Is een keuken kopen in Duitsland goedkoper? Dat is een vraag die veel Nederlanders bezighoud. Wij zijn voor je op onderzoek uitgegaan. Bekijk alle feiten en fabels.

 


Duitse keukens vergelijken met andere keukenzaken?
Bekijk het hier!

– Bryan, keukenadviseur bij Izaa


 

 

Veel consumenten in Nederland beweren dat een keuken kopen in Duitsland goedkoper zou zijn. Het verhaal dat je vermoedelijk ook wel eens op een verjaardag hebt gehoord. Massa’s mensen zijn op zoek naar de goedkoopste en beste keukenzaak van Duitsland. Het liefste net over de grens.

 

Is een keuken kopen in Duitsland goedkoper?

Yes Yes. We gaan keukens in Duitsland kopen. Vaak krijgen wij de vraag: waar in Duitsland moeten wij een keuken kopen? Hoor je de vraag?

De klant zegt eigenlijk al: ik heb besloten mijn keuken al in Duitsland te kopen.

Consumenten gaan er dus al van uit dat een keuken uit Duitsland  kwalitatief beter of gelijk is aan een keuken in Nederland. Of in ieder geval goedkoper. Maar vraag je je dan ook af: Waarom een keuken kopen in Duitsland? Is de keuken over de grens werkelijk goedkoper?

Waarom een keuken in Duitsland kopen?

Natuurlijk omdat je denkt dat de prijs van een keuken daar goedkoper is, maar wat als er iets misgaat met je keuken?

De Duitse keukens zouden in verhouding veel goedkoper zijn dan de Nederlandse keukens. Dat is veel Nederlanders wel een paar uur in de auto waard naar onze oosterburen om zelf te ervaren dat het zo is. Dat ritje zou ik zelf ook maken als een keuken in Duitsland ook echt goedkoper is dan een Duitse keuken in Nederland.

Toegegeven: een ritje kost gemiddeld zo’n 4,5 uur (heen en terug). Maar waar de keukenzaken in Nederland echt de tijd voor je nemen om jou door middel van goed advies zo goed mogelijk te helpen, doen ze dat in Duitsland iets sneller.

Waar een Nederlandse keukenzaak er 4 uur over doet, zoals met het ontwerpen van en adviseren over de keuken en materialen, doet een Duitse keukenzaak er 2 uur over.

Heel logisch…die paar populaire keukenzaken over de grens in Duitsland hebben het erg druk met al die Nederlanders. Dat zijn de 2 argumenten waarom men in Duitsland een keuken zou kopen. De kortere advies tijd en de lagere prijs.

 

Is een keuken in Duitsland goedkoper?

Maar is een keuken in Duitsland ook echt veel goedkoper? Hoe verkopen ze dan een keuken in Duitsland?

Heel simpel. Doordat de keukenzaken al weten dat wij denken dat ze goedkoper zijn. Dit heeft te maken met het feit dat keukens in Duitsland worden geproduceerd en daardoor goedkoper zijn.

Duitsers gaan onder de Nederlandse prijs zitten. Duitsland wordt meestal als laatste station gebruikt. Duitse keuken offertes zien er verder hetzelfde uit als een Nederlandse keuken offerte.

Wat wij zien is dat men in Nederland offertes maken en dan pas gaan ze naar Duitsland om daar een scherpere prijs te krijgen. Daarnaast ga je niet twee keer op en neer. Ga je naar Duitsland, dan ga je er heen om daar te slagen en een keuken te kopen.

Dat weet je. Nog een keer dat stuk rijden is immers geen optie. Dat weten inmiddels ook Nederlandse keukenzaken, die net over de grens in Duitsland gevestigd zijn.

Is een keuken in Duitsland kopen dan goedkoper? Niet per definitie. Maar met wat kleine aanpassingen in apparatuur of het ontwerp lukt het iedere verkoper, dus ook in Nederland, om onder je prijs te gaan zitten. Je kunt jouw keuken dus net zo goed in Nederland kopen. Deze 4 keukenzaken bieden Duitse keukens voor een zeer scherpe prijs aan.

Sterker nog, je zou in Duitsland een keukenofferte kunnen laten maken en die in Nederland laten vergelijken. Ik garandeer je dat ze onder de Duitse keukenprijzen kunnen komen. Maar staar je niet blind op de korting. Hieronder zie je de problemen en de onzekerheid waar je mee te maken kunt krijgen als je een keuken in Duitsland koopt.

 


Duitse keukens vergelijken met andere keukenzaken?
Bekijk het hier!

– Bryan, keukenadviseur bij Izaa


 

Juridische informatie over een keuken in Duitsland kopen

Juridisch komen er nog wel wat problemen kijken bij een keuken waarvoor in Duitsland ondertekend is. De monteurs uit Duitsland die de keuken bij je plaatsen, hebben geen vergunning om de apparatuur aan te sluiten in Nederland. Ze mogen officieel zelfs niet eens een stekker in een stopcontact steken.

Het CBW is niet van toepassing buiten Nederland. Procedures waarmee het CBW je normaal gesproken helpt, zijn dus niet mogelijk. Keukenzaken zijn in Duitsland niet bij dit keurmerk aangesloten.

keuken kopen in duitsland

Ook is het Duitse recht van toepassing. Mits partijen overeenkomen dat het Nederlands recht van toepassing is, maar dat komt vrijwel nooit voor. Dit geldt natuurlijk voor alle grensoverschrijdende aankopen.

Behalve als een buitenlandse aannemer een huis bouwt of verbouwt in Nederland, dan is het Nederlands recht van toepassing, mits je daar nadrukkelijk afstand van doet. Krijg je dus problemen met je keuken dan kan het nog knap lastig worden en ben je letterlijk ver van huis.

 

BTW in Duitsland

In Duitsland betaal je 19% BTW op keukens. Die krijg je niet terug.

 

Zes feiten en fabels over keukens in Duitsland kopen

Een paar feiten over een keuken in Duitsland kopen:

Keukens in Duitsland zijn niet per definitie goedkoper

Duitse keukenzaken geven vaak hun keukenontwerpen niet mee

Duitse keukenzaken hebben Nederlandse verkopers in dienst

Het afsluiten (om de order vragen) gaat hetzelfde als in Nederland

Duitse verkopers gaan ervan uit dat je daar een handtekening zet gezien je lange rit

Duitse keukenzaken kunnen gewoon in Nederland monteren

 

Onze conclusie en tip over een keuken in Duitsland kopen:

Het maakt niet uit. Een Nederlandse deal kan beter zijn dan een Duitse deal en andersom. Duitse keukens zijn doorgaans ietsje goedkoper. De vraag is of je de bodemprijs krijgt.

Wil je je de moeite besparen om naar Duitsland te rijden en de problemen voorkomen die zich voor kunnen doen? Dat is tegenwoordig heel goed mogelijk door speciale aanbieders die meteen uit Duitsland keukens importeren en binnen tien dagen kunnen leveren.

Lees ervaringen met Duitse keukenwinkels net over de grens of bekijk de op het moment goedkoopste keukenzaak van Nederland, België én Duitsland.

 

Je bent aan zet!

Waar kopen huishoudens een keuken in Duitsland?

Toch een rit naar Duitsland wagen? Er zijn vier plekken waar Nederlandse keukenkopers heen reizen om een keuken in Duitsland te kopen: Kleve, Nordhorn, Gronau en Wurselen (bij Aken).

Dit zijn de 15 populairste keukenzaken in Duitsland waar Nederlanders naartoe gaan.

 

Weddenschap doen over Duitse keukens?

Met een glimlach eindig ik dit artikel, wetend dat niet alleen ik lach, maar ook de Duitse keukenzaken omdat er nog steeds ieder weekend mensen helemaal naar Nordhorn, Kleve of Würselen (Aken) of een andere Duitse stad rijden om daar hun keuken te kopen. Omdat men werkelijk denkt dat keukens daar veel goedkoper zijn.

keuken duitsland goedkoper

Om het tegendeel te bewijzen, nodig ik je uit om bij deze Duitse keukenzaken in Nederland te kijken. Zij bewijzen keer op keer dat de prijs van de keukenofferte nog lager kan. Je ontvangt altijd de scherpste prijs voor je keuken.

Update juli 2023:

De keukenmarkt ligt flink op zijn gat. Veel keukenzaken zijn flink in paniek. Niet alleen in Nederland, ook Duitse keukenzaken net over de grens hebben het rustig.

Nu is het de tijd om je keuken te kopen. De vraag is alleen: waar? Laat je offertes goed vergelijken! En beslis niet gelijk.

Nog niet op ‘keukenjacht’ geweest en eerst keukenmodellen met prijzen thuis bekijken? Ontvang hier het gratis keukenpakket thuis.

 • Jasmijn schreef:

  Hi,

  Ik wil graag de offerte welke wij hebben liggen van Brugman naar u toe mailen.

  Weddenschap Duitse Keukenzaak

 • Y. de Mos schreef:

  wij wonen in Nederland en wil graag weten of de keukens in Duitsland goedkoper zijn zoals verteld word. Wij willen daarom deze week richting Duitsland komen als het de moeite waard is. Ik hoor graag van u.

 • S schreef:

  Je betaald wel degelijk btw in Duitsland. En niet in Nederland.

 • stefan schreef:

  Beste team IZAA,
  Mijn ervaring is dat duitse keuken installateurs netter en degelijker werk leveren dan hun hollandse collega’s. Wij zijn momenteel reeds in onderhandeling met een duits keukenstudio ( eenmans zaak). Hun uitertse prijs komt op € 22.900. Heb ik nog een onderhandelingsmarge en zo ja hoeveel procent korting nog te behalen?

 • IZAA

  >