Hoekkeuken? Wat zal er in de toekomst gebeuren met de hoekkeuken? Hoewel we er eigenlijk op uit zijn gekeken, blijft het nog steeds de meest verkochte keuken. Op websites van luxe keukenwinkels zie je ze al bijna niet meer. Moet je deze soms wat saaie keuken nog kopen in 2023?

Hoekkeukens

De meeste hoekkeukens zijn niet door een designhand ontworpen, maar vaak toevallig ontstaan doordat huizen en maatvoeringen niet anders toelieten. De eenvoudige hoekkeuken was in de jaren 80 meer een noodzakelijk dan een mooi product. Het vergroten van de keuken met een extra hoekje was al een luxe an sich.

In het begin had de keuken middenin in de hoek vaak ook nog een 45 gradenhoek. In deze schuine hoek werd dan gekookt of gespoeld. Het zag er verre van mooi uit en bovendien was de hoek achterin nauwelijks te bereiken. Deze 45 gradenhoek is gelukkig verdwenen. Wat overblijft, is de gewone hoekopstelling. Deze keuken is dus nooit gemaakt om mooi te zijn. Omdat er zoveel kleine keukenruimtes zijn, wordt dit model nog steeds veel verkocht.

Als je moet kiezen tussen een rechte keuken en een hoekkeuken, kies je waarschijnlijk voor een hoekkeuken, omdat je door de hoek meer ruimte krijgt. Tegenwoordig zijn de hoeken een stuk strakker dan vroeger. En met een kleine aanpassing kun je vaak al een keukeneilandje creëren.

Wil je een hoekkeuken kopen?

Bekijk nu verschillende hoekkeukens + aanbiedingen >

Maatvoering

Wat zijn de afmetingen van een hoekkeuken? Er is geen minimale maat: elke hoek geeft in de praktijk extra ruimte in de keuken. Qua design vervult de hoek geen waarde, maar qua ergonomie en bergruimte wel. Soms zie je hoekkeukens met een te klein hoekje. Je vraagt je dan af of iemand niet beter een rechte keuken had kunnen kopen.

Stel je voor dat het 2e hoekdeel maar 30 centimeter breed is, dan kun je beter geen hoekkeuken nemen. Een kleine hoekkeuken is meestal 2.40 x 2.40. Dat zijn 2 stukken van 180 centimeter, verbonden door een hoek van 60 centimeter.

Wel heeft een hoekkeuken een maximale maat. De grote hoekkeuken moet niet langer worden dan 4 x 4 meter. Je zult geen huis vinden waar de hoeken langer zijn dan 5 meter. Daar zul je eerder een keukenopstelling met eiland zien. Soms worden er losse rechte keukendelen bij geplaatst.

Je kunt spreken van een rangorde in de keukenopstelling:

De kleine keuken is helaas een noodzakelijk kwaad. Je hebt niet meer ruimte over, daarom heb je een rechte keuken. Daarna volgt de L-keuken, want met die extra ruimte is iedereen blij. Vervolgens komt de U-keuken of een kookeiland. Die staan helemaal bovenaan in rang.

Wel of geen hoekkeuken

Bij de keuze voor wel of geen hoekkeuken maken we een afweging tussen de voor – en nadelen.

Voordelen van een hoekkeuken:

  • Je krijgt meer werkblad wat natuurlijk altijd praktisch is.
  • Er is een nuttige hoek ontstaan, waardoor we de ruimte tussen koken en spoelen zo groot mogelijk kunnen maken. Dat is fijn werken! Een hoek zorgt voor optimale ergonomie.
  • De hoek zorgt voor extra onderkasten in je keuken. Misschien kun je daarom wat bovenkasten weglaten. Hierdoor krijg je meer rust in een toch al onrustige keukenvorm.
  • Als je de L-keuken als schiereiland bouwt, kan de keuken de grens tussen keuken en woonkamer aangeven. Dit kan alleen als een deel van de L-keuken in open ruimte eindigt. De L-keuken wordt dan een schiereilandkeuken.
Kleine hoekkeuken handig

Door de hoek vormige keuken half in de open ruimte te zetten, creëer je rust en geef je belijningen in huis aan. Eigenlijk zie je hier ook direct een schiereiland.

Nadelen van een hoekkeuken:

  • Minder mooi in design en onrustiger om te zien.
  • De hoek maakt de keuken wat duurder.
  • Als je hem verkeerd in je woonkamer plaatst, kan hij de uitstraling van zowel je keuken als je huiskamer nadelig beïnvloeden, bijvoorbeeld als je vanuit de huiskamer recht in je hoekkeuken kijkt.

 

Jaap en Jolanda hebben een kleine rechte keuken. Jaap roert wat in de pan en Jolanda snijd de uien. Eigenlijk staan ze elkaar elke dag tijdens het koken in de weg. Wat zou het toch mooi zijn, als ze een hoekkeuken hadden. Een enorm verschil met deze kleine, rechte keuken. Nog mooier zou een kookeiland zijn, maar daar hebben ze helaas de ruimte niet voor.

Deze gedachte verklaart precies waarom Jaap en Jolanda een rechte keuken hebben: er is geen ruimte voor een hoek. En eigenlijk willen ze nog liever een eiland. Je zou dus kunnen stellen dat een hoekkeuken meer een noodzakelijk kwaad is, waar je een zo mooi mogelijke keuken van probeert te maken.

Een hoekkeuken is dus eigenlijk passé, dat weet Bulthaup ook. Ooit een Bulthaup keuken met een hoek gezien? Ze worden gemeden door de koningen van de keukendesign.

Toch wordt een hoekkeuken nog steeds veel verkocht.

We verklappen het alvast, dit is de meest verkochte hoekkeuken! 

Een hoekkeuken moet ergonomisch perfect verantwoord zijn. Afgestemd op de juiste werkblad hoogte. Deze keuken is nog steeds de best verkochte & het voordeligste model hoekkeuken.

Meest verkochte hoekkeuken

> BEST VERKOCHT

 

Hoekkeuken of rechte keuken?

Een rechte keuken is goedkoper en strakker. Maar bij een hoekkeuken heb je extra bergruimte. Wees gerust: beide ontwerpen zijn absoluut een optie. Het advies is een hoekkeuken nooit in een open keuken te plaatsen, zeker niet zonder zijwanden. Dat is optisch gezien niet mooi.

De meeste mensen willen een ruime keuken. Als een hoek past, raden wij je aan om een hoekkeuken te kopen. Dan kan bij eventuele verkoop niet worden gezegd dat de keuken te klein is voor de ruimte. Die extra ruimte is echt belangrijker dan design.

Hoekkeuken of u keuken?

Een hoekkeuken oogt rustiger dan een u-vormige keuken. Bovendien vinden veel mensen een u keuken niet mooi. Verzamelaarstypes kiezen vaak voor een u-keuken, waarbij de hele keuken met (vaak onnodige) spullen wordt volgestopt.

Eigenlijk krijg je met deze vorm gewoon twee hoekkeukens 🙂 Dat maakt de U-keuken ook een stuk duurder. Maar heb je echt zoveel spullen die je in je vorige L-keuken al niet kwijt kon? Dan is de U-keuken de oplossing voor je.

Siematic hoekkeuken klassiek

Siematic heeft een enorm gewaagde hoekkeuken. Je kunt bijna niet zien of het een moderne of klassieke keuken is.

Hoek of kookeiland?

Ja, ja…we weten het. Eilandkeukens zijn trendy en domineren de bucket-list van huizenkopers. Voorwaarde hierbij is wel dat je muur minstens 4 meter lang is. Het kan ook wel bij 3,40 meter, maar dan krijg je een propperige keuken. Je eiland is dan 150 en tussenruimte 90 cm.

Een alternatief is een hoekkeuken of schiereiland, die passen in bijna elk huis. Als je muur 2,80 meter is, dan kun je een schiereiland plaatsen van 150 cm lang.

Soorten hoekkeukens

Moderne en design hoekkeukens komen het meeste voor in de huizen in Nederland. Het meest verkocht is de hoogglans witte hoekkeuken met een donker werkblad.

Greeploze keukens zie je minder vaak in een hoek. Greeploos is namelijk strak, dus hoe strakker de gewenste uitstraling, hoe minder hoekig een keuken moet zijn. Vind greeploze hoekkeukens>

En een klassieke boeren hoekkeuken dan? Bij de opzet van een romantische, ouderwetse keuken kijk je eerst naar de keukens zoals ze vroeger waren. Oude kasteelkeukens hadden hoeken, daarom is de standaard hoekkeuken de basis voor een klassieke keuken.
Vind klassieke hoekkeukens.

Industriële hoekkeukens hebben vrijwel geen hoeken. Dat zijn meer grote rechte keukens en eilanden.

De beste inspiratie voor je keuken?

Wil je jouw hoekkeuken zien met maatvoering en prijs? Dan moet je niet op Pinterest kijken. Ook niet op websites, want daar staan steeds minder hoekkeukens op. Wel kun je inspiratie opdoen in keukenmagazines.  Moet je die dan helemaal zelf gaan ophalen in de winkel? Zeker niet 😉

Via onze gratis keukenmagazine-service sturen wij ze jou gewoon toe. Helemaal ideaal als je op zoek bent naar een hoekkeuken, want juist hoekkeukens vind je er in overvloed. Laat je ook verrassen en de nieuwste keukentrends naar je thuis sturen.
Ja, stuur mij vrijblijvend inspiratie>

Prijs hoekkeuken

Wat kost een hoekkeuken? Wij vergelijken hieronder een aantal hoekopstellingen. Het zal je direct opvallen dat de meeste hoekkeukens dezelfde maten hebben. Een gemiddelde hoekkeuken kost €6.500,-
Vraag snel die brochures aan om prijzen te zien

 

Goedkope hoekkeukens?

Een goedkope hoekkeuken vinden? Wil je weten waar ze jou een goedkope Duitse hoekkeuken kunnen leveren, waardoor je gemiddeld wel € 2.000,- kunt besparen.

Bekijk de goedkoopste Duitse keukenwinkel – midden in Nederland. Hier slaag je absoluut voor een goedkope hoekkeuken.

Klik hier voor goedkope hoekkeukens >>>

 

Ook deze winkel maakt weinig winst en verkoopt daardoor veel keukens. Bovendien kun je nog wat langer nadenken over je aankoop, want ook op het gebied van snelle levertijden is deze winkel de absolute winnaar.

Voorbeelden populaire keukens

We bekijken een aantal mooie hoekkeukens met maatvoering, apparatuur en prijs. Onderstaande winkels zijn deze maand erg populair.

Beste keuze: (145 x verkocht deze maand)   

Deze prijs hadden wij bij I-kook niet verwacht voor een keuken met hoek! Deze witte hoekkeuken van hoogglans wit is nu maar € 4.995,- en tijdelijk met een gratis Nest hub!! Bekijk  deze keuken met actie  Ja, die wil ik zien! >

Tweede keuze: ( 129 x verkocht deze maand) 

Hier bespaar je zo een kwart op je nieuwe keuken. Keukenplaats heeft een prachtige hoekkeuken met nog een klein hoekje er bij! Voor maar € 4.699,- heb je een mooie hoekkeuken met strakke RVS greep en schouwkap.  Bekijk deze superaanbieding >

 

Luxe hoekkeukens

Zoek je luxere keukens met een hoek? Dan moet je bij deze winkels zijn.

De meerprijs van een Luxe Siematic hoekkeuken is niet veel hoger dan een gewone hoekkeuken. Bekijk een van de mooiste winkels van Siematic: de vestiging in Oosterhout is een plaatje. De hele winkel is door een architect vormgegeven. Hier slaag je voor een luxe Siematic keuken. De gemiddelde prijs van een Siematic hoekkeuken is €14.000,-

Ga je voor een luxe Duitse keuken? Dan moet je eens bij Ekelhoff kijken. Deze grootste showroom van Europa ligt in Nordhorn, net over de grens met Duitsland. wil je echt veel L-vormige keukens zien, dan moet je naar deze showroom. Vanaf Enschede is het maar 10 kilometer. Bovendien zijn er Nederlands sprekende adviseurs en monteurs.

Vind de mooiste hoekopstellingen van Duitse keukens

Hoekkeuken met eiland of bar

Dit zijn de beste hoeken 😉  Als je een hoekkeuken met eiland of bar plaatst, komt je hoekkeuken in open ruimte. Daardoor ontstaat er een barrière tussen woonkamer en keuken. De keuken bepaalt dan niet de sfeer in de woonkamer.

Aan de woonkamerzijde kun je een bar maken door het werkblad iets te verdiepen. Ook kun je er planken maken. Zo past de woonkamerzijde van de keuken weer meer bij de woonkamer en zo voorkom je dat je vanuit de huiskamer zo de L -vormige keuken inkijkt.

Hoekkeuken ideeën

Het is zonde een hoek in de keuken onbenut te laten. Er zit veel ruimte die je kunt gebruiken. Hoe benut je de hoek in een keuken? en Welke innovaties zijn er?

Legplanken

Twee legplanken zijn het goedkoopste. Je benut de ruimte optimaal, omdat je de kast helemaal vol kunt stoppen zonder ruimte te verliezen. Ergonomisch gezien is dit echter de minst fijne kast: je zult altijd moeten bukken en alles van zijn plaats moeten halen, tot je vindt wat je zoekt. Kosten gemiddeld: € 450,-

Hoekonderkast

De eerste verbetering voor de hoek bleek de carrouselkast. Je hebt twee mogelijkheden. De eerste is een halve maan-carrousel, ook wel hoek onderkast genoemd, waarbij de kast 105 centimeter lang is en maar via één kant opengaat. Het front is dan 45 of 60 cm. Dit is optisch gezien de beste keuze, omdat je een groot rustig front hebt. Kosten gemiddeld € 600,-

Carrouselkast

De tweede optie is een hele carrousel. Dan krijgt je echter 30 cm fronten in de hoek, wat je keuken een stuk onrustiger maakt. Het voordeel is dat je net zo lang kunt draaien tot je de juiste pannen hebt gevonden. Een nadeel is dat er wel eens een pan of een deksel achter de carrousel kan vallen en het best lastig is die er weer uit te halen. Kosten gemiddeld € 700,-

carrousel keuken

De eerste oplossing voor een effectievere hoek in de keuken. De oudste vorm van een carrouselkast. Superhandig om alle pannen in op te bergen. Helaas was dit rek niet erg stabiel.

 

Le mans kast

Een iets luxere versie van de hoekonderkast is een kast met een uitzwenkplateau. Als je hem open doet, komen alle pannen op het plateau direct naar buiten. Kosten gemiddeld €1.450,-

Le mans hoekonderkast in hoekkeuken

Trek je de kastdeur open? Dan komen de plateaus met de pannen dus zo ver naar buiten. Best handig!

 

Magic corner

De magic corner trek je recht naar voren uit de hoek, als hij ver genoeg naar voren is gekomen, gaat de deur opzij open. Het deel voorin de kast zit buiten de keuken links. Het deel achterin de kast komt automatisch naar voren, maar blijft in de keuken. gemiddelde kosten: € 1.550,-

Persoonlijk vinden wij de Le mans en de Magic corner een beetje overbodige luxe. Wat je kunt doen is deze kasten zelf online kopen. Dan ben je vaak een stuk goedkoper uit. Wel heb je daarmee een extra risico: past deze kast daadwerkelijk in je keuken?

Hoekkeuken Ikea

Dan zijn er natuurlijk de budgetkeukens: die vind je volop bij Ikea. Hoekkeukens zijn hier ook de meest voorkomende opstelling. Maar besef wel: de luxe Le Mans of Magic corner ga je hier niet vinden. Een ouderwetse hoekonderkast of carrouselkast vind je er wel.

Keukens goedkoper dan Ikea en zonder push verkoop? Bekijk de aanbiedingen

 

Hoekkeuken Duitsland

Ja, hoekkeukens zijn ietsje goedkoper in Duitsland. Maar dat hangt helemaal af van naar welke winkel je gaat en vooral of je genoeg korting krijgt. De meesten mensen komen namelijk bedrogen uit. Lees waarom keukens in Duitsland goedkoper zijn.

Zoek je een betrouwbare partij in Duitsland?

Wil je een luxe hoekkeuken? Die kun je zien in de grootste keukenshowroom van Duitsland. Wil je alle hoekopstellingen echt kunnen bekijken? Dan moet je net over de grens bij Enschede naar deze winkel toe.

Bezoek Ekelhoff>

Tips hoekkeuken

Nog wat extra tips en aandachtspunten voor als je plannen hebt om een hoekkeuken aan te schaffen:

Plan altijd vanuit de hoek als je zelf eerst je keuken thuis gaat tekenen. Hierdoor kun je geen fouten maken met de maatvoering. Een mooie manier om dit vrijblijvend te doen, vind je hier: keuken ontwerpen in 3D.

Laat je ruimte goed bekijken door een adviseur. Veel mensen denken dat ze alleen een hoek kunnen, maar vaak kan er ook een schiereiland of kookeiland in je ruimte.

Het renoveren van een hoekkeuken is vaak duurder dan een rechte keuken. Je hebt veel meer fronten.

Kijk uit met de hoge kast net naast de hoek, dan krijg je een onhandige nis.

Een greeploze keuken word een stuk minder strak met een hoek.

Zoek je alleen een goedkope hoekkast? Dan kun je beter niet naar een keukenwinkel gaan. Veel winkels verkopen ze niet los.

Heb je een hoekkeuken met raam? Dan is het direct duidelijk waar je afzuiging moet komen. Een extra pluspunt: je kunt naar buiten kijken als je voor je nieuwe keuken staat.

Zoek je een showroomkeuken in deze vorm? Zeker bij de goedkope en middensegment keukenwinkels zijn ze er volop.

 

Trends keukens 2023

Tot slot nog wat trends voor 2023. Wat gaat dit jaar ons brengen op keukengebied? De trends in 2023 worden zwarte keukens. Dus je zult ook veel zwarte hoekkeukens gaan zien. Als je vraagt wat voor een keuken iemand het liefste wil, zal maar liefst 75% kiezen voor een eiland. Alleen niet iedereen heeft ruimte voor een kookeiland. Dan moet je het doen met een iets minder grote keuken: de hoekkeuken.

De hoekopstelling verdwijnt zeker niet. Maar als design de beslissende factor is, zullen de rechte keuken en het kookeiland winnen. De U-vormige keuken en de L- keuken zijn dit jaar de verliezers. Ook zal er in nieuwbouwwoningen meer ruimte komen voor grote keukens. Er komen meer eilanden met complete kastenwanden.

Steeds meer grote, luxe keukenmerken wagen het er op: de hoekkeuken verdwijnt van de website. Want wie geld en ruimte heeft, koopt eerder een kookeiland. Bij de keukenwinkel voor Jan Modaal, zul je hoekkeukens echter nog steeds blijven zien. Ze zullen nooit helemaal uit keukenland verdwijnen.

 

IZAA

>