de rechte keuken toch langer maakt is de functionaliteit er af. Dit komt omdat je dan helemaal van links naar rechts moet lopen steeds. Tot 5 meter is geen probleem.

De rechte keuken is te vergelijken met de indeling van een kleine keuken. Alleen de afstanden tussen de keukenapparatuur zijn wat groter, omdat je meer opbergruimte er tussen hebt. De meeste huishoudens hebben een rechte keuken die niet langer is dan tussen de 3 en 4 meter. Dan heb je een royale maatvoering om een rechte keuken in te delen.

Met deze lengte heb je veel meer werkblad ruimte. En daarom dus ook ruimte voor ladekasten en dergelijke. Het zo groot mogelijk maken van het werk gedeelte tussen koken en spoelen moet het doel zijn in deze keuken. Is je keuken toch langer dan 5 meter? Dan adviseren wij je om een ander vorm te nemen. De rechte keuken is tevens de voordeligste keukenvorm. Er zitten namelijk geen hoeken in de keuken.

Minimale ruimte: 2.40 meter

Inspiratie opdoen?

Bekijk rechte keukens

Indeling hoekkeuken

Indelen hoekkeuken

Deze eenvoudige hoekkeuken van 3 x 1.80 meter is een van de goedkoopste hoekkeukens. Qua indeling is de keuken praktisch.

Optimale ergonomie kenmerkt de hoekkeuken. Bij de keuken indeling L vorm maak je maar een halve draai, in plaats van dat je veel stappen zet. Ideaal! De hoekkeuken (of L-keuken) maakt het je zo makkelijk mogelijk. Een hoekkeuken blijft dan ook de meest verkochte keuken in 2019.

In bijna alle gevallen zit in de linker hoek het koken en de rechter hoek het spoelen (of andersom). Doordat je in de hoek onderkast altijd planken of een carrousel kast krijgt, benut je optimaal de ruimte in een meestal nutteloze hoek.

Hoe deel je een hoekkeuken in? Afhankelijk van de ramen en deuren, begint of eindigt een hoekkeuken altijd met een hoge koelkast kast. Meestal volgt dan het koken of het spoelen, (met mogelijke tussenruimten) en dan de hoek. Na de hoek weer koken of spoelen. De hoekkeuken is iets duurder dan de rechte keuken. Dit komt door de hoek.

Minimale ruimte: 1.65 x 1.80 meter
Meerprijs gemiddeld: € 750,-

Indelen U-vormige keuken

De naam zegt het al. Een keuken met 2 hoeken in plaats van 1. Deze keuken verliest de laatste jaren aan populariteit. De basis van het ontwerp van een U-vormige keuken lijkt door de  2 aanhangsels vaak massaal en lomp. De keuken indeling van een U vorm is eenvoudig.

De maten van de U-vormige keuken worden altijd gemeten vanaf het middelste deel. Als het middelste deel aan de muurzijde rond de 5 meter zit, is dat ideaal. Daarmee heb je een tussenruimte van ongeveer 3 meter.

De buitenmaten van het middenstuk kunnen niet smaller dan 3 meter worden, anders is de tussenruimte te krap. Een kleine u-vormige keuken is dus niet aan te raden. Qua kosten is een U-vormige keuken een stuk duurder. Dit komt omdat je nu 2 hoeken in de keuken hebt. Je kunt zelf kiezen in welk deel je koken en spoelen plaatst. Het uitgangspunt is dat je maximaal 180 graden moet draaien om een actie te voltooien in de keuken.

Minimale ruimte: 2.40 x 2.40 x 2.40 meter
Meerprijs gemiddeld: € 1500,-

Indelen G-vormige keuken

Deze keuken zie je vaak in Amerika. Wil je het helemaal basaal doen, dan is de G-vormige keuken wat voor je.  Deze keuken kan alleen in grote ruimten uitgevoerd worden en heeft nog een extra hoek ten opzichte van de U-vormige keuken.

Gezien de vorm moet de laatste hoek altijd in open ruimte uitgevoerd worden. Hierdoor krijg je altijd een stuk schiereiland. Je krijgt dus te maken met zij en achterkant afwerking van het laatste stuk. In totaal krijgt je keuken nu 3 hoeken.

Minimale ruimte: 3.00 x 2.40 x 2,40 meter
Meerprijs gemiddeld: € 3.500,-

Indeling kastenwand keuken

indelen kastenwand keuken

Deze kastenwand van 4.20 meter geeft een luchtig effect, door er 2 matglazen servieskasten tussen te plaatsen. Koken en spoelen op 1 deel maakt deze keuken indeling efficiënt.

Een grote kastenwand in de keuken is de droom van velen. Het is een uitstraling van luxe en ruimtelijkheid. Deze word vaak gebruikt in combinatie met een eiland. Soms ook in combinatie met een open keuken. Omdat je in een kastenwand een aantal apparaten moet plaatsen, is het bij een kastenwand van groot belang dat de apparaten symmetrisch plaatst worden.

In een kastenwand heb je zichtbare apparaten (oven, magnetron, of koffiezetapparaat en soms een wijnkoeler) en onzichtbare apparaten (koelkast of vriezer).

Om de rust te houden worden de zichtbare apparaten zo veel mogelijk geplaatst in de kasten die in het midden staan. De volle fronten aan de buitenzijde van de kastenwand zorgen voor de rust in het keukenontwerp. Daar kan dus wel een apparaat achter zitten.

Kastenwand verdeling

Als je geen apparaat in de buitenste kast plaatst, kan je ook een hoge servieskast plaatsen. Heb je dus een kastenwand met 3 kasten, dan komt de oven in het midden. Is hij groter? Bij 4 kasten kan je de apparatuur dan in de middelste 2 kasten plaatsen.

Je ziet het al aan de aantallen kasten. als je 4 kasten kunt plaatse, moet je eigenlijk 2 soortgelijke apparaten naast elkaar plaatsen. anders ziet de kastenwand er raar uit, met 1 apparaat dat nooit in het midden past. bij 5 kasten kan je er wel voor kiezen om 1 zichtbaar apparaat in de middelste kast te plaatsen.

De hoogte van de kastenwand kan tot het plafond, maar ook tot een hoogte van 160 cm. Wil je hem niet te kolossaal? Dan maak je hem dus gewoon lager. Omdat de kastenwand altijd met een eiland word gecombineerd is meerprijs van een kastenwand ongeveer € 4.000 extra ten opzichte van een rechte keuken.

Minimale breedte kastenwand: 1.20 meter (2 kasten van 60) het mooiste 2.40 meter (4 kasten van 60)
Meerprijs gemiddeld: € 4.000,-

 

Keuken indeling met eiland

Een massief spoeleiland van 2.40 meter zorgt voor voldoende werkblad ruimte. De nis is bijzonder en zie je niet vaak.

Een keukeneiland is een verwarrende term. Het is een namelijk 3 dingen betekenen:

 1. Je kunt er namelijk alleen de spoelbak plaatsen, dan is het een spoeleiland.
 2. Wil je er alleen een kookplaat, dan is het een kookeiland.
 3. Koken en spoelen samen in het eiland? Dan is het een eilandkeuken.

Je kan een keukeneiland inrichten zodat alle apparaten er in komen. De meeste zijn dan onderbouw. Dan heb je alles van je nieuwe keuken alleen in het eiland. In meeste gevallen word er echter een kastenwand aan toegevoegd aan een  van de muurzijde’s.

De diepte van het eiland is of 90 cm of 120 cm. Bij 90 cm diepte past maar 1 rij met normale onderkasten. Aan de achterkant kunnen ondiepe kasten of planken komen.

Als je toch voor 120 cm diepte kiest, kan je wel 2 rijen achter elkaar plaatsen met normale onderkasten. Functioneel maakt het niet uit. Als je toch kiest om koken en spoelen in het eiland te verwerken, plaats ze dan wel naast elkaar aan 1 zijde.  Dan hoef je niet om het eiland heen te lopen als je koken en spoelen wilt gebruiken.

Je kunt ook overwegen om een keuken met bar te ontwerpen.

Indeling kookeiland

Ga je op het eiland alleen koken in plaats van spoelen, ben je altijd duurder uit. Dit komt omdat een eiland schouwkap of afzuiging in het werkblad naast de kookplaat een stuk duurder zijn dan een schouw aan de muur. Bovendien is een eilandschouw in RVS een enorm dominant ding. Ook hier kan je dus veel onrust krijgen door alleen maar die richting op te kijken.

Om een keukeneiland optimaal te laten werken, moet er om het eiland heen sowieso een loopruimte van 120 cm zitten . Anders word het te propperig.

De minimale maatvoering die je nodig hebt is 330 cm x 420 cm om een eiland van 180 cm bij 90 cm te plaatsen. Zijn je keukenmaten groter? Dan is dat altijd fijner, dat betekend meer ruimte en creativiteit voor je nieuwe keuken.

Minimale ruimte: 3.30 x 4.20 meter
minimale ruimte eiland: 1.80 x 0.90 meter
Meerprijs gemiddeld met spoelen: € 4.200,-
Meerprijs gemiddeld met koken: € 4.800,-

Keukens met eiland bekijken? Zoek op je smaak:

Vind jouw keuken met eiland >

Indeling Schiereiland

Indelen schiereiland keuken

In dit voorbeeld is perfect te zien hoe je met weinig ruimte en in een gemiddelde huiskamer toch een keuken met schiereiland kan maken. Doordat de spoelbak tegenover het koken ligt, ontstaat een strak symmetrisch spel.

Stel, je wilt enorm graag een eiland in de keuken, maar die ruimte heb je echt niet. Dan kan je als alternatief een schiereiland nemen. Bij een schiereiland heb je toch een eiland, alleen 1 kant zit vast aan de muur. Hierdoor bespaar je enorm veel ruimte. En daarom past een schiereiland perfect in een kleine ruimte.

Doordat 1 kant aan de muur vastzit, kan je aan 1 zijde 120 cm besparen. Daarmee is een schiereiland een perfect alternatief voor een eiland.

Hoe deel je deze in? Bij een schiereiland zitten meestal 2 delen. 1 stuk aan de muur en het eiland gedeelte. De minimale maatvoering die je nodig hebt om een schiereiland te kunnen plaatsen is: 240 cm x 240 cm.

We gaan er van uit dat je geen deel aan de muur wilt tussen het schiereiland en het muur gedeelte, anders krijg je een U-vormige keuken waarbij 1 deel het schiereiland is. Dit komt niet vaak voor. Logischer is het om een schiereiland en een rechte keuken te combineren. Dit is ook nog een extra voordelig.

Bijna altijd word er, net als bij een gewoon keuken met eiland, gespoeld op het ene deel en gekookt op het andere deel. Wil je toch beide elementen in 1 deel en het schiereiland puur als werkblad ruimte houden kan dit ook.

In dit voorbeeld is perfect te zien hoe je met weinig ruimte en in een gemiddelde huiskamer toch een keuken met schiereiland kan maken. Doordat de spoelbak tegenover het koken ligt, ontstaat een strak symmetrisch spel.

Minimale ruimte: 2.40 x 2.40 meter
Meerprijs schiereiland gemiddeld met spoelen: € 1.900,-
Meerprijs schiereiland gemiddeld met koken: € 2.500,-

Indelen parallel keuken

2 rechte keukens tegenover elkaar. Dat is een parallel keuken. Deze opstelling word het meeste gebruikt indien de keukenruimte zich in de doorloop tussen woonkamer en andere kamer bevind. Eigenlijk is dit de minst handige opstelling die je kan maken. Je moet immers steeds 180 graden draaien. Wil je toch een parallelle keuken, probeer dan om koken spoelen naast elkaar te krijgen. De meerprijs van een parallelle keuken ten opzichte van een rechte keuken is ongeveer € 2.000,-

Minimale ruimte: 2 losse delen van 1.80 meter.
Meerprijs gemiddeld: € 2.000,-

Keuken indeling woonkamer

Indelen open keuken

Deze keuken zie je vanuit de woonkamer. Daarom is besloten om de woonkamerzijde af te werken in Wenge hout. Op deze manier kan er ook makkelijk een eettafel tegen de keuken aan geplaatst worden.

Bij het indelen van de woonkamer met een open keuken krijg je bijna altijd te maken met een schiereiland. De meeste huishoudens willen namelijk een open keuken in de woonkamer iets afschermen. Dat afschermen kan je op verschillende manieren doen.

In het volgende voorbeeld zie je duidelijk dat de woonkamer enigszins afgeschermd word met een houten paneel. De zichtzijde van de keuken vanuit de woonkamer kan dan een decorstuk zijn, puur als decoratieve functie. Hout is neutraal en past bij veel kleuren. Tegen dit paneel kan je eventueel de eettafel zetten, ideaal om nog meer ruimte te besparen in de keuken.

Een alternatief voor een paneel is het plaatsen van een bar met barkrukken. Het lijkt leuk, maar in praktijk word dit vaak niet gebruikt. Heb je een kleine ruimte? Dan kunnen de barkrukken voor extra onrust zorgen. Wil je toch die eettafel minder de woonkamer in laten steken? Dan kan je met zon bar wel die 35 centimeter gebruiken om de eettafel onder te zetten. Zo heb je aan de kant van de woonkamer weer 35 cm gewonnen.

Je kan ook kiezen om legplanken te plaatsen. Zo kan je bijvoorbeeld kookboeken plaatsen aan de kant van de woonkamer. Houd je niet van stof? Dan kan je ondiepe servieskasten aan de woonkamer kant nemen. Extra bergruimte en stofvrij!

Nadelen open keuken

Laat de keuken niet domineren in de woonkamer, dit geeft onrust. Heb je een open keuken die vanuit de woonkamer direct te zien is? Houd je keuken dan zo rustig mogelijk. Roestvrij staal valt het meeste op in de open keuken, je ogen worden er automatisch naar toegetrokken. Dus kijk uit met een te grote schouwkap en met barkrukken.

Als je de keuken zo ontwerpt dat hij bij de woonkamer past, zal de keuken nooit een storende factor zijn.

Een ander minpunt van de keuken in de woonkamer zijn de kookgeuren. Als je om 6 uur gaat koken, dan kan het zijn dat je om 10 uur nog het eten ruikt. Een sterke afzuigkap is belangrijk bij een open keuken. Zet deze 10 minuten van te voren aan zodat de lucht alvast kan stromen.

 

Keuken indeling Ikea

Wil je een keuken laten ontwerpen bij Ikea? Er is geen verschil tussen het ontwerpen van een keuken bij Ikea ten opzichte van een andere keukenwinkel. Persoonlijk vinden wij het advies niet goed. Adviseurs gaan direct met je aan de slag het tekenprogramma. Daardoor mist een adviseur vaak wat inzicht en advies. Als je zelf aan de touwtjes trekt dan ben je zelf jouw adviseur en zal men jouw ideeën ondersteunen. De vraag is of je dan goed advies krijgt. Als je bijvoorbeeld een kookeiland bij Ikea wilt inrichten, wil je 100% goed advies krijgen.

Een keuken bij Ikea kopen >

 

Keuken indeling tips

Nu je weet hoe je globaal een keuken kan indelen zit je nog met 1 vraag: hoe kan je voorkomen dat je straks niet bij die 58% van de huishoudens zit, die spijt ook krijgt van de indeling van de nieuwe keuken? Doordat keukenkopers de onderstaande tips opvolgen, zakt het percentage ontevreden kopers enorm. De belangrijkste tips:

 1. Leer van je oude keuken. Maak een lijst van wat fijn was en neem deze punten mee naar de adviseur.
 2. Laat bij minimaal 3 keukenwinkels een keukenontwerp maken, zodat je 3 blanco ontwerpen krijgt.
 3. Zeg in elke winkel dat je nog geen idee hebt hoe je keuken er uit moet zien (Hiermee voorkom je dat je beperkt blijft in je denken en je focust op 1 model keuken).
 4. Ga naar 1 dure keukenzaak. Daar hebben ze veel meer ervaring met het maken van een goed keukenontwerp.
 5. Eventueel kan je dit ‘dure’ ontwerp weer goedkoop ergens anders laten uitvoeren.
 6. Vraag ons gratis cadeau aan om je te helpen je mooiste keuken te vinden.
 7. Wees niet te bang voor te weinig ruimte. Veel mensen willen juist te veel bergruimte.
 8. Zorg dat je huis later ook weer makkelijk verkoopbaar is door de keuken die je nu nodig hebt.

 

Deze artikelen passen het beste als vervolg op dit artikel:

Wat maakt een keuken duur >

Prijs kwaliteit keukens vergelijken >

Beste tips inrichting kleine keuken >

IZAA

>