De hoekkeuken wordt met uitsterven bedreigd. We zijn er eigenlijk op uitgekeken, maar het blijft nog steeds de meest verkochte keuken. Op websites van luxe keukenwinkels zie je ze al bijna niet meer. Moet je deze uber saaie keuken nog kopen in 2020? 

Hoekkeuken

De meeste hoekkeukens zijn niet door een designhand ontworpen, maar toevallig ontstaan. Dit omdat huizen en maatvoeringen niet anders toelieten. De eenvoudige hoekkeuken was in de jaren 80 meer een noodzakelijk product dan een mooi ding. Het vergroten van de keuken met dat extra hoekje, was al een luxe an sich.

In het prille begin, had de keuken vaak middenin in de hoek zelfs nog een 45 graden hoek. In deze schuine hoek werd dan gekookt of gespoeld. Het was geen gezicht, maar de hoek achterin was ook niet te bereiken. De 45 graden hoek is gelukkig verdwenen. Wat rest is een doodgewone hoekopstelling. Deze keuken is dus nooit gemaakt om mooi te zijn. Maar omdat er zoveel kleine keukenruimtes zijn, word dit model nog vaak verkocht.

Met een kleine aanpassing kun je vaak al een keukeneilandje krijgen. Als je moet kiezen tussen een rechte keuken en een hoekkeuken, kies je waarschijnlijk voor de hoek. Dit komt omdat je bij de hoek meer ruimte krijgt. Tegenwoordig zijn de hoeken een stuk strakker dan vroeger.

Wil je een hoekkeuken kopen?

Bekijk nu verschillende hoekkeukens + aanbiedingen >

Maatvoering

Wat zijn de afmetingen van een hoekkeuken? Er is geen minimale maat, dit komt omdat elke hoek in praktijk ruimte geeft in de keuken. Dus qua design vervuld hij geen waarde, maar qua ergonomie en bergruimte wel. Soms zie je hoekkeukens met een te klein hoekje. Je vraagt je af of iemand niet beter een rechte keuken had kunnen kopen.

Stel je voor dat het 2e hoekdeel maar 30 centimeter breed is, dan kun je beter geen hoekkeuken nemen. Een kleine hoekkeuken is meestal 2.40 x 2.40. Dat zijn 2 stukken van 180 centimeter, verbonden door een hoek van 60 centimeter.

Wel heeft een hoekkeuken een maximale maat. De grote hoekkeuken moet niet langer worden dan 4 x 4 meter. Je zult geen huis vinden waar de hoeken langer zijn dan 5 meter. Daarom zul je altijd een keukenopstelling met eiland zien. Soms worden er losse rechte keukendelen  bij geplaatst.

Daarom kun je spreken van rangorde in de keukenopstelling:

De kleine keuken is helaas een noodzakelijk kwaad. Je hebt niet meer ruimte over, daarom heb je een rechte keuken. Daarna volgt de L-keuken, want die extra ruimte maakt iedereen blij. Vervolgens komt de U-keuken of een kookeiland. Die staan helemaal bovenin rang.

Wel of geen hoekkeuken

Voordelen van een hoekkeuken:

Je krijgt meer werkblad. Verder is er neen nuttige hoek ontstaan. Ideaal is om bijvoorbeeld links te koken en rechts te spoelen. Door de hoek kunnen we de ruimte tussen koken en spoelen zo groot mogelijk maken. Dat is fijn werken 🙂 Een hoek zorgt voor optimale ergonomie.

De hoek zorgt voor extra onderkasten in je keuken. Misschien kun je daarom wat bovenkasten weglaten. Hierdoor krijg je meer rust in een toch al onrustige keukenvorm. Als je de L-keuken als schiereiland bouwt, kan de keuken de grens tussen keuken en woonkamer aangeven. Dit kan alleen als een deel van de L-keuken in open ruimte eindigt. De L-keuken word dan een schiereiland keuken.

Kleine hoekkeuken handig

Door de hoek vormige keuken half in de open ruimte te zetten, creëer je rust en geef je belijningen in huis aan. Eigenlijk zie je hier ook direct een schiereiland.

Nadelen:

Minder mooi in design en onrustig om naar te kijken. De hoek maakt de keuken wat duurder. Als je hem verkeerd in je woonkamer plaatst, kan hij de keuken en je huiskamer ruïneren. Bijvoorbeeld als jij vanuit de huiskamer vol in je hoekkeuken kijkt.

 

Jaap en Jolanda hebben een kleine rechte keuken. Jaap roert wat in de pan en Jolanda snijd de uien. Eigenlijk staan ze elkaar elke dag tijdens het koken in de weg. Wat zou het toch mooi zijn, als ze samen een hoekkeuken hadden. Een enorm verschil met deze kleine rechte keuken. Maar het mooist zou een kookeiland zijn. Maar daar hebben ze de ruimte niet voor.

Deze gedachte verklaard precies waarom Jaap en Jolanda een rechte keuken hebben: er is geen ruimte voor een hoek. En dan nog willen ze liever een eiland. Je zou dus kunnen stellen dat een hoekkeuken meer een noodzakelijk kwaad is, waar je een zo mooi mogelijke keuken van probeert te maken.

Een hoekkeuken is passé, dat weet Bulthaup ook. Ooit een Bulthaup keuken met een hoek gezien? Ze worden gemeden door de koningen van de keukendesign.

We verklappen het alvast, dit is de meest verkochte hoekkeuken! 

Een hoekkeuken moet ergonomisch perfect verantwoord zijn. Afgestemd op de juiste werkblad hoogte. Deze keuken is nog steeds de best verkochte & het voordeligste model hoekkeuken.

Meest verkochte hoekkeuken

> BEST VERKOCHT

 

Hoekkeuken of rechte keuken?

Een rechte keuken is goedkoper en strakker. Bij een hoekkeuken heb je extra bergruimte. Wees gerust, beide ontwerpen zijn geaccepteerd. Plaats een hoekkeuken nooit in een open keuken, zeker niet zonder zijwanden. Dat is optisch gezien niet mooi.

De meeste mensen willen een grote keuken. Als een hoek past, raden wij je aan om een hoekkeuken te kopen. Dan hoor je later bij verkoop ook niet dat de keuken te klein is voor de ruimte. Die extra ruimte is echt belangrijker dan design.

Hoekkeuken of u keuken?

Een hoekkeuken oogt rustiger dan een u-vormige keuken. Bovendien vinden veel mensen een u keuken niet mooi. Verzamelaars types kopen een u-keuken. Die willen de hele keuken  volstoppen met onnodige spulletjes. Eigenlijk krijg je met deze vorm gewoon 2 hoekkeukens 🙂 Daarom is de u keuken een stuk duurder. Heb je echt zoveel spullen die je niet in je vorige L-keuken al niet kwijt kon? Dan is de u keuken de oplossing voor je.

Siematic hoekkeuken klassiek

Siematic heeft een enorm gewaagde hoekkeuken. Je kunt bijna niet zien of het een moderne of klassieke keuken is.

Hoek of kookeiland?

Ja, ja…we weten het. Eilandkeukens zijn in de mode, trendy en domineren de bucket-list van huizenkopers. Voorwaarde is wel dat je muur 4 meter lang is. Het kan ook bij 3.40 meter, maar dan krijg je een propperige keuken. Je eiland is dan 150 en tussenruimte 90 cm.

Een alternatief is een hoekkeuken of schiereiland, die passen bijna in elk huis. Als je muur 280 centimeter is, dan kun je een schiereiland plaatsen van 150 cm lang.

Soorten hoekkeukens

Moderne en design hoekkeukens komen het meeste voor in de huizen van Nederland. Het meest verkocht is de hoogglans witte hoekkeuken met een zwart werkblad.

Greeploze keukens zie je minder vaak in een hoek. Greeploos is namelijk strak, dus hoe strakker hoe minder hoekig een keuken moet zijn. Vind greeploze hoekkeukens>

En een klassieke boeren hoekkeuken dan? Bij de opzet van een romantische ouderwetse keuken, kijk je eerst naar de keukens zoals ze vroeger waren. Oude kasteelkeukens hadden hoeken, daarom is de standaard hoekkeuken de basis voor een klassieke keuken.
Vind klassieke hoekkeukens.

Industriële hoekkeukens hebben vrijwel geen hoeken. Dat zijn meer grote rechte keukens en eilanden.

De beste inspiratie voor je keuken?

Wil je jouw hoekkeuken zien met maatvoering en prijs? Dan moet je niet op Pinterest kijken. Ook niet op websites, want daar verdwijnen hoekkeukens. Wel in keukenmagazines.  Moet je die dan helemaal zelf gaan ophalen in de winkel? Niet meer 😉

Dankzij onze gratis keukenmagazine service sturen wij ze jou gewoon toe. Helemaal ideaal als je op zoek bent naar een hoekkeuken. Er juist hoekkeukens vind je er in overvloed. Laat je ook verrassen en de nieuwste keukentrends naar je thuis sturen.
Ja, stuur mij vrijblijvend inspiratie>

Hoekkeuken kosten

Wat kost een hoekkeuken? Wij vergelijken hieronder een aantal hoekopstellingen. Het zal je direct opvallen dat de meeste hoekkeukens dezelfde maten hebben. Een gemiddelde hoekkeuken kost €6.500,-
Grijp die brochures om prijzen te zien

 

Goedkope hoekkeukens

Hoekkeuken goedkoop vinden? Wil je weten waar ze jou een goedkope Duitse hoekkeuken kunnen leveren, waardoor je gemiddeld wel €2.000,- in je portemonnee kunt houden? Ook kun je nog langer nadenken over de koop, want door de snelle levertijden is deze winkel de absolute winnaarDeze winkel maakt weinig winst en verkoopt daardoor veel keukens.

Voorbeelden populaire keukens

We bekijken een aantal mooie hoekkeukens met maatvoering, apparatuur en prijs. Van deze winkels hebben wij vernomen dat ze deze maand enorm populair zijn.

Beste keuze: (145x verkocht deze maand) 

Deze prijs hadden wij bij I-kook niet verwacht voor een keuken met hoek! Deze witte hoekkeuken van hoogglans wit voor maar €4.995,- nu tijdelijk met een gratis Nest hub!! Bekijk  deze keuken met actie Ja, die wil ik zien! >

Tweede keuze: ( 129x verkocht deze maand) 

Hier bespaar je zo een kwart op je nieuwe keuken. Keukenplaats heeft een prachtige hoekkeuken met nog een klein hoekje er bij! Voor maar €4.699,- heb je een mooie hoekkeuken met strakke RVS greep en schouwkap. Bekijk deze superaanbieding >

 

Luxe hoekkeukens

Zoek jij meer luxere keukens met een hoek? Dan moet je bij deze winkels zijn.

De meerprijs van een Luxe Siematic hoekkeuken is niet veel hoger dan een gewone hoekkeuken. Oosterhout is een plaatje. De hele winkel is door een architect vormgegeven. Hier slaag je met een luxe Siematic keuken. De gemiddelde prijs van een Siematic hoekkeuken is €14.000,- Bekijk een van de mooiste winkels van Siematic.

Ga je voor een luxe Duitse keuken? Dan moet je eens bij Ekelhoff kijken. Deze grootste showroom van Europa ligt in Nordhorn, net over de grens met Duitsland. wil je echt veel L-vormige keukens zien, dan moet je naar deze showroom. Vanaf Enschede is het maar 10 kilometer. Nederlands sprekende adviseurs en monteurs.

Vind de mooiste hoekopstellingen van Duitse keukens

Hoekkeuken met eiland of bar

Dit zijn de beste hoeken 😉  Als je een hoekkeuken met eiland of bar plaatst, komt je hoekkeuken in open ruimte. Daardoor ontstaat er een barrière tussen woonkamer en keuken. De keuken kan de woonkamer niet meer ruïneren. Aan de woonkamerzijde kun je een bar maken door het werkblad iets te verdiepen. Ook kun je er planken maken. Zo past de woonkamerzijde van de keuken weer meer bij de woonkamer.

Maar alles is beter, dan dat je vanuit de huiskamer zo de L-vormige keuken inkijkt!

Hoekkeuken ideeën

Een hoek blijft meestal onbenut. Maar er zit veel ruimte die je kunt gebruiken. Welke innovaties zijn er? Wat stop je in de hoek in een keuken?

Legplanken

2 legplanken zijn het goedkoopste. Je benut de ruimte optimaal, omdat je de kast helemaal vol kunt stoppen zonder ruimte te verliezen. Ergonomisch gezien de minst fijne kast. Want het word bukken en alles aan de kant halen, tot je vind wat je zoekt. Kosten gemiddeld: € 450,-

Hoekonderkast

De eerste verbetering voor de hoek bleek de carrouselkast. Je hebt 2 mogelijkheden. Een halve maan carrousel, ook wel hoek onderkast genoemd, waarbij de kast 105 centimeter lang is en maar via 1 kant opengaat. Het front is dan 45 of 60 cm. Dit is optisch gezien de beste keuze, omdat je een groot rustig front hebt. Kosten gemiddeld € 600,-

Carrouselkast

Je hebt ook een hele carrousel. Dan krijgt je echter 30 cm fronten in de hoek. Dat maak je keuken enorm onrustig. Wel kun je net zo lang draaien tot je de juiste pannen hebt gevonden. Er valt ook nog wel eens een pan of een deksel achter de carrousel, die er uithalen is geen pretje 😉 Kosten gemiddeld € 700,-

carrousel keuken

De eerste oplossing voor een effectieve hoek oplossing in de keuken. De oudste vorm van een carrouselkast. Superhandig om alle pannen in op te bergen. Helaas was dit rek niet erg stabiel.

 

Le mans kast

Een iets luxere versie van de hoekonderkast is een uitzwenkplateau. Als je hem open doet, komen alle pannen direct naar buiten op het plateau. Kosten gemiddeld €1.450,-

Le mans hoekonderkast in hoekkeuken

Trek je de kastdeur open? Dan komen de plateaus met de pannen dus zo ver naar buiten. Best handig!

 

Magic corner

De magic corner trek je recht naar voren uit de hoek, als hij ver genoeg naar voren is gekomen, gaat de deur opzij open. Het deel voorin de kast zit buiten de keuken links. Het deel achterin de kast komt automatisch naar voren maar blijft in de keuken. gemiddelde kosten: € 1.550,-

Persoonlijk vinden wij de Le mans en de Magic corner een beetje overbodige luxe. Als je deze kasten zelf online koopt, ben je een stuk goedkoper uit. Maar je haalt je ook een groot risico op de hals. Past deze wel in je keuken?

Hoekkeuken ikea

Over budgetkeukens gesproken, die vind je nogal bij Ikea. Hoekkeukens zijn hier ook de meest voorkomende opstelling. Maar wees gewaarschuwd, de luxe Le Man of Magic corner, ga je hier niet vinden. Een ouderwetse hoekonderkast of carrouselkast vind je er wel.

Keukens goedkoper dan Ikea en zonder push verkoop? Bekijk de aanbiedingen

 

Hoekkeuken Duitsland

Ja, hoekkeukens zijn ietsje goedkoper in Duitsland. Maar dat hangt helemaal af naar welke winkel je gaat. Maar vooral of je genoeg korting krijgt. De meesten komen namelijk bedrogen uit. Lees waarom keukens in Duitsland goedkoper zijn.

Zoek je een betrouwbare partij in Duitsland?

Wil je een luxe hoekkeuken? Die kun je zien in de grootste keukenshowroom van Duitsland. Daar waar je alle hoekopstellingen echt kunt zien. Dan moet je net over de grens bij Enschede naar deze winkel toe.

Bezoek Ekelhoff>

Tips hoekkeuken

Plan altijd vanuit de hoek als je zelf eerst je keuken gaat tekenen thuis. Hierdoor kun je geen fouten maken met de maatvoering. Dat kan hier vrijblijvend, keuken ontwerpen in 3D. Laat je ruimte goed bekijken door een adviseur. Veel mensen denken dat ze alleen een hoek kunnen, vaak kan er ook een schiereiland of kookeiland in je ruimte.

Het renoveren van dit model is veel duurder dan een rechte keuken. Je hebt veel meer fronten.

Kijk uit met de hoge kast net naast de hoek, dan krijg je een onhandige nis.

Een greeploze keuken word een stuk minder strak met een hoek.

Zoek jij alleen goedkope hoekkasten? Dan kun je beter niet bij een keukenwinkel terecht. Veel winkels verkopen ze niet los.

Heb je een hoekkeuken met raam? Dan is het direct duidelijk waar je afzuiging moet komen. Wees blij, je kunt naar buiten kijken als je voor de nieuwe keuken staat.

Zoek je een showroomkeuken in deze vorm? Zeker bij de goedkope en middensegment keukenwinkels zijn ze er volop.

 

Trends keukens 2020

De trends in 2020 worden zwarte keukens. Dus je gaat veel meer zwarte hoekkeukens zien. Als je vraagt wat voor een keuken iemand het liefste wil, zal 75% kiezen voor een eiland. Alleen niet iedereen heeft ruimte voor een kookeiland. Dan moet je het doen met een iets minder grote keuken: de hoekkeuken.

De hoekopstelling verdwijnt niet. Maar als design een reden is, zullen de rechte keuken en het kookeiland winnen. De U-vormige keuken en de L- keuken zijn de verliezers. Ook zal er in nieuwbouwwoningen meer ruimte komen voor grote keukens. Er komen meer eilanden met complete kastenwanden bij.

Steeds meer grote luxe keukenmerken wagen het er op: de hoekkeuken verdwijnt van de website. Want als je geld en ruimte hebt, koop je een eiland. Bij de keukenwinkel voor Jan Modaal, zul je de hoekkeuken niet snel zien verdwijnen. Ze zullen nooit uit keukenland verdwijnen.