Informatie over kookplaten

 

Goedkope kookplaten

Op zoek naar een nieuwe kookplaat, maar wilt u niet teveel betalen? Bekijk hier goedkope kookplaten.

Best verkochte kookplaten

Hier vindt u een top 10 lijst met de best verkochte kookplaten. Klik hier om de best verkochte kookplaten te bekijken bij Coolblue.

 

Informatie

Informatie over kookplaten? Als u een nieuwe keuken gaat aanschaffen, moet er ook gedacht worden aan de kookplaat. Bij het koken kunt u kiezen uit verschillende soorten kookplaten; elektrische kookplaten en gaskookplaten. Bij elektrische kookplaten heeft u keuze uit inductie kookplaten of keramische kookplaten.

Informatie over kookplaten kunt u hieronder vinden. Het is belangrijk om u te verdiepen in deze verschillende kookplaten, omdat het namelijk drie totaal verschillende manieren zijn van koken. Per systeem zal aan u worden verteld wat het precies inhoud en wat de voor- en nadelen zijn van het keukensysteem.

Oriënteren en goed voorbereiden op uw nieuwe keuken? Ontvang hier gratis keukenboeken om opstellingen en prijzen te zien van kookplaten of bekijk hier meteen de scherpste keukenzaak van het moment.

Gaskookplaten

GaskookplatenKoken op gas is in Nederland nog steeds de nummer 1 onder de kookplaten. Mensen zien nog steeds het liefste een vlam onder een pan in de keuken. De voornaamste reden waarom er voor de gaskookplaat wordt gekozen, is omdat u makkelijk de warmte kunt bepalen en aanpassen.

Hoe u het gasstel wilt samenstellen, is vrijwel volledig aan uzelf. Veel merken bieden de mogelijkheid om de samenstelling van de pitten zelf te bedenken, zodat het gasstel volledig naar uw gemakken wordt gemaakt. Zelfs het toevoegen van een speciale wok pit is mogelijk. Deze zal dan aan de linkerkant worden geplaatst en de complete gasplaat zal worden uitgebreid. Zo kunt u gemakkelijk een wokpan gebruiken, maar blijft de rest van het gasstel vrij voor overige pannen.

De voordelen van een gaskookplaat

 • Voordelig in aanschaf en gebruik
 • Warmte afgifte is goed en handmatig regelbaar

De nadelen van een gaskookplaat

 • Werken met “open vuur”
 • Onprettig in onderhoud (moeilijk schoonmaken)

Innovaties gaskookplaat

 • Nieuwe varianten beschikken over een vlambeveiliging
 • Bredere kookplaten met optionele wokbrander

 

Elektrisch koken

Een hele andere manier van koken dan op gas, is het elektrisch koken. Deze manier van koken begint steeds populairder te worden in Nederland. Bij elektrisch koken wordt er gebruik gemaakt van stroom om hitte te creëren in plaats van gas. Informatie over deze kookplaat en de voor- en nadelen van elektrisch koken kunt u hieronder vinden.

Voordelen

 • Door de platte kookplaat is het makkelijker om het kookoppervlak schoon te houden
 • Koken op elektriciteit is veiliger; geen kans op vlam in de pan

Nadelen

 • Mogelijke extra kosten; voor elektrisch koken is een aparte groep in de meterkast nodig. Dit kan extra kosten opleveren
 • Als u overstapt van gas naar elektrisch koken moet u nieuwe pannen aanschaffen. Ook dit levert extra kosten op

Innovaties elektrisch koken

 • Pan herkenning: Wanneer u de pan van de kookplaat afhaalt, herkent de kookplaat dat. De kookplaat zal zichzelf dan uitschakelen en zet zichzelf weer aan zodra er weer een pan op de kookplaat word neergezet.
 • Booster-functie: Als u snel iets wilt verhitten, kunt u de booster-functie gebruiken. Met deze functie zal de keramische of inductie kookplaat op vol vermogen verhitten.
 • Restwarmte-indicatie: Met een rood gekleurd lampje of letter H zal worden aangegeven of de kookplaat nog warm is. Wanneer dit lampje rood is of knippert, is de plaat nog heet. Dit maakt het elektrisch koken veiliger, omdat u kunt zien of de plaat nog warm is.

 

Keramische kookplaten

Informatie over keramische kookplaatKeramisch koken kwam in de jaren 90 in de keuken als vervanger voor de gaskookplaat. Het keramische koken werd door de glasplaat als hygiënischer beschouwd. Het schoonmaken van de glasplaat gaat namelijk zeer gemakkelijker. U heeft een vlak oppervlak en hoeft niet speciaal in de hoekjes en ergens onder schoon te maken wanneer u iets over de kookplaat heeft geknoeid of als er iets heeft overgekookt.

Let op: bij het overkoken dient het gelijk schoongemaakt te worden, anders bestaat er de kans dat het overgekookte eten/water in de glasplaat brand en dit is niet meer schoon te krijgen.

Werking keramische kookplaat

De Keramische kookplaat is te vergelijken met het elektrisch koken van voor de jaren 90. het verschil is dat de verwarming nu via straling gaat en niet via geleiding. De ingeschakelde kookpitten worden zo langzaam opgewarmd en zullen roodgloeiend worden. De warmte blijft na gebruik nog enige tijd in de kookplaat hangen, waardoor het na het koken langer duurt voor de kookplaat weer is afgekoeld. Deze energie gaat als het ware verloren.

Door dit energie verlies is het koken op een keramische kookplaat de duurste van deze drie vormen in koken. Daar staat tegenover dat voor maximale effectief verwarmen van de pannen, het noodzakelijk is dat de kookplaat super strak en glad is. Hierdoor is het makkelijk schoon te maken. Er zal geen vuil in eventuele hoekjes kunnen blijven zitten, simpelweg omdat deze kookplaat geen hoekjes heeft. Daarnaast is een keramische kookplaat tijdens het koken veiliger dan gas, de kans op vlam in de pan is namelijk bij keramisch koken uitgesloten.

De voordelen van een keramische kookplaat

 • Het is zichtbaar wanneer een pit aanstaat (hij wordt rood)
 • Makkelijk schoon te maken en dus hygiënisch
 • Geen kans op vlam in de pan

De nadelen van een keramische kookplaat

 • De kookplaat blijft nog lang warm na gebruik
 • Duurste vorm van koken door energie verlies na gebruik
 • Kost veel stroom op één moment, dus moet op een nieuwe groep in de meterkast worden aangesloten

Inductie kookplaten

Informatie over inductie kookplaatDe inductiekookplaat kwam als vernieuwer van de keramische kookplaat met een ander verwarmingsprincipe en als milieubewustere manier van koken. De vernieuwing is vooral terug te vinden in dat niet de hele plaat wordt verwarmt, maar dat de warmte rechtstreeks wordt gestraald naar de bodem van de pan. Hierdoor zal de pan volledig worden verhit en is de kookzone alleen indirect verwarmt. Dit is energiezuinig en het vergroot de veiligheid en de comfort. De kans op verbranden is immers kleiner en na gebruik zal de kookplaat vele malen sneller zijn afgekoeld, dit omdat dus niet de hele plaat volledig is verwarmd. maar alleen een deel van de plaat.

Met de nieuwe inductiekookplaten kan de temperatuur net zo specifiek worden geregeld als bij een gasplaat. Wel werkt de inductiekookplaat veel sneller, één liter water zal tweemaal zo snel warm zijn dan wanneer deze op gas zal worden verwarmd. Dit doordat de inductiekookplaat de hitte direct naar de pan geleidt en bij gas gaat veel warmte langs de pan heen waardoor deze verloren gaat.

De voordelen van een inductie kookplaat

 • De warmte gaat rechtstreeks naar de pan waardoor de plaat zelf niet heet wordt, maar de pan. Hierdoor koelt de plaat sneller af
 • Energiezuinig
 • Tot tweemaal sneller verhitten dan wanneer er met gas wordt gekookt

De nadelen van een inductie kookplaat

 • Het is moeilijk om te zien welke pit de warmte afgeeft
 • Inductie is duurder in aanschaf

 

Conclusie: De verschillen duidelijk naast elkaar

Informatie inductie kookplaten

Wanneer u een nieuwe keuken gaat aanschaffen en sowieso al een nieuwe pannenset wilt aanschaffen, dan is het kiezen voor een inductiekookplaat de beste keuze. Mits u op het moment van aanschaf een ruim budget heeft. Een inductieplaat zal zich in de loop der jaren terug verdienen. Hij is het zuinigste van alle drie de verschillende kookvormen, hij is het veiligste doordat de warmte direct naar de pan wordt geleidt en de plaat zelf niet heet wordt. De inductieplaat is hygiënischer dan koken met een gaskookplaat, dit omdat er geen hoeken in zitten maar het een strakke plaat is. Dit is gemakkelijker schoon te maken en er blijven geen resten inzitten.

Ontvang gratis keukenboeken thuis, ga terug naar het overzicht keukenapparatuur of bekijk hier de goedkoopste keukens van dit moment.

 • Joris schreef:

  Wordt een inductieplaat tegenwoordig met of zonder kabel en stekker geleverd.

 • IZAA

  >