Ikea keukenofferte vergelijken

Ikea ziet men als dé goedkoopste in keukenland. Dit is een idee wat sinds jaar en dag bij mensen ronddwaalt. Maar is deze keuken wel zo goedkoop? Wij zijn op onderzoek uitgegaan en een Ikea offerte vergeleken met een nóg goedkopere keukenzaak…

Ikea keukenofferte vergelijken

Bestaat er een keukenwinkel die goedkoper is dan Ikea? Veel huishoudens kopen massaal en direct een nieuwe keuken bij Ikea. De offerte word vaak niet eens vergeleken met andere keukenwinkels en dat is opmerkelijk.

Als men bij een ”gewone” keukenzaak een offerte laat maken vergelijken deze wel huiverig en nauwkeurig. Blijkbaar vertrouwt men Ikea keukens wel en andere keukenboeren niet.  Is het noodzakelijk voor al die kopers om de offerte toch elders te laten vergelijken? De uitkomst van deze vergelijking geeft ons een bizar en opmerkelijk inzicht.

Team Izaa ging op pad en trok een dag uit voor een vergelijkend onderzoek door een Ikea keukenofferte te vergelijken. Wij hebben de apparatuur, de kasten, het werkblad en de garantie grondig naast elkaar gelegd.

Ons doel: een keuken laten berekenen die bij iedereen in huis past.

De meest voorkomende keuken is een hoogglans witte keuken met een donker werkblad. Eerst gingen wij naar I-kook om een offerte te laten maken. Daarna laten wij exact dezelfde keuken uitwerken bij Ikea.


Je offerte laten vergelijken?  Wij gaan voor je bodemprijs
Anoniem. Veilig. Gegarandeerd succes. En al meer dan 11.000x aangevraagd.

Klik hier voor de bodemprijs van je offerte  >>>

– Bryan, keukenadviseur bij Izaa


 

Wat wij vergelijken

Wat kiezen de meeste huishoudens met een gemiddelde keukenmaat? Het is handig als je een offerte laat maken die representatief is voor het grootste deel van de Nederlanders. Een hoekkeuken in de meest voorkomende opstelling van 2024.

Geef daarbij de meest voorkomende maten op van een gemiddeld huishouden (305 x 272 cm) en je krijgt een prijs waar veel andere huishoudens ook op uit zouden komen. Het resultaat is dus direct van toepassing en interessant voor veel lezers van dit artikel die een offerte willen laten maken.

In meer dan 55% van de gevallen zou deze keuken in jouw ruimte passen en meer dan 85% kiest voor dit keukenontwerp.

Keuken: hoogglans wit
Werkblad: kunststof donker
Opstelling: hoek (305 x 275 cm)
Apparatuur: inductiekookplaat, schouwkap (90 cm) koelkast (nis 103 cm), oven en vaatwasser (60 cm)

Dit is de keuken:

I kook keukenofferte

Verschil in offertes

De offerte van Ikea is gespecificeerd per onderdeel (verlichting, montage, apparatuur en werkblad) en per regel. Hierdoor kun jij precies zien wat elk artikel kost. De prijzen van de keukenkastjes zijn ook gespecificeerd maar deze kregen wij niet mee.

Als je inlogt in het tekenprogramma van Ikea kun je deze kosten zelf zien. In dit verslag zijn ze voor het gemak wel bijgevoegd. Het is een pluspunt om de offerte per regel te zien en het is nog uniek ook, want nergens in keukenland wordt een offerte per regel gespecificeerd.

Dit is ook de reden dat veel huishoudens bij Ikea gaan kopen, geen verborgen prijzen, alles open op papier. De offerte van I-kook is een totaalprijs inclusief montage. I-kook had dit iets overzichtelijker kunnen specificeren, maar dit is een richtlijn die alle keukenwinkels behalve Ikea hanteren. Beide offertes zijn dus goed te lezen.

Apparatuur is nooit 100% te vergelijken, want niet iedere winkel verkoopt dezelfde merken apparatuur. In de offertes worden verschillende merken berekend, waarvan de kwaliteit identiek is.
In dit geval hebben wij dus apparatuur van een ander merk, maar van dezelfde klasse genomen om objectief de keukenofferte te vergelijken.

I-kook offerte

ikook keukenofferte ikook keukenofferte ikook keukenofferte 3

Ikea offerte

ikea keukenofferte 1 Ikea keukenofferte 2 Ikea keukenofferte 3 Ikea keukenofferte 4 Ikea keukenofferte 5

 

Ikea keukenkasten

De grootste teleurstelling moest nog komen: Ikea heeft geen lakdeurtjes en juist daar hadden wij onze focus op liggen. Daarom hebben wij bij Ikea een vergelijkbare kunststof glansdeur laten offreren. Een foliedeur met een glanslaag.

Naast de kasten zijn hierbij ook inbegrepen de paslijsten aan de zijkant (afsluiting tegen de muur) en de plinten. De plint is 15 centimeter hoog, wat de werkblad hoogte 90 centimeter maakt.

De handgrepen, die altijd bij de kasten in de offerte zitten, zijn strakke roestvrijstalen grepen. Bij Ikea wordt bij deze handgrepen een mal geleverd, waardoor je zelf de gaten in de kasten kunt boren (tenzij jij de keuken laat monteren, dan wordt dit gedaan voor je).

Dit geeft wat risico aan de plek waar de grepen komen en de kans op beschadiging is wat groter. In de hoek onderkast zit in beide offertes een halve carrouselkast met draaiplateaus.

De hoogte van de plint bij Ikea is 8 centimeter, de hoogte bij I-kook (en alle andere keukenwinkels) is 15 centimeter. De onderkasten bij Ikea zijn 80 centimeter, waar ze bij I-kook 72 centimeter hoog zijn.  Hoe hoger de plint, hoe ruimer de uitstraling van de keuken.

De kastrompen  zijn van binnen iets dikker bij I-kook. De kastdikte van een Ikea keuken is 1,8 centimeter. Die van I-kook 2 centimeter, wat een hogere kwaliteit impliceert. Ikea maakt tevens gebruik van afwijkende maten ten opzichte van die in keukenland. Bijvoorbeeld 80 centimeter ladekasten in plaats van 90 centimeter.

Ikea geen ruimte achter de onderkasten heeft om leidingen weg te werken, de leidingen moeten in de muur gefreesd worden of ze lopen door de onderkasten heen.

Ikea apparatuur

Wij hebben voor  de volgende apparaten een offerte laten maken; Inductiekookplaat, oven met boven – en onderwarmte, wand afzuigkap (schouw model) , volledig integreerbare vaatwasser met 6 couverts,  een koelkast van 103 centimeter zonder vriesvak.

Bij het vergelijken van de apparatuur is uitgegaan van Whirlpool en Electrolux bij Ikea, en Candy bij I-kook. Dit kan niet anders, want bijna geen enkele keukenwinkel heeft dezelfde apparaat merken. Deze merken zijn 100% gelijkwaardig.

Indien je later van plan bent om een ander apparaat aan te schaffen, kijk dan goed of dit apparaat ook in de Ikea keuken past. Dit in verband met de afwijkende maten.

 

Werkblad

In de offerte zit een mat zwart kunststof composiet-ogend werkblad waarbij de naden en uitsparingen op dezelfde plek zitten. De randafwerking is hetzelfde, namelijk recht en zonder waterkering. Wij hebben bewust gelet op hoe de naden in het werkblad zitten, anders zou het werkblad niet eerlijk geoffreerd worden.

Twee belangrijke verschillen:

  1. De diepte van een aanrechtblad is dieper bij Ikea, namelijk 63,5 cm. Dit komt omdat een Ikea onderkast dieper is dan de onderkast van een andere keukenwinkel. Inclusief ophangrail komt de diepte op 60 centimeter.Dan moet het frontje er nog op, dus de werkblad diepte moet wel 63,5 centimeter zijn.De werkblad diepte bij I-kook en alle andere keukenwinkels is standaard 60 centimeter. Deze onderkasten zijn 56 centimeter diep.  Hier is wel ruimte achter de onderkasten om de leidingen weg te werken.

2. De levertijd van een Ikea keuken word bepaald door de keuze van het werkblad.

Werkbladen bij Ikea zijn in sommige gevallen direct mee te nemen, andere werkbladen hebben een levertijd. De levertijd van de Ikea keuken is daarmee afhankelijk van het soort werkblad dat je kiest.

Dit is een uitzondering vergeleken met overige keukenwinkels, die een standaard levertijd hanteren, ongeacht het werkblad dat je kiest. Sommige keukens zijn dus direct mee te nemen en hebben geen levertijd. Kies je een duurder werkblad, dan geldt de langere levertijd.

 

Welke keuken is mooier?

Stel je voor dat jij beide keukens naast elkaar ziet staan, welke ziet er dan mooier uit en waarom? Welke keuken zouden wij puur op basis van uitstraling direct uitkiezen?

Omdat Ikea geen lakdeuren heeft, is de keuken van I-kook een stuk mooier afgewerkt. Er zijn geen naden of plakranden te zien op de frontjes. Bij het kunststof glansfront zijn wel naden en randen. Bovendien weerkaatst het licht meer op de Ikea keuken, waardoor vlekken duidelijker zichtbaar zijn.

Garantie

Waarom bieden de meeste keukenwinkels 5 jaar garantie en Ikea 25 jaar garantie?

Elke keukenzaak, inclusief de grote Mandemakers ketens, geven 5 jaar garantie op je keuken. Ikea geeft 5 x zoveel garantie, langer dan de levensduur van een keuken. Hoe zit dit? Garantie geeft vertrouwen. In de tijd dat ik zelf keukens verkocht, vroegen wij een klant of hij garantie bij wilde kopen, want garantie kost geld. € 1.200,- voor 5 jaar garantie was niet vreemd en sommige klanten die zekerheid zochten, kochten deze garantie af.

Bij Ikea kun je niet kiezen maar krijgt je ongevraagd 25 jaar garantie. Stel je voor dat men bij Ikea zou zeggen: wil je 25 jaar garantie of 5 jaar garantie en een goedkopere keuken? Bijna iedereen zou voor 5 jaar garantie (en een goedkopere keuken) gaan.  En zo zou jij de offerte ook moeten vergelijken, deze ongevraagde garantie wordt door jou betaald.

Montage

Meestal zijn de montagekosten van een nieuwe keuken globaal ongeveer 10% van de kosten van een keuken. De keukenmontage bij deze Ikea keuken kost 1346 euro en is per regel duidelijk in de offerte meegenomen. De montage voor zon kleine keuken valt daarmee behoorlijk tegen, want wij komen op de montage kosten bij Ikea dus op 21%.

Wel is de keukenofferte gespecificeerd, de montageprijs is inclusief het voorbereidingsonderzoek. Dat betekent dat Ikea langskomt om je keuken in te meten en om te kijken of de bestelde keuken echt in je ruimte gaat passen.

I-kook heeft dezelfde procedure, echter zitten de kosten hiervan verwerkt in de eindprijs.

In beide gevallen heb jij als klant dus geen enkele verantwoordelijkheid als de keuken niet past. Hoewel Ikea het dus iets netter presenteert, zijn de montagekosten daar wel fors hoger. Ook hier dus weer een pluspunt voor I-kook.

Extra kosten

Bij een Ikea keukenofferte vergelijken komen naast de keukenkosten en de montagekosten soms nog extra kosten. Dit noemt men meerwerk. Het is gebruikelijk bij keukenoffertes dat meerwerk nooit inbegrepen is. Hier moet dus een aparte offerte voor gemaakt worden.

Onder meerwerk word verstaan het verleggen van water en elektriciteitsleidingen, het plaatsen van tegels en dergelijke zaken. Als de aansluitpunten direct op de goede plek zitten is meerwerk niet nodig.

Achter de onderkasten bij Ikea is geen ruimte voor leidingen. Die moeten dus in de muur gefreesd worden of de onderkasten moeten iets naar voren geplaatst worden. Indien men kiest om de onderkasten aar voren te plaatsen, geeft dit een kleine meerprijs. Het werkblad word dan dieper. Reken hier ongeveer 10% extra kosten op de totale lengte van het werkblad.

Korting

Hoe zit dat met korting bij beide keukenwinkels? Ikea geeft maar zelden korting, alleen bij speciale actiedagen en die waren er nu niet. Indien men in het bezit is van een Ikea Family Card, dan gaat er bij onze offerte wel 310 euro korting af. Dit is echter geen standaard korting.

Evenals bij Ikea hebben wij ook bij I-kook direct de laagste prijs gekregen. Het is een verademing dat wij in beide winkels niet hoeven te onderhandelen.

Keukenprijs inclusief montage:  
Ikea keuken: € 6.211,-
I-kook keuken: € 5.500,-

Conclusie Ikea keukenofferte vergelijken

Wij gingen op pad om te kijken of er een keukenwinkel goedkoper is dan Ikea keukens. Halverwege onze zoektocht bleek dat Ikea geen lakdeur had en I-kook wel. Als we dit prijsverschil óók nog eens in ons achterhoofd houden bij het beoordelen van de totaalprijs is I-kook wel véél voordeliger.

Samengevat:

  • Een lagere prijs, en dan ook nog met een luxere afgewerkte deur, waar men bij Ikea een foliedeur krijgt.
  • Ikea biedt een duidelijke gespecificeerde offerte, iets wat zeldzaam is in keukenland en heel betrouwbaar overkomt. Andere keukenwinkels doen dit niet.
  • De montageprijs bij Ikea is met 21% van de keukenprijs een stuk duurder dan het gemiddelde in keukenland (10%).
  • De levertijd van een Ikea keuken is tussen de 4 en 6 weken (sommige keukens zijn op voorraad) en de levertijd van een I-kook keuken is 3 weken.
  • De garantie bij Ikea wordt door de klant betaald, dit wordt verrekend in de prijs.
  • Beide winkels meten de keuken in.

Toen wij beide offertes vergeleken, vroegen wij ons direct af hoe het kon dat Ikea ondanks de kunststof deur, alsnog € 700,- duurder kon zijn.  I-kook heeft deze keuken met een luxe lakdeur.

Dit kan 2 dingen betekenen:

Of de kwaliteit van I-kook keukens is beduidend minder, of de prijs van een Ikea keuken is te hoog.

Aangezien I-kook met het merk Nobilia keukens werkt in deze offerte, is onze conclusie dat een Ikea keuken te duur is. Tevens word meegenomen dat ongevraagd 25 jaar garantie krijgen ook betaald moet worden. De Ikea klant moet eigenlijk kunnen kiezen hoeveel garantie hij wenst.

 

Prijs gemiddelde Ikea keuken

In deze offerte is de meest verkochte keukenopstelling berekent, met  de meest voorkomende maten van een gemiddeld huishouden. Dan komen wij op een de gemiddelde keukenprijs van een Ikea keuken van € 6.211,-

Hierdoor gelden de zelfde specificaties voor de I-kook offerte, de gemiddelde keukenprijs bij I-kook is € 5.500,-

I-kook is qua prijs de winnende keukenofferte geworden. Bezoek de Ikea winkel of krijg ook een goedkopere offerte op de I-kook website >

 

IZAA

>