Informatie over afzuigkappen

Informatie over afzuigkappen? Tijdens het koken komen er vele luchtjes en vetten vrij. Een afzuigkap is daardoor essentieel. Het is immers niet fijn wanneer uw huis vol visite zit en dat de gebakken vis van gisteren nog steeds in de woonkamer hangt. Een goede afzuigkap is dus onmisbaar in een keuken. Ook van de afzuigkappen zijn er weer verschillende varianten waaruit u een keuze moet maken. Hieronder vindt u informatie over afzuigkappen.

Bestel hier gratis keukenboeken om opstellingen en prijzen te zien van afzuigkappen of bekijk hier meteen de scherpste keukenzaak van het moment.

Werking

Bij het kiezen van een nieuwe afzuigkap, heeft u ook keuze uit verschillende systemen. Hieronder vindt u informatie over afzuigkappen met verschillende systemen.

Afzuigkap met afvoer naar buiten

Tijdens het koken zal de afzuigkap alle vetten en luchtjes opzuigen en afvoeren via een luchtafvoer naar buiten. Hiervoor moet een opening in de muur zitten voor de afvoer. Dit afzuigsysteem heeft geen actieve-koolfilter nodig waardoor u geld kunt besparen. Doordat er een opening is naar buiten, is het mogelijk dat er koude lucht naar binnen komt. Om dit tegen te gaan is het mogelijk om een soort klep in de afvoerbuis te (laten) monteren. Deze klep gaat dan open als de afzuigkap in gebruik is en zodra de afzuigkap uit gaat, gaat de klep weer dicht.

Recirculatiesysteem

Maar wat als er geen afvoer is naar buiten? Daarvoor zijn er afzuigkappen met recirculatie systemen. Dit systeem filtert de kookdampen en luchtjes met een actieve-koolfilter. De lucht wordt geneutraliseerd en vervolgens terug de keuken in geblazen. Nadelen van dit systeem kunnen zijn dat de geurtjes minder goed geneutraliseerd kunnen worden en dat u het koolstoffilter ook wat regelmatiger moet vervangen. Er word aangeraden om dit elke 3 tot 6 maanden te vervangen.

Informatie over afzuigkappen

Met of zonder motor

De afzuigkap kan op verschillende manieren worden aangevoerd. Zo zijn er afzuigkappen met een motor of zonder motor. Wat voor uw keuken het handigste is, ligt aan de ventilatie van de rest van uw huis. Als u namelijk een woning heeft waarin al een mechanische ventilatiesysteem aanwezig is, kunt het beste kiezen voor een motorloze afzuigkap. De motor kan er dan namelijk voorzorgen dat het ventilatiesysteem in uw huis ontregeld of vervuild wordt.

Koopt u wel een afzuigkap met een motor, let dan goed op de afzuigcapaciteit. Meestal ligt de capaciteit tussen de twee- tot achthonderd kubieke meter per uur. Dit zal altijd op de afzuigkap genoteerd staan. Let erop dat wanneer u een afzuigkap met een motor neemt, dat dit aardig wat geluid met zich mee kan brengen. Dit is met name vervelend wanneer u een open keuken heeft. Er zijn modellen die een speciale geluidsdemper in de motor hebben, maar dit zijn wel de luxe varianten.

Verder zullen alle afzuigkappen een regelbare snelheid hebben. Zet de afzuigkap harder aan als er meer vet en luchtjes ontstaan tijdens het koken. Er zijn tegenwoordig ook type afzuigkappen die het zelf kunnen regelen. Deze kappen bezitten sensoren die kunnen ‘ruiken’ hoeveel geur, vet en dampen er vrij komen tijdens het koken en hij zal zich hierop dan automatisch aanpassen.

 

Onderhoud

De kookdampen, vetten en luchten die vrijkomen tijdens het koken worden door de afzuigkap opgevangen in een papieren, synthetische of metalen vetfilter. Voor de papieren en synthetische vetfilter moet u gemiddeld één keer in de drie maanden een nieuwe kopen. De metalen vetfilter kunt u het beste één keer in de drie maanden schoonmaken. Soms is het mogelijk om deze in de vaatwasser te doen. Hoevaak u dit moet doen ligt echter wel sterk aan uw kook gedrag. Wanneer u veel frituurd en vet eten kookt, zal dit vaker moeten gebeuren. Wanneer u voornamelijk last heeft van waterdampen, zal dit minder vaak gereinigd of vervangen hoeven worden. De koolstoffilters kunt u het beste iedere zes maanden reinigen.
Voor de circulatie kap is het schoonmaken of vervangen van de koolstoffilter belangrijker dan bij de afzuigkap. Tevens moet het vetfilter bij de circulatie kap vaker schoongemaakt of vervangen moeten worden wil de kap optimaal blijven werken en niet vieze stoffen weer terug de lucht in blazen.

 

Modellen

Informatie over afzuigkappen en verschillende modellen is hieronder te vinden. De afzuigkap is verkrijgbaar is verschillende modellen. De 5 meest voorkomende modellen zullen we hieronder aan u voorstellen.

  1. Een schouwmodel: dit is het meest voorkomende model. Ruim 61% van de nieuwe keukens bevat een schouwmodel afzuigkap. Vaak is deze kap gemaakt van RVS al dan niet gecombineerd met glas. Hij is zowel verkrijgbaar in een wandmodel als in een editie voor boven een kookeiland. De schouwkap is verkrijgbaar in verschillende breedtematen en allerlei vormen. Zo is er een ronde editie, een piramide vormige, een vierkante, een rechthoekige of zelfs een achtkantig model. Ook zijn er van sommige merken designmodellen verkrijgbaar. Allemaal zijn ze verstelbaar in hoogte en breedte om zo perfect boven uw kookplaats te passen.
  2. Vlakscherm afzuigkap: Dit model komt voor wanneer er kasten boven de kookplaats hangen. De vlakscherm afzuigkap bevindt zich namelijk onder een kastje en wordt geactiveerd door hem naar voren te trekken.
  3. Geïntegreerde afzuigkap: zoals de model naam al zegt, dit is de minst opvallende afzuigkap. Hij lijkt namelijk wanneer hij niet geactiveerd is op een normaal keukenkastje. Wanneer de kast echter wordt geopend zal de afzuigkap in werking komen en dient de kastdeur als dampscherm.
  4. Inbouw afzuigkap: Ook wel afzuigunits genoemd: deze afzuigkappen zijn onzichtbaar en kunnen in een al bestaande schouf of ander soort ombouw worden gemonteerd.
  5. Onderbouw afzuigkap: ten slotte het laatste model, de onderbouw afzuigkap. Dit type afzuigkap verdwijnt steeds meer in de keukenwereld en is steeds minder in trek bij nieuwe keuken kopers. De afzuigkap wordt onder een ingekort kastje geplaatst en is duidelijk zichtbaar in de keuken.

 

Ontvang gratis keukenboeken thuis, ga terug naar het overzicht keukenapparatuur of bekijk hier de goedkoopste keukens van dit moment.

 

 

IZAA

>