Goedkope vaatwassers? Tegenwoordig vind je de meest luxe vaatwassers op de markt met allerlei toeters en bellen. Ben jij op zoek naar een recht-toe-recht-aan-machine? Dan zit je waarschijnlijk niet te wachten op torenhoge prijzen.


Gelukkig zijn er goedkope vaatwassers te koop die slechts rond de 400 euro kosten, maar wat kun je nu verwachten van zulke apparaten? Hebben ze enkel minder poespas of moet je nu ook inleveren op kwaliteit? Is het dan misschien beter om een topklasse apparaat tweedehands te kopen? In dit artikel krijg je antwoorden op je vragen!

Nieuwe of tweedehands vaatwassers?

Met het oog op het milieu is tweedehands inkopen doen eigenlijk altijd een goed idee. Dit geldt alleen niet voor de aankoop van witgoed. Hoe ouder het apparaat, hoe minder zuinig het is.

Witgoed moest vanaf 1999 verplicht van een energielabel worden voorzien en deze liepen van A t/m G. Op dit moment is de minst zuinige vaatwasser op de markt een A+ machine. Dat is een groot verschil! Je bespaart misschien wel op de aankoop, wanneer je voor tweedehands gaat, maar je kunt jaarlijks wel 100 euro meer betalen aan energie.

Als je daarnaast bedenkt dat een tweedehandsje waarschijnlijk minder lang meegaat en je geen fabrieksgarantie krijgt, waardoor je altijd zelf voor reparaties opdraait, is de keuze voor een nieuwe vaatwasser waarschijnlijk al snel gemaakt.

Tot slot weet je natuurlijk nooit wat er met een oude vaatwasser is gebeurd, wanneer deze van de hand wordt gedaan. Wellicht heeft het al een keer lekkage gehad en is dit een terugkerend probleem.

Dan betaal je niet enkel voor de reparatie aan je apparaat, maar zit je straks misschien ook nog met waterschade in je huis. Onze tip luidt dus: ga altijd voor een nieuwe vaatwasser!

Goedkope vaatwasser merken

1. Siemens SN23W01GE

Goedkope vaatwasser Siemens

 

2. Whirlpool WFC 3C26 P

Goedkope Whirlpool vaatwasser

 

3. Etna VW339M

Goedkope inbouw vaatwasser Etna

 

4. AEG FFB53600ZW

Goedkoop vaatwasser Aeg

 

5. Bosch SMV4HTX24N

Goedkope volledig geïntegreerde vaatwasser Bosch

 

Wat maakt een vaatwasser goedkoop?

Het liefst wil je natuurlijk een wasmachine met het groenste energielabel en de beste was- en bouwkwaliteit die ook nog eens lang meegaat en gebruiksvriendelijk is.

Hoewel goedkope vaatwassers niet per definitie gebrekkig zijn, zul je wel vaak op meerdere van de bovenstaande eigenschappen moeten inleveren. Wellicht is de vaatwasser bijvoorbeeld wel gebruiksvriendelijk, maar niet gemaakt van de beste materialen. Bedenk dus altijd van tevoren welke aspecten jij echt belangrijk vindt.

Bouwkwaliteit

Wil jij bepalen of de goedkope vaatwasser die jij op het oog hebt, van goede bouwkwaliteit is? Bestudeer dan de specificaties.

Let ten eerste op de motor. Heeft het apparaat een koolborstelloze motor? Dat is een goed teken! Deze zijn niet alleen energiezuiniger, maar de motor slijt minder snel, waardoor je apparaat langer meegaat en het maakt minder lawaai.

Het liefst kies je voor een vaatwasser die een RVS kuip heeft, omdat deze vaatwassers minder snel lekken. Topklasse vaatwassers hebben verschillende types waterbeveiliging, beschikken over machinereiniging en geleiden de onderkorf op een gelaste rails. Gelagerde wieltjes worden geprefereerd.

Topklasse vaatwassers hebben altijd een invertermotor en beschikken over 70% van de eerder genoemde bouwspecificaties. Er zijn weinig vaatwassers in het topklassesegment die minder dan 550 euro kosten, maar ze zijn er wel! Je hoeft dus niet per se op bouwkwaliteit in te leveren, wanneer je een goedkope vaatwasser wilt kopen.

Energielabel

Vind je het belangrijk dat je vaatwasser energiezuinig is? Dan zul je op het energielabel moeten letten. Deze lopen van A+ t/m A+++-10%. Ieder extra plusje staat voor een energiegebruikreductie van 10%.

Veel goedkope vaatwassers hebben een A+ of een A++ label en zijn daarmee dus niet al te zuinig. Er zijn wel wat apparaten onder de 500 euro te vinden met een A+++ label, maar er is niet heel veel keus.

Voor welk label je ook gaat, je kunt natuurlijk altijd op energie- en waterverbruik besparen door gebruik te maken van het ecoprogramma en de vaatwasser enkel aan te zetten, wanneer deze goed gevuld is.

Van plan om na maart een vaatwasser te kopen? Houd er dan rekening mee dat de labels veranderen en weer van A t/m G lopen.

Klik hier voor de beste energiezuinige vaatwassers  >>>

Waskwaliteit

Als je je vaat in de vaatwasser zet, wil je natuurlijk wel dat het schoon is, wanneer je het er weer uithaalt. Daarom is het ook belangrijk om op de waskwaliteit van de machine te letten. Er zijn een aantal specificaties die een goede indicatie geven van de waskwaliteit.

Bekijk bijvoorbeeld hoeveel sproeiarmen de vaatwasser heeft. Zijn dit er drie of meer? Hoewel je wellicht veel gebruik zult maken van het eco-programma zul je zo nu en dan ook een heet programma moeten draaien. Kan de vaatwasser een maximale reinigingstemperatuur van 75 graden bereiken?

Van welke droogtechniek maakt het gebruik, heeft het een aquasensor, een intensieve zone en reinigt het ook op hoge temperaturen de vaatwasser zelf? Voor een vaatwasser die veel van deze specificaties heeft, zul je meer dan 600 euro betalen.

Als je een goedkopere vaatwasser wilt, kun je natuurlijk wel op zoek naar een model dat over slechts een paar van deze eigenschappen beschikt.

Duurzaam

Een duurzame vaatwasser is gemaakt van materialen die lang meegaan. Het beschikt over een zuinig label en heeft een standaard of groot formaat. In een kleine vaatwasser past minder vaat, waardoor je uiteindelijk meer uitgeeft aan energie en water.

Als het binnen je budget past, kun je voor een vaatwasser gaan die een aquasensor en een doseerassistent heeft en gebruikmaakt van een actieve droogtechniek.

Gebruiksvriendelijkheid

Sommige vaatwassers hebben extra snufjes om de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan een startuitstelfunctie, wifiverbinding of het ComfortLift-systeem, waarbij de onderste korf omhoog komt, wanneer je de vaatwasser in- en uitlaadt.

Vaatwassers met de meest moderne snufjes vind je in de regel in een duurder segment.

IZAA

>