Ikea keuken kopen? Wel of geen Ikea keuken? 5 punten uitgelicht indien je van plan bent een Ikea keuken kopen in 2019. Wat is de kracht en het succes van een Ikea keuken? Wat zijn de valkuilen?

Nieuwe keuken Ikea

Nieuwe keuken kopen bij Ikea? Van plan een Ikea keuken aan te schaffen? Bijna 1/5 e van alle verkochte keukens in Nederland is een Ikea keuken. Is een Ikea keuken de goedkoopste keukenzaak? Waarom kopen zoveel huishoudens een keuken bij de Ikea?

Bij het ontstaan van deze keten werden de keukens enorm groot in de markt gezet als prijsvechter. Vroeger kocht hier, omdat keukens daar goedkoper waren. In de keukenmarkt toen, vergeleken met andere keukenzaken was Ikea zeer goedkoop. Ikea heeft de ‘keukenmerken’ Faktum en Metod.

Belangrijk om te weten: Metod gaat de Faktum lijn compleet vervangen.

Prijstechnisch kon je toen niet tegen het bedrijf op en dat was ideaal keukens kopen voor mensen met weinig geld. Het bedrijf groeide enorm begin 2000.

Hoe begint een zoektocht naar de ideale keuken eigenlijk?

Hoe koop je een nieuwe keuken >

Ikea keuken kosten

Het “goedkope” etiket is gegroeid tot wat Ikea nu is. Het bedrijf is het etiket “goedkope keukens” nog niet kwijt en daar doen ze elk moment hun voordeel mee. Zonder goed te oriënteren op een keuken gaan consumenten naar Ikea om daar meteen een Ikea keuken aan te schaffen.

Niet alleen gaan huishoudens voor een nieuwe keuken naar Ikea, ook keukenrenovatie of het vervangen van frontjes gebeurd vaak.

Het frappante is dat kopers van Ikea niet altijd hun keukens vergelijken. Er is blijkbaar geen noodzaak of drang om te kijken of de keuken elders nog goedkoper kan (deze keukenzaak is wél goedkoper). Hieronder een aantal belangrijke punten waarin ze verschillen ten opzichte van andere keukenwinkels.

Wat kost een gemiddelde Ikea keuken? Inmiddels ook al wel rond de € 9.000,-. Hieronder vind jij drie keukenwinkels die al een stuk goedkoper zijn dan Ikea.


Bryan - team IZAA (redactie)

Ikea keukens vergelijken met andere keukenzaken?
Bekijk het hier!

– Bryan, keukenadviseur bij Izaa


Ikea kennismaking

Ikea keukens versus andere keukens

Verschillen bij de aanschaf van een keuken bij Ikea ten opzichte van een willekeurige andere keukenwinkels:

Goedkope Ikea keukens

Voordat de Ikea keukens in Nederland echt doorbraken waren de keukens in verhouding vrij duur. De economie ging goed en in die tijd deed ook het bedrijf haar intrede met hun concept als goedkope keukenzaak.

Door de sterke positie in de woningbranche, kon Ikea vrij gemakkelijk haar keukenproduct naar voren brengen. Reclame online is niet nodig.

De enorme hoeveelheid bezoekers aan de woonketen is genoeg. Als iemand ziet dat je bij de Ikea keukens kan kopen gaat dat als een lopend vuurtje rond. Het wordt dan mond tot mond reclame en zo hebben ze de online reclame niet nodig, ook de vele bezoekers dragen daar een steentje in bij. Omdat je als bezoeker altijd door de complete Ikea collectie loopt, kan je de keukens dus niet missen!

Anno 2004 was Ikea een echte prijsvechter in de keukenmarkt. Vanaf 2007 had Ikea al vrij veel informatie opgedaan over haar concurrenten en was het voor Ikea niet moeilijk om flink en snel te groeien in de keukenwereld.

Ondertussen groeide ook de stempel “Goedkope keukenzaak” mee. Nieuwe keukens verkochten in rap tempo en ook is het een van de weinige keukenwinkels die hun Ikea showroomkeukens zo verkocht hebben.

Goedkope keukens 2019

Iets dat andere keukenwinkels zeker niet lukt, die blijven met showroomkeukens zitten en komen er soms moeilijk van af.
Ikea keuken kosten
Zo kwam een Ikea keuken kopen langzaam in de markt. Huishoudens met een kleine portemonnee kochten bij Ikea, of mensen die een dure woning hadden gekocht en bijna geen budget meer over hadden voor een keuken.

Ikea staat dus bekend om het verkopen van goedkope keukens.

Toen kwam de recessie. Ikea verhoogde de laatste jaren de prijzen marktconform met de goedkopere keukenzaken. Ondertussen, rond 2010 kwamen er flink was prijsvechters en nieuwe concepten op de keukenmarkt.

Nieuwe keukenzaken van kwaliteit met zeer scherpe netto keukenprijzen. Gek genoeg komen deze keukenzaken niet genoeg in beeld om consumenten er van te overtuigen dat Ikea niet meer de goedkoopste keukenzaak is.

Nog steeds gaan consumenten massaal naar Ikea om daar hun keuken te kopen. Mensen raken het beeld van de goedkoopste keukens worden bij de Ikea verkocht niet kwijt.

Vergelijk Ikea prijzen met andere keukenzaken >

Garantie Ikea keukens

Ikea keuken kopen en garantie: de garantie van Ikea op haar keukens ging ineens onvoorstelbaar omhoog. Je krijgt nu 25 jaar garantie op een keuken. Waar de grote keuken giganten moeite hadden met het net aanbieden van 5 jaar (sommigen 10 jaar) garantie, zet Ikea ineens sinds kort 25 jaar garantie op je keuken in de markt.

Waarom zouden ze 25 jaar garantie op keukens aanbieden, terwijl een gemiddelde keuken 15 jaar meegaat, en de meeste keukenzaken maar 5 jaar garantie bieden?

Veel winkels vroegen hun klanten vroeger wat ze wilden. De klant kon kiezen tussen korting of garantie. De meeste consumenten wilden veel garantie op hun keuken, een soort verzekering.

Vaak ook ten koste van de korting die van de keuken af ging. Dat is goed voor de provisie, want hoe minder korting er van een keuken afgaat, hoe meer provisie op een keuken overblijft.

Garantie is eigenlijk een soort verzekering. Gaat er vaak iets stuk in uw keuken? Als er iets kapot gaat, gaat dat meestal binnen het eerste jaar kapot, bijvoorbeeld door een constructiefout in de keuken of veel later pas als de nieuwe keuken al jaren staat.

Is een Ikea keuken kopen met 10 jaar of 25 jaar garantie op uw keuken dan nuttig? Niet als je de garantie zelf moet betalen. Kortom: garantie op jouw keuken is eigenlijk verzekering kopen.

Je betaalt de garantie op jouw keuken zelf. Als er bij een winkel geen korting word gegeven op keukens, waar zou Ikea dan de 25 jaar garantie voor je keuken van betalen? Extra garantie bij (alle) keukenwinkels is eigenlijk schijnzekerheid.

Garantie apparatuur

De garantie op de kranen is 10 jaar. De garantie op apparaten is 5 jaar. Standaard garantie is eigenlijk 2 jaar op 1 apparaat.

Maten Ikea keukenkasten

De breedte van Ikea keukenkasten zijn 30, 40, 60 en 80 centimeter. Hierin verschilt Ikea wezenlijk van andere winkels. Die hebben als breedste kast 90 centimeter in plaats van 80. Vaak hebben deze winkels ook kasten van 120 centimeter. Op zich zijn deze maten redelijk. Wat wij echter wel missen zijn kasten van 90 en 120 centimeter.

Zijn kasten van Ikea keukens voor gemonteerd? Gelukkig wel! Na ja, gedeeltelijk dan. Je krijgt dus geen volledig bouwpakket. Handgrepen worden ongemonteerd meegeleverd.  De gaten zitten nog niet in de deuren. Er word een speciaal apparaat meegeleverd dat de uitsparingen maakt. Dit zorgt ervoor dat de keukendeurtjes niet beschadigd worden tijdens het boren. Secuur werken is vereist. De uitsparingen maken is niet voor iedereen weggelegd.

Een bijzonder detail: de plint staat bij Ikea keukenkasten een stuk dieper dan bij andere keukenwinkels.Dit is gedaan omdat men van nature snel tegen de plint aantrapt.

De hoogtemaat van Ikea kasten zijn 92 centimeter inclusief stelpoten. Inclusief werkblad komt men dan met een gemiddelde hoogte van een Ikea keuken op 95 centimeter. De dikte van de kasten is 18 millimeter. De dikte van de kast bepaald tevens de stevigheid en dus de kwaliteit van de nieuwe keuken. De diepte van een Ikea werkblad is dieper dan gebruikelijk, namelijk 63,5 centimeter.
Ondanks deze verschillende maten, kun je ook eenvoudig een keukeneiland bij Ikea kopen. Uitvoeringen in spoel eiland en kookeiland zijn gewoon mogelijk.

Advies

Een aantal dingen vallen op; Als eerste voor advies moet betaald worden. De prijs is wel verlaagd van 75 euro naar 39 euro, maar voor dit bedrag kan men 2 uur inplannen van een Ikea adviseur. Dit is in onze ogen opmerkelijk. Geen enkele keukenzaak vraagt geld voor advies.

Een betaalde adviseur reserveert dus verplicht 2 uur voor jou. Bij een niet betalende afspraak of binnenloop afspraak, is het dus de vraag hoe lang een adviseur bij je blijft zitten.

Indien jij de keuken bij Ikea wilt kopen, krijgt je dit geld wel weer terug.

Tip: als u dan toch uw keuken bij Ikea wilt gaan kopen, is het aan te raden het andersom te doen: ga voor goed advies gratis naar een keukenexpert.

Gelijk ergens een afspraak maken? Bij de lijst met volgende keukenzaken kun jij eenvoudig vrijblijvend & direct een afspraak maken.

Vestigingen

Ikea is zo bekend en populair dat niemand eigenlijk hoeft te zoeken naar het adres. Ze zitten in Amersfoort, Amsterdam, Breda, Barendrecht, Delft, Duiven, Eindhoven, Groningen, Hengelo, Heerlen, Haarlem, Utrecht en Zwolle.

Ikea keuken ontwerpen

Er is door Ikea een planner gemaakt waarbij iedereen een keuken kan ontwerpen online, inclusief opslaan van het keukenontwerp in 3D. Op zich is dit programma redelijk goed in gebruik, inclusief online hulp. De keukenplanner kun je gebruiken met en zonder registratie van gegevens.

Wij adviseren echter dit tekenprogramma liever.

Ontwerp je keuken in 3D >

Ikea keuken kwaliteit

Ikea keuken kwaliteitWat is de kwaliteit van een Ikea keuken exact? Indien jij bij elke andere keukenwinkel binnenloopt zal elke adviseur zeggen:

Je kunt ons niet met Ikea vergelijken. Daarmee geeft elke keukenwinkel aan dat een keuken van Ikea van mindere kwaliteit zou zijn.

In onze opinie is de kwaliteit van een Ikea keuken die van een laag tot middensegment. Er is pas 20 jaar ervaring in de bouw van keukens en dit speelt mee.

Een enorm belangrijk element wat tevens meespeelt: Ikea verkoopt tot op heden  geen granieten, maar wel composieten werkbladen. Te duur? Te gecompliceerd? Het plaatwerk is niet al te dik, de kasten zijn niet breed, wellicht speelt dit een rol hierbij.

Hoogglans keukens worden alleen in foliedeuren geleverd. Ikea geeft hier duidelijk mee aan dat ze kwaliteit willen waarborgen, wat een positief iets is. Zijwanden zijn afgewerkt als de keukendeur, hierdoor past bij elke keuken de juist zijwand in de juiste kleur.

Nieuwe frontjes op bestaande keuken

Heb jij een oude Ikea keuken, maar zijn de frontjes gaan hangen, of wilt je gewoon nieuwe keukendeurtjes? Wens je niet de complete keuken te vervangen maar alleen de deurtjes? Er is een bedrijf gespecialiseerd in Ikea keukens. Meer dan 250 modellen en 40.000 kleuren voor uw nieuwe Ikea deurtjes.

Over het algemeen maken de deurtjes de prijs van de keuken, maar wij zien dat prijzen op de website enorm meevallen. Heb jij een oude Ikea keuken, maar zijn de frontjes gaan hangen, of wil je gewoon nieuwe keukendeurtjes? Wil jij niet de complete keuken vervangen maar alleen de keukendeurtjes? Er is een bedrijf gespecialiseerd in Ikea keukenfronten. Meer dan 250 modellen en 40.000 kleuren voor uw nieuwe Ikea deurtjes.

Zoals je weet gaat Faktum over in Metod. Hen jij toch een Faktum keuken en wil jij daar nieuwe frontjes voor? Dit bedrijf is gespecialiseerd in Ikea frontjes en kan Faktum eeuwig doorleveren.

Over het algemeen maken de deurtjes de prijs van de keuken, maar wij zien dat prijzen op de website enorm meevallen. De collectie is enorm, houten deurtjes, kunststof deuren en zelfs gelakte fronten. Bekijk de mogelijkheden >

Keukencatalogus

Ikea maakt gebruik van een handige online catalogus om alle keukens te bekijken. Ideaal om precies te zien welke Ikea keuken kopen. Ook de indeling achter de keukendeurtjes is hierbij in zicht. Verder kun jij ook nog veel meer keukenbrochures bestellen. Ikea heeft een enorme catalogus met mogelijkheden inzichtelijk gemaakt.

Door het aanvragen van alle keukenbrochures, wist ik meteen waar ik mijn keuken wilde kopen en wat de prijs van de keuken zou worden.


Bryan - team IZAA (redactie)

Ikea keukens vergelijken met andere keukenzaken?
Bekijk het hier!

– Bryan, keukenadviseur bij Izaa


Levertijd Ikea keuken

De kasten en apparatuur zijn afhankelijk van de voorraad in het magazijn, maar kunnen bijna altijd binnen één week geleverd worden. Het werkblad is bepalender voor een langere levertijd en dus draait alles om de levertijd van het werkblad. Op de website is te bekijken hoe lang de levertijden van de werkbladen zijn. Standaard bladen (meestal kunststof) kunnen vaak binnen een week geleverd worden.

Maatwerkbladen kan toch al gauw tussen de 4 en 6 weken duren. Dit kan bijvoorbeeld zijn indien je een houten blad  of composieten werkblad kiest.

Verder kun je de keuken zelf ophalen, maar de keuken kan ook bij jouw thuis bezorgd worden. De levering zal meestal binnen 1 werkdag plaatsvinden. De kosten hiervan zijn meer dan 1000 kilogram maximaal €99,-. Samengevat: de levertijd van een Ikea keuken is snel. Er zijn ook keukenzaken die binnen 10 dagen kunnen leveren.

Montage Ikea keuken

Ikea kasten worden niet geassembleerd aangeleverd. Een keuken is zonder zorgen zelf te plaatsen, indien je een beetje technisch bent. Een duidelijke handleiding omvat dit verhaal. Uw Ikea keuken laten plaatsen door een goede monteur kan echter ook. Dit heeft als voordeel dat er een garantie op de montage is van 5 jaar.

Montagekosten van Ikea keuken zijn een vast bedrag. Dit kan echter afwijken indien met er voor kiest om apparaten elders te kopen. Daarom is het raadzaam deze kosten te bespreken met diegene die uw keukenruimte professioneel komt inmeten.

Let op: een groot nadeel bij Ikea kasten is dat er bijna geen ruimte is voor leidingwerk. Leidingen moeten in de muur gefreesd worden, want achterruimte is beperkt. Een alternatief: de onderkasten moeten een paar centimeter naar voren gezet worden, zodat er ruimte achter de kasten ontstaat voor leidingwerk. Hierdoor krijg je wel een kleine meerprijs in de keuken, want het werkblad word dieper dan normaal. Wij vermoeden een meerprijs van 10% op de kosten van de lengte van het werkblad.

Leidingen en stucwerk in de keuken vallen onder meerwerk, dit betekend extra kosten.

De montage van de Ikea keuken is meteen te bekijken via de handige montagecalculator

Showroomkeukens

Ikea heeft uiteraard ook showroomkeukens. Bij navraag bleek dat deze populair zijn en zo verkocht. Vermoedelijk moet er eerst in de winkel om gevraagd worden of er nog showroomkeukens verkocht worden.

Tip: wilt jij een Ikea showroomkeuken? Wees er snel bij en reserveer er desnoods 1 in de winkel! Of het personeel hier gehoor aan geeft is een tweede. Ook tevreden met andere showroomkeukens? Jaarlijks worden er duizenden showroomkeukens verkocht. De aankoop van een showroommodel heeft voordelen en nadelen.

Lees alles over een showroomkeuken kopen

Ikea korting

Geeft Ikea korting op de keukens? Ondanks dat alle keukenwinkels met korting smeten, bleven bij Ikea de kortingacties uit. In 2019 is voor het eerst geconstateerd dat er een tijdelijke kortingsactie was. Het mag duidelijk zijn dat in verhouding, een bedrijf als Ikea enorm veel nettowinst maakt op de keuken.

Wat voor een soort keukenacties kunt u dan verwachten? Ikea geeft in een tijdelijke actie 10% korting op de keukenkasten.

Ikea offerte vergelijken? Wij vergeleken een Ikea offerte elders en kwamen goedkoper uit >>

Bij Ikea heb je geen gladde verkopers of agressieve verkoop

Een zeer sterk punt. Gladde, agressieve keukenverkopers zijn een nachtmerrie voor iedereen die een keuken koopt. 10 jaar geleden waren ze er nog volop. Nu zijn het er een stuk minder.

De agressieve verkoopmethoden nemen plaats voor een menselijk contact en de tijd voor jou nemen. Gelukkig maar. Dat danken wij ook aan de recessie vanaf 2008. De keukenverkopers worden steeds menselijker. Ze moeten ook wel. De klant word immers steeds kritischer en heeft meer keuzes.

Op dat punt, advies en toegevoegde waarde voor je keuken is Ikea vergelijkbaar met een bouwmarkt keuken. Het uitgangspunt van Ikea is dat jij alles zelf doet. Zoals je zelf een kastje in elkaar zet, zou je ook zelf een keuken kunnen kopen, volgens Ikea.

En gek genoeg doen mensen dat ook nog. Met als gevolg: te weinig expertise advies gekregen voor hun nieuwe keuken en daardoor belangrijke dingen over het hoofd gezien. Dit komt voornamelijk omdat mensen zelf de Ikea keukenplanner gaan gebruiken en hun eigen keuken in 3D ontwerpen. Hierdoor missen ze expertise en advies.

Dat advies voor je keuken is extreem waardevol. Heb jij er bijvoorbeeld wel eens over nagedacht wat een invloed een keuken kan hebben bij verkoop van jouw huis later? Zou het een probleem zijn als Ikea op de kastjes zou staan? De auteur van dit stuk herinnert zich nog dat er klanten in zijn showroom kwamen om Siematic scharnier logos te vragen om die over de Ikea te plakken, voor de verkoop van het huis…

Netto keukenprijs

Bij Ikea is het niet gebruikelijk om af te dingen op keukens. Het zou raar zijn als je bij Ikea flink aan de onderhandelingstafel zou moeten voor uw keuken. Ikea haar hele concept draait om de goedkoopste naar de buitenwereld te zijn omdat je alles zelf dient te doen.

Zo moet het concept dus ook aangepast worden voor de keukens. Je laat je klanten dus niet afdingen op je keukens, ze zijn immers al het “goedkoopste”.

De reden dat zoveel consumenten bij Ikea een keuken gaan kopen:

Omdat het kopen van goederen met een kant en klare prijs duidelijkheid geeft en omdat de keukenwereld met haar prijzen en onderhandelingstechnieken onduidelijk is. Omdat een keuken uit veel onderdelen bestaat is het overzicht vaak weg. Mensen zijn bang teveel te betalen. Bij andere keukenwinkels hebben klanten dat gevoel allemaal. Bij Ikea dus niet.

Daar word ik waarschijnlijk het minste benadeeld in prijs omdat ze altijd met netto prijzen werken en omdat iedereen hetzelfde voor de keuken betaald. Als je de winst van een Ikea keuken naast die van een andere keukenboer legt, komen er wellicht hele andere cijfers uit.

Ook is het mogelijk om net als bij Ikea niet te maken te hebben met agressieve verkopers. Klanten waarderen een goede begeleiding van A tot Z. Onder andere bij de best beoordeelde keukenzaken.

Ikea advies

Je word bij Ikea helemaal niet aangesproken. En jij wil nog wel zoveel geld uitgeven aan je nieuwe keuken. Zou jij dan niet aangesproken willen worden? Deels spreekt die vrijblijvendheid consumenten aan omdat ze even lekker kunnen rondkijken.

Ze kunnen zo zelf dingen uitpluizen. Aan de andere kant zijn ze adviseurs vaak al bezet. Er lopen gewoon te veel mensen in de winkel rond en door de continue bezoekersstroom is dit logisch.

Maar heb je dan een adviseur gevonden, zal het gemiddelde keukengesprek met een Ikea medewerker vele malen korter zijn dan met een keukenzaak medewerker, (tenzij u een afspraak inplant). Het verschil zit hem er ook in dat een Ikea adviseur u direct door het tekenprogramma wil loodsen. Dat hebben wij zelf meegemaakt. Zo werkt het programma. Sla je ontwerp maar op en je kan thuis verder.

Waarom niet uren met een keukenadviseur praten die met jou meedenkt en verstand heeft van de keuken? Verstand heeft van kleurcombinaties? Welke tegels bij uw keukenfronten passen? Welke keuken het meest verkocht word? Zijn er keukens die zichzelf makkelijker weer verkopen bij een verhuizing?

Kwaliteit advies

Wat als de afmetingen van je keuken lastig zijn? Als jij de keuken zelf gaat opmeten worden daar vaak fouten bij gemaakt. Advies inwinnen is noodzakelijk bij het uitgeven van veel geld bij je nieuwe keuken.

We kopen wel een keuken van een paar duizend euro. (Al gauw €5.000,- minimaal) dus waarom zou jij zichzelf geen goed advies laten geven?

Bij Ikea heb je geen keukenverkopers. Sterker nog, in tegenstelling bij elke andere keukenwinkel, hoeft iemand bij Ikea werkt niet zijn best te doen om een keuken te verkopen.

Ikea verkoopt zichzelf en daar worden keukens als kant en klare producten gezien met een vaste prijs. Keukenzaken verkopen zichzelf niet, die moeten keukens verkopen. Daarom word jij bij een keukenzaak wel aangesproken en bij Ikea niet.

Ook bij een keukenzaak kun jij vrijblijvend uren rondkijken. Jij weet alleen dat je vermoedelijk een keer aangesproken word.

Vele Ikea keukenopstellingen

Doorgaans zijn er diverse opstellingen in de showroom te bekijken. De collectie die de Ikea toont, wil nog wel eens wisselen. Hierdoor kan het ook voorkomen dat bepaalde onderdelen nadat de keuken aangeschaft is, niet meer te verkrijgen is. Desalniettemin is er genoeg keuze voor een ieder die een Ikea keuken kopen wil.

De keuken afdeling is te vinden in het midden van een Ikea. Eerst de vastgestelde route volgen is overige wel een veel gehoorde klacht over de indeling. Wanneer je graag veel keuken wilt bekijken, zijn deze grote keukenshowrooms een uitkomst.

Keuken op afbetaling

Ikea had de mogelijkheid om keukens op afbetaling te kopen. Helaas is deze mogelijkheid recentelijk gestopt. Een keuken is niet meer per maand te betalen. Op zoek naar een keukenwinkel waar je wel een keuken op afbetaling kunt kopen?

Tip: Bij Ikea heb jij de mogelijkheid om binnen 14 dagen NA levering je keuken te betalen. Dit is zeker uniek!

Complete keuken Ikea

Ook voor een complete keuken kopen kun je terecht bij Ikea. Echter kan je ook besluiten om een Ikea keuken kopen zonder frontjes. Ben je dus van plan om alleen de frontjes van de keuken te vervangen is dit mogelijk. Dit is echter niet aan te raden. Niet alleen niet bij Ikea, nergens niet.

Voor het aanschaffen van alleen interieur in de keuken (indelingen achter de keukenfronten) kun je niet zomaar bij Ikea terecht, de breedte maatvoering is namelijk anders dan bij andere keukenwinkels.

De kans dat interieur achter de fronten past is zeer klein. Wel zijn Ikea interieurs natuurlijk geschikt voor Ikea kasten.

Een complete Ikea keuken zal in de winkel uitgerekend moeten worden. Wil jij direct complete keukens bekijken die op het “prijsniveau” van Ikea zitten?

Keukenapparatuur

De apparatuur heeft dezelfde mooie Zweedse namen als in de Ikea winkel. Hierdoor twijfelen klanten nog wel eens over de kwaliteit van de keukenapparatuur. Dit hoeft niet: er word standaard gewerkt met Whirlpool en Electrolux. Wil jij andere apparatuur in je Ikea keuken? Ook dat kan. De nismaten zijn zo gemaakt dat elk keukenmerk er in past. Overleg dit goed met de inmeter en de adviseur. Houd er tevens rekening mee dat apparatuur elders bestellen nadelen heeft in verband met aansprakelijkheid.

Greeploze Ikea keuken

Ikea heeft een greeploze lijn keukens. Ook hier wijkt men in onze ogen af van de bestaande markt. Waarom ze het hebben ontworpen weten wij niet, maar de greeplijst is veel te laag. Dat is de ruimte die nodig is om bij een greeploze keuken de deuren open te krijgen en je vingers er achter te krijgen. De diepte is maar 18 millimeter.

Om die reden is het heel moeilijk en zwaar om een deur te openen, vooral bij volle laden met veel gewicht. Het ziet er dus wel mooi uit maar is niet praktisch. Omdat er bij andere keukenwinkels meer ruimte in de lijst zit, zouden wij geen greeploze Ikea keuken aanraden.

De keuze gemaakt. En nu?

Nadat er een passend ontwerp gemaakt is in de winkel, en jij een exacte prijs op een Ikea keukenofferte hebt, weet je direct wat je nieuwe keuken gaat kosten. Er moet echter nog ingemeten worden bij u thuis. Bij dit proces zal de complete keukenruimte nagemeten worden om te kijken of de keuken exact in uw ruimte past. Je hebt nu de keuken inclusief montageprijs.

Ikea zet geen druk bij de handtekening. Indien je akkoord gaat, word de bestelling in gang gezet. De levertijd van een Ikea keuken is tussen de 12 en 14 weken. (Levertijd Ikea keuken is 3 maanden dus). De keuken kan van te voren betaald worden of bij het leveren van de keuken gepind worden. De keuken in termijnen betalen is helaas niet meer mogelijk.

Conclusie Ikea keuken kopen

Ikea is een betrouwbaar merk en erg populair bij huishoudens. Zo ook een Ikea keuken kopen. Ze hebben heeft geen gladde verkopers die je iets aan willen smeren. Dat is een voordeel. Omdat je niet hoeft te onderhandelen, heb jij het idee een eerlijke prijs te krijgen. Je hoeft jezelf tevens niet te verantwoorden op verjaardagen dat je misschien teveel betaald hebt, want dat is nog wel het ergste! Iedereen wil bevestigt worden in een goede deal.

Echte kennis ontbreekt echter bij de meestal onervaren keukenadviseurs. Het advies heeft uiteraard als doel om zo snel mogelijk de ruimte te tekenen, de keuken te plannen en direct de prijs te zien. Advies is meestal niet het belangrijkste. Om dan juist jou als klant een prijs te gaan vragen voor het inplannen van een adviseur zijn tijd vinden wij een opmerkelijke keuze van dit bedrijf.

Ikea heeft afwijkende maten waarvan wij denken dat het tijd is om de maatvoering aan te passen aan de rest van de keukenwereld, waarbij wij doelen op het ontbreken van de 90 en 120 centimeter ladekasten bijvoorbeeld. Ikea heeft wel een mooi en voordelig scala aan keukenaccessoires en opbergsystemen voor in de nieuwe keuken.

Het snel uit de handel gaan van bepaalde keukendeurtjes bij Ikea is in onze ogen niet handig.

De keukenplanner werkt goed. Je kunt eenvoudig zelf je keuken ontwerpen. Wil je daar een prijs voor, moet je wel het ontwerp opslaan, je gegevens achterlaten en naar de winkel.

De belangrijkste bevinding:

Ikea keukens zijn niet meer goedkoop! In de loopt der jaren zijn de prijzen behoorlijk gestegen waardoor een gemiddelde Ikea keuken in onze ogen ‘duur’ is geworden.

Bekijk 4 winkels die direct goedkoper zijn dan Ikea >

Tel daarbij de 25 jaar garantie op, dan is onze conclusie dat je in verhouding bij een Ikea te veel betaald gezien kwaliteit en advies. Als je puur voor service gaat, dan zit jij bij Ikea absoluut goed.

Zelf zien of een Ikea keuken goedkoper kan? Wij vergeleken een Ikea offerte met een andere winkel en kwamen goedkoper uit > 

Bezoek de website www.ikea.com

 • Avatar Eddy schreef:

  Fijne site!! geeft mooi aan hoe verrot de verkoopcultuur in de keukenindustrie is. Ik ga bij Ikea kopen!

 • Avatar Janneke schreef:

  Heel interessant allemaal, ik ga ook bij Ikea kopen!

 • Avatar Rob schreef:

  Bijzonder dat de keukenmarkt verrot wordt genoemd. Maar er wel word aangeraden om bij een keukenzaak (gratis) advies in te winnen, maar daarna wel bij Ikea te kopen. Wat zou jij er van vinden als je een aantal uur “misbruikt” wordt voor je kennis. En daarna die persoon bij een ander gaat kopen. En dan ook nog eens boos worden als er geprobeerd wordt je iets te verkopen. Precies de reden dat ik gestopt ben in de keuken, het zijn niet de verkopers die de markt verzieken, het is de consument die het zelf verpest.

 • Avatar Keukenmonteur schreef:

  Klopt niks van, in je verhaal staat dat de kastjes al in elkaar staan , maar alles maar dan ook alles moet je zelf in elkaar zetten