Keukenfouten zijn niet te voorkomen

Bij het bestellen of leveren van een keuken gaat regelmatig iets mis. Vanuit uw oogpunt is dit terecht een kwalijke zaak, maar op zich is het niet verwonderlijk, want een keuken bestaat uit vele onderdelen. U besteedt veel geld aan een keuken en verwacht dat het dan ook meteen 100% goed gedaan word.

Koopt u een auto, dan koopt u een kant en klaar product. Een keuken echter, bestaat uit heel veel onderdelen. Een hangkast alleen al, bestaat uit 28 onderdelen. Al deze onderdelen moeten inclusief het meten van de bladen, de juiste nismaten, aansluitingen voor elektriciteit allemaal kloppen.

Helaas is de kans dat een keuken foutloos geleverd wordt erg heel klein. De roes van een nieuwe keuken verdwijnt als een keuken geplaatst wordt bij u en er wordt even gezegd dat het werkblad opnieuw besteld moet worden. Het gebeurt vaak dat klanten die een keuken kopen deze dingen horen.

Veel voorkomende problemen zijn bijvoorbeeld missende onderdelen. Die worden dan pas geleverd als de rest van de keuken al staat. Daardoor kan de verliefdheid met de keuken ineens verdwijnen. Na weken komen er dan ineens nog wat onderdelen. Naast dat ik jaren keukenadviseur ben geweest, ben ik ook een aantal jaren besteller geweest van keukens.  Veel voorkomende fouten van adviseurs ben ik zo tegengekomen.

Een keuken foutloos bestellen is eigenlijk niet moeilijk, maar het kost wel extra tijd. Het vereist dat de keuken en de maatvoering steeds weer opnieuw bekeken moeten worden. Dit geeft ook weer aan waarom de volgorde in een offerte zo belangrijk is. Dan is het voor de bestelling makkelijker om van linksonder naar rechtsboven te lezen.

Inspiratie voor uw nieuwe keuken ontvangt u eenvoudig met de populairste gratis keukenbrochures.

Veel voorkomende fouten bij een keuken

Een aantal van de meest voorkomende fouten bij het bestellen van een keuken in 2019:

Inmeten

Onderstaande fouten in de keuken ontstaan vaak door verkeerde metingen:

1. De keuken is verkeerd ingemeten en  de keuken blijkt niet te passen. Nu zijn er tegenwoordig  mooie oplossingen om perfect te meten. Dit gebeurd bijvoorbeeld met een laser. Een laser verlaagd de kans op verkeerd inmeten.

2. Een ander voorkomend  probleem: de keukenapparatuur past niet in de kast. Hierbij word vaak door de keukenadviseur of op het hoofdkantoor een apparaat besteld dat niet in een bepaalde kast kan. Vaak moet er dan een nieuwe kast besteld worden.

3. De ruimte meten zonder zeker te zijn waar de muren komen. Daardoor word er alvast ingemeten zonder binnenmuren. Dit is vooral iets dat bij nieuwbouw voorkomt. De oorzaak is dat de aannemer vaak vroeg wil weten waar een bepaalde muur komt, zodat hij verder kan met zijn werk.

4. De schacht van de schouwkap is vaak te hoog of te laag. Ondanks de mogelijkheid de schouwkap met een verlengstuk uit te rekken bij hogere plafonds, is een lager plafond vaak wel een probleem. Dit kan bijvoorbeeld ook ontstaan indien met een erg hoge werkblad hoogte heeft.

5. Als de het plafond een normale hoogte heeft, maar de hangkasten en onderkasten zijn extra hoog. In deze situatie ontstaat er te weinig ruimte tussen onderkast en hangkast.

6. Het leidingsschema klopt niet, waardoor de aansluitingen van de apparaten niet op de juiste plek gemonteerd worden.

 

Tip: daar waar u de minste fouten kunt verwachten: keukenzaken die het best zijn beoordeeld

Werkbladen

7. De kleur van uw werkblad wijkt af van het model in de showroom. Vaak is dit zichtbaar bij graniet, omdat dit een  natuurproduct is. Wat veel huishoudens zich niet realiseren, is dat de staaltjes in de showroom altijd de mooiste stukken graniet zijn. Het kan dus maar zo zijn dat uw stuk graniet veel minder kleur heeft. Ook kan het voorkomen dat er een chemisch proces plaats heeft gevonden in uw stuk graniet. Daardoor kan er bijvoorbeeld ineens kristallisatie plaatsvinden in uw stuk graniet.

8. Men is de hoogte van het buitenraam vergeten. Daardoor is het werkblad hoger dan het raam. Met als gevolg dat uw buren buiten uw keukenkasten en werkblad kunnen zien. Dit steekt dan boven het raam uit.

9. Als de poten onder de keuken niet goed gesteld worden, kan de werkblad hoogte veranderen. De achterwand tussen werkblad en raam kan dan bijvoorbeeld niet meer passen. Het gevolg is dat men nieuwe achterwanden moet bestellen in de keuken.

10. Men wil een luxe, maar vooral hoge designkraan in het werkblad. In sommige gevallen kan het raam niet meer open.

11. Een verkeerde werkhoogte. Het keukenblad is te hoog of te laag. Dit kan doordat er verkeerde onderkasten zijn besteld. In sommige gevallen word er niet eens over de werkblad hoogte gesproken.

Keukenkasten

12. Veel mensen willen grote handgrepen in de keuken. Meestal horizontaal geplaatst.  Met name de RVS stangengreep is erg groot en gewild. Daardoor komen de handgrepen tegen elkaar aan, indien met een deur opendoet.

13. Bij de planning. Soms kan een kookeiland of spoeleiland te ver of te dichtbij de rest van de keuken staan. Indien de keuken te ver staat, merkt u snel dat de afstand gaat irriteren tijdens het koken. Een te korte afstand tussen eiland en keuken maakt de keukenruimte te klein.

14. Geen verlichting, of verlichting op de verkeerde plek. Vaak word verlichting niet eens benoemd door keukenadviseurs tijdens het eerste gesprek. Dit komt doordat het behoorlijk prijzig is.

Tip: de Grootste keukenshowroom bekijken? Bekijk de Top 3 grote keukenshowrooms

Hoe kunt u keukenfouten voorkomen?

Indien u een rechtsbijstand verzekering afsluit, bent u voor een deel beschermd tegen de risico’s. Deze rechtsbijstandverzekering moet wel ver voor de aanschaf van de keuken gestart zijn. Als het mis gaat is het al te laat. Voor maar € 8,75 per maand heeft u een goedkope rechtsbijstand voor uw nieuwe keuken. Dekt in Nederland, België en Duitsland.

Advies en voorbereiding is het allerbelangrijkste bij een keuken kopen. Ook al verwacht u dat de adviseur alles moet vertellen. Er zullen ongetwijfeld dingen vergeten worden. Voor de voorbereiding kunt het beste informatie thuisgestuurd krijgen voor op de bank. Naast belangrijke informatie staan er ook prachtige keukens in. Ontvang het informatiepakket >

Daarnaast heeft u perfect advies nodig. Geen gladde verkoper die alles maar zegt om u de keuken te verkopen. Bezoek een keukenzaak met topadvies. U bent namelijk niet verplicht uw keuken daar te kopen. Laat meerdere winkels maar advies geven, hoe meer u weet, hoe beter uw keuken zal worden.

Dit zijn de keukenzaken die qua advies door klanten het beste worden gewaardeerd.

Wees extra alert als u een keuken in Duitsland koopt

Veel huishoudens willen naar Duitsland om de nieuwe keuken te kopen. Het word een ander verhaal indien u gebruik maakt van Duitse installateurs. Verdiep u goed in een keuken in Duitsland kopen.

Bent u van plan uw keuken in Duitsland te kopen? Deze Duitse keukenzaak net over grens heeft jarenlange ervaring met keukens in Nederland plaatsen. Door de Nederlands sprekende adviseurs en montage op Nederlandse bodem, is kans op fouten hier het kleinst. Dat word tevens bevestigd doordat dit bedrijf geen klachten wil. Er zijn tevens geen klachten over dit bedrijf te vinden.

Bekijk de veiligste keukenwinkel in Duitsland.

Wat kunt u doen tegen keukenfouten?

Uw eigen keuken foutloos bestellen ligt helaas niet volledig in uw handen. Toch kunt u wat dingen doen om veel voorkomende fouten te voorkomen. Hier wat tips en aanraders.

Wees zeker van uw maat

Bestel geen keuken als er nog een muur moet komen. Daarnaast raden wij u aan om de keuken altijd door een vakman in te laten meten. Ook al gaat u de keuken zelf plaatsen. Doordat u een ander de keuken laat inmeten, bent u niet meer verantwoordelijk voor de maten. U neemt een enorm risico  indien u zelf gaat meten.

Controleer zelf de maten ook

Controleer de maatvoering van uw keukenruimte zelf nog eens. Past het volgens u? Indien u problemen verwacht of twijfelt over iets, kunt u dat gerust aangeven.

Lees de keukenofferte door

Vertrouw er niet blindelings op dat de offerte goed is. Probeer u te verdiepen in de offerte. Ziet u dingen waar u over twijfelt? Vraag het de keukenadviseur gerust.

Vraag een bovenaanzicht tekening

Deze tekening van uw nieuwe keuken kan elke keukenwinkel eenvoudig uitdraaien. Compleet met maatvoeringen er bij. Onder de verkopers ook wel bekend als 2D tekening. De uitdraai is van de voorkant, maar ook van de bovenkant uit te draaien.

Bekijk uw groepenkast

En vergelijk de groepenkast met de apparatuur die in uw keuken moet komen. Dit voorkomt extra hoge kosten. Het kan namelijk maar zo zijn dat u een nieuwe keuken wilt met een aantal nieuwe dingen. Bijvoorbeeld een koffiezetapparaat en een stoomoven. Vaak komt u er dan op het laatste moment achter dat er extra groepen nodig zijn. Dit kan behoorlijk in de kosten lopen.

Is er in uw keuken ook iets fout gegaan? Laat het ons weten. Wij verzamelen alle soorten fouten in de keuken en zullen op den duur daar een overzicht van maken.

Bekijk de korte cursus keuken kopen

Door deze cursus hebben reeds 40.000 bezoekers de laatste 9 jaar veel fouten voorkomen: bekijk de cursus >

Laat een huisbezoek uitvoeren

Waarom verminderd de kans op problemen bij een huisbezoek van een keukenwinkel in uw ruimte? Doordat de adviseur  bij u thuis komt, ziet hij direct de problemen die kunnen ontstaan en heeft hij een beter beeld van de ruimte. Er zijn helaas maar weinig winkels die een huisbezoek doen. Een daarvan, met perfecte keukenmerken. Het zal u niets verbazen dat het aantal klachten van deze keukenwinkel minimaal is.

Bekijk de enigste keukenwinkel met de mogelijkheid voor een vrijblijvend huisbezoek keukenadvies >

Optioneel: keukenadviesbureau

Als laatste is er nog de mogelijkheid gebruik te maken van een keukenadviesbureau. Tegen meerprijs kunt u een losstaande keukenspecialist inhuren. Als eerste is dit vaak niet goedkoop en is de meerwaarde van een keukenadviesbureau vaak nihil. Daarnaast werken ze ook vaak nog wel samen met bevriende keukenwinkels. Het kan dus zijn dat u betaald, maar een keukenwinkel een adviesbureau ook nog betaald.

Dit geeft ook een aantal voordelen. Als eerste zal hij voor een extra controle zorgen. Zelfs als het bureau en de winkel samenwerken, krijgt u toch de keuken voor een betere prijs. De verloning echter, is meestal niet in verhouding.

Samenvatting

Er bestaat 56% kans dat ook u met fouten in de keuken te maken krijgt. Dit kunnen grote of kleine fouten zijn. Wees gerust, de meeste fouten zijn gering. Wij schatten dat u ongeveer 20% daarvan zelf kunt voorkomen.

20% van de keukenfouten kunt u zelf voorkomen

 

Maak een lijst met wensen aan de hand van de informatie die u kunt ontvangen. Ruim 92% van de keuken zoekenden doet dit door
onze mooiste keukens magazines vrijblijvend aan te vragen.

Ga daarna naar minimaal 3 winkels en laat u goed informeren. Hoe meer inzicht u krijgt, hoe beter u voorbereid bent. Lees de offerte goed door. Indien u dan ook nog wat in de prijs wilt besparen kunt u meedoen aan onze second opinion keukenofferte.

Laat altijd de keukenruimte inmeten door een vakkundige en zorg er voor, dat die partij altijd verantwoordelijk is voor de maten. Het meest ideale zou zijn als u de keuken ook door een ander laat monteren. Besluit u toch zelf de keuken te monteren, heeft de keukenwinkel een extra argument om u meer verantwoordelijk te maken voor de fouten. Dit gebeurd in praktijk vaak.

Welke keukenontwerpen passen er in uw ruimte en wat kost dat? Maak makkelijk een keukenontwerp