Hoe koop ik een keuken? Voor de eerste keer een nieuwe keuken kopen? Dan wil je natuurlijk weten hoe zon bezoek aan een keukenwinkel er aan toe gaat. Als je dit artikel gelezen hebt, weet je precies wat je te wachten staat.

Een showroombezoek van begin tot eind beschreven. De start voor het kopen van een keuken.

 

Hoe koop ik een keuken?

Eens in de 8 jaar koop je gemiddeld een nieuwe keuken. Bijvoorbeeld bij verhuizing of gewoon omdat de oude keuken versleten is. Hoe gaat het kopen van een keuken exact in zijn werk? Wat kun je precies verwachten in een showroom – en in welke volgorde gaat de adviseur te werk?

Hoe lang duurt het proces van een nieuwe keuken? Er is een enorm verschil in werkwijze per winkel. Soms moet je zelf dingen uitzoeken en krijg je weinig advies over je nieuwe keuken – maar er zijn ook winkels die je compleet ontzorgen. Er zijn zelfs winkels waar je moet betalen voor keukenadvies – zoals Ikea keukens. Hoe dan ook – de gemiddelde werkwijze lees je hieronder.

Eerst maar eens thuis oriënteren? 

Overigens kun je hier alvast alle keukenbrochures gratis thuis ontvangen, of hier de momenteel goedkoopste keukens bekijken.

De keukenadviseur zal meestal aansturen op een afspraak

Bij toevallige binnenloop kan het gesprek anders gaan. De meeste mensen lopen binnen omdat ze toevallig in de buurt zijn – ergens aan het shoppen. Keukenwinkels hebben alles strak georganiseerd en werken meestal alleen op afspraakbasis. Loop je binnen? Dan zal er meestal aangestuurd worden op een vrijblijvende afspraak – zelden kun je direct aan tafel. Dit is vooral handig om te weten op zaterdag of koopzondag. Dan zitten alle keukenadviseurs meestal propvol.

Hoe lang duurt het voor ik een afspraak kan maken met een keukenwinkel? Gemiddeld 3 werkdagen.

Wil je wel direct aan tafel? Dan kun je het beste doordeweeks in de ochtend langskomen. De kans dat je direct aan tafel kunt is klein – dus wij adviseren je wel even te bellen.

Eis je zijn tijd direct op? Prima, maar gaat de verkoper je misschien houden aan een aankoop – direct die dag.

Uiteraard is het doordeweeks vaak rustiger dan in het weekend. Het is drukker in een keukenwinkel op een donderdagavond en op een zaterdag of koopzondag.

Bij toevallige binnenloop is het gesprek met een keukenadviseur anders dan als je een afspraak maakt.

Vind je een afspraak te snel gaan? Dan zal de Keukenadviseur proberen je een brochure van zijn product mee te geven. Dit kan een voorgedrukte keukencatalogus zijn uit Duitsland. Het kan ook een eigen magazine zijn.

Klik hier voor alle beschikbare keukenmagazines >

 

Aangesproken worden in de keukenwinkel

Word ik altijd aangesproken in een keukenzaak? De keukenadviseurs van de betere bedrijven zijn er op getraind om je aan te spreken. De kans dat je niet aangesproken word bij een goede keukenzaak is nihil. En als de keukenadviseurs druk zijn nemen de receptionistes het over. Deze dames zitten vaak strategisch bij de ingang. Het is hun taak telefoontjes aan te nemen. Koffie te brengen. Maar vooral om je adresgegevens te scoren of een afspraak te maken.

Hoe dan ook – ze willen iedereen aanspreken.

Toch zijn er veel keukenwinkels waar je doorheen kunt lopen zonder dat je aangesproken zal worden. Er zijn genoeg passieve keukenadviseurs. Ze blijven zitten. Of ze zijn aan het eten.

De goede adviseur spreekt je aan. Als je er nog niet aan toe bent, dan laat hij je nog even lopen. Sommige mensen vinden het nou eenmaal prettig om eerst even rond te kijken in de showroom.

Wij schatten dat 60% van de keukenzaken je actief aanspreekt.

hoe koop ik een keuken

 

Waarom duurt een gesprek met een keukenadviseur zo lang?

Een oriëntatie gesprek over keukens duurt altijd lang. Daarom word het meestal opgesplitst in 2 delen gedaan. Het kan echter ook in 1 keer. Bij kleine keukens is dit meestal zo gedaan. Er valt minder te bespreken bij een kleine keukenruimte dan een grote keukenruimte.

Ook de winkel Keukenkampioen stopt alles in 1 afspraak. Ze zijn enorm commercieel.

Alles in 1 afspraak?

Dan krijg je een korte pauze na het eerste gesprek. Intussen zal de keukenadviseur snel de keukenofferte maken. In totaal zou dit gesprek dan 2,5  tot 3,5 uur kunnen duren. Na het eerst gesprek zal de verkoper proberen je de keuken te verkopen.

Waarom is de keuken in de showroom altijd goedkoper dan dat het mij gaat kosten? 

Het valt je gelijk op in een showroom: bij showroomkeukens staan meestal prijzen. Dat is de prijs van de keuken exact zoals hij er staat. Dus in die exacte maatvoering – en met die apparatuur. Die past natuurlijk niet in jouw ruimte. Bovendien wil je vaak een ander keukenapparatuur merk of een ander werkblad. Daarom zal jouw keuken altijd duurder worden dan de prijs in de showroom..

Vaak zijn ze ook kleiner dan in werkelijkheid. Niemand wil een keuken die niet compleet aansluit tussen beide muren. Daarom wil een keukenadviseur je keuken altijd passend maken in je keukenruimte. Bovendien hebben showroomkeukens vaak geen interieur. Jij als klant wil toch ook ladeverdelers in de keuken. Of nog luxer – een apothekerskast.

Is jouw keuken kleiner dan de gemiddelde showroomkeuken? Omdat er minder keukenkastjes zijn en het werkblad korter zal worden, kom je meestal goedkoper uit. Maar het hoeft niet – Het zou ook kunnen  dat je duurder uitkomt…

Eerste gesprek bij een keukenwinkel

Als eerste wordt er koffie aangeboden. De adviseur zal een globale wensenlijst opstellen. Intussen tast hij af hoe makkelijk hij een keuken kan verkopen. Een aantal factoren zijn van belang. Als eerste de termijn van je keukenplannen. Ten tweede het budget dat je te besteden hebt. Natuurlijk moet er ook iets in het assortiment zitten dat wilt hebben. Dit lukt in 96% van de gevallen gelukkig.

Deze vragen worden meestal vrij vroeg in het stadium besproken. Veel klanten zijn huiverig om een budget te noemen. Toch hoeft dit niet – Lees hier waarom een keukenbudget noemen handig is.

Er zit een bepaalde routine in het gesprek met de adviseur. De eerste vragen gaan vaak ook over het huis dat je gekocht hebt. Hoe de buurt is, hoe de financiering van de keuken verlopen is en hoelang je er wilt blijven wonen. Dit kan belangrijk zijn bij de verkoop van je huis met een nieuwe keuken.

Aan tafel is het handig om een bouwtekening of een kadastertekening mee te nemen. Maar je kunt ook zelf een blaadje te pakken en de muren, ramen en de deuren er in tekenen. Zo heeft de keukenadviseur een beetje een idee hoe je keukenruimte er uitziet. Vergeet hierbij niet de maten erbij te zetten. Steeds vaker worden er ook foto’s gemaakt voor de adviseur met mobiele telefoons.

Hier kun je alvast zelf je keuken ontwerpen in 3D >

Als er na het lezen va de tekening twijfels zijn bij de adviseur, zal hij deze nu snel kenbaar maken. Want het heeft geen zin om uren aan tafel te zitten, als de keuken onbetaalbaar zal worden. De keukenadviseur kan dan niet verkopen – en jij als klant kan er niet slagen? Meestal neemt de keukenadviseur dan snel afscheid. Wees blij met zijn eerlijkheid – het bespaart je tijd.

Als deze problemen niet aanwezig zijn, dan begint de adviseur met de volgende stap. Een complete behoeftebepaling anno 2021 voor een nieuwe keuken.

Behoeftebepaling keuken

De maatvoering is bekend. Vervolgens komt er een inventarislijst. Welke stijlen zou je willen? Wil je een designkeuken of een klassieke boerenkeuken? Hoeveel laden wil je in de keuken? Wel of geen apothekerskast? Hoe lang bent je? Wie kookt er het meest? Wat was je grootste ergernis in de vorige keuken? Praktische dingen voor de eerste indeling van de keuken worden hier besproken. Verbeterpunten voor de nieuwe keuken worden meegenomen.

Als laatste voor de behoeftebepaling, bespreken ze de keukenapparatuur. Terwijl je de wensen kenbaar maakt, rekent de adviseur al druk in zijn hoofd. Keukenapparatuur is in een verkoopgesprek voor de adviseur minder van belang. Hij zal altijd proberen in de eerste offerte de keukenapparatuur zo goedkoop mogelijk te offreren.

Een keukenadviseur probeert altijd de apparatuur zo goedkoop mogelijk te offeren.

Dit compleet tegenovergesteld van wat de meeste huishoudens willen. Die zeggen juist stop er maar in, dan strepen we de luxe later van de prijs af.

Heb je een flink budget voor je nieuwe keuken? Meer dan 20.000 euro? Dan zal de adviseur minder moeite hebben met dure apparatuur in de keuken.

Met het budget, de levertijd, de wensen op papier en de maatvoering kan de adviseur nu een keukenontwerp maken. Soms kan hij in het ontwerp nog dingen wijzigen om de kosten van de offerte alsnog te drukken.

Keukenontwerp

Keukenontwerp moet zijn zoals je wenst

Elke keukenverkoper kan ook een goede prijsschatting van de keuken maken. Als de adviseur uiteindelijk het vermoeden heeft dat de offerte qua ontwerp, wensen en apparatuur ongeveer gelijk is dan het budget, maakt hij de offerte.

Bijna altijd voldoet het keukenontwerp in 3D aan je wensen. Het komt niet vaak voor dat een adviseur een keuken ontwerpt die je niet mooi vind – Dan zou hij niet goed geluisterd hebben.

Intussen loopt de adviseur met jou een flink aantal meters door de showroom – Op zoek naar de juiste kleurcombinatie voor je nieuwe keuken. Daar is een mooie stalenkast voor. Hier kun je elk keuken aanrechtblad bij een keukendeurtje houden. Zo kies je jouw keuken uit.

Is dit de juiste kleur? Is dit het juiste werkblad? Dit is voor een verkoper belangrijk, als hij dit niet controleert, maakt hij een offerte die niet volledig is naar de behoefte van de klant. Alles word continue aan je teruggekoppeld – De adviseur wil zeker zijn dat dit de keuken is die je wenst. Anders zet je sowieso geen handtekening.

Dit hele verhaal kost je ongeveer 2 uur. Alle gegevens die nodig zijn om een offerte voor de keuken te maken zijn binnen. Het was best pittig, zon gesprek vol informatie. Daarom word er nu meestal een vervolgafspraak gemaakt. Vaak is dit binnen een week.

 

Tweede gesprek met keukenwinkel

De adviseur legt de offerte op tafel en stelt bijna altijd de vraag: Wat denkt je dat het kost? Hij probeert hiermee een lager bedrag te laten noemen, zodat de keuken uiteindelijk nog goedkoper lijkt dat hij al is en je zou denken.

Er volgt een nieuwe ronde in de showroom waarbij alles nog eens doorgenomen word. Voor de verkoop moet de verkoper er echt zeker van zijn dat de keukenofferte 100% naar wens is. Als dat zo is, begint ronde 2.

Nu is het de verkoper zijn beurt – Tijd om alles te leren over onderhandelen bij een keuken.

 

Ook nuttig:

Ontvang alvast ter inspiratie gratis keukenbrochures thuis of lees meer over een checklist keuken kopen, ontwerp zelf je keuken of maak een scherpe indicatie voor je nieuwe keuken met deze budgetplanner voor je keuken.

IZAA

>