Een keuken achterwand, ooit heel simpel voorzien van tegels, tegels en nog eens tegels. Die tijd is voorbij, althans het aantal mogelijkheden en alternatieven voor een achterwand keuken afwerking zijn aanzienlijk toegenomen.

Soorten materialen voor de keuken achterwand


Door de komst van de moderne keuken, de design keuken en de stoere landelijke keuken zien we steeds vaker keukens zonder bovenkasten. Daarmee wordt het bedenken van esthetische oplossing voor de keuken achterwand een lastiger vraagstuk. De mogelijkheden zijn echter zeer uitgebreid en dragen bij aan het creëren van een persoonlijke invulling van uw nieuwe keuken. Wij laten u de meest voorkomende oplossingen en materialen graag even zien. De materialen die wij u laten zien zijn: Beton, Glas & RVS.

Betonnen achterwand


Beton cire biedt veel mogelijkheden. Het wordt steeds vaker toegepast en kan in combinatie met een betonnen aanrechtblad een mooi geheel vormen. Om het aan te brengen heeft u echter wel de hulp van een vakman nodig. Voor een prijs van €35,00- €50,00 per m2 kunt u bij menige vakman uw oppervlakte laten afwerken met beton cire.

Meer over het inrichten en indelen van uw keuken? Zie hier alle tips >>

Alhoewel beton stuc, een bijzonder effect heeft in de totale uitstraling is het toch zaak om ervoor te zorgen dat het goed aangebracht wordt. Het materiaal heeft ook een sealer nodig. Zonder een sealer gaat u zonder meer problemen krijgen met vochtinwerking, en dan bent u “verder van huis”. De keuze voor een specifieke uitstraling betekent wel dat u hier min of meer aan vastzit. Anders dan met kalk en krijtverf zult u minder makkelijk van kleur kunnen veranderen.

Ook hier geldt dat de keuze van een spatrand gemaakt moet worden. Eerst een spatrand plaatsen en vervolgens de betonstuc aanbrengen geeft de meest strakke afwerking.

Glazen achterwand


Het grootste voordeel van glas is natuurlijk het gemak waarmee u het schoon kunt houden. Net als alle andere glazen oppervlakte is een glazen keuken achterwand net zo makkelijk te reinigen. Daarnaast kan het in voorkomende situaties wel eens de meest fraaie oplossing zijn. De keuze voor een matte of transparante uitvoering kan een hele wezenlijke zijn. Indien u kiest voor transparant glas moet u goed nadenken over de kleur achter het glas. Eigenlijk alleen voor een witte wand een handige oplossing, omdat een (uitgesproken) kleur nu eenmaal niet tijdloos is.

Een hardglazen keuken achterwand kost al gauw €125,00 per m2. De prijs is sterk afhankelijk van de maat van de achterwand, de uitvoering van het glas en eventuele toevoegingen in de vorm van foto’s en kleuren.

RVS-achterwand


Nog steeds een veelgebruikte oplossing. Een RVS plaat achter uw kookplaat zorgt voor een bescherming van uw muur. Een aantal aandachtspunten. Laat u deze afwerking doorlopen tot uw afzuigkap? Houdt dan rekening met het verschil in RVS van een afzuigkap en de gebruikte achterwand. RVS kan in het totaal plaatje een hinderlijke dissonant worden, qua uitstraling dan. Alhoewel de hygiënische eigenschappen van RVS prettig zijn, zien we dat er steeds minder voor deze oplossing wordt gekozen. Los van de uitstraling heeft u een uitdaging om een passende oplossing te vinden voor uw spatranden op het aanrechtblad. RVS spatlijsten lijken dan de enige mogelijkheid, welke ik echter niet op elk aanrechtblad zou adviseren.


Sven - team IZAA (redactie)

Inspiratie gekregen of nog meer ideeën opdoen? Vraag hier uw gratis keukenbrochures aan. 30.000+ bezoekers profiteerden al van vele aanbiedingen.

>