Informatie over ovens

Informatie over ovens? In de keuken is een oven een essentieel apparaat. U bereidt er ovenschotels in of andere gerechten. Bij een zoektocht naar een nieuwe oven is het belangrijk dat u weet wat voor soort ovens er zijn en welk soort oven u nodig heeft. Bent u op zoek naar een heteluchtoven of meer op zoek naar een elektrische oven? Of heeft u geen idee wat voor soort oven bij u past? Wij helpen u graag een handje en leggen uit wat voor ovens er zijn en welke het beste bij u past.

Bestel hier gratis keukenboeken om opstellingen en prijzen te zien van ovens of bekijk hier meteen de scherpste keukenzaak van het moment.

Informatie over ovens

Soorten ovens

  • Heteluchtovens
  • Thermo- of circulatiegrillen
  • Halogeenovens
  • Grillovens
  • Stoomovens
  • Zelfreinigende of pyrolytische ovens

Welke oven moet ik kiezen?

Hieronder geven wij een uitleg over elke oven.

Heteluchtoven/elektrische oven

Deze oven wordt gebruikt om ovengerechten te maken en om afbakproducten mee te bakken. Een heteluchtoven heeft ventilatoren aan de onderkant en aan de bovenkant die de warme lucht door de oven geleidelijk verspreiden. Op deze oven zie je vaak een symbool van een ventilator staan bij de rest van de knopjes. Een heteluchtoven is hetzelfde als een elektrische oven. Het enige verschil tussen een heteluchtoven en een elektrische oven zijn de ventilatoren die de warme lucht verspreiden. Een voordeel van een heteluchtoven, ten opzichte van andere ovens, is dat hij sneller opwarmt en gerechten sneller kan bereiden.

Bij een elektrische oven komt de hitte meestal van onderen. Hierdoor is de elektrische oven beter voor het bakken van taarten, cake en ander soort gebak. Gerechten moeten wel in het midden geplaatst worden. Het nadeel van een elektrische oven is dat hij minder snel opwarmt en u dus de tijd moet nemen voordat u iets in de oven gaat verwarmen.

Thermo- of circulatiegrillen

Dit is een variant van de heteluchtoven. Het verschil zit hem in de verspreiding van de lucht. Waar de heteluchtoven de gehele oven op dezelfde temperatuur probeerd te krijgen, verplaatst de thermo- of circulatieoven de hete lucht voornamelijk om het gerecht heen. Dit heeft als voordeel dat het eten wat u aan het maken bent in de oven, niet omgedraaid hoeft te worden. Het eten wordt immers al van alle kanten even warm.

Halogeenoven

De halogeenoven is nog vrij nieuw op de markt voor de ovens. De warmte wordt in deze ovens geproduceerd door een halogeenlamp. Deze lamp zal het halogeenlicht richting het voedsel stralen. De weerkaatsing van dit licht door het voedsel zal er vervolgens voor zorgen dat de warmte sneller en directer het voedsel binnen gaat. De bereidingstijd van het eten zal hierdoor aanzienlijk korter worden. Daarnaast is deze oven ook zeer zuinig in het verbruik van energie.

Grilloven

Ovens met een grill functie zijn voornamelijk voor het bereiden van eten met een krokant laagje. Deze functie wordt vanuit boven, onder of allebei de kanten van de oven richting het voedsel worden gestraald. Het maken van een krokant laagje is vooral aantrekkelijk wanneer u een kip wilt grillen of een lekker knapperig laagje op uw ovenschotel wilt gratineren.

In de meeste ovens zit een combinatie van de bovengenoemde functies. Zo zal de oven kunnen grillen, ontdooien, opwarmen en alleen warm houden. De meest geavanceerde apparaten zullen al deze functies combineren en zullen tevens een groot aantal voorprogrammering bezitten. Functies waar specifieke ovens beschikbaar voor zijn, zijn de functies stomen en de zelfreinigende of ook wel de pyrolytische ovens.

Stoomovens

Tegenwoordig is het erg populair om zo gezond mogelijk te koken. Daarnaast moet het ook allemaal snel, snel, snel. De beste optie om dit voor elkaar te krijgen is in een stoomoven. In een stoomoven blijven de kleur, de smaak en de structuur van het eten in perfecte staat. De stoomoven is te gebruiken om voedsel in klaar te stomen, maar ook om enkel iets te ontdooien of om restjes in op te warmen.

De oven maakt gebruik van water, waardoor de oven vaak op de vaatwasser aansluiting wordt aangesloten of op een los waterreservoir. Het water wat in de oven wordt gestoomd, moet ook weer worden afgevoerd. Dit condenswater moet ergens naar toe en daarom kan een stoomoven niet in elke keuken worden geplaatst. Er moet wel een mogelijkheid zijn om een afvoer op de oven aan te sluiten.

Naast het stomen kunnen deze ovens vaak ook hete lucht produceren of zit er een grillstand op. Zo kunt u een heerlijk kippetje stomen, maar zal hij door de stoom niet uitdrogen. Steeds meer ‘normale’ ovens krijgen een stoomfunctie.
Let op: de stoomoven kan alleen geplaatst worden als er mogelijkheid bestaat om een water aanvoer én afvoer op de oven aan te sluiten.

Zelfreinigende of pyrolytische ovens

De nieuwste ontwikkelingen in de ovenmarkt is die van de zelfreinigende oven. Deze ovens hebben speciale wanden. Deze wanden weten vet om te zetten in koolzuurgas en water. De wand hoeft vervolgens alleen nog met een vochtige doek worden afgenomen. Een andere variant van deze oven zal met één druk op de knop de oven verwarmen tot ruim 480 graden Celsius. Hierdoor zal al vet en andere resten worden verkoold. Het verkoolde as hoeft u vervolgens alleen maar uit de oven te vegen en uw oven is weer als nieuw. De meest nieuwe variant van deze ovens hebben een eco clean systeem. Dit houdt in dat de achterwand het vet en de geuren opneemt en vervolgens biologisch weet af te breken.

Ontvang gratis keukenboeken thuis, ga terug naar het overzicht keukenapparatuur of bekijk hier de goedkoopste keukens van dit moment.

IZAA

>