Keukenfouten zijn niet te voorkomen

Bij het bestellen of leveren van een keuken gaat regelmatig iets mis. Vanuit jouw oogpunt is dit terecht een kwalijke zaak, maar op zich is het niet verwonderlijk, want een keuken bestaat uit vele onderdelen. Je besteed veel geld aan een keuken en verwacht dat het dan ook meteen 100% goed gedaan word.

Koop je een auto, dan koopt je een kant en klaar product. Een keuken echter, bestaat uit heel veel onderdelen. Een hangkast alleen al, bestaat uit 28 onderdelen. Al deze onderdelen moeten inclusief het meten van de bladen, de juiste nismaten, aansluitingen voor elektriciteit allemaal kloppen.

Helaas is de kans dat een keuken foutloos geleverd wordt erg heel klein. De roes van een nieuwe keuken verdwijnt als een keuken geplaatst wordt bij je en er wordt even gezegd dat het werkblad opnieuw besteld moet worden. Het gebeurt vaak dat klanten die een keuken kopen deze dingen horen.

Veel voorkomende problemen zijn bijvoorbeeld missende onderdelen. Die worden dan pas geleverd als de rest van de keuken al staat. Daardoor kan de verliefdheid met de keuken ineens verdwijnen. Na weken komen er dan ineens nog wat onderdelen. Naast dat ik jaren keukenadviseur ben geweest, ben ik ook een aantal jaren besteller geweest van keukens.  Veel voorkomende fouten van adviseurs ben ik zo tegengekomen.

Een keuken foutloos bestellen is eigenlijk niet moeilijk, maar het kost wel extra tijd. Het vereist dat de keuken en de maatvoering steeds weer opnieuw bekeken moeten worden. Dit geeft ook weer aan waarom de volgorde in een offerte zo belangrijk is. Dan is het voor de bestelling makkelijker om van linksonder naar rechtsboven te lezen. Om fouten te voorkomen dus.

Inspiratie voor je nieuwe keuken ontvangt je eenvoudig met de populairste gratis keukenbrochures.

Veel voorkomende fouten bij een keuken

Een aantal van de meest voorkomende fouten bij het bestellen van een keuken:

Inmeten

Onderstaande fouten in de keuken ontstaan vaak door verkeerde metingen:

1. De keuken is verkeerd ingemeten en  de keuken blijkt niet te passen. Nu zijn er tegenwoordig  mooie oplossingen om perfect te meten. Dit gebeurd bijvoorbeeld met een laser. Een laser verlaagd de kans op verkeerd inmeten.

2. Een ander voorkomend  probleem: de keukenapparatuur past niet in de kast. Hierbij word vaak door de keukenadviseur of op het hoofdkantoor een apparaat besteld dat niet in een bepaalde kast kan. Vaak moet er dan een nieuwe kast besteld worden.

3. De ruimte meten zonder zeker te zijn waar de muren komen. Daardoor word er alvast ingemeten zonder binnenmuren. Dit is vooral iets dat bij nieuwbouw voorkomt. De oorzaak is dat de aannemer vaak vroeg wil weten waar een bepaalde muur komt, zodat hij verder kan met zijn werk.

4. De schacht van de schouwkap is vaak te hoog of te laag. Ondanks de mogelijkheid de schouwkap met een verlengstuk uit te rekken bij hogere plafonds, is een lager plafond vaak wel een probleem. Dit kan bijvoorbeeld ook ontstaan indien met een erg hoge werkblad hoogte heeft.

5. Als de het plafond een normale hoogte heeft, maar de hangkasten en onderkasten zijn extra hoog. In deze situatie ontstaat er te weinig ruimte tussen onderkast en hangkast.

6. Het leidingsschema klopt niet, waardoor de aansluitingen van de apparaten niet op de juiste plek gemonteerd worden.

Tip: daar waar je de minste fouten kunt verwachten: keukenzaken die het best zijn beoordeeld

Werkbladen

7. De kleur van je werkblad wijkt af van het model in de showroom. Vaak is dit zichtbaar bij graniet, omdat dit een  natuurproduct is. Wat veel huishoudens zich niet realiseren, is dat de staaltjes in de showroom altijd de mooiste stukken graniet zijn. Het kan dus maar zo zijn dat jouw stuk graniet uiteindelijk veel minder kleur heeft.

Ook kan het voorkomen dat er een chemisch proces plaats heeft gevonden in je stuk graniet. Daardoor kan er bijvoorbeeld ineens kristallisatie plaatsvinden in het graniet.

8. Men is de hoogte van het buitenraam vergeten. Daardoor is het werkblad hoger dan het raam. Met als gevolg dat je buren buiten jouw keukenkasten en werkblad kunnen zien. Dit steekt dan boven het raam uit.

9. Als de poten onder de keuken niet goed gesteld worden, kan de werkblad hoogte veranderen. De achterwand tussen werkblad en raam kan dan bijvoorbeeld niet meer passen. Het gevolg is dat men nieuwe achterwanden moet bestellen in de keuken.

10. Men wil een luxe, maar vooral hoge designkraan in het werkblad. In sommige gevallen kan het raam niet meer open.

11. Een verkeerde werkhoogte. Het keukenblad is te hoog of te laag. Dit kan doordat er verkeerde onderkasten zijn besteld. In sommige gevallen word er niet eens over de werkblad hoogte gesproken.

Keukenkasten

12. Veel mensen willen grote handgrepen in de keuken. Meestal horizontaal geplaatst.  Met name de RVS stangengreep is erg groot en gewild. Daardoor komen de handgrepen tegen elkaar aan, indien met een deur opendoet.

13. Bij de planning. Soms kan een kookeiland of spoeleiland te ver of te dichtbij de rest van de keuken staan. Indien de keuken te ver staat, merk je snel dat de afstand gaat irriteren tijdens het koken. Een te korte afstand tussen eiland en keuken maakt de keukenruimte te klein.

14. Geen verlichting, of verlichting op de verkeerde plek. Vaak word verlichting niet eens benoemd door keukenadviseurs tijdens het eerste gesprek. Dit komt doordat het behoorlijk prijzig is.

Tip: de Grootste keukenshowroom bekijken? Bekijk de Top 3 grote keukenshowrooms

Hoe kun je keukenfouten voorkomen?

Indien je een rechtsbijstand verzekering afsluit, bent je voor een deel beschermd tegen de risico’s. Deze rechtsbijstandverzekering moet wel ver voor de aanschaf van de keuken gestart zijn. Als het mis gaat is het al te laat. Voor maar € 8,75 per maand heb je een goedkope rechtsbijstand voor je nieuwe keuken. Dekt in Nederland, België en Duitsland.

Advies en voorbereiding is het allerbelangrijkste bij een keuken kopen. Ook al verwacht je dat de adviseur alles moet vertellen. Er zullen ongetwijfeld dingen vergeten worden. Voor de voorbereiding kunt het beste informatie thuisgestuurd krijgen voor op de bank. Naast belangrijke informatie staan er ook prachtige keukens in.

Ontvang het informatiepakket >

Daarnaast heb je perfect advies nodig. Geen gladde verkoper die alles maar zegt om jou de keuken te verkopen. Bezoek een keukenzaak met topadvies. Je bent namelijk niet verplicht je keuken daar te kopen. Laat meerdere winkels maar advies geven, hoe meer je weet, hoe beter jouw keuken zal worden.

Dit zijn de keukenzaken die qua advies door klanten het beste worden gewaardeerd.

Wees extra alert als je een keuken in Duitsland koopt

Veel huishoudens willen naar Duitsland om de nieuwe keuken te kopen. Het word een ander verhaal indien je gebruik maakt van Duitse installateurs. Verdiep je goed in een keuken in Duitsland kopen.

Ben je van plan je keuken in Duitsland te kopen? Deze Duitse keukenzaak net over grens heeft jarenlange ervaring met keukens in Nederland plaatsen. Door de Nederlands sprekende adviseurs en montage op Nederlandse bodem, is kans op fouten hier het kleinst. Dat word tevens bevestigd doordat dit bedrijf geen klachten wil. Er zijn tevens geen klachten over dit bedrijf te vinden.

Bekijk de veiligste keukenwinkel in Duitsland.

Wat kun je doen tegen keukenfouten?

Je eigen keuken foutloos bestellen ligt helaas niet volledig in je handen. Toch kun je wat dingen doen om veel voorkomende fouten te voorkomen. Hier wat tips en aanraders.

Wees zeker van de keukenmaten

Bestel geen keuken als er nog een muur moet komen. Daarnaast raden wij je aan om de keuken altijd door een vakman in te laten meten. Ook al ga je de keuken zelf plaatsen. Doordat je een ander de keuken laat inmeten, bent je niet meer verantwoordelijk voor de maten.

Je neemt een enorm risico  indien je zelf gaat meten. Ik heb het in de tijd dat ik keukens verkocht vaak meegemaakt.

Controleer zelf de maten ook

Controleer de maatvoering van je keukenruimte zelf nog eens. Past het volgens jou? Indien je problemen verwacht of twijfelt over iets, kun je je dat gerust aangeven.

Lees de keukenofferte door

Vertrouw er niet blindelings op dat de offerte goed is. Probeer je te verdiepen in de offerte. Zie je dingen waar je over twijfelt? Vraag het de keukenadviseur gerust.

Vraag een bovenaanzicht tekening 

Deze tekening van je nieuwe keuken kan elke keukenwinkel eenvoudig uitdraaien. Compleet met maatvoeringen er bij. Onder de verkopers ook wel bekend als 2D tekening. De uitdraai is van de voorkant, maar ook van de bovenkant uit te draaien.

Bekijk je groepenkast

En vergelijk de groepenkast met de apparatuur die in jouw keuken moet komen. Dit voorkomt extra hoge kosten. Het kan namelijk maar zo zijn dat je een nieuwe keuken wilt met een aantal nieuwe dingen. Bijvoorbeeld een koffiezetapparaat en een stoomoven. Vaak komt je er dan op het laatste moment achter dat er extra groepen nodig zijn. Dit kan behoorlijk in de kosten lopen.

Is er in jouw keuken ook iets fout gegaan? Laat het ons weten. Wij verzamelen alle soorten fouten in de keuken en zullen op den duur daar een overzicht van maken.

Bekijk de korte cursus keuken kopen

Door deze cursus hebben reeds 40.000 bezoekers de laatste 9 jaar veel fouten voorkomen: bekijk de cursus >

Laat een huisbezoek uitvoeren

Waarom verminderd de kans op problemen bij een huisbezoek van een keukenwinkel in je ruimte? Doordat de adviseur  bij jou thuis komt, ziet hij direct de problemen die kunnen ontstaan en heeft hij een beter beeld van de ruimte. Er zijn helaas maar weinig winkels die een huisbezoek doen. Een daarvan, met perfecte keukenmerken. Het zal je niets verbazen dat het aantal klachten van deze keukenwinkel minimaal is.

Bekijk de enigste keukenwinkel met de mogelijkheid voor een vrijblijvend huisbezoek keukenadvies >

Optioneel: keukenadviesbureau

Als laatste is er nog de mogelijkheid gebruik te maken van een keukenadviesbureau. Tegen meerprijs kun je een losstaande keukenspecialist inhuren. Als eerste is dit vaak niet goedkoop en is de meerwaarde van een keukenadviesbureau vaak nihil. Daarnaast werken ze ook vaak nog wel samen met bevriende keukenwinkels. Het kan dus zijn dat je betaald, maar een keukenwinkel een adviesbureau ook nog betaald.

Dit geeft ook een aantal voordelen. Als eerste zal hij voor een extra controle zorgen. Zelfs als het bureau en de winkel samenwerken, krijg je toch de keuken voor een betere prijs. De verloning echter, is meestal niet in verhouding.

Samenvatting

Er bestaat 56% kans dat ook je met fouten in de keuken te maken krijgt. Dit kunnen grote of kleine fouten zijn. Wees gerust, de meeste fouten zijn gering. Wij schatten dat je ongeveer 20% daarvan zelf kunt voorkomen.

20% van de keukenfouten kun je zelf voorkomen

Maak een lijst met wensen aan de hand van de informatie die je kunt ontvangen. Ruim 92% van de keuken zoekenden doet dit door
onze mooiste keukens magazines vrijblijvend aan te vragen.

Ga daarna naar minimaal 3 winkels en laat je goed informeren. Hoe meer inzicht je krijgt, hoe beter je voorbereid bent. Lees de offerte goed door. Indien je dan ook nog wat in de prijs wilt besparen kun je meedoen aan onze second opinion keukenofferte.

Laat altijd de keukenruimte inmeten door een vakkundige en zorg er voor, dat die partij altijd verantwoordelijk is voor de maten. Het meest ideale zou zijn als je de keuken ook door een ander laat monteren. Besluit je toch zelf de keuken te monteren, heeft de keukenwinkel een extra argument om jou meer verantwoordelijk te maken voor de fouten. Dit gebeurd in praktijk vaak.

Welke keukenontwerpen passen er in jouw ruimte en wat kost dat? Maak makkelijk een keukenontwerp

 • Cees D schreef:

  Ook bij ons komen in beide hoeken van onze u vormige keuken de handgrepen tegen elkaar aan.
  De deur met het lemanssysteem voor pannen kan niet volledig geopend worden.
  Wat nu. De keuken is geplaatst De vraag komt bij onS te liggen. Wijziging is altijd aantasting van het ontwerp.

  • IZAA schreef:

   Beste Cees,
   Wat vervelend om te horen. Dat lijkt ons een planningsfout. Wij adviseren je om zo snel mogelijk met de keukenadviseur het gesprek aan te gaan. Geeft dit geen uitkomst? Dan kun je het beste juridisch advies inwinnen.

   Succes!

   Groeten Team Izaa

 • IZAA

  >