Update 05-02-2019:

Het lijkt er op dat Mandemakers de regeling inmiddels weer heeft herzien. Zo is er bij de moedervestiging alweer sprake van bijbetalen, óók tijdens de eerste twee dagen. Vraag daarom voor je tekent uitdrukkelijk om de annuleringsvoorwaarden van de winkel waar je zit en lees deze nauwkeurig na. Vraag ook vooral om de Algemene Voorwaarden, ook die zijn van belang.

Gezien de hoeveelheid vragen die we over dit onderwerp krijgen: Informatie in blogartikelen op internet is niet per se altijd actueel en zeker niet bindend. We geven ook beslist géén juridisch advies. Raadpleeg bij twijfel over uw keukenaankoop een jurist. Ga niet zitten wachten op een reactie van ons. Mede gezien de tijdsdruk die op deze overeenkomsten staat.

Publicatiedatum 02-01-2018:

Wat kost het annuleren van een Keuken nu precies? Het zal je niet ontgaan zijn. De laatste tijd is er veel te doen geweest over het annuleren van een keuken. Tot nu toe zijn de ervaringen keuken annuleren niet best en een keuken kosteloos annuleren was eigenlijk nooit mogelijk. De keukenorder of overeenkomst was getekend en men zat aan een keukenwinkel vast.

 

Keuken annuleren kosten 2019

Bij een gemiddelde keuken annulering zit men gemiddeld vast aan 30% van de keukenprijs. Dit kwam een tijd geleden in het nieuws omdat een partij het nodig vond om een vrachtwagen met mest voor het hoofdkantoor van een van de grootste keukenketens leeg te kiepen.

Je kan je afvragen of de actie heel netjes was, feit is wel dat keukenland even heel erg wakker werd geschud. Dit was bij de Mandemakers groep. DMG staat overigens voor De Mandemakers Groep, waaronder meerdere keukenzaken vallen zoals Mandemakers, Keukenconcurrent, Keukenkampioen, Brugman, Grando, Keukenloods, Superkeukens en nog een aantal.

Waar ging deze actie over? Consumenten waren boos nadat ze getekend hadden voor een op dat moment geldende actie met hoge korting. Daarna bleken ze aan de nieuwe keuken vast te zitten die ze uiteindelijk toch niet wilden afnemen.

Misschien was dat niet zo handig van die mensen, aangezien ze wel duidelijk een koopcontract tekenden met bijbehorend bedrag. Een overeenkomst dus. En bij elke koopovereenkomst voor een nieuwe keuken, zit natuurlijk een annuleringsregeling voor de keuken.

Het enthousiasme dat deze klant in de showroom had, was thuis ineens toch wat minder en de klant besloot er van af te zien. Toen zij daarna de keuken wilden annuleren moesten ze ineens 30% van de keuken aanschaf betalen en dat is best veel op dat moment.

De vraag is nu, was dit terecht en is De Mandemakers Groep de enige die aangepakt moest worden? In dit artikel doen we het een en ander uit de doeken en lees je wat er gebeurd is na de actie met mest. Na het lezen van dit artikel kunt u hopelijk weer rustig en geïnformeerd een keuken kopen.

 

Voorwaarden annuleren keuken

Zijn er veel verschillende keukenketens en zelfstandigen met dezelfde voorwaarden? In Nederland zijn veel verschillende keukenketens en zelfstandigen actief. Zijn deze zaken dan beter met hun voorwaarden dan De Mandemakers Groep? We hebben gekeken bij een flink aantal grote keukenwinkels.

Ze zijn allemaal heel duidelijk op hun sites en voorwaarden van hoe geweldig ze zijn maar als je gaat zoeken naar wat kost het om een keuken te annuleren, veel succes met zoeken, zo goed als onvindbaar! Toch opmerkelijk.. niet?

Als je wat verder gaat zoeken kom je erachter dat veel zaken aangesloten zijn bij CBW. Deze organisatie is onafhankelijk en heeft samen met de Consumentenbond en de branche zelf een richtlijn afgesproken, daar staat onder andere in dat in geval van annulering voor het daadwerkelijk bestellen van de keuken er maximaal 30% van de aanschafwaarde mag worden geëist.

Dit betekend dus dat veel keukenzaken deze methode hanteren en dus niet alleen De Mandemakers Groep. Let wel er zijn maximaal 30% annuleringskosten, maar aangezien geen van de keukenzaken open zijn over zijn persoonlijke voorwaarden mag je het zelf invullen. Een keukenwinkel kan dus ook 15 procent aanbetaling vragen of 25 procent.

Dit zijn veel voorkomende bedragen. De Mandemakers Groep deed hier dus niets verkeerd. Ze hebben zich gehouden aan de voorwaarden die gezamenlijk zijn afgesproken met CBW en de consumentenbond.

Gevolg en reactie van de keten: Nadat de mannen hun mest hadden gekiept en het filmpje op internet hadden gezet ging het hard. De annuleringsregeling werd landelijke nieuws. Op social media ging het heel snel. Niet iets was je als bedrijf graag ziet gebeuren. Nu dit zo naar buiten gebracht was, hadden ze bij De Mandemakers Groep wel een groot probleem, hoe moesten ze daar op gaan reageren?

Het bedrijf met een goede reputatie was ineens doelwit geworden van de media. De reactie bleef niet lang uit, het directielid verscheen in de latenightshow op televisie. Hij verdedigde zijn bedrijf netjes en gaf aan dat zijn adviseurs verkopers zijn.

Het is hun taak de consument te verleiden tot het aanschaffen van de keuken, wij helpen de klant kopen. Kan een consument dat een bedrijf verwijten dat ze hun beroep uitoefenen.. tja iets om over na te denken misschien.

Maar belangrijker: de Mandemakers Groep paste het beleid aan! De Mandemakers Groep is een bedrijf wat heel veel tevreden klanten heeft en dat graag zo wil houden. Uiteraard waren ze behoorlijk geschrokken en werd de wereld wakker geschud omtrent het keuken annuleren en de kosten hierbij. De directie zei heel mooi: ´Wij passen ons beleid aan omdat de markt dat van ons vraagt.´

 

Keuken annuleren: de nieuwe regels

Het nieuwe annulering beleid van de grootste keukenketen heeft een enorme wending genomen. DMG heeft een drastisch besluit genomen, en heeft nu waarschijnlijk één van de meest gunstigste annuleringsregelingen van de keukenbranche!

Onderstaande nieuwe regels gelden voor getekende keukencontracten waar je van af wilt. Keuken aankoop annuleren, maar ook keuken op afroep annuleren, (dat betekent een keuken pas over een jaar kopen maar wel koopzekerheid geven aan 1 winkel) bij Mandemakers, Keukenkampioen, Keukenconcurrent, Grando en Brugman:

De consument heeft nu bij een aantal formules die vallen onder De Mandemakers Groep 48 uur de mogelijkheid kosteloos te annuleren! Kosteloos een keuken annuleren. Dat is behoorlijk bijzonder. Vraag wel even om welke winkels het gaat. Zo is het in elk geval bij de naamdragende vestigingen van Mandemakers Keukens anders, daar betaalt men binnen de eerste twee dagen een percentage van 5% doch tenminste €500,- om te kunnen annuleren, en indien later een schadevergoeding opgebouwd uit variabele kosten welke in hoogte afhankelijk zijn van het stadium waarin de levering zich bevindt.


Keuken annuleren onder 10.000 euro:

Zijn deze 48 uur voorbij kost annuleren bij een keuken onder de €10.000,- nog maar €500.-

Keuken annuleren boven de 10.000 euro:

Kost de keuken meer dan €10.000,- is betaald u nog maar maximaal €1.000,-

Deze regel geldt totdat de keuken daadwerkelijk wordt besteld,en dat is doorgaand een aantal weken voor het plaatsen van de keuken. In die periode gelden wel de CBW voorwaarden. Een betere reactie had De Mandemakers Groep niet kunnen geven en de voorwaarden zijn nu erg gunstig voor de consumenten die daar hun keuken gaan aanschaffen.

Het is stil aan de overkant… Wat doet de concurrentie?

Andere keukenzaken zijn ondertussen verdacht stil. Reden? Waarschijnlijk omdat ze zelf ook niet zo graag de regels van het annuleren online willen zetten. Er is bij geen enkele keukenwinkel transparantie over de annuleringsvoorwaarden. Ben je dus op zoek naar een nieuwe keuken? Vraag er eens naar wat ze doen bij annuleren, want bij alle overige keukenwinkels zijn de annuleringsredenen en kosten waarschijnlijk niet gewijzigd.

 

Gegronde redenen om te annuleren

Eigenlijk zou ik met deze vraag moeten beginnen, waarom annuleren klanten eigenlijk een keuken? De meeste klanten kopen een nieuwe keuken als ze een nieuw huis hebben gekocht, of als ze de oude keuken willen vernieuwen.

Dat klopt maar er zijn bijvoorbeeld ook zat mensen die al een keuken kopen als de financiering eigenlijk nog niet rond is maar ook niet weken zonder keuken willen zitten als alles qua hypotheek en huis rond is.

Liever onder voorbehoud kopen dus, dan komt de klant ook niet in de problemen. Ook kan je ineens zonder baan komen te zitten of wegens het verbreken van een relatie, zijn allemaal onvoorziene omstandigheden waardoor het kan zijn dat je van de koop af wilt. Bijna altijd zult u schriftelijk moeten melden dat u van de keuken af wilt (of moet) en zal het vaak snel geregeld zijn.

Die 30% regeling was eigenlijk ook niet bedoeld voor deze groep mensen, maar voor mensen die zomaar een keuken aanschaffen en veel tijd vragen van de betreffende organisatie en dan toch maar besluiten dat ze elders willen kopen (vul zelf reden in..)

De regeling is helemaal niet bedoeld voor huishoudens die er toch niet zo’n goed gevoel bij hadden. De regeling is bedoeld voor huishoudens die onverwacht in de problemen komen door de aanschaf van een nieuwe keuken.

Nu kan ik me zo voorstellen dat als je eenmaal een nieuwe keuken gekocht hebt en jij vind elders een betere deal of een andere reden, dat je makkelijk de keuken weer annuleert het kost namelijk niets dus waarom niet, maar bij een keuken is annuleren wat lastiger.

Bedenk dan even dat het voor de betreffende verkoper en partij niet zo’n leuke actie is, en deze nieuwere gunstige voorwaarden er nu dus voor zorgen dat je dit kan doen. Eerlijker zou het zijn open te zijn waarom je wel wilt annuleren dan kunnen ze er vast wat mee doen.

 

Hoe verder met de annuleringsregeling keukens

Moraal van dit verhaal, laat je niet verleiden door allerlei acties en verkooppraatjes, want eerlijk daar zijn ze goed in. Ga lekker oriënteren en koop je keuken waar het voor je gevoel klopt, aandacht voor persoonlijke wensen, de tijd nemen, vertrouwen in de winkel die netjes alles regelt, leuke sfeer en een getalenteerde verkoper.

Keuken annuleren samengevat:

Belangrijk: de nieuwe annuleringsregeling is aangepast bij 1 keten, waarbij de gemiddelde kosten dalen bij het annuleren van 30% naar ongeveer 5% tot 10%. Vermoedelijk volgen er in de toekomst meer.

Is de keuken naar wensen en de prijs goed, en last but not least zijn de voorwaarden goed? Zoals wat als jij de keuken niet kunt afnemen? Ga er dan voor! Klopt alles dan gun je een verkoper ook de verkoop en is annuleren een noodgreep die hopelijk niet nodig is.

Koop een keuken als jij zeker weet dat je niet wilt annuleren.

Keuken annuleren in de toekomst:

Het kan 2 kanten op in 2019: De annuleringsregeling valt weer in de vergetelheid, immers niemand wil die regels op zijn site hebben. Maar logischerwijs verwachten wij in de toekomst meer soepelere regelingen voor annulering, bij meerdere partijen. Of andere keukenwinkels deze regels uit zichzelf direct gaan aanpassen, is een vraag die open blijft staan.

 • Avatar Peter Kooijman schreef:

  Ik heb een contract getekend afgelopen zaterdag nu is het maandag kan ik nog onder de contract afkomen.

  • IZAA IZAA schreef:

   Beste Peter,

   De voorwaarden verschillen per keukenzaak. Het ondertekende contract (en bijbehorende voorwaarden) kunnen u hier uitsluitsel over geven.

   Groet, team IZAA

 • Avatar Willem - Jutter schreef:

  mag de rekening ook nog na 3 maanden na annuleren worden berekend

 • Avatar gast schreef:

  Is de keukenzaak verplicht je te wijzen op annuleringsvoorwaarden (en bijbehorende voorwaarden) ?

  • IZAA IZAA schreef:

   Beste, een keukenbedrijf is verplicht de voorwaarden mee te geven. Bij een contract hoor je de voorwaarden overhandigd te krijgen. Een digitaal aangegaan contract mag de voorwaarden eveneens digitaal (pdf etc) aanleveren maar bij een op papier getekend contract horen dus papieren voorwaarden. Tenzij redelijkerwijs niet mogelijk.

 • Avatar Gast schreef:

  Keuken orderbevestiging getekend begin april. Op afroep en nog niet besteld en ook niet ingemeten omdat er nog gestucadoord moest worden. Nu willen we annuleren omdat onze verbouwing duurder uitvalt en we voor een andere keuken willen gaan qua kosten.
  Waar moeten we op rekenen qua kosten. (Brugman).

  • IZAA IZAA schreef:

   Beste Gast,

   Volgens de voorwaarden die op de website van Brugman keukens staan, dient u rekening te houden met deze kosten:

   “De schadevergoeding bedraagt 30% van de koop-/aanneemsom, behalve als partijen iets anders hebben afgesproken. Deze is 50% als de afnemer annuleert terwijl hij al is geïnformeerd dat de (deel)levering kan plaatsvinden.”

   Hoop dat u hiermee geholpen bent.

   Team IZAA

 • Avatar Affi schreef:

  Bij Bruynzeel keukens is na 5 werkdagen een keukenorder kosteloos te annuleren. Daarnaast zijn ze erg coulant indien deze na 5 dagen alsnog geannuleerd gaat worden als er dus nog geen kosten zijn gemaakt.

 • Avatar Jacqueline Hogenelst schreef:

  Beste Izaa,

  Wij hebben zondag 6-10-2019 een koopcontract getekend bij Grando keukens. Twee dagen later geeft de eigenaar aan dat het spuitwerk e.d duurder uit gaat vallen en de keuken daardoor 3000 euro duurder wordt. Dat willen wij niet betalen,we hebben getekend voor dat andere bedrag. Mag/kan dit zomaar? En als wij willen annuleren gaat ons dit dan geld kosten?

  • IZAA IZAA schreef:

   Geachte mevrouw,

   Wat vervelend om te horen dat het zo is gelopen. Dit is een juridische kwestie waarin wij helaas totaal geen uitspraken kunnen doen.
   Wij adviseren u zo snel mogelijk juridische advies in te winnen.

   Met vriendelijke groet,

   Albert
   Izaa.nl