Inbouw ovens. De wereld van inbouw ovens biedt je tal van mogelijkheden. Welke oven past bij jou? In dit artikel helpen we je graag op weg met je keuze. We zetten niet enkel de populairste merken voor je op een rij, maar we benoemen ook de belangrijkste factoren die je wilt overwegen voor je overgaat tot aankoop.

Ovens geschikt voor Ikea keukens

Welke oven past in jouw Ikea keuken? Hier kun je gemakkelijk achter komen door de nismaten op te meten. Vooral de nishoogte is daarbij belangrijk. Deze bepaalt namelijk of je ruimte hebt voor een grote oven van +/- 60 centimeter hoog of een kleine oven van +/- 45 centimeter hoog.

Misschien weet je niet zeker of je een Faktum of Metod keuken hebt. Kijk dan even in de nis. Bij een Faktum keuken heeft de nis slechts een enkele rij gaten langs de wand, terwijl dit er bij Metod twee zijn.

Overigens zijn keukenkastjes van Ikea vrij flexibel. Als je oven wat te klein is voor de nis, kun je gewoon het plankje boven de oven wat lager plaatsen, waardoor je tegelijkertijd meer kastruimte creëert.

Klik hier voor alle inbouw ovens geschikt voor Ikea keukens >>>

Top 5 inbouw ovens

Op zoek naar een goede oven met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding? Wij zetten onze favorieten alvast voor je op een rijtje in deze top 5 inbouw ovens!

1. AEG KMS361000M

2. Bosch CMG636BS2

3. Siemens CM676G0S6

4. Inventum TK010

5. AEG BES33101ZM

Inbouw ovens merken

AEG

AEG heeft fijne ovens in zijn assortiment voor een betaalbare prijs. Wat dacht je bijvoorbeeld van de AEG KMS361000M combi oven? Deze middenklas inbouw oven is perfect om heerlijke taarten en ovenschotels mee te bereiden. Aangezien het een vrij kleine oven is (43 liter), is het vooral een mooie optie voor de wat kleinere gezinnen.

Aeg oven

Klik hier voor AEG inbouw ovens >>>

ATAG

ATAG heeft zijn hoofdkantoor op Nederlandse grond, namelijk in Duiven. Ons oog viel direct op de ATAG OX4511C. Deze oven beschikt over een turbo heteluchtfunctie, waardoor je op meerdere niveaus tegelijkertijd kunt bakken. Het apparaat is gemakkelijk te reinigen dankzij de hydrolysetechniek.

ATAG oven

Klik hier voor ATAG inbouw ovens >>>

Bosch

Bosch is een luxe merk met betrouwbare apparatuur. Ovens in een hoge prijsklasse beschikken over de modernste snufjes. Zo beschikt de HMG636BS1 over een katalytische achterwand. Hierdoor is schoonmaken een peulenschil. Daarnaast bak je natuurlijk overheerlijke gerechten met behulp van de turbo heteluchtfunctie en de automatische programma’s.

Bosch oven

Klik hier voor Bosch inbouw ovens >>>

ETNA

Als je al ervaring hebt met ETNA is de kans dat je nooit meer wat anders wilt! Dit merk heeft ovens in zijn assortiment die bakken pas echt plezierig maken. Zo heeft de ETNA CM851ZT wel 20 automatische programma’s! Kleine kinderen in huis? Dan zul je ongetwijfeld de kinderbeveiliging op prijs stellen.

ETNA oven

Klik hier voor ETNA inbouw ovens >>>

Siemens

Wil jij de modernste snufjes in de keuken van de hoogste kwaliteit? Dan zit je bij Siemens goed. Je kunt rekenen op innovatieve technieken en optimaal gebruiksgemak. Heb je een groot gezin? Dan is de extra brede Siemens VB558C0S0 wellicht iets voor jou. Deze oven is 90 centimeter breed en heeft daarmee een inhoud van wel 85 liter!

Siemens oven

Klik hier voor Siemens inbouw ovens >>>

Inventum

Op zoek naar een betrouwbare oven uit de basis- of middenklasse? Bekijk dan eens het assortiment van Inventum. Dit merk heeft goede ovens voor een geweldige prijs. Zo kun je met een niet al te groot budget de Inventum IOC6070GK oven kopen. Deze basisklasse oven heeft een 70 liter inhoud en wel vijf inschuifhoogtes.

Inventum oven

Klik hier voor Inventum inbouw ovens >>>

Miele

Op zoek naar een oven in het topklasse segment? Vergeet dan zeker niet een kijkje te nemen in het assortiment van Miele. Overweeg bijvoorbeeld de Miele H 2760 BP. Deze oven beschikt over de pyrolyse techniek, het beste zelfreinigingssysteem voor ovens momenteel op de markt. Het heeft een turbo heteluchtfunctie, een telescopische rails en een inhoud van wel 76 liter!

Miele oven

Klik hier voor Miele inbouw ovens >>>

Samsung

Als je innovatieve snufjes wenst voor een redelijke prijs is Samsung je man. Bekijk bijvoorbeeld de Samsung NV66M3571BS die over een Dual Cook systeem beschikt! Op deze manier kun je twee verschillende gerechten bereiden met maximaal 50 graden temperatuurverschil.

Samsung oven

Klik hier voor Samsung inbouw ovens >>>

SMEG

Bij SMEG kun je terecht voor middenklasse en topklasse ovens. Een goed voorbeeld van een middenklasse oven is de SMEG SF4390VCX1. Met deze combi stoomovens ben je ervan verzekerd dat je afbakbroodjes lekker knapperig uit de oven komen. Het beschikt bovendien over maar liefst 20 automatische programma’s.

SMEG oven

Klik hier voor SMEG inbouw ovens >>>

Whirlpool

Het Amerikaanse merk Whirlpool heeft al vele Nederlandse huishoudens veroverd. Misschien heb je zelf al witgoed van Whirlpool in je huis en overweeg je een Whirlpool oven aan te schaffen. Een mooie optie is de Whirlpool AKZ9 629 IX. Deze oven beschikt over een pyrolyse zelfreinigingssysteem, heeft een telescopische rails en beschikt zelfs over een ‘6th Sense’, waarbij de oven zijn instellingen aanpast aan jouw gerecht.

Whirlpool oven

Klik hier voor Whirlpool inbouw ovens >>>

Zanussi

Zanussi is een Italiaans merk dat meer dan 100 jaar geleden is opgericht. Aan ervaring ontbreekt het ze dus niet! Kies voor een Zanussi uit de basisklasse, zoals de Zanussi ZOB25601XK. Deze oven schakelt zichzelf uit, nadat de elektronische timer is afgegaan. Bovendien is deze Zanussi gemakkelijk schoon te maken, doordat de binnenwanden voorzien zijn van een coating.

Zanussi oven

Klik hier voor Zanussi inbouw ovens >>>

 

Waar let je op bij het kopen van een oven?

Hoewel het uiterlijk van een oven waarschijnlijk meetelt in je overweging, zijn er een aantal factoren die nog wat zwaarder wegen. Als je volledig van je oven wilt genieten, let dan in ieder geval op de volgende aspecten:

Merk

Welk merk je kiest, kan een lastige beslissing zijn. Misschien heb je al een favoriet merk en twijfel je enkel nog over welk model het beste bij je wensen past. Als je nog geen idee hebt welk merk je wilt, kan de overvloed aan keuze overweldigend zijn.

We hebben de meest bekende merken de revue laten passeren, maar er zijn natuurlijk ook nog andere, minder bekende merken die prima ovens maken. Twijfel je over de kwaliteit van een merk? Reviews op onafhankelijke sites lezen, kan je helpen een duidelijker beeld te krijgen van het merk. Uiteindelijk zullen vooral je wensen en je budget bepalen welk merk je in huis haalt.

Nismaten

Logischerwijs kun je een inbouw oven enkel aanschaffen als de afmetingen van de oven overeenkomen met die van de nis. Gelukkig kun je hier met behulp van een rolmaat gemakkelijk achter komen.

  • De nishoogte is de afstand van de onderkant tot de bovenkant van de nis. Er zijn twee standaard afmetingen voor de hoogte van de nis en van ovens: 45 cm en 60 centimeter.
  • De nisbreedte kom je te weten door de afstand te meten van de linkerwand tot de rechterwand van de nis. In de regel gaat het om een afmeting tussen de 55 en 60 centimeter.
  • De nisdiepte meet je door het beginpunt van je rolmaat tegen de achterwand te zetten en de rolmaat naar het begin van de nis te trekken. De standaard afmeting is 55 centimeter.

Bereiding kwaliteit

Wat de bereiding kwaliteit van een oven is, wordt onder andere bepaald door het aantal automatische programma’s, de ovenfuncties, de minimale en maximale temperatuur, het al dan niet beschikken over een turbo heteluchtfunctie, de temperatuurregeling van de oven en de voorverwarmsnelheid.

De ovens die in de topklasse vallen, scoren op de meeste of zelfs alle pijlers uitstekend. Dit zijn vaak de combi stoomovens of normale combi ovens die je verschillende automatische programma’s aanbieden. Sommige hebben zelfs sensoren die jouw gerecht voor je in de gaten houden!

Ovens uit de middenklasse zijn ook goede ovens en hebben functies die bakken makkelijker maken. Zo beschikken ze vaak over een turbo heteluchtfunctie, waardoor je meerdere gerechten tegelijkertijd in de oven kunt schuiven.

Gebruik je je oven weinig of heb je gewoon geen behoefte aan al die extra functies? Ga dan voor een oven uit de basisklasse. Deze ovens beschikken over een hetelucht- en grillfunctie en hebben in de regel draaiknoppen voor de bediening.

Energielabel

Vanaf 2020 moesten ovens minimaal het energielabel A hebben. De zuinigste ovens droegen een A +++ label. Sinds maart 2021 zijn de energielabels veranderd en lopen deze weer van A t/m G, waarbij een C-label gelijk staat aan het vroegere A+++-label.

Hoe zuiniger je oven, hoe minder elektriciteit het verbruikt. Houd er wel rekening mee dat zuinigere ovens duurder zijn in de aanschaf.

Inhoud

Er zijn inbouw ovens op de markt met een inhoud van 40 liter, 85 liter en alles daar tussenin. Grotere ovens bieden ruimte voor grote gerechten en je kunt er meerdere bakplaten in kwijt.

Bak jij vaak en/of heb je een groot gezin? Dan heb je waarschijnlijk behoefte aan een oven met een grote inhoud. Gebruik je de oven sporadisch en/of maak je deel uit van een klein huishouden? Dan is een grote oven waarschijnlijk overbodig.

Previous Post:

Next Post:

IZAA

>