Diverse DMG franchises, inclusief het moederbedrijf, hebben hun voorwaarden alweer veranderd. Naar het schijnt zijn momenteel de CBW voorwaarden leidend. De voorwaarden wijken nog steeds vaak af op de eerste twee dagen na aankoop. Vraag ALTIJD de (algemene) voorwaarden bij je koopcontract. Twijfel je toch? Verdoe dan geen tijd met zelf Googlen maar raadpleeg direct een jurist.

Keuken annuleren in 2024

Update februari 2022

We zaten eens te denken… de tijd vliegt. Hoe zou het zijn met de annuleringsregeling in keukenland? De regels waren enorm onduidelijk. Zie hieronder – onder de updates. We kregen echt enorm veel mails van mensen die het niet snapten. En terecht.

Hoe gaat het nu?

De regels zijn weer terug bij af. De storm ligt. Iets met plas, glas en was… Eigenlijk was het ook niet eerlijk – alleen Mandemakers aanvallen op de annuleringsregeling, terwijl heel keukenland op dezelfde manier werkt. Daar hoorde je niemand over. De hoogste boom ving de meeste wind.

Het artikel is een beetje een chaos geworden.
Waarom is dit teruggedraaid?

Het idee was niet houdbaar. Je kunt wel als keukenzaak de annuleringsregeling versoepelen omdat je in de spotlights komt… Maar wat gebeurd er als al die andere keukenzaken niets doen? Die boefjes… ze kijken de andere kant op. Dan is Mandemakers de dupe.

Natuurlijk moest het teruggedraaid worden…

Wat gingen slimme verkopers van concurrenten doen? Zeggen tegen klanten van Mandemakers: koop maar bij ons. Hier heb je een betere deal – Bij Mandemakers kun je toch makkelijk annuleren.

Geen wonder dat het teruggedraaid is!

Herziening 04-02-2020:

Onderstaande berichtgeving was de stand van zaken ten tijde van het verschijnen van dit artikel medio 2018. Het lijkt er op dat Mandemakers de regeling inmiddels weer heeft herzien. Zo is er bij de moedervestiging alweer sprake van bijbetalen, óók tijdens de eerste twee dagen. Vraag daarom voor je tekent uitdrukkelijk om de annuleringsvoorwaarden van de winkel waar je zit en lees deze nauwkeurig na. Vraag ook vooral om de Algemene Voorwaarden, ook die zijn van belang.

Gezien de hoeveelheid vragen die we over dit onderwerp krijgen: informatie in blogartikelen op internet is niet per se altijd actueel en zeker niet bindend. We geven ook beslist géén juridisch advies. Raadpleeg bij twijfel over je keukenaankoop een jurist. Ga niet zitten wachten op een reactie van ons. Mede gezien de tijdsdruk die op deze overeenkomsten staat.

Publicatiedatum 02-01-2018:

Wat kost het annuleren van een Keuken nu precies? Het zal je niet ontgaan zijn. De laatste tijd is er veel te doen geweest over het annuleren van een keuken. Tot nu toe zijn de ervaringen keuken annuleren niet best en een keuken kosteloos annuleren was eigenlijk nooit mogelijk. De keukenorder of overeenkomst was getekend en men zat aan een keukenwinkel vast.

 

Keuken annuleren kosten 2024

Bij een gemiddelde keuken annulering zit men gemiddeld vast aan 30% van de keukenprijs. Dit kwam een tijd geleden in het nieuws omdat een partij het nodig vond om een vrachtwagen met mest voor het hoofdkantoor van een van de grootste keukenketens leeg te kiepen.

Je kan je afvragen of de actie heel netjes was, feit is wel dat keukenland even heel erg wakker werd geschud. Dit was bij de Mandemakers groep. DMG staat overigens voor De Mandemakers Groep, waaronder meerdere keukenzaken vallen zoals Mandemakers keukens, Wooning keukens, Keukenconcurrent, Keukenkampioen, Brugman, Grando, Keukenloods en nog een aantal.

Waar ging deze actie over? Consumenten waren boos nadat ze getekend hadden voor een op dat moment geldende actie met hoge korting. Daarna bleken ze aan de nieuwe keuken vast te zitten die ze uiteindelijk toch niet wilden afnemen.

Misschien was dat niet zo handig van die mensen, aangezien ze wel duidelijk een koopcontract tekenden met bijbehorend bedrag. Een overeenkomst dus. En bij elke koopovereenkomst voor een nieuwe keuken, zit natuurlijk een annuleringsregeling voor de keuken.

Het enthousiasme dat deze klant in de showroom had, was thuis ineens toch wat minder en de klant besloot er van af te zien. Toen zij daarna de keuken wilden annuleren moesten ze ineens 30% van de keuken aanschaf betalen. Dat is best veel, op dat moment.

De vraag is nu, was dit terecht en is De Mandemakers Groep de enige die aangepakt moest worden? In dit artikel doen we het een en ander uit de doeken en lees je wat er gebeurd is na de actie met mest. Na het lezen van dit artikel kun je hopelijk weer rustig en geïnformeerd een keuken kopen.

 

Voorwaarden annuleren keuken

Zijn er veel verschillende keukenketens en zelfstandigen met dezelfde voorwaarden? In Nederland zijn veel verschillende keukenketens en zelfstandigen actief. Zijn deze zaken dan beter met hun voorwaarden dan De Mandemakers Groep? We hebben gekeken bij een flink aantal grote keukenwinkels.

Ze zijn allemaal heel duidelijk op hun sites en voorwaarden – iedere keukenzaak is geweldig  😉 En zoek nu maar eens informatie naar wat het kost om een keuken te annuleren.. veel succes met zoeken – zo goed als onvindbaar! Toch opmerkelijk.. niet?

Als je wat verder gaat zoeken kom je erachter dat veel zaken aangesloten zijn bij CBW. Deze organisatie is onafhankelijk en heeft samen met de Consumentenbond en de branche zelf een richtlijn afgesproken, daar staat onder andere in dat in geval van annulering voor het daadwerkelijk bestellen van de keuken er maximaal 30% van de aanschafwaarde mag worden geëist.

De consumentenbond doet ook onderzoek naar keukenwinkels – en niet altijd met succes.

Dit vinden wij van het consumentenbond keukenonderzoek.

Dit betekend dus dat veel keukenzaken deze methode hanteren en dus niet alleen De Mandemakers Groep. Let wel er zijn maximaal 30% annuleringskosten, maar aangezien geen van de keukenzaken open zijn over zijn persoonlijke voorwaarden mag je het zelf invullen. Een keukenwinkel kan dus ook 15 procent aanbetaling vragen of 25 procent.

Dit zijn veel voorkomende bedragen. De Mandemakers Groep deed hier dus niets verkeerd. Ze hebben zich gehouden aan de voorwaarden die gezamenlijk zijn afgesproken met CBW en de consumentenbond.

Gevolg en reactie van de keten: Nadat de mannen hun mest hadden gekiept en het filmpje op internet hadden gezet ging het hard. De annuleringsregeling werd landelijke nieuws. Op social media ging het heel snel. Niet iets was je als bedrijf graag ziet gebeuren. Nu dit zo naar buiten gebracht was, hadden ze bij De Mandemakers Groep wel een groot probleem, hoe moesten ze daar op gaan reageren?

Het bedrijf met een goede reputatie was ineens doelwit geworden van de media. De reactie bleef niet lang uit, het directielid verscheen in de latenightshow op televisie. Hij verdedigde zijn bedrijf netjes en gaf aan dat zijn adviseurs verkopers zijn.

Het is hun taak de consument te verleiden tot het aanschaffen van de keuken, wij helpen de klant kopen. Kan een consument dat een bedrijf verwijten dat ze hun beroep uitoefenen.. tja iets om over na te denken misschien.

Maar belangrijker: de Mandemakers Groep paste het beleid aan! De Mandemakers Groep is een bedrijf wat heel veel tevreden klanten heeft en dat graag zo houdt.

Uiteraard waren ze behoorlijk geschrokken en werd de wereld wakker geschud omtrent het keuken annuleren en de kosten hierbij. De directie zei heel mooi: ´Wij passen ons beleid aan omdat de markt dat van ons vraagt.´

Nu alleen niet meer…

Keuken annuleren: de ”tijdelijke walhalla” regels

Het nieuwe annulering beleid van de grootste keukenketen heeft een enorme wending genomen. DMG heeft een drastisch besluit genomen, en heeft nu waarschijnlijk één van de meest gunstigste annuleringsregelingen van de keukenbranche!

Onderstaande nieuwe regels gelden voor getekende keukencontracten waar je van af wilt. Keuken aankoop annuleren, maar ook keuken op afroep annuleren, (dat betekent een keuken binnen een jaar kopen – maar wel koopzekerheid geven aan de winkel) bij Mandemakers, Keukenkampioen, Keukenconcurrent, Grando en Brugman:

De consument heeft nu bij een aantal formules die vallen onder De Mandemakers Groep 48 uur de mogelijkheid kosteloos te annuleren! Kosteloos een keuken annuleren. Dat is behoorlijk bijzonder.

Vraag wel even om welke winkels het gaat. Zo is het in elk geval bij de naam dragende vestigingen van Mandemakers Keukens anders, daar betaalt men binnen de eerste twee dagen een percentage van 5% doch tenminste €500,- om te kunnen annuleren, en indien later een schadevergoeding opgebouwd uit variabele kosten welke in hoogte afhankelijk zijn van het stadium waarin de levering zich bevindt.


Keuken annuleren onder 10.000 euro:

Zijn deze 48 uur voorbij, kost annuleren bij een keuken onder de €10.000,- nog maar €500.- (geldt dus niet meer)

Keuken annuleren boven de 10.000 euro:

Kost de keuken meer dan €10.000,- is betaal je nog maar maximaal €1.000,- (geldt dus niet meer)

Deze regel geldt totdat de keuken daadwerkelijk wordt besteld, dat is doorgaans een aantal weken voor het plaatsen van de keuken. In die periode gelden wel de CBW voorwaarden. Een betere reactie had De Mandemakers Groep niet kunnen geven en de voorwaarden zijn nu erg gunstig voor de consumenten die daar hun keuken gaan aanschaffen.

Het is stil aan de overkant… Wat doet de concurrentie?

Andere keukenzaken zijn ondertussen verdacht stil. Reden? Waarschijnlijk omdat ze zelf ook niet zo graag de regels van het annuleren online willen zetten. Er is bij geen enkele keukenwinkel transparantie over de annuleringsvoorwaarden.

Ben je dus op zoek naar een nieuwe keuken? Vraag er eens naar wat ze doen bij annuleren, want bij alle overige keukenwinkels zijn de annuleringsredenen en kosten waarschijnlijk niet gewijzigd.

 

Gegronde redenen om te annuleren

Eigenlijk zou ik met deze vraag moeten beginnen…

Waarom annuleren klanten eigenlijk een keuken?

De meeste klanten kopen een nieuwe keuken als ze een nieuw huis hebben gekocht, of als ze de oude keuken willen vernieuwen.

Dat klopt maar er zijn bijvoorbeeld ook zat mensen die al een keuken kopen als de financiering eigenlijk nog niet rond is maar ook niet weken zonder keuken willen zitten als alles qua hypotheek en huis rond is.

Liever onder voorbehoud kopen dus, dan komt de klant ook niet in de problemen. Ook kan je ineens zonder baan komen te zitten of wegens het verbreken van een relatie, zijn allemaal onvoorziene omstandigheden waardoor het kan zijn dat je van de koop af wilt. Bijna altijd zul je schriftelijk moeten melden dat je van de keuken af wilt (of moet) en zal het vaak snel geregeld zijn.

Die 30% regeling was eigenlijk ook niet bedoeld voor deze groep mensen, maar voor mensen die zomaar een keuken aanschaffen en veel tijd vragen van de betreffende organisatie en dan toch maar besluiten dat ze elders willen kopen (vul zelf reden in..)

De regeling is helemaal niet bedoeld voor huishoudens die er toch niet zo’n goed gevoel bij hadden. De regeling is bedoeld voor huishoudens die onverwacht in de problemen komen door de aanschaf van een nieuwe keuken.

Nu kan ik me zo voorstellen dat als je eenmaal een nieuwe keuken gekocht hebt en je vind elders een betere deal of een andere reden, dat je makkelijk de keuken weer annuleert het kost namelijk niets dus waarom niet, maar bij een keuken is annuleren wat lastiger.

Bedenk dan even dat het voor de betreffende verkoper en partij niet zo’n leuke actie is, en deze nieuwere gunstige voorwaarden er nu dus voor zorgen dat je dit kan doen. Eerlijker zou het zijn open te zijn waarom je wel wilt annuleren dan kunnen ze er vast wat mee doen.

 

Hoe verder met de annuleringsregeling keukens

Moraal van dit verhaal, laat je niet verleiden door allerlei acties en verkooppraatjes, want eerlijk daar zijn ze goed in. Ga lekker oriënteren en koop je keuken waar het voor je gevoel klopt, aandacht voor persoonlijke wensen, de tijd nemen, vertrouwen in de winkel die netjes alles regelt, leuke sfeer en een getalenteerde verkoper.

Korting is niet alles.

Keuken annuleren samengevat:

Belangrijk: de nieuwe annuleringsregeling is aangepast bij 1 keten, waarbij de gemiddelde kosten dalen bij het annuleren van 30% naar ongeveer 5% tot 10%.

Is de keuken naar wensen en de prijs goed, en last but not least zijn de voorwaarden goed? Zoals wat als je de keuken niet kunt afnemen? Ga er dan voor! Klopt alles dan gun je een verkoper ook de verkoop en is annuleren een noodgreep die hopelijk niet nodig is.

Koop een keuken als je zeker weet dat je niet wilt annuleren.

Keuken annuleren in de toekomst:

Het kan 2 kanten op in de toekomst: De annuleringsregeling valt weer in de vergetelheid, immers niemand wil die regels op zijn site hebben

of er gaat iets veranderen. Ik denk dat er iets gaat veranderen…

Maar eerst is het wachten op het volgende nieuwsitem… 😉

 • Peter Kooijman schreef:

  Ik heb een contract getekend afgelopen zaterdag nu is het maandag kan ik nog onder de contract afkomen.

  • IZAA schreef:

   Beste Peter,

   De voorwaarden verschillen per keukenzaak. Het ondertekende contract (en bijbehorende voorwaarden) kunnen u hier uitsluitsel over geven.

   Groet, team IZAA

 • Willem - Jutter schreef:

  mag de rekening ook nog na 3 maanden na annuleren worden berekend

  • IZAA schreef:

   Beste Willem,

   Dat is mogelijk. Tenzij er anders in de voorwaarden van de keukenzaak is bepaald.

   Groet, team IZAA

 • gast schreef:

  Is de keukenzaak verplicht je te wijzen op annuleringsvoorwaarden (en bijbehorende voorwaarden) ?

  • IZAA schreef:

   Beste, een keukenbedrijf is verplicht de voorwaarden mee te geven. Bij een contract hoor je de voorwaarden overhandigd te krijgen. Een digitaal aangegaan contract mag de voorwaarden eveneens digitaal (pdf etc) aanleveren maar bij een op papier getekend contract horen dus papieren voorwaarden. Tenzij redelijkerwijs niet mogelijk.

   • Aad schreef:

    Waneer de voorwaarden niet meegegeven zijn en een kopie van het overeengekomene ontvang je na verzoek pas na 10 dagen. Vervolgens vraag je om een specificatie waar vervolgens zeer moeilijk over wordt gedaan. Kan ik dan annuleren?

    • IZAA schreef:

     De juiste wijze van ter hand stelling van algemene voorwaarden is inderdaad van belang. We adviseren om voor deze specifieke situatie contact op te nemen met een jurist.

     Met vriendelijke groet,

     IZAA

 • Gast schreef:

  Keuken orderbevestiging getekend begin april. Op afroep en nog niet besteld en ook niet ingemeten omdat er nog gestucadoord moest worden. Nu willen we annuleren omdat onze verbouwing duurder uitvalt en we voor een andere keuken willen gaan qua kosten.
  Waar moeten we op rekenen qua kosten. (Brugman).

  • IZAA schreef:

   Beste Gast,

   Volgens de voorwaarden die op de website van Brugman keukens staan, dient u rekening te houden met deze kosten:

   “De schadevergoeding bedraagt 30% van de koop-/aanneemsom, behalve als partijen iets anders hebben afgesproken. Deze is 50% als de afnemer annuleert terwijl hij al is geïnformeerd dat de (deel)levering kan plaatsvinden.”

   Hoop dat u hiermee geholpen bent.

   Team IZAA

 • Affi schreef:

  Bij Bruynzeel keukens is na 5 werkdagen een keukenorder kosteloos te annuleren. Daarnaast zijn ze erg coulant indien deze na 5 dagen alsnog geannuleerd gaat worden als er dus nog geen kosten zijn gemaakt.

 • Jacqueline Hogenelst schreef:

  Beste Izaa,

  Wij hebben zondag 6-10-2019 een koopcontract getekend bij Grando keukens. Twee dagen later geeft de eigenaar aan dat het spuitwerk e.d duurder uit gaat vallen en de keuken daardoor 3000 euro duurder wordt. Dat willen wij niet betalen,we hebben getekend voor dat andere bedrag. Mag/kan dit zomaar? En als wij willen annuleren gaat ons dit dan geld kosten?

  • IZAA schreef:

   Geachte mevrouw,

   Wat vervelend om te horen dat het zo is gelopen. Dit is een juridische kwestie waarin wij helaas totaal geen uitspraken kunnen doen.
   Wij adviseren u zo snel mogelijk juridische advies in te winnen.

   Met vriendelijke groet,

   Albert
   Izaa.nl

 • Rosalina schreef:

  Beste Izaa,
  Mooie keuken besteld. Toen we een aantal dagen na het ondertekenen terugkwamen om nog wat details te bespreken was de sympathieke verkoper opeens niet meer werkzaam bij het bedrijf. Ivm privacy werden er ook geen verdere uitspraken over gedaan. Dat het gevoelig lag was wel duidelijk. Inmiddels zijn wij aan het twijfelen geraakt. Wat zijn onze opties nu? Het gezeur over details is ook reeds begonnen.

  • IZAA schreef:

   Beste Rosalina,
   Normaliter gaat men een koopovereenkomst aan met het bedrijf, niet met de individuele verkoper (bijzondere clausules daargelaten). We gaan er redelijkerwijs vanuit dat dat hier ook het geval is. Een andere medewerker kan de afhandeling van de order dan overnemen. Twijfelt u of er in uw geval afwijkende omstandigheden zijn, leg dan uw koopovereenkomst voor aan een jurist.

   Met vriendelijke groet,
   Peter,
   Izaa.nl

 • Stef schreef:

  Wat als je relatie over is en je net een een handtekening onder een nieuwe keuken heb gezet

  • IZAA schreef:

   Beste Stef,

   Vervelend om te horen! We zijn natuurlijk geen juristen maar zover ons bekend is een dergelijke privéomstandigheid geen reden om een overeenkomst te ontbinden. Misschien is de winkel gevoelig voor je verhaal? Proberen kan altijd.

   Met vriendelijke groet,
   Peter
   Izaa.nl

 • Monique schreef:

  Betaal je bij het annuleren nu 30% of is de regel tot 500, euro onder de 10.000 euro en boven de 10.000 euro max 1.000 euro.
  Het is niet duidelijk!

  • IZAA schreef:

   Bij Mandemakers in geval van binnen 2 dagen annuleren tegen 5% van de aankoopprijs met een minimum van €500,-. Ná 2 dagen hangt e.e.a. af van het stadium van levering.

   • Monique schreef:

    Bij Keuken concurrent. Keuken moet nog ingemeten worden en is volgens mij ook niet besteld voor fabricage. In 2018 besteld (op afroep dus) maar we krijgen niet genoeg financiering voor deze keuken.

    • IZAA schreef:

     Dat maakt de zaak gecompliceerder. Voor zulke situaties kan een apart beding in het spel zijn. Hoe graag we ook advies geven, een specifieke kwestie als deze hoort bij een jurist thuis.

     Desondanks veel succes met de afhandeling van deze zaak en alvast een prettig weekend!

 • Gast schreef:

  Wij hebben een koopovereenkomst met een DMG label binnen 2 dagen geannuleerd. Op de verstrekte voorwaarden staat dat dit kosteloos is. DMG is echter van mening dat er per ongeluk oude voorwaarden verstrekt zijn en dat de ‘ huidige’ voorwaarden de 5% regeling hebben.

  Voor mij als consument zijn toch de verstrekte voorwaarden van toepassing? Dus kosteloos annuleren. Immers ik heb getekend met de verstrekte voorwaarden. Komt dit vaker voor?

  • IZAA schreef:

   Wij adviseren u om zo snel mogelijk juridisch advies in te winnen. Zelf doen wij hier geen uitspraken meer over.

   Succes!

 • Math schreef:

  Wij hadden een mondelinge overeenkomst Met de makelaar over het kopen van een huis. Toen hebben wij een keuken gekocht, en getekend, bij keukenwarenhuis.
  Daarna kregen wij een telefoontje van de makelaar dat het huis verkocht zou worden aan een andere geïnteresseerde! Nu hebben wij een ander huis gekocht waar een nieuwe keuken inzat.
  Volgens de kleine lettertjes in het koopcontract van keukenwarenhuis zitten wij nu vast aan 30% van de bestelde keuken wat neer komt op ong. 3000 euro!
  Klopt dit?

  • IZAA schreef:

   Beste Math,

   Zuur dat dit zo gelopen is. Of het klopt kunnen we van hieruit niet zeggen, maar als dat zo in de voorwaarden staat dan gaan we daar vanuit als er verder geen ontbindende voorwaarden in staan. De makelaar aanspreken zal ook niet al te makkelijk zijn, een mondelinge overeenkomst laat zich moeilijk bewijzen en aangenomen dát dat al lukt, aangezien als u als particulier handelde geldt voor een overeenkomst tot koop van een woning een schriftelijkheidsvereiste.

   Ons advies: leg de kwestie voor aan een jurist.

   Succes!

 • F Bos schreef:

  Heb bij de keukenconcurent de keuken na een dag gebeld om te anuleren en mails gestuurd maar hoor nou niks meer nog geen aanbetaling gedaan maar weten nu niet meer wat te doen

  • IZAA schreef:

   Beste heer Bos,

   Ons lijkt de aangewezen route om eerst even de winkel te bezoeken en daar een schriftelijke bevestiging van annulering te vragen. Aangezien we de verdere voorwaarden in de overeenkomst van hieruit niet kunnen zien kunnen we immers niet beoordelen of annuleren per email afdoende is. Even een bezoekje brengen voor alle zekerheid dus.

   Met vriendelijke groet,

   IZAA

 • Tuba schreef:

  Hi team IZAA, Ik heb op 17 junu via de mail een akkoord gegeven op onze keukenfactuur, verder nog niets getekend. Kan ik de keuken nog kosteloos annuleren? Zij werken met de CBW voorwaarden

  • IZAA schreef:

   Op het eerst oog zeggen we nee, dit aanbod is gewoon aanvaard. Overeenkomsten zijn in beginsel namelijk vormvrij, het helpt alleen ter bewijs van aanvaarding als er een handtekening is. In veel gevallen voldoet een email ook prima voor dat bewijs. Vanuit hier kunnen we natuurlijk niet in je exacte overeenkomst kijken. Ons advies: even contact opnemen met de winkel. Als men claimt dat je door die mailbevestiging aan de overeenkomst gebonden bent, en je wil er vanaf, dan rest niets anders dan je exacte situatie aan een jurist voorleggen.

   Succes!

   IZAA

 • IZAA

  >