Ikea keuken kopen? Wel of geen Ikea keuken? 5 punten uitgelicht indien je van plan bent een Ikea keuken kopen in 2023. Wat is de kracht en het succes van een Ikea keuken? Wat zijn de valkuilen?

Ikea keukens

Nieuwe keuken kopen bij Ikea? Van plan een Ikea keuken aan te schaffen? Bijna 1/5e van alle verkochte keukens in Nederland is een Ikea keuken.

Is een Ikea keuken de goedkoopste keukenzaak? Waarom kopen zoveel huishoudens een keuken bij de Ikea?

Bij het ontstaan van deze keten werden de keukens enorm groot in de markt gezet als prijsvechter. Vroeger kocht hier, omdat keukens daar goedkoper waren. In de keukenmarkt toen, vergeleken met andere keukenzaken was Ikea zeer goedkoop. Ikea heeft de ‘keukenmerken’ Faktum en Metod.

Belangrijk om te weten: Metod gaat de Faktum lijn compleet vervangen.

Prijstechnisch kon je toen niet tegen het bedrijf op en dat was ideaal keukens kopen voor mensen met weinig geld. Het bedrijf groeide enorm begin 2000.

Hoe begint een zoektocht naar de ideale keuken eigenlijk? Hoe koop je een nieuwe keuken >

 

Kosten

Het “goedkope” etiket is gegroeid tot wat het bedrijf nu is. Het bedrijf is het etiket “goedkope keukens” nog niet kwijt en daar doen ze elk moment hun voordeel mee. Zonder goed te oriënteren op een keuken gaan consumenten naar Ikea om daar meteen een Ikea keuken aan te schaffen.

Niet alleen gaan huishoudens voor een nieuwe keuken naar Ikea, ook keukenrenovatie of het vervangen van frontjes gebeurd vaak.

Het frappante is dat kopers van Ikea niet altijd hun keukens vergelijken. Er is blijkbaar geen noodzaak of drang om te kijken of de keuken elders nog goedkoper kan (klik hier voor de keukenzaak goedkoper dan Ikea). Hieronder een aantal belangrijke punten waarin ze verschillen ten opzichte van andere keukenwinkels.

Wat kost een gemiddelde Ikea keuken? Inmiddels ook al wel rond de € 9.000,-. Hieronder vind je 3 keukenwinkels die al een stuk goedkoper zijn dan Ikea.


Ikea keukens vergelijken met andere keukenzaken?
Bekijk het hier!

– Bryan, keukenadviseur bij Izaa


 

Ikea keukens versus andere keukens

Verschillen bij de aanschaf van een keuken bij Ikea ten opzichte van een willekeurige andere keukenwinkels:

Goedkope Ikea keukens

Voordat de Ikea keukens in Nederland echt doorbraken waren de keukens in verhouding vrij duur. De economie ging goed en in die tijd deed ook het bedrijf haar intrede met hun concept als goedkope keukenzaak.

Door de sterke positie in de woningbranche, kon Ikea vrij gemakkelijk haar keukenproduct naar voren brengen. Reclame online is niet nodig.

De enorme hoeveelheid bezoekers aan de woonketen is genoeg. Als iemand ziet dat je bij de Ikea keukens kan kopen gaat dat als een lopend vuurtje rond. Het wordt dan mond tot mond reclame en zo hebben ze de online reclame niet nodig, ook de vele bezoekers dragen daar een steentje in bij. Omdat je als bezoeker altijd door de complete Ikea collectie loopt, kan je de keukens dus niet missen!

Anno 2004 was Ikea een echte prijsvechter in de keukenmarkt. Vanaf 2007 had Ikea al vrij veel informatie opgedaan over haar concurrenten en was het voor Ikea niet moeilijk om flink en snel te groeien in de keukenwereld.

Ondertussen groeide ook de stempel “Goedkope keukenzaak” mee. Nieuwe keukens verkochten in rap tempo en ook is het een van de weinige keukenwinkels die hun Ikea showroomkeukens zo verkocht hebben.

Goedkope keukens 2022

Iets dat andere keukenwinkels zeker niet lukt, die blijven met showroomkeukens zitten en komen er soms moeilijk van af.
Ikea keuken kosten
Zo kwam een Ikea keuken kopen langzaam in de markt. Huishoudens met een kleine portemonnee kochten bij Ikea, of mensen die een dure woning hadden gekocht en bijna geen budget meer over hadden voor een keuken.

Ikea staat dus bekend om het verkopen van goedkope keukens.

Toen kwam de recessie. Ikea verhoogde de laatste jaren de prijzen marktconform met de goedkopere keukenzaken. Ondertussen, rond 2010 kwamen er flink was prijsvechters en nieuwe concepten op de keukenmarkt.

Nieuwe keukenzaken van kwaliteit met zeer scherpe netto keukenprijzen. Gek genoeg komen deze keukenzaken niet genoeg in beeld om consumenten er van te overtuigen dat Ikea niet meer de goedkoopste keukenzaak is.

Nog steeds gaan consumenten massaal naar Ikea om daar hun keuken te kopen. Mensen raken het beeld van de goedkoopste keukens worden bij de Ikea verkocht niet kwijt.

Klik hier om Ikea prijzen met andere keukenzaken te vergelijken >

 

Garantie

Ikea keuken kopen en garantie: de garantie van Ikea op haar keukens ging ineens onvoorstelbaar omhoog. Je krijgt nu 25 jaar garantie op een keuken. Waar de grote keuken giganten moeite hadden met het net aanbieden van 5 jaar (sommigen 10 jaar) garantie, zet Ikea ineens sinds kort 25 jaar garantie op je keuken in de markt.

Waarom zouden ze 25 jaar garantie op keukens aanbieden, terwijl een gemiddelde keuken 15 jaar meegaat, en de meeste keukenzaken maar 5 jaar garantie bieden?

Veel winkels vroegen hun klanten vroeger wat ze wilden. De klant kon kiezen tussen korting of garantie. De meeste consumenten wilden veel garantie op hun keuken, een soort verzekering.

Vaak ook ten koste van de korting die van de keuken af ging. Dat is goed voor de provisie, want hoe minder korting er van een keuken afgaat, hoe meer provisie op een keuken overblijft.

Garantie is eigenlijk een soort verzekering. Gaat er vaak iets stuk in je keuken? Als er iets kapot gaat, gaat dat meestal binnen het eerste jaar kapot, bijvoorbeeld door een constructiefout in de keuken of veel later pas als de nieuwe keuken al jaren staat.

Is een Ikea keuken kopen met 10 jaar of 25 jaar garantie op je keuken dan nuttig? Niet als je de garantie zelf moet betalen. Kortom: garantie op jouw keuken is eigenlijk verzekering kopen.

Je betaalt de garantie op jouw keuken zelf. Als er bij een winkel geen korting word gegeven op keukens, waar zou Ikea dan de 25 jaar garantie voor je keuken van betalen? Extra garantie bij (alle) keukenwinkels is eigenlijk schijnzekerheid.

Garantie apparatuur

De garantie op de kranen is 10 jaar. De garantie op apparaten is 5 jaar. Standaard garantie is eigenlijk 2 jaar op 1 apparaat.

 

Maten Ikea keukenkasten

De breedte van Ikea keukenkasten zijn 30, 40, 60 en 80 centimeter. Hierin verschilt Ikea wezenlijk van andere winkels.

Die hebben als breedste kast 90 centimeter in plaats van 80. Vaak hebben deze winkels ook kasten van 120 centimeter. Op zich zijn deze maten redelijk. Wat wij echter wel missen zijn kasten van 90 en 120 centimeter.

Zijn kasten van Ikea keukens voor gemonteerd? Gelukkig wel! Na ja, gedeeltelijk dan. Je krijgt dus geen volledig bouwpakket.

Handgrepen worden ongemonteerd meegeleverd.  De gaten zitten nog niet in de deuren. Er word een speciaal apparaat meegeleverd dat de uitsparingen maakt.

Dit zorgt ervoor dat de keukendeurtjes niet beschadigd worden tijdens het boren. Secuur werken is vereist. De uitsparingen maken is niet voor iedereen weggelegd.

Een bijzonder detail: de plint staat bij Ikea keukenkasten een stuk dieper dan bij andere keukenwinkels.Dit is gedaan omdat men van nature snel tegen de plint aantrapt.

De hoogtemaat van Ikea kasten zijn 92 centimeter inclusief stelpoten. Inclusief werkblad komt men dan met een gemiddelde hoogte van een Ikea keuken op 95 centimeter. De dikte van de kasten is 18 millimeter.

De dikte van de kast bepaald tevens de stevigheid en dus de kwaliteit van de nieuwe keuken. De diepte van een Ikea werkblad is dieper dan gebruikelijk, namelijk 63,5 centimeter.

Ondanks deze verschillende maten, kun je ook eenvoudig een keukeneiland bij Ikea kopen. Uitvoeringen in spoel eiland en kookeiland zijn gewoon mogelijk.

 

Advies

Een aantal dingen vallen op; Als eerste voor advies moet betaalt worden. De prijs is wel verlaagd van 75 euro naar 39 euro, maar voor dit bedrag kan men 2 uur inplannen van een Ikea adviseur. Dit is in onze ogen opmerkelijk. Geen enkele keukenzaak vraagt geld voor advies.

Een betaalde adviseur reserveert dus verplicht 2 uur voor jou. Bij een niet betalende afspraak of binnenloop afspraak, is het dus de vraag hoe lang een adviseur bij je blijft zitten.

Indien je de keuken bij Ikea wil kopen, krijgt je dit geld wel weer terug.

Tip: als je dan toch de keuken bij Ikea wil gaan kopen, is het aan te raden het andersom te doen: ga voor goed advies gratis naar een keukenexpert.

Gelijk ergens een afspraak maken? Bij de lijst met volgende keukenzaken kun je eenvoudig vrijblijvend & direct een afspraak maken.

 

Vestigingen

Ikea is zo bekend en populair dat niemand eigenlijk hoeft te zoeken naar het adres. Ze zitten in Amersfoort, Amsterdam, Breda, Barendrecht, Delft, Duiven, Eindhoven, Groningen, Hengelo, Heerlen, Haarlem, Utrecht en Zwolle.

 

Keuken ontwerpen

De Ikea keukenplanner is gemaakt zodat iedereen een keuken kan ontwerpen online. Inclusief opslaan van het keukenontwerp in 3D. Op zich is dit programma redelijk goed in gebruik, inclusief online hulp. De keukenplanner kun je gebruiken met en zonder registratie van gegevens.

Wij adviseren echter dit tekenprogramma liever.

Klik hier om je keuken in 3D te ontwerpen >

 

Kwaliteit

Ikea keuken kwaliteitWat is de kwaliteit van een Ikea keuken exact? Indien je bij elke andere keukenwinkel binnenloopt zal elke adviseur zeggen:

Je kunt ons niet met Ikea vergelijken. Daarmee geeft elke keukenwinkel aan dat een keuken van Ikea van mindere kwaliteit zou zijn.

In onze opinie is de kwaliteit van een Ikea keuken die van een laag tot middensegment. Er is pas 20 jaar ervaring in de bouw van keukens en dit speelt mee.

Een enorm belangrijk element wat tevens meespeelt: Ikea verkoopt tot op heden  geen granieten, maar wel composieten werkbladen. Te duur? Te gecompliceerd? Het plaatwerk is niet al te dik, de kasten zijn niet breed, wellicht speelt dit een rol hierbij.

Hoogglans keukens worden alleen in foliedeuren geleverd. Ikea geeft hier duidelijk mee aan dat ze kwaliteit willen waarborgen, wat een positief iets is. Zijwanden zijn afgewerkt als de keukendeur, hierdoor past bij elke keuken de juist zijwand in de juiste kleur.

Nieuwe frontjes op bestaande keuken

Heb je een oude Ikea keuken, maar zijn de frontjes gaan hangen, of wil je gewoon nieuwe keukendeurtjes? Wens je niet de complete keuken te vervangen maar alleen de deurtjes? Er is een bedrijf gespecialiseerd in Ikea keukens. Meer dan 250 modellen en 40.000 kleuren voor je nieuwe Ikea deurtjes.

Over het algemeen maken de deurtjes de prijs van de keuken, maar wij zien dat prijzen op de website enorm meevallen. De collectie is enorm, houten deurtjes, kunststof deuren en zelfs gelakte fronten.

Heb je een oude Ikea keuken, maar zijn de frontjes gaan hangen, of wil je gewoon nieuwe keukendeurtjes? Wil je niet de complete keuken vervangen maar alleen de keukendeurtjes?

Er zijn bedrijven gespecialiseerd in Ikea keukenfronten. Meer dan 250 modellen en 40.000 kleuren voor je nieuwe Ikea deurtjes.

Zoals je weet gaat Faktum over in Metod. Heb je toch een Faktum keuken en wil je daar nieuwe frontjes voor? Dit bedrijf is gespecialiseerd in Ikea frontjes en kan Faktum eeuwig doorleveren.

 

Keukencatalogus

Ikea maakt gebruik van een handige online catalogus om alle keukens te bekijken. Ideaal om precies te zien welke Ikea keuken kopen.

Ook de indeling achter de keukendeurtjes is hierbij in zicht. Verder kun je ook nog veel meer keukenbrochures bestellen. Ikea heeft een enorme catalogus met mogelijkheden inzichtelijk gemaakt.

Door het aanvragen van alle keukenbrochures, wist ik meteen waar ik mijn keuken wilde kopen en wat de prijs van de keuken zou worden.

Stuur mij deze keukencollectie brochures


Ikea keukens vergelijken met andere keukenzaken?
Bekijk het hier!

– Bryan, keukenadviseur bij Izaa


 

Levertijd

De kasten en apparatuur zijn afhankelijk van de voorraad in het magazijn, maar kunnen bijna altijd binnen één week geleverd worden. Het werkblad is bepalender voor een langere levertijd en dus draait alles om de levertijd van het werkblad. Op de website is te bekijken hoe lang de levertijden van de werkbladen zijn. Standaard bladen (meestal kunststof) kunnen vaak binnen een week geleverd worden.

Maatwerkbladen kan toch al gauw tussen de 4 en 6 weken duren. Dit kan bijvoorbeeld zijn indien je een houten blad  of composieten werkblad kiest.

Verder kun je de keuken zelf ophalen, maar de keuken kan ook bij jouw thuis bezorgd worden. De levering zal meestal binnen 1 werkdag plaatsvinden.

De kosten hiervan zijn meer dan 1.000 kilogram maximaal € 99,-. Samengevat: de levertijd van een Ikea keuken is snel. Er zijn ook keukenzaken die binnen 10 dagen kunnen leveren.

 

Montage

Ikea kasten worden niet geassembleerd aangeleverd. Een keuken is zonder zorgen zelf te plaatsen, indien je een beetje technisch bent. Een duidelijke handleiding omvat dit verhaal.

Je Ikea keuken laten plaatsen door een goede monteur kan echter ook. Dit heeft als voordeel dat er een garantie op de montage is van 5 jaar.

ikea montage

Montagekosten van Ikea keuken zijn een vast bedrag. Dit kan echter afwijken indien met er voor kiest om apparaten elders te kopen. Daarom is het raadzaam deze kosten te bespreken met diegene die je keukenruimte professioneel komt inmeten.

Let op: een groot nadeel bij Ikea kasten is dat er bijna geen ruimte is voor leidingwerk. Leidingen moeten in de muur gefreesd worden, want achterruimte is beperkt.

Een alternatief: de onderkasten moeten een paar centimeter naar voren gezet worden, zodat er ruimte achter de kasten ontstaat voor leidingwerk. Hierdoor krijg je wel een kleine meerprijs in de keuken, want het werkblad word dieper dan normaal. Wij vermoeden een meerprijs van 10% op de kosten van de lengte van het werkblad.

Leidingen en stucwerk in de keuken vallen onder meerwerk, dit betekend extra kosten.

De montage van de Ikea keuken is meteen te bekijken via de handige montagecalculator.

 

Showroomkeukens

Ikea heeft uiteraard ook showroomkeukens. Bij navraag bleek dat deze populair zijn en zo verkocht. Vermoedelijk moet er eerst in de winkel om gevraagd worden of er nog showroomkeukens verkocht worden.

Tip: wil je een Ikea showroomkeuken? Wees er snel bij en reserveer er desnoods 1 in de winkel!

Of het personeel hier gehoor aan geeft is een tweede.

Ook tevreden met andere showroomkeukens? Jaarlijks worden er duizenden showroomkeukens verkocht. De aankoop van een showroommodel heeft voordelen en nadelen.

Lees alles over een showroomkeuken kopen.

 

Ikea keukens aanbiedingen

Geeft Ikea korting op de keukens? Ondanks dat alle keukenwinkels met korting smeten, bleven bij Ikea de kortingacties uit. In 2019 is voor het eerst geconstateerd dat er een tijdelijke kortingsactie was. Het mag duidelijk zijn dat in verhouding, een bedrijf als Ikea enorm veel nettowinst maakt op de keuken.

Ikea keukens aanbiedingen zijn schaars. Er is helaas niet te zeggen of er überhaupt nog een nieuwe aanbiedingsronde komt.

Om op de hoogte gehouden te worden van de laatste acties, is het handig om Ikea family lid te worden. Je blijft op de hoogte van de laatste keuken aanbiedingen en krijgt korting op verschillende producten.

Wat voor een soort keukenacties kunt je dan verwachten? Tijdelijke actie met 10% korting op de Ikea keukenkasten.

Ikea offerte vergelijken? Wij vergeleken een Ikea offerte elders en kwamen goedkoper uit >>

 

Bij Ikea heb je geen gladde verkopers of agressieve verkoop

Een zeer sterk punt. Gladde, agressieve keukenverkopers zijn een nachtmerrie voor iedereen die een keuken koopt. 10 jaar geleden waren ze er nog volop. Nu zijn het er een stuk minder.

De agressieve verkoopmethoden nemen plaats voor een menselijk contact en de tijd voor jou nemen.

Gelukkig maar.

gladde verkoper

Dat danken wij ook aan de recessie vanaf 2008. De keukenverkopers worden steeds menselijker. Ze moeten ook wel. De klant word immers steeds kritischer en heeft meer keuzes.

Op dat punt, advies en toegevoegde waarde voor je keuken is Ikea vergelijkbaar met een bouwmarkt keuken. Het uitgangspunt van Ikea is dat je alles zelf doet. Zoals je zelf een kastje in elkaar zet, zou je ook zelf een keuken kunnen kopen, volgens Ikea.

En gek genoeg doen mensen dat ook nog. Met als gevolg: te weinig expertise advies gekregen voor hun nieuwe keuken en daardoor belangrijke dingen over het hoofd gezien. Dit komt voornamelijk omdat mensen zelf de Ikea keukenplanner gaan gebruiken en hun eigen keuken in 3D ontwerpen. Hierdoor missen ze expertise en advies.

Dat advies voor je keuken is extreem waardevol. Heb je er bijvoorbeeld wel eens over nagedacht wat een invloed een keuken kan hebben bij verkoop van jouw huis later? Zou het een probleem zijn als Ikea op de kastjes zou staan?

De auteur van dit stuk herinnert zich nog dat er klanten in zijn showroom kwamen om Siematic scharnier logos te vragen om die over de Ikea te plakken, voor de verkoop van het huis…

 

Netto keukenprijs

Bij Ikea is het niet gebruikelijk om af te dingen op keukens. Het zou raar zijn als je bij Ikea flink aan de onderhandelingstafel zou moeten voor je keuken. Ikea haar hele concept draait om de goedkoopste naar de buitenwereld te zijn omdat je alles zelf dient te doen.

Zo moet het concept dus ook aangepast worden voor de keukens. Je laat je klanten dus niet afdingen op je keukens, ze zijn immers al het “goedkoopste”.

De reden dat zoveel consumenten bij Ikea een keuken gaan kopen:

 • Omdat het kopen van goederen met een kant en klare prijs duidelijkheid geeft en omdat de keukenwereld met haar prijzen en onderhandelingstechnieken onduidelijk is.
 • Omdat een keuken uit veel onderdelen bestaat is het overzicht vaak weg. Mensen zijn bang teveel te betalen. Bij andere keukenwinkels hebben klanten dat gevoel allemaal. Bij Ikea dus niet.

Daar word ik waarschijnlijk het minste benadeeld in prijs omdat ze altijd met netto prijzen werken en omdat iedereen hetzelfde voor de keuken betaalt. Als je de winst van een Ikea keuken naast die van een andere keukenboer legt, komen er wellicht hele andere cijfers uit.

Ook is het mogelijk om net als bij Ikea niet te maken te hebben met agressieve verkopers. Klanten waarderen een goede begeleiding van A tot Z. Onder andere bij de best beoordeelde keukenzaken.

 

Ikea advies

Je word bij Ikea helemaal niet aangesproken. En je wil nog wel zoveel geld uitgeven aan je nieuwe keuken. Zou je dan niet aangesproken willen worden? Deels spreekt die vrijblijvendheid consumenten aan omdat ze even lekker kunnen rondkijken.

Ze kunnen zo zelf dingen uitpluizen. Aan de andere kant zijn ze adviseurs vaak al bezet. Er lopen gewoon te veel mensen in de winkel rond en door de continue bezoekersstroom is dit logisch.

Maar heb je dan een adviseur gevonden, zal het gemiddelde keukengesprek met een Ikea medewerker vele malen korter zijn dan met een keukenzaak medewerker, (tenzij je een afspraak inplant).

Het verschil zit hem er ook in dat een Ikea adviseur je direct door het tekenprogramma wil loodsen. Dat hebben wij zelf meegemaakt. Zo werkt het programma. Sla je ontwerp maar op en je kan thuis verder.

Waarom niet uren met een keukenadviseur praten die met jou meedenkt en verstand heeft van de keuken? Verstand heeft van kleurcombinaties?

Welke tegels bij je keukenfronten passen? Welke keuken het meest verkocht word? Zijn er keukens die zichzelf makkelijker weer verkopen bij een verhuizing?

Kwaliteit advies

Wat als de afmetingen van je keuken lastig zijn? Als je de keuken zelf gaat opmeten worden daar vaak fouten bij gemaakt. Advies inwinnen is noodzakelijk bij het uitgeven van veel geld bij je nieuwe keuken.

We kopen wel een keuken van een paar duizend euro. (Al gauw €5.000,- minimaal) dus waarom zou je zichzelf geen goed advies laten geven?

Bij Ikea heb je geen keukenverkopers. Sterker nog, in tegenstelling bij elke andere keukenwinkel, hoeft iemand bij Ikea werkt niet zijn best te doen om een keuken te verkopen.

Ikea verkoopt zichzelf en daar worden keukens als kant en klare producten gezien met een vaste prijs. Keukenzaken verkopen zichzelf niet, die moeten keukens verkopen. Daarom word je bij een keukenzaak wel aangesproken en bij Ikea niet.

Ook bij een keukenzaak kun je vrijblijvend uren rondkijken. Je weet alleen dat je vermoedelijk een keer aangesproken word.

Vele Ikea keukenopstellingen

Doorgaans zijn er diverse opstellingen in de showroom te bekijken. De collectie die de Ikea toont, wil nog wel eens wisselen. Hierdoor kan het ook voorkomen dat bepaalde onderdelen nadat de keuken aangeschaft is, niet meer te verkrijgen is. Desalniettemin is er genoeg keuze voor een ieder die een Ikea keuken kopen wil.

De keuken afdeling is te vinden in het midden van een Ikea. Eerst de vastgestelde route volgen is overige wel een veel gehoorde klacht over de indeling. Wanneer je graag veel keuken wil bekijken, zijn deze grote keukenshowrooms een uitkomst.

 

Keuken op afbetaling

Ikea had de mogelijkheid om keukens op afbetaling te kopen. Helaas is deze mogelijkheid recentelijk gestopt. Een keuken is niet meer per maand te betalen. Op zoek naar een keukenwinkel waar je wel een keuken op afbetaling kunt kopen?

Tip: Bij Ikea heb je de mogelijkheid om binnen 14 dagen NA levering je keuken te betalen. Dit is zeker uniek!

 

Complete keuken Ikea

Ook voor een complete keuken kopen kun je terecht bij Ikea. Echter kan je ook besluiten om een Ikea keuken kopen zonder frontjes.

Ben je dus van plan om alleen de frontjes van de keuken te vervangen is dit mogelijk. Dit is echter niet aan te raden. Niet alleen niet bij Ikea, nergens niet.

Voor het aanschaffen van alleen interieur in de keuken (indelingen achter de keukenfronten) kun je niet zomaar bij Ikea terecht, de breedte maatvoering is namelijk anders dan bij andere keukenwinkels.

complete keuken

De kans dat interieur achter de fronten past is zeer klein. Wel zijn Ikea interieurs natuurlijk geschikt voor Ikea kasten.

Een complete Ikea keuken zal in de winkel uitgerekend moeten worden. Wil je direct complete keukens bekijken die op het “prijsniveau” van Ikea zitten?

Keukenapparatuur

De apparatuur heeft dezelfde mooie Zweedse namen als in de Ikea winkel. Hierdoor twijfelen klanten nog wel eens over de kwaliteit van de keukenapparatuur.

Dit hoeft niet: er word standaard gewerkt met Whirlpool en Electrolux.

Wil je andere apparatuur in je Ikea keuken? Ook dat kan.

De nismaten zijn zo gemaakt dat elk keukenmerk er in past. Overleg dit goed met de inmeter en de adviseur. Houd er tevens rekening mee dat apparatuur elders bestellen nadelen heeft in verband met aansprakelijkheid.

Greeploze Ikea keuken

Ikea heeft een greeploze lijn keukens. Ook hier wijkt men in onze ogen af van de bestaande markt. Waarom ze het hebben ontworpen weten wij niet, maar de greeplijst is veel te laag.

Dat is de ruimte die nodig is om bij een greeploze keuken de deuren open te krijgen en je vingers er achter te krijgen. De diepte is maar 18 millimeter.

Om die reden is het heel moeilijk en zwaar om een deur te openen, vooral bij volle laden met veel gewicht. Het ziet er dus wel mooi uit maar is niet praktisch. Omdat er bij andere keukenwinkels meer ruimte in de lijst zit, zouden wij geen greeploze Ikea keuken aanraden.

De keuze gemaakt. En nu?

Nadat er een passend ontwerp gemaakt is in de winkel, en je exacte prijs op een Ikea keukenofferte hebt, weet je direct wat de kosten van je nieuwe keuken gaat zijn. Er moet echter nog ingemeten worden bij je thuis. Bij dit proces zal de complete keukenruimte nagemeten worden om te kijken of de keuken exact in je ruimte past. Je hebt nu de keuken inclusief montageprijs.

Ikea zet geen druk bij de handtekening. Indien je akkoord gaat, word de bestelling in gang gezet.

De levertijd van een Ikea keuken is tussen de 12 en 14 weken. (levertijd Ikea keuken is 3 maanden dus). De keuken kan van te voren betaalt worden of bij het leveren van de keuken gepind worden. De keuken in termijnen betalen is helaas niet meer mogelijk.

 

Conclusie Ikea keuken kopen

Ikea is een betrouwbaar merk en erg populair bij huishoudens. Zo ook een Ikea keuken kopen.

Ze hebben heeft geen gladde verkopers die je iets aan willen smeren. Dat is een voordeel. Omdat je niet hoeft te onderhandelen, heb je het idee een eerlijke prijs te krijgen.

Je hoeft jezelf tevens niet te verantwoorden op verjaardagen dat je misschien teveel betaalt hebt, want dat is nog wel het ergste! Iedereen wil bevestigt worden in een goede deal.

Echte kennis ontbreekt echter bij de meestal onervaren keukenadviseurs. Het advies heeft uiteraard als doel om zo snel mogelijk de ruimte te tekenen, de keuken te plannen en direct de prijs te zien. Advies is meestal niet het belangrijkste. Om dan juist jou als klant een prijs te gaan vragen voor het inplannen van een adviseur zijn tijd vinden wij een opmerkelijke keuze van dit bedrijf. Maar nu, iets wat bijna niemand weet…

Ikea keukenkasten worden in Polen gemaakt.

Je krijgt dus een Poolse keuken. Daarom twijfelen we des te meer. De scharnieren en ladegeleiders komen uit Duitsland, dat zit wel goed.

Ikea heeft afwijkende maten waarvan wij denken dat het tijd is om de maatvoering aan te passen aan de rest van de keukenwereld, waarbij wij doelen op het ontbreken van de 90 en 120 centimeter ladekasten bijvoorbeeld. Ikea heeft wel een mooi en voordelig scala aan keukenaccessoires en opbergsystemen voor in de nieuwe keuken.

Het snel uit de handel gaan van bepaalde keukendeurtjes bij Ikea is in onze ogen niet handig.

De keukenplanner werkt goed. Je kunt eenvoudig zelf je keuken ontwerpen. Wil je daar een prijs voor, moet je wel het ontwerp opslaan, je gegevens achterlaten en naar de winkel.

De belangrijkste bevinding:

Ikea keukens zijn niet meer goedkoop! In de loopt der jaren zijn de prijzen behoorlijk gestegen waardoor een gemiddelde Ikea keuken in onze ogen ‘duur’ is geworden.

Bekijk 4 winkels die direct goedkoper zijn dan Ikea >

Tel daarbij de 25 jaar garantie op, dan is onze conclusie dat je in verhouding bij een Ikea te veel betaalt gezien kwaliteit en advies. Als je puur voor service gaat, dan zit je bij Ikea absoluut goed.

Zelf zien of een Ikea keuken goedkoper kan? Wij vergeleken een Ikea offerte met een andere winkel en kwamen goedkoper uit > 

Bezoek de website www.ikea.com

 • Eddy schreef:

  Fijne site!!

 • Janneke schreef:

  Heel interessant allemaal, ik ga ook bij Ikea kopen!

 • Rob schreef:

  Bijzonder dat de keukenmarkt verrot wordt genoemd. Maar er wel word aangeraden om bij een keukenzaak (gratis) advies in te winnen, maar daarna wel bij Ikea te kopen. Wat zou jij er van vinden als je een aantal uur “misbruikt” wordt voor je kennis. En daarna die persoon bij een ander gaat kopen. En dan ook nog eens boos worden als er geprobeerd wordt je iets te verkopen. Precies de reden dat ik gestopt ben in de keuken, het zijn niet de verkopers die de markt verzieken, het is de consument die het zelf verpest.

  • Pieter schreef:

   Advies inwinnen staat vrij. Ik neem aan dat je bij een grotere uitgave zelf eerst ook marktonderzoek doet bij verschillende leveranciers? Eerste voordeel is dat Ikea transparant is in de prijzen. Bij veel keukenzaken heb je een initiële offerte en moet je vechten om korting. Als je hoort dat er opeen zomaar een paar duizend van de prijs afkan, is in mijn optiek de geloofwaardigheid weg.

 • Keukenmonteur schreef:

  Klopt niks van, in je verhaal staat dat de kastjes al in elkaar staan , maar alles maar dan ook alles moet je zelf in elkaar zetten

 • Jessica schreef:

  Wij hebben net een IKEA keuken aangeschaft. We zijn erg prettig geholpen, en het monteren is zelf prima te doen. Je moet wel een beetje handig zijn . De apparatuur kopen we als de actie komt.

 • HG schreef:

  Interessant artikel! Hebben juist vanmorgen 2 uur advies bij Ikea gehad en offerte voor een mooie middelgrote keuken. De prijs is 5500 euro, dus gemiddelde prijs van 9000 euro die genoemd word is te hoog volgens mij.

  PS, vanaf 14 november 15% korting op alle apperatuur gaf de verkoper aan. Dus we wachten nog even met aanschaffen 😉

  • IZAA schreef:

   Hoi HG,

   Leuk om te lezen dat het artikel je interesseert 🙂

   De gemiddelde prijs hebben wij gebaseerd op vele Ikea offertes die wij van IKEA hebben gezien. De prijs heeft met veel factoren te maken: grootte, materialen en inbouwapparatuur.

   15% korting is de moeite zeker waard!

   Veel plezier alvast van je nieuwe keuken.

   Groet, Team IZAA

 • Simone schippers schreef:

  Gelezen dat er weer een korting van 10% op de keukens komt, wij hebben reeds een Ikea keuken maar gaan een bijkeuken plaatsen kan u mij zeggen wanneer deze korting plaats vindt? Met vriendelijke groet, zouden het jammer vinden als we de keuken bestellen en een week later de korting plaats vindt. Ik lees dat de verkopers je hierop attenderen. BedaNiet voor de reaktie!

 • Alex schreef:

  Wat een vreemd artikel. Er wordt aangegeven dat de keukens van lage tot middenklasse kwaliteit zijn omdat het nog maar kort op de markt is. Duur op de markt heeft daar toch niks mee te maken. Wellicht hebben jullie data over na hoeveel jaar een Ikea keuken gemiddeld vervangen wordt, dan kan je kwaliteit staven. Geef anders gewoon aan dat het onduidelijk is vanwege de korte duur op de markt. Ook het negatief omschrijven van de service slaat nergens op. Winkels hebben verschillende concepten. Niemand gaat naar de Ikea met het idee een beleving te krijgen zoals in een (dure) keukenkraan. Als laatste stel ik ook mijn vraagtekens bij de gemiddelde prijs. In ons vorige huis hadden we een grote Ikea keuken met een blad van eikenhout en apparatuur uit het hogere segment voor €7800 en nu we verhuisd zijn werken we weer aan een nieuwe wat kleinere keuken en zitten we op 6500, dit keer weliswaar met een goedkoper werkblad.

  • IZAA schreef:

   In antwoord op Alex.
   Beste Alex.

   Een keukenzaak die 80 jaar bestaat, kent haar eigen product beter en heeft meer kennis met fouten uit het verleden. In het artikel staat enkel, dat deze ´leeftijdservaring´ mee speelt. Ikea is in verhouding kort op de markt – en niet gespecialiseerd in keukens – ze maken immers ook meubels. Daarom zijn ze nog niet 100% ervaren met hun eigen product op langere termijn.

   Wat betreft de prijs: de keuken is vaak de sluitpost. Wilde je een grote keuken, dan kon je vroeger in verhouding voor weinig geld een enorme keuken plaatsen voor ´t geld dat je nog over had. Inmiddels zijn de prijzen overal alleen maar gestegen. Apparatuur uit het hogere segment heeft Ikea trouwens niet – die werken voornamelijk met Whirlpool.

   Wij lezen dat je volgende keuken ook van Ikea is. We wensen je succes met de keuken!

   Groet,

   Team Izaa

 • IZAA

  >