Houten keuken

Houten keuken? Deze risico’s wil je niet lopen – En dit is wat je wél moet doen.

Een houten keuken kopen die er uitziet alsof hij uit een bouwmarkt komt. We nemen dit type onder de loep en beschrijven de beste combinaties, ook met een houten werkblad.

Ook hebben we een verborgen parel ontdekt die bijna niemand kent. Zoek je een prachtige houten keuken? Vind opstellingen die iedereen wil, maar niemand heeft…

De houten keuken uit de vroege 16e eeuw was niet meer dan een aanrechtblad van eikenhout. Daarnaast stond dan een los fornuis waarin men kookte. Keukenkastjes kenden ze vroeger niet. Het waren puur planken. De oudste keukens waren dus van hout en nog steeds zit hout in onze huidige modellen.

Vermoedelijk zal de keuken van de toekomst ook nog steeds houten elementen bevatten. Zelfs over 100 jaar zal hout niet weg te denken zijn…

 

Waarom een houten keuken?

Om verwarring te voorkomen: met een houten keuken bedoelen we een model met houten keukendeurtjes, meestal voorzien van een kunststof of granieten werkblad. Koop je een keuken met bijvoorbeeld kunststof deurtjes, maar een werkblad van hout? Dan spreken we niet van een houten keuken.

Boeren keuken donker hout

Waarom wil je een houten keuken? De super strakke efficiënte keuken van nu is wel mooi en strak – maar ‘leeft’ niet. Daarom willen mensen hout. We willen graag vasthouden aan onze roots, stiekem missen we dat kampvuurtjes-effect. Die warmte zien we terug in de moderne keuken. En als het niet in een massief houten keuken is, dan komt er wel iets anders in. Ruim 68 procent van de keukens heeft wel iets van hout in de keuken. Het wordt vooral gebruikt als extra accent, zoals bijvoorbeeld een zijwang, maar ook als werkblad.

Welke houtsoorten zie je in de keuken

Hout straalt dus warmte uit en is stevig in onderhoud. Maar niet elke houtsoort is terug te zien in de keukens. In de keukenbranche is trouwens vooral de structuur en de kleur van het hout belangrijk – Hoe moet het straks anders matchen met alle andere materialen? Je hebt verschillende soorten en kleuren.

We beginnen met een overzicht van het hout dat in de keuken gebruikt is – zowel in de keukendeurtjes als in de werkbladen worden dezelfde soorten gebruikt. Natuurlijk heeft elke kleur ook een kunststof versie – zowel in blad als deur. Welke soort hout zie je in de keuken?

Beuken-hout – een van de meest gebruikte soorten hout in de industrie – maar niet direct de mooiste. Beuken ziet er goedkoop uit en heeft een oranje gloed. Het materiaal splintert niet, maar kan makkelijk kromtrekken.

Essen-hout – dit is vrij elastisch hout, je kunt het goed gebruiken als keukendeur. De houtsoort wordt ook toegepast voor turnstokken en ander materiaal waar flinke kracht op komt. De kleur? Wit – geelachtig tot lichtbruin hout.

Eiken-hout – Een van de populairste houtsoorten in keukens. Enorm sterk. Het kan als binnenkeuken gebruikt worden, maar ook als buitenkeuken, mits het onder een afdak staat. Het is zo sterk, dat de buitenkeuken gemiddeld 25 jaar mee gaat. Deze soort is ondanks de sterkte makkelijk te bewerken. Na verloop van tijd zal de eiken keuken langzaam grijzer worden – vaak pas na 20 jaar.

Wenge-hout – Sterk tropisch hardhout uit Afrika en Japan. Het wordt meer gebruikt als werkblad dan in de keukendeurtjes. In keukenkastjes zie je wel de kunststof variant terugkomen. Inmiddels is Wengehout zeldzaam en bedreigd geworden. Daarom zal het steeds lastiger worden om aan deze houtsoort te komen. Bovendien is Wenge enorm duur. Het hout is zwart met lichte elementen er in en heeft een beweeglijke structuur.

Notenhout – Dit is relatief zacht en makkelijk te bewerken hout. Men kiest het vaak vanwege de warme kleur. Notenhout heeft de eigenschap om sneller te beschadigen, omdat het vrij zacht is. Toch blijft dit qua uitstraling een van de mooiere houtsoorten in de keuken. Hieronder vallen ook de Walnoot en Amerikaans notenhout.

 

Eiken houten keuken

Er zijn 2 mogelijkheden met een houten keuken

Het is nogal verwarrend, dus we gaan het toelichten. In de volksmond zijn eigenlijk 2 soorten houten keukens te koop;

– Je koopt een ´gewone´ houten keuken – kunststof of fineer.

– Je koopt een keuken op maat – deze term is eigenlijk foutief en er per ongeluk ingeslopen…

 

Uitvoering bij de gewone houten keuken

Dus je wilt een houten keuken kopen? Je hebt meerdere soorten houten keukendeurtjes. Elke uitvoering heeft een risico. We zetten voor je op een rij wat er te koop is:

Kunststof hout

Het goedkoopste en het sterkste keukendeurtje is kunststof hout-look. Koop je een kunststof deur, dan krijg je meestal een kwaliteits-deur met hout-look. Je zou zeggen dat alle kunststof deurtjes sterk zijn. Helaas is dit niet zo. Ook in kunststof hout-look keukens zitten enorme verschillen. Zet maar eens een bouwmarktkeuken en een Bulthaup-keuken naast elkaar – je voelt het verschil direct. Maar het echte verschil merk je pas na beschadigingen. Je zou eigenlijk eens een paar deurtjes flink moeten bewerken met een moker… maar ja, dat mag niet.

Dus kunststof hout keukens vergelijken is niet zomaar gedaan.

Het risico met kunststof houten deuren in de keuken is tweeledig: lijkt je keukenfront niet te goedkoop – en hoe vind je een goede kwaliteit kunststof deur? Kunststof hout-look is meestal verkrijgbaar in de volgende houten: beuken, eiken, noten en essen.

Is de nerf mooi genoeg als ik een kunststof deur neem? Gelukkig zijn alle kunststof prints tegenwoordig enorm professioneel – je ziet er niet snel kunststof meer in. Ook is er weinig uiterlijk verschil tussen de fronten. Of je nou een dure of goedkope koopt, ze zien er vaak identiek uit.

Wel is er een verschil in kwaliteit. Om dit goed te onderzoeken, kun je het beste informatie op internet zoeken. Reviews van mensen die de keuken al 10 jaar hebben staan. Globaal gezien kunnen we stellen dat de meeste kunststof deuren van goede kwaliteit zijn, mits je een houtlook model koopt van boven de € 5.000.

Goedkope Duitse keuken kopen met kunststof houten uber-sterke deuren?

Klik hier – en bekijk Duitse keukens met houtfronten >>>

Fineerdeurtje

Zie je toch af van een kunststof deur, omdat je niet echt het ´wauw-gevoel´ krijgt? Dan is een keuken met fineer deurtjes een mooie oplossing. Een deel is kunststof, maar de toplaag is van echt hout. Meestal wordt deze laag er opgebracht door het laagje te rollen, waardoor de houtstructuur zichtbaar is. Hierdoor lijkt je keuken nog echter.

Hoekkeuken houtlook

Je hebt fineer deurtjes in 2 uitvoeringen: een egaal front en met kaderdeur. Als je een egaal front hebt, verandert er niets. Heb je een kaderdeur? Dan is deze altijd van massief hout. De omkadering in massief hout en het frontje als fineer zorgt ervoor dat het hout niet kan gaan ´werken´ waardoor de deurtjes vervormen. Veilig dus.

Het risico van de fineer deur is dat de toplaag los kan laten en soms gevoelig is voor vocht. Ook verkleuringen komen voor, maar dit zie je vooral als je later de keuken wilt renoveren – Het zonlicht heeft dan al zijn werk gedaan. Ook kan een kaderdeur verzetten, waardoor hij uit zijn verband trekt.

Massief houten deurtje

Is het je wel eens opgevallen dat de meeste keukenzaken helemaal geen massief houten keuken verkopen? En dat iedereen hiernaar vraagt. We leggen je uit waarom: het is de droom van bijna elke houtliefhebber… Gewoon een keuken van massief hout. Eiken keukendeurtjes zijn veruit het populairst. Bij een massieve houten keuken zijn de deurtjes compleet van echt hout. Er komt geen kunststof aan te pas. Met deze deur heb je een enorm risico op uitzetting of krimp, met alle gevolgen van dien.

Wil je helemaal wild doen? Dan kun je ook de keukenkasten van hout maken. We geven het toe, het ziet er prachtig uit… voor even. Want hout gaat werken. Zoals je parketvloer gaat kraken, zo gaan ook je keukendeurtjes flink uitzetten. Met als gevolg rijen klachten voor een keukenwinkel. Nee… de keukenzaken branden hun vingers er niet meer aan.

Maar ook al kennen ze de risico’s, toch zijn er mensen die een complete houten keuken op maat willen. zo´n ambachtelijke keuken waarvoor een bebaarde ambachtsman flink gezweet heeft. Deze stoere houten keukens laten we over aan interieurbouwers… en dan komen we gelijk bij de misplaatste term – keuken op maat.

 

Houten keuken op maat

Houten keuken op maat? In België komt de term meer voor dan in Nederland. Daar hebben ze namelijk weinig rijtjeshuizen – elk huis is uniek qua vorm. Elk huis heeft een ander ontwerp. Je zou kunnen spreken van een huis op maat. Misschien is zo de term keuken op maat ontstaan. Waarom is dit een term die niet klopt? Eigenlijk is elke keuken een keuken op maat – elke ruimte heeft immers unieke maatvoeringen.

Grijs met houten keuken

Met een keuken op maat bedoelen we eigenlijk een handgemaakte keuken. Maar ook als je er een ambachtelijk in elkaar zet – wel gaaf overigens – dan nog gebruiken de meeste meubelmakers de standaard keukenmaten – 30.45.60.90 en 130 centimeter brede frontjes. Stel je voor dat hij compleet andere maten zou nemen, dan maakt hij geen keuken meer maar een meubel op maat. Keukens hebben nou eenmaal standaard maatvoeringen – daarvan moet je niet afwijken. Hoe ga je anders ooit nog je huis verkopen? Dus eigenlijk is het een gewone keuken maar dan met de hand gemaakt.

Hier vind je een aantal voorbeelden van ambachtsmannen die prachtige handgemaakte houten keukens maken:

Wie verkopen er houten keukens op maat?

Is het toeval? De meeste bedrijven die houten keukens op maat maken, komen bijna allemaal uit het Noorden.

Provence keukens en bad Veenendaal – Prachtige showroom met een enorme oppervlakte. Een van de mooiste showrooms van de provincie Utrecht. Klik hier – bezoek de site >>>

 

JP walker keukens – Wil je echt iets bijzonders in huis? Ben je opzoek naar exclusieve houten keukens? Stoerder bestaat bijna niet. Ruwe handgemaakte houten keukens. Prijzen voor een basic keuken zitten rond de € 18.000. wil je een echte JP Walker? Dan moet je toch wel minimaal € 24.000 neertellen.

Houtwerk Hattem – hier kun je terecht voor mooie houten handgemaakte keukens. Er zijn 3 stijlen: modern, landelijk en industrieel. Vooral de landelijke modellen zijn prachtig.

Kral keukens – bijzonder aan deze houten keukens – de enige in Nederland die klassieke Engelse keukens maakt in Victoriaanse stijl. Ook maken ze oud-Hollandse boeren keukens.

Meubelmakerij Vos – 40 jaar ervaring en keukens. Dit bedrijf heeft een ruimere collectie aan houtsoorten: ook kersen, grenen en esdoornhout worden gebruikt in de keukens. Bekijk de houten keukens.

Gerard Hempen – Uniek! Een familiebedrijf sinds 1885. Een enorme kennis opgebouwd in het maken van handgemaakte keukens. Dit zegt ook veel over de kwaliteit. Bekijk vooral de moderne keukens van hout.

Samengevat. Is elke keuken op maat uniek? Ja, het aandeel handgemaakte keukens is schaars. Aan de andere kant niet, de materialen en maatvoeringen zijn hetzelfde.

Wat wordt het meest verkocht? 

Welke gaat het dan worden? De kunststof of de fineer? Je denkt dat de meesten voor een fineer deur gaan. Toch kiezen veel mensen ook voor kunststof. De hout print is tegenwoordig levensecht en de deur is vele malen sterker. Qua afwerking en kleur, maar ook de kwaliteit. De meesten kopen de kunststof hout versie –  Maar belangrijkste – de deur is krasvast.

In welke stijlen komt de houten keuken voor?

In welke stijlen wordt hout allemaal toegepast?

Landelijke houten keukens

Zo begon het ooit. We zeggen het maar gelijk: landelijke keukens zijn duur, zeker al je een mooie uitstraling wenst. Kies je wel de goedkope landelijke keukens dan betaal je dat terug in de design. Dat zie je gewoon.

Landelijke of moderne model kopen? Tegenwoordig zijn vooral rijke mensen met een dikke portemonnee die een klassieke keuken kopen. Deze keuken heeft ruimte nodig en is het symbool van geld.

Zelfs rijken met een design smaak nemen toch de klassieke keuken. In de landelijke keukens heb je meer keus in keukenstijlen om hout in te verwerken.

Landelijke houten keuken

Oude landelijke houten keuken

De boerenkeuken

De boerenkeuken is de armste van de landelijke keukens – het straalt niet echt luxe uit, maar wel een bepaalde warmte. De echte boerenkeuken is altijd compleet van hout. Soms zijn de kastjes geschilderd, meestal in boeren blauw, of boeren groen. Vaak gecombineerd met een ouderwets zwart wit stenen granito aanrechtblad met stippeltjes.

Op sommige plekken wordt de boerenkeuken opgeleukt met open regaal kasten en spannende gordijntjes, waardoor je je altijd afvraagt wat er achter zit.

Zo was de keuken 100 jaar geleden en zo is de boerenkeuken nu nog. Ook al is de keuken gedateerd, er is nog belangstelling voor. Deze cottage keukens zijn niet goedkoop, reken voor een nieuwe rustieke boerenkeuken zo € 18.000,-. In België is deze cottage keuken nog best populair.

De boerenkeuken wordt verkocht aan mensen die een keuken jaren 30 stijl willen, maar ook veel aan boeren (hoe kan het ook anders) aan mensen op de boerderij, of met een klassiek vakantiehuisje in de bossen. Dit is wat anders dan een vintage keuken, die meer naar de jaren ’60 en ’70 neigt.

De koloniale keuken

Donker hout uit verre exotische plekken en heerlijke warmte. Gooi alle recepten in een keukenontwerp en je krijgt de koloniale keuken. Deze keuken past in interieurs met een tijdsbestek van 1800-1950.

De keuken meestal gemaakt van donker warm hout. Een koloniale keuken is te verkrijgen vanaf € 11.000. Ook hier geldt weer, je kunt de goedkope versie nemen, maar als je ietsje meer betaalt, is hij veel mooier.

Houd je van koloniale meubelen? Dan is deze keuken zeker iets voor jou!

De kasteelkeuken

Kasteelkeukens zijn authentiek zoal ze vroeger waren – een groot houten aanrechtblad en open regalen. Natuurlijk mag de stenen schouwkap en de kastelen keuken niet ontbreken, een open haard is onmisbaar.

Boven het aanrecht hing de regaalkast. Dat is een soort hangend eiland boven de keuken met stokken. Die had een belangrijk functie in deze keuken, alle pannen konden er aan opgehangen worden. Alleen heeft de moderne kasteelkeuken wel kastjes.

De volgende keuken is de vernieuwde versie van de kasteelkeuken…

De Romeinse keuken

Mannen dronken hangend over het keukenblad. Flink aan de honingwijn en in elke arm een vrouw. En intussen af en toe een druifje in de mond… zie je het voor je? Zo ging dat in de 18e eeuw vroeger in de tierlantijnen keuken.

De Romeinse keuken was een prachtig ontworpen keuken, compleet met de hand geschilderd. Deze barok en Rococo keuken is de moderne versie van hoe keukens toen konden zijn. Toen hadden ze immers alleen de planken, het werkblad, de open haard en de kookplaat.

We twijfelen er niet aan dat deze keuken in de 18e-eeuw een succes zou zijn geweest. Alleen waren ze toen qua keukenkasten nog niet zo ver. Er waren maar 2 partijen in staat om van deze keuken een enorm succes te maken – Siematic met haar Painters collection Royal.

Achter elke potsierlijke pilaster een verborgen kastje of apothekerskast. Werkbladen met bladgoud bewerkt. Houten pilasters en stukken houten werkbladen zijn er in verwerkt. En Clive Christian – klassieke houten keukens en interieur voor de elite. Bij Clive Christian betaalde je zo € 5.000 per strekkende meter.

Helaas is de Romeinse keuken uitgestorven. Jammer, want het was een van de mooiste keukens ooit. Zoveel details…. de keukenverkoop is inmiddels gestopt. Er was weinig animo voor – ze kosten immers tussen de € 200.000 en € 400.000 – en dat is veel geld voor een keuken.

De landhuiskeuken

Goed, de Romeinse keuken is overleden en niet iedereen heeft 2 vrouwen in beide handen. Daarom is er besloten om een iets bredere smaak neer te zetten die het bij hedendaagse Quote lezer nog goed doet – de landhuiskeuken.

Eigenlijk een combinatie van modern, tijdloos, koloniaal en kasteel. Deze keuken kan zowel lichte als donkere keukendeurtjes in hout hebben. Ook kan het aanrecht van hout zijn. Als achterwand is er hout of klassieke tegels.

Hoe dan ook, de regels van het ontwerpen zijn een stuk soepeler. Vaak wordt de landhuiskeuken ook nog wel gecombineerd met meer moderne tintjes, waardoor we ook vaak spreken over de moderne klassieke keuken.

Tijdloze keukens met hout

Wil je toch een keuken die altijd populair blijft? Zet een moderne stangengreep op een kaderdeur en het maakt niet uit wat mode is. De keuken blijft altijd anno nu. Je zult begrijpen dat hout vooral in de tijdloze keuken een belangrijke rol speelt. Dit zijn 3 voorbeelden van een tijdloze keuken met hout.

Hout afgewerkte keuken twee eilanden

Keuken betonlook met hout

Met beton maak je een tijdloze keuken. Ook al is beton modern, de grijze kleur maakt dit materiaal perfect geschikt. De betonlook geeft het effect van een Belgisch hardstenen blad, die overigens weer perfect te combineren is met hout. Of je nu een klassieke houten kaderdeur plaatst of een massieve houten keukendeur, bij beton past bijna alles.

Nu kun je zelf kiezen of je hier een klassieke knop of hypermoderne stangengreep op zet. Ook kun je overwegen het blad te verdikken of niet. Zie je dit veel met hout? Juist met eiken keukendeurtjes is beton enorm populair.

Zwarte keuken met houten blad

De zwarte keuken met hout is populair. Dan moet je wel het juist hout kiezen. Een eiken werkblad in de keuken past hier het beste bij. Vaker wordt een wit gesteente gekozen zoals graniet of composiet. En de apparatuur? Die hoeft niet meer in RVS. Brons-look apparatuur, zodat het lijkt of je gouden apparaten hebt.

Industriële keuken met hout

Eigenlijk is de industriële keuken een combinatie tussen een jaren 30 keuken en een fabrieksruimte in de 19e eeuw. Het zal je niet verbazen dat deze keuken zich kenmerkt met donker out, maar ook Roestvrij staal en donkerrood. Het roestige van een oude fabriek in combinatie met de oud eiken keuken maakt deze keukens mooi – er wordt geleefd en gewerkt.

Moderne en designkeukens – De 3 populairste combinaties van nu

Hout wordt nog steeds gebruikt in moderne keukens. Ga voor noten, eiken of – indien nog mogelijk – Wenge. Een houten keuken met een houten vloer kun je trouwens ook perfect combineren. Wel kun je dan beter dezelfde soort hout kiezen en de plint in Roestvrij staal nemen. RVS zorgt er voor dat keuken en vloer altijd matchen. Hieronder 3 voorbeelden van populaire moderne keukens met hout van nu:

Greeploze keuken met hout

Kijk maar eens op Funda, het staat er vol mee; Greeploze houten keukens met een granieten werkblad. Door te kiezen voor een keuken zonder grepen krijg je een ruimtelijk ogende keuken. Strakker kan haast niet. Om er nog wat leven te brengen in de minimalistische keuken, worden vaak houten deuren gebruikt – zo komt er nog wat warmte in de keuken. De combinatie valt onder de populaire keukens.

De greeploze keuken is ook vrij neutraal – bijna iedereen die van designkeukens houdt, vind hem wel mooi.

"">></a

 

De juiste achterwand kiezen

Een keuken met houten achterwand is een prachtige oplossing – op hout zie je weinig spetters. Bovendien is het makkelijk schoon te maken. Maar echt hout wordt niet gebruikt als achterwand. De achterwand is te vochtgevoelig en hout is er ook te dik voor. Beter kun je een kunststof achterwand met houtlook nemen. Dit materiaal is makkelijker schoon te maken.

Welke achterwand past bij een houten keuken? Dit hangt vooral af van het aanrechtblad dat je kiest. Dezelfde kleur nemen als het aanrechtblad is altijd goed. Deze loopt dan omhoog tot onder de hangkasten, of al passe-partout zodat de hangkasten half in de achterwand vallen. Tegels kunnen altijd wel, afhankelijk van de soort, grootte en de kleur. Je hebt supermoderne tegels tegenwoordig – ook voor je houten keuken.

Heb je een houten aanrecht en zoek je hier een achterwand bij? Dat is lastiger – een houten achterwand komt niet voor. Je kunt voor de kunststof variant kiezen, maar niet in dezelfde kleur als het werkblad, dit verschil ga je zien. Beter is een kunststof achterwand in een neutrale kleur, of tegels. Kijk uit met een RVS achterwand, of je echt roestvrij staal neemt of de kunststof versie? Dat gaat flink boenen worden.

Steigerhouten keuken

Met welke combinaties moet je uitkijken?

Als je een houten keuken gaat samenstellen, welke combinaties met hout zijn dan niet handig?

Wij adviseren geen beuken, essen of berkenhout kleur. Deze lijken te goedkoop en worden ook vaak verkocht bij bouwmarkt-keukens.
Een donker houten eiken keuken met een werkje – dit zie je alleen bij massief houten deurtjes. Het is oubollig en kopers vinden dit ook niets. Terugkomend op Funda, welke huizen denk je dat het langst te koop staan? Juist… die met oude eiken deurtjes.

Neem geen houten deurtjes met een gekleurd granieten aanrechtblad. Dit maakt je keuken enorm onrustig door de structuur van het graniet. Wil je toch graniet, neem dan een neutrale wit, zwart of grijstint. Belgisch hardsteen staat ook geweldig in de moderne keuken – ook al zitten er allerlei fossielen in.

Hout met felle kleuren kan wel, maar het is riskant in real life.

Je kunt beter ook geen achterwand in donker graniet met een houten blad combineren. De achterwand wordt dan dominanter dan het lichte houten werkblad. Zeker als je een donkere kleur neemt.

 

Wat kost een houten keuken?

Ja dat is een goede vraag! Dit is een indicatie van wat een houten keuken bij de bekende keukenwinkels kost. We kijken niet naar het merk, maar puur naar het assortiment. Dus of een goedkope kunststof keuken – of een fineer. Bekijk een aantal stoere houten keukens die veel verkocht worden. Zo heb je de beste prijsindicatie van je nieuwe keuken.

Prijsverschil winkels:

Houten keuken Küchenoutlet Veenendaal
Kunststof hout look: Vanaf € 4.000,-
fineer: Vanaf € 5.200,-
Houten keukens Keukenplaats:
kunststof hout look: Vanaf € 4.000,-
fineer: Niet aanwezig
Houten keukens Keukenkampioen:
Kunststof hout-look: Vanaf € 6.500,-
Fineer: Vanaf € 11.000,-
Houten keuken DB keukens:
kunststof hout-look: Vanaf € 9.000,-
fineer: Vanaf € 12.000,-
Houten keukens Superkeukens
kunststof hout-look: Vanaf € 6.200,-
fineer: Vanaf € 10.500,-
Houten keukens Siematic
kunststof hout look: Vanaf € 11.500,-
fineer: Vanaf € 18.000,-
Houten keukens Ikea
kunststof hout look: € 4.500,-
fineer: € 7.450,-
Houten keukens Duitsland – willekeurig
kunststof hout look: Vanaf € 4.500,-
fineer: Vanaf € 9.000,-

Een massieve houten keuken kost gemiddeld € 30.000,-

 

Duitsland

Onderaan zag je de prijs van een houten keuken in Duitsland staan. Wil je naar Duitsland, lees dan eerst of een Duitse keuken goedkoper is. In Duitsland is het assortiment iets anders – dit zie je ook als je in een meubelboulevard komt – met een net iets andere smaak en assortiment meubels.

Bij keukens heb je dit ook. Je vindt er wel veel, ook van hoog niveau. De beste keukens komen immers uit Duitsland. Maar er is ook een groot deel van het assortiment dat ´ons Nederlanders´ gewoon niet aanstaat. Dit merk je vooral bij de wat kleinere, onbekende keukenwinkels.

Welke winkel voelt de Nederlander perfect aan? Er is een parel net over de grens die geen Nederlander overlaat – Ekelhoff keukens. Hier vind je ook de eigenwijze keuken met horizontale nerf.

Dichterbij? Kuchenoutlet in Veenendaal levert Duitse keukens voor bodemprijzen.

Klik hier voor kwaliteitskeukens voor bodemprijzen >>>

 

Houten keuken renoveren

Het lijkt zo aantrekkelijk, gewoon je oude keuken vervangen met nieuwe deurtjes bij een keuken renovatie. Maar je zult een duidelijke afweging moeten maken of je geen geld weggooit. Een gemiddelde renovatie met nieuwe keukendeurtjes kost rond de € 4.500. En dan hebben we het niet over houten keukenfrontjes – die zijn nog duurder. Als je kunststof hout kiest ben je natuurlijk een stuk voordeliger uit. Wij adviseren het je niet.

Wil je toch houten keukendeurtjes renoveren? Er zijn genoeg bedrijven die het aanbieden online. Bedrijven als de Keukenvernieuwers, Intereno, of Keukenrenovatie Nederland. Er is zelfs een speciaal bedrijf waar je Ikea fronten vervangen kunt. Bestaande keukendeurtjes vervangen door hout? Dat zal niet makkelijk worden.

Steigerhouten keuken

Dit is steeds meer in opkomst. Keukens van steigerhout. Het bedrijf Restylexl heeft er een heuse business van gemaakt. Ze lijken wat op buitenkeukens, maar ook op een eiken houten keuken. Het is hout in combinatie met een betonnen werkblad, soms voorzien van een losstaand fornuis als Falcon of Boretti. Geen variatie, maar één duidelijke stijl dus. Wat krijg je? Een stoere keuken.

"<yoastmark

Houten keuken voor en nadelen

En dan nu de afwegingen…durf je het aan? Of ga je veilig voor een normale keuken met houten accenten? Je kunt namelijk ook een witte keuken kopen met granieten blad en houten zijwangen –  ook een prachtige combinatie.

Voordelen:

  • De warmste uitstraling in de keuken
  • Strakke look en klassieke look allebei mogelijk
  • Tijdloos – over 20 jaar nog in trek
  • Verkleurd pas na lange tijd – 25 jaar

Nadelen:

  • Kwaliteit – mits je de verkeerde kiest
  • De kunststof versie kan goedkoop lijken
  • Kan onrustig zijn in huis – licht is nodig
  • Kijk uit met nabestellen – de zon heeft de oude panelen al verkleurd.

Wel of geen houten keuken

Wel of geen houten keuken? Samenvattend: er zijn enorm veel aanbieders van de houten keuken in de markt. Of je nou kunststof of fineer neemt, bij alle keukenfronten loopt de nerf verticaal. Ga je toch voor een kunststof houten front?

Dan moet je eerst weten welke print levensecht is – welk deurtje lijkt zo veel mogelijk op een echt houten front? Probeer vervolgens iets te weten te komen over de kwaliteit van het deurtje door informatie op internet te vinden. Zoek vooral reviews en ervaringen van huishoudens die al langer een keuken hebben staan.

De juiste houtsoort uitkiezen zal minder moeilijk zijn  – het assortiment in keukenwinkels wordt steeds kleiner. Wij denken dat rond 2040 er alleen nog maar essen, eiken en notenhout wordt verkocht. Wil je echt goed vergelijken, moet je bij een kunststof frontje de kwaliteit gaan vergelijken.

Of je nou de verborgen parel kunt kopen of niet, de meeste houten keukens zijn van goede kwaliteit.

IZAA

>