Informatie over koelkasten

Informatie over koelkasten? Een onmisbaar apparaat in de keuken is natuurlijk de koelkast. Met behulp van de koelkast blijft uw eten langer vers en lekker. Om dit te waarborgen, zal de koelkast 24 uur per dag, 7 dagen in de week moeten aanstaan. Dit kost enorm veel energie. Daarom is het kijken naar het energielabel bij de aanschaf van de koelkast zeer essentieel. Een klein verschil in het verbruik tussen verschillende koelkasten, kan al aardig wat geld besparen. Lees hier informatie over koelkasten.

Bestel hier gratis keukenboeken om opstellingen en prijzen te zien van koelkasten of bekijk hier meteen de scherpste keukenzaak van het moment.

Informatie over koelkastenInhoud van de koelkast

De inhoud van de koelkast is tevens een belangrijk aspect waar u bij de keuze voor een koelkast rekening mee moet houden. De inhoud van een koelkast is verdeeld in liters. Klein (maximaal 150 liter), gemiddeld (maximaal 220 liter) en groot (220 liter en meer). Welke grootte het beste bij u past hangt van verschillende aspecten af: wat is de grootte van uw gezin en wat is uw stijl van inkopen en koken. Hieronder vindt u informatie over koelkasten.

Gemiddeld gezien kunt u de volgende maatstaf aanhouden:

– huishoudens met één of twee personen: 140 – 180 liter
– huishoudens met drie tot vier personen: 160 – 220 liter
– huishoudens met meer dan vier personen: 220 liter en meer

Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om een kleinere koelkast in uw keuken in te bouwen en om er een losse koelkast bij te kopen voor in een andere ruimte dan waar de keuken zich bevindt. Hierin is eindeloos te combineren.

Let op: Het aantal liter wat zal zijn weergegeven op de koelkast, is niet de daadwerkelijk hoeveelheid liters die u in de koelkast kwijt kunt. De fabrikant rekent bij deze liters de koelelementen mee. De daadwerkelijke inhoud zal dus lager uitvallen

Niet te groot maar ook zeker niet te klein.

Denk goed na over de grootte van uw koelkast. Een half lege koelkast zal altijd onnodig veel energie verbruiken. Dit is zonde van uw energiekosten. Een te kleine koelkast daarentegen zal moeite hebben om alles in de koelkast te kunnen koelen. Dit levert weer het probleem op dat uw voorraad niet lang vers zal blijven.

Koelzones

Veel verschillende soorten voedsel, vraagt veel verschillende temperaturen in uw koelkast. De meeste koelkasten zijn daarom onderverdeeld in verschillende lagen die allen een andere temperatuur hanteren. Grofweg hebben de meeste koelkasten de volgende indeling:

Kelder koelen (8-14 °C), handig voor producten die niet steen koud hoeven te zijn. Vooral het geval bij bijzondere producten zoals wijn.

Normaal koelen (4-8 °C), dit is de beste temperatuur om zuivelproducten te bewaren. Ook geschikt voor het koelen van frisdrank en bier.

Vers koelen/diep koelen (0-3 °C), deze temperatuur is bedoeld om verse producten vers te houden. Dit zijn bijvoorbeeld de groenten, fruit, vlees en vis producten die in u koelkast zullen liggen.

Diepvriezen (tot -18 °C), dit deel is de vriezer en is bedoeld voor het langer vers houden van producten.

Verschillende soorten koelkasten

Naast de verschillende inhouden van de koelkast, zijn er ook andere aspecten waar u uit kunt kiezen bij het kiezen van de koelkast.

Koelkast: Een hoge of een lage koelkast? Een losse of een ingebouwde koelkast? Met of zonder een diepvriesvakje? Allemaal opties waar u bij een standaard koelkast uit kunt kiezen.

Tweedeurskoelkast: Deze koelkast zit gecombineerd met de vriezer. Het vriesgedeelte zit onder of boven het koelgedeelte. De temperatuur kunt u van beide delen echter niet onafhankelijk instellen.

Koel-vriescombinatie: Ook hier zitten de koelkast en de vriezer bij elkaar gecombineerd. Hier is het echter mogelijk om de twee verschillende delen onafhankelijk van elkaar in te stellen qua temperatuur.

Dubbeldeurs koelkast: Deze koelkast heeft dezelfde werking als de koel-vriescombinatie. Het verschil is alleen dat de delen zich naast elkaar bevinden in plaats van boven en onder elkaar.

Wijnbewaarkast: Dit is niet echt een koeler. Het is meer een constante temperatuur regelaar. Zodoende blijft uw wijn constant op dezelfde temperatuur (tussen de 6 en de 14 °C). Het is geen klimaatkast, dus de temperatuur zult u niet precies kunnen instellen.

Waar u op moet letten bij het plaatsen van de koelkast in de keuken

  • Plaats de koelkast op de koelste plaats in de keuken
  • Plaats de koelkast niet naast de kookplaat, oven, vaatwasser of radiator
  • Zorg voor voldoende ventilatieruimte (de koelkast geeft warmte af)
  • Plaats de koelkast minimaal 10 centimeter van de muur af

 

Ontvang gratis keukenboeken thuis, ga terug naar het overzicht keukenapparatuur of bekijk hier de goedkoopste keukens van dit moment.

 

IZAA

>